- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
butch3r
senior tag
Sziasztok
Lenne az alábbi macrom (innen szerezve [link]:
Sub ConvertAllShapesToPic()
Dim oSl As Slide
Dim oSh As ShapeFor Each oSl In ActivePresentation.Slides
For Each oSh In oSl.Shapes
' modify the following depending on what you want to
' convert
Select Case oSh.Type
Case msoChart, msoEmbeddedOLEObject, msoLinkedOLEObject
ConvertShapeToPic oSh
Case ElseEnd Select
Next
NextEnd Sub
Sub ConvertShapeToPic(ByRef oSh As Shape)
Dim oNewSh As Shape
Dim oSl As SlideSet oSl = oSh.Parent
oSh.Copy
Set oNewSh = oSl.Shapes.PasteSpecial(ppPasteEnhancedMetafile)(1)With oNewSh
.Left = oSh.Left
.Top = oSh.Top
Do
.ZOrder (msoSendBackward)
Loop Until .ZOrderPosition = .ZOrderPosition
End WithoSh.Delete
End Sub
tökéletesen lefut egy bajom van vele csak. A kész beillesztett képeket nem küldi hátra így eltakarnak bizonyos szövegeket. Tud nekem valaki segíteni, hogy mit kéne és hova beírnoma fneti macroba hogy ez is ok legyen?
Ezer köszönet!
-
-
Delila_1
veterán
válasz Bjørgersson #32297 üzenetére
Tedd ki elérhető helyre, ha nincsenek benne nagyon titkos adatok.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz Bjørgersson #32295 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Bjørgersson
félisten
válasz Delila_1 #32294 üzenetére
Úgy a diagramterület széléig tolja ki az Y tengely feliratait, de hiába húzom még tovább, két sorra már nem töri szét.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Donner Dobuds ANC TWS eladó: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Delila_1
veterán
válasz Bjørgersson #32293 üzenetére
Jelöld ki a területet úgy, hogy az Y tengely feliratai ne legyenek benne.
Fogd meg a bal oldali középső kis négyzetet, és húzd balra.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Bjørgersson
félisten
válasz Delila_1 #32220 üzenetére
Még egy kérdés: a nyilazott részre lehet valahogy beállítani sortöréssel több sorba formázást? Néztem a diagram tulajdonságainál, de nem nagyon találtam ilyen opciót, pedig gondolom a szememet majd kiszúrja.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Donner Dobuds ANC TWS eladó: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
Delila_1
veterán
válasz atish15 #32287 üzenetére
A CSERE funkcióval könnyen kicserélheted a Ft-ot semmire. Figyelj, hogy keresendő szövegnek " Ft"-ot írj (idézőjelek nélkül), hogy a Ft előtti szóközt is törölje.
-
atish15
aktív tag
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne hogy egy 2010-es excelben készítettem egy árajánlatot. Az oszlopok hogy voltam már kitőltve hogy a Ft betűvel volt a számok után írva. De tudtam vele dolgozni így is, képleteket számolta gond nélkül. Egy 2013 excelben csak értéknek írta ezeket, csak akkor számolt ha kitöröltem a Ft ot a szám után.
Erre van valami megoldás hogy ne kelljen az összes cellát átírni?
-
-
wocsok17
tag
Sziasztok!
Olyan problémám lenne, hogy van egy táblázatom, amiben sorokban vannak adatok, minden sor egyik oszlopában van egy dátum, hogy melyik nap lett hozzáadva.
Az a kérdésem, hogy ezt egy másik munkalapon hogy tudom összeszámoltatni, hogy adott hónapban hány sor lett hozzáadva?
Nem autószűrővel szeretném megoldani. Létezik erre valami függvény, hogy automatikusan kiszedje? -
Delila_1
veterán
válasz dgabor80 #32280 üzenetére
Feltételes formázással.
Jelöld ki az adatokat, ahol ki akarsz emelni formázással egy cellát. Vegyük, hogy ez az A1:A50 tartomány. A felt. formázás képlete=A1=Max($A$1:$A$50)
-
dgabor80
tag
Sziasztok,
Kérlek segítsetek a következő kérdésben: ha egy adott adatsor maximumát kiadja a MAX függvény, hogyan tudnám láthatóvá tenni, hogy melyiket választotta?
Akár az oszlop és sor visszaadásával, akár egy színezéssel...(szinezést mondjuk conditional format-al könnyen meg lehet oldani...)
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
„Nem kell megtenned, a túlélés nem kötelező.” W. E. Deming
-
bandus
veterán
válasz DeFranco #32275 üzenetére
köszi, sajnos ezeknek a kritériumoknak pont teljesülniük kell. de akkor megoldom makróval, nem gond.
amúgy is mindig nagy talány volt számomra ez az indirekt függvény, de most majd leülök otthon, vagy itt holnap és utána nézek kicsit, hogyan is működik, mert azt tudom, hogy igen hasznos tud lenni
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
DeFranco
nagyúr
válasz bandus #32274 üzenetére
nézd meg az én issuemat pont alattad/feletted, ha jól értem a kérdésedet, akkor erre az INDIREKT függvény használható, ezzel tudsz "paraméterezetten hivatkozni".
előtte-utána példa is van a hsz-emben.
az INDIREKT hátránya viszont az, hogy munkafüzetek között már nem működik megbízhatóan, ha a forrás-munkafüzet be van zárva.
- ha más az elérési út, tehát már a mappa is eltér, akkor biztosan nem működik
- ha azonos a mappa, csak a file más, úgy emlékszem akkor semha nyitva vannak a munkafüzetek, akkor működik, de ez csak félmegoldás.
munkafüzeten belül viszont kiváló, egyik kedvenc trükköm.
-
bandus
veterán
sziasztok!
ha egy excel fájl hivatkozásai másik excel fájl celláira mutatnak tudom-e ezeket a hivatkozásokat dinamikusan kezelni? teszem azt a hivatkozott cella az A54, de lehetséges-e az, hogy az 54-es számot a forrásfájl valamely cellájában adjam meg? köszi előre is
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
DeFranco
nagyúr
nem jó, mert
1) a képletnek csak egy darabját kell cserélnie (a képlet többi része sem egységes)
2) ki kell olvasnia hogy mi van az indirekt hivatkozás részében (a példában BJ$1, de hivatkozhat más cellára is) és azt kell behelyettesítenie, ez változhatigazából az a bajom, hogy betettem egy kimutatást a táblába, 3 szeletelővel, és egyszer csak bazi lassú lett az egész.
[ Szerkesztve ]
-
fecske13
tag
válasz sajog159 #32268 üzenetére
Szia.
Köszönöm! Ez a megoldás működik. Excel 2010 úgy nyitja meg mint eddig (figyelmeztető ablak...)
Az érdekes még, hogy nekem 2 tök egyforma gépem van itthon (hardver, szoftver ugyanaz) csak annyi a különbség, hogy az egyiket használom napi szinten a másik meg csak van tartaléknak, néha bekapcsolom, frissítés, meg a felhő szinkronizálások lefutnak és kész.
Azon a gépen simán megnyitható, mint eddig, nem kell semmi trükk, tehát valamelyik frissítés ami már ezen a gépen fent van okozhatja a galibát."Az a lényeg, egészség legyen, meg kerozin a repcsibe."
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok!
van egy képlet, aminek szeretném makróval kicseréltetni egy részét:
=HAHIBA(VKERES($A3;INDIREKT(BJ$1&"!$A$1:$ZZ$17");2;HAMIS);0)
itt a középső részt kellene kicserélni:
INDIREKT(BJ$1&"!$A$1:$ZZ$17")
úgy, hogy direktben mutasson a kívánt táblára, tehát a végeredmény ez legyen:
=HAHIBA(VKERES($A3;'2016'!$A$1:$ZZ$17);2;HAMIS);0)
ebből a képletből több száz van a munkalapon, tehát a makró dolga az lenne, hogy megkeresse az indirektes részeket, kiolvassa min van BJ$1 (vagy az éppen ott levő hivatkozás) helyén, és azzal lecserélni a stringet az új stringre.
ha van olyan funkció, ami annyit csinál, hogy "megoldja" az indirekt képletrészt, és az eredményt teszi be a helyére, az is tökéletes lenne.
[ Szerkesztve ]
-
sajog159
aktív tag
válasz fecske13 #32263 üzenetére
Szia,
A megoldást a MS Community fórumon írtam le, ha kíváncsi vagy az egészre itt megtalálod.
De bemásolom ide is:
1. Le kell tölteni az export.xls fájlt.
2. Fájlkezelőben jobb klikk az export.xls-re.
3. Kinyíló ablakban Általános fül, jobb alsó részen kipipálni a Tiltás feloldása kockát. Majd Alkalmaz gomb, és a végén OK. Az alábbi kép mutatja:4. Ezt követően „szokásos” módon kinyitható Excel 2013-ban (kinyíló figyelmeztető ablakban Igén gomb).
Remélhetőleg ez csak átmeneti megoldás és az OTP talán előbb vagy utóbb megoldja, hogy Excel 2013 számára is „ehető” formátumban lehessen exportálni xls fájlokat.
Ha Nálad is működik ez a megoldás, írj erről egy mondatod majd.
Üdv,
-
RedHarlow
aktív tag
válasz Lasersailing #32265 üzenetére
Köszönöm, a második működik és pontosan így gondoltam. Ezer hála! : )
-
Lasersailing
senior tag
válasz Lasersailing #32264 üzenetére
Na szóval a végleges (A vastagonszedést programkód közben nem igazán értelmezte, ami így utólag érthető... Elnézést!):
Sub redharlow()
Dim sor As Integer
Dim oszlop As Integer
Dim ujsor As Integer
Dim sn As String
'program
sor = 1
sn = ActiveSheet.Name
Sheets.Add After:=Sheets(Sheets.Count)
ActiveSheet.Name = "eredmeny"
ujsor = 1
'fejlécet
Sheets("eredmeny").Cells(1, 1) = "Név"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 2) = "C oszlop"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 3) = "D oszlop"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 4) = "E oszlop"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 5) = "Dátum"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 6) = "Ft"
Do
sor = sor + 1
For oszlop = 7 To 66
If Not (IsEmpty(Sheets(sn).Cells(sor, oszlop))) Then
ujsor = ujsor + 1
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 1) = Sheets(sn).Cells(sor, 2)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 2) = Sheets(sn).Cells(sor, 3)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 3) = Sheets(sn).Cells(sor, 4)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 4) = Sheets(sn).Cells(sor, 5)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 5) = Sheets(sn).Cells(1, oszlop)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 6) = Sheets(sn).Cells(sor, oszlop)
End If
Next oszlop
Loop Until IsEmpty(Sheets(sn).Cells(sor, 1))
End Sub -
Lasersailing
senior tag
válasz RedHarlow #32262 üzenetére
Szia,
Ha jól értettem a feladatot, akkor az alábbi:
Sub redharlow()
Dim sor As Integer
Dim oszlop As Integer
Dim ujsor As Integer
Dim sn As String
'program
sor = 1
sn = ActiveSheet.Name
Sheets.Add After:=Sheets(Sheets.Count)
ActiveSheet.Name = "eredmeny"
ujsor = 1
'fejlécet
Sheets("eredmeny").Cells(1, 1) = "Név"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 2) = "C oszlop"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 3) = "D oszlop"
Sheets("eredmeny").Cells(1, 4) = "E oszlop"
[B]Sheets("eredmeny").Cells(1, 5) = "Dátum"[/B]
Sheets("eredmeny").Cells(1, 6) = "Ft"
Do
sor = sor + 1
For oszlop = 7 To 66
If Not (IsEmpty(Sheets(sn).Cells(sor, oszlop))) Then
ujsor = ujsor + 1
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 1) = Sheets(sn).Cells(sor, 2)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 2) = Sheets(sn).Cells(sor, 3)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 3) = Sheets(sn).Cells(sor, 4)
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 4) = Sheets(sn).Cells(sor, 5)
[B] Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 5) = Sheets(sn).Cells(1, oszlop)[/B]
Sheets("eredmeny").Cells(ujsor, 6) = Sheets(sn).Cells(sor, oszlop)
End If
Next oszlop
Loop Until IsEmpty(Sheets(sn).Cells(sor, 1))
End Sub(kérlek jelezz vissza, hogy jól értettem-e és ha van kérdésed még)
(Bocsánat találtam közben egy hibát, azt vastagon szedtem, hogy ki tud javítani)
üdv.
[ Szerkesztve ]
-
RedHarlow
aktív tag
válasz user112 #32261 üzenetére
Sziasztok!
Az alábbi feladatban szeretnék segítséget kérni, a képen látható táblát kellene úgy átalakítanom, hogy a személyek annyi sort kapjanak, ahány adat található a G-BN tartományban.
Tehát:
Dávid Márk - CDE oszlop - 2012 ápr - 100
Dávid Márk - CDE oszlop - 2012 aug - 100
Dávid Márk - CDE oszlop - 2012 dec - 100
Dávid Máté - CDE oszlop - 2012 feb - 100Ma délig kellene valahogy megoldanom a feladatot. Nagyon megköszönném ha tudnátok segíteni.
-
user112
senior tag
Sziasztok.
Lehet valami egyerű módon megoldani, hogy adatbevitel közben az aktuális betű szín egy darabig mondjuk piros legyen, majd egy idő után kék aztán meg fekete stb. Vagyis hogy én tudjam egyszerűen állítgatni.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz Fferi50 #32255 üzenetére
valóban nem, mert nem jutott eszembe, hogy problémát jelenthet. annyira nem vészesen sok, nem milliós darabszám (az egész munkafüzetre vetítve) és ez a makró nem módosít semmit benne, hiszen csak olvas.
ha teszem azt ezt keresőfüggvénnyel oldottam volna meg valamilyen formában, ugyanezen munkafüzetben és ugyanilyen adathalmazra, meg se röccent volna az excel tőle, itt nem tudom miért csinált minden fázis után újraszámolást.
-
DeFranco
nagyúr
válasz Fferi50 #32253 üzenetére
közben kibogoztam, a do/loop felesleges volt, mert az i-j-k meghatározza az x maximumát.
ezzel nagyon sokat gyorsult, de még mindig aránytalanul lassú volt (lássuk be 5k sort kitölteni nem nagy kaland, viszont eltartott volna legalább fél órát úgy becsültem a részeredmény alapján)
gugliztam közben, hogy mi lehet még az ok, és valóban, mivel sok és bonyolult képlet van a munkafüzetben ezért ha azokat újraszámolja lépésenként, az megint csak rendkívül lelassítja a folyamatot.
erre találtam ezt a párost:
Application.Calculation = xlCalculationManual
Application.Calculation = xlCalculationAutomaticígy végül:
Sub Kitolto()
Application.Calculation = xlCalculationManual
x = 1
For i = 1993 To 2014
For j = 1 To 3
For k = 1 To 76
Cells(x + 1, 2).Value = i
Cells(x + 1, 3).Value = ThisWorkbook.Sheets("Valami_tábla").Cells(2, j + 1).Value
Cells(x + 1, 4).Value = ThisWorkbook.Sheets("Valami_tábla").Cells(k + 2, 1).Value
x = x + 1
Next k
Next j
Next i
Application.Calculation = xlCalculationAutomatic
End SubEzzel 1-2 másodperc alatt lefutott szépen.
egyszerű feladat, biztos meg lehetett volna oldani sokkal elegánsabban is, de egyelőre kb. 10 utasítást ismerek makróul
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
válasz DeFranco #32252 üzenetére
Szia!
A ciklusok, pláne ennyi egymásba ágyazva, bizony lassúak.
Javaslom, hogy az állapotsorba írasd ki, hogy hol jár a program (Application.Statusbar=" itt járok"),
illetve a ciklusokba tedd be a DoEvents utasítást valahova, ennek eredményeként meg tudod állítani a program futását a Ctrl+Break billentyűvel. Egyébként sajnos képes teljesen "lefagyást" produkálni.Üdv.
-
DeFranco
nagyúr
sziasztok!
valószínűleg nagy katyvaszt sikerült összekalapálnom a jelenlegi makró nemtudásommal, de szükség lenne egy variált/permutált listára.
a lényeg, hogy az i j és k paramétert minden módon párosítsa össze
i1j1k1
i1j1k2
i1j1k3
stb. módon, egymás melletti cellában levő értékenként, triumvirátusonként külön sorba.az alábbi makró végigmegy a lehetőségeken, de közben nem vált sort, így egy helyen íródnak felül az adatok. hogy lehetne rendbe szedni?
Sub Kitolto()
Do
For i = 1993 To 2014
For j = 1 To 3
For k = 1 To 76
x = 1
Cells(x + 1, 2).Value = i
Cells(x + 1, 3).Value = ThisWorkbook.Sheets("Valami_tábla").Cells(2, j + 1).Value
Cells(x + 1, 4).Value = ThisWorkbook.Sheets("Valami_tábla").Cells(k + 2, 1).Value
x = x + 1
Next k
Next j
Next i
Loop Until x = 5016
End Subszerk: az X=1-et felpakolva a for-ok fölé már működik, csak veszett lassú. miért?
[ Szerkesztve ]
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Excel 2010-es verziója óta elérhető a cellák tényleges színe, ezt be lehet állítani az elküldendő munkalapon, makróval:
Sub szines()
Dim wshuj As Worksheet, rngregi As Range, cl As Range
Set rngregi = Workbooks("eredeti").Sheets("eredeti").Munka1.UsedRange.SpecialCells(xlCellTypeAllFormatConditions) ' ide helyettesítsd be a forrás munkalap elérési útját
Set wshuj = Workbooks("uj").Sheets("uj") ' ide pedig az új munkalapét
For Each cl In rngregi.Cells
wshuj.Range(cl.Address).Interior.Color = cl.DisplayFormat.Interior.Color
Next
End SubElőször átmásolod az új munkalapra az adatokat értékként, formázva, majd lefuttatod a makrót.
Ha nem csak szinezés van, hanem mást is állítasz, akkor a DisplayFormat megfelelő tulajdonságait kell az adott cellához "átmásolni'. (pl. font.color, font.size stb.)
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
Szia!
Mi a kérdés? Egy adott - feltételes formázású munkalapról adatokat másolnál egy másik munkafüzetbe és szeretnéd, ha a feltételes formázással megadott színekkel kerülne át (ott már nyilván a feltételes formázás nem érvényesülhet, hiszen az másik munkafüzet másik adatai alapján keletkezik.)?
Üdv.
-
gyu84
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, a probléma a következő: egy táblázatban adott két munkalap, az egyik munkalapon az értékeire a másik munkalap értékei alapján van beállítva feltételes formázás, ha át szeretném másolni egy másik munkafüzetbe akkor nem viszi át a feltételes formázás színezéseit, próbáltam az a teljes munkalapot átmásolni, a tartalmát is. Formátummásoló is a szabályokat másolja át.
Van erre valami makrós megoldás?
Válaszokat előre is köszönöm! -
bteebi
veterán
válasz bsasa1 #32244 üzenetére
Működik is, köszönöm . Igazából nem tudom, hogy miért nem gondoltam rá, pláne úgy, hogy amúgy a DARABTELI megvolt ... Ez az oldal egyébként tele van hasznos DARABTELI példákkal (többek között wildcard-okkal), szerintem kifejezetten érdemes megnézni.
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
bteebi
veterán
válasz bsasa1 #32242 üzenetére
Szia! A kép egy minta a G oszlopban a helyes megoldással. Tehát azt szeretném kapni képlettel, amiket kézzel beírtam oda. Megcsináltam makróval, és működik is, de macerás és lassú (200 soron 5 tétellel tesztelve legalább 5 másodperc...). Egyébként tudom, hogy nem magyaráztam túl jól , ezért most egy kicsit tovább ragozom:
- labda: egy rendelés hiányzik csak (a többinél van rendelési időpont a B oszlopban)
- zokni: minden meg van rendelve, 0 db van hátra
- nadrág: 2 rendelés hiányzik (az A6 és az A7, az A5 rendben van)Remélem így már érthető(bb). Az bosszant, hogy majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy meg lehet(ne) oldani egy relatíve egyszerű képlettel (leginkább Fferi és Delila szokott olyanokat írni), csak nem tudom, hogy hogyan .
-
-
Dr V
őstag
Sziasztok!
Hogy lehet megoldani, hogy a nyomtatás során egy hosszú, keskeny táblázat 2 hasábban legyen kinyomtatva? Az oldal bal tetején kezdődik a táblázat, a job oldal tetején meg folytatódik, a bal also rész vegetal. Olyasmit szeretnék elérni, mint a napilapoknál látható a cikkekben. Mindenképpen az excelben kell gondolkodnom, mert a wordnek nincsenek olyan funkicói, amire jelen esetemben szükségem van.
The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
bteebi
veterán
Sziasztok! Az A oszlopban különböző rendelési tételek vannak felsorolva, a B oszlopban lévő cella pedig vagy üres, vagy egy dátum van benne attól függően, hogy meg lett-e rendelve az adott tétel. A termékek (pl. labda) egyesével fel vannak sorolva az F oszlopban (F1-től lefelé). Azt szeretném összeszámolni a G oszlopban, hogy az adott termékhez hány aktív (nem teljesített) rendelés van. Ha azt feltételezzük, hogy az A1:A100 tartományban vannak a rendelések, akkor a darabtelivel könnyen meg lehet számolni, hogy hány termékrendelés van összesen, azt viszont nem tudom (csak makróval - és úgy sajnos nagyon lassú), hogy hogy lehetne meghatározni csak az aktív (nem teljesített) rendelések számát. Nem tudom, hogy mennyire volt érthető, amit írtam, ezért feltöltöttem egy képet is.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Male
nagyúr
válasz sajog159 #32233 üzenetére
Igen, pontosan ilyet!
Közben megoldottam, nem túl szépen, de működik. (Ha másnak is kéne, így csináltam meg: Készítettem egy teljes dátum oszlopot, amin minden naptári nap szerepel, aztán mellé az egyes adatsoroknak egy-egy oszlop, mindegyik oszlopban FKERES függvénnyel kikeresi a dátumnak megfelelő értéket az adott adatsorból, ha meg nincs ilyen dátummal értéke, akkor mindig a korábbi utolsót másolja oda (utolsó paraméter IGAZ beállítással). Persze így most vannak felesleges adatpontok (napok), amikor semmi nem változik, de nem vészes, és legalább teljesen időarányosan jelenik meg.Fferi50 neked is: Köszönöm!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz Mexildos #32229 üzenetére
Szia!
Ezt a képletet próbáld meg ugyanazon táblában. Utána az eredményt átmásolhatod értékként, ahova szeretnéd.
A képlet tömbképlet, tehát Ctrl+Shift + Enter billentyűk egyidejű lenyomásával viheted be, az Excel kapcsos zárójelbe teszi majd.=BAL(A1;MAX((KÖZÉP(A1;SOR(A1:A100)-(SOR()-1);1)=" ")*SOR(A1:A100)-(SOR()-1)))
Az adott cím az A1 cellában van, az A1:A100-ban nem számít, hogy mi van, csak a sor számára van szüksége a képletnek, viszont legalább olyan nagy legyen a vége, ahány betű előfordulhat a nevekben.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Male
nagyúr
Sziasztok!
Egy remélem egyszerű kérdés, de nem találok rá megoldást... van több adatsorom, amik így néznek ki:Egyik:
2016.01.02 -1
2016.01.05 2
2016.01.06 3
2016.01.08 0Másik:
2016.01.01 1
2016.01.05 1
2016.01.06 -2
2016.01.07 5Tehát mindegyikhez az első oszlopban dátumok vannak, a második oszlopban értékek. Ezt kéne egy diagramon ábrázolni (vonal diagram) dátum szerint Excel 2010-el. Ami miatt nem lesz jó az eredmény, hogy a dátumok nem folytatólagosak, és az adatsorokban is különböző dátumok vannak... ezt pedig egyszerűen nem veszi figyelembe, hanem az egyik adatsor 4. elemével a másik adatsor negyedik eleme kerül egy vonalba, pedig a példában egy nap különbség van köztük, és így egy nappal eltolódva is kéne megjelenniük.
Meg lehet ezt valahogy egyszerűen oldani? Ha igen, hogyan? -
Mexildos
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy egy kérdésem amiben örülnék, hogyha tudnátok segíteni.
Van egy olyan oszlopom melyben utca nevek vannak így:
kicsirigó u.
nagykacsa u.
óriáspulyka tér
etc...Azt szeretném megcsinálni, hogy hátulról vizsgálva a ezt az oszlopot a függvény az u. illetve tér és egyéb utca vég neveket hátulról az első szóközig válassza le és azt rakja át egy üres táblába. Nagyon nehéz ilyet megcsinálni? Kérlek segítsetek.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz b3n1t0 #32226 üzenetére
Szia!
A következő makró egy új munkalapra kibontja a sorokat, úgy hogy minden új sor után tesz egy üres sort, illetve a legelső sorba beírja az eredeti értékeket - ezt a sort el tudod hagyni, ha kitörlöd, nem okoz semmi problémát, megjegyzésben mellé írtam.
Sub kibonto()
Dim rngalap As Range, rngdatum As Range, wsh1 As Worksheet, wsh2 As Worksheet, xx As Integer, sor As Range, cl As Range
Set wsh1 = ActiveSheet
Set rngalap = Intersect(wsh1.UsedRange, wsh1.UsedRange.Parent.Columns("K:AH"))
Set wsh2 = Worksheets.Add(after:=Sheets(ActiveSheet.Name))
xx = 1
For Each sor In rngalap.Rows
sor.Copy Destination:=wsh2.Cells(xx, "K") ' ez az eredeti értéket tartalmazza, ha nincs rá szükséged akkor kitörölheted a következő sorral együtt
xx = xx + 1
Set rngdatum = wsh1.Range("AJ" & sor.Row & ":AQ" & sor.Row)
For Each cl In rngdatum.Cells
If IsEmpty(cl) Then Exit For
wsh2.Cells(xx, "K").Value = sor.Cells(1) + cl.Value
Range(wsh2.Cells(xx, "L"), wsh2.Cells(xx, "O")).Value = Range(sor.Cells(2), sor.Cells(5)).Value
Range(wsh2.Cells(xx, "P"), wsh2.Cells(xx, "AH")).Formula = "=int(" & sor.Cells(6).Address(external:=True, columnabsolute:=False) & "*" & cl.Offset(0, 8).Address(external:=True, rowabsolute:=True, columnabsolute:=True) & "/ 100)"
Range(wsh2.Cells(xx, "P"), wsh2.Cells(xx, "AH")).Value = Range(wsh2.Cells(xx, "P"), wsh2.Cells(xx, "AH")).Value
xx = xx + 1
Next
xx = xx + 1
Next
End SubÜdv.
-
bsasa1
csendes tag
válasz b3n1t0 #32226 üzenetére
Szia!
Hát nem vagyok valami nagy vba-s, de egy régebbi makrómat átszabtam a tábládra.
Sor azonosítók nem látszódnak, feltételeztem, hogy a 2. sorban van adat.
Nálam működik, de egy hozzáértő biztos szebben oldaná meg.Sub makro1()
Dim i As Integer, j As Integer, f As Integer
Dim sor As Integer, hova As Integer
hova = InputBox(prompt:="Hányadik sorba?") - 1
sor = Range(("K2"), Range("K2").End(xlDown)).Rows.Count
For i = 1 To sor
For j = 1 To 8
Range("K" & hova + (i - 1) * 8 + j) = Range("K" & 1 + i) + Cells(2 + i - 1, 36 + j - 1)
Range("L" & 1 + i & ":O" & 1 + i).Copy Destination:=Range("L" & hova + (i - 1) * 8 + j & ":O" & hova + (i - 1) * 8 + j)
For f = 1 To 19
Cells(hova + (i - 1) * 8 + j, 16 + f - 1) = Cells(1 + i, 16 + f - 1) * Cells(2 + i - 1, 44 + j - 1)
Next f
Next j
Next i
End Suba nullás sorok törlése kimaradt véletlen, de előbb ebéd
[ Szerkesztve ]
-
b3n1t0
csendes tag
Sziasztok,
az alábbi kihívást tárnám elétek, melyben szükségem lenne a segítségetekre.
Adott az alábbi szerkezetű táblázat (1), melyből a (2) táblázat szerinti végeredményt kellene generálnom az alábbi feltételek szerint:
- egy sornyi adatból annyi sort kellene létrehozni amennyi érték van az AJ:AQ tartományban - (2) tábla
- a (2) táblán jól látszik egy sor „felosztása”, a 4 érték alapján (AJ:AQ tartomány értékeivel módosítjuk K oszlop dátumát (kivonunk illetve hozzáadunk dátumhoz), AR:AZ tartomány értékeivel – ami százalék tulajdonságú – pedig szorozzuk a P:AH tartomány értékeit, kerekítve a legközelebbi egészre
- AJ:AQ tartomány értékei párban vannak a AR:AZ tartomány értékeivel (tehát AJ-ben lévő értékhez AR-ben lévő érték tartozik, AK-ban lévő értékhez AS értéke stb…)
- ezt kellene az összes sorra elkészíteniMindenkinek köszönöm aki foglalkozik vele!
Poco X5 Pro 5G *** "Néha nulla vagyok / Néha meg egy / Nem osztok, nem szorzok / Nekem egyre megy" - (ETA - Nulladal)
-
Delila_1
veterán
Írd be az első lap AA oszlopába a létrehozandó lapok elnevezését. Ha ez az oszlop foglalt, akkor egy másikba, a makróban meg írd át a
lapnev = Cells(sor, "AA")
sorban az AA-t a kiválaszott oszlopod betűjelére.
Sub Nyolcvan_Lap() 'a Föld körül
Dim sor As Integer, lapnev As String
For sor = 1 To 80
lapnev = Cells(sor, "AA")
Sheets(1).Copy After:=Sheets(Sheets.Count)
ActiveSheet.Name = lapnev
Next
End SubA makrót modulba kell másolni, lásd a Téma összefoglalót.
-
HREH
senior tag
Sziasztok!
A következő lenne a problémám: létre kellene hoznom kb. 80 munkalapot, a következő módon:
1. ez egy külön munkalap lenne, a következőtől indulnának egy szisztéma szerint
2. Anna
3. Anna_eredmények
4. Béla
5. Béla_eredmények
.
.
.
stb.bonyolításnak annyi, hogy az anna és a béla (és az összes többi sima neves lap) tartalma ugyanaz lenne (egy-egy sablonszöveg lenne mindegyik lapon, nyilván egyszer megcsinálnám, utána a többi is ugyanezt tartalmazná a másolás miatt)
hasonlóan, az eredményes lapok tartalma is ugyanaz lenne, csak a név lenne másez megoldható lenne valahogyan, hogy ne kelljen egyesével kb. 80 lapot létrehoznom ill. átnevezgetnem?
remélem érthető volt(Ja, és 2016-os Excel, ha ez számít valamit)
[ Szerkesztve ]
"Fun isn't something one considers when balancing the universe. But this... does put a smile on my face."
-
mntn
tag
Sziasztok!
Ha Excel 2016-ban kitöltök egy cellát akkor az nem jelenik meg, viszont a szerkesztőlécben látszik a tartalom. A cellákat ha kijelölöm és a kurzort a kitöltőszín ikon fölé húzom akkor megjelenik minden és úgy is marad (nincsenek formázva a cellák, tehát nincs fehér betű vagy kitöltés beállítva). További érdekesség, hogy ha kitöltöm "vakon" a cellákat, elmentem majd bezárom, megnyitás után látszik minden.
Ehhez kérném a segítségeteket. -
Delila_1
veterán
válasz Bjørgersson #32221 üzenetére
Nincs mit.
-
Delila_1
veterán
válasz Bjørgersson #32217 üzenetére
-
Bjørgersson
félisten
Egy nagyon profi Exceles tudna nekem segíteni diagramkészítésben?
Pl. ezen a diagramon szeretném a bal oldali GTX 960 és GTX 960 SLI szövegeket fél-fél sorral feljebb tolni, hogy a saját diagrampárjukhoz képest függőlegesen középre legyenek igazítva. Valamint alulra szeretnék egy jelmagyarázatot; világos szürke kis négyzet, melléírva, hogy minimum fps, mellé pedig egy sötét(ebb) szürke négyzet, melléírva, hogy átlag fps.
Valahogy így, csak kevesebb négyzettel, és más szöveggel.
[ Szerkesztve ]
-
DopeBob
addikt
Sziasztok,
elakadtam egy diagram készítésnél, nem tudom, hogy tudnám megoldani.
Adott egy Kezdő időpont egy vég időpont és ez ehhez tartozó érték. Ezt szeretném ábrázolni grafikon, terhelés diagram szerűen, de nem sikerül. Meg lehet adni valahogy, hogy két külön adatsor jelenti az X tengelyt?
MZ/X
-
huan
őstag
Sziasztok!
Meg lehet jeleníteni egy hiperhivatkozást, ha az mondjuk képre, vagy pdf-re mutat?
Van egy listám, minden sorban egy hiperlinkkel. Egy pdf-re mutat(jelenleg,de ha csak képpel megy nem baj), amit meg szeretnék jeleníteni miniatűrben, vagy bárhogy mielőtt rákattintanánk.
Nem úgy kellene, hogy az egeret fölé toljuk, hanem minden hiperlinket megjelenít valahogy, valahol -
Lasersailing
senior tag
Szia,
Vannak elhide-olt sorok a táblázatban? Talán onnan szedi a már nem ott dolgozó neveket?
Próbáld meg az egész táblázatot kijelőlni (aláírásokkal együtt) és leszedni majd újra rárakni tenni az automatikus szűrőt (autofilter). Ez segít?
(Nekem hasonló esetekben ez segített, ha jól értem a problémát).Üdv.
-
Dr V
őstag
Sziasztok!
Egy érdekes prolémávan kűzdök.
Van egy excel táblázatom, amibe az adatokat egy másik táblázatból másolom be. A táblázat HAHIBA képletekből all és eszerint jeleníti meg az adaokat. A táblázat tartalmaz 4 további oszlopot, amibe elektronikusan (név, datum) hagyják jóvá az adott bejegyzéseket.
A problémám az az, hogy ezeket a jóváhagyott sorokat szűrések és sorba rendezések után az excel ösze keveri és elmásznak az aláírások, illetve olyan nevek is kerülnek bele, akik már nem dolgoznak nálunk. Hogy lehetne ezen az elmászáson úrrá lenni?The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
edari
őstag
Sziasztok
Olyan függvényt keresek, ami megmondja hogy az adott érték hanyadik oszlopban van.
Van egy pár ötletem, de elég bonyolultak, remélem Ti tudtok valami könnyebbet.Makró nem jöhet szóba.
-
Lasersailing
senior tag
válasz Aladaar #32203 üzenetére
Szia,
valamit összeraktam, de ezt óvatosan használd, mert csak a "tipikus" esetben működik: 1 bevételt követően sok kiadás jön, majd ismét egy bevétel...
A1-től oszlopok:
Bevétel - csak pozitív számok
Kiadás - csak negatív számok
Egyenleg - =+C2+A3+B3
Dátum
irány - =IF(A3>0,"Bevét","Kiadás")
Utolsó kiadáskori kp - =IF(E4="Kiadás",C4,IF(E3="Kiadás",C3,IF(E2="Kiadás",C2,"KÉPLETHIBA")))
napi MNB
"Historical f/x" - =IF(E3="Kiadás",IF(ABS(B3)>F3,(F3*INDEX($H2:H$3,MATCH(F3,$F2:F$3,0)-1)+(ABS(B3)-F3)*G2)/ABS(B3),H2),G3)
Bevétel - =IF(ISBLANK(A3),0,A3*G3)
Kiadás - =IF(ISBLANK(B3),0,B3*H3)
Egyenleg - =+K2+I3+J3Remélem így érthető lesz, ha nem, akkor írj, addig nem törlöm az excel file-t, amiben csináltam.
Üdv.
-
-
Lasersailing
senior tag
válasz Aladaar #32203 üzenetére
Szerintem semmi nem tiltja, hogy év közben változtass számviteli politikát, max. az emberek megszokása...
De persze nem ez volt a kérdésed, hanem excel kérdésed volt.
Közben próbálgattam excelben megoldani, de számomra túl bonyolult FIFO készpénz kezelést lekövetni automatikusan, sajnos nem tudok segíteni.
-
Aladaar
tag
válasz Lasersailing #32202 üzenetére
Igen, tényleg egyszerűbb lenne, de év közben már nem válthatunk, meg amúgy sem az én jogköröm eldönteni.
-
Lasersailing
senior tag
válasz Aladaar #32201 üzenetére
Szia,
Miért nem átlagárfolyamon vezetitek a készpénzkészletet? Én átírnám a számviteli politikát és utána egy gonddal kevesebb. Ha ezt választod, akkor már egyszerű: számolsz egy oszlopban átlagárfolyamot, majd egy if-függvény:
- bevétel esetén MNB árfolyam
- kiadás esetén átlagárfolyam használata.Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
Aladaar
tag
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni a következő témában: devizakészlet nyilvántartását szeretném egyszerűsíteni Libre office-ban, eddig manuálisan számoltuk
Tehát a feladat: adott egy nyitó devizaösszeg, egy árfolyammal. Ha bevétel jön, akkor azt a jegybank árfolyamán kell felvinni, ez nem is probléma. Letöltöm a jegybanktól az árfolyamlistát, és fkeressel hozzárakom. Viszont a kiadásokat FIFO (first in, first out) elven, vagyis a kiadást mindig először az adott készleten lévő legrégebbi összeg árfolyamán kell kivezetni, ha ez kevés, a 2. legrégebbi összeg árfolyamán, és így tovább. Makrókhoz nem értek, egy kész táblázatot szeretnék, ami a következő oszlopokból áll:
Dátum (én adom meg)
Kiadás v. bevétel devizaösszege (én adom meg, kiadást mínusszal, bevételt plusszal)
Árfolyam (ha bevétel, én adom meg, ha kiadás, ezt kérem kiszámoltatni, ha több tételből fog összeállni a kiadás, elég az átlagos árfolyamuk, nem kell tételesen mutatnia)
Ft összeg (előző kettő szorzata)
Aktuális készlet Ft értéke
Aktuális készlet devizaösszegeköszi,
A.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest