- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hálózatokról alaposan
- Arch Linux
- TP-Link WR1043ND router
- XPEnology
- Még havi 6 dollárt kérhet a Spotify a plusz funkciókért
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Ubiquiti hálózati eszközök
Új hozzászólás Aktív témák
-
rgqjx
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #5422 üzenetére
Mondanál konkrét példát?
-
g4b3n
tag
Tudnátok segíteni abban, hogyan tudok a DWG-hez a papírra úgy, a DWG fájlba integrálódjon?
Ne pedig csatolva legyen.Köszönöm
-
rgqjx
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #5417 üzenetére
Cmddia 1
-
g4b3n
tag
Ez a Fancy Zones nagyon komoly, ha lesz nagy felbontású monitor, akkor alkalmazni fogom.
Először próbálok költség optimalizált megoldást.
Olcsóbb 24” FHD 35e, amit Te is ajánlottál vagy 27” QHD 70-100e Ft. Ezek rövididőn belül visszahozzák az árukat, ha megfelel a munkám.
Aztán ha szükségem lesz rá, tudok venni komolyabb monitort. -
lumpy92
aktív tag
válasz
agyrágóbogár #5417 üzenetére
Filedia-1 ?
-
agyrágóbogár
csendes tag
Civil 3D 2025-ben a MAP parancsok nagy része csak parancssor alatt fut, nem jelennek meg a párbeszédablakok.
Találkozott valaki ilyesmivel? Megoldás?
Köszi előre is! -
Pont nemrég beszélgettünk itt a monitorokról.
Nekem ezekkel van tapasztalatom:
Ívelt 49"-es ultrawide Asus, 32:9, 1080p, 144Hz - Néhány nap megszokást igényelt az íves képernyő, azóta már egyáltalán nem zavaró. Méretben ez 2db 27-es monitornak felel meg. A széles mivolta miatt jobban kihasználható a tér, mint két különálló monitor esetén (Powertoys - Fancy Zones).Sík 32"-os Acer, 16:9, 1440p, 165Hz - DPI alapján 24" 1080p-nek felel meg, de itt több területet kap az ember. Ezt kiegészítem egy 21.5"-os álló monitorral, így a CAD mindig tud nagy méretben futni és mellette lehet excelt vagy pdfet nézni. Ezt a kombót szeretem a legjobban, mert itt 32"-on még nem kell állítani Windowsban a méretezést. 32"-on a 4k felbontás nagyon apró ikonokat eredményez, a 125-150%-os skálázást pedig sok program még mindig nem kezeli megfelelően.
Sík 34"-os Acer, 21:9, 1440p - Egyik kollégámnak ajánlottam, nagyon szereti. Ezen már viszonylag kényelmesen lehet két ablakban egymás mellett dolgozni.
43"-as 4k monitor -
Viszont ha a költséghatékonyság a fontos, akkor elég jól el lehet lenni két monitorral is, van például az MSI-nek 25"-os 1080p, 100Hz-es monitora, ami csak 32900Ft újonnan.
Ha sikerül eldönteni a méretet és a képarányt, akkor a monitoros topikban valószínűleg tudnak majd ajánlani egy jó típust.
-
g4b3n
tag
Sziasztok!
Úgyhozta, az élet, hogy elő kell vennem az AutoCAD-et magán munkára.
Szeretnék beruházni egy monitorra, van tapasztalat, hogy mi az a méret felbontás, ami nagyon jó hozzá?
Esetleg kimekkora monitoron dolgozik?
Csak 2D-ben kell terveznem közműves rajzokat.
Személyszerint legalább 27" vagy nagyobb akár 34"-ban gondolkodom.
Íves nem íves, mik a tapasztalatok, hajlok az ulra széles 21:9 felé is, mert sok rajz lapos és hosszú lesz.
Szóval milyen tapasztalatotok van?
Köszi! -
lumpy92
aktív tag
válasz
Roland861010 #5406 üzenetére
Szia!
Magyar nyelvű videói vannak fent yt-on Primusz Péternek. Emellett a Pétery Kristóf féle AutoCAD biblia ajánlott részemről, de lehet, hogy ez is csak digitálisan kétezik, kb. 1000 oldal. Ez is inkább egy tudásbázis, semmint oktató anyag. Ha neten keresgélsz egy két felsőoktatási intézmény jegyzetszerűségét lehet még megtalálni. Talán Péter videóival indulnék el a helyedben. -
válasz
Roland861010 #5412 üzenetére
Nem használja ki, csak renderképek készítésénél. Egy integrálttal is ugyanúgy működik, de majd a későbbiekben kitapasztalod.
CPU egyszálas teljesítményt kell nézni. Minél magasabb a CPU órajele, annál jobb, illetve legyen elég memória. Nem lesz gondod azon a gépen az Autocaddel. -
rgqjx
aktív tag
Olyan 25 éve volt az első találkozásom az autocadel, talán R12 volt, nem sokkal később jelent meg a 2000-es verzió. Biztosíthatlak, hogy az alapok, még mindig ugyanazok, szóval a tananyag miatt szerintem ne aggódj. Persze a külső cserélődött, a gombok sarka lekerekített
és néhány hasznos parancs is belekerült (egyik kedvencem az oops). Szintén az angol verziót javaslom.
Amikor már kezded magabiztosan használni egyszerűbb rajzok készítésére, ráérsz akkor belemélyedni a magasabb szintű ismeret elsajátítására.
Ekkor hasznos lehet feliratkozni a Jeff és Jeremy Bartel youtube csatornájára. -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
Roland861010 #5409 üzenetére
Ez a gép bőven jó, nem kéne mikrolag legyen, első körben frissíts minden drivert (akár bios-t) és a windowst is.
(Ha fenn áll továbbra is, akkor próbáld ki egyszer, hogy windowsban a Szolgáltatások - FlexNet Licensing Service 64-et leállítod.)
-
Roland861010
veterán
Köszönöm mindkettőtöknek!
A hozzáférés 2027.ig él szóval van még vissza bőven.
Gondolkodtam hogy lehet jobban járok ha angolra vissza rakom. Nem értem olyan jól de gyorsabban találok megoldást rá úgy mint magyarul.
Amúgy milyen vas kell most neki ?
Sokszor van ilyen mikró lag.
A laptopon tolom de nem valami régi gépen.
Ryzen 7 7735HS 8/16
RTX 4060
32GB DDR5 4800Mhz
1TB SSD 3000/3000 Mb/s írás - olvasás -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
Ndruu altal
javasolt sugot ajanlom en is, rengeteget tud segiteni.
Ha van egy kis szabad idod, akkor rajzolj benne barmit, hasznald az iconokat es latod, hogy mire jo. En anno azt csinaltam, hogy egy mikrometerrel meregettem minden fele targyat ami a kezembe kerult es megrajzoltam a nezeteit, majd kesobb 3d-ben is. Ha erdekel is a dolog, akkor jo kis idotoltes tud lenni. -
válasz
Teljes értékűnek számít az oktatási verzió is, az egyetlen korlátozás az, hogy nem lehet haszonszerzés céljából haszálni és csak az oktatás időtartamára szól.
Én a 2014-es verziót használtam először, azóta nem igazán változott a program. Nyilván, vannak újdonságok és szebb kezelőfelület, de az alap parancsok továbbra is ugyanúgy működnek. Ezeket az alap parancsokat érdemes először megtanulni és konfigurálni a gyorsbillentyűket úgy, hogy egy-két gomb lenyomásával indíthatóak legyenek.
Parancs beírásakor a parancssorban megjelenik egy kérdőjel (ha a DYNMODE ki van kapcsolva), amire kattintva extra segítséget kaphatsz a parancs használatáról. Online súgó van, abban szinte mindent megtalálsz, illetve telepítésnél lehet választani Offiline súgót is.
Ha megy az angol, akkor én mindenképpen javaslom az angol nyelvű CAD használatát, így segítséget is könnyebben fogsz találni, nem kell majd mindig fordítani. -
Roland861010
veterán
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy van olyan fizikai magyar nyelvű könyv amit ma még érdemes lehet megvásárolni ha alapból AutoCad 2025-el kezdek?
A munkahelyen beiskoláztak egy gépész technikusi 2 éves suliba.
Viszont eddig erre (AutoCad) a tudásra nem volt szükségem. Jó lenne pár alapvető dolgot elsajátítani .
Hiába nézem a videókat a fele 2000 évekbeli vagy 201x-es programot használ vagy angolul beszélő indiai magyaráz ami elég fura.
Nem megy hogy erre is meg arra is figyeljek.Az AutoCad 2025 eredeti oktatási verzió. Van benne valami hiányosság esetleg a normál verzióhoz képest?
Bocs ha butaságot kérdeztem.
Köszi a válaszokat. -
válasz
agyrágóbogár #5403 üzenetére
Civilt nem ismerem, de Autocad, szóval:
Options - Files - Trusted Location (talán megbízható helyek a fordításban)
Ide hozzá kell adni azt az útvonalat, ahonnan az mnl fájlt betölti.
-
agyrágóbogár
csendes tag
A fenti hibaüzenetet kapon, ha a Civil 3D Hungary felületet nyitom meg. Valaki találkozott már ilyennel? Újra kell telepíteni a magyar tartalmat?
[ Szerkesztve ]
-
Ödike
tag
Köszönöm a segítséget, meg fogom nézni.
(a pc3 fájlok régi programból történő átvétele sajna nem segített)
Most már működik az acad beépített nyomtatása, és ott simán megy az egyedi papír beállítás.
A szövegek köré a keretet az PDFSHX változó "0"-ra állításával sikerült eltüntetni. -
Van esetleg hibaüzenet, amikor nyomtatót választasz vagy csak nem enged új papírméretet hozzáadni?
Először a PLOTTERMANAGER paranccsal nézd meg, melyik mappából olvassa ki a nyomtatókat. Ha nem központi nyomtatókat használtok, akkor valószínűleg mindenkinek a gyári ACAD mappában vannak a nyomtatók (C:\Users\username\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2025\R25.0\enu\Plotters\).
Ha még fent van a korábbi telepítés (pl. 2022), akkor annak a mappájából átmásolva a pc3 és pmp fájlokat működni fog a nyomtatás és a korábban elmentett egyedi papírméretek is meglesznek.
Próbáld ki, hogy a DWG To PDF.pc3-ról csinálsz egy másolatot, és abban felveszed az egyéni papírméreteket. Ezt a kész pc3 és pmp fájlt másold fel a szerververre egy mappába, amit mindenki elér.
Autocadben a Files fülön, a Printer Support File Pathnél add meg a mappa útvonalát. Az Add gombbal új útvonalat is hozzá tudsz adni, nem kell felülírni a gyári útvonalat.[ Szerkesztve ]
-
Ödike
tag
Szervusztok!
Frissítették az AutoCAD-et nálunk 2025-re.
Azóta nem tudom az eddigi PDF nyomtatókat használni, mert nem enged egyedi papírt létrehozni.
A beépített PDF nyomtatók meg a rajzban lévő összes szöveget bekeretezik.
Hogyan lehet ezt megoldani, vagy régebbi PDF nyomtatón egyedi papírméretet létrehozni?
Bullzip, PDFCreator, toPDF, PDF24 egyikben sem tudok papírt létrehozni.Előre is köszi, ha valaki tud megoldást.
-
Kapanyél
őstag
Igen, Win10 óta elég jól lehet az ablakokat helyezgetni, méretezni. Plusz az Asus Pro Duo ablakkezelője is zseniális, de ahogy látom, a Win11 felzárkózott hozzá (csak a hülye tálcát nem veszi figyelembe és aláteszi az ablakot, amivel jól ki is takarja a parancssort…).
A 43"-ason 100% nagyítást használok, amivel azért elég kicsik a kezelőgombok és az AutoCAD menüje is, de nem akarom 125%-ra feltolni, vagy följebb. Szóval a natív 4k-hoz már inkább 50-55" lenne az optimális, de ahhoz meg kell a hely az asztalon, hogy egy nagyobb helyszínrajzon pl. mindkét végén lássam, amit kell. Most kb. 1m-re van tőlem a kijelző, szóval van fejforgatás rendesen, de alapvetően pont ez volt a cél.
És nem csak CAD-en dolgozunk mindig, Excelnél is kifejezetten előnyös az egy nagy kijelző, főleg, ha egyszerre 2-3 táblázatból kell varázsolni.
Amennyiben az olcsóbb megoldás, azaz a TV mellett dönt bárki is, nézze meg a subpixel elrendezést, nehogy meglepetés legyen![ Szerkesztve ]
-
rgqjx
aktív tag
Érdemes átgondolni, hogy mi a jobb, 2 kisebb, vagy egy nagyobb méretű monitor. Mi a preferált? Régen én is a 2 (+1 laptop) mellett érveltem, de igazából az otthoni 1 nagyot többre becsülöm, mint a cégnél a 2 kisebbet.
Ha jól tudom szoftveresen is lehet 1 nagyon virtuálisan többet használni, ez a szokásosnál szélesebb kijelzőn hasznos lehet. Pl. Windows PowerToys
Úgy rémlik , hogy a fő felhasználási terület Civil 3D lesz, valószínűleg a színhelyesség nem az elsődleges szempont.
Ha munkán kívül magán felhasználás is lesz, akkor a 4k mellett az is érv lehet, hogy a 4k= 4x fhd tehát kereken 4 pixel fog megjeleníteni 1-et fhd-ra állítva. (Ennek köszönhetően nem kell full izmos videókártya, ha az utód is azon a monitoron játszana)
-
ThuG4LifE
senior tag
válasz
lumpy92 #5396 üzenetére
En 34”es (uwqhd) oled-et hasznalok otthon, nem cserelnem mar masra, max. ha jonnek a nagyobb 5k2k monitorok.
Munka miatt jo a szelesseg, ha kell siman cad melle rakok pl. pdf-et vagy ami kell a tervezeshez.
Regebb 2 monitorral dolgoztam (irodaban meg mindig), de mar annyira nem volt kenyelmes. Ezek amugy IPS-ek voltak, cad-ben nem gond, kerdes, hogy mire hasznalod. Ahogy mar irtak, TN-t ne! Ha VA vagy IPS, en IPS-re szavazok.
Neha csinalok fotorendereket, oled-en azert sokkal elvezetesebb a vegeredmeny. -
lumpy92
aktív tag
Köszi neked is!
A terv most 2x27", 2560x1440p felbontással. Egy barátomnál megtudtam nézni a munkahelyén ezt az összeállítást, jónak tűnt a méret.
(Előző cégemnél 2x24", 1080x1024p volt nekem. Mióta kiléptem, 1x17,3" laptop, úgyhogy nagy visszatérés lesz most a komfort felé a vásárlás
)
-
válasz
lumpy92 #5389 üzenetére
Mindkettőt szoktam használni, VA munkahelyen, IPS otthon.
VA-nak jobb a feketéje és ezáltal a kontrasztja is, de ilyen szempontból nem tudnék rosszat mondani a saját Acer Nitro IPS-es monitoromról sem. Autocad alatt mindkettőnél gyakorlatilag tökéletes a fekete.
Nyilván IPS-nél van glow, de csak a széleknél, tehát sötét témájú és fekete hátterű modelltérnél ez nem lesz zavaró.32"-on az 1440p nekem nagyon kényelmes. A 2160p nagyon apró ikonokat eredményez 32"-on 100%-os méretezéssel.
A következő jó méret a 43" 4k, de az árban már 250 ezernél kezdődik. -
rgqjx
aktív tag
válasz
lumpy92 #5393 üzenetére
Akkok mérd le, hogy mekkora a rendelkezésre álló hely, ami kényelmesen elfér az asztalodon és vedd oda legnagyobbat.
Ha jól sejtem van monitoros topic is, ott lehet sikeresebb leszel. (Nálam is VA paneles van.) Ha jól sejtem a magasabb képfrissítési frekvencia talán jobban kíméli a szemet.
[ Szerkesztve ]
-
Kapanyél
őstag
válasz
lumpy92 #5389 üzenetére
Én VA-t használok, egy 43" 4K TV-t konkrétan, de előtte is VA monitorom volt, egy 32"-es Samsung. Csak CAD-re megfelelne egy IPS is, ott nem zavar a fekete hiánya.
Most egy 55"-os 8k TV-re fogom lecserélni.
(simán bevittem a melóba is, nem köcsögöltek miatta, sőt a vaksi kollégák is szeretik, amikor mutogatom rajta a terveket. De egy Teams meeting is sokkal jobb ekkora méretben, bár tudom, nem ez volt a kérdés)Ja, TN-t semmiképp se!
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
Monitorból melyik technológiára szavaztok CAD-hez, ha egész nap bámulom? IPS, VA vagy TN? Elolvastam, hogy melyiknek mi az előnye/hátránya, de érdekelne a véleményetek/ tapasztalatotok.
-
artiny
őstag
AutoCAD 2022 verziót be lehet állítani, hogy úgy nézzen ki, mint a 2018-as ikonok, stb.?
-
sabrinho
tag
Ez a hibaüzenet.
[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
Köszi mindkettőtölnek a válaszokat!
Prociból én is ezt néztem ki, ár/érték arányban nagyon jó!
Egéren nem spórolok, most fozettek vissza egy majd 2 évig használt Sandberg árát, mert meghalt és javítani se tudták. Ami tuti, hogy vertikális kell legyen, mióta kipróbáltam (és megszoktam) csak az játszik.
Amit még szeretnék az egy stream deck. Ha nem is feltélten CADhez, de munkához szerintem baromi hasznos lesz!
GPU nekem is kicsit szürke folt, hogy a grafikus gyorsítás által mennyit segít? Ami miatt mégis veszek egy viszonylag erőset, hogy most belefér és játékra/látványterv rendelésre is kellhet majd. -
ThuG4LifE
senior tag
Autocadben nem igazan, alap 2d-3d rajzhoz az integralt is eleg lenne, civil 3d-ben mar lehet azert haszna, es rendereleshez is mar eleg eros.
Mivel konkret munkat nem emlitett es a keretbe belefer, ezert ajanlottam.En a Keyshot miatt vettem 4070 Super-t, cpu renderhez kepest tobb, mint 10x gyorsabb.
Eger nyilvan preferencia, kinek mi jon be. A megadott keret eleg magas, lehet azert gazdalkodni vele.
-
rgqjx
aktív tag
válasz
ThuG4LifE #5380 üzenetére
Te látod előnyét a nagyobb teljesítményű gpu-nak? Csak azért kérdezem, mert nekem nem volt lehetőségem kipróbálni ugyanazon konfigot egy olcsóbb (de dedikált), vagy egy jóval izmosabb kártyával. Régebben egy jobb quadro-t használtam, de mikor később egy gyengébb, de újabbat kaptam, akkor nem tűnt fel semmi érezhető különbség. Kizárólag civil 3D-re gondoltam, azt tudom, hogy pl solidworks jobban teljesít.
-
rgqjx
aktív tag
válasz
lumpy92 #5379 üzenetére
A céges laptopomnak 2560x1600-as felbontása van. Bent a melóhelyen 2 fullhd 24" monitor van rákötve, otthon pedig a 4k-s van rajta.
Igen, a gombok kicsik lesznek, de emlékeim szerint az autocad/c3d beállításaiban lehet nagy gombokat bepipálni de a windows képernyőbeállításoknál a felskálázással is lehet eredményesen nagyítani, hogy élvezhető legyen. (Én csak simán felskáláztam, hogy használható legyen) Nekem a 32" 4k főleg azért jön be, mert hátradőlve dolgozhatok és jóval több dolog elfér a modelltérben.
Csak a fontosabb palettákat tartom ott, de melóhelyen az összes a mellette levő monitoron van.Akkor van egy kis gebasz, mint ahogy nálam is, amikor a laptop és a monitor különböző százalékban van felskálázva, így amikor áthúzol valamit a másik képernyőre, akkor változik a mérete. Tudok vele élni.
[ Szerkesztve ]
-
ThuG4LifE
senior tag
válasz
lumpy92 #5379 üzenetére
28" 4k-t használok melóban 150%-on (van, hogy alapon), számomra jó. Otthon 34" uw-oled 3440x1440. Szintén jó, már kéne nagyobb.
Vannak cégnél 32" 1080p-sek, ott meg túl nagyok az iconok már.
Ha megoldható, ajánlatos megnézni ezeket élőben pl. egy laptopról rádugod a cad-et.Gépnek nagyjából ilyet néznék (egyszerűbb nekem a bruttó ár):
CPU: AMD Ryzen 7 9700X (~140k)
Alaplap: B650 (~70-80k)
Memória: CORSAIR 48GB Vengeance DDR5 6000MHz CL30 KIT (~90k)
GPU: 4060Ti 16GB (~220k) [akár 4070 Super + ~50k felár]
SSD: M2 4.gen, tárhely mennyi kell? (~25-40k)
Táp: minőségi 650W (~25-30k)
Ház: ~10-20k
Bill.-egér: ~10-20kEz durván 640 bruttó, marad még majdnem 200 a monitorokra.
Esetleg több RAM, nagyobb tárhely ...[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
Köszi!
A C3D meg a sima AutoCAD tudja már kezelni ez a felbontást? Jópár éves emlék, de egyik egyetemi társam vett egy akkor csúcsszuper laptopot de CAD-ben az ikonok hangyányik lettek és szívott vele.
Én alapból 2 db 24"-ost gondoltam (előző cégnél így dolgoztam), de egyébként hajlok rá, hogy picit nagyobb legyen. Mondjuk a 2x32" már helyhiány miatt sok lenne nekem. -
sabrinho
tag
Na, másiknál tényleg nem segített az Audit.
A hibaüzenet: az osztály leírás nem azonos a regisztrált osztállyal. -
sabrinho
tag
Nagyon köszönöm nektek!
_AUDIT-tal 203 hibát találtam, javítottam. Az egyik fájl ami biztos rossz volt, tökéletes lett. -
-
sabrinho
tag
Sziasztok!
Van esetleg valakinek ötlete, mi okozhatja bizonyos rajzok esetében azt, hogy a feliratok szerkesztésre megnyitása bődületesen lassú? Vannak rajzaim, amiket ha megnyitok, utána egész addig amíg újra nem indítom a CAD-et (ha a "bűnös" rajz már zárva van, akkor is), percekbe tellik a szövegek szerkesztése. Gondolom valami memória puffer betellik, de biztos nem normális dolog, illetve nem is fájlmérettől függ.
11th Gen Intel(R) Core(TM) i7-1165G7 @ 2.80GHz 2.80 GHz 40 GB Ram
Map3d CAD.Köszi előre is!
-
zazira2
tag
Sziasztok!
AutoCAD2025-ben hogyan lehet több rajz megnyitásakor, hogy lássak egy ki fület, amivel tudok a lapok között váltani. -
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Hamarosan tervezek egy új PC-t vásárolni, elsősorban AutoCAD és Civil3D használathoz.
Van esetleg valaki aki mostanában újított? Megosztanátok, hogy mi lett a választott konfig?
Urban legend, hogy a fenti programok az Intel processzorral jobban együttműködnek vagy tényleg érdemesebb azt venni AMD helyett? -
sabrinho
tag
-
sabrinho
tag
Sziasztok! Nagyon láma kérdésem van... Egy fóliát hogy tudok átnevezni minden objektumával együtt?
-
válasz
E.Kaufmann #5359 üzenetére
Nem dob hibát az Autocad pdf mentésnél?
Ha esetleg nincs bekapcsolva a Plot - PDF Options - Capture fonts opció, akkor próbáld meg bekapcsolni.
-
E.Kaufmann
veterán
Vannak 2D-s rajzok, amiket ha a 25-ös AC-n PDF-be exportálunk, akkor az új Adobe Reader és a böngészők nem tudják nyomtatni. Ha az Adobe Reader-ben az új verzió tiltását bekapcsoljuk, akkor újraindítás után már tudunk nyomtatni. Exportnál mit kellhet állítani, hogy ez ne forduljon elő?
-
Lien
aktív tag
Hello. Valaki próbálta már az ACAD-t macbook air M1-n? Kb. 1-1,5 napot kellene használnom és nem tudom mennyire fogja kinyírni a gépet, a gépigényeknél az új ACAD az M szériás procikkal már fut. Esetleg bárkinek van tapasztalata, hogy Mac-en használta?
-
lumpy92
aktív tag
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
ThuG4LifE #5354 üzenetére
A fenti csak egy konkrét példa volt. Gyakran belefutok olyan zsákutcákba ahol nincs dxf rajz. Ha nagyon élesek a kontúrok a jpg képeken akkor a konverterek elég tűrhető dxf rajzokat hoznak létre, nyílván hibákkal. Az érdekelne, hogy van-e valami olyan optimalizáló ami ezeket a "hibákat" javíthatja. Pl. ahol egy ívnek kellene lennie az ne álljon már 50 szakaszból ha egy ívből megoldható.
-
ParadoxH
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy dxf rajz optimalizálásában (ezek online jpg2dxf converterekkel készült rajzok):
Konvertálás után ilyen eredményt kapok, amit fusion360-ba ha át szeretnék vinni akkor elég komlikált és nehezen kezelhető lesz a rajz:
Van ötletetek, hogy ezeket hogyan tudnám optimalizálni és egyszerűsíteni? -
tkesy
őstag
Sziasztok
Ismerős olyan problémába futott bele, hogy kapott szakági rajzokon dolgoznak '24-es verzióval, viszont amikor pendrive-on átviszik egy olyan laptopra, amin csak '22-es verzió van, annak ellenére hogy oylan formátumban mentik amit az is kezel, nem vagy csak nagyon minimális mértékben látszódik amit a '24-es verzióban hozzádolgoztak.
Van valakinek valamilyen 5lete, hogy egyáltalán merre kellene elindulni a hibakereséssel?Előre is köszi a segítséget.
-
A .pmp fájl kell neked. Valahol itt kell lennie, hacsak nem használtok valami központit:
c:\Users\<FELHASZNÁLÓNÉV>\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD <VERZIÓ>\R<VERZIÓ>\enu\Plotters\PMP Files\DWG To PDF.PMP - illetve hát ami a neveDe a nyomtatónál is meg tudod nézni az útvonalat:
DWG To PDF.pc3 - Properties - PMP File Name
ezt használja az adott nyomtatóhoz, megnézed az útvonalat, kimásolod, a másik gépen meg betallózod.
Ha van már használt a másik gépen, akkor egyszerűen kicserélni nem lehet, Detach-Attach kell legyen a sorrend.[ Szerkesztve ]
-
Klon
aktív tag
Sziasztok!
Segítsetek légyszi!
Felhasználói papírméreteket át tudom vinni másik gépre?
A dwg to pdf tartalmazza az általam készített méreteket, és ezt szeretném elmenteni, ill másik gépekre átvinni.
Köszi előre is! -
Janusz001
őstag
45 fokban elvágott zártszelvény, cső 3d -ben ábrázolásához mi a leggyorsabb mód?
Eddig megszerkesztettem az adott méretű szelvényt, kihúztam vagy söpörtem, majd az ehhez tartozó 45 fokban lecsapott szilárdtestet ráillesztettem a végére, majd kivontam belőle, igy megkaptam az alkatrészt. -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
Kolbi_30 #5338 üzenetére
Eddig én csak fullHD és 4k-n dolgoztam, viszont megszoktam a 2 monitort, ezért kell a hely, 4k-n nem tudom úgy méretezni az ablakokat, hogy kényelmes legyen. 2 monitor sok helyet elvesz, pláne itthon nem is akarom.
Nekem is van egy lg oled (55") és eddig egyszer használtam monitorként, ágyból fekve betegen ... nem jött be.Ndruu: hajlok afelé, hogy bevállalom, másképp úgy sem tudom meg.
-
ThuG4LifE
senior tag
Hasznal valaki ivelt monitort cad-hez? Elgondolkodtam egy samu g8 oled-en, de nem tudom mennyire jo valasztas munkahoz. Sajnos nincs a kornyezetemben hasonlo, hogy kiprobaljam. Itthoni monitor lenne, de mostanaban sokat dolgozok HO-ban is. Jelenleg egy 28-as 4k-t hasznalok, de ugy erzem, hogy egy szelesvasznu jobb lenne.
Bocs, ha off topic egy kicsit. -
angelus8925
tag
Szia,
ebben a fórumban nézz körül, nagyon segítőkészek 😊
Szerintem inkább Intel.
Munkahelyi gépeink AMD-sek, jók, de az otthoni pár éves Intel-es jobban muzsikál, ugyanazon Windows és programverziók futtatása közben, kevesebb a fagyás és frissítekkor sincs gond vele (eddig, bár ez lehet placebo).
Most Agisoft-al csináltunk tesztet, "csak" 49 perccel végzett hamarabb a georeferált pontfelhő, ortófotó, DEM, DTM stb. előállításával az idei gép, mint a 4 vagy 5 éves Intel-es, úgy hogy papíron 30%-al erősebb az AMD. A Gazda szomorú is lett.
-
angelus8925
tag
Autocad MAP-el szerkesztett E.ON szakági helyszínrajzban lévő mért nyomvonalhoz hogyan lehet adattáblát rendelni? OD:EON1-et a szakági ellenőrzős kieggel nem tudunk hozzáadni és örököltetni sem engedi, írtam egy lisp-et (életem elsőjét) így megyen, csak hát nem a legtutibb megoldás
Vagy a nem jó kieg van meg hozzá, nemtom
Mi kellene hozzá?
Vagy ha lehet egyedileg hozzáadni, azt hogyan kell? 😊
-
angelus8925
tag
Számolt már valaki térfogatot kapott ifc állományban lévő épület és tin felület között?
A feladat az lenne, hogy az épület miatti földmunka során kitermelt föld mennyiségét adjuk meg
(Civil 3D van munkahelyen)
Hogyan lehetne megoldani? Előre is köszi
-
bod101
aktív tag
Sziasztok,
egy hardveres kérdésem lenne:
melyik jobb Amd vagy Intel az Autocadhez vagy mindegy?
Ismerősöm venne gépet de én ezt a témát nem ismerem, boltban Amd-t ajánlottak neki.
Köszönöm! -
Janusz001
őstag
Valaki dolgozik itt fiber lézer vágóval esetleg? Azon belül is Nceditor szoftverrel?
-
lumpy92
aktív tag
válasz
balintdavid #5325 üzenetére
Tényleg féleszűek, bár a többi szolgáltatót sem kell félteni...
-
-
vape1
csendes tag
Tud esetleg valaki segíteni eközműről letöltött .dxf vagy .shp fileok átalakításában, tervezési alaptérképhez? Priviben ha rámírna, részletesen mondom miről lenne szó.
-
zsoltip
őstag
Üdv Fórumtársak!
Adott egy LENOVO ThinkPad T460:
- Intel Core i5-6300U
- KingFast 256 GB SSD
- 8 GB PC3-12800 DDR3 SDRAM Samsung M471B1G73EB0-YK0
- Intel HD Graphics 520
- MS Windows 11 Professional (x64) Build 22631.3593Cégünk CADian Pro SW-vel rajzol.
Ez egy asszisztencia eszköz lenne, némi rajzadat korrekció, apróbb módosítások...De!
- CADian 2021 és afelett miden probált build és verzió: Splash képernyőn eleakad, megáll, nem megy tovább.
- 2020 és az alatt bár elindul, de crashreport ablak jön fel, amint megnyitok egy DWG-t, és/vagy amint új rajz gombra nyomok...Nem értem. A Crashreportból semmi használhatót nem látok...
-
lumpy92
aktív tag
válasz
angelus8925 #5320 üzenetére
Nem vagyok gépnél így csak patrvonalról bekiabálva: úgy emlékszem, hogy a pf-prg.hu oldalon volt erre is megoldása a szerzőnek.
-
ThuG4LifE
senior tag
-
angelus8925
tag
Sziasztok,
szeretnék "fénykép" blokkot berakni rajzba, ebben hiperhivatkozás mutatna a kép fájlra, egy mappában, így az állományban nem látszódna kép, csak egy rajzi elem, egy blokk, amire Ctrl+jobb egérgombbal kattintva egy képnézegetőben nyílna meg az adott kép.
A gondolat az lenne, hogy az adott képben található exif információból kiszedné a GPS koordinátát (telefonos kép, gondolom WGS89 koordináta rendszerben rögzítve az XYZ), és erre a koordinátára szúrná be a blokkot, mármint annak beszúrási pontját.
A legjobb persze az lenne, ha ezt így egyszerre több képpel is meg tudnám oldani, ne egyesével kelljen.
Tudnátok erre valami megoldást? (Civil3D vagy Map3D)
Előre is köszönöm szépen!
-
Janusz001
őstag
Üdv újra, lassan, de haladok apró léptékkel a 3d rajzolással, de lenne egy újabb akadály.
Söpréssel vagy kihúzással ha megcsinálok egy 3d tárgyat, pl egy 1000mm zártszelvényt, akkor erre hogyan tudok illeszteni tetszőleges helyre egy másik 3d tárgyat?
Legyen pl. 40x40x2 1000mm zártszelvény, erre szeretnék illeszteni mondjuk 200, 300, stb mm -nél merőlegesen egy másik ugyanilyen szelvényt. _Ugye a két végén és a tárgy közepét ki tudom jelölni, de tetszőleges helyekre nem tudom, hogyan lehetne illeszteni. -
Attól függ, hogy lett kimentve és milyen programból.
Ha valamilyen CAD programból mentették a pdf-et, akkor a PDFIMPORT paranccsal egy üres rajzba simán importálható a pdf.
Ha közben raszterizálták a kimentett pdf-et, akkor kb. esélytelen, csak képként tudja importálni az Autocad. -
válasz
lumpy92 #5311 üzenetére
A LIMITS beállításával és LIMCHECK értékének 1-re állításával el lehet azt érni, hogy ne rajzolhass a megadott területen kívülre, de kör esetén pont nem működik jól.
Hátha segít, de érdemes megnézni, hogy mire snappel rá. Ha hatchre, akkor az OSNAPHATCH értékét állítsd 0-ra. Ha xrefre, akkor pedig ajánlom az Xref Tools Extra plugint, amivel nagyon sok minden xreffel kapcsolatos dolog állítható. -
Zaji
őstag
Sziasztok,
Mi a legegyszerűbb módja a pfd-ből dwg fájl elkészítésének? -
Ödike
tag
Sziasztok!
C+I-t használunk e-közmű rajzok konvertálására (shp-dwg).
A kész rajzot most kollégák nem C+I vel akarják használni, és a vonaltípusok nem jelennek meg.
Van erre valami megoldás, hogy a vonaltípusok (shx, lin, stb.) is működjön?Előre is köszi!
-
lumpy92
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudtok arra lehetőséget, hogy a tárgyrasztert a modelltér éppen aktuális ablakméretére korlátozza?
Tehát ha le akarok kattintani egy fogót pl., akkor ne rajzolhasson egy 1000 méteres kört csak mert szerinte ott van valami, amihez odaugorhat. Csak az aktuálisan látható területen belül gondolkozhasson az opciókon. -
Soroszoli
csendes tag
Sziasztok!
A 2D nézetet elállítottam véletlenül, így a csatolt pdf helyett az alábbi felirat látható: "A PDF-alávetítéseket kizárólag 2D drótváz látványstílussal lehet megjeleníteni"
A kérdésem, hogy hogy lehet visszaállítani a 2D drótváz látványstílust?
Előre is köszönöm a segítséget! -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
static00 #5304 üzenetére
Biztos van, még nem használtam ilyet.
Aki ezzel foglalkozik nálunk az általában körbe rajzolja a kontúrt cad-ben. Ha valami precízebb, akkor meg illustratorban megcsinálom.
Jobb megrajzolni magadnak, mert akkor tudod, hogy mi az a legkisebb vonal vagy ív hossz amit még tud vágni a gép, és úgy rajzolod meg akkor a kontúrt.[ Szerkesztve ]
-
lumpy92
aktív tag
válasz
Janusz001 #5295 üzenetére
Szia! Csináltam egy rövid (és tökéletlen) videót arról, hogyan kepzelem el.
A nézetek és koordinátarendszer forgatását próbáld megérteni, megtanulni, nekem is az volt sokáig a gát a 3Dnél.
Igen, kihúzásnál stb. eltűnik az eredetileg megrajolt keresztemtszeted. Másold le előtte és akkor ez nem probléma.
videó link -
Janusz001
őstag
Marad az acad, lézer alá dolgozni 2d terítékhez tökéletes és nagyon hatékony, azért gondoltam, hogy megtanulok ebben 3d -ben rajzolni, csak többet kellene gyakorolni.
Ezek az egyszerűbb 3d vázlatok is csak a lakatosoknak kellene kiadni a munkát, legyenek rajta a méretek, csatlakozások, el tudja képzelni mit is akarok, szóval nem a golden gate hidat akarom megtervezni. -
ThuG4LifE
senior tag
válasz
ThuG4LifE #5289 üzenetére
Ma megjott a valasz az Autodesk-tol. Elfogadtak az erveleseimet, lezartak az ugyet.
Kicsit meglepodtem, de orulok ennek a hozzaallasnak.
Illetve kertem tajekoztatast, hogy hogyan mukodik ez a “double seat”, mert a korabban linkelt cikk (a sajat weboldalukrol) ezek szerint nem igaz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Autóhifi
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Megmosolyogtató tárterülettel indít az iPhone SE
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Politika
- További aktív témák...