- Egyedi megjelenésű Radeon VGA a Yeston és a GravaStar keze nyomán
- 5:4 képarányú SXGA monitor jön ősszel az EIZO berkeiből
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- A hírek szerint a jövő év végére érkezhet a sokat pletykált NVIDIA N1X SoC
- Egy gyártási hiba miatt nem bootolhatnak bizonyos Minisforum PC-k
- Autós kamerák
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen videókártyát?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Vezeték nélküli fülhallgatók
-
PROHARDVER!
DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február
Aktív témák
-
adika4444
addikt
válasz
4Grider #112895 üzenetére
Az IPv6-os támadások száma töredéke a v4-nek, mert az ártó szándék nem egyenesen arányos a hozzáértéssel és az IPv6 scan-elgetéshez több kell egy kicsit, mint az 1.1.1.1-nél hozzáadni +1-et amíg nem lesz 255...
Üzemeltetek néhány linux szervert, a v6-os kéretlen látogatók tényleg elenyészőek (gyakorlatilag jóformán nincs) a v4-eshez képest.
-
adika4444
addikt
válasz
#79484416 #112884 üzenetére
Az iOS biztosan, de talán némely Android-os készülékek is csinálják, illetve a Windows-ban is beállítható a MAC randomizálás, ami ezt az IP-kötögetést kellőképp megnehezíti. Persze ki lehet kapcsolgatni egyesével, de iOS esetében ezt a beállítást persze nem viszi át az iCloud, így random MAC-IP párokkal van tele mindig a router
Másrészt nem, nem a saját IP-je látszik. Illetve de, de ez változik. IPv6-nál van a klasszikus DHCP v6 amikor a router ad címet az eszköznek, de ami itt bevettebb szokás a Router Advertisement RA-k használata, ezen keresztül az eszköznek lehet ugyan fix címe, tehát a második 64 bit ugyanaz, generálva a MAC címből, de szinte minden használ privacy extension-t. Ez újrakapcsolódáskor fixen, de a kapcsolat időtartama alatt is cseréli a kimenő IP-ket, tehát viszonylag nehéz visszakopogtatni.
Persze ettől függetlenül még nem árt, ha IPv6-on is van tűzfal és való igaz, hogy az IPv4-es NAT által nyújtott közvetlen külső elérhetetlenség a v6-nál már nem adott, de ez nem ok a melőzésére. Nem nő a népszerűsége olyan ütemben, mint azt prognosztizálták 10--15 éve és a v4 címek sem úgy fogytak el, mint azt akkor sejtették, de a geek-ek játékából nagyon hamar lehet ebből is egy kurrens technológia, elég valami - most még nem látott - esemény, ami például hirtelen rengeteg új cím iránti igényt támaszt és akkor lesz kapkodás...Jelenleg az IPv6 gyakorlati relevanciáját tényleg a CGNAT-olt v4 mögött lévő eszközök közvetlen elérhetőségében látom, illetve még abban, hogy egyre gyakoribbak a bérelhető VPS-ek csak IPv6 címmel, nyomottabb áron, mint v4-essel. Sőt, már a Hetzner is 1 euró körül sarcol a v4-re, vagy épp 1 eurót elenged, ha nem kéri az ember, nézőpont kérdése.
BTW akiben van egy kis technikai affinitás javaslom, hogy foglalkozzon a v6-tal és ne intézze el annyival, hogy még nincs rá szükség. Főleg ne DIGI és Telekom hálózaton, ahol rendes dual stack módon működik az IPv4 és az IPv6, ellentétben a Vodafone hálózatával, ahol való igaz, hogy az IPv6 csak akkor megy, ha abban tunnel-ezik a v4-et, így több kárt okoz, mint hasznot.
Az is igaz ugyanakkor, hogy az OpenWRT, MikroTik RouterOS és hasonló rendszereket leszámítva bőven van gond az IPv6 kezelésével ASUS, TP-LINK és egyéb, otthoni célú rendszert futtató eszközökön.
-
Geth
veterán
válasz
Masato #112880 üzenetére
Most ez oké, meg tudnám csinálni, csak minek vegyek új hardvert (WiFi 6 routert), mikor egyébként ez a ZTE cucc teljesen jól működik?
Nekem úgy tűnik nem működik teljesen jól, mert akkor nem írtad volna ezt a hsz-t. Azért kellene saját router, hogy az ilyen szitukba ne fussál bele...#112872 nemethg66
És nagy bánatom, hogy sokkal könnyebb követni a v6-ot használó eszközöket, mivel mind a saját IP címével jár ki a netre
Az x időnként véletlenszerűen újragenerált ideiglenes IPv6 címre gondolsz (IPv6 privacy extension)? Mert alapvetően azzal látogatnak kifele, sokkal nehezebb követni, mint az IPv4-et.sokkal macerásabb menedzselni a hálózaton lógó klienseket, mert a szolgáltatótól kapott címtartomány változásával ők is új címeket kapnak.
Az csak a globális címük (GUA), ettől akár teljesen függetleníthető a LAN-on használt prefix, pl. nálam van egy fix ULA prefix, soha nem változnak a kliensek ehhez tartozó IPv6 címei a belső hálózaton. -
cjvt3o
aktív tag
válasz
Szbtms #112604 üzenetére
Üdv
Ez hasonlít az én szitumra, ott a Digi modemen keresztül egy Xiaomi 3600-as router biztosítja a kijutást.
Ha 15pro szifonnal rácsatlakozom a netre, a Xiaomi elveszti a kapcsolatot a külvilág felé (szóval wifi van, net nincs, mondjuk a szifon így automatikusan le is kapcsolódik róla), és mindaddig, amíg a szifonon full ki nem kapcsolok minden wifi ügyet, ez így is marad. Azt követően kb. 10 percen belül helyre áll.
Sem a szifon más hálózaton (bár digi végűn nem próbáltam), sem a router / digi hálóm más eszközzel nem produkálja ezt (ideértve macbookot, régebbi szifont [12, 6, 5] is).
A router-t factory reset után újraraktam, a szifon net beállításait szintén factory reseteltem, de semmi sem változott. Ezért aztán felmerült bennem, hogy nem a router, hanem a digi modem lehet a ludas, és rá is találtam a hozzászólásodra...
Te találtál valami megoldást? -
Masato
tag
Ha már említésre került az IPv6... storytime:
Egy pár hete bekapcsoltam az F6600R-emen az IPv6-ot. Az eszköz 2023 szeptemberében került hozzám, előtte a Ubiquiti ERL eszközömmel ment is, mondom bekapcsolom ezen is.
Látom, hogy WAN porton ad is IPv6-ot, LAN oldalon semmi. Ezt meg is írtam a OneDiginek, bíztam benne, hogy az admin loginnal méltóztatnak bekapcsolni (az eszköz a kézikönyv alapján tudja).
Első kör: visszaírnak, hogy minden rendben, jóaz, WAN-on ott az IPv6.
Ismét email: nemjóaz, LAN-on nincs IPv6.
Második kör: az eszköz firmware-e nem tudja ezt a funkciót, ha IPv6-ot akarsz, vegyé saját routert, csá.Most ez oké, meg tudnám csinálni, csak minek vegyek új hardvert (WiFi 6 routert), mikor egyébként ez a ZTE cucc teljesen jól működik? A másik meg, hogy a szolgáltató által biztosított eszközzel az általuk kínált szolgáltatás nem elérhető. Vicc. Inkompetencia + lesz*rom hozzáállás.
Még abban lehet bízni, hogy lesz erre a ZTE-re is config file decrypt és akkor be tudok majd lépni adminként és bekapcsolom, ha már ők nem képesek rá.
-
snake1977
őstag
Egyébként mi baj lehet ha látják a külső ip címet? Pl. weboldalam cpanel felületén látom a látogatók ip címét.
Közben írtam emailt a cpu-world üzemeltetőjének, természetesen nem korlátozza a tartományt, kiváncsi vagyok a digisek mire jutnak, a tegnapi hozzáállásuk után panaszt végül tettem, nem szokásom de most nagyon beleléptek a lelkivilágomba. Rendelek egy normális routert (a huawei-t nem tudtam belőni) ha nem oldják meg, és valószínűleg nem fogják, akkor azt fogom használni jövőhéten.
Ezügyben javaslat hogy milyet érdemes venni? -
garga01
őstag
válasz
#79484416 #112876 üzenetére
Szerintem ebbe a topikban érdeklődj: Hálózatokról alaposan
-
zichie
senior tag
válasz
#79484416 #112874 üzenetére
A saját otthoni eszközeimet távolról IPv6-on érem el. Több vps szerver szolgáltató kínál ipv6 only csomagot, ami csak ipv6-os címet ad, de jóval olcsóbban.
Sok-sok éve én is tanulási céllal kapcsoltam be, de végül is így maradt.
Én inkább az ipv4-et kapcsolnám le, de még sajnos túl sok még az ipv4 only szoláltatás. -
zichie
senior tag
válasz
Lali-213 #112869 üzenetére
Én amióta van ipv6 a diginél, azóta használom, azaz sok-sok éve gond nélkül. Ha letiltod, akkor olyan netes szolgálatásokat, helyeket nem tudsz majd elérni, ami ipv6-on elérhető, de ipv4-en nem.
Fontos viszont, hogy a routeren állíts be ipv6 tűzfalat, mert minden kliensnek publikus ipv6 címe lesz. -
PeeterssoN
őstag
Üdv! Amúgy a Digi hogyan intézi a szerződéseit?
Hétfőn kötötték be de mêg semmi email, se szerződésszám... Egy firkantás volt az eszközre gondolom s szerelő munkáját igazolva, hogy itt járt be van kötve viszlát, mint amikor a gls csomagot átveszed.
Egyáltalán miért jó ha a digis mellett van saját router? Jobb lesz tőle a net? -
Lali-213
senior tag
Talán nem a legmegfelelőbb topicban kérdezem, de nálam most le van tiltva az IPv6 (ftth 1000-es net) a saját routerem beállításaiban. Ha ezt engedélyezem akkor milyen előnyökkel/változásokkal kéne találkozom? Úgy vettem észre, hogy az IPv4-gyel minden remekül működik, még a céges VPN is.
-
-
hunace
tag
válasz
Intruder2k5 #112865 üzenetére
köszi, ment a bejelentés nekik.
és kb most helyreállt:
3 ping / 850 Mbps le / 330 Mbps fel
-
válasz
hunace #112862 üzenetére
https://digi.hu/kapcsolat/irjnekunk
Nálam most is 4Mbps a letöltés.
-
hunace
tag
válasz
Intruder2k5 #112859 üzenetére
Veresegyház, oldalak lassan töltődnek be, magas ping, 1000 net sebeesége 100Mbps speedtest szerint.
Tudnál adni egy linket a hibabejelentéshez ?
Köszi!
-
pinnacle
nagyúr
válasz
PeeterssoN #112848 üzenetére
Köszi etejedu, Dragon3000! Nekem Androidos box-al van gond, azt hittem a YT kiegészítő vagy a box a hibás, de úgy néz ki, mégsem.
-
Na, én bejelentettem az online felületen.
-
Nálam minden változatlan, 5Mbps alatt van a letöltés, és az elmúlt másfél órában hatszor szakadt már meg a PPPoE kapcsolat.
-
garga01
őstag
Én most mértem egyet, igaz wifin de az ennyit tud csak. (Viszont megy a tv a háttérben, a CC bekockázott a szokásosnál többször.)
-
BalintSan
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #112849 üzenetére
Aktív témák
Hirdetés
Olvasd el az összefoglalót!
Társtopikok:
● DIGI kábel TV
● DIGI Mobil
● DIGI műholdas TV
● DIGI vezetékes telefon
Router kérdésekkel ezekbe a topikokba fáradjatok!
● Milyen routert?
● Router gondok
- Autós kamerák
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Milyen videókártyát?
- Hardcore café
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Komplett új gép eladó Ryzen5 8400F nettó áron!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Villámgyors internet, egyetlen kártyával!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest