Új hozzászólás Aktív témák
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
all6atos #2215 üzenetére
Plusz most tűnt fel, ha jól látom, hogy a mono panel alig erősebb [kép].
Igen, csak az 2 ohmon is stabil mint a beton alap. Igazából én azért gondolkodtam 2 monó panelen, külön tápegységgel, mivel meggyőződésem, még régmúltból, hogy így kisebb az áthallás, pontosabb a sztereó kép, de lehet mára már ezt is revidiálnom kell, majd a meghallgatás teszt remélem választ ad erre is!Mekkora lesz a tápfesz? Erősítést állítasz?
A tápfeszt kb. 45 volt körülire tervezem, hogy legyen azért értelmezhető kimenő teljesítmény. Az erősítés állítását majd a mérések alapján mérlegelem, de szerintem nem kell hozzányúlni a gyári beállításhoz.
Ha hihetek a gyári doksinak, ki van alakítva aszimmetrikus módra is, csak forrasztani kell, meg pár OPA. Vagy, Te külső átalakítóval oldod meg, hogy tudja mind2 bemenetet?
A sajátom ( ha bejön a hangja ), mindenképpen szimmetrikus lesz, mivel a Topping D70S-nek szuper xlr kimenete van ( jelenleg is ezzel használom az AlephX-hez).
Rca bemenetet pedig egyelőre a "-" bemenet gnd-re kötésével tervezem megoldani, tudom, hogy nem tökéletes, de ez a legegyszerűbb, már több hidalt régebbi erősítőm is így oldottam meg. Van egyébként szimmetrizáló kapcsolásom opa-ból, lehet, hogy azt elé teszem. Így legalább le tudom tesztelni van-e értelme vagy elég az első verzió. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #2206 üzenetére
Ahogy elnézem, még szimmetrikus bemenetet is lehetne varázsolni neki, a C2-es kondin keresztül lenne a másik bemenet.
Más: megrendeltem a fentebb említett panelnek a sztereó változatát az öcsémnek. [link] Majd beszámolok az építés menetéről és főleg a meghallgatásról, az Aleph-ekkel való összevetésről. Hagyományos toroid táppal tervezem meghajtani RC szűrővel, aztán majd meglátjuk.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #2201 üzenetére
Majd képeket tegyél be légyszi!
Más: a másik fórumon feljött témának többek között ez a D osztályú erősítő: [link]
Nagyon ígéretes darabnak tűnik ( kicsit igényesebbnek látom, mint a szimpla TPA3255-ös paneleket ). Erősen gondolkodom a megépítésén, elég neki egy szimpla 500 watt körüli táp ( jól megszűrném ), van xlr bemenete, ultra kis torzítás kis hűtésigény. A weboldalon a hozzászólók nagy dicsérik ( extra részletező, A osztályhoz hasonló stb. ). A Purifinál is jobbnak tartják ( mondjuk azt kicsit furcsának találom ).Lehet berendelek egy sztereót ( vagy két monót kicsit drágábban
), aztán összeeresztem az Alephekkel.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
denesdr #2193 üzenetére
Igen, az biztos, hogy csúcskategóriájúak ezek az erősítők, de a javítás kb. egyenlő a cserével. Legalábbis ezt kimérni, hogy hol lehet a hiba? Múltkor volt nálam egy D osztályú alapszintű szub erősítő, az is sípolt. Megnöveltem a kimeneten az induktivitás értékét, az megszüntette a sípolást ( de ebbe csak kb. beletrafáltam, ezt kimérni valami nagyon nívós cucc kellene gondolom ).
-
ozzy711
Topikgazda
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #2169 üzenetére
Fentebb már egyszer filóztunk ezen. A gyakorlatban megtalálható ez is, az is.
Mint tudod, én az árnyékolt kábelen átvitt váltóáramot preferálom, majd dióda és puffer, közel az erősítőpanelhez.
Ha az egyenáramot vinném át, úgy csinálnám ahogy te gondolod, diódahíd a trafókhoz közel, majd a pufferek a végfokhoz minél közelebb elhelyezve.
Igazából nem tudom, hogy objektíven nézve milyen hangminőség különbség lehet a két változat között.
Szerintem az, hogy a nagy toroidot kivisszük a dobozból már egy nagy lépés a hangminőség javítására. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #2130 üzenetére
Csak nem belevágsz egy csöves erősítőbe, vagy másnak lesz?
-
ozzy711
Topikgazda
Ez a borda kb. pont jó lesz.
A szigetelés azt jelenti, hogy az ic fém hűtőfelülete és a hűtőborda közé pl. szigetelő csillámlemezt kell tenni ( kivéve ha a borda nem lesz gnd-re kötve, ebben az esetben ott fog csücsülni a bordán a negatív táp ). A felcsavarozáshoz egy szigetelő gyűrű is szükséges azért, hogy a csavaron keresztül ne legyen rövidzár. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
indexolvaso #2118 üzenetére
Jó kis szörnyegetek!
Frekvenica-átvitel, torzítás, utózengés mérésére van lehetőséged? Főleg az utózengés lenne fontos, ilyen komoly eszközökhöz már dukál egy jó akusztikai környezet! -
ozzy711
Topikgazda
-
ozzy711
Topikgazda
A diódahíd a trafó váltóáramát alakítja egyenárammá, majd a puffer ezt szűri, ami után az egyenáramú delejt megkapja a végfok. A két oldal ( két csatornára gondoltál ? ) közé nem kell semmi. A pufferelt egyen feszt kell a két végfokra a csatlakozókon keresztül rávezetni.
Készíthetsz duál monó megoldást is két diódahíddal, külön puffereléssel, az talán még jobb megoldás.
Illusztrálom képekkel is ha kéred! -
ozzy711
Topikgazda
Az általam pereferált végfok ez: [link]
2x ( +-) 30-40 volt egyenfeszről üzemeltethető, mindenféle védelem van benne és még jól is szól, a hűtéséhez sem kell túl nagy borda. A valós kimeneti teljesítmény 30-40 watt, de azt nagyon kis torzítással tudja. Ilyenből ( hídba kötve ) készítettem a két szub erősítőm, alig melegszik normál használatnál + nagyot tud "ütni" ha kell. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #2037 üzenetére
Akkor teljesítményben kb. ezen a szinten leszel. [link]
Össze kéne hozni egy szeánszot a két erősítőre, aztán árulhatnád mondjuk a Note árának feléért, még az is bőven jó lenne!
Viccet félre rakva, ez lenne a diy lényege, hogy az előítéleteket félretéve alternatívát nyújtson az ( szerintem ) erősen túlárazott gyári elektronikáknak.
Persze sok hifista kizárólag akkor érzi jól magát ha mindig cserélgeti a készülékeit, rájuk ez nem vonatkozik.Más:
Mivel a mélytartomány a szoba miatt nem tökéletes ( lehetne jobb ), úgy döntöttem beruházok egy minidsp-re ( [link] ). Ehhez építettem két monoblokkot két, kereskedelemben is kapható TDA-7294 ic-n alapuló áramkörből.
Tükör szimmetrikusan építettem meg, +-35 voltos kb. 200 wattos toroidokkal, oldalanként 2x40.000 uF szűréssel ( ezen belül dupla r-c fojtással Pass ajánlása alapján ).
A hűtést, kicsit túlméreteztem a fokozott hőleadásra is számítva.
Lényeg: amig nem érkezik meg a dsp, kipróbáltam csak simán a kettős erősítést, ( mikrofonnal belőttem a hangnyomást ) a hangdobozokban leválasztottam a mély szekciót a tekercseivel együtt, majd az új végfokról hajtottam meg.
Úgy érzem már attól jobb lett ( definiáltabb, határozottabb ) a mély, hogy külön erősítőről hajtottam meg ( nem terheli meg a mélynél lévő párhuzamos kondi esr-je az aleph-eket ) a mély és a közép-magas egységet.
Ezután jön még a dsp, ami feletszi az i-re a pontot ( remélem ).Lényeg: ez a fillérekért megkapható végfok teljesen rendben van, bátran ajánlom a kisebb pénzű diy-ereknek!
A deszka modell:
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
denesdr #2007 üzenetére
Csatoló kondi több erősítőnél sincs, pl. az enyémből is hiányzik, ( a bemenetnél "zener diódás" védelem akadályozza meg a túl nagy bemeneti feszt. -nem a dc-t )
A kimeneti dc szintet külön kell beállítani ( sokat szenvedtem is vele , de sikerült 30 mv környékére levinni ).
A hangszóró kis impedanciája az más kérdés, lehet, hogy inkább ellenállást kéne elé rakni, nem is kondit?
Arra nem sok esélyt látok, hogy az erősítőre dc kerüljön, de ha teljesen meg akarsz nyugodni, a végfok és a jelforrás közé tegyél egy egy "mkp" kondit, így teljesen kizárod a dc bejutást.
A kérdés az marad, hogy milyet, mennyire hallod meg a hangját a jelútban ( AB teszt)? Ez lehet, hogy kevésbé zavar bele a hangképbe.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #2005 üzenetére
Általában elég gyorsak ezek a kapcsolások.
Dénes: de ez egy fából vaskarika, ha van dc védelem az erősítőben, hogy engedheti át? Lehet, hogy nincs benne dc védelem, csak koppanás gátló pl.?
Egyébként a dc a közép és mélyhangszórókat is tönkre vághatja, miért pont a magasat emelték ki? Nem tiszta.A "dc" csatolás itt leegyszerűsítve kb. szerintem ( majd a többiek kiegészítenek ), azt jelenti, hogy a kimeneten nincs csatoló kondenzátor a szimmetrikus táp miatt. A dc viszont nem juthat a hangszórókra a védelem miatt.
Ha mégis, pl. ha nincs védelem, akkor az az összes hangszóróra veszélyes lehet. De ez csak meghibásodás esetén lehetséges, amikor pl. a féltáp ráül a kimenetre, így ( a hypex +-60 volt körüli tápfeszültségét figyelembe véve ) kb. kinyírja az összes hangszórót.
Jó lenne pontosan ismerni az erősítő felépítését. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
denesdr #2000 üzenetére
Ha van akkor nem értem mitől tartasz?
Lehet, hogy inkább a nagyobb, impulzusszerű ( nem dc )áram( feszültség)löketre gondoltak a Hypexnél? Pl. mikor teljes kivezérlésnél ( mikor nincs jel a rendszeren, de az erősítés max-on van ) véletlen kihúzod az rca csatit, az nagyot tud pukkanni ( tudom, hogy nem teszel ilyet, de elméletben )!
Az egyik ismerősöm így vágta tönkre a T+A TMR160-asok magasait, pedig azok előtt még kondi is volt! -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1977 üzenetére
Köszi, ez jó hír! Abban nem voltam biztos, hogy a kondira írt hőmérsékletre ( jellemzően 85 vagy 105 fok) vonatkozik a katalógusban megadott élettartam. Így tényleg érdemes minél hűvösebben tartani a kondikat.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #1970 üzenetére
Egyébként szerinted honnan lehet észrevenni, = anélkül, hogy kiszerelnék, mert akkor meg lehet mérni elvileg a nagyobb értékűeket is egy kis trükkel ) hogy egy puffer öregszik, "gyengül", ha be van építve egy tápba másik 8-10 társaságában?
Gondolok itt olyanra, hogy a kivezérelhetőség csökken, megnő a "brumm" stb? -
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #1968 üzenetére
Akkor csak nekem volt új!
A sokat állt kondin pl. egy használaton kívüli erősítőt értesz, amit mondjuk 20 év után újra bekapcsolnak?
Látok fórumokon sok 70-es, 80-as években készült erősítőket, amiket "belenyúlás mentesnek hirdetnek ", szerintem egy olyat venni kicsit zsákba macska. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1961 üzenetére
(ezt meg nem sok idegen hallotta még szólni, a "társas" HiFi-vel, szeánszokkal végleg felhagytam).
Igen ez érdekes kérdés, hogy tulajdonképpen miért is vannak ezek a társas szeánszok.
Sokan csak f@rok méregetésre használják és ha esetleg nem tetszik valakinek vérig vannak sértve.
Pedig pont az visz előre, ha más véleményét is meghallgatjuk, persze úgyis a saját elhatározás lesz a döntő.
Vannak még a megkérdőjelezhetetlen, feltétel nélküli tudás birtokában lévők, akiknél ott van a bölcsek köve. Na velük nehéz szeánszozni, mert mindenki véleményét elnyomja.Mostanában én is elég ritkán járok ilyen összejövetelekre, de azért voltam párszor olyan helyen, hogy kulturáltan, a másik véleményét maximálisan elfogadva, kialakult egy közös origó az adott lánc minőségét illetően, ami előrébb lendített.
Persze velem sem egyszerű, mert mióta akusztikai mérés-párti lettem, az első kritika mindig a magas utózengési idő ( már ha tényleg magas )
.
Ha az nem megfelelő ( vagy csak kicsit magasi ), el is lehet felejteni a szeánszot, mivel úgy is a szoba saját hangját halljuk nem a rendszert.
Ez különösen kényes kérdés azoknál, ahol több milliónyi cucc van egy "kongó" szobában és nem érti, hogy mi a gond. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1959 üzenetére
Az alap, tranzisztoros, egy-tápos változat tényleg nem volt valami különleges, de láttam benne potenciált azért tuningoltam ( apropó, még a műveleti erősítőt is lecseréltem benne valami jobb OPÁ-ra ) .
Még tuninggal is igazán olcsón meg lehetett építeni.
Ma már inkább az "A" osztály felé orientálódok ( a komolyabb D-t osztályút esélytelen diy módszerekkel megépíteni, a hypex modulok meg nagyon drágák + hiba esetén a javításuk szinte lehetetlen a bonyolultságuk miatt, a csövesek meg számomra túl magas feszültséggel dolgoznak+ fokozott karbantartási igényük is van ).
-
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
indexolvaso #1951 üzenetére
Köszi a választ!
Ez egy merőben új megközelítés az biztos!
Szinte biztos, hogy kelleni fog külön előerősítő ( nekem 20 vagy 24 dB azt hiszem az erősítés, de a dac előfok kimenete így is pont kihajtja, néhány felvételen nem sok tartalék marad ).
Milyen előfokot tervezel használni, ha kevés lenne? Milyen dac-hoz lesz csatlakoztatva?Milyen összehasonlítási alapod lesz, milyen a jelenlegi erősítő "flottád"?
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
indexolvaso #1948 üzenetére
Üdv a topikban!
Nagyon ígéretes projekt, teljesen újszerű kapcsolás technikával ( kicsit, nagyon kicsit hasonlít a quad 405-re ( az ic-s volt ugye ).
Jól látom semmilyen visszacsatolás nincs az erősítőben? [link]
Az autótrafónak mi a szerepe pontosan?
Az "RV1" potival mit tudsz beállítani?
A külön tápellátás szerintem is jó megoldás, ha ritkán quad 405-öt építek, annak mindig külön stab ic-ről adom a +-15 voltot. Sajnos nem lehet ezt minden erősítőnél megoldani. ( mármint a meghajtó fokozat külön tápellátását )A hűtés elég lesz, mekkora hőmérséklet - emelkedésre számítasz?
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #1946 üzenetére
Igazából szerintem nem változott lényegesen a teljesítmény, inkább véleményem szerint a kimeneti impedancia csökken ( talán a torzítás is?
) ezzel, így még stabilabb kis terhelő impedanciánál is ( 2 ohmon is tuti stabil, bár nem készítettem 2 ohmos műterhelést, mivel nincs szkópom, amivel le tudnám ellenőrizni ). + még jobban eloszlik a disszipáció a fetek között ( van a szakirodalomban erre - az alephx -re vonatkozó - egy jó táblázat, abból ki lehet számolni.
-
ozzy711
Topikgazda
Ezzel fűtesz?
Pont azért tettem még bele bordákat, hogy még alacsonyabb legyen a hőmérséklete.
Egyébként eddig a 20 m2-es szobát szépen melegen tartja a téli időszakban is.Néztem a "szakirodalmat", még nem láttam 16 fetes változatot, remélem ettől az upgrade-től még "jobb" lesz a hang.
Gordon: Majd képen is prezentáld légyszi! Gondolkodtam én is réz idomokon az összeköttetéseknél, de amiket láttam, horror árban voltak.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1941 üzenetére
Lassan elkészül az "upgrade".
A módosítás után + 8 hűtőborda ( mono blokkonként 4 db.) került beszerelésre, így 10 cm-rel hosszabb lett az erősítő. Beszereltem még további ( oldalanként ) 4 db. végfetet, így 16 db. végfet dolgozik oldalanként. Továbbá az eddig a kondenzátorok mellett elhelyezett ( az R-C szűrőé ) teljesítmény-ellenállásokat felszerelem a két oldalt elhelyezett sínekre.
A súlya alig változott, ( na jó, kicsit még nehezebb lett ) mivel a teljesítmény-ellenállások hűtőbordáit kiszereltem.
Később a végleges állapotot is felteszem. -
ozzy711
Topikgazda
Na kipróbáltam a TPA 3116-ot.
Először is: Nagyon ígéretes darab. Különösen, ha a bemeneti előerősítőt kiiktatom és közvetlenül hajtom meg a dac kimenetéről az 1uf-os kondin keresztül ( egyelőre aszimmetrikus módban ).
Még jobb lehet, ha teljesen szimmetrikusan hajtom meg a dac xlr kimenetéről.
Azért írom, hogy lehet, mivel kb. 3 óra használat után a jobb csatorna elkezdett ütemesen pulzáni kb. 50-60 Hz-en, így sajnos kuka lett az egész.
Volt egy másik panelem is, gondoltam az hátha jó lesz, erre az meg el sem indult.Amíg működött, hatalmas teret produkált, megfelelő dinamikával, részletekkel.
Mindenképpen kiváló ár-érték arányú termék, amennyiben működik!Lehet, hogy bevállalok még egy ilyet, elég szimpinek tűnik semmi plusz elektronika a bemenetnél. Csak a bal oldalon a bemenetnél lévő 4 smd kondit kell normálisra cserélni és már kész is a szimmetrikus bemenet. [link]
-
ozzy711
Topikgazda
Annyiért D osztályú készre szerelt panelekből lehet egész jó erősítőt építeni. Fentebb írtam, hogy én is vettem egy 3116-os készre szerelt panelt.
A napokban összerakom, kíváncsi leszek milyen szintet képvisel. Azt látom, hogy a táprészt át kell kissé alakítani, de alapvetően jónak tűnik. -
ozzy711
Topikgazda
Amennyiben nem drága,
Azt nem mondtam, az "A" osztályú erősítők mindig "kissé" drágábbak a hasonló teljesítményű más osztályba tartozókhoz képest, a nagyobb hűtési igény, a nagyobb kondenzátor kapacitás ( pufferelés ) és tápegység miatt.
De véleményem szerint ár-érték arányban így is az élen vannak.Ha a Naim hangja tetszik akkor válaszd inkább azt, az biztosan olcsóbban kijön!
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1919 üzenetére
Ha szeretnél hangzásban is megfelelni, esélytelen.
Ennyire szörnyű volt a hangja?
Az eredetit is hallottad esetleg ( ahogy nézem a használt piaci árakat alsó közép kategória lehetett kb. anno a cég kínálatában ).
Egyébként ez 4 db. mono erősítő hídban xlr- bemenettel vagy csak "sima" asszimetrikus kialakítás, csak 2-2 különálló egységből?A kinézete tuti 5*-ös!
topi:
ha igazán jó hangú erősítőt ( tranzisztorosban ) akarsz építeni inkább valamelyik alpeh-et javasolnám ( tapasztalatból mondom ). Pl. az általam megépíteni tervezett Aleph 3-as, ( 2x30 watt ) viszonylag olcsón megépíthető és garantáltan extra minőségű. Szerintem simán partiban van pl. egy millás Musical Fidelity-vel.
Igazából már a már kivesézett Hiraga is ez a kategória, csak kisebb teljesítménnyel.Amire gordon is utalt, hogyha az építés a cél, úgy jó a Naim, de ha minőséget is akarsz akkor mélyebben a zsebbe kell nyúlni.
Ami igazán fontos, hogy az épített erősítő milyen gyári cucc árszintjét tudja elérni.Építeni igazán akkor érdemes, ha kategóriákat tudsz ugrani az ár/érték arányban.
Sok esetben jobban jársz, ha inkább veszel valamilyen használt gyári cuccot, elkerülve az esetleges ( anyagi és egyéb ) csalódást.
Egyébként a quad 405 egy jó konstrukció. Én átalakítottam fetes kimenetűre ( IRFP 150 vagy 250 ) a bipoláris tranzisztorok helyett, továbbá duál monó kialakítású, illetve hídba kötöttem, ami miatt szimmetrikusan is lehet hajtani.
A havernál van jelenleg és nagyon bejön neki, bár most a fejébe vette, hogy épít(tet) egy csövest ( nem velem).
-
ozzy711
Topikgazda
Kb 20W-hoz elég lesz
Oké, csak viszonyítani szerettem volna, hogy kb. mennyire jó pl. az enyém. Nálam kb. 25 fok a hőmérséklet emelkedés, de készítek egy upgrade-t, lehet, hogy lejjebb viszem ezt az értéket.
Egyébként jó ez a függőleges dizájn, kis helyet foglal ( ha van függőlegesen helyed
).
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
btraven #1892 üzenetére
Én inkább a "tape L és tape R" + gnd- hez ( de akár a "radio" bemenethez is, ott még ellenállás sincs )forrasztanám, egy kondival kevesebb a jelútban. Utána úgyis ott van egy csatoló kondi, az bőven elég!
A jelszint kissé magas lesz szerintem, mivel a fejhallgató kimenet nagyobb feszt ad mint egy line kimenet, de jelforrás hangerőszabályozójával úgyis be tudon állítani az optimáli szintet. Utána már cd-s rádióval tudod a hangerőt állítani. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1882 üzenetére
Gratulálok én is!
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1877 üzenetére
Az előfok cső "elé" nem teszek kondit - mert a forrás készülék kimenő jele nem tartalmaz egyenáramú komponenst
Ez szerintem is így van, de gyakorlatilag az összes tranzisztoros kapcsolásnál látok a bemenetnél csatoló kondit. ( Az Aleph-nél pont nem, de ott is van egyenáram megfutást akadályozó zener amit jó megoldásnak tartok ).
Annak idején még legény koromban egy Musical Fidelity E10-et modifikáltam ( pl. hídba kötés ) "ész nélkül".
Többek között kihagytam a bemeneti 10 uF-os kondit ( cd játszóról-ról ment, aminek elvileg volt kimeneti elcsatoló kondija, bár dc-t nem mértem ), aminek a következmény az volt, hogy random túlvezérlődött az erősítő és elszálltak a végfetek. Először csak valami általam elkövetett építési hibára gyanakodtam, de miután párszor megismétlődött, rájöttem, hogy kell a csatolókondi, mert a bemeneti dc túlvezérelte az áramkört.A kis KEF az klasszikus doboz, jó ár-érték aránnyal!
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Bogyó bá' #1871 üzenetére
Picit bővebben: [link]
Az mennyire bevett gyakorlat, hogy a csöves erősítőknél nem az "előfok" cső elé, hanem utána teszik a csatoló kondit? Ennek mi a gyakorlati haszna?
A 290 voltból mennyi marad a stabilizálás után ( látom jelentős mennyiségű zéner került beépítésre
)?
Szkóppal is mérted az erősítőt ( nekem nincs sajnos, én komplet rendszerben, hangsugárzón keresztül mikrofonnal tudok csak mérni )?
Milyen dobozokkal próbáltad már? -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1868 üzenetére
Jobban szeretem a full szimmetrikus eszközöket, de igazad van, egyébként idézőjelbe tettem a csak-ot.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #1864 üzenetére
Ez nem az én projektem ( sajnos ), de ez lesz az alap, ilyen séma szerint szeretném én is.
Egy havertól jött a kérés, valami ütős cuccra, ezért erre esett a választás, mivel korábban megrendeltem 4 db. kétoldalas nyákot az Aleph 3-hoz. Ez "csak" rca-s, aszimmetrikus bemenetű lesz sajnos, de majd meglátjuk ( halljuk ), mit produkál.
Majd dokumentálom folyamatosan. -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1852 üzenetére
Szerintem a fa egyfajta arisztokratikus külsőt ad a készüléknek az aluhoz képest.
Pl.: [link] -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1850 üzenetére
Ha nem szólsz észre sem vettem volna!
Nekem nem lenne kizáró ok.
Egy igazi maximalista vagy! -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1843 üzenetére
Gyönyörű lett, gondolom a hangja is olyan, mint a kinézete!
Egyébként sok erősítőről a kinézete alapján már meg lehet mondani, hogy fog szólni! -
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1839 üzenetére
A videóhoz: tetszik a sok kisebb méretű borda összeépítése ( biztos tőlem vette az ötletet
).
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1837 üzenetére
-
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1829 üzenetére
Én meg a földszinti mosdót újítom fel ( csőtörés javítással kombinálva ), az sem jobb. Min. 1 hónap, mivel csak a meló után tudom csinálni.
Most nem azért, de hány évesek vagytok, hogy még tanultok? Vagy ez élethosszig tart?
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #1804 üzenetére
Fő a nyugalom!
"Disznó trafó, öreg, de fasza + két 0.33-as kólásdoboznyi kondi"
Már, hogy a képen látható 37000 uF-os kondikra gondolsz?
Ezekben még volt anyag, még 10-15 db. és indíthatnék egy úl Aleph projektet belőlük.A trafón nem tudok eligazodni, gondolom a "Z" jelűnél feszültség adatok vannak mellette a kábel keresztmetszet.
Méretes darab, 500-600 ( vagy több ) wattos lehet?De ez csak tipp. Mi az az ekran?
( google törököt hozott ki: képernyő )
-
ozzy711
Topikgazda
Szeretem ha valami szerelhető, ezért igyekszem legalább a kábelek egyik végét valamilyen oldható kötéssel kivitelezni.
Jogos felvetés, sokszor szenvedek utólag ezzel, bár ennek ellenére én inkább a forrasztásokat preferálom. Mikor az aleph-eket szereltem,valahogy nem találtam elég stabilnak ezeket a csúszkákat. Ezek szerint nálad rendben vannak.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
Dißnäëß #1793 üzenetére
Most, hogy számolgatom, szeptembertől kb. májusig így tökéletes, csak a nyári három hónapban kell légkondizni ami vállalható. Az elején kissé megijedtem a hőtermeléstől, de így már kb. rendben van.
Éjfél körül lekapcsolom az erősítőt 25 fokban, ami reggelig 23-ra csökken, pont jó!A zeneszobában nem is kell olajradiátor, mivel az emeleten van, így lassan bekapcsoljuk a gázkazánt keringető szivattyú nélküli módban, az pont elég lesz. Olajradiátor a földszintre lesz rendszeresítve.
Más: a D osztályú bejegyzést nézted? A hídba kötés nekem nem teljesen tiszta. Olvasok olyat, hogy a két kimenetet rövidre zárják és a két rövidre zárt kimenet lesz a tényleges híd két pólusa. Ez nekem nem klappol.
Én a két mínusz kimenetet kötném össze és a két plusz lenne a tényleges kimenet, amit ellen ütemben vezérelnék a szimmetrikus bemenetnél.
Félek, hogy már eleve hidalva van az ic-n belül, de a rövidzáras megoldást akkor sem értem.
Megnézem, hogy a "-" kimenet rá van e vezetve a gndr-re így gyorsan választ kapok. -
ozzy711
Topikgazda
Na kérem, pár napja már tesztelem a hősugárzónak is kiváló végfokokat és azt kell mondjam beváltak!
21-22 foktól indulva kb. 1-1,5 óra alatt kellemes 25 fokot értek el a kb. 20 nm-es zeneszobában. Így most van egy kellemes hangú hősugárzóm, ami nem is olyan vészesen sokat fogyaszt.Összehasonlításként az olaj radiátor 80-90 fokos üzemi hőmérsékleten, ( kicsit csodálkoztam is, de tényleg ennyi, megmértem ) szintén 800 watton ér el hasonló eredményt, igaz az termosztátos, tehát nem megy folyamatosan.
-
ozzy711
Topikgazda
válasz
gordonfreemN #1782 üzenetére
Közben utánaolvastam a 3116-nak. Ezt nem is olyan egyszerű hídba kötni. Eleve szimmetrikus a bemenete is.
Szóval a bemenetet nézve teljesen szimmetrikus, csak az egyik bemenetet ( a negatívot ) lehúzták a gnd-re.Az olvastam a diy.com-on, hogy ezzel nem nő a teljesítmény, csak a terhelő impedancia lehet kisebb ( 2 ohm ).
Érdekes megoldás minden esetre, rövidre zárják a kimeneteket.
Én minden esetre máshogy is kipróbálom, kihasználva a szimmetrikus kimenetű dac-om előnyeit.
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Honda topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Milyen alaplapot vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iPhone topik
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Megjelent a OnePlus 13T
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G4: i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest