Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
-
veterán
válasz troll81 #95133 üzenetére
Itt raktam be egy kapcsolási rajzot ventillátor fordulatszámának hőmérséklet függő vezérlésére.
A te tápod is 12V-os, abban is tudod használni az áramkört.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
Segítség kellene.
Kipurcant egy Parkside flexem fordulatszám szabályozó áramköre (azt kikötve a flex működik).
Ilyen áramkör van benne:
A kondenzátor ilyen (tök ugyanilyen van egy fúrógépemben is):
A triak pedig ilyen:
Sajnos az elektrotanyán nem találok kapcsolási rajzot az áramkörhöz, van valakinek kapcsolási rajza hozzá?
-
veterán
-
veterán
válasz eldoble #91434 üzenetére
Kisebb dolgok páramentesítésére a legalkalmasabb a rizs, illetve a szilikagél macskaalom. Egy légmentesen zárható edénybe rakod a páramentesítendő dolgot, teleszórod az edényt a rizzsel/szilikagéllel, majd vársz egy pár napot.
A szilikagél tökéletesen magába szív minden párát, nedvességet, kiszárítja a nedves eszközt.
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz FireKeeper #91338 üzenetére
Wireless egérben nincs beépítve gyárilag ez a funkció?
Az én wireless egereim mind villogtatnak LED-et, ha lemerülés közeli az akku/elem bennük.
-
veterán
válasz FireKeeper #91336 üzenetére
Ezt egy aktív balanced BMS áramörrel is meg tudod oldani.
A töltésvezérlés mellett a BMS egyik funkciója az, hogy nem hagyja a cellát túlmerülni, a beállított alsó feszültségre való lemerüléskor lekapcsolja a cellát.
Vagyis ha a BMS kimenetére kötsz egy pici fogyasztású LED-et, akkor ameddig a LED világít, addig a cella nincs lemerülve, ha a LED már nem világít, akkor a cella lemerült.
-
veterán
válasz DonThomasino #91295 üzenetére
Ez nagyon típusfüggő, olyannyira, hogy az én DeLonghi mikrosütőmön a karmok nem az ajtóban vannak, hanem a házban.
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz tordaitibi #91095 üzenetére
Ha már úgyis pákászkodik, akkor érdemes egy picit még bonyolítani rajta egy termisztor vezérlésű hőmérséklet függő szabályozással.
Minek zúgjon a venti teljes fordulatszámmal, ha a hőmérséklet nem indokolja.
-
veterán
válasz Beni2360 #91046 üzenetére
Hát ez így nem fog menni, tegyél fel fényképet a csatlakozóról, mert először 2 szálról beszéltél a csokoládéban, most meg 2 KÜLÖN szálról beszélsz...
Meg először vezeték behúzás nélkül akartad megoldani a dolgot, mostranra meg már behúznál új vezetéket.
-
veterán
válasz Beni2360 #91042 üzenetére
Ha az a cél, hogy a fali kapcsolóval bekapcsold a csillár világítását, plusz (egy előre kiválasztott fokozatban) a ventillátor forgását is, akkor ez megoldható.
A csillár két vezetékével szembe bekötöd azokat a szálakat, amik falból jönnek ki.
SZERK: jobb lenne, ha lenne védőföld is, de ha a falból csak két vezeték jön ki, akkor nincs védőföld.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
-
veterán
-
veterán
-
veterán
Ezirányú ismereteim eléggé sekélyesek, ezért arra tippeltem, hogy egy nagyobb kapacitácú akkunak nagyobb a szivárgó árama, ezért a napelem által megtermelt energia nagyobb része elmegy az akku önkisülésének pótlására. Ha nem így van, akkor tévedésben vagyok.
-
veterán
Sajna ezekbe a kisméretű lámpácskákba pont nem fér be egy AAA akku. De ha beférne, akkor sem biztos, hogy a lámpa tetején lévő 1,5 x 1,5 cm méretű kis napelem darabka el tudná látni elég energiával a működéshez.
Legközelebb egy mérettel nagyobbakat fogok venni.
-
veterán
válasz Intruder2k5 #90664 üzenetére
Köszi a tippet, de kb. ennyi pénzért vettük 2 éve a lámpákat
Most is kapható 450-500 Ft áron ilyen kerti lámpa, jobban járok, ha barkácsolás helyett a hibásakat egyszerűen kidobom (tudom, Gréta most sírva fakadt, dehát ez van ).
-
veterán
-
veterán
válasz dave0825 #90316 üzenetére
sípol, búg mindkét hangszóró, gázfröccsöt adva generátor fordulatával együtt változik.
Ezt úgy hívják az autóhifiben, hogy generátorzaj.
A dolgok szerencsétlen együtállása során fordul elő, kell hozzá nem megfelelően árnyékolt fejegység, árnyákolatlan erősítő, meg árnyékolatlan kábelek.
Valamikor régen hárdkórban nyomtam az autóhifit, azt hittem, hogy nekem már semmi újat sem tudnak mutatni, erre a saját Hondám szívatott meg egy brutális generátorzajjal. Nem részletezem a dolgot, de három hónap szívás után, mintegy 100 eFt összegre rúgó cserebere után úgy sikerült a generátorzajt kiküszöbölni full-full földfüggetlen szimmetrikus rendszert alakítottam ki.
Vagyis semmi sem volt az autó karosszériájára kötve, a fejegység, az erősítő, kondenzátor mind galvanikusan el volt szigetelve a karosszériától, mind a pozitív, mind a negatív tápkábel közvetlenül az akkuról ment az egységekhez, mindenhol dupla árnyékolású szimmetrikus vezetékezésű kábeleket használtam, úgy hogy a kábelek árnyékolása elektromosan nem volt egyik végén se rákötve a csatlakozóra. Ezen kívül beraktam pár leválasztó szűrőt, meg ilyesmiket, mire a végén azt mondhattam, hogy nem szűnt meg a zaj, de rajtam kívül más már nem hallotta
Keress rá a neten a generátorzaj kifejezésre, orbitális szívásokról olvashatsz a témában.
-
veterán
válasz herion #90304 üzenetére
Ez nálunk is gond volt az építkezés elején (csak 16 amperes kismegszakító volt az óránál, az ácsok gépei folyton leverték). Az óracseréig az átmeneti megoldás az volt, hogy 2 db 25 méteres hosszabbítót "sorba kötöttünk", lassabban, de biztosabban indultak a nagyteljesítményű eszközök.
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #90284 üzenetére
-
veterán
válasz leweegee #90277 üzenetére
Azért használnak a vasúti biztosítóberendezésekben jelfogókat (ami valóban annyira különbözik a megszokott reléktől, mint a TESLA Model30 különbözik a pedálos Moszkvicstól), mert feszültség hiányában gravitációs úton szakítják a jelet, és ugyebár jelenleg egyetlen olyan szolgáltatás van, ami nem tud kimaradni, a gravitáció
-
veterán
-
veterán
-
veterán
-
veterán
-
veterán
Nem olyan vészes dolog ez. Mi 3 éve szigeteltük a házunkat, kellett valami eszköz, amivel szépen lehet vágni az EPS táblákat. Ráadásul gtafitos EPS-t raktunk fel, amit méginkább nehezen visznek a polisztirol vágók.
Mivel egy gyári cucc aranyárban volt, azért csináltam egyet. Egy raklapba fúrtam be 2 db 14-es menetes szárat, aminek az aljára réz saruval vezettem be az áramot. Az állítható vágásmagasság biztosítása érdekében a cekasz szálat egy-egy gyorstekerővel ellátott AWAB bilincshez rögzítettem. Így a magasság állítható lett, de erős marad a rögzítés.
Azért van laminált padló rakva a raklapra, hogy szép síma legyen, jól csússzon rajta az EPS tábla.
Egy 12 V-os trafóval működtettem a rendszert, a trafótól 4 négyzetmm keresztmetszetű hangfalkábellel vittem az áramot a menetes szárakra rögzített réz kábelsarukhoz.
Először a vateráról vett cekasszal próbálkoztam (lehet, hogy kanthal volt a neve, nem tudom) mint vágószállal, de a harmadik vétel se vált be. Hol elégett a szál a harmadik próbálkozásra, hol meg a grafitos EPS annyira elvonta a hőt a vágószáltól, hogy belesült a szál az EPS-be, erősebb nyomásra meg elszakadt
Ezután mentem el a Kolofol Kft-hez a Nagy Lajos Király útra.
Ők profik, ezzel foglalkoznak. Megkérdezték, hogy mit akarok vágni, milyen hosszú a szál, amivel vágni akarok, milyen feszültségről hajtanám meg a szálat, meg stb. Miután kikérdeztek, adtak valamiből 2 métert.
Nem tudom, hogy mi a neve a szálnak, csak annyit tudok, hogy a teljes szigetelést lenyomtam ugyanazzal a 80 cm-es huzaldarabbal, se el nem égett, se el nem szakadt, szóval tökéletes volt.
Azt javaslom, hogy menj el a Kolofol Kft. boltjába, ott megoldják a problémádat
-
veterán
válasz tordaitibi #89141 üzenetére
Ez a tartási áram értéke. Az adatlapon behúzási áramérték nincs feltüntetve?
-
veterán
válasz Ablakos #89005 üzenetére
Szerintem ennek semmilyen logikus magyarázata sincs.
Kicseréltem a nappaliban a korábbi hagyományos izzót LED-es lámpára, de a párom kevésnek tartotta a fényerőt. Ezért egy Y elosztót raktam be, egy ilyet:
Hála istennek, tökéletesen működik mindkét foglalatban a LED fényforrás
-
veterán
-
veterán
-
veterán
-
veterán
Ha még nincs meg a bluetooth-os erősítő, akkor inkább egy ilyen cuccot vegyél helyette.
Ez pont azt tudja, ami neked kell, bluetooth vevőegység jack kimenettel, és még olcsóbb is.
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz fatpingvin #88645 üzenetére
köszi, a Lomex kicsit messze van, lehet rápróbálok a HQra is.
Na, ezt nem értem, mindkét bolt a XIII. kerületben van, hol laksz te, hogy a LOMEX messze van, de a HQElektronika meg elérhető távolságban
Arról nem is beszélve, hogy a LOMEX-ben (szerintem!) felkészültebbek az eladók, jobban tudnak tanácsot adni elektronikai alkatrészek ügyében, míg a HQElektronikában inkább a mechanikai alkatrészek, gumiszíjak ügyében jártasabbak az eladók.
-
veterán
válasz johniee #88622 üzenetére
6 V-os akku esetén a 3 W-os LED-en 0,5 A áram folyik, vagyis olyan kisfeszültségű diódát keress, ami gond nélkül elvisel 0,6 - 0,8 A áramot.
Tehát pl. egy tök közönséges 1N4001 dióda teljesen meg fog felelni a próbálgatáshoz.
-
veterán
válasz malagutif122 #88577 üzenetére
Ilyen digitális erősítő 12 V-ról egy 4 ohmos hangszóróra soha nem tud 60 W teljesítményt leadni.
Vagy 24 V-ról hajtod (egy feszültségkétszerezővel), vagy 2 ohmos hangszórót használsz (pl. egy dupla tekercses mélynyomót).
-
veterán
-
veterán
válasz TheProb #88313 üzenetére
Milyen dashcam volt ez a problémaforrás?
(Amúgy dashcamot csak nagyon indokolt esetben érdemes közvetlenül az akksira kötni (pl. ha rendszeresen rongálják, karcolják az autót), egyébként csak gyújtás ráadására aktiválódó módon szokták bekötni.)
-
veterán
-
veterán
válasz demars #88262 üzenetére
Gyanús nekem, hogy miért esik le a feszültség 150 V-ra. Valami kontakthiba lesz a kazánban (Mi kapcsolja ezt a feszültséget? Relé, vagy közvetlenül a kazán belső termosztátja?)
A helyedben megkerülném a problémát. Külső (vezetékes, vagy RF) on/off termosztát használatával megoldható az, hogy ne a kazán vezérelje a külső szivattyút, hanem a termosztát vezérelje párhuzamosan a kazánt és a külső szivattyút is.
Pl. a Computherm termosztátok tudnak olyan funkciót is, hogy a kazán lekapcsolása után a külső keringetőszivattyút még 1 percig működteti, hogy a kazán/hőcserélő ne melegedjen túl.
-
veterán
válasz PROTRON #88234 üzenetére
tehát szeretném elzárni és ha már a hobby elektronika topic, nem egyszerűsíteném le egy sima kulcsos zárral, szeretem túlbonyolítani a dolgokat, szeretném RFID-val "védeni"
Végülis bármilyen kis verébre is lehet hajóágyúval lőni
-
veterán
válasz tordaitibi #88164 üzenetére
Ez annyira jellemző a kínából vett cuccokra
Méret a leírásban: 14.5*100*300 mm
Méret a képen: 12*125*325 mm
-
veterán
-
veterán
válasz rednifegnar #88014 üzenetére
en arra gondolok, hogy ha naluk 1 oraval de tobb fazis van bekotve
Nálunk 3 fázis van egy órába kötve, tehát simán lehetséges, hogy ott is 2 fázis megy be.
Kérdezték már, hogy az órához hány kismegszakító tartozik. Ha kettő, akkor igen valószínű a 2 fázis, le is tudod tesztelni, mert hol az egyik, hol a másik kismegszakítót lekapcsolva láthatod, hogy melyik fogyasztó melyik fázisra van kötve.
Ha csak egy kismegszakító van, akkor csak 1 fázis van bevezetve.
-
veterán
-
veterán
válasz MasterMark #87940 üzenetére
Tegnap rendeltem az Aliról 67/33-ast, rövidesen beszámolok róla, hogy kaptam-e büntit.
(ha nem írnék semmit, akkor aggódjatok, mert lehet, hogy ki is végeznek a rendelés miatt)
Megnéztem a hivatkozott EU rendeletet, az van benne, hogy tilos olyan termékek közforgalmazása, amelyekben 0,15 %-nál magasabb az ólomtartalom. Azt már nem néztem meg (csekély 300 oldal a rendelet a mellékletekkel együtt), hogy mik a kivételek, mert ha ezt szó szerint betartanák, akkor nem lehetne pl. autóba ólomakkut venni, szóval biztosan vannak kivételek.
Egyébként az ólommentes forrasztóón környezetvédelmi szempontból egyszerűen öntökönszúrás, de ezt már többen kivesézték.
-
veterán
válasz ekkold #87923 üzenetére
Jé, tényleg rajta van a gurigán, hogy szakmai felhasználók részére Persze ettől pár hónapja a Lomexben kérdezősködés nélkül kiadták, bár lehet, hogy ez azóta változott.
A 66/34-es forrasztóón is korlátozás alá esik, vagy csak a 60/40-es?
-
veterán
válasz darvinya #87899 üzenetére
Okosóra, abban okos, hogy bármikor hálózaton(nem internet) keresztül kiolvasható fogyasztás állását, feltöltő kártyássá válhat .
EON-os szerelő szerint számukra jelenleg egyetlen előnye van a mostanában szerelt okos villanyóráknak, és ez az előny nem az, hogy ki tudják olvasni a mért adatokat, hanem az, hogy az utcán megálló szervizkocsiban ülő ember egy pillanat alatt inaktiválni tudja az órát
Nincs vita a nem fizető áramfelhasználóval, nem kell nagy felfordulás és rendőri segítség az óra lekötésére, szépen feltűnésmentesen lekapcsolható a nem fizető fogyasztó.
-
veterán
válasz Zen_Ronin #87869 üzenetére
Nekem egy ilyen Lepy LP-838 2.1-es erősítőm van a PC mellett. Ez egy elfogadható kinézetű kis dobozba van rakva, ami nem hátrány, ha az asztalon akarod elhelyezni.
Nekem tetszik a hangja (egy pár Mission M71 doboz van rákötve, illetve egy passzív AKAI sub), szépen szólnak együtt, szerintem érdemes 2-3 hetet várni a szállításra
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #87653 üzenetére
Megnyugtatlak, a váltóáram és a váltakozóáram a hétköznapi normális emberek számára ugyanazt jelenti, akik szerint ez messze nem ugyanaz, azok számára a pokolban egy külön üst van, amire rá van írva, hogy azok kerülnek ide, akik szerint "egyenlőre=/=egyelőre".
-
veterán
válasz johniee #87625 üzenetére
Egy feltöltött 18650 cella feszültsége 4,2 volt, 2 sorbakötött cella már 8,4 volt, szóval papíron nem lesz jó.
Hogy a valóságban jó-e, azt meg ki kell próbálni
Első körben úgy próbáld, hogy az akkupakkal sorba kötsz egy diódát, az csökkenti a feszültséget ~1,2 volttal. Ha így működik jól, akkor meg lehet próbálni dióda nélkül is.
A 18650-es cellákhoz saját töltő kell, de ezt gondolom, hogy tudod.
-
veterán
válasz t72killer #87441 üzenetére
A TPA3116 erősítő IC család (mert sokféle van belőle) alapvető jellemzője az, hogy ez egy D osztályú erősítő, vagyis digitális erősítő.
Ebből kifolyólag brutálisan jó a hatásfoka, szóval ha nem hajtod folyamatosan 200 W-on, akkor az a kicsi borda bőven elég lesz rá.
A D osztályú erősítők másik jellemzője viszont az, hogy a hangjuk megosztó.Van aki meg sem hajlandó hallgatni egy D osztályú erősítőt, mások meg jónak tartják a hangját.
A számítógép mellett nekem is egy D osztályú erősítő szól, teljesen meg vagyok elégedve a hangjával
-
veterán
válasz t72killer #87433 üzenetére
Nekik is van csodaszavuk, ami megerősíti a hitüket a sokeres sodrott vezetékben, a skin effekt. Ez magyarul a bőrhatás, ami azt jelenti, hogy minél nagyobb az adott vezetékben továbbított jel frekvenciája, a jel annál inkább csak a vezeték külsű felületén halad a jel, sok összesodrott vékony vezeték esetén meg ugye sok a külső felület. Ezért eszküsznek sokan az ezüsttel bevont szálacskákból álló sokeres vezetékre, mert ugye a jel csak a külső rétegben halad, ami ugye annál a vezetéknél ezüstből van.
Csakhogy a skin effekt olyan frekvenciáknál kezd jellemzővé válni, amit ember nem hall, csak a denevérek
-
veterán
válasz t72killer #87426 üzenetére
Az OFC (oxigen free copper) jelző szerintem parasztvakítás. Eleve nem oxigen free, hanem oxide free lenne a helyes jelző, mert az OFC megjelölés azt jelzi, hogy a kábel réz anyagában igyekeznek (a kristályszemcsék külső felületén kialakuló) oxidmennyiséget csökkenteni.
Ha van pénzed rá, akkor persze érdemes ilyet venni, mert általában gondosabb gyártási eljárással készül, mint a közönséges rézdrót.
Hangfalkábelnek én egyeres 2,5 nmm keresztmetszetű vezetéket használok, nekem az vált be a legjobban. Nem túl praktikus, mert nem könnyű a hangfalakat odébbrakni, de már beállt a hangfalak helye.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz lanszelot #87356 üzenetére
Bocsi, de egy szót sem értek a kérdéseidből
Melyik áramkört nem érted? A linkelt Skori weblapon lévőket?
Azzal kapcsolatban nem lehet ilyen kérdésed, mert ott pl. a napnál világosabban le van írva, hogy miért kell a két ellenállás.
Azt se értem, hogy miért fontos az, hogy egy sorba kötött kapcsoló és ellenállás milyen sorrendben van az áramkörbe rakva
Ha egy tranzisztor működését sem érted, akkor miért akarsz BJT-t használni?
-
veterán
válasz Salex1 #87348 üzenetére
2 vezetéken, hogy?
A LED kétpólusú eszköz, kettőnél több vezetéket nem lehet (nem érdemes) egy-egy LED-hez vezetni.
Aztán, hogy a LED-eket hogyan kötik csoportba, hogyan vezérlik őket, az már a vezérlő IC-től függ.
Vannak úgynevezett digitális LED szalagok, ezek tartamaznak a LED-ekkel egybeépített vezérlőáramkört, egy ilyen LED szalaggal aztán eléggé látványos fényeffektusokat lehet megvalósítani, pedig látszólag csak 3 vezeték megy be a rendszerbe
SZERK: Sőt, ha a vezérlést beállítottad egy adott programra, akkor ez a digitális LED szalag meg is jegyzi, elég csak +5V tápfeszülséget adni neki és nyomja a programot, amíg van tápfesz. Csak 2 vezeték megy bele a tápfesszel, mégis villognak a LED-ek.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz DonThomasino #87344 üzenetére
A fényképen leolvasható a pontos típusszám:
CNO2AK9601579ADECKF510564
Nézd meg a tiédet, hogy arra mi van írva.
-
veterán
válasz DonThomasino #87342 üzenetére
-
veterán
válasz t72killer #87334 üzenetére
Szerintem ne alkudj vele, az aliexpressen olcsóbb, a szállítási költség is alacsonyabb.
(mármint Magyarországra kisebb a szállítási költség, hogy hozzátok mennyi, azt nem tudom)
-
veterán
válasz Richvargas #87319 üzenetére
Ilyet nem kapsz készen, ezt egy sorolókeretbe rakott csillárkapcsolóval és sima egypólusú kapcsolóval tudod helyettesíteni.
Az pedig nem világos, hogy a LED jelzőfénynek mit kellene visszajeleznie...
-
veterán
válasz Blackmate #87288 üzenetére
Mivel a LED modul a futófényes verzióban is jól láthatóan csak 2 dróton kapja a tápot, ezért maga a LED modul tudja ezt a csodás képességet.
Az első lehetőség, hogy veszel egy olyan LED modult, ami a fejlettebb verzióban van.
A másik lehetőség, hogy a jelenlegi LED modult kidobod és csinálsz helyette egy olyat, amiben a 8-10 LED a tápfesz rákötése után elkezd ide-oda felvillanni.
Kapcsolási rajz millió van a neten
-
veterán
válasz Blackmate #87286 üzenetére
Mit értesz NájtRájder futófény alatt? Azt, hogy ide-oda szaladjon a parasztvakítás
Ezen videó szerint gyárilag úgy működik (1 perc 40 másodperctől)
-
veterán
-
veterán
Van valami (viszonylag) egyszerű módszer arra, hogy egy QC3/PD2 szabványt tudó powerbankot rávegyek arra, hogy permanensen 12 V-ot adjon ki a PD (vagy egy másik) kimenetén?
Olyan laptopot szeretnék működtetni róla, amelyiken sajnos nincs TYPE-C tápbemenet, egy szokásos tápdugóról működik és sajnos 12 V-ról.
A powerbank a PD kimeneten most 20 V-ot küld ki, de elvileg tud 12 V-ot is, de csak akkor ha a rácsatlakoztatott eszköz ezt "lebeszéli" vele.
Végső esetben persze szóbajöhet egy 12 V-os stabkocka is, de először szeretnék valami szofisztikáltabb megoldást találni
-
veterán
-
veterán
válasz Gézengúz #87198 üzenetére
Itt nézz szét. De ha semmilyen információ sem olvasható le a kondiról, akkor nehéz lesz a pontos pótlás (de szerencsére nem lényegi a pontosság, ha ezzel a halott kondival is nagyobb zavar nélkül ment a porszívó, akkor kvázi bármilyen hasonló jó lehet bele )
-
veterán
válasz Dr. Szilikát #87191 üzenetére
Ezeket vagy sorosan kötötték és 300 mA árammal hajtották (főleg TV-knél) vagy a rádió trafóján volt egy 6,3 V-os tekercs, amire párhuzamosan csatlakoztak.
A 6,3 V-os leágazás a trafón az elektroncsövek fűtéséhez kellett, a skálaizzó meghajtása pont azért lett 6,3 V, mert az rendelkezésre állt.Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
-
veterán
válasz ViZion #87162 üzenetére
Így van, olyan LED-et kell keresni, ami CAN-BUS jelölésű.
Ez működik olyan autóknál is, amelyek figyelik az izzó kiégését. Kicsit drágább, mint egy sima LED, de még mindig olcsóbb, mint egy sima LED plusz egy 10 W-os ellenállás
-
veterán
válasz rednifegnar #86631 üzenetére
Biztos, hogy érdemes 1 Ft-ot is kiadni azért, hogy ez a cucc működőképes legyen
-
veterán
válasz #70211840 #86617 üzenetére
Szerintem őt keresd meg.
Nekem már javított egyszer egy hasonló referencia feszültségszint eltolásos hibát egy deckemben, bár az nem SONY volt, hanem AIWA.
-
veterán
válasz DonThomasino #86435 üzenetére
Szerintem ez még nem nagy baj, nagy baj majd akkor lesz, ha a profi szerelő közli, hogy a cucc gazdasági totálkáros, mert a javítása többe lenne, mint amennyi a készülék piaci értéke.
Mi sajna így jártunk egy SONY DVD lejátszó - HDD felvevő kombóval
-
veterán
-
veterán
válasz razorbenke92 #86317 üzenetére
Ezzel meg lehet azt oldani, hogy a 3 fázis fogyasztását külön mérjem?
Érdekelne a 3 fázis leterheltsége, de erről sehogyan sem tudok infót szerezni.
-
veterán
-
veterán
válasz ViZion #86311 üzenetére
Nemnagyon van olyan fűtésszerelő, aki kivárja a rendszer légtelenítését. Egy padlófűtés esetén (ahol nincs légtelenítő szelep a fűtőtesten) akár 24 óra is lehet, ameddig a legnagyobb fokozatra állított keringetőszivattyú kitolja a levegő túlnyomó részét a rendszerből.
Ez sajna manapság a tulajra hárul
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz fatpingvin #86279 üzenetére
Milyen (típusszámú) ütvefúróról van szó, milyen akkupakk van hozzá?
-
veterán
válasz #32277248 #86272 üzenetére
Úgy van (Nem bírtam ki, leellenőriztem )
A réz fajlagos ellenállása méterenként 0,0175 ohm egy négyzetmm keresztmetszetű huzal esetén.
Vagyis egy 37 négyzetmm keresztmetszetű vezetéknek 0,0175 / 37 a méterenkénti ellenállása, 3,5 méterre ez 0,00166 ohm.
Ha azt vesszük, hogy Ohm úr törvénye szerint R=U/I, akkor U=R*I, vagyis 100 * 0,00166, azaz 0,166 volt a feszültségesés.
-
veterán
válasz tordaitibi #86275 üzenetére
Mi lenne ez? Bikakábel teherautóhoz?
Ha a 4 mm átmérőjű vezeték nem tömör, hanem sodrott, akkor 8 négyzetmm és 12 négyzetmm között bármi lehet az effektív keresztmetszet, a vezeték gyártójától függ.
-
veterán
válasz tordaitibi #86267 üzenetére
Egy 4 mm átmérőjű kör területe az rnégyzetszerpí szabály alapján 2x2x3.14 = 12.56 négyzetmm.
Ha ebből 3 db-ot veszel, akkor az 37.7 négyzetmm.
A feszültségesésre nem tudok mit mondani, mert az attól függ, hogy hány voltot tolsz át a vezetéken, meg mi a vezeték anyaga.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz PROTRON #86263 üzenetére
Annyiból igaza van, hogy van arra szabvány, hogy egy elektromos készülék mennyi zavart okozhat a hálózatban.
Ha a hűtőtől x méterre működő fejhallgatóba behallatszik a bekapcsolás, mint elektromos zavar, akkor a készülék valószínűleg nem teljesíti ezt az előírást.
Ha használt készülékről van szó, akkor a tipikus "így járt" helyzet van.
Ha új a készülék, akkor elméletileg kérhet egy bevizsgálást valami műszaki szakértőtől, mert azt látatlanban mondom, hogy a forgalmazó élből letagadja a problémát. Aztán a műszaki szakértő több tízezer ft-ért megszakérti a dolgot, amiből 50 %-ban az fog kijönni, hogy a készülék megfelel az előírásoknak, 50 %-ban van esélye a vevőnek arra, hogy kicserélik a készüléket, ami nagy valószínűséggel ugyanilyen lesz
-
veterán
válasz g.peter23 #86229 üzenetére
Trafót ne tegyél kapcsoló nélkül. Jobb esetben csak havi 1-2 kWh felesleges áramfogyasztást okoz az üresjárati áramfelvétel, roszabb esetben zúg, cicereg a tápegység, mégroszabb esetben az ágy háta mögé beszorítva túl is melegedhet.
-
veterán
válasz #70211840 #85975 üzenetére
Ha itthonról vennéd, akkor úgy keresd, hogy dimmelhető, ha kintről, akkor úgy keresd, hogy dimmable.
Egyébként se a LED fényforrásnak, se a szabályzónak nem lesz baja, ha nem dimmelhető fényforrást raksz a foglalatba és kipróbálod. Tedd be a fényforrást, a szabályzót tedd a lekisebb fokozatba. Ha a LED elkezd villogni, akkor nem dimmelhető.
-
veterán
válasz tordaitibi #85930 üzenetére
Azt hittem, hogy a fejlesztések a minél kisebb TDP irányába mennek, de ezek szerint van egy renegát irányzat, ami abból indul ki, hogy egy laptopot úgy kell megépíteni, hogy a ház fűtését is elvégezze.
Ráadásul ez most a rezsi krach idején teljesen aktuálissá is vált
-
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest