Új hozzászólás Aktív témák
-
all6atos
tag
válasz
ozzy711 #2207 üzenetére
Valamiért eddig abban a tévhitben éltem, hogy ennek a panelnak is szimmetrikus táp kell, mint úgy a látott D osztályok esetében általában. Az LJM boardok tervezője is szimmetrikus meghajtást favorizál D osztály esetén. Talán úgy jobb (zaj, tranziens, nincs kicsatoló kondi, egyéb?) a kimenet?
Plusz most tűnt fel, ha jól látom, hogy a mono panel alig erősebb [kép].
Egyébként én is gondolkodtam hasonlóban eddig, van egy dög nagy, faék egyszerű tápos D (irs2092) végfokom, abban cserélnék elektronikát, de TPA-ról csak kapcs. üzemű tápos méréseket láttam eddig, a tápom pedig szimmetrikus.
Hypex panelt meg nem biztos hogy tennék ilyen táp mellé, bár nincs még szilárd szakmai alapja, de talán kell a saját tápjuk, hogy hozza ami tud, és stabilan, jól viselkedjen.
Ettől függetlenül én várom mi sül ki a projektből
Mekkora lesz a tápfesz? Erősítést állítasz?
Ha hihetek a gyári doksinak, ki van alakítva aszimmetrikus módra is, csak forrasztani kell, meg pár OPA. Vagy, Te külső átalakítóval oldod meg, hogy tudja mind2 bemenetet?AVX-en van/volt egy ilyen, de integrált DIY eladó, látszólag szépen építve, majd megkeresem, ha érdekel, csak hogy mi volt benne.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #2209 üzenetére
Yepp. És amúgy igazából (nem ez, hanem általánosságban) a push-pull illetve a fully balanced csövesben a legjobb, mert magas a tápzaj elnyomás, erős a közös módusú egyéb zaj elnyomás és lényegében ezzel lehet tranzisztor-szintű paramétereket elérni, azaz néma erősítőket, nagy dinamikatartománnyal, amik síri csendben vannak. Mindezt készüléken belül, hisz egy XLR bemenetet bármire rá lehet varázsolni (de akkor csak a kábelzajt kezeljük).
-
denesdr
addikt
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #2188 üzenetére
Igen, egy "passzív előfok" is egyben, de "hangerőszabályozó nélkül" - a külső végfok felé. A hangerő poti csak a fejhallgató erősítőt szabályozza, a végfokban van saját. (A rádió-tunerem, DAC-om is lead legalább 1,5V-ot, felesleges lenne ezt még erősíteni....)
Az alkalmazott kínai NYÁK-lapon nagyon jó az egypont-földelés kialakítása, plusz jók a tápjaim. Nagyon jelentéktelen a brumm, csak üres bemenetekkel, csutkára feltekerve hallatszik valami. Deszkamodell korában még brummosabb volt, kellett a fém kaszni árnyékoló hatása is.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #2186 üzenetére
Köszi!
Qrva drága volt a kínai CNC-megmunkált doboz, de ez tűnt a legjobb megoldásnak (doboz 14k, szállítás 16k HUF)Szerintem "szódával elmegy" a 10 kHz-es négyszögjel.
Brumm nemigen van, de hát mindkét csatorna külön-külön kapott FET-tel stabilizált anódtápot, és természetesen a - közös - fűtőkör is stabilizált egyenáramú.
A frekiátvitel 5Hz - 150 kHz-között kb. nyílegyenes.
300 ohmon le bír adni 100 mW-ot, ez éppen elég - kisebb impedanciára kb. alkalmatlan.Került még a dobozba egy OMRON aranytűs relékkel működő 4-állású bemenetválasztó áramkör is, ez nagyon jól jön a hangszórós rendszeremhez is - tehát van egy vonalkimenete a bemenetválasztó után a "nagy" végfok felé..
-
Ibituba
aktív tag
válasz
ozzy711 #2145 üzenetére
230v hálózati feszültségről menne a primer oldal. Sajnos ismerősöm ma nem ért rá feszre tenni így a mA szükségletet sem tudjuk meghatározni. Olvastam olyat is hogy a 4560dx nek 18 volt kell, de lehet a panel többi része használja azt a pluszt ami miatt 21,4v jött le a erősítő nyák tuskeirol. Sajnos én ehhez nem értek, viszont ismerősöm ezt megméri majd nekem. Egy a baj vele, hogy szakmailag nagyon ott van az elektonika terén, viszont HiFi szemmel elég nehéz vele szót érteni, hogy mi az amit a műszerek igazolnak, illetve mi az ami már majdnem ezotéria.. :) . Ezért és kérdezem tőletek, hogy mi az a " kapcsolás" secunder oldalon amit HiFi szemszögből azért ki kell hogy erolkodjek belőle. Kellhet e ide toroid trafó, vagy hálózati, vagy DC kapcsoló üzemű is oké... Én ehhez semmit nem értek. Annyit kérek tőle, ha költségesebb, babrálosabb is esetleg, akkor is válasszuk azt hogy tényleg frankó legyen HiFi szemszögből is. Na itt talán picit lökdösni kellene esetleg egy olyan irányba ami nekem jó lesz. Aztán lehet tévedek vele kapcsolatban, ész nélkül nem csinálunk semmit, majd elmondom ő mibe látja a megoldást és átbeszélem itt. Tudom ez picit ilyen hátulról mellbe, de ő annyira elzárkózik minden olyantol ami a hifinel létező elmélet, hogy nagyon :)
-
gordonfreemN
addikt
válasz
ozzy711 #2131 üzenetére
Annyira olvasom már hogy mennyire jó a cső, csinálnom kell hát egyet magamnak meghallgatásra és hogy legyen egy olyan is.
Egy olyan kellene ami nincs elmisztifikálva nyers tudomány szerinti legjobb tulajdonsagokkal megtervezett és kipróbált, az eredményeket valóban hozó kuriózum érdekelne.Dißnäëß: köszi! Nagyon! Egyáltalán nem létszükséglet a trafó, sőt! Hallottam már erről, jobban is tetszik ez a fajta megoldás.
A fenti követelményeimnek ez megfelel? Tehát ez egy ésszerű kivitelezés ami nem arról szól, hogy csak a tantál ellenállással lesz olyan amilyen, abból is csak a sinkoh, amit már nem lehet ugye nor.álisan beszerezni...
Ha ez egy olyan kapcsolás, akkor engem megvett! -
indexolvaso
csendes tag
válasz
ozzy711 #2119 üzenetére
Nincsen mérésekre lehetőségem, egy szkópom van mindössze.
Az első fokozatban lévő buffer biztosan nagyon alacsony torzítású. A kulcsszereplő az ezt követő feszültségerősítést végző trafó. Ami nagyon távoli tervben szerepel, hogy ezt az Edcor trafót amorf magos trafóra cseréljem. Megkérdeztem a diyaudio.com-on egy embert aki a visszajelzések szerint kiváló DAC I/V trafót tud tekerni, hogy mibe fájna egy helyettesítő csúcsmodell, hááát...elkezdtem gyűjteni.
Akusztikával egyetértek, de a legnehezebben kezelhető történet és elsősorban nem a technika miatt, hanem ha az embernek családja van és nincs kifejezetten zeneszobája akkor a nappalit használja és kompromisszumokat kell kötni.
Panelban hallgatom, parkettás, szőnyeges, bútoros szobában. Ha tiszta a terep akkor kicsit átrendezem és bele tudok merülni. Az egyik hosszú oldalfal érdekes módon funérral van lefedve (észre sem venni így vettük) így jobbak az akusztikai tulajdonságai.A fényképek nem az otthoni helyszínen készültek, ünnep miatt átvittem anyóshoz a rendszert.
Most kezdtem el dolgozni egy "öreg" AD1862 -es DAC -ra épülő panelen, amely talán kiválthatja a Ian féle 9038Q2M DAC-ot. R2R vs. delta sigma DAC.
Szintén hátravan az előfok, érdekes lenne ha buffert ki lehetne váltani vele. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #2076 üzenetére
Darabonként élesztettem: előbb csak a csőfűtéseket, aztán a stabilizált anódtápot, azután az egyéb segédfeszültségeket. Ja, és munkavédelmi szemüvegben: durván nagyot "pukkan" egy elszálló 450V-os elkó....
Szerintem igen: az anódáramot, a segédrács-feszültség értékét ahhoz a csőhöz terveztem, bár az EL34 is 10-20%-on belül van, tehát ez is kvázi "normális" körülmények között dolgozik most. Az új csöveknek viszont lényegesen kisebb a fűtőárama (mindössze 0,9 amper a mostani 1,5 A-éhez képest - így csökkenni fog a táptrafó terhelése. Most rohadtul melegszik.... Van vagy 65-70 fokos egy óra üzem után, pedig szabadon szellőzik a készülék tetején.
Pedig elvileg 135W-os trafó, és valójában - igaz, konstans - 100W körül van a terhelése.
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #2038 üzenetére
Én "játszani", gondolkodni, építeni szeretek - talán még sokkal jobban is, mint zenét hallgatni.
A mostani, mindössze 2 x 2 Wattos (EL84SE) végfokom isteni lett a két kis öreg, de igen érzékeny KEF Coda7 dobozkámhoz (abban a 6 nm-es pici szobácskámban). Ahhoz lett összehangolva minden, fülre - és betyár jól sikerült, napi 10-14 órányit megy tunerról, Spotify-ról, saját hanganyagról!
Aztán rájöttem, hogy a mélyek nem mennek elég mélyre (a doboz és az EL84SE parányi kimenőtrafói jóvoltából), így amikor megengedhettem magamnak, akkor a dobozokat - igen akciós húsvéti ünnepi áron - leváltottam a mostani Monitor Audio Bronze 100-asokra. Kapásból megjöttek az igazi mélyek, de ez bő 4 dB-lel érzéketlenebb amazoknál, így elfogyott a power.
Egyszerűen nem elég a 2x2W: jazz-ra még (majdnem) OK, de pl. szimfonikus zenénél nem fér ki a fortisszimó. Betorzít, betortyan....
Szóval így jöttem rá (amúgyis újra építeni akartam valamit....
) hogy kell egy nagyobb - csöves, mi más - végfok. Ugyan egy kb. huszönöt éves, 8 végcsöves, szintén saját tervezésű és építésű dupla EL84PP rohad a szekrényem tetején, de abban a hosszú állás alatt (???) megdöglött az egyik kimenőtrafó (bekapcsolás után fél órával menetzárlatos lett)
Megjavítani nem akarom, a csöveket és a jobb kondikat időközben el is kezdtem kibelezni belőle - kellett a mostani cuccaimhoz.
Az SE hangját nagyon megszerettem, így a következő "játékszer" is csak az lehet. Körülnéztem az olcsó kínai cuccok között, és találtam egy jó kis (nettó 350 $-os) végfokot, ami ugyan alapból elég xarul szól (hibás kapcsolástechnika és f*/s csövek), de kitűnő kimenő trafókkal rendelkezik. Egy amerikai villamosmérnöknő (aki saját csöves erősítőket tervez és gyárt) kezelésbe vette ezt a kis gépet, és csinált hozzá egy pofonegyszerű (mindösszesen 50 dollárba kerülő) MOD-ot, amivel fel lehet húzni a hangminőségét az 1000 $-os kategóriába - ráadásul aki látott már forrasztópákát, az maga is meg tudja csinálni. Sok, egymást követő YT videóban a végletekig leírta az átalakítás menetét: olyan MOD-ot akart csinálni, ami nagyon kis pénzből, kevés hozzáértéssel, de hiba nélkül reprodukálható. Tőle tudom, hogy a trafók igen jók a cuccban. Ő írta, hogy ennél még sokkal többet is ki lehetne hozni belőle, de az már komoly konstruktőri munka, magas anyagköltséggel: kb. a dobozt és a trafóit, foglalatokat tartanád meg, minden más megy a lecsóba. Erről, a komolyabb MOD-ról nem ad semmiféle részletet. Nem baj, van saját ötletem rá!
Viszont a 3 db trafója külön, Mo.-ra szállítással együtt annyiba kerül, mintha megvennéd az egész komplett erősítőt - és úgy még kapsz hozzá egy gyönyörű kasznit, porcelán csőfoglalatokat is. Én pont ezt tettem: megrendeltem a cuccost, és majd augusztus közepén fog ide érni. Ha megjön, akkor - egy rövid meghallgatás után - teljesen elbontom, és mehet bele a saját konstrukció.
Úgy gondolom, hogy mindenestől ki fogok jönni 650-700 dollárnyi cuccosból, jó (J.J. 6L6GC csövekkel, gyors diódás, félvezetős stabilizált tápegységgel).
Ezt az egy videót nézd meg (bekapcsolt felirattal, automatikus magyarra fordítással) a hölgy munkájáról, ez adta meg nekem a végső lökést hogy bele vágjak. Mondjuk én ennél alapból sokkal "messzebbre" készülök menni.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
ozzy711 #2006 üzenetére
Lehet arra gondoltak még, hogy a kimeneti 0 offset eltolódik idővel és okozhat extrém esetben néhány V offsetet is? A magas meg a legérzékenyebb, annak elég a legkevesebb fesz relatív.
Dénes: Mit jelent az hogy trafó csatolású? Van bennt a dobozban transzformátor a magas előtt? Ilyet se hallottam még, bár én kevesett látott vagyok...
Akkor ha így van, eleve DC védett...
-
denesdr
addikt
válasz
ozzy711 #2008 üzenetére
Az erősítő előtti jelforrás a Fusionamp saját DAC-ja és bár tudom, hogy ez az erősítőépítős topik, mégsem szeretnék belenyúlni, akkor inkább megbarátkozok a magassugárzó előtti kondival (hamár mindenképp kell kondi). De azért köszi a tippet!
Az alacsony AC impedancia mély frekin nem tudom mennyire gond, 3 kHz, 24 dB/oktáv felüláteressztő szűrővel megy a magas, szóval alul nem sok mindent kap az erősítőtől.
-
denesdr
addikt
válasz
ozzy711 #2006 üzenetére
Na szóval az erősítő bemenetén nincs csatolókondi, tehát ha DC jön a forrásból, akkor azt is erősíti. Kimeneti DC védelem viszont van benne, de pontosan nem tudom milyen.
Azért a magasat emelték ki, mert arra kérdeztem rá, mivel máshol olvastam, hogy trafócsatolt ribbon hangszórókat nem ajánlott kondi nélkül az erősítőre kötni, mert a DC ellenállásuk szinte egy rövidzárnak felel meg (az enyémnek 0,06 Ohm a DCR-je). A trafós magasok impedanciája a mélyfrekik felé csökken, ennek a modellnek 20 Hz-en pl 1 Ohm az értéke. -
denesdr
addikt
válasz
ozzy711 #2002 üzenetére
Ezt írták:
"I don’t expect any issues with this configuration but the amp is DC coupled so as a precaution you could wire a capacitor in series."
Tehát a DC csatolás miatt nem árt egy védelmi kondi a jelútba.
Annyi, hogy ugye a magassugárzó DC ellenállása nagyon alacsony 0,06 Ohm, mert trafó csatolású. -
gordonfreemN
addikt
válasz
ozzy711 #1973 üzenetére
A vidó érdekesnek tűnik, majd megnézem, mert kell hozzá a csí.
Mostanában én bicajozok, hogy vége lett a sulinak, meg tolom a melót is, ahol egész jó emelést kaptam a diplomára, nem panaszkodom.Szóval, öregedéssel a kondenzátorlemezen lévő anodizált réteg vékonyodik el talán álltában és egyre nagyobb feszre kapcsolva a névleges feszik (vagy másként áramkorláttal) ezt építik vissza talán?
Az nem világos, hogy ezt miért kell lassan, de sejtem: hirtelen hőmegugrás degradálná az élettartamot
A hőmérséketre a szakdogámban írtam is, pill.Meg is van:
"20°C-onként csökkentve az üzemi hőt, az élettartam duplázódik" -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1973 üzenetére
Nálam sem hûvös a csô, lehet kiszervezem külsô házba a fûtôtrafót és annak komplett elektronikáját, aztán így hozom be a DC-t a tényleges erôsítôházba a fûtéshez, a megnyert helyen pedig elfér a melegtôl távolabb, szellôsebben a bal és jobb oldal pufferkondi blokkja.
Igen, meleg csökkenti az élettartamot.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1969 üzenetére
Igen, ilyen régiek, meg ahogy a video-ban is mutatja, számgép tápokból előbújó kurvajó Mallory és társai kólásdobozok, szóval minden ilyen célkeresztben, ami sokat állt.
Állítólag még a raktáron sokat álltaknak is jót tesz, de az ritka, hogy forgalomban lévő kondi csak úgy 10 évet álljon raktárban, inkább NOS meg ilyen elfekvő raktárkészletekre, többnyire már nem gyártott modellekre érvényes.
Egy szó mint száz, minden, ami "öreg", megfiatalítható.
Nem huszonévesre, mint újkorában volt, de harmincasra. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1967 üzenetére
Semmi újkeletű, csak kevésbé volt fókuszban eddig.
Nagy kondiknál lehet jó, ha minden egyéb feltétel adott (elég elektrolit benne, kivezetések jók, nem púpos, stb stb).
Közel gyári állapotba hozza, nem teljesen, pl. az ESR nem mindig áll helyre eredetire, de ezt a műszeres mérés megmutatja úgyis, de általában jók az eredmények és az esetek többségében érdemes újraéleszteni őket és használni ismét. Főleg sokat állt készülékeknél jön jól, vagy NOS kondiknál (nyilván).
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #1962 üzenetére
Az én cuccomat egyszerre csak egyetlen ember tudja meghallgatni, egy 6 nm-es, ráadásul kedvezőtlen alakú (4,0m * 1,60m) kis dolgozószoba "belső felében" (gyakorlatilag 2,0m x 1,6m-en) lévő íróasztal köré van kiépítve úgy, hogy egész nap az ideális helyen ülök a forgószékemben, a "közeltérben". A hangszórók középvonala között 110cm a távolság, a fülemtől 70 cm-re van a síkjuk, 50 centi van a hátam és a hátsó fal között. A "szobaakusztika" pocsék természetesen, de - a kezdeti műszeres méréseket leszámítva - füllel mindig úgy hangolgattam a rendszeremet, hogy javuljon, egyre kellemesebb (kevésbé fárasztó, örömteli) legyen a hallgatása.
Egy ilyen szerkót csak ezen a helyen tudsz meghallgatni. A szobaakusztika és a hangdobozok "hibáit", jellemzőit a cserélgetett kábelezéssel, a DAC tuningjával, stb. úgy alakítgattam, hogy számomra egyre több örömet okozzon a hallgatása (Tehát meglévő hibát egy "szándékosan okozott" másik hibával korrigáltam, szerintem eléggé eredményesen.) Tehát valószínűleg semmi más helyszínen (nagyobb szobában, más hangszórókkal, stb.) nem állná meg helyét, már csak a csekély teljesítménye jóvoltából sem.
Két hete cseréltem a hangdobozokat (Monitor Audio BRONZE 100-akra), kb. mostanra kezdenek bejáródni, és mivel teljesen eltérő a karakterük az előző, KEF Coda7-ekétől, így majd csak ezután fogom ismét "össze lőni" a rendszert - esetleg másféle kábelezéssel, stb. Az már azért most kezd hallatszani, hogy jóval "értékesebbek" lettek az új hangdobozok, viszont a régi dobozok a csöves vackokkal olyan mértékben "össze lettek lőve", hogy sokat kell még dolgozzak, hogy megint teljes legyen a szinergia. Még várok pár hetet, hogy a dobozok elnyerjék a végleges hangzásukat.
Ja: lemaradt az illusztráció!
[link]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #1960 üzenetére
Vénségemre én is "A-osztály" hívő lettem, csak éppen csövekkel.
Ugyanazzal az olcsó EL84 csövekkel sokkal szebb, "örömtelibb" a hangja a jelenlegi 2x2W-osomnak, mint a szekrény tetején porosodó, 8 db ugyanilyen végcsővel működő, AB-osztályú 2x20W-os gépemnek, pedig az is rendesen "ki volt találva", meg volt építve 25 évvel ezelőtt... A haverjaim anno arról is órát zengedeztek (ezt meg nem sok idegen hallotta még szólni, a "társas" HiFi-vel, szeánszokkal végleg felhagytam).
Viszont - sajnos - a frissen vett hangdobozaim annyira érzéketlenek (a régi KEF CODA7-ekhez képest), hogy muszáj lesz építeni (egy szintén csöves, és feltétlenül A-osztályú) 5-10W-os gépet. A mostani picurka konstans 55W-ot fogyaszt, az tuti 200W-ot fog kérni fixen. De ez egy ilyen játék, valamit valamiért....
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #1958 üzenetére
Nem volt az rossz erősítő a maga idejében, ezt elismerem. Kevés számú, "filléres" alkatrészekből összerakható, könnyen utánépíthető, nagyon jó műszaki adatokkal rendelkező alsó-középkategóriás erősítő volt - brutális (akkoriban annak számított a csatornánkénti szinuszos 100W!) kimenő teljesítménnyel, magas megbízhatósággal.
Viszont - szerintem! - sokkal "nagyobbat ment" itthon, mint amit a szubjektív hangzása alapján mennie kellett volna. Ugyanennyi pénzért - igaz, jóval kisebb teljesítménnyel - szebb hangú erősítőt is lehetett építeni (ahogy a külföldi gyártók építettek is).
A "cucilizmus" legvégén, mindenféle hazai, válogatás nélküli anyagokból összerakott másolatai még úgy sem szóltak, bár mindenképpen sokkal szebben, mint a korabeli "bolti" erősítők (pl. Videoton, stb.)
Anno a HFM-nek is etalonja volt évekig, amíg rájöttek, hogy egy sokkal rosszabb műszaki paraméterű, sokkal kisebb teljesítményű csöves "vacak" (konkrétan az Audio Innovations cég 500-as modellje) sokkal, de tényleg sokkal többet ad vissza a zene lényegéből. Pedig az az egyik legolcsóbb csöves gép volt akkoriban a nyugati piacon, semmi High-End, csak egy tisztességesen megépített olcsó gép. Pocsék rossz frekiátvitellel és torzítással....
-
topi66
aktív tag
válasz
ozzy711 #1922 üzenetére
Amennyiben nem drága,akkor érdekel az ajánlott Aleph 3 is, de a fő cél a Naim. Hallottam élőben és a hangfalaimmal szerelem volt első hallásra. Az eredeti ára viszont nem tetszett.
Sok Quadot építettem anno, azóta biztos jobb az alkatrész repertoár,és mint láttam sokféle MOD létezik belőle,discozni jó volt,de hifi-re nekem nem annyira jött be. A NAD-om jobb volt.Menő manó -
gordonfreemN
addikt
válasz
ozzy711 #1922 üzenetére
Nekem személy szerint annyira nem tetszett a kissé csirimpolós hangja, de lehet nem kellett volna ragaszkodni az eredetiben is szereplő bemeneti csatolokondinál, hogy tantál legyen. Az eredetit nem hallottam, de mivel a végtranzisztorok típusai máig ismeretlenek, kizárt a hangbeli egyezőség.
Ez dualmono unbalanced kialakitás.köszönöm az elismerést
Topi: küldd a mail címed. Esetleg tudok egy két helyre tranzisztorban is segíteni.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #1897 üzenetére
Nekem a végfok napi 10-14 órán keresztül megy - fél év után végcsöveket cseréltem benne.
(Távmunkában melózok itthonról - egész nap szól a tunerről). Az előfok max. napi egy órát van bekapcsolva (esti audiofil élvezkedés csutka hangerőn - mind a 2x2W-tal!!!
), az csak a CD-játszóhoz, PC-hez (külső DAC-kal) kell, a rádióhoz nem.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #1895 üzenetére
Nekem egészen konkrét adataim vannak: a kis A-osztályú végfok 55W-ot, az előerősítő/fejhallgató erősítő meg 29W-ot vesz fel folyamatosan a hálózatból (ugyanolyan a táp-toroid, sőt a stabilizált táp panelje is bennük). Szóval nem tragédia. Viszont mivel a végfok nagyon picike (2 tenyérben elfér), annak a doboza 2-3 óra használat után 55-58 fokos, az előerősítő kb. max. 40 lehet.... A végfok forró, szó szerint éget ha hozzá érek - bármely részéhez. Még a "poti" gombja is legalább 40 fokos, szerencsére a 22 állású Alps-yaxley bírja...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1879 üzenetére
Kommerszeknél és sok másoknak közzétett design-nál a DC elkerülése miatt tesznek csatolót akkor is, ha nem kellene.
A Hypex-ek például nagyon nem szeretik a DC offset-et a bemeneten, mert bevallottan DC coupled eszközök, de mivel OEM-eknek szánják, ők tudják is, mit csinálnak és ügyelnek erre.
Hétköznapi emberek (és a legtöbb DIY építő) terveiben ott a csatolókondi akkor is, ha semmi szerepe egyébként nem lenne, csupán biztonsági okokból. Mondván: "ki tudja, mit tesznek elé". A DIY tervező ezért teszi oda, őt ne szidják érte az utánépítők, a gyár meg azért, hogy emiatt ne legyenek garancia issue-k.
Aki mélyebben érti a dolgokat, úgy épít magának, hogy tudja, mit tesz elé, az milyen belül, satöbbi satöbbi, annak természetesen elhagyható (olykor, ha olyan a kapcsolás, amit ő feltételezhetően tud és ismer).
Legalábbis így nagy általánosságban ezt látom.
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
ozzy711 #1876 üzenetére
Az előfok cső "elé" nem teszek kondit - mert a forrás készülék kimenő jele nem tartalmaz egyenáramú komponenst (= ergo bennük van, a kimenetük előtt leválasztó kondi. A tunerben, a CD-játszóben, sőt még a kis kínai DAC-ban is)
A bemenő cső anódja +100V körüli potenciálon van, a végcső rácsa 0V-on, így oda "muszáj" kondit tenni. Léteznek persze olyan high-end megoldások, akik elkerülik ezt a kondit is. Az enyém egy full-alap technika / kapcsolás, így én a legegyszerűbb (kondenzátoros jelcsatolás) megoldást választottam. Természetesen MKP (polipropilén dielektrikumú), tehát "jó hangú" kondenzátort alkalmaztam.
A végfok stabilizált anódfeszültsége +265 Volt, ennyi marad a bejövő kb. 290V-ból. A 4 db zéner az 2 db 75V-os és 1 db 56V-os, 1 db 62V-os sorba kötve.
Kizárólag a 25 éves KEF CODA7 párral használom - ennek 91 dB az érzékenysége (1W-ra), más dobozokhoz ez a pici végfok egyszerűen alkalmatlan volna - a 6nm-es pici szobácskámban is. Az EL84S "elméleti" kimenő teljesítménye 3W körül lenne, de én egyrészt kisebb tápfeszről járatom, nem a "standard" 300V-ról (265V "fér ki" stabilizálás után a tápomból teljesen brumm-mentesen), másrészt 6 ohmosan a dobozaim, így a leillesztésük em tökéletes a kínai kimenő trafó 4 ill. 8 ohmos kimenetére. (A 8 ohmoson használom, mert arról sokkal szebb a hangja).
"Természetesen" van digitális szignálgenerátorom, illetve egy csatornás, 120 MHz-es kis oszcilloszkópom is - mérnökféle volnék (bár nem "villanyász" hanem gépész), így csak a méréseknek hiszek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1835 üzenetére
Most rám várna hasonló, kénytelen vagyok mai árak mellett úgy építkezni könnyűszerkezetest, hogy kívülkészre, ha nem fér be belül is a dolog. És majd én s.k. befejezem. (Ebben már van tapasztalatom).
Sulit én választok, a hanyatló nyugat egyik online iskolája, 3 év (szakmai gyakorlatom már pipa) és diploma. Kihelyezett vizsgahelyszínen és/vagy online lehet vizsgázni, még nem kezdtem el, de lassan döntök majd.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
ozzy711 #1832 üzenetére
En is szokzam ilyesmit csinálni, két lakást újitottam fel a két kezemmel. Abból egyet romokból újjá, a másiknál meg még aljzatbeton is lett a második emeleten miközben benne éltünk... Mindkettő hónapokig tartott, de bármikor a fél karom odaadnám, ha elcserélhetném a sulit egy ilyen mókára.
Én 85-ös vagyok amúgy, csak későn jöttem rá, hogy a tudás mellé papír is kellene -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1820 üzenetére
Hát igen, ezek nem a műgyantával kiöntött rozsdamentes acél házba tett kurvaprofi Elektris trafók, van egy kis pici "ciripelése" egyik tekercsnek valaminek benne. Apám szerint húzzak még a csavaron, ami a fém feszítőket-összetartókat fogja össze a végénél, hátha, de gyantába ne merítsem (meríttessem), mert bár az megszüntetne minden kis tekercs zizgést (nyilván), az életbe nem szedem szét újra, hogy esetleg tekerjek rá, vagy le belőle, vagy bármi ilyen.
De ő villamosmérnök aggyal gondolkodik, hogy bármikor nekiesik egy ilyen trafónak "csak úgy", én biztos, hogy a büdös életbe nem szórakoznék trafó tekeréssel meg át-tekeréssel meg ilyenekkel, amikről ő beszél
, inkább rendelek újat, szóval ezt így hagyom és lehet megmerítem mégis. De mivel nem erős a hangja (és tényleg jól szerelhető "DIY trafó", bár minden EI magos ilyen), szerintem bedobozolom, azt akusztikailag is csillapítom belül (megfelelő szellőzést azért biztosítva) és kiváló lesz. Sajnálnám kilökni, eladni pláne, ezek ilyen 100+ évig is jó motyók, használom akkor inkább. Nincs akkora hangja, hogy bedobozolva egy készülékházba, már hallatszódjon kifele bármi belőle. Teszek vele egy kísérletet.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1805 üzenetére
És a képernyő mi angolul ?
Screen.Mire szokták még a screen-t használni ? -> Árnyékolás. Azt meg jellemzően mire kötjük ? FŐŐŐD.
No, szóval mint megtudtam, bár adatlap továbbra sincs, ez egy háromfázisú (!) 1+ kVA-es trafócska, szóval ... ööö ... már faggatom a villanyosmérnök apám, mire lenne ez nekem jó egy egyfázisú setup-ban, vagy tudom-e ügyes átkötögetésekkel 1 fázison erősítőhöz használni, vagy így meg úgy átkötve mondjuk 1 primer - 2 szekunder felállás, vagy akár 2-3 primer és szekunderei, huh, összelegózunk valamit.
Szóval a végén esélyes, hogy jó lenne egy akár tranyós, akár D osztályú build-nek úgy, hogy fizikailag 1 trafó, de egyébként 3 különállóként kötögetem át vagy ilyesmi (1 baloldal, 1 jobboldal, 1 standby elektronika vagy beépített streamer+DAC vagy frász se tudja)
Nemsokára megokosodunk.
Szerintem is feszültség, mert 3 fázisnál pont a régi 220V háromszorosa a 660.. de meglátjuk. A fene se tudja. Még Google sem talált semmit rá, valszeg teljesen OEM darab lehet, az IBM házatáján több lehet az infó róla (bár ott is csak max. part number, mint tápegység).. Hát meglátom. Mindenesetre lemérték mikor kiszedték már jópár éve őket "lom-nak", ő meg megmentette az enyészettől a kondikkal együtt. Aztán most itt szemezget velem, már kacsintott. Mondtam oké oké, megvizsgálom, meg tud-e rendesen hajtani 2db NC400-at, mert ha igen, projektelünk.
-
GTVili
tag
válasz
ozzy711 #1799 üzenetére
Szerencsére eddig még nem volt gond... Alapvetően én is mindent forrasztok, amit csak lehet. De pont a NYÁK és a bazi merev kábel forrasztásától óckodom egy kicsit.... ha netán bontani, javítani kell... vagy csak valamit változtatni szeretnék,akkor macerás leforrasztani. Ráadásul akár a NYÁK is sérülhet a sok melegítéstől....
Sok esetben pedig építés közben jönnek az újabb, jobbnak tűnő ötletek... egyszerűbb csak gyorsan lehúzni egy csatlakozót...
Annyit azért teszek a hifista lelkem megnyugtatásának érdekében... hogy a kritikus helyen lévő saruk aranyozottak és a krimpelésen túl forrasztva is vannak...
-
GTVili
tag
válasz
ozzy711 #1797 üzenetére
Kicsit foglalkozom a kábelezéssel...
Szeretem ha valami szerelhető, ezért igyekszem legalább a kábelek egyik végét valamilyen oldható kötéssel kivitelezni. Gyakran esem a saját csapdámba azzal, hogy a lehetőségekhez képest viszonylag vastag és merev vezetékeket használok.... de többnyire nem akarnak engedelmeskedni...
Ha minden jó megy, a jövő héten le tudom adni a doboz paramétereit a gyártáshoz...
-
GTVili
tag
válasz
ozzy711 #1791 üzenetére
Végül úgy döntöttem, hogy elfordítom a tápot.... de ennek több oka is van.
Egyrészt a rövidebb DC tápvezeték, másrészt kell még egy kis hely a bekapcsoló gombnak az előlapon.
Talán a jövő héten megjön az összes cucc hozzá... utána viszem a kollégámnak, aki dobozolja. 0,5-0,7-es rozsdamentes ház készül, CNC-vel ki tudja vágni a csatlakozók ill. a szellőzők helyét. -
gordonfreemN
addikt
válasz
ozzy711 #1771 üzenetére
Természetesen.
Minden más meg c-multi.
A hiraga az mondjuk hagyományos, hagyományőrzőMegtaláltam a tpa összefoglalómat, melyre Berci válasza az volt, hogy egyezkk az ő tapasztalataival:
Szépen zenélt. Kicsit néha mintha zavarosabb lenne a mély tartománya de nem mindig volt feltűnő.
Kevésbé éreztem részletesnek, mint a kompozitot, de megint csak olyan dolog, hogy zenélt és nagyon nem zavart. Kicsit. A spektrum burkológörbéje kicsit a magas tartomány felé billen a mély rovására.
Háttérzenélésre kiváló szerintem, ha nem kerül sokba. Vagy egy alap rendszerbe teljesen elég. Nekem a hangfalak többet tudnak szerintem. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1766 üzenetére
Inferior, de fülre amúgy nemigen hallod meg, mármint így direktben. Inkább úgy mondanám, a Hypex nagyon-nagyon megugorja fülünk képességeit sok paraméterben, ez kevésbé, de azért ez is tud. Tényleg kényes tápra, rákötöttem egy szimpla SMPS-re és egy DC-DC step-up modulra és volt kis berregés..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1760 üzenetére
[link] Én az előerősítős verziót vettem belőle és úgy van, ahogy kolléga írta, bkercso szerint a táp a mindene (mint minden erősítőnek amúgy), szóval ha az rendben van, nagyon jó hangú modul. Ezt más külföldi fórumon is megerősítették nekem.
A chip mellett a körítés is a lényeg, a kis tekercses verziókat jobb, ha 2-vel osztja az ember, nem kell a lelkét kihajtani és akkor nem is lesz gond (védelem leold, egyéb, agyon vannak védve belül hálistennek).
Én is mostanság fogok majd próbálni egyet.
Nem drága.
Tápszűrés. Igaz csőre, de amúgy mindenre is jó. Nem annyira rommá szofisztikált, mint bkercso K-multiplier-es csodatápja, de lehet vele igen jót így is szűrni.
@ozzy ezt be lehetne tenni (a linket) az összefoglalóba, ha egyetértesz és más is. Egy amolyan "linkgyűjtemény" szekcióba először, csak úgy behányni dolgokat, és/vagy már most különbontani, hogy
- félvezetős erősítő megoldások
- csöves erősítő megoldások
- táp design és szűrés
.
.
.Meg hozok még párat, ha előbogarászom őket, mert a bugos Firefox becsukta az összes nyitott fülemet egy újraindítás után
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1758 üzenetére
Hja.. Mi meg pont denesdr-al beszéltük a napokban mikor nála voltam, hogy igen, kis hangerőn a tényleges igényelt kimenő teljesítmény kicsi még az NCore-nál is az alap üzemi fogyasztásához képest, picit hajtva "kevésbé" hatékony, mint rendesen hajtva, ahol meg a hatékonysága úgy megnő, hogy még a meglévő eldisszipálós fogyasztásából is veszít, a kimenő teljesítménye javára. Szóval a hatékonyság-görbéje sem szögegyenes. Emiatt nagyon kis hangerőn akár egy A/AB-vel is lehet ekvivalens össz fogyiban, de egy kicsivel is felette már sokat javul a szitu.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1756 üzenetére
Nem kell, ugyanazon a feszültségszinten nézve egy vegytiszta szinusz 50Hz kevesebbet fogyaszt, mint egy vegytiszta full spektrumú fehér zaj, szóval amikor rendesen ki van hajtva az erôsítô, 400+ Watt... Amikor pedig csak szinusz, abból is csak 1 freki, kevesebbel abszolválja ugyanazon bemenô jelszint mellett, mert annyira hatékony, hogy az össz teljesítményt csak akkor használja, amikor a jel igényli, együtt mozog vele kvázi a 10%-nyi alap fogyi felett. Egy A osztály meg tojik a jelalakra, 90%-ban ígyis, úgyis, elfûti az össz teljesítménye nagyját és a 90%-100% régió, azaz egy szûk sáv fent a fogyimaximum közelében, ami "modulált" az input jel által (ez a ténylegesen kivett teljesítmény).
Szóval egy D osztállyal ha Vers Mindenkinek-et hallgatsz egy adott potiállásban, az olcsóbb lesz a nap végén villanyszámlában, mint egy Star Wars eksön ugyanebben a potiállásban, akkor is, ha ugyanaddig szaval a költô. "A" osztálynál pedig annyira kicsire zsugorodik ez a hatékonyság, hogy kerekítési hibahatár alá megy a villanyszámlák közti eltérés, ugyanaz lesz szinte a fogyasztás (minimálisan kevesebb csak a verses mûsorral).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ozzy711 #1752 üzenetére
Értem, 400 watton azért már a D osztály is pörgeti az órát rendesen - a bejövő jel függvényében. Ami sosem full kakaó. Szóval a peak-ek meglesznek, de amúgy zenei jel esetén - ami nem négyszög jel - a reális fogyi nem 400 hanem inkább 300 körül. (Csak így hangosan agyalva).
Meg ha csak a cinekkel csörömpölnek, akkor 50 se.
Szóval nyugalmi árama pici, emiatt aztán tekinthető kvázi olyannak, mintha csak az input jeltől függne (és a frekvenciatartományoktól), hogy mennyit ad le. Tök jó.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Politika
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xbox tulajok OFF topicja
- A héten érkezik az Xbox alkalmazás az LG okostévékre
- Elden Ring
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép játékra! R9 3900X / X570 / 6700XT / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- ÁRCSÖKKENTÉS Jura Impressa C5 fehér kávégép eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! I7 6700 / GTX 1070 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest