Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
darvinya
titán
válasz rednifegnar #87895 üzenetére
Okosóra, abban okos, hogy bármikor hálózaton(nem internet) keresztül kiolvasható fogyasztás állását, feltöltő kártyássá válhat .
Minden óra 3 fázisú, de 1 fázison is működik.
Még régi tárcsás is így működött, csak ép a több fázis kezelés miatt hamar kiakasztható.frescho
RJ12 csati helyi ellenőrzéshez van, mikor feltételezik a mókolást.
Ezt dokumentálja.Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
PROTRON
addikt
válasz rednifegnar #87889 üzenetére
Szakmabeliként ahhoz hogy tênyleg eltérő fázison legyenek ahhoz a legfontosabb hogy ne csak 1 db kismegszakító legyen a mérő óra mellett. Mert erről nem írtál, ahogy a mérőóra méreteiről se hogy el lehessen dönteni az most egyfázis vagy három. Az hogy uj építésű, az égegyadta világon semmennyire nem releváns. Sokszor felujitanak, de a régi 3x10A bekötéshez nem nyúlnak.
Az a kérdés hogy benne van-e műanyag dobozban a méröóra, ha igen hany db kismegszakító van kozvetlenül mellette, nem a kiselosztóban, hanem mellette. Ha nincs muanyag dovozban, akkor pl.fekete bakelit lemezen lehet, aminek a csavarjai vannak plombalva, mellette/alatta a kismegszakitoval/kkal.
Es meg kérdes hogy a mérő óra menyiire tölti ki a teret.Simán elképzelhető hogy eredetileg 3 fazis volt, leszabvanyositottak 1 fazisra az epitkezes alatt( hulyeseg de elofordul), de az atmeneti idoszakra bekotottek a masik 2 fazist is atmrnetileg, de azokat mar aramlopaskent, ideiglenesen. Csak aztan ez az aramlopasos ideiglenes bekotes bent felejtodott...bocs hogy remisztgetek, nehogy baj legyen, veszelyes is ha azt gondolja az ember lekapcsolt a merooranal az osszes megszakitot, erre meg aram alatt van amivel dolgozna.
Eloszor ki kene deriteni mi van, hatha nem kell bevonni ELMUt/EONt.Mas tema.
Ha mar igy szobakerultek upsek.
En azert elgondolkodtam hogy van idehaza online-kettős konverzioju upsem. Ha tenyleg rendes galvanikus levalasztas van, akkor ha az erről elmenő áramkörre kötök balkonszolart sajat fazisfigyelo inverterrel, akkor nem tudok a upsen keresztul elmu iranyba visszataplalni igaz? Tehat megvalosulhat a biztonsagos szigetuzem nem?
Az vilagos hogy jelenleg idehaza nem engedik a balkonsolart, csak elmeleti sikon erdekel.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
frescho
addikt
Igen, ma már ilyen órát tesznek fel. DSMR (Dutch Smart Meter Requirements) kompatibilis. Képes lenne percenként (nekem most 70 másodpercenként jelent, nem tudom miért ezt állították be a központban) jelenteni az összes infót és van benne GSM modem is.
@rednifegnar: Nem az óra hibája, hogy nem az adatokat nem gyűjtik, rendszerezik és értékelik ki. Az elmű, eon (mindegy melyik, de szigorúan kisbetűvel a "hozzáértés" miatt) nem kicsit van elmaradva. Van az elején egy soros RJ12 ami valójában soros adatkimenet. Egy Wemos D1 Mini klónt ráakasztva simán lehet gyűjteni a kimeneti adatokat, kellett még hozzá egy csatlakozó, egy ellenállás és 30 cm kábel. A kimeneti kódok benne vannak a villanyóra gépkönyvében, igaz kicsit hibásan, mert helyenként a . és : keveredik. Teljesítményt (fel le és meddő) pontosan mér, ahogy a fázisonkénti feszültséget is. Sajnos a fázisonkénti áramot csak 1A pontossággal adja meg.
Morgás következik:
Volt egy vitám egy ottani hálózatfejlesztési mérnökkel aki szerint a napelem teljes letiltása helyes lépés volt, mert modernizálni kellene és számukra meglepetés volt, hogy mit okozott, meg hogy sok mérést kellene végezni ami alapján bla-bla-bla. Amikor rákérdeztem, hogy mit, akkor példaként a fázisonkénti feszültséget hozta fel. Az általuk felszerelt óra ezt pont tökéletesen méri és képes jelenteni. Minden felszerelt új óra (napelem, új építés, csere...) elvileg már ilyen, így minden körzetről egyre pontosabb információval kellene, hogy rendelkezzenek ami alapján el tudnák dönteni, hogy oda mennyi napelem szerelhető még fel, mert ugye évek óta engedélyt kell kérni előre. Ha gyűjtenék és automatizáltan kiértékelnék az adatokat, akkor egy gombnyomásra perceken belül kiadhatnák vagy elutasíthatnák a kérvényeket. Itt például tökéletesen működhetene a big data: minél több adatuk van annál pontosabb modellt lehet építeni. Ha nagyzolni akarnának, akkor mondhatnák, hogy AI, de valójában csak egy durva modellt finomító öntanuló matematikai modell megalkotása lenne a legnagyobb feladat. Az évek adatai alapján meg tudná mondani, hogy a trafótól 1247 méterre felszerelt új 5.2kWp teljesítményű napelem mit fog okozni az adott szegmensben, de azt is, hogy hol várható valami hiba, hova érdemes a szűkös beruházási keretből nyúlni. De ehhez kicsit nyitottan kellene hozzáállni, mert a mit kellene figyelni, azt elmondta a vitapartnerem. Sajnos azt nem értette meg, hogy mindezt ma már nem excel táblákkal manuálisan kellene elvégezni, mert szerinte a gép sose fogja észrevenni... Pedig azt is csak be kell tanítani ahogy egy új kollégát, annyi a különbség, hogy nem a kockásfüzetbe, hanem a kódba kerül be a magyarázat.
https://frescho.hu
-
tillatrilla
senior tag
válasz tordaitibi #87890 üzenetére
Köszi fiúk,akkor marad így minden,ahogy van.Csak a kamerák,meg a router marad ups-en,a PL adapter pedig egy nem védett dugaljba marad.Működik minden,élőkép rögzítés. Köszönöm neked is mezis!!
Üdv: Attila
-
rednifegnar
senior tag
válasz Dr. Szilikát #87893 üzenetére
mivel uj epitesu (2022) igy biztos valami okos cucc, nem hiszem hogy tarcsas.
rokonsagnal is most csereltek orat es kellett szerzodni is, hozzajarulni hogy okosorat tegyenek fel. nem tudom hogy ez miben okos, de akkor mar elvarnam a napi fogyasztasmerest, foleg ezekben a rezsis idokben amikor egy oraval akarnak 2 tarifat mericskelni.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Dr. Szilikát #87891 üzenetére
Kis korrekció, egy tengelyen lehet három tárcsa is, de most csak homályos emlékekre támaszkodom, nem nyomozok utána.
-
mezis
félisten
válasz tillatrilla #87888 üzenetére
"...valami galvanikus leválasztás van az ups-be,ami gátolja a jelátvitelt?"
Nem leválasztás, hanem lehet zavarszűrő, ami igyekszik a védőföldre irányítani mindent, aminek nem 50Hz-es frekvenciája. Vagyis csökkenteni, amennyire csak lehet.
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
Ahogy magad is írod a végén, vannak 3 fázisú fogyasztásmérők, volt régen tárcsás is (1 tárcsás), van elektronikus is, ha jól tudom.
Ezt úgy oldották meg, ha jól rémlik, hogy egy tárcsára dolgoztak a mérőtekercsek és így összegződött a fogyasztás, de most nem tudok ennek utánanézni alaposabban. Elektronikával meg semmi gond, összegzik, amit kell.
Egy lakásban egyes fogyasztók működnek, mások nem, annak egyik megfejtése, hogy külön fázison vannak. Másik, hogy valami szakadás állt elő, de itt nem arra utalnak az információk.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz tillatrilla #87888 üzenetére
Így van, ha line interaktív akkor a be és a kimenetnek köze nincs egymáshoz. Mintha egy másik univerzumba lenne a két egységed.
Ha mezei, akkor is tele van szórva mindenféle nagyfrekis és egyéb zavarszűróvel amin nem tud átmenni a jel+transzformátor.
Mezis írta hogy már akkor gebasz van ha bár egy épületen belül de másik fázison van a két egység. Ezen a linkelt kondenzátoros megoldás vagy segít vagy nem de inkább az utóbbi.
Kell ehhez a közvetlen rézvezeték kapcsolat.
Nem fogod így megoldani, vagy ahogy írták beviszed a UPS-t a nagyházba és ráakasztod az egész másik épületet, vagy megoldod wireless módon.
Ha a kisházban van nagyfogyasztó akkor az ups módszer nem megy, akkor csak valami wifis marad.
Vagy a légvezeték mellé rántasz egy UTP-t valahogyan. -
rednifegnar
senior tag
isminek van egy uj epitesu haza. elektromossaghoz semmi koze. ezert a kerdes elmeleti.
szoval elment az aram az utcaban ami szamukra ugy derult ki, hogy nem mukodott nehany eszkoz a lakasban.
elvleg nincs 3 fazisuk, ora sincs de van elokeszites. hogy ez naluk pontosan mit jelent nem tom.
lenyeg hogy szoltak az elmunek gond van, azt mondtak tudnak rola mas is bejelentette.
nekem ebben az a fura hogy 1 db orajuk van es ugy tudtak egy fazis, de valamiert megsem igy van hanem vannak eszkozok amik masik fazison vannak (ami tortenetesen elszallt az utcaban).
letezik ilyen hogy valakinek egy normal tarifas oraja van de az megis 3 fazist kezel es meri egybe? nalunk meg a hagyomanyos forgos orak vannak, de a vezerelt vegul is igy mer mert 3 fazist mer egy oraval.A camera does not make art, the artist makes art.
-
tillatrilla
senior tag
válasz #32277248 #87885 üzenetére
Mezis,nekem sincs ötletem,menni kellene,de biztos meg van az oka,amiért nem működik...
Lévi,hogyan? Mindkettőt nem tudom egy ups-ről etetni....Tordaitibi,valami galvanikus leválasztás van az ups-be,ami gátolja a jelátvitelt? Semmilyen PL adapter nem működne így?
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
tordaitibi
veterán
válasz tillatrilla #87881 üzenetére
Nem fog működni. Ha igényled levezetem a miértjét.
-
törölt tag
válasz tillatrilla #87883 üzenetére
Tedd az ups-t a házba és mindkét power line adaptert arról tápláld, úgy mennie kell.
-
mezis
félisten
válasz tillatrilla #87883 üzenetére
Semmi információn nincs a szünetmentesnek a 230V-ot kezelő részéről.
Úgy gondolom, hogy egy relé csatlakozó párján igazán átmehetne az adat is amíg meg van a 230V.mezis
-
tillatrilla
senior tag
Szia! 1 fázisom van jelenleg,a szünetmentesem pedig ilyen: [link] Szerintem relés kapcsolása van. A szünetmentes zavar be valamiért,minden működik ups-ről,kamerák,router,stb.. az adapter azonnal eldobja a kapcsolatot ha ups-be dugom.Nem komunikál a lakásban lévő párjával.
-
mezis
félisten
válasz tillatrilla #87881 üzenetére
Üdv.!
A fázisok között kondenzátorokkal szokás átvinni az információt. [link]
Lehet a szünetmentes esetében is valami hasonló megoldás kellene.Relével kapcsol a szünetmentes vagy elektronikával (MosFET ?) ?
[ Szerkesztve ]
mezis
-
tillatrilla
senior tag
Sziasztok!Kicsit elektro is,meg nem is...Power line adaptert használok netes kapcsolat továbbítására az udvar,és a ház között,mivel egy közút választja el.Sajnos régebben,amikor légkábelt húztam ki oda,eszembe sem jutott,hogy utp-t is vigyek át. Szóval az udvari kamerák képeit továbbítja az adapter.Szünetmentes tápot is tettem nekik.Viszont az adapter nem hajlandó adatot küldeni,ha a szünetmentesbe van bedugva.Amint egy rendes dugaljba teszem,rögtön jönnek a kamerák képei.Ezt miként lehetne korrigálni?Minden PL adapter elhasal ups után?
-
ViZion
félisten
válasz Donki Hóte #87877 üzenetére
Szerintem neki az építés a lényeg, ha jól értettem. Engem az ilyen csináld magad csöves erősítők érdekelnének, régen volt ilyenünk és meghallgatnám egy DIY hogy szól.
Gyönyörűek amúgy. Csöves audio poresz, 18+ [link]Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
törölt tag
válasz TheProb #87878 üzenetére
El lehet azt még adni.
Dióda: BY399 ennek kb 1V a nyitófeszültsége, így a treshold 12.4-re jön ki.
Elvágod a vezetéket beforrasztod a diódát és húzol rá egy zsugorcsövet amit ha rámelegítesz gyakorlatilag láthatatlan az egész.
Azért a negatív ágra raknám mert ki tudja melyik ágat figyeli a kütyü, a negatív az közös, az a biztos.
Igen úgy kell bekötni ahogy a rajzodon szerepel.
-
TheProb
veterán
válasz #32277248 #87875 üzenetére
Remek, akkor volt értelme 8e-ért megvenni a Viofo-t...
Pontosan milyen diódát kell kérnem? Mi lenne a kulturált megvalósítása/felforrasztása a vezetékre?
Miért a negatív ágra kell rakni a diódát? Van egy olyan aggályom, hogy a 12,0V-os threshold is kevés lenne.[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
veterán
válasz Zen_Ronin #87869 üzenetére
Nekem egy ilyen Lepy LP-838 2.1-es erősítőm van a PC mellett. Ez egy elfogadható kinézetű kis dobozba van rakva, ami nem hátrány, ha az asztalon akarod elhelyezni.
Nekem tetszik a hangja (egy pár Mission M71 doboz van rákötve, illetve egy passzív AKAI sub), szépen szólnak együtt, szerintem érdemes 2-3 hetet várni a szállításra
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
fatpingvin
addikt
válasz DonThomasino #87822 üzenetére
alattad a válasz, ezt nem mondanám egy túlságosan átgondolt kérdésnek
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
törölt tag
válasz TheProb #87874 üzenetére
Akkor nincs más hátra mint előre, ahogy itt is ajánlotta valaki kell tenni a 70mai hw kit negatív ágába egy diódát nyitóirányba, és ezzel nem 11.4 voltnál fog kikapcsolni hanem 12 voltnál kereken. Jobb ötletem nincs, így távolról.
A gyári 70mai hw kit sárga vezetékén nem mérhető semmi a negatívhoz képest?
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
válasz #32277248 #87868 üzenetére
Igen, ot is megvan a 3 vezeték. Ezért is gondoltam, hogy csak simán ráforrasztom a 70mai hw kit csatlakozóját. Kezdem feladni, ötletem nincs, hogy merre menjek tovább...
Van hogy bekapcsolva marad a kamera, van, hogy pár mp után sötétül el. Meg van, hogy már úgy indul el, hogy azt írja, hogy nem érzékeli a tápkábelt."Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Gézengúz
addikt
Okoskonnektorral van valakinek tapasztalata, ha másik irányból kap áramot, akkor mit mutat?
-
t72killer
titán
Használt 3éves lifepo4 cellákat be mernétek vállalni? Az eladó persze a csillagokatis leígéri az égről (német gyártmány, kímélt használat stb).
Alternatíva alis kínai...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Zen_Ronin
tag
Sziasztok!
A PC-hez keresek 2.1 es erősítőt.
Kit-re gondoltam. Ha készen van vagy forrasztani kell az alkatrészeket az sem gond.
Nincs szükségem nagy teljesítményre. /2x10W + 20W bőven elegendő/
Jó lenne ha hazai bolt, wbshop lenne és nem kellene az alira több hetet várnom. -
demars
addikt
válasz DonThomasino #87865 üzenetére
Később olvastam: hosszú távra tervezek, van több olcsó páka, állomás, meg van egy régi csehszlovák pisztoly páka is.
Akkor nem úszom meg a zsebbe nyúlástAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
demars
addikt
válasz DonThomasino #87865 üzenetére
Köszi.
Behúzom ha még megvannak.
Nézek trafót is, bár akad itthon. (Dobozolást kell készítenem hozzá)Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
DonThomasino
veterán
-
demars
addikt
válasz DonThomasino #87863 üzenetére
Puskás féle weller?? Ez most akkor weller, vagy puskás? Egyébként nem tűnik rossz vételnek a két páka, persze ha jók.
Trafó van itthon bővenAz áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #87860 üzenetére
Akkor szétszedem, s egyesével (cellánként) töltöm, mert pont van TP4056-os 1 cellástöltöm.
Köszönöm
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
demars
addikt
válasz DonThomasino #87855 üzenetére
Köszi, közben én is rákerestem (eddig használt pákaként kerestem, azt hittem ez egy kifutott típus már).
Ehhez kellene még egy tápegység is ha jól gondolom?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #87859 üzenetére
Túlmerült akkut pont nem szabad erőltetni, ez vonatkozik más kémiára is. A TP4056 is ilyenkor csak kímélő árammal tölt, míg elér egy szintet, utána rákapcsol.
Ha tényleg belső átvezetése van, azaz lemeríti önmagát, azt észre fogod venni és tenni nem tudsz ellene, selejt.
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #87858 üzenetére
Rábikázni 5V cellánként, vagy cellánként megpróbálni tölteni?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ::Trunks:: #87856 üzenetére
Ha igaz, hogy 100 W-os betét van benne, azzal már lehet jó vastag, sodrott vezetékeket is forrasztani, olyan rézheggyel, amit linkeltem. Nekem egy állítólag 90 W-os PTC betét van, de felrakom rá a vastag rézhegyet, brutálisan dolgozik. Finoman persze, de úgy értem, hogy erősen hőelvezető tárgyon is vízzé változtatja az ónt, élmény vele dolgozni.
Viszont van egy trükköm, Li-ion cellából bontott rézfóliát tekerek a betétre, a légrés kiiktatására. De vigyázni is kell, ne legyen nagyon szoros, mert ráég, rászorulhat a betét.
Egyszer olyan rézhegyet kaptam, amiből hiányzott az acél csőbetét, de pontosan már nem is tudni, mi történt, nem szoktam erősen meghúzni. Bekapcsolom, rögtön eltört a PTC betét, eldurrant a páka. Megfeszült, hőtágulás kinyomta? Triac tönkrement, kiégett itt-ott a panel is, de kijavítottam. Új fűtőbetétet rendeltem, azóta működik.
-
::Trunks::
senior tag
válasz Dr. Szilikát #87853 üzenetére
Köszi, meglesem ezeket, hasonlóba gondolkoztam amúgy is.
DonThomasino ajánlása havonta kb. 2vezeték forrasztásra több lenne ,mint úri huncutság 50ezres pákával...
Amit találtam [yihua-937d] ,de nem tudom a forrasztóállomással lehet csak szívnék, mivel általában nem asztalon kell használnom ,hanem pl. autó belsejében, [yihua-928d] csak sima páka egy 10-es ért.
Jó lenne Magyar webshop, mert a cégemre veszem.
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
darvinya
titán
Sikerült, addig halogatni újraépítést akku pakkot, míg túl merültek az új cellák.
0.8V nem egészséges akku pároknál.Egyáltalán még menthetőek?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ::Trunks:: #87839 üzenetére
Ritka használatra épp jók a 900M rézhegyek, hozzá egy hőfokszabályzós, azon belül lehetőleg stabilizált, azaz hőfokfigyelő típus. Az egyszerűbbek csak teljesítményt szabályoznak, alkalmilag talán azzal is lehet dolgozni, de akkor a hőelvezetéshez kell korrigálni a teljesítményt.
A hazai előírások szerint földelt dugóval, amennyiben 230 V-os a páka, azaz nincs leválasztó trafó. Így legfeljebb arra kell figyelni, hogy a földelt pákával ne okozzunk földzárlatot, de ez általában nem probléma.
A kínai 900M tartós hegyek (rézbetét + vasréteg), nekem nem váltak be, bár az is lehet, valami márkásabbat kellett volna rendelni, de feladtam, nekem úgyis a cseh pillanatpáka a prioritás.
Találkoztam másfajta pillanatpákával is, ott is voltak gondok, vagy tartós hegy, ami megég és óntaszítóvá válik, vagy gyártok ugyan rézhuzalból hegyet, de azt is mondjuk túlizzítja, nem szabályozható olyan jól, nem áll úgy kézre, mint a TRP2-73.
-
ViZion
félisten
válasz ::Trunks:: #87848 üzenetére
jáááájj... nem szabad csiszolni. Elő kell ónozni és ónozva is kell elrakni. Akkor a hegye is tovább bírja. Parkside tényleg alap, cégnél van, de ennyire nem szar azért.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
demars
addikt
válasz DonThomasino #87846 üzenetére
Így elsőre én egy weller TCP t ajánlanék,
Kapni még valahol?Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
nagyúr
válasz ::Trunks:: #87848 üzenetére
Amit linkeltél, annak egész biztosan acél hegye van (az enyémnek is).
-
senior tag
Ha jól emlékszem van volt rajta valami bevonat, lehet,hogy réz ,valamivel bevonva. De amik nekem vannak pákák, megcsiszolva réznek tűnnek, szín alapján biztosan
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
nagyúr
válasz ::Trunks:: #87845 üzenetére
A kollégádé nem réz hegyű véletlenül?
-
DonThomasino
veterán
Mi volt az a régi darab ami tetszett?
Pontosan mire használnád ?
A Yato, tudtommal hobby kategória mindenben.Mondok pár márkát, nem lesz olcsó de ez mind munkára lett kitalálva.
Weller, Ersa, JBC,
Ezekre érdemes lehet rákeresned , árban nincs határ.Így elsőre én egy weller TCP t ajánlanék,
régi kiforrot technika, még az alsó polcos kategória , de hobbyra kb. örök élet.[ Szerkesztve ]
" I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
senior tag
Meg szoktam használat előtt csiszolni
[link]egy ilyen csodás pillanatforrasztóm is van, de általában ezzel is csak szívok.
Továbbá van még egy talán Erba páka, az is kb 3ezer ft-os kategória, meg a feljebb említett Parkside állomás. Elfogadnám ,hogy velem van a baj ,ha a cimborám kölcsön adott cuccával nem tudtam volna frankón forrasztaniAutószerelés közben néhány vezeték összeforrasztására használnám kb. ennyi.
"A Yato, tudtommal hobby kategória mindenben." Igen is és nem is. Yato szerszámos kocsim van, és mellé rengeteg Yato szerszám. Rengeteg autót szétszedtünk már vele a műhelyben, 1-2 krovafejen kívül semmit nem sikerült még tönkre tenni, és rengeteg műhelyben látom ,hogy napi szinten ilyennel csavaroznak. Nyilván nem márkaszervízben, ott előírás pl a Beta, würth stb...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
mert nem képesek annyira felmelegíteni a vezetéket ,hogy végigfusson az ón, van ,hogy csak golyóba leesik a földre
Ez nem igazán hőfok problémának tűnik, ilyet az oxid réteg okoz. Nekem pillanatpákám van, ami jócskán 400fok fölé melegít, de 10-ből 9-szer nálam is ez van, ha nem tiszta a felület. Én nem kínlódok a csiszolással, flux-ot használok, használj te is és problem solved. Illetve mielőtt valamit melegíteni kezdesz, teszel friss ónt a páka hegyére a hőátvitel miatt?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz t72killer #87842 üzenetére
Az más tészta, az kb. a normál, kímélő használatnak felel meg, 90%-10% töltöttség közt. Így biztosan benne marad legalább 20%, de hosszú életű lesz a cella. De az is biztos, hogy az eladó a teljes kivehető kapacitást mérte le és írta rá. Igazából a súlyából tudsz csak következtetni, hogy mennyire reális, vagy te is koppra töltöd-meríted.
-
t72killer
titán
Itt lehet a kutya elásva, a voltcraft töltő 4,1-re tölt és 3,1-re merít Li-ion programon. Mondjuk 800 akkor se valószínű ebből. Mindenesetre az egyiket letesztelem 4,2-2,5 között
#87843: 17g-osak a kicsikék.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tordaitibi #87837 üzenetére
-
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani olyan oldalt ahonnan tudnék rendelni korrekten működő forrasztó pákát, illetve normális Ón-t?
Nagyon ritkán használnám ,de amik vannak általában csak bosszúságot okoznak, mert nem képesek annyira felmelegíteni a vezetéket ,hogy végigfusson az ón, van ,hogy csak golyóba leesik a földre, gondolom ismerős probléma Ilyenkor a világból ki tudnék futni. Kaptam kölcsön egyik barátomtól egy békebeli darabot ,azzal élmény volt forrasztani, kiválóan működött.
Parkside forrasztóállomás sem jött be sajna, a lapos "hegye" kiégett pár használat után ,franc se tudja mi történt veleMivel nem napi használós lenne, nincs szükség professzionális cuccra.
Yato szerszámaim vannak főként, forrasztóban is megbízható?
Köszi előre isu.i. mire kell figyelni forrasztó rendelésnél, miből látni ha minőségi, vagy ha gagyi?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Jól értem, hogy a sok pozitív, 800mAh-s feedback kamu/már nem áll meg? Alis 16340 akksi, egyelőre 2db-ot teszteltem a 6ból:
Merítés fullra töltöttről, 4,1V->3,1V (500mA)Töltés, uez visszafelé, 3,1V->4,1V 500mA
Ellenállásra 170mΩ-ot mértem.
-
TheProb
veterán
válasz #32277248 #87834 üzenetére
Ja igen, sorry. Amit én dobtam fel képet, ott látszik. Szétvágva a kábelt, 3 vezeték megy a kamerához is. Elvileg az ugyan úgy az acc alapján kéne, hogy szóljon a kamerának, hogy van-e gyújtás vagy sem. Nem találtam arra vonatkozóan infót, hogy a sárga vezeték pontosan mit ad a kamerának, csak tippelem, hogy mivel az is sárga, mint az ACC, így a parking módhoz van köze.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
darvinya
titán
válasz Dr. Szilikát #87833 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #87824 üzenetére
Maradt egy rövid piros vezeték, de nem készítettem bontás előtt teljes képet.
Mármint a roller paneljára ment? Mert azt nem tudom.
Azt sem értem miért van P- C- kötéspont.
Pedig megírtam:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_87788-87788.html
Még jobban megírtam:
https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159980161&t=9135618
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157105366&t=9135618
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz DonThomasino #87827 üzenetére
Bizonyára 230V-hoz való. Egy árammérő vagy teljesítmény mérőn keresztül rákötöd a 230V-ra és vársz amíg már nem változik a teljesítmény (áram) felvétele.
mezis
-
-
törölt tag
válasz TheProb #87818 üzenetére
Ha a 70mai hw kitből és a Vifo-ból is csak 2 vezeték jön ki, akkor ha átcseréled a két vezetéket akkor annak mennie kell. Járó motorral próbáltad a Vifo-t? Hány voltra van állítva a Vifo? Ha csak ráadod a gyújtást simán le tud menni az akufesz. 12 volt környékére, nem ezért kapcsol ki?
[ Szerkesztve ]
-
topi66
aktív tag
Szigetelés
-
nagyúr
Hát azt sajnos nem tudom.
-
nagyúr
válasz DonThomasino #87825 üzenetére
Hát szerintem nincs olyan bántóan nagy szórás a vasalók teljesítménye közt. 1000W körül vannak talán?
-
nagyúr
válasz DonThomasino #87822 üzenetére
Akkor egyszerű, hány wattos vasalóból lett kiszedve?
[ Szerkesztve ]
-
DonThomasino
veterán
válasz fatpingvin #87821 üzenetére
Annyit tudok, hogy egy vasalóból lett kivéve.
Rámértem 100 ohm az ellenállása, a hosszúsága sem ismert
mert spirálban van feltekerve, így nehéz megmondani.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz DonThomasino #87820 üzenetére
ha tudod a fajlagos ellenállását, az anyagának a hőkapacitását és az olvadáspontját akkor alulról közelítve utána lehez számolni.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
DonThomasino
veterán
Honnan tudom egy ellenállás huzalról,
hogy kb. mekkora teljesítményt bír el ?[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
válasz #32277248 #87816 üzenetére
70mai A800S a kamera, eddig szintén 70mai hw kit-tel volt bekötve, viszont ez csak 11,4V-on lövi le a kamerát és így 2x leszopta az akksit...
Vettem egy Viofo HK3-mat, amin állítható a fesz szint, de ezen mini USB csati van, így gondoltam átrakom rá a 70mai-s csatlakozót (egyfelől ott úgy van kialakítva a csati, hogy elférjen a hátsó kamera csatlakozója is. Másfelől meg gondolnám így megtartom a helyes pin kiosztást)"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz TheProb #87814 üzenetére
Ferritgyűrű vagy henger nagyfrekvencián növeli némileg a vezeték impedanciáját, ezáltal mérsékelheti a zavarok átjutását, illetve impulzusok meredekségét csökkentheti.
Micro USB tápcsatlakozóban lehet próbálkozni az adatvonalak rövidzárjával, ami a leggyakrabban előforduló megoldás. ACC feszültséget ott ne keress szerintem, az csak a DC-konverter indítását szolgálja. Egyébként leáll, hogy ne merítse az akkut a konverter nyugalmi árama.
Vagy van kétvezetékes is:
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Ugye a képen látható "bumszli" csak egy szűrő? Ha anélkül forrasztom össze a vezetéket, az okozhat gondot?
Dashcam hardwire kit az alany és egyfelől csatlakozót kell cserélnem (mini usb -> micro usb), másfelől nem tudnám elrejteni a vezetéket, ha rajta van.Már 1x megcsináltam a csatlakozócserét, de valami nem oké, mert lekapcsol a kamera. Akkor is, ha gyújtáson van az autó. Kimértem a csatit és a GND és +5V kimérhető, viszont az ACC jelet nem sikerült mérni. (ez az ág kapcsol, ha gyújtáson van az autó)
-
t72killer
titán
válasz t72killer #87796 üzenetére
Nagyon érdekes, hogy a piacon alig találni 26650-es lifepo4-t, de tömve van 32700-asokkal (ebike-akkukat csinálnak belőlük). Azokhoz meg persze senki sem csinál ilyen csini víz+mindenálló övreakasztható dobozkát .
[ Szerkesztve ]
-
demars
addikt
válasz tordaitibi #87807 üzenetére
Köszönöm.
Ha "csak" szeretném működésre bírni az áramkört (rövid ideig, próbálni) ? Bár 10x -es érték gondolom nem szerencsés
Beszerzek néhány kisebb értékűt is.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #87802 üzenetére
Nagyon kedves, de nekem az ajándék még egy repjegy árába belekerül . Az eredményre mindenesetre kíváncsi vok.
#87804: . Mondjuk ettől függetlenül lehet érdemes cserélni a drótozatot, ha esetleg pókfonálból csinálták volna és rok rajta a veszteség.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz aujjobba #87808 üzenetére
Gerjedésgátló alapvetően. Hiányában pozitív visszacsatolás, oszcilláció állhatna elő.
Egy erősítő fokozat önrezgése nem ugyanaz, mint mondjuk egy jel zavarainak, impulzusainak szűrése, elsimítása.
Tipikus példa egy tranzisztor kollektora és bázisa közé iktatott kis kapacitás, ami nagyfrekvencián negatív visszacsatolást képez, így akadályozza a gerjedést.
De nem feltétlenül negatív visszacsatolásról szól a dolog (aminek bizonyos esetekben hátránya is lehet, sávkorlátozás, fázismenet stb.), hiszen van olyan, amikor egy kis tápszűrő kapacitás is megakadályoz valamilyen gerjedést, onnan kezdve az is hidegítő.
Szokták mondani még "vadrezgésnek" is, ami előállhat egy négyszögjel átmeneteinél is. Itt azt szeretnénk általában, hogy szabályos, meredek átmenet legyen, nem pedig "zavaros" átfutás.
Tranzisztor kollektorára (vagy Drain) húzott ferritcső, ferritgyöngy is megfoghatja a vadrezgéseket.
-
ViZion
félisten
-
aujjobba
addikt
válasz tordaitibi #87807 üzenetére
Mire való a hidegito kondi?
Nem nagyon találtam rá leírást, angol nyelvterületen meg valószínűleg totál máshogy hívják, nem tudom hogyan keressek rá. -
tordaitibi
veterán
válasz demars #87805 üzenetére
Attol fugg.
Egy hangvaltoba vagy audio szurobe, egy kapacitiv elotetbe meg millio helyen nem lehet elterni.
tápszurobe nyugodtan hasznalhatsz nagyobbat, es hidegitesre is.
Kerdesedre a valaszt csak a kapcsolas ismereteben lehet megvalaszolni, hol helyezkedik el az adott kondenzator es mi a szerepe az aramkorben. -
demars
addikt
Sziasztok!
Ha nincs pont akkora értékű kondim, mint ami a kapcsolásban szerepel használhatok nagyobb értékűt? 10 nf 100 nf, nincs itthon. A készletem 1 uf -tól indul.Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
t72killer
titán
A töltőre nem is számítottam, az értelemszerűen kuka. A Li ion védelme hány voltnál is aktiválódik? A lifepo lapos karakterisztikája mellett nem biztos, h katasztrófa:
Más kérdés, hogy rádiót etetnék vele, így lehet a komplett DC/DC zajkeltő kör kukázva lenne a dobozból.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest