- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikkolo^^
addikt
Egy honlapról adatokat másoltam be egy táblázatba és jöttek vele együtt a pipálós mezők is. Az adatokra már nincsen szükség, de pipás rész még ottvan és nem tudom kitörölni. Nem enged rákattintani és a mezők fölött áll. Ezeket hogyan lehet kitörölni?
-
BullZeye
veterán
Köszi a segítséget, sikerült összehoznom és lecserélnem az Fkeres függvényt, és megmaradt a többi kiegészítő függvény is (hahiba, indirekt stb). Most még tesztelem, de első ránézésre jónak tűnik!
szerk.
Viszont a corei7-es procit is megfekteti
Ha berakok csak 10 cikkszámot hosszú percekig számolja, és most valamiért fel se ismer pár ott lévő dolgot, azt hiszem valamit elrontottam, szóval kezdem elölről.szerk2.:
Megtalál mindent, csak baromi lassan az fkereshez képest. :\[ Szerkesztve ]
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
RedHarlow
aktív tag
Sziasztok!
Rengeteg word dokumentum anyagát szeretném excelbe importálni. Van esetleg valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Milyen megoldást szoktak használni?
-
Mutt
senior tag
válasz ny.janos #38094 üzenetére
Szia,
Van korlátja a tömbfüggvényeknek (angolul), de az általad említett számosságnál sokkal nagyobb.
A KERES függvény csak közelítő találatot ad ezért az adatoknak rendezettnek kell lennie.
A SZUMHATÖBB esetén nem kell sorbarendezés. Ott viszont hibát vétettem, mert angolul a MAXIFS függvényt MAXHA-nak gondoltam rosszul.A legjobb ha letöltöd a profi megoldást innen.
A piros színű lapon vannak az eltérő megoldások. A J37-es cellában van a képlet ami unverzálisabb.üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Delila_1
veterán
válasz dellfanboy #38093 üzenetére
A ThisWorkbook laphoz kell rendelned a makrót.
Private Sub Workbook_Open()
Dim honap As String
honap = Chr(Month(Date) + 64)
With Sheets("Munka1") 'Írd át a lap nevét
.Columns("A:N").Locked = True
.Protect Password:="TitkosJelszó", UserInterfaceOnly:=True 'Írd át a jelszót
.Columns(honap & ":N").Locked = False
End With
End SubA füzetben Alt+F11-gyel bejutsz a makró szerkesztőbe. Bal oldalon kiválasztod a füzetedet, majd azon belül a ThisWorkbook lapot. A jobb oldalon lévő üres felületre másold be a makrót. A füzetbe visszalépve makróbarátként kell elmentened.
Mikor megnyitod a füzetet, ez a makró automatikusan lefut, és elvégzi a feladatot.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
ny.janos
tag
Szia!
Nem is számítottam a kérdésemhez képest ennyi idővel később érkező megoldásra, de nagyon jó, hogy így történt.
A helyzet az, hogy az angolhoz láma vagyok, így az általad írt képletet a táblázatomba bemásolva próbáltam megérteni annak működését. Az első megoldást sikerült felfognom azt hiszem. A második képlet 0 eredményt hoz, gondolom valami hiba van a képletben, de egyébként sem vagyok biztos abban, hogy fel tudnám fogni, hogy ott mi és miért történik. De nem is baj, az első megoldás bőven elegendő a számomra, mellesleg sokkal profibb, mint az én megoldásom, mivel az adatoknak ez esetben (ha jól sejtem) nem kell sorba rendezettnek lenniük.A kérdés már csak az, hogy ez a megoldás (KERES függvény) mennyire használható olyan esetben, ha a cikkszámok számossága 100-as, netán 1000-es nagyságrend, és mindegyik cikkszámhoz több időszaki ár tartozik. Ez esetben ugye a függvény tömb részeinek sok száz, vagy sok ezer relációt kell vizsgálnia. Vajon bírni fogja a processzor? Vagy van esetleg ilyen szintű korlátja a tömb függvényeknek?
[ Szerkesztve ]
-
dellfanboy
őstag
van egy excel file-m ami eleg nagy.
le van vedve jelszoval hogy csak az adott oszlophoz, cellakat lehet modositani ami valtozik honaprol, honapra.
idaig mindig manualisan felulirtam a hogy mely cellak/oszlopok elerhetoek irni/olvasni:
pl januarban a-n oszlop
februarban b-n
marciusban c-nvan erre valami beallitas hogy egy adott intervallumban valtozzon az elerheto mezok szama, vagy marad a havi manualis elerheto cellak modositasi metodus?
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
Mutt
senior tag
válasz BullZeye #38091 üzenetére
Szia,
Egy kis segítség a megértéshez:
- az INDEX függvény van kívül, ami vár egy tartományt és abból az adott pozícióban lévő elemet adja vissza, pl. a B-oszlop 4-ik elemét,
- a belső függvény ami próbálja megmondani hogy hanyadik elemről van szó.A függvény alapja, az hogy a cikklistában lévő értékeket megfelelő formátumra hozzuk (csonkoljuk az első aláhúzásig) és azt összehasonlítjuk a keresési szöveggel.
Ha csak A1-ben lenne cikklista, akkor a
BAL(A1;SZÖVEG.TALÁL("_";A1))
rész az "alma_1234"-ből "alma_" -t adna vissza.
Mivel nekünk nem csak 1 db cikkünk van, ezértBAL(A1:A10;SZÖVEG.TALÁL("_";A1:A10))
résszel egyszerre több cellán végezzük el a fenti átalakítást. Azonban a BAl/SZÖVEG.TALÁL csak 1 bemeneti értékkel műkődik. Mivel mi most egyből 10 db-ot adtunk neki ez már tömb (array) művelet, ha ilyet akarunk csinálni akkor Ctrl+Shift+Enter-t kell nyomni a bevitel után, hogy az Excel tudja hogy szándékosan adtunk meg több értéket és mindegyiken kérjük a művelet elvégzését. Az eredmény egy tömb lesz: {"narancs_";"alma_";"alma_";"barack_";"banan_";"dinnye_";"alma_";"eper_"}.Megvan a csonkolt szöveg, már csak össze kell hasonlítani a kereső kifejezéssel, erre van a
=BAL(D2;HOSSZ(D2)-6));1)
rész utánna. Ez a tömb összes elemén végigmegy és IGAZ/HAMIS eredményt fog visszaadni. Vhogy így: {HAMIS;IGAZ;IGAZ;HAMIS;HAMIS;HAMIS;IGAZ;HAMIS}A képletben van a két gondolatjel, ami valójában kettős tagadás és felesleges is (törölhető gond nélkül). Egy tagadás egy számból az ellentétes előjelű változatát csinálja, a két tagadás az eredeti számot adja vissza. A HAMIS-ból 0-t, az IGAZ-ból pedig 1-et csinál. A fentiből ez lesz: {0;1;1;0;0;0;1;0}.
A
SOR(A5)
képlet a cella sorszámát adja vissza, aSOR(A1:A10
) pedig egy szép listát azokról a sorokról, ahol a cikkszámok találhatóak, esetünkben 1-10-ig.
Ha ezt a sorszámot elosztjuk a fent kapott 0 és1-et tartalmazó tömbbel, akkor csak azok a sorszámok maradnak meg ahol találatunk van, a többi ZÉRÓOSZTÓ hibát ad vissza. Vmi ilyet: {#DIV/0!;3;4;#DIV/0!;#DIV/0!;#DIV/0!;8;#DIV/0!}A végére maradt
ÖSSZESÍT(14;6;<fenti eredmény>;1)
rész, amiből a 14 a NAGY függvény kódja, a súgóban látható a többi is. A 6-os egy olyan paraméter amely azt mondja a függvénynek hogy a hibás értékeket (pl. a ZÉRŐOSZTÓ) hagyja figyelmen kívül, vagyis ez marad meg {3,4;8}.
A végén az 1-es pedig azt mondja meg hogy a legnagyobb értéket kérjük vissza. Az eredményünk 8, ami azt jelenti hogy a 8-as sorban van ami kell nekünk, az INDEX pedig ki is írja.Az ÖSSZESÍT függvény a kevés függvények egyike ahol a tömbképletet nem kell Ctrl+Shift+Enter-rel bevinni.
üdv
A tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
BullZeye
veterán
Cikkszámok 1 listában nincsenek duplikálva, szóval mindkét listában csak 1 alma van, 1 narancs, 1 barack van, csak 2 listában a dátum más, így tökéletesen megfelelne az első alsó vonalig nézni ( _ )
Kiprószáltam, működik, de ami jelenleg picit problémát jelent, hogy megértsem a dolgot, mert számomra egyenlőre kínai, próbálom tagolni a dolgot, hogy az eredeti függvénybe valahogy berakjam ezeket.
Köszi!Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
norbika84
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy több munkalapból álló excel táblázatom. Ha a Nyomtatni nevű munkalap B2 cellájába beírok egy dátumot, akkor ezt a dátumot meg kellene keresni a többi munkalap (legyen a nevük pl. név1...név10) C oszlopában, és ha talál, akkor az adott sorból kellene másolni adatokat a Napok nevű munkalapra a következő üres sorba.
pl. ha a név2 nevű munkalapon az 5. sorban van olyan dátum, akkornév2 ->Napok
A1 -> B oszlopba (ez mindig fix, bármelyik sorban van az adott dátum)
C5 ->A oszlopba
D5 -> K oszlopba
F5 -> C oszlopba
G5 -> E oszlopba
H5 -> F oszlopba
I5 -> G oszlopba
J5 -> H oszlopba (és ha ebben a J oszlopban az szerepel, hogy ALK, akkor a Napok nevű munkalapon az I oszlopba írja bele, hogy XY)
A Napok nevű munkalapon egymás után lehetne látni napok szerint a többi munkalap adatait.Ez így érthető, hogy mit szeretnék? Hogyan lehet ezt megoldani?
-
Mutt
senior tag
válasz ny.janos #38084 üzenetére
Szia,
A 37616-ban felvázolt problémára 2 megoldás
=KERES(2;1/(($E$2:$E$8=$A2)*($F$2:$F$8<=$B2));$G$2:$G$8)
=SZUMHATÖBB($G$2:$G$8;$F$2:$F$8;MAXHA($F$2:$F$8;$E$2:$E$8;A2;$F$2:$F$8;"<="&B2);$E$2:$E$8;A2)
Pont ezt a problémát dolgozta fel Mike Girvin (ExcelisFun) 3 hete. Itt láthatók a megoldásai:
1. Keres
2. Keres segédoszloppal kiegészítve
3. Szumhatöbb és Maxha
4. Fkeres, Maxha és segodoszlop
5. Index, Hol.van, Maxhaüdv
-
Mutt
senior tag
válasz BullZeye #38083 üzenetére
Szia,
Ha A1:A10 tartományban vannak a cikkszámok, B1:B10-ben amit majd ki kell iratani és D2-ben van a keresendő akkor ez a képlet (Office 2013-tól kezdődően) megoldja a keresést:
=INDEX(B1:B10;ÖSSZESÍT(14;6;SOR(A1:A10)/--(BAL(A1:A10;HOSSZ(A1:A10)-6)=BAL(D2;HOSSZ(D2)-6));1))
A hibák kiküszöbölésére nem lehetne az a megoldás, hogy mindig csak az első aláhúzásig lévő szöveget próbáljuk megkeresni? Ha igen, akkor a lenti képlet jó lehet. A fenti képernyőmentésen az F2-ben lévő értéket ez adja meg a hibás bevitel ellenére.
=INDEX(B1:B10;ÖSSZESÍT(14;6;SOR(A1:A10)/--(BAL(A1:A10;SZÖVEG.TALÁL("_";A1:A10))=BAL(D2;HOSSZ(D2)-6));1))
üdv
-
lcdtv
tag
Sziasztok!
Hogy tudnám szétválasztani külön oszlopokba a pl. Bemenetek száma: 1 szöveget ( külön a Bemenetek száma: , és külön az 1) úgy hogy a kettőspont is megmaradjon. Szövegdaraboló esetén letörli a kettőspontot. Előre is köszi! -
-
BullZeye
veterán
válasz BullZeye #37179 üzenetére
Mégsem jó a wildcard, mert az nem kezeli azt amit szeretnék, csak akkor, ha kitörlöm az utolsó karaktereket, de hosszú távon ez nem jött be, sok a hiba lehetőség, pl listába rossz cikkszám került, dátum nélkül csak annyi, hogy "alma", mert nem vettem észre másolás-beillesztésnél.
Így a kérdés megint aktuális, hogy oldható meg egy Fkeresnél, hogy ha vannak cikkszámaim:
Jelenlegi cikkszám amit keresni kell:
narancs_180401
alma_180501Táblában lévő cikkszám amit meg kéne találni, és aminek az értékét használnia kéne:
narancs_180329
alma_180407Megoldható ez?
Eladó Yuka 1000 robotfűnyíró + sweeper!
-
Mutt
senior tag
válasz p5quser #38070 üzenetére
Szia,
Az EVALUATE Excel 4.0-ás függvény tud neked ebben segíteni, de csak trükkösen hívható elő.
Ha az adatok az A oszlopban vannak, akkor hozz létre a névkezelőben egy változót, aminek a képlete ez:=EVALUATE($A1)
Ahogy látható csak az A-oszlop lesz rögzítve, a sor változik.
Ezek után ahova beírod a változód nevét oda a sor első oszlopának értékét ki fogja számolni.
Alternatív megoldás a Power Query használata.
Itt is igazából a fenti függvényt lehet használni, de a neve Expression.Evaluate.
üdv
-
PistiSan
addikt
válasz ny.janos #38079 üzenetére
Pont azért követem a topicot, hogy minden féle megoldástól olvassak, tájékozódjak, párszor már volt olyan, hogy egy adott problémára kellett megoldást találnom, és emlékeztem hogy korábban volt erről szó itt. A jegyzettömb számomra egy gyakran használt univerzális eszköz, de erre pont nem jutott nekem sem eszembe.
-
ny.janos
tag
válasz p5quser #38078 üzenetére
Az itt segítséget nyújtó fórumtársak túl profik az excelhez hozzám képest, ami ebben az esetben pont nekem jelentett előnyt. (Mivel ők kizárólag excelben gondolkodtak, legalábbis nekem úgy tűnt.)
A néminemű tudatlanságom okán viszonylag sokszor szoktam az excel megoldásaimhoz jegyzetttömböt és word-öt is használni. Így adta magát a dolog, hogy ez esetben is kipróbáljam. Kár, hogy csak azt követően sikerült megírnom a megoldást, hogy már manuálisan végigmódosítgattad a fájlodat. -
p5quser
tag
-
Fferi50
Topikgazda
válasz p5quser #38075 üzenetére
Szia!
Úgy tűnik, ilyen több műveletet tartalmazó képletet csak egy módon tudsz kiszámoltatni (bár erre igazán lehet azt mondani, hogy pofonegyszerű ):
A kifejezést tartalmazó cellára nyomsz egy F2-t majd eléírod az = jelet.
Persze ez többszáz cellánál elég időigényes. De sajnos makróval sem találtam jobb megoldást.Üdv.
-
p5quser
tag
Igazából most már kezdek beletörődni, úgyhogy az is érdekelne, hogy hogyan lehetne legközelebb elkerülni az ilyen malőröket. Lehet valahogy prefixálni az egyenlőségjelet, vagy minden egyes adatbevitelnél shift+7-et kell nyomni?
Köszönöm! -
p5quser
tag
Sziasztok!
A mellékelt kép alapján lett felhordva egy bálányi adat. Hogy lehet úgy egyenlőségjelet tenni, vagy úgy formázni a cellákat, hogy el is végezze a megadott műveleteket? Sok mindent kipróbáltam, de ennyi idő alatt végeztem volna a negyedével.
Előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Dolphine #38065 üzenetére
A másik lapon hivatkozással hozhatod be az első (egyik) lap megadott cellájának az értékét.
Pl. a Munka1 lap B5 cellájának az értékét szeretnéd látni a Munka2 lap C3 cellájában. A Munka3 C3 képlete=Munka1!B5
A hivatkozott cella módosításával együtt változik a másik.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Dolphine
addikt
Sziasztok!
Olyat tud az Excel, hogy egy adott dokumentumba több munkalap is és, és ha az egyikbe beírok egy számot, akkor az egy másik munkalap adott helyén megjelenik?
Nem tudom, hogy érthető volt-e a kérdésem.Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
Fferi50
Topikgazda
válasz bteebi #38045 üzenetére
Szia!
Excelből nyilván Word objektumként kezeled a Word dokumentumot, amiben cserélni szeretnél. Ebben az esetben az Excel VBA nézetben a Tools - References - menüpontban be kell jelölnöd a Microsoft Word libraryt. Ettől elérhetővé válnak a Word konstansok is.
Ha a Word objektumot WordDoc változónéven kezeled, akkor
Az első oldali fejlécWordDoc.StoryRanges(wdFirstPageHeaderStory)
az általános fejléc
WordDoc.StoryRanges(wdPrimaryHeaderStory)
hivatkozással érhető el.
A csere pedig:WordDoc.StoryRanges(wdPrimaryHeaderStory).Find.Execute Findtext:="Város1", ReplaceWith:="Nagykanizsa"
Természetesen az egyes szekciókban, amennyiben eltérőek a fejlécek, külön is cserélheted azokat, itt viszont tudnod kell, hogy melyik Header darabban van a keresett szöveg (nekem úgy tűnt, a normál header az 1 sorszámú, az első oldali a 2. sorszámú):
WordDoc.Sections(2).Headers(1).Range.Find.Execute Findtext:="Város1"), ReplaceWith:="Nagykanizsa"
Ugyanez vonatkozik a láblécekre is, csak a Header helyett Footer a neve.
Üdv.
[ Szerkesztve ]
-
-
Mutt
senior tag
válasz Baky1987 #38060 üzenetére
Alternatíva:
A dátumértéket szövegként olvastatod be az Excel-el és azt utána képlettel átalakítod.
Ha magyar Exceled van és a tizedesjeled vessző, akkor ez műkődik:=DÁTUMÉRTÉK(A2)+IDŐÉRTÉK(HELYETTE(A2;".";",";HOSSZ(A2)-HOSSZ(HELYETTE(A2;".";""))))
A beolvasást és átalakítást egy lépésben Power Query-vel is meg lehet oldani.
-
Baky1987
tag
Sziasztok!
Szeretném a segítségetek kérni.
Van nekem egy txt fájlom, ami tartalmaz dátum értékeket század másodperces pontossággal.
példa: 2018.05.16 09:00:01.02
Ha megnyitom az excellel ezt txt fájlt a cellában ezt látom: 2018.05.16 9:00:01 (tehát itt már nem kezeli a századmásodpercet).
Ha formátumot megpróbálom módosítani éééé.hh.nn ó:pp:mm.00 , akkor a századmásodperc minden esetben ,00 lesz pl.: 2018.05.16 9:00:01.00 holott a txt ben, ezek sehol sem 00-ák hanem 02,03 stb.
Lehet az importálásnál ezek az értékek nem jönnek át?
Én rontok el vmit?Köszönöm szépen előre a segítséget!
Gergő -
Mutt
senior tag
válasz Hunter_HUN #38052 üzenetére
Set myrange = Range("B7").CurrentRegion.Offset(1).Resize(Range("B7").CurrentRegion.Rows.Count - 1)
myrange.SpecialCells(xlCellTypeVisible).Cells(1, 1).ActivateA tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
Szia,
...ugyan abban a sorrendben hagyja a füleket mint ahogy van...
A lenti kód már figyel a sorrendre is és kitörli az új fájl létrehozásakor automatikusan létrejövö felesleges lapo(ka)t.
A másik hiba pedig abból adódik, hogy mindent másolunk (értéket, képletet, formázást, elnevezett tartományokat stb) és ez ütközést okoz. Mindegyik fájlban ugyanaz a változó van a névkezelőben, így másoláskor ez hibára fog futni.
A Power Query megoldás csak egy lapot kezel, de viszonylag gyorsan lehet mindegyik lapra elkészíteni a lekérdezesét és legközelebb már csak a frissítésre kell kattintani, hogy az összes lapot legenerálja.
Sub ttt()
Dim forraslap As Worksheet, cellap As Worksheet
Dim forrasfuzet As Workbook
Dim lap As Worksheet
Dim ureslapok() As String, c As Long
mappak = Array("D:\Mappa\")
If Dir("D:\Mappa\eredmeny.xlsx") <> "" Then Kill "D:\Mappa\eredmeny.xlsx"
For Each mappa In mappak
Set uj = Workbooks.Add
'megjegyezzük a frissen létrehozott fájlban lévő üreslapokat
ReDim ureslapok(1 To uj.Worksheets.Count)
For i = 1 To UBound(ureslapok)
ureslapok(i) = uj.Worksheets(i).Name
Next i
fajl = Dir(mappa & "*.xlsx")
Do While fajl <> ""
Set forrasfuzet = Workbooks.Open(Filename:=mappa & fajl, ReadOnly:=True)
For i = 1 To forrasfuzet.Worksheets.Count
Set forraslap = forrasfuzet.Worksheets(i)
Set cellap = Nothing
If forraslap.Visible = xlSheetVisible Then 'csak a látható lapok érdekelnek
On Error Resume Next
'próbáljuk megnyitni az új füzetben a forrásban található azonos nevű lapot
Set cellap = uj.Worksheets(forraslap.Name)
On Error GoTo 0
If IsArray(ureslapok) Then
For c = 1 To UBound(ureslapok)
If forraslap.Name = ureslapok(c) Then 'ezt a lapot meg kell tartanunk mert volt a forrásfájlban
ureslapok(c) = ""
End If
Next c
End If
'ha nincs még az új füzetben ilyen nevű lap, akkor létrehozzuk
If cellap Is Nothing Then
Set cellap = uj.Worksheets.Add(after:=Worksheets(forraslap.Index - 1)) 'sorrendben adja hozzá
cellap.Name = forraslap.Name
End If
'ha még nincs fejléc akkor másoljuk
If cellap.Range("A1").CurrentRegion.Rows.Count = 1 Then
forraslap.Range("A1", forraslap.Range("A1").SpecialCells(xlLastCell)).Copy cellap.Range("A1")
Else
'ha már van fejléc akkor azt átugorjuk
forraslap.Range("A2", forraslap.Range("A1").SpecialCells(xlLastCell)).Copy _
cellap.Range("A" & cellap.Range("A1").CurrentRegion.Rows.Count + 1)
End If
End If
Next i
'bezárjuk a forrásfájlt
forrasfuzet.Close False
'jöhet az újabb fájl a mappából
fajl = Dir()
Loop
'felesleges munkalapok tőrlése a végső fájlból
Application.DisplayAlerts = False
If IsArray(ureslapok) Then
For c = 1 To UBound(ureslapok)
If ureslapok(c) <> "" Then
uj.Worksheets(ureslapok(c)).Delete 'erre a lapra már nincs szükség
End If
Next c
End If
Application.DisplayAlerts = True
uj.SaveAs mappa & "eredmeny.xlsx"
uj.Close False
Next
MsgBox "Kész"
End Subüdv
-
lcdtv
tag
Köszi de ez valahogy nem az ami kellene. De lehet én nem írtam le jól
Az érték oszlopba szeretném azt hogy keresse meg az A2 alma szöveget az A10-A15 ben majd ha az Ár 2 , 0 , az pl. alma, akkor az pl.alma Ár 1 értékét írja bele, ha nem 0 akkor csak egy kötőjelet írjon. -
-
Lokids
addikt
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy egy cellában kapott érték kerekítve van. Én ezzel az értékkel szeretnék tovább számolni.
Azaz a Cella értéke 6, ami valójában, csak 5.77. Namost ha én szeretnék ezzel a cellával valamit csinálni, pl szorozni, akkor az 5.77-el fog számolni, viszont én azt szeretném, hogy a kerekített összeget használja.Lehetséges ez?
Ezt próbáltam, de hibát ad.
=((E22*0,2)/12)*(KEREKÍTÉS(AH22,1))
[ Szerkesztve ]
If you chase two rabbits you will lose them both.
-
lcdtv
tag
Az értékhez szeretném azt hogy ha az Ár 2 , 0 , akkor az Ár 1 értékét írja bele, ha nem 0 akkor csak egy kötőjelet írjon. Addig eljutok a "HA" az működik de nem tudom pl egy Fkeresbe beilleszteni. -
bteebi
veterán
válasz Delila_1 #38044 üzenetére
Excelben igen (azt még én is tudtam , de persze köszönet azért is ), de nekem az kellene, hogy a Wordben lévő összes fej- vagy láblécben (is, tehát mindenhol) tudjam szerkeszteni az adatokat, cserével, Excelből (Excel VBA-val). A csere (replace all) maga működik, de csak a szövegtörzsben.
Tehát ha például azokat az elemeket, hogy "Város1" le akarom arra cserélni, hogy például "Nagykanizsa", akkor az működik a Word file szövegtörzsében, de a fej/láblécben nem megy. Ez a probléma, remélem így már (nem félre)érthető . Bocsánat az esetleg pontatlan megfogalmazásért .
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
Delila_1
veterán
válasz bteebi #38043 üzenetére
Figyelmetlenül olvastam.
A fejléc szövegeit így adhatod meg makróban:
ActiveSheet.PageSetup.LeftHeader = "FejlécBal"
ActiveSheet.PageSetup.CenterHeader = "FejlécKözép"
ActiveSheet.PageSetup.RightHeader = "FejlécJobb"
ActiveSheet.PageSetup.LeftFooter = "LáblécBal"
ActiveSheet.PageSetup.CenterFooter = "LáblécKözép"
ActiveSheet.PageSetup.RightFooter = "LáblécJobb"A fix szövegek helyett hivatkozhatsz cellák tartalmára is, és az aktív lap helyett megadhatod más lap nevét, vagy sorszámát.
-
bteebi
veterán
Sziasztok!
Egy Excel file "Csereadat" munkalapján lévő cellák tartalmával (cserélendő szöveg az 1., csereszöveg a 2. oszlopban) szeretnék egy Word file-ban szavakat kicserélni. Itt van hozzá a makróm:
Sub OpenDoc()
Dim ablak As FileDialog
Dim WordApp As Object
Dim WordDoc As Object
Dim fname As String
Const wdReplaceAll = 2
Dim NumRows As Integer
Dim ChRow As Integer
Set ablak = Application.FileDialog(msoFileDialogFilePicker)
If ablak.Show = True Then
fname = ablak.SelectedItems(1)
Else: Exit Sub
End If
Application.ScreenUpdating = False
Application.EnableEvents = False
Set WordApp = CreateObject("Word.Application")
Set WordDoc = WordApp.Documents.Open(Filename:=fname)
NumRows = Sheets("Csereadat").UsedRange.Rows.Count
For ChRow = 2 To NumRows
With WordDoc.Content.Find
.Execute FindText:=Sheets("Repeated data edited").Cells(ChRow, 1), _
ReplaceWith:=Sheets("Repeated data edited").Cells(ChRow, 2), Replace:=wdReplaceAll
End With
Next ChRow
Application.ScreenUpdating = True
Application.EnableEvents = True
With WordApp
.Visible = True
.Activate
End With
Set ablak = Nothing
End SubAlapvetően jól működik, egyetlen problémával. Csak a szövegtörzsben cseréli ki a szöveget, a fejlécben és a láblécben nem. Word VBA-val találtam rá megoldást (wdStoryRange), de Excellel nem tudtam megoldani. Tudnátok tanácsot adni? Előre is köszönöm!
Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.
-
lcdtv
tag
Köszönöm! Mind a kettő megoldás működik igaz Power Query-ben csak egy fület tudok összevonni valamiért.
A javított makród pöpec lett. Esetleg hogy ugyan abban a sorrendben hagyja a füleket mint ahogy van? Valamiért átrendezi visszafelé + egy Munka1 nevűt is létrehoz.
Ez a hiba mit jelent (minden alkalommal hozza)<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="true"?>
-<recoveryLog xmlns="http://schemas.openxmlformats.org/spreadsheetml/2006/main">
<logFileName>error009600_01.xml</logFileName>
<summary>Hiba a fájlban (D:\Mappa\eredmeny.xlsx)</summary>
-<removedFeatures summary="Az eltávolított funkciók listája:">
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet2.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet3.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet5.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet6.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet7.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet8.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet9.xml</removedFeature>
<removedFeature>Eltávolított funkció: Adatok érvényesítése innen: /xl/worksheets/sheet10.xml</removedFeature>
</removedFeatures>
</recoveryLog> -
Mutt
senior tag
Próbáld meg ezt a javított makrót.
Sub ttt()
Dim forraslap As Worksheet, cellap As Worksheet
Dim forrasfuzet As Workbook
For Each mappa In mappak
Set uj = Workbooks.Add
Do While fajl <> ""
Set forrasfuzet = Workbooks.Open(Filename:=mappa & fajl, ReadOnly:=True)
For i = 1 To forrasfuzet.Worksheets.Count
Set forraslap = forrasfuzet.Worksheets(i)
Set cellap = Nothing
If forraslap.Visible = xlSheetVisible Then 'csak a látható lapok érdekelnek
On Error Resume Next
'próbáljuk megnyitni az új füzetben a forrásban található azonos nevű lapot
Set cellap = uj.Worksheets(forraslap.Name)
On Error GoTo 0
'ha nincs még az új füzetben ilyen nevű lap, akkor létrehozzuk
If cellap Is Nothing Then
Set cellap = uj.Worksheets.Add
cellap.Name = forraslap.Name
End If
'ha még nincs fejléc akkor másoljuk
If cellap.Range("A1").CurrentRegion.Rows.Count = 1 Then
forraslap.Range("A1", forraslap.Range("A1").SpecialCells(xlLastCell)).Copy cellap.Range("A1")
Else
'ha már van fejléc akkor azt átugorjuk
forraslap.Range("A2", forraslap.Range("A1").SpecialCells(xlLastCell)).Copy _
cellap.Range("A" & cellap.Range("A1").CurrentRegion.Rows.Count + 1)
End If
End If
Next i
'bezárjuk a forrásfájlt
forrasfuzet.Close False
'jöhet az újabb fájl a mappából
fajl = Dir()
Loop
uj.Close False
Next
MsgBox "Kész"
End SubA tanácsaimat ingyen adom. Ha nem tetszik, akkor kérlek ne kritizáld! / https://github.com/viszi/codes/tree/master/Excel
-
Mutt
senior tag
-
lcdtv
tag
Látom Profi Mutt fórumtárs.
Egyszer már kérdeztem és van is rá megoldás sajna fizetős , de ha nincs más akkor megveszem.
Adott több munkalap azon belül 10 fül természetesen a fülek nevei ugyan azok. Ezeket kellene összevonnom egy munkalappá. Eddig csak egy fül volt, egy adott könyvtárba bemásoltam majd Indit gomb és összevonta az összes munkalapot ami a könyvtárba volt ( de csak az első fület )
ez volt a kód ( ha esetleg ezt át lehetne alakítani hogy minden fület fűzzön össze )Sub ttt()
For Each mappa In mappak
Set uj = Workbooks.Add
celsor = 1
Do While fajl <> ""
Workbooks.Open Filename:=mappa & fajl, ReadOnly:=True
sor = Range("a1").SpecialCells(xlLastCell).Row
If celsor = 1 Then
Range("a1", Range("a1").SpecialCells(xlLastCell)).Copy uj.Sheets(1).Cells(celsor, 1)
celsor = celsor + sor
Else
Range("a2", Range("a1").SpecialCells(xlLastCell)).Copy uj.Sheets(1).Cells(celsor, 1)
celsor = celsor + sor - 1
End If
ActiveWorkbook.Close False
fajl = Dir()
Loop
uj.Close False
Next
MsgBox "Kész"
End Sub -
Mutt
senior tag
Szia,
Az
.Offset(, 1) =
részben a vessző után 1-es azt jelenti, hogy egy oszloppal mindig menjen jobbra a kiiratás, ha.Offset(1) =
-re cseréled akkor a következő sorra fog ugrani.Sub ChickatAH()
Dim rng As Range, Lstrw As Long, c As Range
Dim SpltRng As Range
Dim i As Integer
Dim Orig As Variant
Dim txt As String
Lstrw = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
Set rng = Range("A2:A" & Lstrw)
Set kimenet = Sheets.Add 'új lapon legyen az eredmény
For Each c In rng.Cells
'Set SpltRng = c.Offset(, 1) 'felesleges
'txt = SpltRng.Value 'felesleges változóátadás
'Orig = Split(txt, " ") 'nem szököz alapján szabdalunk
Orig = Split(c, ";")
For i = 0 To UBound(Orig)
'Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(1) = c 'D oszlop üres sorába kiírja az eredeti értéket, nem kell?
'Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(, 1) = Orig(i) 'az offset(,1) mindig a következő oszlopba ugrik, nem ez kell
kimenet.Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(1) = Trim(Orig(i)) 'felesleges szóköztől megszabadulunk
Next i
Next c
End Subüdv
[ Szerkesztve ]
-
Mutt
senior tag
Szia,
B1-ben ez a képlet felszabdalja az A1 cella tartalmát:
=HA(SOROK(B$1:B1)-1>HOSSZ($A$1)-HOSSZ(HELYETTE($A$1;";";""));"";KIMETSZ(KÖZÉP($A$1;HAHIBA(SZÖVEG.TALÁL("@";HELYETTE($A$1;";";"@";SOROK(B$1:B1)-1));0)+1;HAHIBA(SZÖVEG.TALÁL("@";HELYETTE($A$1;";";"@";SOROK(B$1:B1)));HOSSZ($A$1)+1)-HAHIBA(SZÖVEG.TALÁL("@";HELYETTE($A$1;";";"@";SOROK(B$1:B1)-1));0)-1)))
Power Query-ben az oszlop felosztása esetén pedig megadhatod, hogy a kimenet sorokba legyen rendezve.
üdv
-
lcdtv
tag
válasz Delila_1 #38032 üzenetére
Igen azt néztem de az egymás mellé oszlopokba teszi, nekem meg egymás alá kellene. Találtam egy megoldást lehet másnak is jó lehet
Sub ChickatAH()
Dim rng As Range, Lstrw As Long, c As Range
Dim SpltRng As Range
Dim i As Integer
Dim Orig As Variant
Dim txt As String
Lstrw = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row
Set rng = Range("A2:A" & Lstrw)
For Each c In rng.Cells
Set SpltRng = c.Offset(, 1)
txt = SpltRng.Value
Orig = Split(txt, " ")
For i = 0 To UBound(Orig)
Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(1) = c
Cells(Rows.Count, "D").End(xlUp).Offset(, 1) = Orig(i)
Next i
Next c
End Sub
csak egy hiányzik hogy külön fülre tegye az eredményt. -
-
lcdtv
tag
Lehetséges egymás melletti oszlopok értékeit egy oszlopba, egymás alá új sorokba rendezni?
-
0P1
aktív tag
válasz szatocs1981 #38022 üzenetére
Jelöld ki a forrás táblázatot : Adatok - Adatok beolvasása és átalakitása - Táblázatból vagy tartományból
Állitsd be az adott oszlopra a kivánt szűrést, és Bezárás és betöltés. Ezután, ha a forrás táblázat módosul, csak rá kell frissiteni a cél táblázatra.
Az eredeti tartalomra való "linkelés" nem megoldható makró nélkül. -
lcdtv
tag
Tud valaki arra megoldást, hogy ha A oszlop szövege "Pirosalma: 5 tonna" B oszlop szövege "Érett Pirosalma:" akkor a maradék szöveget az A oszlopból ami "5 tonna" a C oszlopba írja ki. Amit vizsgálni kell az mindig kettősponttal van zárva és utána a szöveg mindig egy szóköz után indul. Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
szatocs1981
aktív tag
Sziasztok,
segitsegre lenne szuksegem: Makro nelkül kellene a kövezöket megoldani: Az egyik munkalap egyik oszolpat vizsgalni, talalat eseten az teljes sort a masik munkalapra masolni egymas ala (ha lehet a masolt cellakat az eredeti tartalommal "linkelve").
elöre is köszönöm a segitseget
[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
válasz ro_bert17 #38019 üzenetére
ha minden lapnak ugyanaz a jelszava
akkor
http://excel-bazis.hu/tutorial/lapvedelem-tobb-munkalapra-egyszerreBámulatos hol tart már a tudomány!
-
ro_bert17
őstag
Sziasztok!
Lapvédelmet hogy tudok gyorsan kikapcsolni egy fájlban? (Ne kelljen az össze fülnél egyenként) -
Traxx
őstag
Köszönöm a választ! Igen, a másik cellában is van feltételes formázás, ami azt nézi, hogy egy másik munkalapon szerepel-e egy cellaérték. Jelesül a feltételes formázás képlete a D1-ben: =FKERES($A1;jelenleti;1;HAMIS)>0
Delila_1: de kell, mert az első nagyobb-egyenlő, mint MA(), a második kisebb egyenlő
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
lappy
őstag
Szia
Makroval lehet csak szin kezelést figyelni.
De ha az adott cellaban is felteteles formázás szerint lesz kék (mas szint is felvehet) akkor be kell építeni a ha függvénybe a kék szinezes részét persze ez függ attól is hogy miket fegyel[ Szerkesztve ]
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Traxx
őstag
Sziasztok!
Adott egy táblázat, ahol egy cella feltételes formázási szabályok alapján dátum szerint színeződik el. Pl. =ÉS(E1>=MA();E1<=MA()+8;NEM(ÜRES(E1)))
Ezt ki lehet-e egészíteni úgy, ha a mellette lévő D1 rendelkezik már pl. kék színnel, akkor ne színezzen?
Köszönöm
"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)
-
Fferi50
Topikgazda
válasz kasza blanka #38008 üzenetére
Szia!
Próbáld így:
=HA(ÜRES(INDEX(INDIREKT(D$18);HOL.VAN(E23;INDIREKT(E$18);0);4));"";INDEX(INDIREKT(D$18);HOL.VAN(E23;INDIREKT(E$18);0);4))
Üdv.
-
szricsi_0917
tag
válasz szricsi_0917 #38007 üzenetére
=SZUM(ELTOLÁS(INDEX(B5:B600;HOL.VAN(V2;B5:B600;0));;7):ELTOLÁS(INDEX(B5:B600;HOL.VAN(V2;B5:B600;0));;18))
Ez a képlet lett, kicsit változtatva közben a táblázat kinézetén is. Vagy van ennél egyszerübb is esetleg?
[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
válasz dellfanboy #38009 üzenetére
Ez a fancy dashboarding az ecxelen belül van?
-
kasza blanka
aktív tag
Üdv
Van egy olyan problémám, hogy havi riportok készítésénél vannak ismétlődő adatok, amiket egy bonyolult tábla segítségével kiszedek és beteszem az újba - vegyesen szöveg, szám, dátum.
eddig működött is rendesen, de gondoltam a megjegyzések oszlopot is át kéne másolni az újba, és itt produkálja a következő hibát: megjegyzések nincsenek minden sorhoz, így sok az üres mező.
ha szöveg van a mezőben, akkor kiszedi rendesen, és ott van az új táblázatban is, azonban ha a mező üres volt, akkor random vagy üres mezőt, vagy nullát kapok eredményül az új táblában.(többnyire nullát)kipróbáltam egy olyan üres cellán, ahol az eredmény is üres cella, hogy ha beírok valamit, akkor átadja az értéket a másik munkalapnak ahogy kell, de ha kitörlöm ezután az eredetibe próbaként beírt szöveget, akkor már nulla lesz az új táblában, és nem üres cella. ha ezután ctrl-z-vel visszaállítom az eredeti állapotot, akkor az új táblában ismét üres a cella, és eltűnik a nulla.
próbáltam változtatni a kiinduló és céloszlopok típusát szám, általános és szöveg között, de ugyanez történik, max más a formátum.
ez lenne a képletem (a D18, illetve E18-as cellában a forrás tábla fájlneve, a munkalap neve stb van)
=INDEX(INDIREKT(D$18);HOL.VAN(E23;INDIREKT(E$18);0);4)
Valakinek van ötlete?
[ Szerkesztve ]
-
szricsi_0917
tag
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy a szumha függvénynél, hogy oldható meg hogy a keresési tartomány pl az A oszlop
de az összegzendő tartomány az a C oszloptól a T oszlopig tart?[ Szerkesztve ]
-
modflow
veterán
Hogyan és/vagy mivel lehet nagyon mutatós táblázatot készíteni?
Ha szinte fontosabb látbány, mint a tartalom.[ Szerkesztve ]
-
föccer
nagyúr
simán hazsnáld az INDEX függvényt. Meg lehet adni, hogy fixen hányadik elemet adja meg.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
odium
aktív tag
Sziasztok!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy van egy adatsorom excelben és azt szeretném kideríteni, hogy az 1200 adat közül a 300. elem mi lehet.
Köszi!
-
ben800
aktív tag
Sziasztok !
Szükségem lenne egy igen nagy segítségre.
Vba-ban csatlakoztam szerverhez és lefuttattam egy lekérdezést ez eddig nagyon jó meg minden, viszont az alábbi dolgot sajnos nem tudtam megoldani.A felhasználók inputot adnak meg egy cellában például 167, addig rendben is van, viszont most úgy szeretnék hogy megadják például az A1 cellába hogy [1,4,5,10,12] és úgy szeretnék hogy az sql fusson le az itt megadott értékekkel, és mindig egymás alá kerüljenek az sql eredmények.
Például Select * from Sales where CountryID = 1/4/5/10/12 stb...Erre valami olyasmit gondoltam ki hogyha lehetséges hogy tömbbe beleteszem az összes értéket ami a ',' jel után található, és ezt a paramétert mindig átadom a lekérdezésemnek, valamint ezt egy for ciklusba bele kellene tenni, és ugye ez a tömb utolsó eleméig futna.
Valaki esetleg tudna segíteni ebben valamilyen formában ??
UI:Arra még sajnos nem jöttem rá hogy hogyan lehetne mindig az utolsó eredmény alá kiírni az új eredményt...
-
Delila_1
veterán
válasz RedHarlow #37999 üzenetére
Feltöltöttem egy fájlt.
A makró elején az utvonal változónak a saját útvonalad add meg, ügyelve arra, hogy \ jellel a végén szerepeljen.
Azokban a sorokban, ahol az AutoFilter szerepel, a $P helyére a saját utolsó oszlopod betűjelét írd a P helyére.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
0P1
aktív tag
válasz dellfanboy #38000 üzenetére
Legegyszerűbb, ha az eredeti értéket használod, Format cells, Custom, és yyyy/mm .
Igy persze megmarad az eredeti datetime érték, csak ÉV/HÓNAP-ként fogja megjeleniteni .
HA szövegként akarod, akkor =YEAR([Date])&"/"&MONTH([Date])
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jó, jó, mechanikus billentyűzetet... de milyet?
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Házimozi belépő szinten
- Call of Duty: Black Ops 6
- Egérpad topik
- Milyen egeret válasszak?
- Mobil flották
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest