Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
fericske
addikt
válasz bkercso #52897 üzenetére
Miért nem? Én rájuk küldeném, hogy csak nyikkannának
A torzítást csak az agyunk állítja elő, meg a valóságot az illúzióból, amiben élünk. De bármennyire is mélyenszántóan akarunk belemenni ebbe a témába az a nyavalya vele, hogy az a valóság amit az agyunk azzá tesz.
Bárhogy is hullámzik a délibáb, a módolt Beyer dt860-asom piszok jól szól.
Aki ráér December 27-én az Kiskunfélegyházán meghallgathatja (többek között ezt is, meg a feldícsért Tennmak ie800-at és még egyebeket amiket nem is tudok mik is lesznek, de lesznek)[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
De a szateliteknek is kell egy vágás, nem küldhetem rájuk a mélyeket. De thx, értékelem a szándékot!
Sz.Péter: Most a ma estémet ezzel a gyerekegyetem előadással töltsem? Mi a lényeg belőle?
A Doppler-effektust meg félreérted: Akkor lép fel, ha mozog a hangforrás. A hangforrás távolságához semmi köze. Vagy ha arra gondolsz, hogy a fejhallgatók egyutasak, akkor valóban: de kis kilengéseknél nem számottevő a dopplertorzítás.#69. hsz? Szubharmonikus torzítást az agy tud termeli (már amikor), valamint a hallójárat 110dB fölött. Meg erre kifejlesztett céláramkörök vagy szoftver. Hangdobozok és zongorahúr nem. Zagyvaság.
[ Szerkesztve ]
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
.DLL
veterán
-
Sz.Péter
tag
válasz bkercso #52890 üzenetére
Hát persze.
[link]69hsz
Amúgy ismered a doppler effektust.Ha távolitod a fejes membránját a füledtől,mélyülnie keéllene a hangnak,gyakorlatban pont fordítva van,annyira közel van a membrán.Valójában mélyül,de csak az a mélye amit valóban tud is a motor,gyakorlatilag semmit.[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz Sz.Péter #52889 üzenetére
Ez egy helytelen levezetés, még ha van is benne részigazság, de egyben elég zavaros.
Elsődleges probléma az, hogy teljesen külön halljuk fejhallgatóknál a két csatornát, áthallás semmi, ami elég természetellenes. A membrán közelsége is sok nehézséget okoz, bár azt többféle akusztikai trükkel próbálják a halláshoz igazítani több-kevesebb sikerrel, hogy meglegyen az illúzió. Viszont a prezensz sáv túlzott kiemelése gyakran hamis részletesség és felbontás érzetet ad, és akkor még ott van a sok típusnál erős közép-magas kiemelés is. Végeredmény az, hogy a fejhallgató túlságosan miniatürizál összességében, de vannak frekvencia tartományok, amikre viszont nagyon is erősen ráfókuszál, persze az agy rövid időn belül korrigál, hozzászokik ezekhez valamilyen szinten, ez pszichoakusztika. Ez a téma már ki lett fejtve itt vagy a fejhallgatós topikban, úgyhogy nem megyek bele részletesen.Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
Tim82
félisten
válasz bkercso #52890 üzenetére
Már csak azért sem, mert 2.1-es a rendsze.
A Q5 Pro-n van egyébként mélynyomónak is kimenet. [kép]
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
bkercso
nagyúr
Köszi! Remélem, majd lesz olyan is, egyelőre csak rövid idők adatnak... Meg a hangfalaimat se vinném haza. Már csak azért sem, mert 2.1-es a rendsze.
.DLL: Köszi! Akkor tényleg meglepően jól sikerülhetett a Q5!
babicsbalu: A kisDAC-B_card csak a CompositeAmp-ba megy bele, a Presenter2/3-hoz már nem árulunk DAC-kártyát. Sorry!
sheratan: Csak az a kérdés, hogy az alaplapi koax-forrása milyen.
Sz.Péter:
A másik,hogy a mély hangok fejhallgatón a valóságban nem szólalnak meg,pl egy 30hz-es hangnak cc 6méter hullámhosszúsága van,az hogy egy ilyen hang mégis megszólal,vagy kevésbé mély hang min 100hz alatt, azt az agyunk állítja elő psziho akusztikailag.De mivel ez munkával jár ez fárasztó,így a zene is fárasztó lesz,hosszabb távon.
Ezt remélem, csak szivatásból írod és magad sem gondolod komolyan! A dobhártyám és a fejes membránja között mondjuk 5cm lehet. Ha csak az szólalna meg, aminek a félhullámhossza ide befér, 3kHz alatt vágna a rendszer. De miért kellene beférnie a teljes félhullámnak egyszerre?
Az üreges szervekkel meg szintén érezzük a mélyeket, de enélkül is élvezhető a zene. Az ezekkel való érzékelés veszélyérzetet kelt ösztönösen. Az állatok a hangfalas zenétől vannak oda éppen ezért, ha basszust pumpálunk rajta.[ Szerkesztve ]
-
Sz.Péter
tag
válasz bkercso #52876 üzenetére
Az alapgond a fejesekkel,hogy az(nem csak emberi) hangérzékelésnél ez természetellenes.Senki sem sem hall úgy hangokat,általában,hogy csak fejes,vagy füles(most mindegy)van a fején.Nyilván az egyik oka ennek,hogy nem csak a füllünkel,hanem a teljes testünkkel is érzékeljük a hanghullámokat.Biztos vicces,de egy kutya vagy macska nem hiszem,hogy sokáig viselné.A másik,hogy a mély hangok fejhallgatón a valóságban nem szólalnak meg,pl egy 30hz-es hangnak cc 6méter hullámhosszúsága van,az hogy egy ilyen hang mégis megszólal,vagy kevésbé mély hang min 100hz alatt, azt az agyunk állítja elő psziho akusztikailag.De mivel ez munkával jár ez fárasztó,igy a zene is fárasztó lesz,hosszabb távon.A jó zene pedig pihentető,vagy aktivizáló,de nem fárasztó.Mindezek ellenére,én nagyon szeretem ezeket,kiváltképp este mikor nagy a csend,és nem zavarok másokat.Ez is tud sok örömet okozni,de a hangfal az más.
-
krichd1
addikt
válasz #16820480 #52882 üzenetére
Nincs ebben semmi kötekedés.
Koax S/PDIF használata régebbi DAC-ok esetén ajánlott, ugye jellemzően XMOS-os transzporttal. Újabb DAC-oknál, amiben van jó modern USB rész, már nem, ez nagyjából pont 2 éve jellemző. Csak nézd meg a legtöbbet ajánlott DAC-okat. Csoda USB kábel ajánlása nagyon ritka, csak a normális szabvány szerinti, mint például a Klotz.[ Szerkesztve ]
Az év legjobb zenei albumai: http://tinyurl.com/ou4u3ql
-
Tulku
veterán
Azért azt tegyük hozzá, hogy egy lapos usb kábeled van amihez még hozzá kellett toldanom azt a micro usb-usb adaptert ami szerintem annyit ront a hangon hogy ihaj...az optikád meg tisztességes darab...
UD503-ban úgy írják igen tisztességes usb rész van, tehát elképzelhető, hogy egy baró usb kábellel kijönne a különbség...nekem az adott felállásban az optika simább volt hangra...
-
bobby_30
tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Denon usb 300-am amit szeretnék számítógépről hallgatni. Érdekelne hogy ti milyen kábellel kötitek össze a két szerkentyűt, ugyanis én nem találtam itt Szegeden usb-usb b vezetéket. Egy minimum 3 méteresre lenne szükségem, de az sem baj ha 4. Tehát kábel tipusra, valamint beszerzési forrásra kérnék ötleteket. A segítséget előre is köszönöm. -
Dorian
félisten
Optikával az alapvető korlátain kívül - amit a mai USB-k már simán átlépnek - a még nagyobb probléma az adó és vevő egység minőségével van. DAC vevője lehet jó, de a szgépekbe építettek hulladékok.
USB - koaxról meg hiába hitetlenkedsz, leírták az elérhető jittereket nemrég. És senki nem beszélt csodakábelről.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
válasz krichd1 #52864 üzenetére
Most komolyan... Kötekedni szeretnél?
Követem a topikot már vagy 2 éve, nem hallottam még kb senkitől, hogy AES kapcsolatot használt volna. És igen, még mostanában is, amikor előkerült a téma, akkor az volt a jellemző, hogy koax használatára buzdítják az érdeklődőket inkább, mint USB-re. Ja, kivéve ha valaki vesz csoda-USB kábelt, akkor azért az USB is rendben van.
Toncsi: Az USB-nek részemről egy nagy problémája van, hogy a vezérlése viszonylag sok CPU erőt igényel, ami nem is gond egy átlagos mai számítógépen, de már egy kisebb eszközön (Raspberry PI, alsó-közép kategóriás telefonban levő SOC) nem feltétlenül birkózik meg vele jól. Emellett ugye külön driver kell neki, ami megint problémákat szülhet (bár az XMOS ezt egy huszárvágással megoldja általában). Ehhez képest a koax, vagy optikai kimenet sokkal egyszerűbb, általában bedugod és megy.
bkercso: Mondjuk a kolléga pont UD503-hoz keresett megoldás, ha jól emlékszem, szóval abban már a koax meg az optikai vevő is csak megüti a szintet, az USB-vel egyetemben. Meg optikai kábelből sem 15 méteres műanyagot kell használni, hanem 1-2 méter üvegből készültet, azon nem nagyon léphet fel jelromlás és még ferritezni sem kell, instant galvanikus leválasztás
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz scream #52879 üzenetére
Ja értem, akkor elég jól tartja árát. Annó 18+13k-ért lehetett kapni. *kiegészítés* megnéztem a linket, és ez azért tényleg nem rossz csomag, van hozzá tápszűrő is ami pluszba került, meg ad hozzá opákat, stb. Szerintem jó vétel *kiegészítés vége* De tény, hogy nemigen van alternatívája, ilyen erős fejhallgatóerősítő nem tudom van-e valamiben 30k alatt. Ja igen, a Musi 01 Mark2-ben, de azon nincs hangerőszabályzó potméter, meg mire az ideér...lehet meg is vámolják, akkor pedig lehet szorozni kb. 1,3-mal a kinti árat....
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Tim82
félisten
válasz scream #52879 üzenetére
Mac Minire hogyan tudnám rákötni?
USB-n (egészen pontosan mini USB kábellel). Driver nem fog kelleni.
HA-ról venném, most van épp 30ezerért a kettő
Jó tudni, hogy ennyiért van rá kereslet, én is lassan feljebb lépnék ezen a vonalon is, birizgálja a fantáziámat a CompositeAmp.
[ Szerkesztve ]
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
scream
veterán
válasz scream #52871 üzenetére
Presenter 2 + kisDAC kombó milyen lehet az M40x-hez?
Mac Minire hogyan tudnám rákötni?
-----
(#52878) .DLL: Hát az az igazság, hogy arra számítottam, hogy a Mac Mini elég lesz neki így nem számoltam plusz költséggel, így igyekeznék minél kissebb költségből kijönni.
Szerk-re: HA-ról venném, most van épp 30ezerért a kettő, kábelekkel, stb. Újonnan nem tudom, nem néztem, hogy mennyibe kerül.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
Nem olcsóbbak, ~ugyanannyiba kerül új áron. Az más kérdés, hogy a fejest használtan vettem így az olcsóbb volt. Részletessége, felbontása kb. ugyanott van mind a DT880, kiegészítve az extra előnyökkel, mint a térben (a levegőben) elkülönülő hangok/hangszerek, és a valóságosabb testesség, dinamika. A Q5 Pro DAC-ja elég jó, de az egybe van építve a PWM processzorral, tehát kb. mindent az csinál digitlisan, kezdve az újraórajelezéstől, a hangszínszabályzásig, hangerőállításig. Részletességben ez is kb. ott van mint a nagy DAC-om analógon összekötve a nagy erősítőmmel (FinteArts V4) azzal a különbséggel, hogy ebben a kicsiben nem egy 300-400W körüli trafó duruzsol/fűt. A hangdobozaim nagyon érzékenyek, és ennek az erősítőnek a 2x120W zenei teljesítménye nem volt kihasználva közel sem, így mondhatni fölösleges nálam, jobbat érdemel, pl. álló hangdobozokat egy nagyobb szobában. És valószínűleg minőségi tartalék is van benne. A Q5 meg majd kiderül ha egyszer lecserélem ezeket a dobozokat, hogy azokat is kiszolgálja-e.
(#52871) babicsbalu: Milyen összeghatárban gondolkodsz?
(#52879) babicsbalu: Szerintem nem lenne rossz hozzá, de DAC-ból lehet érdemesebb az új kisDac_B kártyát kérni/venni.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
Tim82
félisten
De mennyire jó? Mert ami egyesknek nagyon jó, másoknak már felejtős.
Erre gondoltam, for the record, de hát hülye kérdésre ugye... (Én kérek elnézést, természetesen nem komolyan veendő. )
A fejesrendszeremet mellesleg nagyrészt ismered a tavaszi találkozóról (vagy legalábbis a lehetőséged adott volt), például azt, amelyik a kezed munkája.
Teljesen komolyra fordítva a szót, ha tartózkodsz hosszabb időt Bp.-n, szívesen kölcsönadom neked is az SMSL Q5 Pro-t.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
Nem. Mégis megtetted, pedig DLL-t kérdeztem, mert az ő fejesláncát legalább ismerem. A tiedet meg nem. Bocs.
krichd1: Hát mi a jónak a fokmérője, ugye? Térben jobb tud lenni a hangdoboz, mert arra kevernek, de felbontásban nem feltétlenül. Fejhallgatóhoz pl. nem kell hangváltó, bár az én hangdobozos rendszeremben aktív váltás van.
Miért törvényszerű, hogy egy fejesrendszer alulmaradjon. Pláne, hogy DLL dobozai olcsóbbak, mint a fejhallgatója.[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
válasz Polllen #52869 üzenetére
Írj kettőt google nélkül.
(#52872) bkercso. Ilyen esetben három dolog szokott lenni, nagyon hozzászoktál a fejhallgatós hanghoz és azt tartod referenciának, vagy nincs rendben az a hangdobozos rendszer valamilyen módon, vagy mindkettő egyszerre.
-
Tim82
félisten
válasz bkercso #52872 üzenetére
Mint mindennek. De mennyire jó? Mert ami egyesknek nagyon jó, másoknak már felejtős.
Erre komolyan válaszolnom kellene?
-
bkercso
nagyúr
válasz Polllen #52869 üzenetére
Az xmos usb átalakítók is alkalmaznak reclock-t, nem? Innentől kezdve hol a különbség, hogy spdif vagy usb jel kapja meg a reclock-t?
Mit hívunk reclocknak? A szinkron reclock-nál fontos, hogy a küldő (pl. CD-játszó) is megkapja a reclock órajelét, hogy azonos ütemben adja az adatot, mint ahogy a reclocker órája jár. Ha ez nincs, akkor kell egy memóriabuffer, és lassan úgy változtatjuk az órajelfrekvenciát, hogy a buffer ne ürüljön ki és ne csorduljon túl. SPDIF-vevőkben hasonló van, csak itt kicsi a buffer, így gyorsan kell változtatni az órajelfrekvenciát. Az előző hsz-ben említett okokból ezek a változtatások jittert eredményeznek.
Van aszinkron reclock is, amikor megkapuzzuk a jelet egy sokkal gyorsabb órával: ezzel jittert növelünk, de a bejövő jittert is elcsatoljuk a zenétől, így hangminőségben nyerhetünk. Sajnos ennek is van saját hangja, de amúgy jó tud lenni, ha nincs jobb.
Meg van ASRC, ami nem sima reclock, de szintén aszinkron: ez újraszámolja a mintákat, hogy a saját órája szerint, de a bejövő jel sebességének megfelelően küldhessen ki digitális "zenét". Ezek is sokfélék, az egyik legjobb az SRC4192, ami viszont nagy mennyiségű jitter esetén szintén gyakra állítja a bejövő/sajátóra arányát leíró változóját a számításhoz, és ez hallható. Nem az órafrekvenciát változtatja, hanem a számítás egy paraméterét, de ez gyakorlatilag ugyan az. Ha kicsi a bejövő jitter, akkor viszont nagyon jól tud szólni.
És akkor az USB-vevőkról 1 mondatban: a modern aszinkron vevők nagy előnye, hogy a saját órájuknak megfelelő ütemben tudják lekérni az adatot, így kicsi lehet a jitterük.De ez egy nagyon komplex téma, az ember nem is szívesen ír róla 5 mondatban, mert abba úgyis nagyon bele lehet kötni.
krichd1: Én jobban szeretem a fejhallgatós rendszeremet, pedig ugyan az a DAC a hangfalasnál is, és az erősítő is nagyon hasonló. Hangszórókból is jó hangú darabjaim vannak szerintem. Meg a szoba is szőnyegpadlós.
Tim82: Pedig tényleg jó hangja van
Mint mindennek. De mennyire jó? Mert ami egyesknek nagyon jó, másoknak már felejtős.[ Szerkesztve ]
-
scream
veterán
Hali!
Még csak most kezdek neki a témának, így még kérném a segítségeteket, véleményeteket.
2 napja érkezett meg az M40x-em, ami egy HD2000-et váltott. A forrás nem változott alatta, egy 2014-es Mac Mini, Spotify Premiummal.
Viszont érzem, hogy a kis Mac nem tudja rendesen kihajtani. Próbáltam keresni EQ programot, amivel, kicsit tudnám javítani a helyzetet, de nem igazán találtam, így marad a hardveres megoldás.
Ti mit javasolnátok? Egy USB-s hangkártya esetleg? Vagy inkább egy DAC/AMP kombó?
-
Tim82
félisten
válasz bkercso #52867 üzenetére
Pedig tényleg jó hangja van (nyilván ár-érték arányban - én pl. 23k-ért vettem a magamét augusztusban, .DLL-nek az enyémet volt alkalma elvinni jó pár napos tesztkörre a saját példányának megrendelése előtt), bár szerintem nem igazán összevethető egy hangfalakhoz való "digitális erősítő" (T-osztályú erősítő + integrált DAC-szerűség együtt) egy fejeses rendszerrel.
-
Polllen
nagyúr
Igazad van, csak usb alapú transzport van... Hja mégsem.
.DLL
A SPDIF jelet is lehet közvetlenül i2s jellé alakítani...
Erre reagáltam:
"A közvetlen USB a legjobb, de ez csak akkor igaz, ha viszonylag új készülékről beszélünk és normális usb vevővel van ellátva."Lehet, hogy tévedek, de szerintem egy spdif -> reclock jobb.
Toncsi
A normális usb vevőt, mint kifejezést te hoztad be.
bkercso
Az xmos usb átalakítók is alkalmaznak reclock-t, nem? Innentől kezdve hol a különbség, hogy spdif vagy usb jel kapja meg a reclock-t?
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
krichd1
addikt
válasz fericske #52834 üzenetére
Az olyanok, amiknek normális hangjuk van aránylag. Nem feltétlen csak a drágább kategóriákból vannak ilyenek, hanem az alsóbb kategóriákban is, de ez nem azt jelenti, hogy csak egyfajta hangzás tetszik, típusonként úgy is más mindegyik. Azért pár példa: Yoga CD-880 klónok, NAD Viso HP50, Meze 99 Classics, Sennheiser HD600, Audio-Technica ATH-R70X, Yamaha HP1, Audeze LCD-3, régi Stax Lambda.
(#52849) sheratan: Jól le vagy maradva. Amúgy sosem volt a koax S/PDIF a legjobb, régebben is az AES3, AES3-id szabvány után jött, csak utóbbiak sosem voltak elterjedtek a konzumer piacon, digitális forrást sem könnyű hozzájuk szerezni.
(#52854) Polllen: Mintha a transzportok nem USB-ről működnének.
-
.DLL
veterán
válasz Polllen #52854 üzenetére
Abból kell kiindulni, hogy a DAC chip maga I2S jelet kell, hogy kapjon, így mindenképpen kell egy átalakítás. S/PDIF jelet is át kell alakítani és az USB-n érkezőket is. Ha az USB vevő chip a kapott adatokból egyből I2S jelet készít, akkor ennél közvetlenebb megoldás nincs arra, hogy számítógépről a DAC chip-be jusson a jel.
Ha a készülékben lévő USV vevő chip elavult, akkor még lehet rá jó esély, hogy az SPDIF vevő megmentheti az eszközt és általában sikerül is neki, így ezeknél érdemesebb azt használni. De az SPDIF jelet is elő kell állítani valahonnan. CD lejátszónál adott a dolog, de PC-nél már nem ennyire egyértelmű. Az alaplapi nem biztos, hogy van olyan minőségű, mint egy jobb, modern USB-s SPDIF transzport.
Új szerzeményem egy kis SMSL Q5 Pro amp hangfalhoz, aminek az USB vevője nem túl acélos, és a dokumentációban is felhívják a figyelmet a chip zavar-érzékenységére, és a gondos layout tervezésre... Egy szó mint száz, a hangja fakóbb, a tere kisebb, mint - figyelem - optikáról! Igen, mert a transzport szerepét a Musiland egyetlen SPDIF kimenete adja ami optikai sajnos. De még így is sokkal dinamikusabb, jobban elkülönülnek a hangok a térben, stb. Ennél a beépített USB-t még az optikai bemenet is legyőzte, egy másik USB-s traszport által, de ha pl. az lenne beleépítve, akkor "házon belül" megkapná a jelet, és csak annyit látnánk belőle, hogy egy usb kábel kell és kész.
Szóval a felhasznált chip-eken és a tervezésen sok múlik minden egyes készüléknél, ma már nem lehet általánosítani.[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
bkercso
nagyúr
válasz Dorian #52859 üzenetére
A legjobb koaxot is azért lehetséges "lelépni" USB-vevővel, mert at SPDIF-vevők (koaxon is SPDIF megy) szükségszerűen produkálnak valamenni jittert, részben az SPDIF-szabvány sajátságai miatt (mert minden sample 3 startbittel kezdődik, ami páratlan számú, és ez megzavarja az SPDIF-vevő PLL-jét, ami így egy pillanatra elveszti a szinkront). Ezért az SPDIF bejárat után mindenképp kell újraórázó/ASRC a DAC-ba, ha felsőkategóriás hangot szeretnénk. Ellenben pl. egy XMOS-t nyugodtan jöthetünk egyből a DAC-chipre.
[ Szerkesztve ]
-
Toncsi
aktív tag
válasz Polllen #52854 üzenetére
Attól függ mit értesz normális koax alatt... koax és koax között is hatalmas különbségek lehetnek.
A digitális átvitel egyik nagy mumusa a jitter.Anno vala, a jó kis Tenor meg Pcm chipsetes usb vevők képesek voltak több, mint akár 1000ps jittert is "generálni".
Ezekhez képest az alaplapok koax kimenetén mért 60-300ps (alaplaptípustól függően) jitter sokkal jobbnak számított...(ezért volt akkor ajánlott inkább)
Aztán jött sokak kedvence a Squeezebox, ami célhardverként nagy csinnadrattával 50ps körüli/alatti jittert tudott a koax kimenetén.
És mindezek után a mostani - egyik - kedvenc az Xmos, amit már kezdetben 8-10ps jitterrel hirdettek a marketing anyagokban. (Ami azóta már több generációt is "megélt", a legújabb, ha jól tudom az U8-al jelzett)Az összes fellelhető vevők között (legyen az usb, koax, optikai) hatalmas különbségek vannak.
Ezt így önmagában nem lehet kategorizálni.
Ahogy bkercso is írta, optikai vevők között is vannak jobbak, csak régebben a fehér holló kategóriába tartoztak.[ Szerkesztve ]
-
Bodz
nagyúr
válasz tome.jr #52840 üzenetére
Az u-05 és az ud-503 jelentősen eltér egymástól. Előbbi a technikásabb, nagyobb felbontású, bár hidegebb hangú. Az 503 meg fun, meleg, sokkal megbocsatóbb, lazább karakter.
Schiit passz.
A PS Audio egy komolyan vehető márka, de ezt a dac-jukat pont nem hallottam.[ Szerkesztve ]
-
Zolix64
tag
Látom kicsit felparázslott a vita. Szóval, ha tennék egy próbát a koaxal, milyen kábel ajánlott?
Egy kis minőségromlás megérne annyit, hogy ne kelljen kábeleket dugdosnom. Nem veszíthetek semmit, max lesz egy tartalék koax kábelem .[ Szerkesztve ]
UplayID: Z0lix
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz Dorian #52848 üzenetére
RS dac optikai bemenetén keresztül hallgatok/nézek filmeket, koncertfilmeket, a Med600-as lejátszómról.
Korábban soha nem volt ilyen élvezetes egy koncertfilm sem, mint mostanában.
Bár, a DA300 is sokkal szebben szólt ilyen módon, mint a 400 ezres mozigépem HDMI-n keresztül. Nehezemre is esett visszaállni sokcsatornára ezután.
Bizonyos helyzetekben nem elvetendő az optika sem, szerintem.[ Szerkesztve ]
"csak a zene van"
-
bkercso
nagyúr
válasz Toncsi #52852 üzenetére
+1
Ehhez jön még az, hogy az optika akkor lehet jó, ha egyrészt kiszajú a vevő, másrészt van a DAC-ban jittercsökkentés (reclock, ASRC). Olcsóbb DAC-oknál egyik sem igaz általában, így marad a koax, vagy egy jó USB-vevő.[ Szerkesztve ]
-
Toncsi
aktív tag
válasz #16820480 #52849 üzenetére
"Eddig az volt a topik mottója kb, hogy a legjobb a világon a koax, mindenképpen érdemes koaxon táplálni a DAC-ot."
Ez még akkor volt igaz, (a long time ago...) amikor még nem voltak normális (pl. Xmos) elérhető konverterek.
Az, hogy Tulkunak mi tetszett, az szubjektív dolog, technikailag (és az esetek nagy részében hangra is) az optikai a legrosszabb. A közvetlen USB a legjobb, de ez csak akkor igaz, ha viszonylag új készülékről beszélünk és normális usb vevővel van ellátva. Ha nem, akkor marad az usb-koax konverter közbeiktatása.
Az utóbbi években elég nagy volt a fejlődés az usb vevőket tekintve.[ Szerkesztve ]
-
korpicschess
veterán
Nem tudom, hogy esetleg valakinek még a készleten levőből sikerült-e kapnia Dragonfly-ok közül az Octogon Audiótól, de most nekem jövő hét keddet ígértek.
Ha megjön, akkor lesz egymás mellett 1.0, 1.2, 1.5 (Black) és Red is nálam.Aktuális hirdetésem: ►►►http://goo.gl/P8Vs0r ◄◄◄
-
Polllen
nagyúr
válasz #16820480 #52849 üzenetére
Az amelyik a legjobban tetszik, illetve azért tegyük hozzá, hogy ezen a téren is fejlődtek - szerintem a dac-k.
Nálam a denon: Pc -> hdmi -> TV -> optika -> denon majdnem olyan jól szól, mint pc -> usb -> denon.
Ez az emotiva xda-1-nél még nagyon nem így volt. Ott csak coax-ról szólt jól.
Ha megjön rpi-hez a coax transport, azt is kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"
-
törölt tag
Ezt komolyan nem értem srácok Eddig az volt a topik mottója kb, hogy a legjobb a világon a koax, mindenképpen érdemes koaxon táplálni a DAC-ot. Ha nagyon nincs, akkor USB is megteheti, de igazából nem jó, de az optikai főleg a legszörnyűbb a világon, olyat aztán soha. Ehhez képest meg Tulkunak optikairól tetszett jobban az UD503 hangja az USB ellenében (igen, nyilván a 24k arany optikai kábel volt a noname USB kábel ellenében).
Szóval most akkor mi a jó és mi a rossz?
-
bkercso
nagyúr
válasz Zolix64 #52845 üzenetére
Legfontosabb az USB-SPDIF-átalakítás. Erre pl. egy XMOS külső konverter kiváló. De könnyen lehet, hogy az UD-503 belső USB-vevője még jobb, hiszen ezzel kimarad (?) az SPDIF, egyből készíthető az USB-ből I2S, amit a DAC-chip fogad.
Szóval én a DAC USB-ját digdosnám ki-be.Csak második a kábel. Ez kevesebbet nyom a latba.
[ Szerkesztve ]
-
-
Zolix64
tag
Üdv újra Urak. Ma meg is érkezett a DT 1770 PRO. Féltem tőle, hogy nem lesz kényelmes, de nagyon kellemesen csalódtam és végre van basszus .
Hogy ON is legyek, ma megrendelem az UD-503-at. Még volna egy olyan kérdésem, hogy mennyire jó ötlet (notebook) dokkolóra kötni, mert lényegében 2 gépen használnám? A dokkolóra kötném USB-n keresztül és az asztali gépet koaxra. Esetleg koaxból van ajánlott márka? (Láttam, hogy USB-re Suprát ajánlottatok)UplayID: Z0lix
-
tome.jr
addikt
Köszönöm a javaslatokat dac témában. Az eredetileg kinézett és általatok javasoltak közül végül 3 maradt ami érdekes lehet a Pioneer U-05, TEAC UD-503, Gungnir Multibit, illetve találtam még egyet a PS Audio NuWave DAC. Utóbbiról illetve magáról a PS Audio márkáról van valami tapasztalat? A fenti 4 készülék között szerintetek mi lenne az "erősorrend" ha csak a dac részt nézzük belőlük.
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
válasz bkercso #52835 üzenetére
De egyébként tényleg így van....számomra sem volt hallható a középtartomány, zongora különösen nem...
Sheratan: LCD-ben a végtelen nagy hangszertestek tetszenek...nekem a PM3 szimplán mosott...persze meg kéne hallgatni a mostani szerkómmal...meg féloldalas a akábele, nem lehet DIY kábelt buzerálni hozzá....
[ Szerkesztve ]
-
krichd1
addikt
Azért tettem idézőjelbe, mert nem szó szerint kell érteni. Ha nagyon megváltoztatod egy fejhallgató eredeti hangját, az viszont már gyakorlatilag szétmosás, akármilyen rosszul is hangzik, de abból kell kiindulni, hogy mosni is lehet szépen és csúnyán is.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz krichd1 #52828 üzenetére
De más a szétkenés, és más egy egyenletes, de tisztán hagyó csökkentés. Csökkenteni lehet a reá jutó magas hangok szintjén, de csak is tisztán és kifogástalan minőségben. Nem a fejest akarom védeni, de ez a szétmosás abszurdum bármilyen eszközről is legyen szó.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
krichd1
addikt
válasz Sinesol #52824 üzenetére
Nem teljesen, de a 600ohmosok valamivel jobbak, de azok sem jók Editionból.
(#52826) .DLL: Nem volt erős. Elég sokat kell kerekíteni a hangján, hogy a középtartomány hallható legyen, ami még úgysem elég tiszta. A T90 is rossz, csak másképp.
(#52827) Tulku: Mondjuk azt már nem kell, illetve az vág is felül.
[ Szerkesztve ]
-
.DLL
veterán
válasz krichd1 #52823 üzenetére
"azt csak úgy lehet élvezhetővé tenni, ha erősítővel "szétmosod" a hangját."
Ez bullshit. Neked nem tetszik, ennyi.
(#52825) Tulku:
T90, na az világos hangú... A DT990 is de nem annyira és nem kell "szétmosni" a hangját, épp ellenkezőleg, szóval az a rész kicsit erős, hogy úgy en-bloc egy gyenge típus.
[ Szerkesztve ]
(P.H.)
-
krichd1
addikt
válasz proci985 #52815 üzenetére
Később se számíts sokkal jobbra a Beyerdynamic esetén. A Korg is világosabb karakterű, a Dt990 Edition 250ohm verzió meg amúgy is egy elég gyenge típus hangminőségileg, sok alapvető hibája van, azt csak úgy lehet élvezhetővé tenni, ha erősítővel "szétmosod" a hangját.
-
Bodz
nagyúr
A v2 csak külsőleg tér el. Az 1 szálcsiszolt aluja nekem jobban tetszik.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Esetleg keresgélj olcsó DacMagic XS-t.
Az necces lesz, a Richer Sounds-nál volt még tegnap belőle, mire ma eljutottam volna odáig, hogy UK-beli ismerős el tudott volna menni érte, el is fogyott (végkiárusítás volt).
Az XS-nek van valamilyen v2 változata, azt is lehet ott kapni, 50 fontért, de csak helyben, boltban.
-
.DLL
veterán
válasz bkercso #52816 üzenetére
Nem biztos, van aminél firmware-ben fixálva van az oprendszer hangerő maxon. Dctilus Plus-nál sem lehetett a mixerben hangerőt állítani, pedig annak csak valami PCM vevője volt, nem is ilyen fancy FPGA, és a böngésző, youtube, stb. az DS-en keresztül szólt, nem ASIO-n.
(P.H.)
-
bkercso
nagyúr
válasz proci985 #52815 üzenetére
a Korgra nem hat a windows hangeroszabalyzasa, szoval pl nem lehet billentyuzetrol vezerelni a hangerejet
Szerintem az az ASIO miatt lesz, ha használsz ilyet. Válaszd ki ezt az eszközt alapértelmezettnek a Win-ben és kapcsold ki az ASIO-t.[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
Elso tapasztalat alapjan a (bejaratos) Korg DS Dac 100 kicsit tul vilagos volt a Beyer DT990 edition 250ohmhoz (meg elegge szet volt esve a hangkepe zorejesebb daraboknal). Megjott kozben az Audio-Technica ATH-MSR7, azzal tokeletesen jol es szepen mukodik egyutt. Egyetlen baj az volt, hogy a Korgnak 6.3mas kimenete van, az MSR7 pedig 3.5os es egyikhez se adtak atalakitot (es ezt csak a meloban vettem eszre).
Mindketto bejaratos meg, de nagyon ugy nez ki remekul mukodnek egyutt.
Egy aprosag: a Korgra nem hat a windows hangeroszabalyzasa, szoval pl nem lehet billentyuzetrol vezerelni a hangerejet.
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
törölt tag
-
Bukk900
őstag
-
-FreaK-
veterán
Sziasztok!
IEM-hez mi az első (ár szerint) usb-s dac/amp ami már ajánlott lehet? Irodai PC-hez gondolkodom valamiben, ami nem túl drága, de az alaplapi hangkártyánál jobb minőséget tud. Illetve asszonynak is ugyan ez, a gagyi laptop dac helyett.
Extra igény talán annyi lenne csak, hogy az usb vége kábeles legyen, ne ilyen usb "dongle", mert abban nem bízom, hogy nem töröm le -
.DLL
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 16/512 FHD HUN
- Szép! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Szuper Strapabíró Laptop 15,6" -65% i7-10610U 8/512 FHD HUN
- 486 CPU bazár
- S3 Trio64V2/DX 1 MB PCI videokártya
- Gamer Pc eladó! I5-9400F/Asus GTX 1660 Ti/16GB RAM 3000mhz/256GB SSD+500GB HDD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest