Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #97200 üzenetére
Jogos, kihagytam, a töltésre veszek egy 8A körüli áramkorlátot is tudó dc/dc-t, kb ennek a nagytesóját.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #97196 üzenetére
Releváns minden, amit írsz, mert terepen lehet kapna a kocsiból utántöltést a rendszer (ugyebár a lifepo 1 óra alatt simán felnyomható 20ról 80%-ra, kis stöpszli 12Ah-snak még nem is kell ehhez generátorégető áramerősség.
-
t72killer
titán
ha nem muszáj, kihagynám, kezd elegem lenni, az ide rakj ilyen kütyüt, oda varrj még be olyan konvertert sztoriból . Mivel ugye ez egy akksi, definíció szerint nem lesz 15V feletti feszkó. Tippre még töltés közben se.
#97192 !30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Sziasztok, egy ilyen chinaware miniPC 12V tápbementetét vajon ráköthetem egy "12.8V"- os LiFePO4--re?
-
t72killer
titán
válasz Barret001 #97109 üzenetére
Még egy dolgot nézek LiFePO4 témában, egy töltöttség indikátort, ami besípol, ha 10%-ra merítettem, mondjuk 12.6Vnál és átkapcsol a második akksira. A koppra levágó BMS nem a legjobb szitu (csillagászati távcsövet etetne a rendszer, áramszünet esetén kezdhetném a beállítgatást előről).
[ Szerkesztve ]
-
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #97102 üzenetére
Ácsi, természetesen indítanám a kocsit, isten ments, hogy koppra leszívja az indítóakksit a cuccos éccakának évadján a semmi közepén .
A BMS ELVILEG a töltőáram elszállása ellen is véd, ami ezeknél az apróságoknál 10A környéke, úgyhogy HA EZ MŰKSZIK éppenséggel a generátor elfüstölésétől nem kell tartani. De azért biztiamibizti beiktatnék valamit, ami a kínagyári BMS előtt már beállít egy civilizált maximumot
#97103: . találtam is egy ilyet itthon, félig megette a rozsda úgyhogy nézek újat . Annyi, hogy az égőnél valami erősebb áramlimitáló czucc kéne, mert a 21-55W még ezeknek a kicsi akksiknak se túl acélos töltés.
#97104 . Ha ilyesmi lenne a fix megoldás, akkor nyilván vennék egy 200W-ot elfűteni bíró bika ellenállást, éppenséggel nem drága és az a nulladik milisec-től kezdve adja az Ohm-mennyiséget ami a töltőáramhoz kell.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Autóról töltenék 12V-os BMS-védett LiFePO4 téglácskákat, pl ilyet.
Itt olvasok egy igen egyszerű trükköt: az akksit pl egy index-izzóval sorbakötve szép szabályos 21W = 1.5A-es töltést kap az ember. Ez mennyire biztonságos, ill mennyire upgradelhető egy 50W-os bumszli ellenállással?30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Azt ma reggel cseréltem, vadiúj Duracell ment bele . A tartaéktápot sikerült beüzemenli, végülis azt mértem rosszul, másodjára nekifogva már a 2. táp feszkói rendben voltak és viszi is a konfit. Az első (egy Super Flower platina 1200!) sajna nem élte túl.
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #94936 üzenetére
. Valahol nagyon mélyen van elásva egy félholt winyóm, felrakom rá.
Szerk: rosszul néztem, az egyik hozza a könyv szerinti feszkókat
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Kihalt két minőségi, de öregecske ATX tápom, gondoltam kimérem a konnektort: 247V. Okozhatta ez a bajt?
Az atx lyukacskák sajna sírnak, 12V-ot egyáltalán nem találtam a bekapcs pin-rövidzáras módszerrel. A venti felpörög, 3.3V is van, de 12 helyett valami 8.5V
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz ViZion #94863 üzenetére
Egy kis vacsira való a laptophűtők Hannibal Lecter-étől, igazából ez a nyerő megoldás (ez mondjuk T440p, de a típus mind1, ha van hely) procisapek embörös rézlemere csere + 1 extra hőcső:
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz baly81 #94859 üzenetére
Nagyon köszi, hogy ezeket megspóroltad nekem,mert pontosan ezt az utat jártam volna be .
Peltier akkor alapjából kuka, ami még gondolkoztat egy ilyen zseb-légkondi, amiből a hűvös levegőt a lapos szívónyílásághoz irányítom.
-
t72killer
titán
válasz Barret001 #94856 üzenetére
Peltiernek? Alapból katasztrofális, egyáltalán nem véletlen, hogy nem ilyennel fagyasztja Juliska néni a fél disznót . Aztán ugye a forrófejű chiptől elválasztó távolság se teszi a hatékonyság bajnokává...
A piacon vannak már csicsás kész modellek (a videóban mondjuk el is hangzik, hogy valami 70W-ot cibál a konnektorból , ami kb reális is nekem is a két rajtam maradt Peltier típussal).
Ötlet még: SZÁRAZ hideg levegő befújása a lapos alá, ahonnan a levegőt szívja valami mini asztali légkondival: ezekkel viszont az a baj legtöbbször, hogy párás levegőt nyögnek ki magukból mert valami vizes-jeges hűtőkoncepción alapulnak.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Tökölődött az egyik eladó így lett itthon két felesleges Peltier-elemem hűtőbordákkal. Szeritetek van értelme fémfenekű laptophoz spéci laptophűtőt eszkábálni belőlük, vagy a régi lyukacsos alu-lap laptophűtőt megtuningolni velük? Van itthon két forrófejű lapos, egyikben az SSD, másikban a proci szeret túlmelegedni. Télen persze okés a 18 fokos levegő keringetése, nyáron viszont lehet számítana, ha nem 30 fokos lenne a "referencia".
-
t72killer
titán
válasz ViZion #94848 üzenetére
Nem hiszem, hogy bárki panaszt tenne egy A3-as "TOJÁS VAN ELADÓ" ragasztmány miatt. Lehet meg is van hozzá az anyag
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz ViZion #94838 üzenetére
Tényleg legegyszerűbb a macskaszem, ha kerítés nem játszik, akkor extra karóra ráfércelve ahogy a kolléga is írja. Ha sötét van, valamilyen világítást úgy is használsz és akkor már műxik is. Nem mindenbe kell elektronika
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
, minek vontassam, ha be is lehet vele bikázni a verdát ? Nyilván lapost csak járó motor mellett töltögetünk, pl ha az embernek a sztrádán előzgetés közben kedve támad egy kis NFS-t tolni
Az előző akksim annyira cingár volt már a végére (11. életévében), hogy egy komolyabb telótöltés taccsra vágta
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz baly81 #94812 üzenetére
Nemigen éri meg forrasztgatni, pár fonttal feljebb nézegetve találtam már jobb, kész töltőt, pl.
Tipikus sztori: az oem ár negyedéért van dzsunka kigyulladós kacat, feléért pedig már az oem-nél is jobbat találsz30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz baly81 #94801 üzenetére
, egy hátránya, hogy az USB-c kábel nagyon rövid, az alacsony feszkó-magas áramerősségű 12V-os oldalra kell hosszú kábel, ráadásul nem kényelmes, ha a lapostól pár centire van a "téglácska". Jó jelölt, de nem ugrok még rá azonnal.
-
t72killer
titán
válasz ViZion #94805 üzenetére
Közben sztornóztam a vételt: kiderült, az eladó nem eredeti Dell töltőt árul, hanem egy JUNOON műremeket, amit amazonon eléggé lehúznak a hulladék minősége (=szép kis rövidzárral meghal pár hónap enyhe használat után, v egyenesen nem is kompatibilis a speckókban leírt modellel).
Kolléga #94801-ben linkelt modellje lesz a megoldás
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #94803 üzenetére
Nagyon remélem ez a "trigger" kőbe van vésve a szabványban, és nincs "bibibí, nem ismerem fel a másik gyártó töltőjét" cirkusz: ma hozok el egy Dell usbc töltőt a lenovo laposhoz.
-
t72killer
titán
Ez hivatalosan milyen csati lesz? Univerzál autós notitöltő farkincája, a készletében sajnos nincs USB-C, pedig elvileg bírná az thinkpadem által kajált feszkót, ha esetleg látok ilyenről usbc-re adaptert, rávarrnám:
-
t72killer
titán
Asszonypajti kétségbeesve fogad, hogy füstöl a porszívó (jóöreg angol Henry!):
Elpukkantunk, egy 0.15μF-os szűrővel. Puccanok is gyorsan ebayre, hátha szállít valaki, mert jövő 7végén jönnek Anyósék, agyon lesz kínozva szegény szerkezet.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #94700 üzenetére
hasonlót (dslr hűtődoboz asztrofotózáshoz) kísérletező kolléga arra jött rá, hogy még így is jobban jár, kettőt enyhén járatva mint 1db Peltier' -el. Ráguglizva találtam, hogy valaki ki is mérte:
(nekem nyilván nem a pár fillér áramszámla számít, hanem az, hogy a szűkös akksikapacitásból hogyan lesz a leghűvösebb a célpont).30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Másik kőbaltás kérdés: faék, nem szabályzott hűtéshez 2db TEC1-12706 Peltiert sorban ráköthetek egy 4s lifepo4 téglára (14.xxxV)? A modell adatlapján olyat találtam, hogy minimum ~2Ω az ellenállása, így általános isis fizika szerint kettő ilyet sorbakötve ebből nem kéne, hogy 6A feletti áramok keringjenek... (bár az alaplapok nem írják 0/mínuszok esetén mennyi az annyi. Lehet mégis kapnak egy potmétert )
-
t72killer
titán
Lehet én vagyok csak vaksi, olyan szivargyújtó-elosztót látott már valaki, amelyik nem csak a forrásfeszkót, de az egyes ágakon továbbított ÁRAMERŐSSÉGET is méri?
-
t72killer
titán
válasz razorbenke92 #94679 üzenetére
, a nagy dögöt (Peltier hűtés) külön veszem.
-
t72killer
titán
Egy ilyen DC splitteren átnyomhatok 6Ampert, úgy, hogy az egyik ágon pörög 4? "Természetesen" nem írják milyen cérnából ragasztották...
Bár lehet ördög nem alszik alapon teljesen külön akksit kap a finom elektronika (távcsőmecha, kamera) és a favágós Peltier hűtés...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Barret001 #94663 üzenetére
Kicsit amúgy a 3200 is gyanús, amikor az akksigyártó és fejlesztő Pana csak 2600at tudott, de ha megközelíti az eredeti teljesítményét ÉS tartósságát (azért mégiscsak egy 5éve nyúzott laposról van szó), akkor egy rossz szavam nem lesz.
-
t72killer
titán
"A kérdezett akkuban az összes cellát cseréljük, az elektronikát programozzuk.
Az új pakk kapacitása 6400mAh lesz. <
A felújítás: br.xxxFt
Üdvözlettel:
Lítium-ION Kft."
Az eredeti gyári 2600mAh...
-
t72killer
titán
Nna ilyet még nem olvastam: egy akkufelújítás ellenes tag
Tény, az ember végezzen/csináltasson minőségi munkát... Bár belenézve: a boltocska utángyártott akksik forgalmazásával foglalkozik
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #94616 üzenetére
Közben rájöttem: a pana gyártja ezeket még mindíg. Lehet a cellákat, amiket belepakolnak is ők csinálják - kérdés, adnak-e el másnak is belőle ?
Pici optimizmus: az E7450-emben is Li-Ion akksi van, gyártanak hozzá óccó utódot és az is 7.5mm vastag, 54Wattórás (a cf-20-é csak 30Wh), szóval lesz ott valahol cella...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz razorbenke92 #94615 üzenetére
Az akksi tényleg 7.6mm "vastag" lapos szerkezet, ebből gondoltam .
Van új akksi hozzá, de ránézek ki csinálja - nem óccó, 150 font.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Jöttem megint notebook-akksi ügyben nyafizni . Szóval kerestem, de teljesen bíztatót nem találtam, tud valaki linkelni jó leírást/videót, ahol zacsis cellás akksit újítanak fel, komplett eljárás tokkal vonóval?
Ha jól olvasom, programozni is kell a végén, nem csak sima csere ?
Rájöttem, hogy nincs óccó utángyártott akksi, használt akksit árulnak nem kevés pénzért
A célpont egy pana CF-20 akksija (termékazonosító: CF-VZSU0QW)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ha valaki minden nap rohangál a laptopjával, akkorpersze ok, legyen benne az akksi. Én amúgy pont ezen gondolkodtam el az új szerzeménnyel kapcsolatban: ha van mód a haldokló régi darabokat a fentebb említett mondjuk cellája egy ezresért felújítani, annyit már nekem is megérne, hogy ezt a gépet (CF-20) felkapom és viszem bármikor, bárhova.
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Most vettem egy 7 éves modell laptopot a meglévő 9éves mellé. Mindkettő tökéletes a feladatra, ulta keveset fogyasztanak ulv prockókkal. A 9évesen konkrétan a nagyfiam játszik Civ VI-ot és blizzard játékokat.
-
t72killer
titán
válasz Barret001 #94546 üzenetére
Hmm, így valóban meggondolandó akár a két komplett 30Wh-s akksi komplett újraépítése . Bár nem vagyok benne tuti biztos, hogy ilyen mini-vékonyka méretben meg tudnám itthon csinálni
#94549: amíg nincs valami missön kritikus nagy dobás, mint pl Namíbiai csillagrúra, addig hagyom ezeket ketyegni. Mezei 5-6órát simán bírnak, ami sokmindenre elég - és akkor nem azon rágom a körmöm, hogy épp tönkrehasználok két új/felújított pakkot
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #94544 üzenetére
"nehogy bajunk legyen az elhasználódott akku miatt." - naja, egy halott/félhalott lipo cella nem kifejezetten életbiztosítás.
Nem tudom, mennyiért szerzitek amúgy a cellákat, nekem egy komplett új 30Wh-s akksi kijön kb 50 £/€-ból, és abban elvileg mindegyik cella friss és üde. Az eredeti márkás toughpad akksit perszet 3x ennyiért adnák, de ahogy nézem az ugyanúgy vízzel főz...
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz razorbenke92 #94541 üzenetére
, Ez valami biosba kódolt dolog lehet, hogy mikor kukáz egy akksit a rendszer... Ne csak feszkót mérj, belső ellenállást is.
Amúgy polcon tartva is rohad a LiPo, de azért nem ennyire. Ráküldtem egy powercfg-t a saját Latitude e7450-esem eredeti, 9éves akksijára, ami az idő 99%-ában kb félig merítve a polcon várja az évi 2-3 akciót: 43Wh-t tud az eredeti 53ból.
#94540 , ezügyben még kiismerjük egymást az új lapossal. Toughpad CF-20, dupla akksis kb 5éves gép lehet, powercfg szerint akksiállapot 60%, ami a kapacitásbukta mellett szvsz elég vészjósló... Annyira nem volt óccó a gépezet, hogy <2éven belül új akksikat vegyek bele, első körben az eladónál prüntyögök, hogy heló, beleírtad a hirdetésbe, hogy "erős akksik"
-
t72killer
titán
Laptopakksik újrakalibrálásának van bármi értelme, működhet?
-
t72killer
titán
válasz razorbenke92 #94532 üzenetére
<<
-
t72killer
titán
Na látod ez tökéletes. Ha nem jön szembe kész példány, akkor ez lesz.
Iigen, azután a kaland után (mínusz NYOLC ÚJ eneloop és még a búvárlámpából is a 36650-es cella ) nagyon utánajárok/kérdezek hol milyen hisztijük van. Marsa Alam volt amúgy a delikvens kb 7 éve.
#94531: a spanyolokhoz nyugodtan megyek, ha vmi ismeretlennel találkozik megnézi, mintavevővel megsimizi, gép mondja neki, hogy OK, mehetünk is tovább. A 3.világban lehetnek leginkább macerák (vagy épp a legkényelmesebb, nem-zaklatott út: lutri). Namíbiába a csillagász kollégák hozzák-viszik a fotós cuccaikat nagy akksikkal (lásd fentebb linkelt tegla) gond nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ilyesmi kéne, csak gyárilag kész, mindenféle CE meg Rohs+stb plecsnivel, mert repülős csomagban is tartózkodna a kicsike. Ismeretlen, házi készítésű elektronikát látva meg hisztisek tudnak lenni a 4általánosból biztonsági őrré továbbképzett reptériek. (Bár olyan szintű Einsteinekkel is hozott már össze a sors, amelyik az eneloop ceruzaakksikat kidobatta )
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #94525 üzenetére
Noigen, a 12.xxx kimenet is egy vicc, legyen szó 3s lipo vagy 4s lifepo4 töltésről... Tovább keresgetem akkor a szivargyújtós, készre szerelt megoldást az ilyesféle 4s, "12.8V" lifepo4 téglák töltésére, de esélyes, h muszáj lesz barkácsolni. Ehhez ugyebár 14.xx Volt kell.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Váá, már én se látom a linket💩. LiFePO4 töltőként reklámozták, a többire nem emléxem😅. Keresek még hasonlót, nagyon ritka jószág sajna a készre szerelt 4s pakk töltő. Persze rádughatnám egy univerzál szivargyújtós laptoptápra is, amit 14.xxV-ra csavarok, de nem ártana a töltőáramot is szabályozni mellé 'értelmesember módjára .
-
t72killer
titán
Korábban kérdeztem és kaptam is választ "12V-os" LiFePO4 szivargyújtóról történő töltésével kapcsolatban.
Ebben a dobozkában vajon csak az az ominózus buck-booster lapul?
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
+1, sokkal jobb a zsíroldó-képessége. Semmi sem indokolja, hogy drága etilalkohollal dolgozzunk.
#92157: mérgezőnek meg tényleg csak lenyelve az, kortynál nagyobb mennyiségben. A metil rosszabb... 0 rákkeltő és egyéb sunyi hatás, ha időnként kezet mosol benne.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #91970 üzenetére
nna, ilyesmi feelingem volt . Ezenkívül találtam egy laikusoknak szóló leírást - igaz, a hűtőt nem írja:
"The following types of device should be used with a pure sine wave inverter:
High quality audio/video equipment
Microwave ovens
Printers and copiers
Washing machines
Digital clocks with radios
Bread makers
Lights with dimmer switches
Laptop computers
Any sensitive medical equipment"[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #91967 üzenetére
Zenéhez és lovakhoz nem értve felfigyeltem arra, hogy a kváziszinuszost (amit linkeltem elsőre) azzal reklámozzák, hogy lényegesen jobb a hatásfoka, mint a szinuszosaké.
Amin viszont elgondolkoztam: az AC-t felhasználó gép hatásfokával vajon mi lesz, ha szép szinusz helyett négyszögjelet kap? Jelen esetben pl egy mini kompresszor motorja, de a párátlanító helyett írhattam vna fagyasztót is.
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #91960 üzenetére
Ilyen magas áramerősségekkel tuti nem fogom használni, de vastag kábelt fog kapni . Egyelőre inverter híján minden megvan itthon egy 400W-os +110Ah akksis napelemes rendszer összedobásához, ezt idővel tervezem 2kW-ra bővíteni ahogy potyognak a jóárú használt alkatrészek hozzá.
#91957: Victron napelemes töltésvezérlőm van, pofás kis dobozka
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #91954 üzenetére
(nekem UK support lesz aktuális, de ránézek)
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #91948 üzenetére
Találtam állítólag tiszta szinuszosat, de gyanúsan olcsó, újonnan annyi, mint amennyiért a kváziszinuszosat használtan árulják. Lehet a "pure sine" jelző is besorakozott a kínaiaknál a zseblámpa csilliólumen, akksi MWh-ák mögé...
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #91947 üzenetére
, ezek a párátlanító kütyük azért bonyik, mert ugye nem csak a kompresszor és a venti motorja van, ott a vezérlőelektronika, szenzorok, valamilyen dc tápon... Rákeresek este van-e boncvideó, hogy néz ki egy ilyen tápellátása belülről.
-
t72killer
titán
válasz Barret001 #91944 üzenetére
. Kompresszoros párátlanítók (Delonghi DEM10, Ebac 2650e), lennének rákötve, esetleg PC+TV.
Egy gagyibb inverterrel szívtam már, a dji akksitöltő visított-melegedett, amikor rádugtam , így óvatos vagyok mi legyen a következő
#91945 , áhá, lehet innen a dji-s visítás?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy "kvázi szinuszos" inverterre milyen fogyasztókat szabad, kontra nem szabad rákötni? Róla volna szó, (elvileg ez a gyártó oldala):
-
t72killer
titán
válasz tököscsávó #91748 üzenetére
A pana gyorstöltőm elosztja, érdemes telepakolni .
kicsit izgulok azért, amikor az eneloop helyett a pici lidlis Tronic akksikat tölti, szerencsére nálam csak langyosak.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz tordaitibi #91640 üzenetére
Nem is baj, ha megáll 80-90% körül, tovább él az akksi
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #91638 üzenetére
A nagy (forrás) akksi lemerülésétől annyira nem tartok, 10x akkora mint a pici . Egy diódát mondjuk a biztonság kedvéért belekötök majd, hogy nehogy valamikor fordítva töltsön
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #91636 üzenetére
, sztem kihagyom az egész inverteresdit és rárepülök a DC/DC-re, amit fentebb javasoltál. Ha árammennyiség szempontjából nem is kritikus, akkor se szeretem a nagyobb veszteségeket.
A buck-boosternél egész 1xerűen annyi, hogy pl 14.2V-ra állítom a kimenetet, 12re a bemenetet, a töltőáramot nem kell vmivel figyelni?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #91634 üzenetére
4A elég . A feltétel, h <2óra alatt töltse csutkára a miady 7.2Ah-ás pakkomat.
Elfeledtem kérdezni: van egy csóri 4szögjeles inverterem (12Vdc->230Vac), amitől már pl beciripelt és melegedett a dji drónakksi-töltőm. Azt ezekután már tuti nem kötöm rá, de esetleg a kombi ólom-lifepo4 töltögetőt rápróbálhatom a kinyiff veszélye nélkül?
Tény, ez így vagy 30% bukta, de a 120Ah-ás ólomból mind1.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Sziasztok, van olyan 4S/"12.8V" LiFePO4 töltő, ami (batárnagy) 12V-os ólomakksiról tudja tölteni a kicsi LiFePO4 akksipakkokat?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz razorbenke92 #90294 üzenetére
Igen, flux core a cucc persze. Ezekszerint ha nagyon megöregszik, max kenegetni kell
-
t72killer
titán
Most olvasom, hogy a forrasztóónok "lejárnak" . Ez meg mijazisten, megromlik az ón-ólom ötvözet és nem olvad rendesen ? (Most vettem egy tekerccsel, és ahogy én fogyasztom, még a jövő évszázadban is lesz belőle).
-
t72killer
titán
válasz rednifegnar #90246 üzenetére
Igen, kényelmesebb lenne egy elemes változat, mint a berhelt e27 csatival, kanóccal szenvedni
#90245: 12V-ra ugye ott az inverter, megnézem van-e belőle pici és 1db lítiumcellával kompatibilis. Bár nincs a lámpácskákra írva, gondolom 1W-ról kb mind a 10db-ot tudnám etetni .
-
t72killer
titán
válasz t72killer #90160 üzenetére
Láma kérdés: a neon glimmlámpának melyik egészségesebb? DC vagy AC?
DC-vel ugye állandóan a negatív pólus világít, ac-n váltakozik. Arra gondoltam, hogyha találok egy 4,x->100V buck boostert, egy 18650-es akksiról üzemeltethetném a kis neon fényforrást. Persze leamortizálni nem szeretném őket.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz t72killer #90203 üzenetére
Hurrá, a lámpa beépített faék töltője felélesztette - utána rátöltöttem még a normál töltőmmel .
Más: neon glimmlámpácskák berendelve (10db-ot küldenek 3£-ért ), kíváncsi leszek a spektrumára. Jó lenne Argonnal töltött verzió is, különösen az uv-tartomány miatt, de olyat nem találtam
-
t72killer
titán
válasz Gyula84 #90202 üzenetére
, erre alkalmas tápom+elemtartóm nincs, de a fejlámpában, amivel használom van egy butatöltő, ami 4.xx volt töltőfeszt ad, ha USB-re kötöm - nagyon régen töltöttem már ezzel, kipróbálom, hátha felébreszti
-
t72killer
titán
A fejlámpámban a védett kínai 18650-es védőchipje tegnap aktiválta magát és még mindíg ~0V feszkót mérek az akksin. Lehet ezzel valamit kezdeni, vagy kuka ? Értelemszerűen a töltő is úgy érzékeli, hogy nincs benne semmi.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #90172 üzenetére
Körülnézek, de továbbra is minimálktgvetés a cél . A kis neon glimmlámpa nekem ránézésre nem úgy tűnik, mintha tele lenne nyomatva mindenféle kontinuum-generáló cuccokkal - szép átlátszó darab bevonat nélkül (hacsak a katód-anód nincs vmivel megsózva).
Az Argon lenne egy spektrométerkalibráló aranybánya, de abból nem látok ilyen kis filléres lámpácskát.
-
t72killer
titán
válasz Reggie0 #90169 üzenetére
Ha a cfl szintet hozza spektrum tisztaságban, az már tök jó. A gettóspektrométeremhez keresek amúgy többféle referencia fényforrást.
#90161: m nem muszáj, hogy erős legyen, ha egy 1W-os LED erejéf hozza, már bőven jó.
-
t72killer
titán
válasz Dr. Szilikát #90159 üzenetére
Igen, emiatt nagyon sasolok is, nekem valódi neonnal töltött lámpa kéne a szép vonalas spektruma miatt, mindenféle bevonat/tuningcucc nélkül.
#90157: igen, glimmlámpa lesz ránézésre. jó lenne 12V-ról etethető variáns, de úgy tűnik ezeknek jóval nagyobb fesz kell, kényelmesebb 230-ra dugni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Ezek a kis 95V-os neonizzók ha az ellenállással árult verziót veszem, instant köthetők 230V-ra, vagy kell még nekik mókolni valamit? Vajon mennyire tiszta neon-spektrumot adnak?
+1: hol találok ilyen kétdrótos csatira E27 átalakítót ? (olyan égőt vettem volna, csak nem találtam)[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy 6-12V-os eszközt merjek rákötni töltőn lévő (=14.2V ha jól rémlik) lifepo akksira? DC búvárszivattyúcskáról van szó.
-
t72killer
titán
válasz razorbenke92 #89897 üzenetére
Áhá, köszi . DC igen, este rámérek.
Még 1: úgy menne ólomakksiról, hogy az közben töltőn van, azaz nem 12, hanem kb 14V-ot kapna. Ezzel vajon szintet lépne merülőforralóvá és ne erőltessem, vagy elviseli?
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Erre mit lépjek?
Rákérdezek sztem a kicikínai eladónál, hogy kék-sárga-rózsaszínből melyiket gondolta a költő barnának és mire jó 2+...
-
t72killer
titán
válasz rednifegnar #89859 üzenetére
A gond a laptop NiCd-re optimalizált töltőelektronikája. NiCd-ot cellánként 1,55V-ra kell tölteni minden ciklusban, hogy jó sokáig éljen. Ez egy NiMH-nak már sok.
-
t72killer
titán
Ahol ezt használnám, egy kb 200W-nak elegendő nyugatra néző fészerfedél áll rendelkezésre, oda tudnék guberálni egy napelemet. Nem utolsó gondolat, mert akkor nem kéne kínlódnom az amúgy semmire se jó 230V kertbe cibálásával
Új hozzászólás Aktív témák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Robotporszívók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- OpenMediaVault
- eGPU tapasztalatok
- Milyen házat vegyek?
- További aktív témák...
- Xbox Series X Black 1TB dobozos konzol
- Fehér Villám új GAMER PC 2év garancia / NVIDIA GTX1660Super / Ryzen5 / 16GB DDR4 /
- ASUS ROG Zephyrus G14 -14" WUXGA IPS 144Hz -Ryzen 7 6800HS - 16GB - 512GB - RX 6700S 8GB - 1 év gari
- HP Elitebook x360 G6 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
- HP Elitebook x360 G7 2in1 Prémium laptop 14" FULL HD IPS Érintőkijelző / Intel I7 / 16GB RAM
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest