- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geryson
addikt
Egy gyors kérdés:
Egy teljesen másik 4 lapos táblázatból emelném át a hétvégi művem 2 lapját, de sajnos sima beillesztésnél és irányított beillesztésnél (azon belül képletek megőrzése) is a régi lapra hivatkozik, ami nem jó és nem szívesen írnék át minden képletet. Hogyan kell beillesztenem ilyenkor?
Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
-
Delila_1
veterán
válasz JagdPanther #12098 üzenetére
Szívesen.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz JagdPanther #12096 üzenetére
D1-be írtam a keresendő értéket, a számok az A oszlopban vannak.
A képlet
=HOL.VAN(D1;A:A;1)+1Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
JagdPanther
aktív tag
válasz perfag #12095 üzenetére
elnézést ha érthetetlenül fogalmaztam. 50 cellám van egy oszlopban, lefelé monoton növő értékekkel. Ezek közül a cellák közül szeretném kiírni annak a cellának a sorszámát (egy különálló cellába), ahonnan kezdődően (lefelé) már nagyobb értékek szerepelnek egy megadott értéknél.
-
perfag
aktív tag
válasz JagdPanther #12094 üzenetére
Nem túl bonyolult, én mégsem értem. 50 érték az többes szám, "szeretném kiírni egy külön cellába annak a cellának a sorszámát, aminek az értéke nagyobb mint egy megadott érték." ez meg itt egyes szám. Most akkor mi van? (Mi lenne, szőke vagyok )
-
JagdPanther
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi probléma megoldásához.
Adott egy 50 értékből álló oszlop, és szeretném kiírni egy külön cellába annak a cellának a sorszámát, aminek az értéke nagyobb mint egy megadott érték. Nem túl bonyolult, de nekem mégse sikerül összehoznom. -
-
Heszusz
csendes tag
Sziasztok!
Műszakbeosztást szeretnék automatizálni excelben. Három táblázatom van, az elsőben az aznapra ütemezett gyártási feladatok vannak, a másodikban az egyes gyártósorokhoz vannak hozzárendelve azok a dolgozók, akik az adott soron végzett munkához értenek (egyfajta "skills matrix"), a harmadik az előző kettőből beszedett adatok alapján megvizsgálja, hogy a műszakbeosztás jó-e abból a szempontból, hogy mindenki olyan helyre van-e beosztva, amelyik gyártósorhoz ért. Ez kézzel beírogatva (próbálgatással) működik, de sok próbálkozásom ellenére azt nem sikerült megoldani, hogy a beosztást automatikusan optimalizálni tudja.
Ha volna a megoldásra valakinek valamilyen ötlete, nagyon megköszönném!
Üdv: Heszusz -
Delila_1
veterán
válasz Sickboy25 #12089 üzenetére
2003-as verzióban át lehet állítani a színeket füzetenként az Eszközök | Beállítások menüben, a Szín fülön. Valószínűleg más árnyalatok vannak rendelve a különböző füzetekhez.
Magasabb verziókban nem találtam erre módot.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Sickboy25
addikt
sziasztok
alkalmaztam a feltételes formázást két összeg <> megjelölésére.
Ha kisebb, akkor színezze pirosra, ha nagyobb színezze zöldre és itt jön a gubanc... Némelyik munkafüzeten tökéletes, de némelyiken a piros jelölés jó, de ha nagyobb, akkor a zöld különböző árnyalatait jeleníti meg!
ez mitől van?
"Az élet olyan, mint az ásás. Néha hátráltat egy- két gyökér, de annak jól odab*szol ásóval, azt’ haladsz tovább!"X360 gamertag: sickboyhun
-
Geryson
addikt
válasz Delila_1 #12083 üzenetére
Köszönöm, na ezt nem tudtam. Köszönöm a tippet is, de akkor ezt is inkább egybe ágyazott SZUMHATÖBB függvénnyel oldottam meg, a kapott eredmények alapján sikeresen.
Most már csak azt kell kitalálnom, hogy hogyan csináljak Cash Flow-t az egészből...
-
Delila_1
veterán
válasz Sir Pocok #12084 üzenetére
Egy oszlopban (legyen ez most az F) összefűzöd a B és C oszlop értékeit, közöttük szóközzel.
=B2 & " " & C2
Ezt a képletet lemásolod végig az adatai mellé. A következő oszlopban az
=DARABTELI(F;F2) képlet minden sorba kiírja, hányszor találta meg együttesen a B és C értéket.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Sir Pocok
őstag
Apollo17hu & Fire/SOUL/CD:
Elnézéseteket kérem, mert kicsit félre fogalmaztam a problémámat :
Tehát a vizsgálat tárgy az, hogy megtudjam, mennyi olyan eset van a táblázatban amikor b és c cellák megegyeznek egymással.
Példával: Az 5. sor B & C értékei azonosak a 850. sor B & C értékeivel.
Ezeket a sorokat kellene valahogy megjelöltetni.
Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
Delila_1
veterán
válasz Geryson #12078 üzenetére
A sz-eur kezedtű, és sz-exp kezdetű feltételt nemigen tudod megadni tartományra feltételként. Vegyél fel egy oszlopot a Munka2 lapon (nálam W), amibe beírod ezt a képletet:
=VAGY(BAL(A2;6)="sz-eur";BAL(A2;6)="sz-exp";C2>Munka3!$Q$3;C2<=Munka3!$S$3)
Feltételeztem, hogy a Q3 és az S3 cellák a Munka3 lapon vannak. A fenti képlet eredménye IGAZ, ha a 4 kritérium közül bármelyik teljesül, és HAMIS, ha egy sem.
Ezután az összegző képlet:
=SZUMHA(Munka2!W:W;IGAZ;Munka2!F:F)
-
Delila_1
veterán
válasz Geryson #12076 üzenetére
A SZUMHATÖBB függvény kritériumai ÉS kapcsolatban vannak egymással.
Ez azt jelenti, hogy a feltétel akkor igaz – akkor veszi be a G oszlop értékét az összegzésbe –, ha a tartomány cellái egyszerre tartalmazzák teljes egészükben a Sz-Exp és Sz-Eur értéket. Mivel ez nem lehetséges, egyik cella sem felel meg ennek a kritériumnak, az eredmény nulla lesz.
-
félisten
-
Apollo17hu
őstag
válasz Sir Pocok #12057 üzenetére
Így elsőre a B, C egyezőséget ezzel, mondjuk az F oszlopba, képletmásolással:
=HA(B1=C1;"x";"")
Utána DARABTELI() függvénnyel összeadhatod az "x"-eket.
A C oszlop azonos celláit passzolom. Esetleg 2007-es Excelben másold át vhova a C oszlopot, és nyomj rá az Adatok menüszalagon belül egy "Duplikációk eltávolítását". Ekkor kiírja, hogy hány cella volt összesen, és hány maradt. A kettő különbsége a duplikálódás.
-
Geryson
addikt
válasz Geryson #12076 üzenetére
Most sajnos ugyan ebbe a hibába estem bele, egy másik helyen sem összegez. Közben rájöttem, hogy az a gondja értelemszerűen, hogy olyat keres, ami "sz-eur" és "sz-exp" is, legalábbis így gondolom. Ez a képletem most:
=SZUMHATÖBB(Munka2!F:F;Munka2!C:C;">"&Q3;Munka2!C:C;"<="&S3;Munka2!A:A;"sz-eur"&"*";Munka2!A:A;"sz-exp"&"*")
Hogy fogalmazzam azt meg, hogy akkor is ha "sz-eur" és akkor is ha "sz-exp", tehát a korábban leírtak szerint bármelyik feltétel teljesülése esetén?
-
Geryson
addikt
válasz Delila_1 #12075 üzenetére
Szia Delila! Szuper, így már megy!
ERRE esetleg egy ötlet? Apollo javaslata szerint megcsináltam az összefűzött SZUMHA függvényt, amit a következő hozzászólásban javasolt és megy is, na de mit rontottam én el, miért nem megy a több kritériumos SZUMHA?
-
Delila_1
veterán
válasz Apollo17hu #12073 üzenetére
A feltételt ilyen formában kell megadni: ">" & MA().
-
Geryson
addikt
válasz Apollo17hu #12073 üzenetére
Ez egy érdekes gondolat, nekem is eszembe jutott. Direkt általánosnak tűntettem fel a dátumoszlopot és hasonlóan általánosnak a =MA függvény eredményét, csak úgy tesztképpen. Nem működött... Biztos valami bagatell dolog lehet és emiatt itt állok...
-
Geryson
addikt
Hát sajnos nem jutok előbbre, pedig most már egy teljesen egyszerű függvényt is próbáltam és semmi:
=SZUMHA(Munka2!C;">MA()";Munka2!F)
Tényleg úgy néz ki, hogy a C tartományt nem ismeri fel dátumnak. Ez onnan is látszik (pedig átállítottam a tulajdonságoknál), hogy a függvényvarázslóban 40xxx számmal sorolja fel a dátumokat.
Na remélem reggel majd tud valaki segíteni...
[ Szerkesztve ]
-
Geryson
addikt
válasz Apollo17hu #12070 üzenetére
Hm, igen, ilyesmiről már én is hallottam. Na, még molyolok egy kicsit...
-
Apollo17hu
őstag
válasz Geryson #12069 üzenetére
Ezt sajnos passzolom. Néhány napja nekem is hasonló problémában segítettek, itt is az a baja, hogy a C oszlopodban dátumétékek vannak, viszont a C3 cellából a "<C3" kifejezés idézőjelei miatt a dátumértékek szöveggé(?) alakulnak át, ami nem tesz jót az összehasonlításnak.
-
Geryson
addikt
válasz Apollo17hu #12068 üzenetére
Jééé, nekem ez előbb nem ment. Most megy, nem is értem. Köszönöm Mester!
Várj csak, akkor van egy másik kérdésem is:
=SZUMHA(_SzamlaLista_20111118_175531!C;"<C3";_SzamlaLista_20111118_175531!F)
Azt próbáltam beírni, hogy összegezze akkor az értékeket, ha a C oszlopban az érték kisebb/nagyobb mint jelen esetben a C3 oszlopba írt érték. Dátumokról van szó. Az F oszlopban vannak ugye az összegzendő értékek. Hát ezt sem csinálja a betyár...
[ Szerkesztve ]
-
Geryson
addikt
Megööörülök. Egy adott oszlop (a példában "A") szeretném ha összegezne a SZUMHATÖBB értékeket (amik a "G" oszlopban találhatóak) ha azok "Sz-Eur" és "Sz-Exp" szóval kezdődnek (tehát nem a 2 feltétel együttes teljesülése esetén, hanem ekkor is és akkor is). Gondolom azért kell a SZUMHATÖBBöt használnom, mivel nem csak egy kritérium van.
A képletem így néz ki:
=SZUMHATÖBB(_SzamlaLista_20111118_175531!G:G;_SzamlaLista_20111118_175531!A:A;"sz-eur"&"*";_SzamlaLista_20111118_175531!A:A;"sz-exp"&"*")
Namármost ameddig az első kritériumot írom be, addig a függvényvarázsló már mutatja is a helyes eredményt. Ahogy beírom a második kritériumot, akkor rögtön "0" lesz az eredmény, pedig mondanom sem kell, hogy még nagyobbnak kellene lennie, mint az első kritérium teljesülése esetén.
-
torment
csendes tag
12065 sikeresen megoldódott
-
torment
csendes tag
válasz perfag #12053 üzenetére
Mosolygók nélkül !
3 munkalapról kellene adatokat másolni egy adott munkalapra. Itt kellene egy jó makró.
Adatok:
Munkalapok
gép1
gép2
gép3
AE23 cella kódjai: 1;2;3Másolandó cellák: B3:F26 G3:K26 L3:P26 Q3:U26 V3:Z26
AA3:AE26 AF3:AJ26
AE18 cella kódjai:1;2;3;4;5;6;7
A cellákat a kód kombinációk szerint kellene átmásolni egyszerre csak egy cella tartományt.Cél cella:
Napi_ellenőrzőLapA kódok beviteli listáról vannak kiválasztva.
-
mArZsi
tag
Első részére valaki valami megoldást nem tudna eszközölni nekem? =>
(#12048) mArZsi -
Gerisz
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #12061 üzenetére
Köszönöm!
-
félisten
-
Gerisz
addikt
válasz bugizozi #12059 üzenetére
Nem akarom látni, mert kicsi a táblázat.
De a lényeg, hogy beállítom a cella szélességet és azt a szélességét tartsa is meg akkor ha az alatta lévő cellának is állítom a szélességet ugyan abban az oszlopban.
Az egyik cellában szöveg van, cella egyesítéssel átfed 5 cellát.
Ez az 5 cella alatta már mind különböző mérettel kellene, hogy rendelkezzen.
(hogy még jobb legyen, de így van)
Az ezek alatt lévőknek is különböző méretűnek kellene lenniük (és a legfontosabb) azért mert rá kell férniük egy lapra. Ki fogom nyomtatni.Lehet egyáltalán ilyet?
[ Szerkesztve ]
-
bugizozi
őstag
válasz Gerisz #12058 üzenetére
elég kacifántosan tetted fel a kérdést... remélem jól értelmezem...szóval ha az első 10 sort szeretnéd mindig látni akkor Ablak -> Felosztás, beállítod ahogy szeretnéd majd pedig Ablak -> Ablaktábla rögzítése.
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Gerisz
addikt
Meg kellene oldanom.
[ Szerkesztve ]
-
Sir Pocok
őstag
A következővel kapcsolatban kérném a segítségeteket:
Adott egy táblázat. a,b,c,d oszlopok kb. 1000 sor
A táblázatban meg kellene néznem, hogy hány olyan tétel van ahol b,c cellák azonosak, illetve azt, hogy hány azonos értékű c cella van. A kereshetőség érdekében jó lenne ha az ilyen sorokat valamilyen formában megjelölné.
Köszönöm előre is!
Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.
-
zhari
csendes tag
Sziasztok!
Az B oszlopban szereplő értékeket feltételes formázással beszíneztem, a hozzájuk tartozó (u.az a sor) megnevezéseket az A oszlopban is ugyanolyan színre szeretném színezni (dinamikusan). Ezt hogyan tudnám megoldani függvénnyel (ha nem lehet akkor makróval)?
Szép napot.
-
torment
csendes tag
3 munkalapról kellene adatokat másolni egy adott munkalapra. Itt kellene egy jó makró.
Adatok:
Munkalapok
gép1
gép2
gép3
AE23 cella kódjai: 1;2;3Másolandó cellák
B326
G326
L326
Q326
V3:Z26
AA3:AE26
AF3:AJ26
AE18 cella kódjai:1;2;3;4;5;6;7Cél cella:
Napi_ellenőrzőLap
C11:G34A kódok beviteli listáról vannak kiválasztva. Nem születtem zseninek, de egyszer csak összejönnek a dolgaim.( Lesznek még szebb napjaim.)
[ Szerkesztve ]
-
mArZsi
tag
Sziasztok Excelesek!
Segítséget szeretnék kérni, mert kezdek dührohamot kapni...
Egyik excel fájlból szeretném behívni a másik excel fájl egyes celláit. Ez így néz ki:
='[fájl.xls]lap'!$A$1
Na most van hogy behívja, van, hogy nem. Ha behívta, de látom, hogy rossz cellát kértem be, mondjuk nekem A2 kell, akkor átírom 2 végűre, de ahogy átírom, már nem azt hozza be, hanem szövegként kiírja a behívás parancsát.
Gondoltam 2010 nyavajája, de 2007-el is ugyanezt csinálja.Most még egy kérdés eszembe jutott:
Van mondjuk sok-sok nevünk egy tartományban. De van, hogy egy név többször is szerepel, több Gipsz Jakabunk van. Hogyan hozhatok létre egy listát, hogy milyen nevek vannak?!
Ugye egymás alá bemásolva az összes nevet és utána a többszörösen előfordulókat kitörölni kicsit macerás, főleg, ha mondjuk 2000 név van...[ Szerkesztve ]
-
Gerisz
addikt
Sziasztok!
Azt sem tudom mit kell keresnem így segítsetek!
Adott egy tábla amiben az első 10 sor szeretném úgy fixálni (vagy mit kell vele), hogy az alattuk lévőkben nyugodtan állíthassam a cella sor és oszlop szélességét, azok fixen maradjanak és ne változzanak.
-
-
torment
csendes tag
válasz Apollo17hu #12036 üzenetére
Köszönöm, tetszik a megoldás.
-
Aguinaga
őstag
válasz perfag #12040 üzenetére
Köszi!
Még egy kérdés:
Ha annyiban változott a dolog, hogy nem a sorokat kell átmásolni a második lapra, hanem mondjuk az első lap a2 celláját a második lap d17-esébe, az első lap b2 celláját a második b11-ében, és így tovább a négy adattal, akkor mennyiben változna a megoldás?
Persze az továbbra is áll, hogy az 1. munkalap minden egyes sora után a 2. lapot ki kellene nyomtatni és feltölteni az első lap következő sorával.PSN: OldSlowhand74
-
perfag
aktív tag
válasz Aguinaga #12037 üzenetére
Nem kell átmásolni, hivatkozni kell az első lapra, az eltolás függvényt használva.
Nálam a 2010-ben ez Eltolás, de a 2003-ban úgy emlékszem Ofszet volt a függvény neve.
Pl. A második lapon az F4 cellába beírom az eltolás értékét. Az első adatsornál ez 0, utána 1, 2 ... ha sok van, akkor betehetsz egy Léptető nyíl vezérlőt.
Ugyancsak a második lapon D4-be beírom: =ELTOLÁS(Munka1!B3;F4;0)
Ez átveszi a Munka1 lapról a B3 értékét és eltolja a sorok számát F4 értékével, most 0-val.Ezt megcsinálod 4 helyen, utána nyomtatás gomb, léptetés, nyomtatás gomb ...
A léptetés, nyomtatás beírható egy makró For ... Next ciklusába - de minek.
-
Aguinaga
őstag
Kéne egy kis help, én úgy tűnik, kevés vagyok hozzá:
2003-as Excelben meglehet-e oldani egy olyat, hogy adott két munkalap:
- elsőn adatok vannak sok-sok sor, soronként 4 db.
- ezen adatokat a második munkalap megfelelő sorába kell átmásolni, majd
- ezen munkalapokat kinyomtatni egyesével (mindig csak egyet, tehát az 1. munkalap első sorának 4 adatát átmásolva kinyomtatni a második munkalapot, majd feltölteni az első adatlap 2. sorával, kinyomtatni, etc, etc). A lényeg az lenne, hogy ez automatikusan menjen, ne kelljen a másolgatni az első lap adatait és utána egyesével nyomtatgatni.Van valami ötlete valakinek erre?
PSN: OldSlowhand74
-
torment
csendes tag
Beviteli listából választottam eddig műszak számot.
1. műszak 06:00-14:00
2. műszak 14:00-22:00
3. műszak 22:00-06:00Az operátorok feledékeny emberek ezért felmerült a következő ötlet.
Az aktuális időt kiíratom B6 cellába a MOST függvénnyel, majd a HA(ÉS) függvénnyel össze
hasonlítom az idő intervallumokat.
A várt eredmény nem lett díjazva.Kinek van megoldása ?
-
perfag
aktív tag
válasz Zomb€€ #12032 üzenetére
Igazad van, rossz volt a válaszom. Lehet, de nem úgy.
Google: vba writing data to closed workbookAz egyik lehetőség használj ADO-t. Ez a norvég fickó a kedvencem, mert trondheimi (Rosenborg), bár a kommentek szerint nem műxik a kód. Microsoft terméktámogatás, egy ipse, aki ezt tanítja is, ők sem rosszak.
Miért nem jó neked egy ScreenUpdating=False paranccsal elrejteni a fájl megnyitását? Amit nem látok az nincs is
-
Zomb€€
őstag
Lehet olyat csinálni, hogy egy nyitott munkafüzetből egy nem megnyitottba másolok direktbe? Pl. így: Range("A1").Copy Workbooks("d:\user\Documents\MAKRO\teszt02.xls").Sheets("Munka2").Range("A1")
"Egyszer fent...egyszer fent!"
-
Delila_1
veterán
válasz torment #12026 üzenetére
Perfag makrójába írtam be a
lap = "gép" & Range("X15") & "_heti" sort, és a másolásnál a lap helyét ennek megfelelően módosítottam.Sub Másol()
Sheets("Lemez_Spc").Select
Dim lap As String, sor As Integer, oszlop As Integer
lap = "gép" & Range("X15") & "_heti"
sor = Range("Y21")
oszlop = Range("Y6")
Range("B35:F42").Copy Sheets(lap).Range("B3").Offset((sor - 1) * 8, (oszlop - 1) * 5)
End Sub[ Szerkesztve ]
-
torment
csendes tag
válasz Delila_1 #12020 üzenetére
Bejött még egy feltétel az adtok kezeléseben. A gépsorok száma 3.
Így a mérési adatokat 3 külön álló munkalapra kell elhelyezni, attól függően melyik gépsor adatait állítom be. A gépsorok kódja 1,2,3 X15 cellában. Az előző makrót kitudnád bővíteni ezekkel a feltételekkel. A munkalapok neve gép1_heti; gép2_heti; gép3_hetiElőre is köszönet.
Torment
-
perfag
aktív tag
válasz torment #12016 üzenetére
Látom mire hazaértem megoldódott a dolog. Annyi baj legyen, ha már belekezdtem itt a kód:
Sub Másol()
Worksheets("Lemez_Spc").Select
sorok = Range("Y21")
oszlopok = Range("Y6")
Range("B35:F42").Copy Worksheets("Heti_adatbázis").Range("B3").Offset((sorok - 1) * 8, (oszlopok - 1) * 5)
End Sub -
Delila_1
veterán
válasz erich85T #12018 üzenetére
A makró egy irányított szűréssel indul, ami az A oszlopban lévő neveket szűri meg úgy, hogy minden név csak egyszer szerepeljen az E oszlopban. Ezután a nevek mellé felsorolja az adatokat.
Sub mm()
Dim sor As Integer, usor As Integer, sor_név As Integer, usor_név As Integer
Dim név, oszlop As Integer
'Irányított szűrés az E oszlopba az egyedi nevekkel
Range("A:A").AdvancedFilter Action:=xlFilterCopy, CopyToRange:=Range( _
"E1"), Unique:=True
usor = Range("E1").End(xlDown).Row: usor_név = Range("A1").End(xlDown).Row
'Kigyűjtés
For sor = 2 To usor
név = Cells(sor, "E"): oszlop = 6
For sor_név = 2 To usor_név
If Cells(sor_név, 1) = név Then
Cells(sor, oszlop) = Cells(sor_név, 2)
oszlop = oszlop + 1
End If
Next
Next
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
erich85T
csendes tag
Sziasztok! Új vagyok a fórumon. Nem tudom, hogy mennyire nehéz megvalósítani, de ha esetleg van valakinek valami ötlete, esetleg kész megoldása a problémámra azt szívesen fogadnám. A kérdésem excel makro programozása témakörhöz kapcsolódik.
Van két oszlop, az első oszlopban nevek vannak a másodikban meg a névhez tartozó adatok. Valahogy így:
név - adat
a - x
a - y
a - z
b - q
b - w
b - p
b - qEzen táblázatot úgy szeretném transzponálni, hogy a név (egy adott sorban) csak egyszer szerepeljen, és az adatok a sorokból, egymás mellé kerüljenek oszlopokba. Így:
a - x - y - z
b - q - w - p - qTöbb problémát is meg kellene így oldani a kódolásban:
- a kódnak figyelnie kell az azonos neveket, mivel valamelyik névhez lehet másik névhez meg akár 200 adat is tartozhat.
- ennek megfelelően az egymás mellé kerülő oszlopok száma is változik
- át kell rendeznie a táblázatot,a fenti formának megfelelően stb stb.Ha valakinek van erre ötlete, hogy miképpen lássak neki, esetleg kész kódja van ehhez azt megköszönném.
Erik
Egyszerűbben írva:
Igen ez stimmel, valóban transzponálásról van szó. Viszont automatizálni szeretném ezt a folyamatot, nekem arra kell egy program, hogy a tartományt kiválassza és a fent leírt elv szerint transzponálja. Nagyon sok sor van a táblázatban, és a tartományok méretei is különböznek. Nekem azt kellene, hogy megvalósítsa a program, hogy kijelölje a megfelelő tartományt, jelen esetemben az egymás alatt lévő azonos neveket. Ehhez a névhez tartozó adatokat pedig egymás mellé oszlopba transzponálja.
tehát ebből:
név1 - adat1
név1 - adat 2
név1 - adat 3név2 - adat 4
név2 - adat 5
név3 - adat 6ezt csinálja:
név 1 - adat 1 - adat 2 - adat 3
név 2 - adat 4 - adat 5
név 3 - adat 6 -
Delila_1
veterán
válasz torment #12014 üzenetére
Nem offset-tel oldottam meg, hanem a több elágazású select case-zel.
A Select Case sorban meg kell adni a figyelendő változót, a Case1, Case2, ....Case7 sorokban pedig azt, hogy melyik érték esetén mit csináljon a program.
Sub Másol()
Dim sor%, oszlop%
Sheets("Lemez_Spc").Select
sor% = Range("Y21"): oszlop% = Range("Y6")
Select Case sor%
Case 1
sor% = 3
Case 2
sor% = 11
Case 3
sor% = 19
End Select
Select Case oszlop%
Case 1
oszlop% = 2
Case 2
oszlop% = 7
Case 3
oszlop% = 12
Case 4
oszlop% = 17
Case 5
oszlop% = 22
Case 6
oszlop% = 27
Case 7
oszlop% = 32
End Select
Range("B35:F42").Copy Sheets("Heti_adatbázis").Cells(sor%, oszlop%)
End SubSzerk:
A #12012-es hozzászólásban úgy látszik, mintha 2 sorban lenne megadva a honnan - hova másol, pedig 1 sorba kell írni, közötte szóközzel. Programkódként kellett volna megadnom.[ Szerkesztve ]
-
perfag
aktív tag
válasz torment #12013 üzenetére
Újabb kérdés: látni vélek egy rendezettséget, amit ofszet segítségével ki lehetne használni.
B3 az alap cella, ehhez képest a napok 5 oszloppal tolják el a cél tartományt, a műszakok pedig 8 sorral. Jól látom?
Most még dolgozom (? ha a tanítást annak lehet mondani), dél körül végzek, ha addig DelDelila nem oldja meg, küldöm a kódot. -
torment
csendes tag
válasz perfag #12011 üzenetére
Köszönöm a gyors reagálást.
Adott egy Lemez_Spc munkalap, adatokat kell átírni B3542 cellákból a Heti_adatbázis
munkalap 21 kijelölt cella tartományba. A 21 kijelölt tartomány kiválasztását meg kell
határozni a következők szerint. A hét minden napja és naponta 3 műszak igy jön ki a 21
tartomány. A napok és műszakok kódjai automatikusan generáltak.
Napok kódjai 1,2,3,4,5,6,7 értékek a Lemez_spc munkalap Y6 cellában.
Műszakok kódjai 1,2,3 értékek a Lemez_spc munkalap Y21 cellában.
Olyan makróra lenne szükségem ami figyeli a napok illetve műszakok kódjait és a
Heti_adatbázis lapra átírja az adatokat.
Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat, Vasárnap
1. mű B3, G3, L3, Q3, V3, AA3, AF13
2. mű B11, G11, L11, Q11, V11, AA11, AF11
3. mű B19, G19, L19, Q19, V19, AA19, AF19A 21 hely kijelölése.
Szerintem ennyi elég kell, hogy legyen. Az én IQ közle jár a 60-hoz.
Köszönöm az eddigi fáradozásodat.
-
Delila_1
veterán
válasz torment #12009 üzenetére
Addig is, míg Perfag kérdéseire válaszolsz, a másolás egyszerűbb módja
sheets("Lemez_SPC").range("B35:F42").copy sheets("Heti_adatbázis").range("B3")
elegendő.
Ahhoz, hogy ne legyen mindenféle vigyori fej a képletben, ki kell jelölnöd, és a "Konvertálatlan" üzemmódot kell alkalmaznod.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
perfag
aktív tag
válasz torment #12009 üzenetére
Az a helyzet, hogy én nem értem (ez persze nem meglepő, ennyi IQ-cskával amennyi nekem van .
"a hét napjai, naponta három műszak" az a "3x7 feltétel" azt hiszem. Na de hol adod meg ezeket az adatokat? És milyen formában?
"21 helyre kell adatot másolni." - kell, vagy lehet? 21-szer másolod ugyanazt az adatot valahova, vagy egyszer a 21 lehetséges hely valamelyikére? Ez a 21 hely 21 munkalap, vagy egy munkalap 21 különböző lehetséges tartománya? A felépítésről el kellene mondanod egy s mást. -
Apollo17hu
őstag
válasz Fire/SOUL/CD #11998 üzenetére
királyság
-
torment
csendes tag
Üdv Mindenkinek !
Örömmel tölt el, hogy rátaláltam erre a Fórumra.
Excel táblázatokat gyakran használok, de eljutottam a felismeréshez a VBA nem erősségem.
Segítsetek makrót írni!
Adatok a hét napjai, naponta három műszak
Feladat adott munkalap kitöltött celláinak átmásolása másik munkalap adott celláiba.
Sheets("Lemez_SPC").Select
Range("B3542").Select
Selection.Copy
Sheets("Heti_adatbázis").Select
Range("B3").Select
ActiveSheet.PasteEz a makró fut, de az adatokat a Heti_adatbázis lapon más-más helyre kell átírni.
Vagyis 3x7 feltételt kell megvizsgálni és azok szerint 21 helyre kell adatot másolni.
A Lemez_ SPC lapon nem változnak az átírandó cellák. Rendelkezésre állnak kijelölt cellákban a műszakok és a hét napjainak kódjai. (1.2.3. vmint 1.2.3.4.5.6.7.)
Ha valaki tud segítsen!
Előre is köszönet
-
Delila_1
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Villanyszerelés
- Asszociációs játék. :)
- Elemlámpa, zseblámpa
- ASUS blog: mesh hálózattal a karácsony is könnyebb
- Nők, nőügyek (18+)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest