Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Facebook és Messenger
- Mozilla Firefox
- Freemail
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Gmail
-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
A réz az anyagában teljesen réz (ötvözet ez is), a bevvonatolt réz pákahegynél meg csak óvatosan, mert az a bevonat X micron csak, ledörzsölhető a fém szivaccsal.
A fém "boglyába" be szoktam nyomni néha, az nem erősen nyomódik rá, csak a forró ónt húzza le.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
mezis
félisten
válasz Dr. Szilikát #89698 üzenetére
Jól tudom, hogy csak a réz pákahegyet szabad "csiszolni", az ötvözötteket meg csak nedves szivaccsal szabad tisztogatni ?
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Armagedown #89691 üzenetére
Ezt a fajtát szoktam használni, teszi a dolgát:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_88077-88077.html
-
t72killer
titán
válasz t72killer #89696 üzenetére
Ezekszerint a 385-ös 365nm-en már nem bocsát ki értelmes mennyiséget, szóval ha valamin van olyan fluoreszcens rajz, ami 365-ön aktiválódik de 370 környékén már nem, akkor rendben vagyunk. Azt néztem, hogy a bankjegyvizsgálók jellemzően 365össel dolgoznak, ez kicsit megnyugtat, nem abajgok tovább :
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
-
fatpingvin
addikt
válasz kmisi99 #89683 üzenetére
ezt mindenfajta méricskélés nélkül is első lépés hogy kondicsere. ahogy látom két elkó van rajta, a tápcsatlakozó melletti kondit nyugodtan cserélheted nagyobb méretűre is, feszültség passzoljon, 105 fokos low-esr darabot vegyél helyette.
az USB melleti minden bizonnyal egy 100 mikrós darab, azt ne cseréld sokkal nagyobra de amúgy ugyanaz igaz rá (passzoló feszültség vagy max eggyel nagyobb, 105 fokos low esr)
esélyesen megoldja a prolémádat, ha mégse akkor gyere vissza.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
tordaitibi
veterán
-
And
veterán
válasz t72killer #89690 üzenetére
Ha ránézünk szinte bármelyik, névleg 365 nm-es led adatlapjára, akkor azt látjuk, hogy a spektrális csúcsa eleve nem egy pontos érték, 5..10 nm-t simán szórhat a névlegeshez képest. A másik, hogy - ez a ledekre általánosan jellemző - a lesugárzott UV-spektrum sem egy keskeny vonal, hanem szépen szétterül, félteljesítményre értve 12..15 nm-es szélesség a jellemző még neves gyártóknál is. Ezért a gyakorlatban lehet jócskán átfedés a névleg 365 ill. 385 nm-es típusok színképében, és lehet valamennyi maradék látható fényük (ahogy a CD-nél használt, közeli infravörös 780 nm-es lézernek is, pedig az jóval keskenyebb spektrumú forrás).
-
Armagedown
őstag
Szerintetek a fém dörzsi megfelelő eszköz arra, hogy az oxidációt eltávolítsük a forrasztópáka hegyéről?
Olcsóbb, mint a rézből készült tisztitó“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
t72killer
titán
365 és 385 nanométeres LED (nem bontható, már zseblámpába van szerelve) megkülönböztetésére van ötletetek? A bankjegyek UV-fluoreszcens mitái mindkettőnél világítanak?
Vettem egy az eladó szerint 365nm-es zseblámpát, de gyanúsan a búrájában van egy "fekete" szűrő, ha azt letekerem, igencsak sok (bár szemmel elviselhető) látható kék fényt bocsát ki. Kíváncsi lennék, mennyire vertek át
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
And
veterán
válasz tordaitibi #89686 üzenetére
"Ha a potit megfejelem 10 darab 1Megaohm bemenetű emitterkövetővel vagy bármilyen ME vagy aktív elemmel amiknek pontosan 1 az erősítése, akkor én erősítőt építettem?"
Igen, mivel erősíteni nem csak a feszültséget lehet, hanem az áramot és a teljesítményt is (más kérdés, hogy itt a kötött impedanciák okán konkrétan a feszültségszintet is emelni kell). Az emitterkövető is egy aktív fokozat, meg az egyszeresen visszacsatolt OPA is az.
Ez az egység pedig, mint ahogy többen is próbáljuk kifejteni, nem egy elosztó, a csatornáinak semmi köze egymáshoz. A gyakorlatban ez négy, egymástól teljesen független erősítő egy tokban, még a szintemelésük is külön-külön állítható..
Mod. #89687: Ebben a formában nyilván nem teljesen korrektek azok a műszaki adatok, a kimeneti feszültség különösen. Ahhoz, hogy a távoli végponton is megkapjuk a szabvány 1 Vpp videoszintet, a vonalat nyilván valamivel nagyobb jelfeszültséggel kell indítanunk (ilyen meghajtó erősítőt meg a hosszú kábel 'elején' szokás telepíteni).[ Szerkesztve ]
-
moha21
veterán
válasz tordaitibi #89686 üzenetére
Input: (4) independent Composite Video Inputs at 1Vpp/75OhmOutput: (4) independent Composite Video Outputs at 1Vpp/75Ohm
Elvileg van 4 egymástól független ki és bement.
Amiről te beszélsz szerintem azok a splitterek.
Illetve , ha nem erősít , akkor miért van a tetején minden csatorának állítható + 6db-el potméter?
[ Szerkesztve ]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
moha21
veterán
válasz Reggie0 #89673 üzenetére
Ezt értem én ( hiszen hasonlóra kellene ), de leírás szerint az eszköz a bemenethez van közel ott erősít és ~100m-re lévő eszközön kellene a 1Vp.
Tehát nem úgy van, hogy van a jelforrás az megy egy darabig, esik rajta a feszültség és ez ott erősít, hanem közvetlen az eszköz mellett van.
Ezért nem értem miért 1Vp van megadva, mint kimenet.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
tordaitibi
veterán
Nem erősít.
1V be 1V ki de négyszer.
Ha egy 100kohm potira rákasztok egy 100kohm bemenetű erősítőt akkor az elvileg illesztett. (nem pont így de ne menjünk bele mert eyszerűen akarom leírni)
Ha igény mutatkozik még 10 darab erősítőt erről a master potiról meghajtani akkor ha rákötöm őket, mindegyik a jel tizedét kapja.
Ha a potit megfejelem 10 darab 1Megaohm bemenetű emitterkövetővel vagy bármilyen ME vagy aktív elemmel amiknek pontosan 1 az erősítése, akkor én erősítőt építettem?
Nem hanem elválasztó-illesztő fokozatokat. Amiknek 00000,1dB erősítésük sincs mégis megoldották a szintesés problémáját. -
ekkold
Topikgazda
válasz kmisi99 #89683 üzenetére
A púpos kondi mindenképpen cserélendő, ne várd meg míg más is elromlik miatta. Van amikor a kapacitása még megvan, de az ESR-je már nem jó. Ezt megfelelő műszerrel lehet ugyan ellenőrizni, de ha fel is van púposodva akkor felesleges méregetni. Mivel egy adott készülékben a kondik életkora hasonló, és nem is drága alkatrészekről van szó, ezért ilyenkor érdemes az összes elkót lecserélni. Ezen kívül a tápegységét is ajánlatos megvizsgálni, és/vagy kipróbálni másik tápról is.
http://skory.gylcomp.hu/ http://www.skory.z-net.hu/ https://skori.hu/ https://skori.spacetechnology.net/
-
kmisi99
addikt
Sziasztok, adott egy linksys router ami már pár hónapja terhelés hatására keservesen ciripel. De mára már a teljesítménye is leesett, valami kezd elfáradni benne. Van benne egy enyhén púpos kondi de rá mértem még tudja kB a rá írt kapacitást. Illetve itt egy videó ahogy ciripel, van ötlet hogy mi fáradhatott el benne?
[link]
Illetve egy kép a nyákról.Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz tordaitibi #89681 üzenetére
Leírod, hogy nem erősít, aztán pedig legalább kétféleképpen, hogy de mégis..
Amúgy meg idézet a linkelt oldalról: "This product provides amplifier signal from +0dB to +6dB via an adjustable control", valamint: "The SB-2811 is (4) to (4) Composite Video Amplifier (booster) used to drive signals over a long distances via BNC video connectors".
Vagyis ez nem egy illesztett elosztó, hanem négy független csatornás erősítő, hosszabb videotápvonalak meghajtásához.
Teljesítményt muszáj erősítenie. Mivel a videojel kötött forrásimpedanciával rendelkezik és ugyanakkora lezárást igényel (pont mint az antennajel, amire te is hivatkozol), feszültséget is kell erősítenie. Amúgy is elég jól látszódik a dobozka tetején az erősítést beállító 4 db. trimmer potméter. -
tordaitibi
veterán
Nem erősít hanem elosztja a bejövőt 4 ugyanolyanra.
Mint egy 4 ohm terhelhetőségű audio erősítőre rá akarsz kötni párhuzamosan 4 darab 4 ohmos hangfalat.
Az eredő 1 ohm azaz a kimenőteljesítmény negyede jut 1 hangfalra.
Megoldás egy doboz amibe van 4 darab 4 ohm erősítő, illetve nem erősít hanem leválaszt és illesztetetten továbbadja a bejövőt, ugyanez a linkelt dobozka.
Ha mezei paszív antennaelosztóal 4 tévére osztod a jelet akkor a negyede jut mindegyik készülékre. Ezt küszöböli ki.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz fatpingvin #89679 üzenetére
Köszönöm neked is
-
And
veterán
válasz User_2 #89674 üzenetére
Mi lenne a cél? Mert ez a TA8119 nem csupán előerősítő, hanem alacsony tápfeszhez tervezett fejhallgató erősítő nem túl nagy (max. néhányszor 10 mW) kimeneti teljesítményhez.
Eleve sztereó kivitelű, kell az neked?
Az előerősítő fokozatok kihagyhatóak, de a többi nem: a Vreg pin-t 100uF-os kondenzátorral kell GND-re kötni, a Vref pedig - az előfokozat kihagyásakor - a hangerő vezérléséhez mindenképp szükséges, és szintén kell rá egy hasonló kapac.
Ha csak monó végfoknak kell, akkor egy LM386-ossal valószínűleg jobban jársz.
Aryes: talán a hangfrekvenciás tartományban működő, szűrt PWM-kimenet a forrás. -
User_2
tag
ESP8266 RX pinből kijővő hangjelhez szükségem lenne egy előerősítőre,
tudok kukázni egy TA8119P chipet, apróalkatrészek vannak raktráron
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/31412/TOSHIBA/TA8119P.html
kérdés:
jól sejtem, hogy a 16 pinből csak 7 pint kell használnom?
VCC GND
PWin a és b
PWout a és b
Volume control
és a többi esetemben nem szükséges?
Vreg és Vref-re szükségem van?köszönöm
nem építettem még erősítőt -
moha21
veterán
Sziasztok!
[link] Ezt elmagyarázná nekem hogy hogyan működik?
Az látom a bemenet és a kimenet 1Vp 75 ohm. Akkor hogyan erősíti a jelet, hogy az távolra is elmenjen?
Köszönöm!
-
And
veterán
Teljes nevén IRLR8726. A Lomex webshop-ban pont ilyet nem találtam, de IRLR8743-at igen. Tokozása ugyanaz, határadatokban és Rds_on paraméterében jobb, mint a -8726. Gate-töltése / kapacitása viszont nagyobb annál.
A Mouser-nél megtalálható az eredeti is, van magyar képviselete, de 1-2 darabokat nem kifizetődő tőlük rendelni. -
p2pp
őstag
Sziasztok!
Keresek ilyen Mosfetet.
Itthon lehet kapni vhol?
LR8726 N-KANAL MOSFET 30V 86A D-PAKIphone 16 Pro 18.0 Huawei Watch GT3 Giga B450 Amd 5600G 2x8 3000 Vengeance 3x1T M.2 Nvme
-
törölt tag
Nekem eletem elso laptopja egy Toshiba A80 volt.
Abban pontosan az emlitett Harman/Kardon volt es nagyon klasszul szolt. Ujabban az MSI bizonyos laptopjaiban es az Apple laptopokban vannak kellemesebb hangszorok.Masreszt dolgoztam szinhazban vilagositokent es kesobb hangositokent. Kisvarosi televizional vagokent. Szoval kicsit konyitok a hangtechnikahoz es nagyjabol tudom mit varhatok el egy ilyen hangszorotol.
De ezert is kerdeztem, hogy ez milyen minoseget kepvisel.
Csak csipogo es annyit tud, hogy valami hang eppen szoljon vagy esetleg a lehetosegekhez kepest zenei tudasa is van?Valaszt nem kaptam ezert feltetelezem nem ismered a tulajdonsagait.
Mivel leertekelt cuccok kozott van, atgondolva annak a valoszinusege, hogy megfelelo legyen nekem igen csekely, igy el is engedtem. -
Pötyi
őstag
válasz #68216320 #89664 üzenetére
Hát ugye... Egy hangszóró dinamikája nyilván függ az átmérőtől, kis átmérő magas hanghoz jó, nagy átmérő meg mélyhez. Azt ne várd, hogy egy két-három centi átmérőjű meglobogtassa a hajad.
Bár egyszer, egy régebbi Toshiba laposban láttam gyárilag beépített Harman/Kardon hangkeltőt, az három centi átmérőjű volt, de olyan basszust tudott, hogy a tulajdonosának a tömést kirázta a fogából.
QNX is cool!
-
törölt tag
Nem a meretere gondoltam, mert ha esetleg nagyobb 2-3mm-t akkor siman belefaragom.
Hanem arra gondoltam, hogy ez csipogonak jo csak vagy esetleg zenei kishangszorokent is hasznalhato-e?
Azaz egy normalisabb laptop hangszoronak megfelelo?(Az elobb nem fogalmaztam pontosan)
-
User_2
tag
válasz Dr. Szilikát #89653 üzenetére
kicseréltem az egyszem nagy méretű kondit - 16V-2200mikroF,
elmúlt a durva búgás, maradt még valami zaj, ezzel együttélekkorábban is néztem, hátha van látszó jel, akkor még nem volt púpos a kondi,
most már az volt -
Pötyi
őstag
válasz #68216320 #89660 üzenetére
Na most ez így látatlanban azért lutri.
- Nem tudom, hogy mekkora a laposodban a hangszóró fészke.
- Nem tudom, hogy a múlt hét óta eltelt tíz nap alatt mit vittek el a túrkálóból, melyik méretből mennyi van még készleten. (A túrkáló árukészlete nincs fent a webshopon.)
- Majd ezek után én mondjam ki határozottan, hogy a per pillanat nem ismert készletből van-e akkora méret, ami pont belepasszol a nem ismert méretű hangszórófészekbe.
Ééérted! Hatványozottan lutri.Kiegészítés:
A túrkáló/kiárusítás részleg oda van helyezve a kirakatba, egy alacsony pultra, a bolton belül. Amúgy rákérdezhetsz, rákereshetsz a tényleges bolti készletre is.
[ Szerkesztve ]
QNX is cool!
-
törölt tag
Mi a véleményed? Az említett kis hangszóró jó lehet laptopba? Van egy régi laposom, amiben 2db pici műanyag "dobozka" van, amiben kör alakú hangszórók vannak. Sajnos mindegyik pereme körbe van már repedve és az egyik egyáltalán nem szól, a másik csak recseg. Elöregedett vagy elázott a papír perem.
Budapesti vagyok és bár nem járok arra, de ha filléres tétel és jó lehet nekem, akkor tennék a Lomex felé kitérőt. -
mezis
félisten
válasz Dr. Szilikát #89656 üzenetére
Köszönöm!
Korábban méregettem fogyasztásokat, de sajnos a fojtótekercses fénycsöveimet kihagytam. Legközelebb pótolom. Addig is:
mezis
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #89657 üzenetére
Igen, ezt gyakran keverik, ezért már röptében "fordítom".
-
tordaitibi
veterán
válasz Dr. Szilikát #89643 üzenetére
Kolléga szó szerint trafót írt, az nálam a transzformátor és nem fojtótekercs.
Igaz kompakt fénycsüvet is írt, én meg elsőre ezen átsiklottam mivel a trafó meghajthat izzót is akár.
Ha viszont kompakt fénycső valóbsn ahhoz nem lehet trafó se fojtó.
50W trafót írt, ilyen meg sehol sincs hagyományos fénycsőfojtóba, 40 ill. 38W.
Vagyis igazad van hirtelen válaszoltam de most már teljesen összazavarodtam.
Kolléga pontosítson mert ha valóban egy picike 7W mezei fénycső, akkor ahhoz csak a 7W fojtó jó. -
Dr. Szilikát
őstag
Betápnál egy fázisjavító kondival szokták kompenzálni a cos φ értéket, bár manapság van olyan nézet, hogy minek, úgyis túl sok már a kapacitív fogyasztó, nem árt induktívan kompenzálni. Noha a fénycső maga kapacitív fogyasztó, amennyire emlékszem, de arányaiban a fojtó induktivitása dominál.
Itt a fojtótekercs ohmos ellenállásán képződő fűtés jelenti a veszteséget, meg némi örvényáramú vasveszteség is. Az áramot viszont az induktív reaktancia és az ohmos ellenállás összege korlátozza. Ezt most hirtelen nem tudom megbecsülni, de talán ebben van a trükk, ami miatt a hatásos fogyasztás (amit a villanyóra mér) nem is olyan tragikus, mint ahogy tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
Pötyi
őstag
-
User_2
tag
válasz Dr. Szilikát #89653 üzenetére
nagyon köszönöm
-
mezis
félisten
válasz Dr. Szilikát #89643 üzenetére
Jól számolok? : 46V * 175mA = 8W
A maradék 184V * 175mA = 32W
A cos φ mennyi lehet? Mer így a 7W-os kompakt fénycső 230V-on használva ha 40W-ot nem is, de akár 20W-ot is zabálhat?mezis
-
User_2
tag
válasz Dr. Szilikát #89650 üzenetére
trafó van benne igen,
tudom hogy nem értek hozzá, elnézést, de mi az a puffer?
hogy veszem észre, ha szembejön velem és köszön?google-ből:
"Pufferkondenzátoros egyenirányítók" a szakszó amit keresnem kell? -
User_2
tag
válasz Dr. Szilikát #89647 üzenetére
erősítő búgását is okozhatja kondi kiszáradás?
van egy pc hangszórópárom, mélynyomóval, ami egyszercsak elkezdett búgni, már rég nem használom annyira búg,
újkorában szép tiszta hangja volt. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #89629 üzenetére
Nem tudom, mennyire ismerős, ez nem LCD, de láttam olyan alkalmazását, amikor csavarbehajtóhoz használta egy Youtuber, a BMS-védelem helyett. Túlmerülésre éles hanggal besípol, így riaszt, hogy nem szabad tovább erőltetni.
Beiktatott egy kis kapcsolót, amivel az egyik tápágat megszakította, így a kijelző kialszik, nem meríti az akkut. Csak akkor kapcsolta be, amikor használni akarta a gépet.
-
Dr. Szilikát
őstag
A jelenség utalhat kondenzátor kiszáradására, ami nem mindig látszik szemre.
Tehát ilyenkor nem lehet biztos az ember, ha nem méri ki a kondenzátorokat. Noha vannak ESR-mérők, ami kiforrasztás nélkül is alkalmazható, vagy ki kell kapkodni mindegyiket. Illetve rutinosabbak azért azt is sejthetik, melyik van olyan körben, ami kritikus ilyen szempontból.
Vagy egy trükk, próbára ráforrasztani párhuzamosan.
[ Szerkesztve ]
-
ratkaics
senior tag
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz Scroll Lock #89635 üzenetére
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz tordaitibi #89640 üzenetére
Biztos, hogy nem érted félre? Nem halogénizzó, hanem fénycső. Nem trafó, hanem fojtótekercs. Egy 50 W-os fojtónak elvileg kisebb az impedanciája, a 7 W-os fénycsövet kinyírhatja, ha nagyobb áramot kényszerít rá.
Nem azt mondom, hogy próbáltam ilyet, csak az elméletből indulok ki.
Inkább bemérném a fénycsövön beálló áramot és feszültséget. Ahogy melegszik, nő az áram, ha túl akar szaladni, gyorsan le is kell állítani. Ez is egy G23 fénycső például:
-
Scroll Lock
tag
válasz tordaitibi #89640 üzenetére
Köszi!
-
tordaitibi
veterán
válasz Scroll Lock #89635 üzenetére
Ezer évig működhet így.
-
rednifegnar
senior tag
válasz rednifegnar #89636 üzenetére
kozben asszem meglett a magyarazat.
rengeteg ilyen szejjel hekkelt billentyut talaltam a deskthority-on meg a geekhack-on.A camera does not make art, the artist makes art.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Gyermek játékokban található kis hangszórót hol lehet kapni?
Ehhez hasonló kellene, csak itt azt írják, hogy ez fejhallgatóba való, ezért szerintem kicsit nagyobb, mint, ami nekem kellene.Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
rednifegnar
senior tag
van egy eleg jo minosegu kapcsolos pc billentyuzetem.
szejjelszedtem, minden kapcsolo mellett van egy dioda. ez minek bele? meg mikent lehet bekotve?
probaltam keresni neten olyan billentyut amiben van, talaltam is egy ilyent kapcsolasi rajzzal.
miert jo ez, talan akkor ha egyszerre tobb gombot lenyomok akkor nem zarja rovidre a bemeneteket?
igazabol a cel az, hogy minden gombhoz hozzaferjek es sajat halozatot forrasztok ra. kicsit barbár de amit lehet leforrasztok es peldul ezek a diodak egesz jo bekotesi pontnak tunnek.
sajnos a kapcsolast visszafejteni nem tudom mert fekete az egesz nyak vezetosavostul mindenestul, marpedig el kell majd vagdosnom oket, lehetoleg minel kevesebbet akarok melozni vele.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Scroll Lock
tag
Sziasztok!
Adott egy mezei, 9W-os trafóval rendelkező íróasztali lámpa és egy ebben 7W-os, G23-as foglalatú kompakt fénycső. Ha a trafó elromlott és kicserélem egy másik hasonszőrű trafóra, ami azonban 50 W-os, akkor az úgy működhet?
-
veterán
Van egy routerem ami megadta magát... jellegzetes hangja van. 12V-os tápról működik és áram alatt ciripel ahogy a WAN port ledje villog (cirip ... cirip ... cirip ...). Szétszedtem és nincs benne látszólag sérült alkatrész... mi lehet ami így purcan meg? Én valami DC-DC konverterre tippelnék szerintetek érdemes próbálkozni a javítással?
-
Sliderxy
senior tag
válasz Sliderxy #89477 üzenetére
Xiaomi MI Vacuum Mop Essential robotporszívó 50-60% közötti megállás sztori vége:
Ezúton is hálás köszönet mrlujoak fórumtársnak, aki hasonló cipőben járt és felajánlotta a donor alkatrészeket!A tőle kapott szívómotorral és akkumulátorral újra életre kelt a masina. Az akkumulátor 20%-os töltöttségi szintre csökkenésekor szépen megy is vissza a gép a dokkolóra, ahogy azt eredetileg is tette.
Mint kiderült az új Kínából rendelt akkumulátor is hibás volt.
A sebességfokozatok közül most már csak az egyik nem kapcsol, de ez már jelentéktelen számomra.
Köszi a közreműködést innen is!
-
johniee
senior tag
válasz johniee #89514 üzenetére
Sziasztok! Kezd összeállni a kép, hogyan is fog bekerülni
az eredeti reflektor-zseblámpa gyári dobozába az új elektronika a
szintén új 4db vagy 6db 3500mAh-s 18650 cellával
Én arra gondoltam, hogy tennék egy 3 pines billenőkapcsolót a
Battery - csatlakozóhoz ami a PowerBank áramkör negatívnál kijön
vagy ez tök felesleges lenne, hogy tudjam kapcsolni a lámpát/a töltést?
Vélemények? Ellenjavaslatok?[ Szerkesztve ]
"Nekem a paszta szenvedély" by Tesco-Zsömle =)
-
aujjobba
addikt
Nincs fétis, csak azt gondolom a szabályzás/feedback ugyanaz mindkét esetben, csak a kijelzés más, de lehet tévedek.
Körülnézek a melegítő asztal témakörben, köszi a tippet.
Az biztosan látszik, hogy hagyományos pákával és kézben tartott fúróval ez semmiképp sem egy fáklyásmenet
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
Kis segítség kéne.
Tudtok olyan LCD voltmérő modult, panelmodult ami 3 voltról is elmegy, és a saját tápját méri?
És ne legyen horror ára mert 7 darab kéne, 7S litium pakkot figyelni. -
Dr. Szilikát
őstag
PID-szabályzásra nem tértem ki, mert hőlégfúvónál semmit nem befolyásol gyakorlatilag. Ahogy a második videóban linkeltem, ő is rájött, hogy voltaképpen a hőmérséklet pontos értéke sem nagyon értelmezhető, hiszen a távolsággal erősen csökken. Sokkal lényegesebb, hogy amit beállítunk, azt viszont stabilan tartsa.
Sajátomba építettem kijelzőt is, hiába analóg, ez könnyen megoldható. Egyszerűen a hőelem erősítőjét negatív a visszacsatolásban egy trimmerrel úgy szabályzom be, hogy pl. 300 °C esetén 3.00 V-ra álljon be a kimenet.
Itt már a vak is látja, ha rákötök egy digitális voltérő modult és a pontot elfelejtem, épp mutatja a hőfokot. Ez már ahhoz elegendő, hogy mégis ne vaktában állítgassam, teljesen megfelel célnak.
PTC "rezsókat" magam is említettem párszor, ez önmagát állítja be a PTC-elv alapján és tapasztalatom szerint pont jó hőfokra, de az egész panelt leolvasztja
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_88033-88033.html
Ha csak részleges előmelegítés a cél, arra nem az igazi.
-
ViZion
félisten
válasz Truman #89625 üzenetére
Ez akár SW probléma is lehet. Kikapcsolva töltésnél is ez van?
factory reset, okos töltés kikapcs, ezek segíthetnek.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Truman
senior tag
Sziasztok.
Nem nagyon találtam megfelelő topikot az okostelefonos témák között.
Van egy Samsung Galaxy A9 2018 telefonon. Mindig újraindul ha a töltőn van (vagy 3-4 töltővel, és kábellel is ugyan ez van.) Akku kapacitás nem csökkent. Alig rosszabb, mint új korában. Szerintetek az akku csere megoldhatja a problémát vagy valami komolyabb baja van?Az élet egy sz*r játék, de azért a grafikája nagyon ott van…
-
Upo
addikt
válasz Dr. Szilikát #89623 üzenetére
A digitálisban elég sokban már mikrokontrolleres PID szabályzás van. Bár annak szerintem pákánál nagyobb jelentősége van, mivel ott a környezeti behatás nagyobb a hőfokra, mikor a hegyet hozzáérintem valamihez.
Nálunk a melóhelyen hozzáférek egy hasonló analóg gordak-hoz, de ott a levegő és a hőfok állítás is egy 1-8-ig tartó skála, nem lehet tudni hány fokos szeretne lenni az a levegő. Az általad linkeltnél legalább valami fokok oda vannak írva, de kérdéses hogy mennyire közelít a valósághoz. Szívesen látnám, ha legalább egy hőfok mérő lenne benne.
A digitálisnál meg beállítom a fokot, és remélhetőleg az közel annyi is lesz.
A három programozható hőfok nem rossz, valamelyiknél olyant is olvastam, hogy tud olyant is, hogy a három értéket külön-külön beállított ideig tudja egymás után kapcsolni.De igazán
a hőlégfúvónak még nincs is akkora jelentősége, szinte bármelyikkel lehet kisebb javításokat csinálni. Ami fontos, az az előmelegítő asztal. Ha csatlakozót cserélnél, vagy hűtőfelületes alkatrészt vagy BGA-t kell forrasztani, ott szinte elengedhetetlen, a szép, probléma/sérülés mentes munkához. Néha öröm nézni, hogy csak a hőlégfúvóval melegítve hogy csavarodik a panel, olvad az alkatrész...
Olyant mondjuk külön is lehet kapni, páka/légfúvó nélkül, de egybe szettek is vannak.
Kicsiben ilyesmi, amihez saját szabályzást lehet építeni: [link]
Van egyszerű szabályozott: [link]
Méretesebb: [link]
Árakat nem válogattam, csak gyors keresés volt, nyilván esetleg lehet alkalmasabbat találni.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Dr. Szilikát
őstag
Szerintem a hőfokot is talán jobban tartja, nem tudom hogy az analógban a hőszabályzás milyen.
Ebben nincs semmi kihívás, amit analóg módon nem lehetne. Alábbi rajz ugyan páka, de ezen jól látszik a dolog egyszerűsége. Lényegileg így működnek a hőlégfúvók is, illetve magam is ilyen elven építettem.
A hőlégfúvóban is van egy K-típusú hőelem, melynek feszültségét százszorosra kell erősíteni. A kimenetet egy komparátor hasonlítja össze egy referenciával, itt állítjuk be a hőfokot. A főtőbetétet kapcsoló triac előtt beiktattam még egy nullátmenetes MOC3063 optocsatolót. Szabályosan be-ki kapcsolgat, tartja a hőfokot, semmi különös.
A digitális változatban ugyanúgy szerepel az előerősítő, csak utána egy processzor kapcsolgatja a fűtést, esetleg még előprogramozható háromféle hőfokra is, ami nélkülözhető. Mindkét változatban szerepel még a leállító / lehűtő funkció is természetesen, meg a 24 V-os ventilátor szabályzása.
Bemenetnél, ha megszakadna a hőelem áramköre, a szerkezet túlfűtene és kiéghet, de ilyen esetben az R5 felhúzza a feszültséget, így a fűtés leáll.
Kézi egység, ami a lényege, az EEVblogger szerint is használható: https://www.youtube.com/watch?v=vva2t21sOAs
Analóg változat: https://www.youtube.com/watch?v=3bprYJYZscQ
[ Szerkesztve ]
-
Upo
addikt
válasz aujjobba #89613 üzenetére
Ha nincs analóg fétised, akkor én javaslom inkább a digitálist. Én biztos kifizetném érte azt a két nagy tábla csoki árát.
https://www.hqelektronika.hu/hu/750w-holegfuvo-allomas-soldycd-858d
Szerintem a hőfokot is talán jobban tartja, nem tudom hogy az analógban a hőszabályzás milyen.
De reflow-ra nem ártana melegítő asztal sem, jelentősen növeli a munka minőségét, sok esetben nélkülözhetetlen az áramkör károsodásának elkerüléséhez.
Valami hasonlóra gondolok, de mintha olcsóbban is láttam volna:
https://www.hqelektronika.hu/hu/reflow-allomas-yihua-yh-853aa--allithato-also-futesu-holegfuvos-allomas-soldyh-853aaBlogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #68216320 #89618 üzenetére
Igen, a rendszer egyik előnye, hogy az ember akkut cserél a laptopban és mindegyik akku a saját adatait tárolja, amit a gép kiolvas.
De ehhez nem kell feszültség, flashmemória van a processzorba integrálva vagy korábban EEPROM. Ezért van az, hogy amikor szétszereljük és cellát cserélünk, akkor sem törlődnek a korábbi adatok. Ebből lehet azután gond, ha egy tervezett ciklusszám után örökre lekapcsol BMS. Esetemben például valami 600 / 300 ciklust mutatott, amikor cseréltem, azaz lehet, hogy 600 a maximum és akkor vége.
-
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #89617 üzenetére
Jaja, persze, kezdeskent ahhoz probalt viszonyitani.
Most olyan 12.1V korul lekapcsolt az egesz gep.
Ez gondolom vagy azt jelenti, h 3V-ig engedi merulni a cellakat vagy az egyik cella villamgyorsan merult a tobbihez kepest.
Viszont most elkezdtem ujra tolteni es pontosabb:
Elhasznalodas 17%
Ez pontos is, mert az eredeti 3600mAh cella kapacitasnak a 83%-a a jelenlegi 3000mAh.
A teljes kapacitas is jobban kozelit az elmeleti 44400mWh.
Szoval alakul ez.Gondolom melymerulesig a BMS tarolja ezt igaz?
Ergo ha kiveszem az akkut majd visszateszem nem kell majd ujra kalibralnom? -
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #89615 üzenetére
Hat 44400mAh lenne pontos, mert 3000mAh egy cella. De lesz ez majd pontosabb. Ekkor az elhasznalodas erteke is megugrik majd.
Kicsit megterheltem, h hamarabb meruljon.
Most par perce mar 0%-ot mutat, de meg tartja magat.
Szerintem lekapcsolas utan a kovetkezo teljes feltoltes lesz erdekes meg. Remelem kalibralja magat, mert semmi program nem erheto el hozza ami megtenne.[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz #68216320 #89612 üzenetére
47774 mWh van odaírva, itt névleges feszültséggel kell számolni (vagyis középértéken):
47,774 Wh / 14,8 V = 3,23 Ah
Névleges kapacitás 3,6 Ah is stimmel.
Százalék ilyenkor még nem mérvadó, feltöltés után kell mérnie a kivehető Ah-értéket, ezután már pontosabban tud százalékot kalkulálni, mert legközelebb, ahogy fogynak az amperórák, lesz mihez viszonyítani. Vagy wattórákkal is számolhat a háttérben, ami még pontosabb elvileg.
Az elképzelhető, hogy a korábban említett TC szint elérésekor, miután lekapcsol a töltésszabályzó, a BMS-processzor ezt a pontot 100 %-ra értékeli, de ennél sokkal lényegesebb a kivehető Ah-érték, az lesz a döntő, nem a betöltött, ami a veszteségek miatt mindig több.
Kalibrálásnál addig kell meríteni, míg a BMS ledobja a gépet és se kép, se hang. HP laptophoz van egy pendrive-ról bootoolható DOS program, azzal is lehet tesztelni és ott is így írják elő, hogy kikapcsolásig kell meríteni, ami ennél bármelyik cella pontosan 2,5 V alá esése. Vagy Windowsban is lehet, ha ki vannak iktatva a védelmi lehetőségek.
[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
Ezek az olcso Yihua es klonjai holegfuvos allomasok mennyire alkalmasak SMD reflow-ra?
Erdemes felsobb kategoriaban nezelodni, vagy milyen hatulutoi/problemai lehetnek a 20-30ezres analog kategorianak? -
törölt tag
válasz Dr. Szilikát #89596 üzenetére
Koszi az infokat.
Ezek alapjan visszatettem tolteni es figyeltem mi tortenik.
Nagyjabol 75-78% szazalek korul (38xxx mAh) az akku feszultseg 16.70-16.75V korul jatszott. Hol le, hol fel, de vegul nem lepte at a 16.8V hatart.
Aztan olyan 80% korul lehetett amikor hirtelen felugrott 100% jelzesre es 47774mAh kapacitasra. Szerintem rajott, hogy nem megy bele tobb.
Vicces a toltes merteke resz, vegig ilyen volt. Most vagy egy Tesla van elrejtve a gepben es a toltom rejtett tartalekokkal bir, vagy kicsit nagykepu es hazudos az Aida64Most elkezdtem meriteni, minden energia figyelo, leallito reszt kikapcsoltam. Lemegyek vele akar 2.9V cella szintre, ha kell.
Aztan ujra feltoltom. Hatha magaratalal a BMS.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz razorbenke92 #89608 üzenetére
A transzfert (a kepen az eredmenye) laminalo geppel vegeztem, vasaloval nem lett tul jo, pedig elotte melegitettem kicsit a vasalo talpan a nyakot.
A laminalo mindket oldalt melegiti egyszerre, tudom allitani a vastagsagot, annyira hogy epp szorosan atengedje magan a nyakot, tehat legyen nyomas rajta.
A festekmentes foltok aggasztoak kicsit, szerintem nem hagytam elegge kihulni a nyakot, mielott megfurdettem a papirt leoldani rola.
Ezt meg gyakorolni kell.Acetont azert kerestem, mert talaltam melegitesmentes modszert is, ott csak atitatjak a papirt aceton+isopropyl keverekkel, igy kis nyomkodas utan a festek atoldodik a nyakra.
Festekhigito is jo tonereltavolitasra? Marmint leszedi az oke, de nem tudom okoz-e barmi problemat.A kesz nyakot mivel onozod at, ha egyaltalan?
A hestore-ban nem talaltam kemiai onozot, de mintha a HQ-ban lenne, az megoldhato tavolsagban van tolem.Az UV-nak van egyertelmu elonye a toner-transzferrel szemben?
Latom macerasabb az elohivas, erdemes lenne hozza valami kivenhedt szkenner doboza, plusz UV ledek, P20 spray, stb.
Nem tudom mennyire eri meg.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Janaboy #89605 üzenetére
Szerintem ezen az abran a jobbfelso IC az MXL7704 (tobbszoros buck konverter), akorul erdemes nezelodni.
-
őstag
JLC-nél nagyon elszálltak a szállítási árak az utóbbi időben (persze nem csodálkozom rajta, de rosszul esik). Ha vannak itt még akik gyakran rendelnek onnan, összeállhatunk.
A forrszemek leválasztását thermal pad-nek hívják. A technikai oka, hogy GND fill ne vigye el a hőt forrasztáskor a forrszemtől.
aujjobba
Vas-kloridot én legutóbb még Hestore-ból vettem, annyi volt a limit, hogy csak helyben lehet átvenni. Azt úgy szoktam használni, hogy lapos edényben felöntve felfektetem rá a marandó oldalt úgy, hogy a felületi feszültség miatt ússzon a tetején. Így nem kell rázogatni, lötykölni, mert a lemart anyag leúszik alulra. Slussz poén, hogy alulról erősen megvilágítva látod a marás előrehaladtát, és pont időben ki tudod venni a nyákot.
Maszkolásra toner-transzfernél egy tipp: Ne a papírt vasald, ahogy sokszor látni, hanem fektesd fel a vasalóra a PCB-t, és hagyd átmelegedni. Aztán amikor elég meleg, tedd rá a transzferpapírt, és szilikonos spatulával nyomkodd le. Újságpapírral olyan jó így a transzfer, hogy még a papír is odaragad a nyákra ahol toner van. Ha a papírt vasalod, akkor a hő értelem szerűen arról halad a PCB felé, így előbb a papírra ég a tonerpor, és csak a maradvány tud a PCB-re sülni.
Aceton helyett én polírpapírral szoktam (volt) leszedni a festéket.
Egy időben olcsó kínai LED-es projektorból (akkoriban 8-10 ezer forintért lehetett kapni) akartam UV levilágítót csinálni. A projektor LED-jét UV-sra cserélve egy állványról szépen beállítva a nagyítást rá lehetne (?) UVzni a negatívot mindenféle fólia nyomtatása nélkül. Aztán jött a JLC ami akkor még olcsó volt, így letettem róla.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
rednifegnar
senior tag
válasz Dr. Szilikát #89589 üzenetére
nekem az volt a bajom hogy nem vilagitott, kifeszegettem a kapcsolot de olyan rovid kanocokkal van beleteve (nyilvan hatulrol szerelik), hogy nem lehet hozzaferni a labaihoz, nemhogy arrol le meg vissza forrasztani. persze meg lehet hosszitani a drotokat de hat az mar eleg igenytelen. a kapcsolo billenoreszet is szet lehet feszegetni de nekem volt hogy letort az a kis ful amin ket oldalt billeg, igy lett belole fixen kapcsolo nelkuli.
rutin nelkul biztos nem javasolnam senkinek, razos elmeny tud lenni ha nem sikerul.A camera does not make art, the artist makes art.
-
rednifegnar
senior tag
válasz aujjobba #89598 üzenetére
ez teljesen jol nez ki, en is probanyakozni szoktam, lehet kicsit macerasabb de nem kell tervezni es marni. a vaskloriddal semmit nem vesztettel, sztem nem is erdemes belekezdeni ha eddig nem talalkoztal vele.
aceton par eve a praktikerben vettem literesben, de sztem siman kapsz festekboltokban is.
https://floravita.superwebaruhaz.hu/aceton-9995-os-puriss-vegytiszta-minoseg-1000-ml-t456032
gyogyszertarral nincsenek jo tapasztalataim, amikor boraxot akartunk venni a gyerek diy gyurmajahoz akkor rankhivtak a bizti ort hogy mit kepzelunk hisz az mergezo ha valaki megeszi. baszki miert ennenk meg? no meg amikor hipermangant szerettem volna venni nehany grammot (filmhivashoz), akkor ugy neztek ram mint valami robbantos tomeggyilkosra es epp rendort nem hivtak (halaknak regen azzal fertotlenitettuk a vizet, par szemcse bele es szep lila csikokat huzott).A camera does not make art, the artist makes art.
-
Janaboy
veterán
Sziasztok,
Segítségeteket szeretném kérni alkatrészek azonosításában.
Egy Raspberry pi 4 model b 8 Gb verziónál törtek le vagy hiányoznak alkatrészek:
Alsó nyíl egy kondi, a középső feketés az nem tudom, a felső kondi pedig fityeg.
Szóval ezeket jó lenne tudni azonosítani.Előre is köszi a segítséget.
Janaboy
-
nagyúr
válasz Dr. Szilikát #89601 üzenetére
Köszi!
-
Dr. Szilikát
őstag
A program alapból úgy tervezi, mert könnyíti a forrasztást (kisebb hőelvezetés), viszont némi ellenállást is képez, vagy túláramra ki is éghet, ezért ki is lehet iktatni a szálakat, ha valaki akarja és úgy gondolja, hogy ő úgyis beforrasztja. Rá is kerestem, hogy ne írjak hülyeséget, de magam is így sejtettem:
https://web.ece.ucsb.edu/~yoga/capstone/Basics/Basics.html
Lehet rendelni ilyet is, ezt nem próbáltam még, valamikor én is újságpapírral csináltam:
https://vi.aliexpress.com/w/wholesale-Toner-Transfer-Paper-PCB.html
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest