- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Delila_1
veterán
válasz Jofi81 #17998 üzenetére
A DARABHATÖBB függvényt kell alkalmaznod. Azt már írtad, hogy a fiú-lány érték a C oszlopban van. A másik feltételt a D oszlopba tettem. A képen a H2 cella képlete látszik a szerkesztőlécen.
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Geryson
addikt
Sziasztok! Tiszta idióta és érthetetlen hibával találkoztam. Adott egy FKERES függvény:
=FKERES(F2;Forrás!A:B;2;HAMIS)
A F2-ben a keresendő érték: 10463
A "Forrás" lap így épül fel:
LOT ÁR
01701 209 000
8709 223 000
8724 237 000
9756 196 000
10027 165 000
10081 235 886
010202 221 000
10325 195 623
10327 192 850
10463 171 100Láthatóan ott van a 10463-hoz tartozó érték is, mégsem hoz eredmény és "HIÁNYZIK" hibaüzenetet ír be. A függvény kb. 1000 cellánál van alkalmazva és olyan 30 cellánál csinálja ezt, azaz azt, hogy van található érték, mégsem hozza. Miért teszi ezt velem az Excel egész napos szenvedés után?
[ Szerkesztve ]
Rinderkennzeichnungsfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz
-
Kobe
veterán
ugy tunik nagyon peches formam van az excellel.....amint megoldom az egyik problemat, jon vele a masik...
Most a valtozatossag kedveert Runtime error 1004.
A koncepcio: van 2 db, strukturajaban es mukodeseben teljesen azonos adatbazisom, csak amsfajta adatok vannak benne nyilvantartva. Mindegyikben ugyanazok a makrok vannak, ugyanugy mukodnek. Hetente kapok 1 excel filet amiben olyan adatok vannak, amiket a 2 adatbazisbol ki tudok halaszni. Az elkepzelt folyamat az lenne, hogy egyik user megnyitja a sajat access adatbazisat, lefuttatja a makrot, ami automatikusan kiszedi es bemasolja az excel fileba az o teteleire vonatkozo adatokat.
Majd user2 fogja a masik adatbazisat, ugyanugy futtat belole egy makrot, ami ugyanabba a fileba a masik tetelekhez bemasolja ugyanazokat az adatokat.
Vagyis 1 fileon szeretnek egymas utan 2 ugyanolyan makrot futtatni ( a subok neve termeszetesen mas, igy nem akadnak ossze). A makro maga beszur egy uj modult az excel fileba, beilleszti a Sub szoveget es lefuttatja.
A problema az, hogy nem tudom egymas utan lefuttatni mind a ket makrot, a masodik (tokmindegy melyik adatbazisbol futtatom elsonek), a masodik mindig Runtime error 1004 hibara fut ennel a sornal:
Set xlmodule = xlbook.VBProject.VBComponents.Add(1) 'vbext_ct_StdModule
vagyis az uj, masodik modult nem tudja hozzaadni az excel filehoz. Ami fura, hogy neha meg szokott mukodni, csak nem tudtam rajonni a semara. Szerintetek mi okozhatja ezt altalanossagban ? miert nem tud uj modult berakni egy mar leteze fileba, amikor egy ugyanolyan makro mar meg tudta csinalni ?
[ Szerkesztve ]
-
wjani
tag
válasz Sprite75 #17981 üzenetére
Szia!
Annyit vettem, észre, hogy Delila_1-nél Ő külön kiválasztja a munkafüzet lapját, majd azon hivatkozik az "usor"-ra.
Te pedig a változóba a lap.cella értéket teszed bele.
Itt kérdés, hogy a lap mögötti dollár jel minek kell oda.Üdv.
WjaniCoViA Online könyvkereskedés,
-
lappy
őstag
válasz Jofi81 #17989 üzenetére
=HA(ÉS(K2="soha";M2="soha";Q2="soha";S2="soha";VAGY(D2<>"soha";F2<>"soha";H2<>"soha"));"áldozat";HA(ÉS(VAGY(K2<>"soha";M2<>"soha";Q2<>"soha";S2<>"soha");D2="soha";F2="soha";H2="soha");"támadó";HA(ÉS(VAGY(K2<>"soha";M2<>"soha";Q2<>"soha";S2<>"soha");VAGY(D2<>"soha";F2<>"soha";H2<>"soha"));"agresszív áldozat";HA(ÉS(K2="soha";M2="soha";Q2="soha";S2="soha";D2="soha";F2="soha";H2="soha");"szemlélő";" "))))
Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
Jofi81
őstag
D2 VAGY F2 VAGY H2 NEM "soha" ÉS K2,M2,Q2,S2 "soha", akkor a függvény értéke legyen "áldozat"
D2,F2,H2 "soha" ÉS K2 VAGY M2 VAGY Q2 VAGY S2 NEM "soha", akkor a függvény értéke legyen "támadó"
D2 VAGY F2 VAGY H2 NEM "soha" ÉS K2 VAGY M2 VAGY Q2 VAGY S2 NEM "soha", akkor a függvény értéke legyen "agresszív áldozat"
D2,F2,H2 "soha" ÉS K2,M2,Q2,S2 "soha", akkor a függvény értéke legyen "szemlélő"
-
Caipi
tag
válasz Jofi81 #17986 üzenetére
Szia,
Szerintem a HA()-el le tudnád kezelni a 4 csoportot, csak több fgv-t kell egymásba raknod.
Hogy nézne ki a 4 csoportod? Milyen értékeket kell felvennie a 7 oszlopnak, hogy csoportba sorolható legyen az adott sor?
Meg tudod adni ezeket?
Ha nem is a tényleges adataidat, hanem valami hasonlót.Üdv,
CaipiKözben már jött is válasz
[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Jofi81 #17986 üzenetére
Az nem derül ki az írásodból, hogyan akarod 4 csoportra osztani. Ha az első 3 "soha" az első csoport, a K és M a második, akkor
=ha(és(d2<>"soha";f2<>"soha";h2<>"soha");1;ha(és(k2="soha";m2="soha");2;""))
Ezt biztosan tudod folytatni. A képlet jobb szélén annyi záró-zárójel legyen, ahány HA szerepel a függvényedben.
Az előbb nem vettem észre, hogy a 3 első NE legyen egyenlő a +soha" szóval.
[ Szerkesztve ]
Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Jofi81
őstag
Csináltam egy kérdőívet, aminek az eredményeit megkaptam Excelben. Bizonyos kérdésekre adott válaszok alapján kellene a válaszadókat csoportokba sorolnom. Például ha D2 vagy F2 vagy H2 értéke nem "soha", valamint K2,M2,Q2,S2 értéke soha, akkor a függvény értéke legyen "áldozat".
Hogyan tudnám ezt megoldani?
-
Delila_1
veterán
válasz Sprite75 #17979 üzenetére
Küldd el a füzetet, mert nem látom, miért állhatott le hibával. Ha a "szerkeszt" lap A oszlopában nincsenek adatok, akkor sem futhat ennél a sornál hibára, csak az usor változó értéke 1 lesz.
A címet megtalálod az adataimnál.
-
Sprite75
tag
válasz Delila_1 #17954 üzenetére
Ezt a sort jelzi hibának
usorLap = Sheets(lapnev$).Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
Biztosan működne ez csak én nem vágom ezt a macro dolgot.Lehet hogy az is gond, hogy a "példában" amit felraktam A és B neveket adtam a táblázatoknak.
Esetleg elküldhetném neked a konkrét táblázatot valahová? -
wjani
tag
válasz Amilo78 #17977 üzenetére
Szia!
Én az FKERES függvényt használnám. A lényege, hogy a 10000 sorosban elhelyezel egy FKERES függvényt, amiben megadod az első helyen, hogy mit keresel. Itt a cikkszám lesz, a második a tartomány, ahol keresni kell a cikket. Itt figyelj arra, hogy benn elegyen az az oszlop is, amit majd el akarsz helyezni a 10000-esben. A következő beviteli mező, itt az 5000-esből a cikkszámtól számított x-ik mező számát kell megadni, ahol az érték van. Az utolsóba én nullát "0" szoktam írni, akkor a nem talált mezőkbe beírja, hogy hiámyzik.
Üdv.
WjaniCoViA Online könyvkereskedés,
-
Amilo78
csendes tag
Segítséget kérek!
Adott két db excel tábla!
Mindkettőbe megtalálhatók azonos cikkszámok de az egyikbe mondjuk 10000 cikkszám a másikba 5000 cikkszám van és ehhez kacsolódnak árak is! Hogyan tudom átmásolni a kisebbik exceltáblát a másikba, hogy lecserélje az azonos cikkszámot és a mellette lévő oszlopba melléírja az árakat?
Köszönöm előre is!
-
zoli03
őstag
Van egy vonaldiagramom, amin 8 adatsort akarok ábrázolni 2 évre visszamenőleg (2010-es Excelben). Azonban néhány adatsorban egy-két napnál nincs adatom, üres a cella, így viszont ezeknél a vonal megszakad. Hol tudnám azt beállítani, hogy ne szakadjon meg a vonal, hanem folytonos legyen a vonal a két szakadást összekötve?
-
Delila_1
veterán
Dim usor As Long
usor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
Range("B2:B" & usor) = "=right(""0000"" & A2,4)"
másolás, ir. beillesztés, segédoszlop törlése
Columns(2).Copy
Range("A1").Select
Selection.PasteSpecial Paste:=xlValues
Columns(2).Delete[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Delila_1 #17970 üzenetére
köszi, ez így működik is viszont a macskakaparás jelekkel megint gondban vagyok a fenti képletet egy stringben definiáltam:
Code = Code & bla bla bla
Code = Code & "ActiveCell.FormulaR1C1= ""=RC[1]&"""-"""&RIGHT("""000"""&RC[2],3)""" & vbNewLinesajna valahol félrecsúsztak a macskakaparás jelek, és a VBA Expected end of statement üzenetet dob, de nekem minden idézőjel páros "rendben lezártnak" tűnik.
Any guess, hol typoztam el ?
-
Delila_1
veterán
Úgy látom, az adataid egy része szöveg, másik része szám.
A =JOBB("0000"&A1;4) képlet mindegyiket szöveggé alakítja. Irányítószámként úgysem akarsz számolni velük.
Ha kész, jelöld ki az új oszlopot, másold, majd irányítottan, értékként illeszd az eredeti oszlopra.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Kobe
veterán
sziasztok
remélhetőleg a legutolsó kérdésemmel fordulok hozzátok a jelenlegi makró kapcsán
egy kis formázásbeli problémám lenne. Van 2 fileom, mindkettőben van egy oszlop, amiben 1-999-ig van egy azonosítószám. A két fileban sajna eltérő a formátum, és a vlookup nem igazán tudja kezelni. az egyikben a 13-as pl simán 13 nak van írva, a másikban 013-nak (nem, nem csak a formátuma ilyen, a cellába írt érték maga is 013 ként jelenik meg).
Gondoltam ahol simán 13nak írja, beállítok egy custom formátumot, 000 formában, szépen viszsa is írja a 013 at, de ugye ez csak egy "vizuális" formázás, a cellába írt érték ugyanúgy 13 marad. Nincs valami tippetek hogy tudnám a cellába írt értéket is egy formázással megváltoztatni ?
azért lenne szükségem rá, mert egy komplex azonosítót akarok kreálni, amivel vlookupozok. összefűzöm pl a Városnév-irányítószám kombinációt, és arra keresek. De ugye a különböző formátumok miatt az egyik fileban ez az azonosító így néz ki: Kistarcsa-023 , míg a másikban Kistarcsa-23 , és a vlookup nem talál egyezőséget
-
Delila_1
veterán
válasz Vladek83 #17962 üzenetére
Átírtam.
Private Sub CommandButton1_Click()
Dim usor As Integer, nev As Variant, WF As WorksheetFunction
Dim WS As Worksheet
Set WF = WorksheetFunction
Set WS = Sheets("Munka1")
usor = WS.Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
nev = ListBox2.Value
WS.Cells(usor, "A") = nev
WS.Cells(usor, "C") = WF.VLookup(nev, WS.Range("G:I"), 2, 0)
WS.Cells(usor, "D") = WF.VLookup(nev, WS.Range("G:I"), 3, 0)
ListBox1.RowSource = "A2:E" & usor
End Sub[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz Vladek83 #17960 üzenetére
Nézd meg az előző hsz-t.
Én pont fordítva gondoltam a leírásodból. Van az ListBox1, ami 5 oszlopos. Ebből kiválasztasz 1 rekordot, aminek 3 adatát bemásol a ListBox2-be. Nem ez a tartomány növekedik?
-
Delila_1
veterán
válasz Vladek83 #17957 üzenetére
Melyik változat jó? Növelje a ListBox2 tartományát, vagy csak az éppen kiválasztott adatok jelenjenek meg benne?
Ha az első, akkor a makró utolsó sora legyenListBox2.RowSource = "G2:I" & usor
-
Delila_1
veterán
válasz Vladek83 #17955 üzenetére
Lehet, hogy nem jól értelmeztem a kérdést, és a ListBox2-ben csak az éppen kiválasztott rekord 3 adatának kell megjelennie, nem egy növekvő lista utolsó sorának a 3 adata. Ebben az esetben a makró
Dim nev As Variant, WF As WorksheetFunction
Dim WS As Worksheet
nev = ListBox1.Value
WS.Cells(2, 7) = nev
WS.Cells(2, 8) = WF.VLookup(nev, WS.Range("A:E"), 3, 0)
WS.Cells(2, 9) = WF.VLookup(nev, WS.Range("A:E"), 4, 0)
ListBox2.RowSource = "G2:I2"
End SubAzért a G2:I2-be teszem az adatokat, mert az első a címsor, amit a ListBox2-ben megjelenítek (ColumnHeads=True).
-
Delila_1
veterán
válasz Vladek83 #17955 üzenetére
A ListBox1 bemenete nálam a Munka1!A:E oszlopában van, a Listbox2-é a G:I-ben.
Dim usor As Integer, nev As Variant, WF As WorksheetFunction, WS As Worksheet
usor = Sheets("Munka1").Range("G" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
nev = ListBox1.Value
WS.Cells(usor, "G") = nev
WS.Cells(usor, "H") = WF.VLookup(nev, WS.Range("A:E"), 3, 0)
WS.Cells(usor, "I") = WF.VLookup(nev, WS.Range("A:E"), 4, 0)
End SubAhhoz, hogy a kiválasztás és a CommandButton1 működtetése után a bevitt adatok meg is jelenjenek a ListBox2-ben, újra kell inicializálnod.
-
Vladek83
tag
Sziasztok!
Szükségem lenne egy makróra, de sehogy sem akar összejönni...
- Van egy Userform-om, ami tartalmaz egy 5 oszlopos listboxot (Listbox1).
- Van egy másik Userform ami szintén tartalmaz egy 3 oszlopos listboxot (Listbox2)Azt szeretném, hogy:
- ha a listbox2-ben kijelölök egy sort, nyomógomb segítségével másolja a listbox1-be az adatokat. Úgy hogy:
listbox2 első oszlopa = listbox1 első oszlopa
listbox2 második oszlopa = listbox1 harmadik oszlopa
listbox2 harmadik oszlopa = listbox1 negyedik oszlopaElőre is köszönöm!
Üdv.
-
Delila_1
veterán
válasz Sprite75 #17953 üzenetére
Feltételezve, hogy minden lapon az első címsor, a lenti makró elvégzi a szortírozást.
Sub Szortiroz()
Dim lapnev$, sor As Long, usor As Long, usorLap As Long
Application.ScreenUpdating = False
Sheets("szerkeszt").Select
For sor = 2 To usor
lapnev$ = Cells(sor, "A")
usorLap = Sheets(lapnev$).Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row + 1
Range(Cells(sor, "A"), Cells(sor, "E")).Copy Sheets(lapnev$).Range("A" & usorLap)
Next
Application.ScreenUpdating = True
End Sub[ Szerkesztve ]
-
Sprite75
tag
válasz Delila_1 #17947 üzenetére
Nem csak 3 munkalapom van hanem kb 30 Van olyan hónap hogy a 30 járműből pl 10 nem tankol abban a hónapban. A példámban B táblázatnak nevezett "lista" munkalapjának a neve "szerkeszt" A járművek külön külön munkalapon vannak, ezek nevei az adott jármű rendszáma A képen amit felraktam csak példa adatok vannak
-
Delila_1
veterán
válasz zulu_mester #17949 üzenetére
Szívesen. Ezt a fájlt magamnak is megtartom, hasznos lehet még.
-
mr.nagy
tag
válasz Delila_1 #17945 üzenetére
Nem írhat alá sem mert még ott is lesznek adatok.
Viszont eszembe jutott, hogy a Munka2-őn az M oszloptól már biztosan nincs adat, oda esetleg meglehetne csinálni egy segéd oszlopot ahova a cikkszámokat egymás alá bemásolja annyiszor amennyi a darabszám. Majd innen kezdi el a másik munkalapra másolni a már ismert kritériumok alapján a cikkszámokat 12-esével és amikor végzett vagy az egész procedúra előtt is törölheti ennek a segédoszlopnak a tartalmát.
HMNote10Pro
-
Delila_1
veterán
-
Sprite75
tag
válasz Delila_1 #17940 üzenetére
Az előbbi. Az A1 A2 táblázatok külön külön munkalapon vannak. Ezekben már benne vannak az előző havi tankolások. Az e havi tankolások egy B formátumú táblázatban gyűlnek egész hónapban aztán hónap végén át kéne rakni rendszámonként külön munkalapra ahol további számítások vannak járművenként (átlagfogyasztás havi összesítés stb) Eddig járművenként másolgattam és ezt szeretném könnìteni, automatizálni
[ Szerkesztve ]
-
mr.nagy
tag
válasz Delila_1 #17943 üzenetére
Köszi a segítséget!
A darabszám lehet akár 40 - 50 is, ennél nem nagyon van több, bár előfordulhat.
Ezenkívűl ha jól értelmezem a makrót (de kijavítasz ha nem) a nyomtatás után törli a Munka1-ről a teljes C és L oszlopokban taláható adatot. Ha igen nekem ez nem jó, mert ott vannak függvények, stb amire szükség van, tehát csak a megadott cellák tartalmát törölheti.
[ Szerkesztve ]
HMNote10Pro
-
Delila_1
veterán
válasz mr.nagy #17942 üzenetére
Minden megoldható.
Jelöld ki a nyomtatási területet a Munka1 lapon, utána mehet a makró.
Gondolom, nem lesz nagyobb darabszám, mint 10.Sub cimke_nyomtatas()
Dim sor As Long, usor As Long, csz As Variant, db As Integer
Dim i As Integer, WS As Worksheet, sor1 As Integer
Set WS = Worksheets("Munka1")
Sheets("Munka2").Select
sor1 = 13
For sor = 2 To usor
WS.Range("C:C,L:L").ClearContents
csz = Cells(sor, "A")
db = Cells(sor, "B")
For i = 1 To db
If i < 6 Then
WS.Range("C" & sor1) = csz
sor1 = sor1 + 10
Else
If sor1 > 53 Then sor1 = 13
WS.Range("L" & sor1) = csz
sor1 = sor1 + 10
End If
Next
ActiveWindow.SelectedSheets.PrintOut Copies:=1, Collate:=True, _
IgnorePrintAreas:=False
sor1 = 13
Next
End SubProgramozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
mr.nagy
tag
válasz Sprite75 #17939 üzenetére
Sziasztok!
Egy olyan makróra lenne szükségem ami a következő műveletet végzi:
A munkafüzet "Munka2" fülén változó sor hosszúságú adatok vannak ebből az A oszlopban cikkszámok, a B oszlopban darabszámok. Ebből makrónak az első cikkszámot annyiszor kellene átmásolni a "Munka1" fül megadott celláiba, amennyi a darabszám a B oszlopbanm. Majd így tovább amíg van adat az alábbiak szerint.
A "Munka1" fülön 12 cellába írhatja a cikkszámokat: C3; C13; C23; C33; C43; C53; L3; L13; L23; L33; L43; L53. Miután a cikkszámok a helyükre kerültek jön egy nyomtatás, majd jöhet a következő 12 cikkszám a fentiek szerint.
Megoldható ez?
HMNote10Pro
-
Delila_1
veterán
válasz Sprite75 #17936 üzenetére
Mi a cél?
Az, hogy a B táblázat adatait kétfelé szortírozza az A1 és A2 táblázatba?
Esetleg az, hogy a rendszám és a sofőr neve szerint összesítse a mennyiségeket (K oszlop) ?Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Sprite75
tag
Sziasztok
A képen látható séma szerint van egy nagy táblázatom. Azt szeretném megoldani hogy a B táblázatból másolja át automatikusan (függvény vagy makró) az ugyanazon rendszámokhoz tartozó adatokat (dátum, sofőr neve, km állás mennyiség) az A1 vagy az A2 táblázatba (A1 az egyik, A2 a másik rendszám táblázata stb)
Fkeres-el próbáltam de az az első "találat" melletti cellákat másolja mindig. Makróval is próbáltam de azzal sem ment.
Segítséget előre is köszi -
Delila_1
veterán
válasz zulu_mester #17933 üzenetére
Lappy husvetszamitas.xls fájljából beírtam a húsvétok és pünkösdök dátumát az öröknaptáras füzetedbe (persze nem gyalog, hanem makróval).
Egy kicsit egyszerűsítettem a füzeted képletein. Innen letöltheted.
A Munka1!G2 EOMONTH függvényéhez kell az Analysis ToolPak bővítmény – ha eddig nem kapcsoltad volna be.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
lappy
őstag
válasz zulu_mester #17933 üzenetére
Szia!
A második hozzászólásból ki tudod nyerni az adatokat és utána már csak rá kell ültetni a naptárra! Egy kicsit melós munka de hamar meglesz az eredmény és nem csak 2100-ig hanem 2499-ig!Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
lappy
őstag
-
lappy
őstag
válasz zulu_mester #17929 üzenetére
Szia!
Ezzel csak egy gond van. Ugyanis húsvét és pünkösd is minden évben más napra esik.
"A 325. évi niceai zsinaton úgy határoztak, hogy a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő holdtölte utáni első vasárnap legyen húsvét vasárnapja.Tehát egy évben legkorábban március 22-én lehet húsvét. Abban az esetben, ha szombatra esik a tavaszi napéjegyenlőség és éppen telihold is van.
Ilyen év volt: 1623, 1761, 1818, és legközelebb 2285-ben lesz.
Legkésőbb egy évben április 25-én lehet húsvét. Ez akkor fordulhat elő, ha éppen egy holdtölte utáni napra esik a tavaszi napéjegyenlőség, így egy egész holdciklust meg kell várni. A telihold pedig amikor elérkezik végre, akkor éppen vasárnap van, így még egy hetet kell várni a húsvétig.
Ilyen év volt: 1666, 1734, 1886, 1943, és legközelebb 2038-ban és 2190-ben lesz ilyen.
A pünkösd napját sokkal egyszerűbb kiszámítani. Éppen 50 nappal követi a húsvétot."
Ezeket így nem lehet meghatározni max. előre megadott dátumok alapján számoltatni, de ezzel meg az abaj ha vki egy naptárat használ és beírja pl. 2052 a kérdés hogy arra az évre van e kiszámolt dátumod.
Húsvétok!
2010: április 4.
2011: április 24.
2012: április 8.
2013: március 31.
2014: április 20.
2015: április 5.
2016: március 27.
2017: április 16.
2018: április 1.
2019: április 21.
2020: április 12.Bámulatos hol tart már a tudomány!
-
zulu_mester
tag
Sziasztok!
Egy excelben készített naptárban hogyan lehet kiszámítani azt, hogy Húsvét és Pünkösd melyik napra esik? A kapott dátumhoz meg be kellene magától írnia az ecelnek, hogy aznap Húsvét illetve Pünkösd napja van és ki kell emelnie az adott napot piros színnel. Ezt hogyan lehetne a legegyszerűbben és leggyorsabban megoldani?
"Te is fiam Bluethooth!"
-
Delila_1
veterán
válasz Attys01 #17927 üzenetére
Ha egy mód van rá, NE dolgozz egyesített cellákkal!
Jelöld ki az A és B oszlopokat, és szüntesd meg az összevonást. Ennek hatására a 2 oszlopban keletkezik egy halom lyuk.
Nézz el ide. A végrehajtása után minden cellában a megfelelő értéked lesz. Ha csak 1 cellában szeretnéd látni, feltételes formázással a másod-, harmad-, és sokadik azonos érték betűszínét a háttér színére állíthatod, akkor nem látszik.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Attys01
csendes tag
"Ha minden értéked összevont cellában van az A oszlopban, akkor kettesével mindig a felső cellát nézi."
Sajnos "A" oszlopban vannak 2-3-4-5 cellából egyesítetett cellák, és vannak nem egyesített cellák is.
"A" és "B" oszlop cellái ugyanúgy vannak egyesítve és nem egyesítve. "C" oszlopban meg minden cellában van érték. Ha "A" oszlopban 4 cella egyesítve egy cellaként, akkor hozzá tartozó 4 db cella "C" oszlopban...
Én is próbálkozom, és remélem lesz vkinek mentő ötlete, de mindenféleképpen köszönöm a segítő szándékot.
Üdv
-
Caipi
tag
válasz Attys01 #17924 üzenetére
Kicsiben csináltam meg, szval nem biztos, hogy nálad is beválik. Új oszlopba ezt a függvényt tettem:
=SZÖVEG.KERES("keresni kívánt szöveg";A1;1)
Majd alá bemásoltam ugyanezt, de figyelve arra, hogy szintén A1-ben keressen. Majd ezt a két függvényt másoltam lefelé.
Ha minden értéked összevont cellában van az A oszlopban, akkor kettesével mindig a felső cellát nézi.
Rárakhatsz még egy HA() fgv-t is, hogy ha értéket talál valamit kiírjon neked.
Mivel most olvasom, hogy nagy a táblád, nem biztos, hogy tetszeni fog ez a megoldás. Hátha valakinek van frappánsabb megoldása, vagy esetleg egy makrója erre. :-) -
wjani
tag
Sziasztok!
Most egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy a prn kiterjesztésre történő mentésnél az üzenetet miként tudnám kikapcsolni?
A felhasználó által elkészített táblázatot szóközzel tagolt formátumba kell lementeni, de 2-szer is rákérdez a mentésre. Ezeket kellene valahogy letiltani. Mentés az szükséges, csak az üzenet nem kellene.Üdv.
Wjani
CoViA Online könyvkereskedés,
-
Attys01
csendes tag
sajnos a "C" oszlopban így sem mutatja a többi értéket...
Én is az utóbbi válaszod szerint próbálkoztam, de nem tudtam normálisan megcsinálni.
Rákerestem a szövegre, leszűrtem a cégnévre,és az új oszlopban tettem egy "r" betűt, ekkor még ugyanúgy csak az első cellák vannak meg a „C” oszlopban”
Ki kell nyitni az egész táblázatot, végigmenni újra az összes soron, és ahol a "C" oszlopban több érték volt ott megint”r” betűket kellett tennem.Leszűrtem az új oszlopot "r" betúre, oké megy, megvolt mind, de tekintettel arra, hogy óriási táblázatról van szó, rengeteg adattal, ez a manuális módszer nem nagyon működne.
[ Szerkesztve ]
-
Caipi
tag
Megcsináltam, tényleg nem jó ez, mivel az összevont cellák miatt csak az elsőt sort szűri.
Megoldás lehet, hogy felveszel még egy oszlopot, ahol fügvénnyel megnézed a keresni kívánt szövegrészt és eredményként egy értéket iratsz minden sorba, majd ezekre szűrsz. Így az összevont cellák mindkét sora megjelenik -
Attys01
csendes tag
Sziasztok,
segítséget kérnék exceles problémámmal kapcsolatban.
Van egy giga nagy táblázatom, "A" oszlopban egyesített cellák (cégnevekkel), "B" oszlopban dettó (itt szolgálatásmegjelöléssel) , "C" oszlopban pedig nincs egyesített cella, cellánként vannak értékek. Vhogy úgy mint lentebb. A1-A2 cella egyesítve "dkéljg" szöveg benne, B1-B2 cella egyesítve "B" szöveg benne, C1 cella 61, C2 cella 74....
dkéljg B 61
74
dasfjgdfo B 77
18
dsfkjáésá A 61
72
dasfjgdfo A 69
39
42
dkéljg C 56
55
57
81
dkéljg V 29
57
78Ha kijelölöm a tábláztot és adatok/szűrő, és "A" oszlopban leszűrném, hogy csak a "dkéljg" cég adatait szeretném látni, akkor összes adat helyett, csak a "C" oszlop első sorainak értékeit dobja ki (61,56,29).
Fapados módszert találtam, de mivel elég nagy a táblázat, és a hivbázási lehetőség, ezért megkérdéznem van erre vmi egyszerű megoldás. Remélem érthető volt a problémám.
Választ előre is köszönöm
[ Szerkesztve ]
-
lappy
őstag
-
Azt hogyan lehetne megoldani, ha ki szeretném egy listából választani a több értékre is igaz legnagyobb értéket listázzon ki.
Van egy lista amihez 7-8 érték tartozik és a szütövel csak egy értéket tudok rendezni a legnagyobbtól csökkenő értékre,de nekem az kéne hogy 4 vagy 5 értéknél is meg tudjam ezt tenni egyszerre.
Csak az a bonnyolult benne hogy amig az egyik érték az egyik szürésre az első helyen lenne a másik szürési értékre meg csak a tizedik.
pl.:szóval ezekból kéne rendezni olyan modon, hogy a con, tal ,exp és sta oszlopokban lévő legnagyobb értékü sor legyen elöl a szürési feltételeknek legjobban megfelelve.A szürési feltételek:
a con >170
tal >120
exp >80
sta >10Ha egy feltétel nem teljesül akkor folytassa a sort csökkenő sorrendben
-
viri1976
csendes tag
Sziasztok!
Nagy bajom van.
Szeretnék két legördülő listát készíteni, az alábbiak szerint:A B C
1 Kategória Részkategória
2 Autó BMW
3 Motor Ducatti
4 Autó Mercedes
5 Motor Aprilia
6 Autó Ford
7 Motor Yamaha
8 Motor Babetta
9
10Azt szeretném megoldani, hogy
A10-be létrehozni egy legördülő listát, ami kilistázza a Kategóriákat ( a listában csak két elem szerepel így: "Autó" és a "Motor") - ez még nem tűnik nehéznek, mert az Érvényesítés-->Megengedve: LISTA funkcióval megoldható.
B10-be is szeretnék egy legördíthető listát, ami egy szűrt lista. Ennek feltétele az lenne, hogy attól függően, hogy az A10 listában kit választok ki (Kategória), csak az annak megfelelő Részkategóriák jelennének meg. (Pl. A10-ben kiválasztom az "Autó"-t, akkor C10-ben csak BMW, Mercedces, Ford közül lehetne választani. (Erre persze megoldás lehet az INDIREKT függvény és tartomány kezelés, de csak addig, amíg az A oszlop (Kategória) csak néhány elemet tartalmaz, de ha ott pl 200 féle kategória lenne, akkor az INDIREKT függvény kivitelezése már erősen komplikált lenne. Talán megoldás lehetne, ha Érvényesítés-->Megengedve: LISTA funkcióba valahol valamilyen képletet is lehetne beírni, de nem engedi az Excel.
(próbáljatok elvonatkoztatni a példától. A lényeg, hogy kategóriából akár 200 féle is lehet, részkategóriából pedig akár 500)
Ti tudtok valami megoldást?[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
Ezt úgy szokás áthidalni, hogy a nem publikus adatok helyére hamis adatokat írsz. Csak arra ügyelj, hogy az eredeti típusnak megfelelőek legyenek a próba adatok (dátum, szöveg, képlet, stb. egyezzen az eredetivel). Elég néhány rekord.
-
Delila_1
veterán
válasz zulu_mester #17911 üzenetére
Szívesen.
Az A5 képletét a helyedben kiegészíteném.
=B1 & ". " &FKERES(B2;N1:O17;2;HAMIS).[ Szerkesztve ]
-
Delila_1
veterán
válasz zulu_mester #17908 üzenetére
Az előbbit kibővítettem azzal, hogy a munkanappá lealacsonyított szombatokat gyászkeretben hozza. Ehhez új tartományt kellett felvenni a Munka3 lapra. Bevittem a 2012, és 2013 évi dátumokat.
Itt van.Programozó: hibás programok megírására és kijavítására kiképzett szakember. Többet ésszel, mint ész nélkül.
-
Delila_1
veterán
válasz zulu_mester #17908 üzenetére
Feltettem ide.
A Munka3 lap H2:H16 tartományába beírtam az idei ünnepnapokat, a tartományt elneveztem Ünnepek-nek. A feltételes formázásban erre a tartományra hivatkozom.
Előbbi, vagy későbbi évek ünnepnapjait is be kell venned az Ünnepek tartományba.[ Szerkesztve ]
-
zulu_mester
tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy Excel-ben készített naptárban, hogyan tudom megcsinálni azt, hogy a nemzeti ünnepeket piros betűvel emelje ki? Az alábbi linken elérhető a feladat alapjául szolgáló naptár:[link]
Előre is köszönöm segítségeteket."Te is fiam Bluethooth!"
-
dellfanboy
őstag
válasz dellfanboy #17904 üzenetére
megvan egy space kellett a végére++!+
=CSERE(HT11;6;5; )köszi az irányt, mindig öröm ide jönni!
[ Szerkesztve ]
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
dellfanboy
őstag
köszi mindenkinek az alábbi vonalon indúltam el: vagy egy ilyen cellém: TGZF) ebből szeretném eltüntetni a zárójelet és kapnám eredményül TGZF-et. csere fv.vel? vagy mivel oldjam meg?
eladó dolgok:mondd az árát és vidd http://hardverapro.hu/tag/dellfanboy#aprohirdetesei
-
Delila_1
veterán
válasz dellfanboy #17902 üzenetére
=FKERES("*" & "TGDF" & "*";......;....)
-
dellfanboy
őstag
válasz Seraph 16 #17901 üzenetére
köszi ez így működik, de most abba a falba ütköztem, hogy egy zárójel ott maradt.TGDF) és az fkeres nem értelmezi...
hogy tüntethetném el a )?
próbáltam fv-vel =tgdf-) de nem vette be...
tehát nekem csak a tgdf-re van szükségem rdgsekgd(tgdf) - karekterből.[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz dellfanboy #17900 üzenetére
A Jobb függvény segít. Azzal megadhatod, hogy csak jobbról az utolsó néhány karaktert ellenőrizze.
"Csak a napórák fogaskerekei jártak rossz irányba"
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Viccrovat
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Honor 200 Pro - mobilportré
- OLED TV topic
- Óra topik
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest