Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz 4580693 #6164 üzenetére
Az, hogy mennyire ertesz a nagy optikakhoz, most bizonyitod.
Teljesen hulyeseg amit irsz, nem fog tonkremenni a kep a seeingtol. Rossz seeing mellett is sokkal tobbet mutat egy nagy tavcso mint egy kis 10-15 centis gyerektavcso.
Szerintem neked van egy berogzodesed hogy minden optikakat az elmeleti nagyitas maximuman kell hasznalni. Ok, ha 1000x nagyitasra akarsz felmenni, akkor nem lesz gyakran jo a seeing.
Nezzel mar meg kerlek egyszer egy gombhalmazt, mondjuk 100x nagyitason, rossz seeing mellett egy 10 centis APO-val meg egy 40 centis Dobsonnal! Eg es fold lesz a kulonbseg, es nem az APO javara.
Vagy egy halvany galaxist. APO-val lehet meg se latod, mikozben a nagy tavcsovel siman direct vision-os lesz. Rossz seeingnel is.Szoval kerlek ne probald meg lebeszelni az embereket nagyobb atmeroju tavcsorol egy hamis indokkal.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
hroberto
veterán
válasz 4580693 #6030 üzenetére
Mondjuk én nem szerettem a Planetary okulárokat. Szerintem zabálta a fényt. Hamar megváltam tőlük.
Igazából arra vagyok kíváncsi, hogy a felső kategóriás okulárok mennyivel jobbak mint mondjuk az általam használt Skywatcher Skypanorama - k vagy a Lacerta UWAN - ok.KTM 1290 Super Duke R Gen3, Alfa Romeo Giulia
-
t72killer
titán
válasz 4580693 #5785 üzenetére
, igen sajba ez van. Abszolút zéró prioritás a fényszennyezés a nagyvilágban, bociszemű politikai elit azt se tudja mi az és nagy eredményként jelent be minden új kivilágított utcát, díszkivilágított gyártelepet, merthogy abból dől(??) a zöldhasú.
Mi itt a hanyatlónyugaton kiköltöztünk a peremvidékre, de B2-höz még innen is 1 óra kocsival.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
hroberto
veterán
válasz 4580693 #5782 üzenetére
Nekem a szombati estém volt rohadt jó. Pedig nem is terveztem semmit, mert egész nap motoron ültem és hulla fáradt voltam.
Ennek ellenére, mikor este 10 után kinéztem az ablakon, és szabad szemes volt a Tejút, akkor már tudtam, hogy ki kell vinnem az udvarra a Dobsont. Leginkább a Sagittariust nézegettem, de ezen kívül is rengeteg mindent meg tudtam nézni.KTM 1290 Super Duke R Gen3, Alfa Romeo Giulia
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz 4580693 #5782 üzenetére
Fasza hogy azért tudtál észlelni! Mondjuk elég a térképre nézni és látszik hogy ott retek az ég. Nagyon közel Bp (és csomó más).
Tegnap este én is toltam kettősöket. Seeing pazar volt, de transparency gatya (párás volt az ég).
Epsilon bootest én is néztem a többi mainstream mellett. Be tudtam volna esni közöttük az űrbe, annyira jól bontotta. Felbátorodtam és egy érdekes kettősre irányítottam: 36 Andromedae. 1.2" szeparáció, hasonló fényesség. Nos, itt már nem volt köztük szép rés, egybefolyt a két csillag, de látszott rajtuk hogy kettős.
Később Szaturnusz ezzel a seeinggel, 300x nagyítással: 😱😱😱
[ Szerkesztve ]
-
vati
senior tag
válasz 4580693 #5707 üzenetére
"Mélyég fotózáshoz nem igazán jó a 150/1800-as mc se sajnos. Az f/12-es fényerő nem teszi túl hatékonnyá a rendszert."
BTW. a 80/400-as Skywatchert miért ne lehetne mélyégfotózásra használni, ha akarnám?
Annyira nem jutok mélyegezés szempontjából értelmezhető minőségű ég alá, hogy évtizedek alatt talán egyszer láttam szabadszemesen az Andromeda-ködöt.Asus TUF Gaming A17 / Ryzen7 6800H / 16GB / 512+1024 GB SSD / GeForce RTX 3050Ti "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hol vannak a cölöpök..."
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #5036 üzenetére
tudom, néztem már bele, de én biztosan nem vennék, plusz a fokusszal is baj szokott lenni, mivel elég hosszu fényutat nyel le, általában barlowot használnak hozzá. és marha kényelmetlen 50 fok felett észlelni vele a betekintés szoge miatt./ ugye nincs zenittukor/
newtonnál nincs ilyen gond, ott csak a fokusz a probléma.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz 4580693 #4813 üzenetére
Én úgy képzelem el ezt a hobbit, hogy egész évben járok barátokkal észlelni, így egy ilyen össznépi nagygyűlés számomra nem kihagyhatatlan. Persze ettől még igyekszem ilyenekre eljárni, idén már kétszer voltam.
-
5150head
senior tag
válasz 4580693 #4806 üzenetére
Én is olvastam/láttam az indoklást, de ha megnézed egy zenei fesztivál jegyára van 30-50e körül. És ott pl a sok színpad/fellépő rezsije több szerintem, mint itt a léptetőmotoroké...
Rendes szervezők a jegyárak drasztikus emelése helyett keresnek támogatókat. (reklámért cserébe)
Pont hogy egy kezdő akinek a közelmúltban volt egy nagyobb kiadása, hogy belevághasson a távcsövezésbe nem fog tudni/akarni még 40k-t kilocsolni egy táborra. -
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4802 üzenetére
Igen, azon lennék, csak a programhoz kötelező a reg (=jelentkezési form kitöltése), az meg nem enged tovább.
Engem meg leginkább (csak) az a része érdekel, ott nem szeretnék aludni (pont az a jó benne, hogy elég közel van ahhoz, hogy a kései óra ellenére is még haza tudjak jönni), szóval ezért megy a varia. -
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4796 üzenetére
Az rendben van, hogy van éjszakai jegy, csak mikor tölteném ki a formot, nem engedi folytatni, amíg nem "választok" valamit a napijegyes kínálatból, hiába van a csütörtöki és pénteki kezdőknek szóló program feljebb kiválasztva (és ezen a táboros jegyen kívül minden fullra kitöltve).
Ebből nekem az jön le, hogy minimum 40k annak, aki a kezdőknek szóló programon részt szeretne venni. A jó hír, hogy akkor már nem kell éjszakai látógatójegyeket venni.
Viszont még továbbra is kérdés, hogy jól értem-e, mivel azért 2*12k vs 1*40k azért nem mindegy. -
Cray Tyler
senior tag
válasz 4580693 #4796 üzenetére
Nekem is ez jutott eszembe, hogy jobb akkor már ha itt egyeztetünk egy pénteket vagy szombatot és kimegyünk ketten-hatan valami sötét ég alá.
Bortle class 3 pl. a Kisszékelyi kilátó, és nincs is messze, van pad is meg minden, ketten-öten-hatan éjjel simán odaférünk szerintem. Nem voltam még, nem tudom hogy mennyire van "zárva" éjszaka, de képek alapján semennyire.
-
4580693
senior tag
válasz 4580693 #4795 üzenetére
Na, van éjszakai jegy.
Éjszakai jegy: csak helyszínen váltható. Érvényes a megváltás napján egész napra, az azt követő teljes éjszakai észlelésre, infrastruktúra használattal, igény esetén saját sátras pihenéssel, másnap reggel 9:00 órás távozásig.
Ha mcse tag vagy, az 8000 forint. Ha nem, akkor 12000 forint. Hát, nem olcsó, az biztos. Napi jeggyel begyek, az csak 2000, aztán este jövök is haza. Azt hiszem, nekem ennyi volt a táborozás. Kurva sokba kerül idén és szerintem nem is lesz ez olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #4613 üzenetére
pár éve krétán voltunk hárman, decemberi foglalással 630k volt az 5 csillagos szálloda félpanzioval, a cimborámék májusban foglaltak 1,2 milla ugyanoda és félpanzioval.
bár a nyaralások annál olcsobbak minél elobb lefoglalod, meg persze az utazási iroda is sokat számit.
De jelen esetben egy megrendelés utáni áremelkedést akarnak rámhárítani, amit nem fogok benyelni, nem mintha sokat számítana az a 8600 forint, de az elv az igen.
ha aboltok berendelnének az olcsóbb kisebb cuccokból, akkor nem lenne ekkora árkülönbség és nem kellene heteket várni a kiegészítőkre.
külföldről én is meg tudom rendelni. mindkét boltban távcsőből erdő áll, de az aprübb cuccokra várj 2-4 hetet, mert nincs árukészlet.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #4512 üzenetére
most vettem egy 400k-s laptopot és viszem vissza gariztatni, mert nem tölti a hálózati töltő az akkut csak csepptöltéssel.
pedig nem szar márka: MSI gf66 Katana gamer laptop
jól rákurtam, mert nem probáltam ki otthon, nem volt rá időm a lakásfelújítás miatt, csak kinn a kamionban dugtam töltőre, ott szembesültem a hibával, az a szerencsém, hogy az aksi bír kb. 5-7 órát, használattól függően, a töltő meg egy éjjel alatt feltölti teljesen.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #4512 üzenetére
öreg elavult gépekkel melóznak, nincsenek jól karbantartva: a kopó alkatrészeket nem cserélik, ezért van ekkora szórás a minőségben.
valószínű az én ED-m még egy új gép első szériája lehetett, akkor még pontosan dolgozott.
sajnos minden kinában gyártott cuccra igaz, kivéve azokat, amiket nagyobb cégek, nevesebb gyártók megrendelései alapján csinálnak: ott nem veszik át a rossz minőségű félkész terméket. de a tömegcikkek minőségi szórása nagyon nagy.
és ez minden kinában gyártott termékre igaz, nem csak az asztrós dolgokra.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #4444 üzenetére
hát a kézzel készített itthoni tükröket nem lehet egy lapon emlegetni a gyári sorozatgyártásúakkal.
a gyárban a vadi új gépsor első sorozata tökéletes, de utána ahogy kopnak a gépek alkatrészei, úgy lesz egyre nagyobb a szórás.
az itthoni tükör meg egyedi, addig simogatod amig nem lesz tökéletes és ha van egy kis érzéked hozzá, simán lehet 0.95 felettit is csinálni. csak persze idő, de az meg van bőven.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4348 üzenetére
Köszi a tanácsokat Neked és popeye-nak is. Végül egy Astronomik UHC lett, következő körben jön az OIII majd.
Sokat nem tudtam vele nézni, mert - eggyel feljebb is kérdezi a kolléga - a Hold már egyre fényesebb, meg elég hülye idők is voltak. Látszik a különbség azért még így is szűrővel és anélkül között. Azt nem tudom, egy kevésbé fényszenyezett helyen hozna-e még bármi pluszt. De ezt majd tavasz, kora nyár körül megnézem; addig még biztosan nem fogok kitelepülni. -
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4345 üzenetére
200/1000-es Newtonom van.
Abban tudsz segíteni, hogy a két áteresztési görbén "mit kell nézni", mi alapján látszik, hogy az Astronomik a jobb? (ránézésre az áteresztés maximuma az egyik különbség, amit még én is észreveszek (kb. 93 vs kb. 97 % 500nm-es hullámhosszon. Illetve mintha az Astronomik még mást is áteresztene - amiből számomra talán a H-béta lehetne valamikor érdekes, habár ott meg mintha csak 40%-ot eresztene át)
Tehát akkor ha jól értem, Te nem erőltetnéd az UHC-t egyáltalán (ha jól emlékszem, mikor ez először felmerült az esetemben, akkor is mintha pont Neked lett volna ez a véleményed.).Köszönöm szépen a választ - és természetesen ha még bárkinek van véleménye, azt kérem, hogy ossza meg; amit szintén köszönök előre!
-
szacsee
nagyúr
válasz 4580693 #4319 üzenetére
Köszönöm a tanácsot!
Értelek és teljes mértékben egyet is értek veled, abban az esetben ha van aki teljesen elkötelezett.
Nálam nem ez a helyzet. Indulónak sajnos vagy nem egy Scopium 15x70-es binoklit vettem, mivel az ajánlott irodalommal és térképpel 40 Mátyásból megállt.
A tudás amit a könyvek adnak megéri, a binokli, ha a szemhibám miatt nem is tudnám használni a nagyítása és a 70-es lencse miatt eligazodni jó lesz az égen. Közben a családtagok is tudnak vele természetben nézelődni és fotóállványra is rögzíthető.
Biztos jobb a Nikon, de a mai világban nem hiszek annak, hogy minden gyártónak saját gyára van, amikor mind a profitot hajszolja. Itt a topikban is volt akinek (ha jól emlékszem popey37) szétesett a Lacerta binokli. Aztán hogy mivel jobb egy kezdő számára, amikor a laikusok a 12000ft-os Hama távcsőnek a legjobb az értékelése az árukeresőn majd elválik.
Szerintem a vázat kb mindnek egy helyen gyártják, max a tűrése szűkebb a márkásabbaknak. Optikát meg vagy saját maguk, vagy azt is bérgyártóval, kis kínában pedig összerakatják, ki jobban figyel a minőség ellenőrzésre, ki kevésbé.Newtonnal egy a baj, hogy számomra "túltoltátok Béláim" efektet váltana ki egy még ismeretlen hobbiban. EQ3 acéllábas mechanikán határon van a használata beszámolók alapján és a specifikációk szerint is, így egy 5kg-os tubust a 6kg teherbírású állványával nem használnám. Inkább vennék EQ5-öt aminek nagyobb a teherbírása és életem végéig kiszolgál, viszont 150 ezer ft körül van. Ez csak a mechanika, a tubus 100 ezer ft felett van. Normális okulárt persze később is tud venni az ember, de az is alsó hangon a tubus árának fele. Ki is kötöttünk 300 Mátyásnál ami nem sok, ha sokat használja az ember és nagyon sokat észlel ezzel sok boldog percet okozva. Csak az a fránya ha ott ne lenne már rendelném is.
-
Cray Tyler
senior tag
válasz 4580693 #4158 üzenetére
Szerintem fasza lenne, biztos van valami gyerekekkel foglalkozó alapítvány, ami nem arról szól hogy ellopják a tagdíjat. Annyi hogy ha nem csillagász társaságnak adjuk le, hanem valami laikus szervezetnek (nem pejoratíven értve a laikust), akkor ki kell képezni valami helyi embert az észlelésre, hogy tudja csinálni a purdéknak a műsort (vagy keresni olyan helyi embert, aki már ért hozzá).
Ha lenne rá időm, megcsinálnám én magam, de nincs. A két budapesti üzletben is lehet lenne olyan készlet, ami 10 éve ott rohad, és soha nem fogják eladni, de lehet pár csóró gyerek meg kurvára örülne neki. De ezt meg már végképp nem húznám magamra, megmaradnék csak ötletgazdának (benne vagyok épp elég jótékonysági projektben, sorry). -
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4138 üzenetére
Ha jól értem, Holdra leginkább csak polár ajánlott, napra van szűrőm (és ha szintén jól értem, abban óriási varia nincs (vagy akkor valamit rosszul tudok! )
Leginkább mélyég lenne érdekes, a bolygók az elején lekötöttek, de most mintha inkább előbbiek felé tendálnék jobban. Viszont mintha valahol azt olvastam volna, hogy például az Orion-köd csillagai is hajlamosak eltűnne, ha bizonyos szűrőt használunk.
Tudom, hogy sosem lesz olyan vizuálban, mint asztrofotókon, de érdekelne, hogy amúgy kábé mit lehet elérni szűrő(k)kel. Nem is tudom, érdemes-e azokra rámozdulni, vagy elég natúran is. De feltehetőleg sok részletet ki tudnak hozni, szóval fene tudja.
Leginkább talán az lenne érdekes, hogy a gyakorlatban ki mit használ, mi mire jó inkább, stb. -
popey37
addikt
válasz 4580693 #4125 üzenetére
de nem egyforma a két okli: az egyik 20mm 70 fok, a másik 23mm 82 fok.
nem számit szerintem, hogy 1,25 vagy 2".
a 20 milisnek kicsivel nagyobb a nagyitása viszont kisebb a látómező, 30x nagyitás
a 23 milisnek kisebb a nagyítás viszont nagyobb a látómező. 26x nagyítás
persze azonos tubusban.
vizuálisan szerintem a 2"-os jobb a kisebb nagyítás és a nagyobb látómező miatt. meg az okulár felépítése és minősége is tol egy kicsit a 23 milis javára.
azzal kb. űrséta élmény nézelődni.
abban meg igazad van, hogy 2" okli 40mili felett az igazi, ott mutatja meg igazán mit tud.
az viszont biztos, hogy abban a 120 mm-es optikában a 23 milis okli brutál jó lehet.[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
koanla
aktív tag
válasz 4580693 #4101 üzenetére
Okulárokkal kapcsolatban homályban vagyok, hogy milyet érdemes választani. Egyrészt árkategóriában, másrészt látószögben, harmadrészt pedig, hogy melyik kihuzat-méretet célszerűbb preferálni. Kacérkodom a jövőbeni 2"-re váltásban, de az olcsók abból nagyon kis nagyítást adnának (nekem már a legkisebb Apex is a kilépő pupilla alá menne), a drágák meg ... hát drágák!
Tudom, az első és a második problémakör eléggé egyéni - és nagyban meghatározza, hogy mit kívánunk felfedezni. Mélyégre minél nagyobb látószög lenne jobb elvileg, nagyításban pedig akkora, amivel az adott látómezőbe még beleférünk (ezért is fontosabb a mostani megítélésem alapján a látószög, mert a 100 fok körüliekkel nagyobb nagyítással is lehetne észlelni). Másrészt a drágák pedig mintha mind az 1,25", mind pedig a 2"-et is lehetővé tennék.
És abból fakad a bizonytalanságom, hogy ha az adott okulárt 2"-es kihuzatban használnám, annak lenne-e értelme, hiszen mintha megközelítőleg ugyanazt adnák az 1.25"-es kihuzattal kompatibilis adapterükkel a helyén is.
Ráadásul az adapter cserélgetést is szeretném hosszabb távon megúszni, a Barlow-t sem nagyon kultiváltam anno és a mostani távcsövemhez sem használom.A szűrők meg, hát az még tágabb témakör és itt igazából bármi tanács jól jöhet; már ha van.
Köszi szépen!
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #4100 üzenetére
azért jó az a goto, azzal is megismered az eget, csak lassabban és akinek nincs sok ideje észlelni, pláne aki kezdő, elveszt egy rakás észlelési időt, mire megtalál egy-egy célpontot, a goto odaviszi a tubust, pár felkeresés után már tudja az ember, hogy az adott objektum hol van kb.
én sem térképeztem soha, nincs is térképem, az viszont igaz, hogy a Csillagatlasz kistávcsövekhez féle Vizi Péter könyv ajánlott olvasmány, van benne sok infó, térkép. érdemes megvenni.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #4027 üzenetére
olvastam Zsolt kálváriáját a forumon, de elmondta Pali is a saját verzióját is. én pártatlanul azt mondom, hogy amit egyedi gyártással csinál bárki, az sosem lesz készen olyan hamar, mint a tömeggyártott cucc. Pali több mint 250 db. lencsét csinált idáig, Zsolt szerint amit neki csinált nem volt megfelelő. 250-ből 1db. amit lényegében félkész állapotban vitt el Zsolti, mert türelmetlen volt.Ja és a legfontosabb: Pali elmondása szerint irásos szerződés volt készítve a határidőkről, Zsolti előbb vitte el a félkész lencsét.
ismerve a nagy gyártók távcsőkészítési idejét/ ott is vársz 6-8 honapot, pláne egy prototipusra/ Zsoltinak ki kellett volna várni, mig elkészül a cucc.de ez szigoruan csak az én véleményem, Ismerem Palit már elég régen ahhoz, hogy tudom, szar munkát nem ad ki a kezéből, nem véletlenül vállal örök élet garanciát az álltala gyártott lencsékre: bármikor gondod van vele, visszaviszed és megjavitja./ mondjuk egy kivétellel erre még nem volt példa: csak Zsolti lencséjénél./
amugy meg az élet minden területén becsúszhat egy rossz vagy hibás darab bármiből, de attól a gyártó még elismert marad.
szerintem Pali esetében sok emberből az irigység beszél: itthon talán 3-4 ember tud minőségi lencsés tubust építeni. tükröt többen, de az sokkal könnyebb feladat.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz 4580693 #3978 üzenetére
Az rendben van hogy ellátási gondok vannak, közismert probléma. De ha megrendelés előtt telefonon beszélünk hogy a bécsi üzletben még van 1 darab és azt bekérik, de mindig benne van a pakliban hogy esetleg közben valaki betéved és megveszi, ezért az is lehet hogy 4 nap helyett 1 hónap a szállítás, és abban maradunk hogy majd tájékoztatnak, hogy akkor tényleg volt-e még egy darab, és az tájékoztatás elmarad, és nekem kell őket egy héten belül 3x hívni, hogy kiderüljön hogy miért nem változik a rendelésem állapota, az nincs rendben. Jó hosszú mondat lett. :D
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz 4580693 #3693 üzenetére
Nem hiszem hogy zavarná, nem mindenki ilyen igényes erre. Engem sem zavar, pedig itt van mellette a nikon. Azért használom a nikont mert nem allítódik el a fókusz meg a dioptriája magától, nem azért mert szebbnek látnám a képet. Az utóbbiban nem látok különbséget.
-
kuyarashi
őstag
válasz 4580693 #3541 üzenetére
Felénk, Békés megyében elég nagy területek vannak ugaron (közvilágítás nélkül), így az udvarunkból is simán látni szoktam a tejutat. Kisebb városban lakok, de azért van fényszennyezés. A szerencsém az, hogy 5-10 perc autóúttal már korom fekete egek vannak.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Nimda
addikt
válasz 4580693 #3460 üzenetére
Igen, 10x50, vagy átmérőben lehet kisebb is, 10x43 vagy 10x44 pl. lehetőleg magnézium házas, nedvesség ellen védett (nitrogén), BAK-4, FMC (még a prizma is), ami tetőéles legyen ja és persze sok gari.
Tudom ez rakás pénz lesz, de a személyes próbánál olyanokat is megnézek pl. hogy az élességállító mennyire finom, vagy a szemkagylók állapota, dioptria állítás, anyagminőség, összerakás rendben van e.
Ezeket is biztos kínában rakják össze, nem szeretnék hibás darabba belefutni. Nem bízok egyik gyártóban sem, de a kereskedőkben sem.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #3430 üzenetére
hát a csillagváros forumán azt irta legutoljára a sztorihoz, hogy már visszakapta a lencse árát, de a többi még úszik.
amugy ezt sem értem: veszek egy komplett tubust, minőségi problémák miatt visszaadom, és honapokat kell várni arra, hogy visszakapjam a pénzemet.
az biztos, hogy ez az eset Gyulai Pali renoméját igencsak lerontotta.
bár én ismerem Palit, nem tudom elképzelni, hogy a keze közül kiadott ilyen hibákkal terhelt optikát, tuti nem ő készítette és nem ellenőzte a kész optikát.
itt csak az a baj számára, hogy az ilyen hírek terjednek mint a futótűz.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
popey37
addikt
válasz 4580693 #3427 üzenetére
az a 20 centis vagy 5 milla és lehet keveset mondtam, Kereszty jogosan volt felháborodva a fos lencsék miatt.
én biztosan összetörtem volna a készítö fején. rendelek egy 5 millás tubust és kapok egy kiani minőséget. hát köszi.
meg is értem, hogy visszacsinálta az egészet.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
Nimda
addikt
válasz 4580693 #3421 üzenetére
A hasznot nézik.. de miért jó nekik, ha utána panaszkezelés van? Már ha van, mert valószínűleg jól tudják, hogy a lelkes amatőr, úgyis bütykölni kezdi. Nem olyan bonyolult szerkezetek ezek, de nem azért vesszük, hogy még nekünk kelljen a gyári hibákat kijavítani, vagy beállítgatni.
Csak hogy "újat" mondjak: külön nem írtam róla, de a nemrég vett AZ5 -ös mechanika vertikális tengely finommozgatója, gyönyörű nyolcast járt. Kaphatott egy ütést valahol, de hogy ez az üzletben nem derült ki, az egy rejtély számomra (személyesen vettem át, igaz megnézhettem volna, de eszembe se jutott, mert bíztam a kereskedésben, utoljára). A dobozát megnézve, volt egy apró lyuk rajta, gondolom valahol leejthették.
De történt olyan is, hogy az egyik planetary okulárnak, a dobozából kivéve, törött volt az egyik lencsetagja. A boltban értetlenül álltak az eset előtt (még sosem történt ilyen), de szerencsére nem feltételezték, hogy én törtem el, cserélték.
Valami olyasmit mondtak, hogy ha nem közvetlenül a boltból veszem, akkor a raktár nem nézi át, csak csomagolják és küldik. Hogy ez most igaz e[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest