Új hozzászólás Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2189 üzenetére
Az E88CC-ket kettőt-kettőt sorba kötve fűtöm stabilizált 12,6V DC-ről, ugyanerről a feszültségről mennek a bemenetválasztó kis reléi is, sőt a fejhallgató kimenetet némító 5. relé is. (Bekapcsolás után 1 percig testre van zárva a kimenet egy uPC1371H IC jóvoltából, hogy ne reccsenjen, ne búgjon a felfűtés ideje alatt).
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2171 üzenetére
Megjött Kínából a végleges hálózati trafó (egy 30W-os R-core hiperszil), és a végleges dupla-táp NYÁK-lapja is (csatornánként külön-külön FET-es stabilizált anódfesz + közös IC-s stabilizált fűtőkör). Üres NYÁK-ot vettem, mert minőségi cumó került bele. Kezd kulturáltabban kinézni a cuccos.
-
btraven
őstag
válasz
Bogyó bá' #2160 üzenetére
Jó lenne ha megmaradna a rádió meg a CD része is a Philipsnek.
Viszont most ki kellene szednem a mostani pre-amp-ról jövő jelet (R653, R654 ellenállást kiszedni?), és beforrasztani helyette az új mp3 lejátszóról jövő vezetéket. És akkor csak mp3 lenne.
Persze vehetnék pár dolláros erősítő modult is és akkor csak a doboz meg hangszóró maradna a Philipsből. Például: [link]
2W vagy 3W-os hangszórók vannak.Igazából mp3/flac/wav lejátszó kellene a konyhába. Hangminőség alacsony igényű
. Hangszórókkal. 220-ról üzemelve. Nem akarok akksit töltögetni. Nem akarom hordozni.
-
-
Mikisys
őstag
válasz
Bogyó bá' #2090 üzenetére
Az ECC83 helyett inkább ECC832-cső lenne jó, nagy erősítés a 83-ból és alacsony kimeneti impedancia a 82-ből, a JJ-gyártja. Bár nem tudom mekkora az érzékenysége az erősítődnek, de túl érzékenyre nem érdemes átvariálni, mert a zaj is nőhet, a torzítás szintén, meg egyéb dolgok is romlékonnyá válhatnak.
-
Az Én csövesem nem lesz szép, ha sikerül végre összeszerelnem.
4HE magas Rack-doboz perforált tető és oldallapokkal, a súlya az már megvan, kb 25kg.
Viszont 2x50W tartós kimeneti teljesítmény, ellenütemű végfokkal, EL34-es végcsövekkel.
Üdv! -
-
btraven
őstag
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2074 üzenetére
Jelentem: másfél nap intenzív barkácsolás után megszólalt a gép!
Még nincs olyan szívhez szólóan szép hangja mint a kicsinek, viszont ez sokkal "dögösebb": dinamikusabb, és betyár jó mélyei lettek.Pár napig nyúzom, aztán jöhetnek a finomítások, "behangolások". Persze majd csak akkor, ha megjönnek a szlovák J.J 6L6GC végcsövek - most a kínai EL34-eket gyötröm.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2068 üzenetére
Néha van értelme, néha meg magam is kétlem, kell-e. A trafó maga is egy nagy szûrô, de a bejövô kábelekre egy vasmag is hopszi, leszed sokmindent.
Kisebb verziót is használtam, ugyanilyen praktikus: kapcsoló nélkül. Ennél egy minitrafó ahogy bedugom, mindig áram alatt van, rajta egy mikrokontroller, ami figyeli az elôlapi króm nyomógombot. Ha megnyomom, behúzza a reléket a fô, tényleges áramkörhöz, azaz a nagy trafó(k) primerjéhez és indul a buli.
Olyat is csináltam, h fôkapcsoló, minden off... ON állasban pedig a kistrafó és a fentebbi logika, ergo stabdby mód.
A legutóbbi design viszont nonstop áram alatt lévô standby, ahogy be van dugva a konnektorba, fôkapcsoló mentesen. Elfogyott a hely
Meg úgyis mindig ilyen túlfesz védôs dolgokba dugok minden számomra értékes cuccot, azokon meg van kapcsoló áramtalanítani mindent, ha elutazok mondjuk több napra.
-
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2041 üzenetére
Na, végül ilyen lesz a kibelezendő kínai csöves erősítőm bele: a tápnyák az kész, itt van az asztalomon, a többi az még csak netről lopott kép, illetve sima rajz.... Viszont mérethelyes minden.
Végülis a táprészt a "szokásos" soros áteresztő FET-tel oldom meg NYÁK-on (ez van a mostani 2 kis gépemben is), és csak a többi cuccos lesz forrléceken. A nagyfeszt ultragyors diódákkal egyenirányítom, azok vannak a négyzet alakban elpakolt Wima kondik alatt. A két előcső fűtése szintén stabilizált egyen, a két db 6L6GC-t viszont váltóárammal fogom fűteni.
A doboz külső felén, a középső egyenirányítócső helyén egy fekete hűtőborda lesz, a nagy FET-nek. Szerintem kívülről sem lesz randa.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2043 üzenetére
Lemezollót vettem OBI-ban, 1mm-es rozsdamentes acél lemezzel együtt (+ védőkesztyű, ez k*ra fontos!!) .. azzal lehet belülre kisebb konzolokat építgetni, hajlítani is lehet, két keményfa léc közé fogva olyan szép derékszöget kaptam, woo-hoo.
De amúgy aluból is kaphatók ilyesmik...
denesdr:
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2040 üzenetére
Az összes eredeti alkatrészt, a bal alsó fojtótekercset és a középső, egyenirányítócső foglalatát is kib@xva forrlécekre képzeltem el az egészet - kizárólag a már meglévő M3-as furatokat felhasználva (rozsdamentes acélt házilag furkálni nem vicces....), kb. imígyen:
A csőfoglalatokat tartó komplett belső - szintén rozsdamentes acél - szerelőlap 4 db csavarral egyben kivehető, így kényelmesen, a dobozon kívül elvégezhető az egész szerelés.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #2039 üzenetére
Az eredeti, gyári kínai cucc rajza:
A Skunkie-féle pofonegyszerű, de nagyon-nagyon hatékony és már többszáz (!!!) követője által sikeresen utánépített MOD:
Az "én tervezett verzióm" meg pár hsz.-szel előbb látható - még félvezetős stabilizált táp nélkül. Gyakorlatilag csak a trafók maradnak: új kék ALPS poti, aranyozott csőfoglalatok, forrlécek (már megjöttek...), és más típusú kapcsolás (sima pentóda, nem ultralineár a végén, az elején meg a jól bevált E88CC SRPP meghajtás, 10 dB körüli átfogó negatív visszacsatolás, ami ráadásul kikapcsolható lesz), teljesen más csövek (6L6GC a végén) mindenütt. Úton vannak a MUSE elkók a katódellenállásokhoz, és szintén úton vannak a Mundorf 470nF/630V-os csatoló kondik is). Szóval már csak a kínai végfokot várom.....
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #2037 üzenetére
Akkor teljesítményben kb. ezen a szinten leszel. [link]
Össze kéne hozni egy szeánszot a két erősítőre, aztán árulhatnád mondjuk a Note árának feléért, még az is bőven jó lenne!
Viccet félre rakva, ez lenne a diy lényege, hogy az előítéleteket félretéve alternatívát nyújtson az ( szerintem ) erősen túlárazott gyári elektronikáknak.
Persze sok hifista kizárólag akkor érzi jól magát ha mindig cserélgeti a készülékeit, rájuk ez nem vonatkozik.Más:
Mivel a mélytartomány a szoba miatt nem tökéletes ( lehetne jobb ), úgy döntöttem beruházok egy minidsp-re ( [link] ). Ehhez építettem két monoblokkot két, kereskedelemben is kapható TDA-7294 ic-n alapuló áramkörből.
Tükör szimmetrikusan építettem meg, +-35 voltos kb. 200 wattos toroidokkal, oldalanként 2x40.000 uF szűréssel ( ezen belül dupla r-c fojtással Pass ajánlása alapján ).
A hűtést, kicsit túlméreteztem a fokozott hőleadásra is számítva.
Lényeg: amig nem érkezik meg a dsp, kipróbáltam csak simán a kettős erősítést, ( mikrofonnal belőttem a hangnyomást ) a hangdobozokban leválasztottam a mély szekciót a tekercseivel együtt, majd az új végfokról hajtottam meg.
Úgy érzem már attól jobb lett ( definiáltabb, határozottabb ) a mély, hogy külön erősítőről hajtottam meg ( nem terheli meg a mélynél lévő párhuzamos kondi esr-je az aleph-eket ) a mély és a közép-magas egységet.
Ezután jön még a dsp, ami feletszi az i-re a pontot ( remélem ).Lényeg: ez a fillérekért megkapható végfok teljesen rendben van, bátran ajánlom a kisebb pénzű diy-ereknek!
A deszka modell:
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1961 üzenetére
(ezt meg nem sok idegen hallotta még szólni, a "társas" HiFi-vel, szeánszokkal végleg felhagytam).
Igen ez érdekes kérdés, hogy tulajdonképpen miért is vannak ezek a társas szeánszok.
Sokan csak f@rok méregetésre használják és ha esetleg nem tetszik valakinek vérig vannak sértve.
Pedig pont az visz előre, ha más véleményét is meghallgatjuk, persze úgyis a saját elhatározás lesz a döntő.
Vannak még a megkérdőjelezhetetlen, feltétel nélküli tudás birtokában lévők, akiknél ott van a bölcsek köve. Na velük nehéz szeánszozni, mert mindenki véleményét elnyomja.Mostanában én is elég ritkán járok ilyen összejövetelekre, de azért voltam párszor olyan helyen, hogy kulturáltan, a másik véleményét maximálisan elfogadva, kialakult egy közös origó az adott lánc minőségét illetően, ami előrébb lendített.
Persze velem sem egyszerű, mert mióta akusztikai mérés-párti lettem, az első kritika mindig a magas utózengési idő ( már ha tényleg magas )
.
Ha az nem megfelelő ( vagy csak kicsit magasi ), el is lehet felejteni a szeánszot, mivel úgy is a szoba saját hangját halljuk nem a rendszert.
Ez különösen kényes kérdés azoknál, ahol több milliónyi cucc van egy "kongó" szobában és nem érti, hogy mi a gond. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1959 üzenetére
Az alap, tranzisztoros, egy-tápos változat tényleg nem volt valami különleges, de láttam benne potenciált azért tuningoltam ( apropó, még a műveleti erősítőt is lecseréltem benne valami jobb OPÁ-ra ) .
Még tuninggal is igazán olcsón meg lehetett építeni.
Ma már inkább az "A" osztály felé orientálódok ( a komolyabb D-t osztályút esélytelen diy módszerekkel megépíteni, a hypex modulok meg nagyon drágák + hiba esetén a javításuk szinte lehetetlen a bonyolultságuk miatt, a csövesek meg számomra túl magas feszültséggel dolgoznak+ fokozott karbantartási igényük is van ).
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #1905 üzenetére
Szoftveres. Linux alatt a teljes PulseAudio kimenetet EQ-zom a megadott korrekciós paraméterek mentén (param. EQ DT 770 Pro mérések mentén egy ideálisnak tartott görbére), majd ezt finomhangoltam fülre (éppcsakhogy, az alja picikét kapott, ilyen 0.5 dB-t). Ez rendszerszinten él játékra, filmre, Youtube-ra, mindenre.
A JRiver viszont ezt a stack-et megkerülve, direktben tol mindent DSD-ben a DAC-nak, viszont itt ugyanezen paramétereket beadtam neki a param EQ-ba, így a DSD konverzió elôtt megtörténik az EQ-zás is, szóval a végeredmény ugyanaz.
Így jó vagyok a teljes rendszerre is, meg külön a zenélésre is.
Hardverben semmit, hiba szerintem az a sok plussz passzív alkatrész a jelútban. Egy ALPS van hangerônek a kis fejes erôsítôben, ennyi.
A PulseAudio nem tudom, hány bites precizitással dolgozik (32 v. 64), de teljesen jó. A JRiver 64, extrém jó, de nem hallok köztük eltérést már, mindegyik meghaladja szvsz a fül képességeit.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #1902 üzenetére
Nekem is kínából lett kondi, valami jobbfélének mondott, remélem nem lesz meglepi. Én a fedlap újragravírozásán agyalok, mert ha összeraktam, macera lesz szétszedni és lecsavarozni-bontani róla a motyót. Az elsô cég elrontotta és amit adott helyette kárpótlásként, az sem jó. Egy másik cég vállalta, csak el kellene mennem már hozzájuk végre. Idô, idô, idô. Közben már hallgatgatnám. Szóval valszeg a rontott fedlappal összerakom, aztán pedig majd upgrade egy 2. körben, mert közben egy költözés is a levegôben.
Lassan haladok.. a fejes erôsítôt pikkpakk összelöktem, abba már csak 2 fojtó hiányzik az LC tápszûrésbe, közben a dobozát azokkal ki is növi, így azt is át kell szerelnem - valszeg vmi Ali-s csinosabb aluba. Csak a gravírozás akkora extra meló és költség, hogy lehet magam hajtogatok neki házat rozsdamentes acél lemezbôl (1mm, lemezvágó olló szépen viszi) és körbeburkolom mdf-el, azt meg csiszolom, kezelem, viszlát.
Pont most lôttem hozzá pár hete egy 250 Ohm-os DT 770 Pro-t. Nyersen egy hulladék, EQ-zva viszont pont az ellentettje, meseszépen szól és kegyetlen jó, friss, megfogott, bivalyerôs mélye van, álomszép magasakkal. De majdnem visszavittem az elején.
Amúgy teheted ON-ba, ez az építôs.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #1900 üzenetére
A JJ-k jók, nekem is van pár E88CC, ECC99 és 2 KT88, de állítólag az EF86-utódjuk, az EF806S is klasszra sikerült, bár most inkább 2-2 quad-ba válogatott Svetlana 6J32P "Winged C" fogja hajtani a 6S33S-V-ket (EF86 helyett). Előfokban a ritka 6N2P-ER-ek (ECC83 helyett), először a 6S33S-eket fogom cserélni szerintem úgy 1000 üzemóra után már figyelve rájuk, aztán az EF86-okat. Bár a fűtése mindennek 6.0V lesz terhelten. Egy full szovjet setup lesz, már alig várom, hogy megszólaljon, csak hát le kéne ülni forrasztani. Alkatrészek megvannak, hegyekben áll az asztalon szétlökve minden. Trafók, ház, minden ready, én meg itt b*om az időt, ahelyett, hogy pákáznék.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1877 üzenetére
Az előfok cső "elé" nem teszek kondit - mert a forrás készülék kimenő jele nem tartalmaz egyenáramú komponenst
Ez szerintem is így van, de gyakorlatilag az összes tranzisztoros kapcsolásnál látok a bemenetnél csatoló kondit. ( Az Aleph-nél pont nem, de ott is van egyenáram megfutást akadályozó zener amit jó megoldásnak tartok ).
Annak idején még legény koromban egy Musical Fidelity E10-et modifikáltam ( pl. hídba kötés ) "ész nélkül".
Többek között kihagytam a bemeneti 10 uF-os kondit ( cd játszóról-ról ment, aminek elvileg volt kimeneti elcsatoló kondija, bár dc-t nem mértem ), aminek a következmény az volt, hogy random túlvezérlődött az erősítő és elszálltak a végfetek. Először csak valami általam elkövetett építési hibára gyanakodtam, de miután párszor megismétlődött, rájöttem, hogy kell a csatolókondi, mert a bemeneti dc túlvezérelte az áramkört.A kis KEF az klasszikus doboz, jó ár-érték aránnyal!
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Bogyó bá' #1877 üzenetére
A kis végfok hangjáról: kissé mélyszegény, alul soványka (ebben bőven benne van a szobám akusztikája is, a pici hangdobozok, de főleg a kimenő trafók pici vaskeresztmetszete, alacsony primer induktivitása is), de végtelenül precíz, teres, nyílt és részletező. Úgy gondolom, hogy nagyon jók ezek a kis kínai trafók, brutál szoros a 3 részre osztott primer, és a közéjük tekercselt 2 réteg szekunder közötti csatolás. Mérve a -3dB-es pontja alul 50 Hz körül van, felül meg majdnem eléri a 60 kHz-et is. Elsőre megszokást igényel a hallgatása, de semennyire nem fáraszt: napi 10-14 órán keresztül hallgatom - 90%-ban a szuper kis rádió tuneremről meló közben, esténként meg egy-egy órányit meg a CD-játszóról vagy a PC-ről (a kínai DAC-cal, és a szintén csövi előerősítővel hajtva) élvezkedek.
szerk: a tunerhez nem kell az előerősítőt használnom, az könnyedén kihajtja a végfokot önmagában is. Szerencsére terveztem rá kétállású bemenetválasztót, így könnyedén meg a bemenetválasztás. (Tehát valójában az is "integrált" erősítőnek nevezhető.)
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1871 üzenetére
Picit bővebben: [link]
Az mennyire bevett gyakorlat, hogy a csöves erősítőknél nem az "előfok" cső elé, hanem utána teszik a csatoló kondit? Ennek mi a gyakorlati haszna?
A 290 voltból mennyi marad a stabilizálás után ( látom jelentős mennyiségű zéner került beépítésre
)?
Szkóppal is mérted az erősítőt ( nekem nincs sajnos, én komplet rendszerben, hangsugárzón keresztül mikrofonnal tudok csak mérni )?
Milyen dobozokkal próbáltad már?
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest