Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
- Freemail
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Gmail
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz rednifegnar #98205 üzenetére
erre gondolsz?
Ez csak egy pulzust ad le?
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Szirtimorc
aktív tag
válasz rednifegnar #97937 üzenetére
Így elsőre vagy a tapipad szalagkábele kontakt hibás, vagy kezdődő BGA hiba.
Az ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
Jarod1
veterán
válasz rednifegnar #97937 üzenetére
Komolyan beraktad a mélyhűtőbe a laptopot? 20 percre a -6 -10 fokba?
azt ugye vágod hogy nem erre tervezték, és hogy a pára bemegy a laptopba a szellőzőkön keresztül ott megfagy és lecsapódik a víz az elektronikára...
amúgy laptop táskában hordoztad vagy hátizsákban?
Egyébként nem a jobb nyíl gombal lesz a gond a hanem touchpad-al,
ha letiltod a touch pad-at,( usb billentyűval használva a laptopot) akkor meglátod nem csinálja... -
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #97802 üzenetére
Ugy maradnak. A problema az, hogy az alu elektrodpotencialja magasabb, igy az oxidacio az alut fogja megenni, mikozben megvedi az oxidaciotol a vasat. A bojlerbe is ezert tesznek magnezium anodot.
-
aujjobba
addikt
válasz rednifegnar #97720 üzenetére
Nahat ez nem BCD.
A jobboldali 4 lab kozul amelyikre pozitivat adok, az a szamjegy van kivalasztva.
A baloldali het pedig a het szegmens kulon-kulon, testre huzva aktiv.
-
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #97543 üzenetére
Teljesen jo. En regen 30%-ost hasznaltam 27%-os sosavval, de az mar tul gyors volt es mindig higitani kellett vizzel. De akkoriban az volt a favorit, mert nem volt korlatozas (es kevesebbet is kellett cipelni).
Legnagyobb hatranya, hogy ahogy hasznalodik el a maratolotty nem tudod hatekonyan novelni a koncentraciot, azaz surubben kell a lottyot cserelni.
Artalmatlani ugy kell, a hasznalt lottyot, hogy 2-3-szorosra felhigitod es ovatosan mososzodat adsz hozza, amig a pezsges meg nem szunik. Kozben szendioxid fog fejlodni es vizben nem oldhato rezkarbonat fog kicsapodni.
[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
válasz rednifegnar #97654 üzenetére
Igazad van. Mondjuk úgy értettem, hogy épít egyet az ember, nem csak összehányja az egészet. De tényleg olcsók már ezek a cuccok és biztonságosak is, szóval nem éri meg a befektetett energiát egy ilyet nulláról megépíteni.
Visszatérve a kis motorra. Ezek hajszárító motorok, nem hiszem, hogy 2 évet ne bírnának ki, mivel lehet kisebb értékkel is hajtani gondolom, hogy akkor lassabban forog ergo lehet halk is ugyanúgy mint a 24V DC-ről hajtott porszívó motor is.
Mindegy nem ötletelek tovább úgy is csak f@szságok jutnak az eszembe.
Nekem pl nem először volt szükségem autós ablaktörlő motorra (első és hátsó is) mert mindegyik másképp működik, tetejébe fontos a kis méret és a megfelelő nyomaték is, nem autós projekthez. Újat nem érdemes venni mert drágább mint a használt cucc a vaterán.
-
Postas99
senior tag
válasz rednifegnar #97650 üzenetére
Nem túl nagy méret hozzá?
Én inkább [ebben] a videóban bemutattott első terméket venném mert nagyon kicsi. Egy egyszerű tartóban is elférne. -
Postas99
senior tag
válasz rednifegnar #97648 üzenetére
Igazad van, de ha akkora nyomatékot bírna akkor jó lenne akár a gyereknek automata forgószékhez is. Mintha a búcsuban lenne. Ami akár űrhajós kiképzésre is jó.
Jó félre a tréfával... egyedül a köszörű talán ami szerszámként használható lenne. A tengelyére rögzíteni a korongot, és akkor lehet élezni a jégkorcsolya élét vagy kést is.
Még 1 ötlet Suzuki Jimny elejére csörlő motornak vagy bármely igazi terepjáró csörlő motorjának, már ha tényleg 24V DC mellett lenne akkora nyomatéka is. TEli vagyok ötletekkel, de ezek fabatkát sem érnek. Mondjuk én még sosem szedtem szét porszívót a motorjáért.
Ami nekem abból kellett az a gégecső, na annak megteláltam az igazi felhasználási módját. -
demars
addikt
válasz rednifegnar #97570 üzenetére
Ma megyek megnézni, még nem láttam. Találtam rajzot, nem bonyolult.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
ekkold
Topikgazda
A lila csíkokat a káliumpermanganát hagyja maga után, az ma már pirotechnikai anyagnak számít, azaz nem tudsz venni spec engedélyek nélkül. Hidrogén peroxidot elvileg lehet venni, úgy tudom a fodrászkellékes cucc is működik. amúgy sem érdemes nagyon töményre készíteni az oldatot, mert akkor nagyon agresszíven mar, és sok klórgáz képződik.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
rednifegnar
senior tag
idokozben tesom par hete vett egy lezergravirozot, majd azzal ki akarom probalni milyen nyakot lehet csinalni.
mondjuk momentan nincs semmi projektem, ami van azt megcsinaltam csikos nyakon. elvileg kellene egy pic-es interface cuccot alkotnom de meg nem vitt ra a lelek.A camera does not make art, the artist makes art.
-
mexel
veterán
válasz rednifegnar #97438 üzenetére
Ezt megnézem, de a csatlakozókat is megmozgattam, talán az infrához vezető kábel romltt el. A tv még csak 6 éves, a kondi talán nem megy el ennyi idő alatt
A melegedés, az talán, de kikapcsolva nem melegedett -
.-..-.
junior tag
válasz rednifegnar #97372 üzenetére
CF van és megy is más gépeimben, mivel ugye eleve IDE, viszont elég nagy mennyiségű anyag kerül most erre a gépere és egy 32GB+ CF kártya már aranyáron van.
Ezért ez az SSD-s megoldás. Kicsi és olcsó.
És most már működik is -
rednifegnar
senior tag
válasz rednifegnar #97367 üzenetére
a panelon van egy jopar ellenallasnak is helye de nincsenek beforrasztva, alattuk latszik hogy rovidzar (atvezetes) van.
sztem jo az ugy neked azzal az atkotessel. ha nem fustolt el eddig es nem melexik semmi akkor nagy baja nem lehet.A camera does not make art, the artist makes art.
-
.-..-.
junior tag
válasz rednifegnar #97365 üzenetére
Köszönöm, ha megnézed.
Amúgy a doksi szerint ez a 33-as pin "DIOL" (Digital, Input, Output, Low) [kép]
Ez a táblázat szerint azt jelenti, hogy chip-en belül ~31kOhm-al van alacsony jelszintre húzva. [kép]
Jelzi is, hogy ez az állapota lenne a default, de valamiért pár eszközben ez nem volt jó. Most rendben működik látszólag.A Delock verzió kicsit fura, ha lehet hinni a fotónak.
Ha megnézed, akkor a képen a 20, 19 pinek össze vannak forrsztva.
Ez doksi szerint a 150MB/s host-mode beállítást jelenti talán, ha magasra vannak húzva ezek a pinek? [kép]
Ha tényleg így van, ezt nem biztos, hogy minden szereti. Nem lehet, hogy nálad ez volt a probléma?[ Szerkesztve ]
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #97315 üzenetére
Gondolom annyi esze mindenkinek van,hogy aki feltalál valamit amivel nagyot lehet ugrani,az az ember gyorsan eltűnik a találmányával együtt Ez is behatárolja a mozgásterüket.
-
tordaitibi
veterán
válasz rednifegnar #97305 üzenetére
Tényleg már picit off de kifejteném erről a feltalálósdiról a magánvéleményemet.
Mindennel jóformán tisztában van már az emberiség, a nagyokosok tudják mi hogyan működik, kémia, fizika, periódustáblázat, atomi szintű felépítés kvantummechanika stb.
Namost. Épp ezért kizárva az a típusú feltalálói szerencse ami eddig sokszor tényleg igaz volt, a vak véletlenen múlt egy felfedezés.
Pl. Curie házaspár, röntgensugárzás, maghasadás, vagy orvosi téren a penicillin stb.
Ezért is fogadom kétkedve ezeket a szuper videókat.
Azt is nettó hülyeségnek és túlmisztifikálásnak tartom amit Nikola Tesla életútjához társítanak.
Ettől még meghajtom fejem a tudása előtt de na.
Itt vannak a havonta felröppenő clickbait netes cikkek, hogy most már tutira de tényleg készen van akkutechnológia áttörése és majd ez megváltja a világot, micsoda új megoldás blabla.
És egyelőre még sehol sincs.
Elon Musk ahogy előadja hogy holnapután már marsi kolóniákhoz lehet úgy utazgatni mint ma Győrből Kecskemétre.
Ja persze.
Két lábbal állok a földön, engem csak racionálisan lehet meggyőzni.
Off, a vallással is így vagyok. Van hitem de énnekem ne meséljenek a papok meg az egyház. Majd ha látom. -
ViZion
félisten
válasz rednifegnar #97297 üzenetére
"kerdes mennyire allatkinzas ez nekik"
Valahol volt, h a papagájod röhög rajtad, h ennyi pízt kidobtál egy hulladék TV-re... [link] hirtelen egy link, de nem ezt kerestem. Lényeg, h a madarak sokkal jobban látnak, de sztem nem zavarja őket sem a PWM a magas frekiken.
Ez is jó [link]Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Atis45
aktív tag
válasz rednifegnar #97297 üzenetére
Abból gondolom hogy nem zavarja őket, mert a gyári világítások túlnyomó része fényerő szabályozós. És nagyon sokan 40-50-60 százalékon hajtják a világítást.
-
leweegee
aktív tag
válasz rednifegnar #97269 üzenetére
Persze, nem állítottam, hogy csere és kész is van, de ha már megvan az ic, könnyebb elindulni, adatlap, példakapcsolás, lehet méregetni. Vakon sokkal nehezebb.
Ne nőj fel! Csapda!
-
leweegee
aktív tag
válasz rednifegnar #97251 üzenetére
Szép találat! A gugli szerint ezekben a típusokban ugyanaz a panel, szerintem meg is van a kérdés válaszolva.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
$p@rr0w
őstag
válasz rednifegnar #97231 üzenetére
Hálásan köszönöm.
Kinőhetnétek már abból, hogy leírogatjátok miből nőttetek ki.
-
laed
tag
válasz rednifegnar #97231 üzenetére
Na akkor majdnem eltaláltam. Most nem állt módomban kibogarászni a megoldást...
-
csongi
veterán
válasz rednifegnar #97183 üzenetére
Azt nem probaltam.
-
Jamby18
senior tag
válasz rednifegnar #97172 üzenetére
Ilyen kàbelcsatornàt vettem koràbban a Praktikerben ez vékonyabb fajta kb bele is csusszan ez a flexibilis LED csak magával az egésznek az összetartásàval van még fejtörés.
De a vastag drót jó ötlet köszi.
[kép] -
csongi
veterán
-
troll81
addikt
válasz rednifegnar #97148 üzenetére
Rendben a pár lyukas forrasztast lehet javítani? Mert van ami nem teljesen egészséges. 1000 éves erősítő
-
baly81
aktív tag
válasz rednifegnar #97090 üzenetére
Milyen laptopod van, ami beéri 1A-el? Mondjuk én a nagyobb energiaigényűekhez vagyok szokva. A mostani ROG-m 19,5V / 15A és ha komolyabb játékot indítok el nem 100%-os akkutöltöttségnél, akkor kb 1 óra alatt tölt az akkun 2%-ot játék közben. A 300W -os töltőt megeszi a gép. Persze ha nem energiafaló játék, akkor felveri az akkut is rövid idő alatt.
[ Szerkesztve ]
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
Dzsolo
senior tag
válasz rednifegnar #97090 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek a választ, megrendeltem az alisat.
-
baly81
aktív tag
-
baly81
aktív tag
válasz rednifegnar #97018 üzenetére
Tudsz tölteni C/D méretű akkukat! Én is használok ilyet, bár amelyik készüléket tudtam átépítettem más méretre, kémiára.
Az árát nem firtatom, drága, cserébe viszont olyan teljesítményű és jó töltőt kapsz, amivel minden hengeres cellaméretet és akkukémiát tudsz tölteni. Érkeznek rá a FW frissítések, és ezáltal alkalmassá teszik más kémiájú cellákhoz is és javítják amit kell. Ilyen volt legutóbb az LTO is.
Haladó módban olyan paraméterezhetőség van, ami már már pilótavizsgás. Szerintem (is) a legjobb töltő... Ha egyet kipróbálsz, nem fogod a többit sohasem elővenni!
Itt egy régebbi teszt.[ Szerkesztve ]
-
laed
tag
válasz rednifegnar #97009 üzenetére
Ha olyan az akku, akkor 2-3 hét alatt magától is kimerülhet.
-
laed
tag
válasz rednifegnar #96929 üzenetére
És régóta van meg? Tartós??
Szerintem nem meríti le, bár ehhez ismerni kéne a belső kapcsolást is.
1 műszerrel amúgy ezt le lehet mérni, ha van kéznél..... -
törölt tag
válasz rednifegnar #96901 üzenetére
Ma lecseréltem amúgy egy másik ledes izzóra, kapcsolgattam, de minden rendben van.
Képtelen vagyok azt a fura működést újra előidézni.
A SW is biztosan jó, mert több eszközt vezérelek ilyenekkel és a vezérlés fogadásához szükséges webszerver is asszinkron működéssel fut eseménykezelőkkel, tehát nincs olyan, hogy időzítés probléma.
A kódban a void loop () {} function teljesen üres Már, ha ez mond valamit.
Ezeket a libeket használom: [kép]Egyelőre hagyok mindent így, ha ismét előjön a hiba akkor utánajárok, ha tudok.
De azóta sem sikerül reprodukálni.Amúgy igen, elég hangos kattanása van a relének, de igazából nem probléma.
Olyan eszközökhöz használom, ahol ez nem szempont. Így egyben kényelmes a relé-modul használata és éppen elfér a dobozolásban.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz rednifegnar #96901 üzenetére
input oldalon az a SSR is 5 VDC, jó a link.
Jah, ezekre nem is gondoltam, nálam ilyen Fotek klónok vannak: [link]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
nagyúr
válasz rednifegnar #96789 üzenetére
Ez meg egy érdekes reklám, érdemes megnézni:
[link]Ezzel részemről le is zártam az off-cunamit.
-
demars
addikt
válasz rednifegnar #96722 üzenetére
És Aryes
Kell a hűtés sajnos, nagyon gyorsan melegszik (ezt írták ahol vettem a modulokat), nagyobb borda segítene.
Első erősítőm (tervben van még kettő, bár ezek után talán készet kellene vennem), nem túl jó a dobozolás terve,
nagy alakítás kellene hogy pl a borda kívülre kerüljön (ez lenne a legjobb megoldás).
Megpróbálom amit fejben (és az itt kapott tanácsok alapján) kitaláltam. Ha nem leszek elégedett, újra tervezem az elrendezést. (kerti kiülőbe lesz, ahol minden is fa, ott jól néz ki így, csak a fa szigetel.)
Köszönöm a segítséget!Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
mzso
veterán
válasz rednifegnar #96630 üzenetére
Az akku jónak néz ki? Nem zuhan le a feszültsége, vagy ilyesmi. Meg próbáltam egy másik párral is.
Én aljzatot kerestem, amin USB is van.
-
laed
tag
válasz rednifegnar #96636 üzenetére
most van egy omron uveglapos, az jo de az meg eszi az elemeket, pedig szimpla merleg nem okos vagy ilyesmi. ezt megoldottam ugy hogy tettem alulra egy kapcsolot, hasznalat elott be kell kapcsolni aztan ki. igy evekig birja.
Én ezt megoldottam "egyszerűbben": csak akkor rakom bele a gombelemet, amikor használjuk is.
-
bandi0000
nagyúr
válasz rednifegnar #96423 üzenetére
Az a baj, ez a lámpa a plafonon van
Mondom, mérték az oszlopon is, óránál is stb, újraépíthetem az egész házat, ha 180 jön be, az a házba is annyi lesz...
Xbox One: bandymnc
-
roti86
őstag
válasz rednifegnar #96321 üzenetére
szerk: nem válasz akart lenni, bocs.
Sziasztok!
Adott egy vezeték nélküli kültéri IP kamera, ami pár hete a viharban sajnos lezuhant a tartó konzoláról a földre. Külsérelmi nyom nem látszik rajta, viszont olyan hibája lett, hogy pont 10 perc múlva reseteli magát. Ha összehangolom és beállítom akkor 10 percig jó, majd kezdi előlről a resetet....
Sikerült szétszednem, én mint laikus nem látok a boardokon semmi különöset. 2 board van benne (pontosabban 3, de a 3. csak az éjjellátó ledeket tartalmazza szinte): 1 kisebb, amin a nyomógomb is van és 1 nagyobb, amin az USB port van és az akku is csatlakozik.
Tudnátok segíteni melyik alkatrész hibája produkálhat ilyet? Próbáltam guglizni, egy ilyen hasonoló hibát találtam valamelyik gyártó oldalán, de csak annyit írtak rá, hogy hardware failure.... hát ezzel ki lettem segítve.
Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz rednifegnar #96221 üzenetére
Kb. 11 éve cseréltem le a régi alu vezetékeket itthon rézre. De a régi retro, porcelán konnektorokat és villanykapcsolókat meghagytam, mert kb. 50 év után is jobb állapotban vannak, mint amit a boltban újonnan kapni lehet... Egyedül azokat a konnektorokat cseréltem le amelyekben nem volt földelés. A többin az előlapot kellett csak alaposan letisztítani, hogy jól nézzenek ki... és igen, tényleg világítanak a sötétben.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
őstag
válasz rednifegnar #96221 üzenetére
Láttam de azért már a lakásba nem szerelném fel.Maradjon meg a szép emlékeimbe
Üdv:Attila
-
tomazin
veterán
válasz rednifegnar #95814 üzenetére
nem feltetlenul akarom szetbarmolni, de az,h erintesveszelyes meg szigeteloszalaggal van osszetakolva az nalam nem fer bele.
de amugy azt sem tudom, hogy jo-e, az csak lakva fog kiderulni. -
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #95805 üzenetére
Rakeresve valoban, valahogy atsiklottam azon.
Szerintem egy ilyen kis motorocska nem tud akkora kart tenni a talajban, hogy barmit is szamitana.
Amugy igazabol mindegy, a patkanyt is ritja az ember mindenfele mereggel, pedig ugyanolyan gerinces, szoval alszentseg igy megkulonboztetni az allatokat. A kartevot senki sem szereti, meg az allatok sem a sajat kartevoiket. -
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #95802 üzenetére
"szegeny vakondoknak is elnie kell engem sosem zavartak, max ha kijott elvittuk messzire az erdobe."
Nem mergezni akarja a talajt, szoval nincs ezzel gond, a vakond elhet ahol akar.
-
laed
tag
válasz rednifegnar #95744 üzenetére
Aldiban ilyen nem is szokott lenni.
De ilyen nekem nem is lenne jó, mert 12V-os akksikat is szoktam méregetni.
És elég sokat használom, tehát a multiméter mindig elől van. -
Pötyi
őstag
válasz rednifegnar #95744 üzenetére
Én érzem magam agyilag terheltnek... What do you mean terhelve mérés alatt? Ha úgy érted, hogy működő áramkörben alkalmas-e mérésre, hát azt a franc se tudja. Én nem próbálnám úgy. Ez egy simple elemteszter. Nem mérőműszer. Kell bele egy tripla Ás elem.
Ez a Varta:
Ha jól tudom, ez a Varta 2 db LR44-es gombelemmel működik.
QNX is cool!
-
Pötyi
őstag
-
baly81
aktív tag
válasz rednifegnar #95741 üzenetére
Nekem van ilyenem, viszonylag pontos is, de itt nyilván egy tizedről van szó. Nincs benne elem! A kijelzőt az az elem táplálja feszültséggel, amelyiket méred, ergo mindig munkára fogható.
Megfelelően vásárolva, max két hét alatt megjön aliról házhoz, mindenféle plusz költség nélkül. (Több száz csomagom jön kintről évente. 5-6k$ értékben)lead: Ezt nem is vitatom! Biztosan van eltérés köztük. De hobbi célra kicsi pénzért ne várjunk még kalibráltságot is!
[ Szerkesztve ]
-
baly81
aktív tag
válasz rednifegnar #95737 üzenetére
pl ilyen?
-
mezis
félisten
válasz rednifegnar #95661 üzenetére
A menetszámot nem változtatnám (rezgőkör?), inkább betoldanék kis vezetékdarabot.
mezis
-
Blackmate
senior tag
válasz rednifegnar #95657 üzenetére
A vezeték is szakadt és így sajnos nem is működik.
-
aujjobba
addikt
válasz rednifegnar #95454 üzenetére
A brother wifi-n log, az alma eszkozok AirPrint-en hasznaljak, a droidosok a sajat modjukon (google cloud print? vagy valami hasonlo), szoval nem kell driverrel szorakozni.
-
válasz rednifegnar #95448 üzenetére
Az a gáz hogy ponz azért vetettem meg céggel mert olcsó volt hozzá a festék. Erre meg kell neki az eredeti toner...
Tartályosak vannak a cégnél de ez pont olyan hely ahol a sima lézer előnyösebb.
De a tartályosokat sem kell félteni azoknál meg a használtfesték számlálója ilyen, külön csak erre tartok virtuális gépet hogy a sok krekkelt szar közül amiket letöltök hátha valamelyik tényleg kinulláza.
Epson szeretné ha 10k-20k nyomtatás után csesszem ki a nyomtatót úgy hogy semmi baja sincs.Dr. Szilikát
Számomra felfohatatlan miért csesznek ki ennyire a felhasználókkal. -
daninet
veterán
válasz rednifegnar #95384 üzenetére
Nyomtasd PETG-ből. Én nem használok már PLA-t lassan 2-3 éve mert szerintem kb mindenben rosszabb mint a PETG. Ha a nyomtatód tud PLA-t nyomtatni akkor tud PETG-t is. Minimálisan magasabb hő kell neki csak az asztalon és a tárgyon.
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Reggie0
félisten
válasz rednifegnar #95360 üzenetére
resinnel kell nyomtatni, a step-up-tol pedig ne felj.
-
laed
tag
válasz rednifegnar #95360 üzenetére
NiZn cella kell Neked, esetleg NiZn és NiMh keverve.
-
mezis
félisten
válasz rednifegnar #95264 üzenetére
Mindig voltak, vannak, lesznek mániákus újítók. Miután James Watt feltalálta a gőzgépet, volt aki országúti járgányt barkácsolt vele...
(3D-s TV nincs véletlenül valakinek? )
AI: A ChatGpt-nek feltettem két kérdést. Az egyik történelmi volt. A kapott mondathalmaz tudomásom szerint rendben volt, csak egy kicsit sok volt. Az elektronikai kérdésre kapott mondatok között akadt baromság is. Látszott, hogy az AI sosem járt iskolába, elhisz mindent, amit valaki kitett az internetre. Esetleg kiragad szövegkörnyezetből. Mert ugye állhatott egy olyan mondat is mellette, hogy "hallottam már ekkora marhaságot is"
.
SZVSZ: Messze vagyunk még attól hogyan működik egy agy (legyen az akár egy rovaré), de megpróbáljuk "gyártani" -nem hagyományos módszerekkel.[ Szerkesztve ]
mezis
-
ViZion
félisten
válasz rednifegnar #95264 üzenetére
pontosan. Nagyfiam Python-t "tanult" suliban, megoldottunk pár alap dolgot, mittomén két hét múlva kérdeztem, h segítsek-e valamit... Már annak vége, már hol van az, nem ott tartanak...
Biztos fog javulni az AI is, de egyelőre nem gondolom, h a programozóknak a közeljövőben félniük kellene...Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
baly81
aktív tag
válasz rednifegnar #95238 üzenetére
Miért nem készítesz ilyet, minthogy kiadsz érte -nem kevés- összeget?
Én a SkyRC MC3000 töltőimhez készítettem egy külső modult. Fillérekből megvan...
Megfelelő átmérőjű cső vagy rúdanyag, végére az elemével megegyező fém végek (pl, bontott elemről) ráforrasztod a kábeleket, nyugorcső és csókolom...
[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz rednifegnar #94997 üzenetére
vannak kész keretrendszerek: Tasmota, ESPhome, ESPEasy, stb...
Ehhez nem szükséges programozói tudás, a doksik alapján a hétköznapi feladatok (LED vezérlés, áram vagy fesz mérés, motorvezérlés, szenzorok stb...) nagyon nagy része megoldható könnyedén. Ezekben az említett programozási macerákat már valakik megoldották, gyakorlatilag azt kell beállítani, h melyik pinre mit kötöttél, mit kezdjen vele. Webserver, távoli elérés, MQTT, meg minden jóság van alapból.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Reggie0
félisten
-
User_2
tag
válasz rednifegnar #94928 üzenetére
coil whine
keress rá youtube-n, hátha arra gondolsz.
úgy értem olyan -e a hangja mint a videókon. -
tordaitibi
veterán
válasz rednifegnar #94836 üzenetére
A rekorderem egy készenléti egység akku volt, 4 évet töltött a hűtőszekrény ajtaján lévő polcon mert elfelejtkeztek róla.
3,8V körül voltak benne a cellák amikor hazavittem, és azóta is jól teljesítenek, tudják a gyári kapacitás 93-94%-át. Pedig kb. 5 évesek amiből 4 évet álltak.
Igaz ez 18650 fém hengeres cella, nem a pouch zacsis kivitel de ha jó fajta, annak is bírnia kéne a tárolást.
Más kategória igaz de az is gyakorlatilag zacsis kivitel, a napelemes rendszerem 2018-ba gyártott LG cellái.
2020-2021-be történtek a visszahívások azaz akkortájt lett kiépítve egy elektromos autóból. Tehát 2-3 évet volt hajtva, majd én beüzemeltem 2023 Februárba, legalább 2 évet állt kiszerelve.
Tudja a névleges kapacitása majdnem 100%-át. Dagadásnak, fizikai elváltozásnak nyoma sincs. -
mezis
félisten
válasz rednifegnar #94813 üzenetére
Nagyon régóta használaton kívüli buta telefon akkuját átszereltem egy kemping lámpába.
Sokkal tovább világít vele, mint az eredeti zselés ólommal. Novemberben feltöltöttem és most márciusban még nem kellett töltenem. Egész télen pihent egy fűtetlen hétvégi házban.
Máskor is tapasztaltam hogy az Li akkuk milyen sokáig tartják a töltésüket.[ Szerkesztve ]
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
Felfúvódást okozhatja túlmerülés, csak ezt nehéz így kijelenteni, mert ami nekem felfúvódott, az túlmerült, de ennek oka lehet a minőségi hiba is, nem csak az, hogy elfelejtettem egy jó időre.
Egyébként ugyanis azt találtam róla, hogy a felfúvódás oka a gyártásnál felhasznált anyagok, főleg az elektrolit minőségi hibája, vagy másképp fogalmazva, egy igazi minőségi akku nem fúvódna fel soha.
Hosszabb távú tárolásnál az akkunak állítólag az a legjobb, ha a lítium ionok egyformán oszlanak el az anód és katód felületén (50-50 %), ellenkező esetben vagy az anód, vagy a katód felületén indul el olyan kémiai erózió, ami vékony szigetelőréteget képez, azaz elkezd nőni a cella belső ellenállása, ami értelemszerűen káros.
Bizonyára nem véletlenül HP gyári ajánlás is, hogy nagyjából közepes töltöttségen tároljuk a laptopakkut, ha nem használjuk. Például ideális esetben 60 %-on eltéve és 40 %-nál rátöltve, ez persze nem kőbe vésett.
Hogy a mérhető üresjárási feszültség mennyi százaléknak felel meg, arról is találhatók adatok, mint például:
-
baly81
aktív tag
A Li-Ion kémia 75-80%-os töltöttségi szinten (~3,8 - 3,9V /cella) és 10-15°C közötti hőmérsékleten tudja legjobban megtartani a benne tárolt energiát. Ha nincs kijelző amiről leolvasható a töltöttségi szint, multival mérj cella v. kapocsfeszültséget. A töltést ennek megfelelően végezd / szakítsd meg. A páratartalomra is érdemes figyelni, de ha egy antisztatikus zacskóban, száraz helyen dobozban tartod, nem hiszem, hogy gondot okozna.
[ Szerkesztve ]
-
ekkold
Topikgazda
válasz rednifegnar #94684 üzenetére
Elvileg van, gyakorlatilag meg az a tapasztalatom, hogy ha a ledek egy szériából vannak akkor semmi gond. Csináltam már ilyesmit kényszerből, és 5...10 év elteltével még jó volt... persze az is lehet, hogy csak szerencsém volt minden esetben
-
ekkold
Topikgazda
válasz rednifegnar #94675 üzenetére
Mekkora az áramfelvétele annak a műszernek? Ha nem túl nagy akkor, bele kell tennie egy USB-s powerbankot, ami 5V-ot ad - ehhez szinte semmit sem kell mókolni, ha a teljesítmény elegendő...
-
tordaitibi
veterán
Van. Nem most hanem majd amikor máshogy öregszik a pn átmenet. Hajszálra most se, újonnan se egyformák. Ha nem egy helyen, teljesen egyforma hőmérsékleten lesznek esetleg akkor méginkább "szétmásznak".
Pozitív a karakterisztika,
pl. 25 fokon 10mA-t, 35 fokon 11mA, 45-12mA....stb. és így amelyik kicsit is eltér az kritikus helyzetbe öngyilkos is tud lenni mert elszipkázza a többi elől az áramot, ez mégjobban melegíti és lassú lavina lehet a vége.
ha nincsenek hajtva, jó lesz így is. -
Barret001
addikt
Annyi,hogy nem egyforma áram fog átmenni rajtuk,mert a nyitófeszültségük változó. Ha nincsenek túlhajtva,ez nem gond.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz rednifegnar #94675 üzenetére
Ni-Cd akkuval 4,8 V névleges feszültség, feltöltve akár 6 V is lehet, ami cellánként 1,1 V-on még ad megfelelő áramot általában (4,4 V) vagy kicsit lejjebb is esetleg.
Li-ion cella 3,7 V névleges, 4,2 V feltöltve és 3,2 V-on még terhelhető, de ez függ a kívánt terhelhetőségtől is. 3 V alatt gyengül, törik lefelé, 2,5 V a BMS védelmek megszakítási értéke.
Ebből lehetne kettőt sorosan, de akkor még lefelé kellene konvertálni, ami egyben stabilizálna is. Kell hozzá egy 2S BMS modul és egy 8,4 V végfeszültségű töltő, a kívánt áramkorláttal.
-
Panthera
őstag
válasz rednifegnar #94121 üzenetére
Fizikailag elfért a 2 elem helyén?
Nekem van egy régi f. gépem amibe 4 Nimh AA akku kell. Abban hogyan lehetne megoldani az Li-t szerinted? -
iceQ!
addikt
válasz rednifegnar #94121 üzenetére
Igen, vettem már egyébként CR2 és CR123A-s elemeket, ezek ilyen alis cuccok.
Amúgy egy drága NASH kapásjelző az. Ebbe kell ilyen "hülye" elem
Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #93990 üzenetére
Ha azt hiszed hogy vissza hígítva gyenge,nagy tévedésben vagy!
-
E.Kaufmann
veterán
válasz rednifegnar #93990 üzenetére
Jó, hát mondjuk a hányás is csak visszahígított sósav + pepszin (vagy coca ) + zöldborsó, de amelyik akksinak le van ragasztva a teteje, azt nem kéne bontogatni csak vész esetén.
Persze, Trabiban a gondozást igénylő akksiba még mi is öntögettük a desztillált vizet és nem a múlt században, hanem még 2010-ben is (mi sokáig maradtunk a bevált márkánál )Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #93985 üzenetére
Az ólom akkumulátorban kénsav van.
-
válasz rednifegnar #93948 üzenetére
Az előző autómon volt egy műanyag "spoiler" idom. Németből behozott autó, amikor vettem 2001-ben, már rajta volt, akkor volt 10 éves, soha semmi papírozás nem volt róla (gagyi műanyagdarab, azért nem szedtem le, mert alatta ronda lett volna a fény). 2016-ig simán átment a vizsgán. 2016-ban leszedették róla, mert akkor költöztem máshova, és ott nem úgy gondolták.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Nunder
őstag
válasz rednifegnar #93901 üzenetére
Nem volt semmi ilyesmi. Egy szikra, egy pukkanás és ennyi. Sem égési nyomok, sem füst stb.
Magamtól tuti nem állok neki, pedig eszközöm lenne hozzá, ezért is kérdeztem, hogy helyben esetleg érez-e affinitást a dologhoz.“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
válasz rednifegnar #93876 üzenetére
Canonhoz egyszerűbb, 2,5mm jack, kapcsoló
-
válasz rednifegnar #93810 üzenetére
Lemerülni se szeret.
@Panthera : "Már sokszor jött velem szembe ez a stepdown konverter. Ezekkel azt is meg lehet oldani, hogy a 3V-ot kérő egyébként elemes eszközöket tápláljam?"
Igen. Sőt, azokat néha jobb átalakítani lítiumra.Pl. az egyik egerem egy AA-ról megy, és az első elem, amibe a drót megy a NYÁK-ján, egy szabályzó, ami 0,8 és 6V között akármiről megoldja a tápot. Abba direktben került egy AA lítiumcella... Heti 1 töltés... Felette pont elfér a kis Li-ion töltőmodul.
A másik 4V felett elkezd rángatni, az kapott az AAA celláról egy diódát is.
-
tordaitibi
veterán
válasz rednifegnar #93768 üzenetére
Természetesen így van, erre épül komplett iparág.
Meg kell venni és használni.
De.
A kolléga vetette fel hogy nem akarja felakkuzni az ups-t hanem egyedi megoldáson gondolkodik, erre reagáltunk itt többen.De2.
A gyári ups szisztémát kifejtettem előbbi hsz.-omba, 4 konverzió van, és elég lehet (megfelelő hardverekkel) 1 azaz egy konverzió, bizonyos esetekben 1 se, közvetlanül mehet a berendezés, pl. autós-kemping üzemmód.
Megint csak magamat tudom felhozni, a fűtésvezérlésem 8-9 éve megy, direkt mindent 12 voltosra építgettem benne.
Így van egy 12V/100Ah akku és van 1 darab3,8V automata töltő. Snitt.
Megint unalmas lehet de anno direkt 12 voltos tápos mini pc-ket és monitorokat vásároltam, nekem fontos az autós üzem.
Így ésszerű választássokkal nem kel se step se up se down, semmi nem kell csak egy szivargyújtóba dugható tápkábel.
Minél egyszerűbb valami annál gazdaságosabb, jobb, gondozásmentesebb.De3.
Én eddig is wattb@szó voltam, mióta félszigetüzemű napelemes rendszer viszi a házam 90%-át, méginkább megtanultam hogy nemhogy 100 vagy 50 de sokszor 5-10 wattok is durva sokat számítanak.
Ki foglalkozik 5-10wattal, ma már senki.
Próbálja ki hogy nem 2-3 napig csak 10-15 óráig működteti a házát akksiról.
Meg fog döbbenni.Ennek az egész wattmániámnak a pozitív hozadéka szerencsére megfertőzte az asszonyt is meg a két fiamat is már. Ha meg tudnám ezzel a szemlélettel fertőzni az egész világot, felére-harmadára esne a globális villamosenergia fogyasztás garantálom.
Példa utolsó, aztán befejezem megígérem
Van egy gyári inverterem, a takarékosabb kategória, üresbe 19-23W az alapfogyasztása.
Most alkotom éppen életem első szinuszinverterét, napokig variáltam a trafóval, méretezéssel, meghajtással hogy minél kevesebb legyen az önfogyasztás.
Eredmény, 7,7-9,2W.
Namost csak ezt a kettőt hasonlítsuk össze, gyári inverterem:
21W*24óra=525Wh azaz fél kilowattóra/nap.
(ez tényleg semmi, egy nagyobbacska offgrid hibrid 70-100wattokat kajál óránként)
És ez nem az enyém, ez minden nap megy a levesbe, ezt meg kell termelnie a napelemeimnek, erre akkukapacitás, sok pénz plusz feleslegesen.
Én inverterem, 8*25=200Wh/nap.
Vagyis 4 nap alatt ajándékba kapok 1Kwh-t, ami nekem nagyon-nagyon jól jön.A mociakkud sokkalta mostohább körülmények között üzemel mint egy normális töltős szünetmentebe, meleg helyen, évente max. 10-20x van pár percre igénybevéve, akkor se leharcolva, állandó ideális csepptöltésen van stb. ebben a módban egy jó szünetmentes akksi 5-8 évet elmegy simán.
Megint én , 4 éve kaptam a 100Ah akkumat, uraságoktól levetett igaz 90%-os állapotban. Haverom vett egy BMW-t és azonnal cserélte az akksit, akkor volt 2 éves de ő maximalista.
A 6 éves akku nálam ideális körülmények között van 4 éve, évente 1x lecsekkolom, legutóbb 86Ah volt amit tudott.
Ez nekem a fűtésszivattyúmat 2,5 napig viszi, így nyugodtan alszok.[ Szerkesztve ]
-
válasz rednifegnar #93753 üzenetére
Nekem inkább WOL van, mint kis fogyasztású cuccok. Nem kell, akkor off vagy sleep.
@PMoon : AZ is megoldás, ha a töltőt figyeled, mindegy. Ha nincs 230, töltő sem lesz. Arduinohoz mind a kettőre van megoldás.
UPS balancert nem tudom, hol kapni, de valahogy meg lehet oldani, az biztos.
"de legalább ott egy későbbi automatikus bekapcsolás lehetősége is."
Wake on LAN Vagy BIOS-ból, ha tudja, hogy ha van táp, induljon.A kézi mount is megy távolról, ha van távoli SSH vagy RDP, OS-től függően.
De amúgy szerintem sem fogsz sokat ezzel fogyasztásban.
-
tordaitibi
veterán
válasz rednifegnar #93640 üzenetére
usb 3 micro b ez a neve, köszi!! nem tudtam hogyan keressek rá, így már menni fog.
PHM, nem, ha megmoccantom fél centit az usb3 végét a csatiba akkor már eldobja az ssd-t. Biztos hogy az usb oldalon an valmi baja. A másik oldalt ami a házba megy, 4-5 év alatt kb. 5x húztam ki. Nem nagyon kophatott el.
Annyit csináltam hogy egy varrótűvel kihajlítgattam a dugóba az usb3 érintkezőket, egyelőre jobbnak tűnik. -
PHM
addikt
válasz rednifegnar #93640 üzenetére
Félek, hogy itt az aljzat lesz a probléma.
Azt pedig beszerezni lehetetlen küldetésnek tűnik.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Barret001
addikt
válasz rednifegnar #93610 üzenetére
Akit érdekel a belseje,ez van benne :
-
aujjobba
addikt
válasz rednifegnar #93608 üzenetére
Hogy a viharba szedted azt szet?
Nekem nem sikerult, de a hivatalos szervizeben sem a joembernek, inkabb adtak egy ujat féláron. -
ViZion
félisten
válasz rednifegnar #93475 üzenetére
hááát... OK. De ott vezetékezni kell, akku kell, szerintem macerásabb, de a fene tudja. Ez kicsit olyan dolog, mint a napelemes vibrátor...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
aujjobba
addikt
válasz rednifegnar #93430 üzenetére
Amit eddig lámpa szakboltban vettem mindegyik megdöglött néhány hónapon belül.
Egyszer az IKEA-ban voltunk felkaptam egy kettes csomag ottani LED-et próbaképp, azóta is mennek.
Azóta mar kb. mindegyik ki lett cserélve IKEA-sra, azok valtak be.Erdekes időket élünk, hogy külföldi butorboltban kell LED-eket vennem ha jot akarok magamnak, mert a magyar szaküzletben csak vackokat kapok.
-
janos666
nagyúr
válasz rednifegnar #93407 üzenetére
Én is mondtam neki már az elején, hogy olcsóbb és hatékonyabb lenne valami katonaságot vagy börtönt megjárt hajléktalant beköltöztetni, mint bekamerázni, de nem tetszett neki az ötlet. Rendes biztonsági őrre pedig valószínűleg nincs pénz.
De egyébként nem lopás, hanem garázdaság volt eddig a gond (valamelyik szomszéd őrült nem örül, hogy oda telepedett a méheivel és tör/zúz a portán, a rendőrség javasolta neki a kamerát). Nyilván mondtam neki azt is, hogy ne kerüljön már többe a védelmi rendszer, mint a potenciális kár, de elég eltökélt. Ennek ellenére persze "ingyen" kéne a komplett kamerarendszer...#93406 Reggie0 - Inkább a napelem túlméretezésre fogadnék. Nem vagyok otthon a napelemekben (az állami pályázatoshoz túl kék, az önerőshöz túl viz a vérem, és nem vagyok maxiszuperzöld beállítottságú), de én is gondoltam, hogy amit ráírnak Watt-okat, az kb. a sivatag közepén a napra forgatva délben, aztán itt nálunk télen annak töredéke... De tényleg ennyire rossz a termelése télen, hogy akár szinte semmi?
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
őstag
válasz rednifegnar #93391 üzenetére
Esetleg mérj ellenállást rajta, végeredményben úgyis az számít gondolom. Ha nincs műszered hozzá, csinálj egy áramgenerátort, akár LM317-ből, és csinálj vele 1A-es rövidzárat - ez meg se kell kottyanjon neki, ha több amperre kellene méretezve lennie. Ha megy rajta az 1A, akkor már olcsóbb multival is tudsz rajta feszültségesést mérni. Amit voltban mérsz, az lesz az ellenállás ohmban.
Szerk.: Vagy megröntgenezem neked
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
aujjobba
addikt
válasz rednifegnar #93280 üzenetére
Hatos is jó, tulajdonképpen akár négyes is legfeljebb kettot veszek belőle
Audience: köszi ránézek
-
demars
addikt
válasz rednifegnar #93263 üzenetére
Én mindig lepattintom az ajtót. Gyorsabb úgy csavarozni.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!
-
veterán
válasz rednifegnar #93261 üzenetére
Kiszedtem. Egyébként nem lehet kitekerni a csavarokat a leírás elleére sem. Egyszerűen a feje fennakad az ajtón.
Miután kiszedtem, realizáltam, hogy egyszerűen le kell húzni:
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
leweegee
aktív tag
válasz rednifegnar #92964 üzenetére
Jahogy végleg likvidálnád? Oldalcsípő, kb közepén ráfogsz és határozott mozdulattal kettéharapod vele.
Ne nőj fel! Csapda!
-
mezis
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest