Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok,
Gyereknek hozott a "Jézuska" egy ilyen távcsövet: [link]
Akárhogy próbálkoztunk vele egyelőre semmit se látni. Végigpróbáltam az összes kombót. Fókuszt oda vissza tekertem és full sötét minden. (kupak természetesen le van véve)
Van esély ezzel bármit is vizslatni vagy úgy ahogy van inkább kuka?A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
kuyarashi
őstag
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6725 üzenetére
azért kell drágábban feltenni, mert mindenki ugyis alkuszik, ha kiteszed 400k-ra engedni fogsz belöle 50k-t. ha kiteszed 500k-ra/ uj ár plusz szíjhatás 650k kb./ engedsz belöle 70k-t és 400k fölött eladod.
nekem eszem ágában sincs eladni a cuccom. bár keresnék rajta legalább a dupláját mint a beszerzési áruk volt. de kizárt hogy eladjam. max a tubust, ha meglesz az APO, de még az sem biztos.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
válasz kuyarashi #6725 üzenetére
Mifelénk egy kolega most próbál egy tényleg frissen vásárolt GT81 apo-t eladni "100 font kedvezménnyel" a bolti árhoz képest. Nem szóltam be neki, majd a piac helyrerakja pár hónap érlelődés után .
Viszont ami jóáras, az percek alatt eltűnik. Kitettek egy 585MC PRO kamerát a boltihoz képest féláron, egy órán belül ráírtam, hogy megyekfutokrohanokviszem - már késő volt
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok,
Egy jó állapotú, bordásszíjas NEQ6 Pro GT, kézivezérlő nélkül, minden tartozékával (háromláb, súlyok, okulár tálca, Makszutov számla) mennyiért reális most? (Gyári állítócsavarok emelőkarosra cserélve, átalakítás Éder Iván által.)
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
5150head
senior tag
válasz Dilikutya #6719 üzenetére
Nem egyszerű, szegény távcső.
Szerintem nem sok embernek lehet itthon ilyen mc-je. Gondolom a környéken felnyomtak egy csillagdát/nyaralót, aztán ezzel nem tudtak mit kezdeni, értékét meg valszeg nem tudták. Remélem meglesz a gazdája, látom, a poszt alatt már rárepült a sok keselyű... -
Dilikutya
félisten
válasz 5150head #6718 üzenetére
Passz. Asztrós, csillagászos csoportokban téma délután óta. Ott is a lopott a tipp, csak aki lopta, nem tudta, mi az, se nem fűnyíró, se nem bicikli.
Nem tudom, van-e ezeken sorozatszám, nekem nincs csövem.
Talán jövőre, bár félek belevágni.[ Szerkesztve ]
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Dilikutya
félisten
Pécelen a Rákos-patak partján a fűben találtak egy Skywatcher Skymax 180MC-t.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Jim-X
őstag
válasz t72killer #6712 üzenetére
Szokott lenni jetstream, de most ugy nez ki a het kozepetol javul es ki tudok menni
En ugy szoktam, hogy a Meteoblue-n megnezem a seeinget es osszevetem a Windy-n a jetstreammel. Ezek alapjan dontok.
#6711kuyarashi: Windy.com, Windfinder, meteo-parapente. En ezeket hasznalom, itt nalunk a meteo-parapente a legjobb, legpontosabb.
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
bolygósoknak érdekesség: Jetstream térkép (nem jó a színes foltok alatt lenni, ha jó seeinget szeretne az ember).
-
t72killer
titán
válasz ratkaics #6703 üzenetére
Igen, ha jársz német vagy angolföldön, mindenképp azokon a piacokon érdemes nézelődni. Kérdés persze a költségkeret, egy 20as Dobsonért nem feltétlen érdemes 1000km-t autókázni.
Mivel egy kevesek által művelt hobbiról van szó, a használtpiac egy elég komplex valami. Mifelénk (UK) kb a vevők 2/3ada túlárazza a cuccait és ül rajta 2-3hónapig, akkor már lehet velük alkudni. Nagyon ritkán meg előfordul egy bombabiznisz, tényleg olcsón beteszi a jó cuccost, az egy napon belül el is megy. Postázni nem szeretnek, amit megértek, a csalók országa vagyunk.
Érdekes típusok, HA szembejön valami jó áron (bolti ár fele):
Tükör: Skywatcher Flextube dobson, ha GoTo motorizálva van, főleg. TS Photon 8"
Katadioptrikusok: C8, Skymax 150, MakNewton
Lencsék: kb bármilyen 120mm APO.
Az árakat majd meglátod, irány ebay, astrotreff (német), astrobuysell, stb amerre jársz. A büdzsét úgy kell tervezni, hogy vagy komplett rendszert veszel át oklikkal, mechával, stb, vagy hagysz helyet a kiegészítőknek.
[ Szerkesztve ]
-
ratkaics
senior tag
válasz t72killer #6701 üzenetére
Köszi!!!
Úgy érted, hogy külföldön nézzek használtat?
Amúgy esetleg konkrét típust javasolnál az előbbi célokra?
A fotózást első körben nem úgy képzeltem el, hogy órákig/napokig fotózok valamit, utána még ugyan ennyit utómunkázok majd rajta. Inkább valami egyszerű, akár telefonos megoldásra gondoltam, amikor fotózást említettem.[ Szerkesztve ]
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
Jim-X
őstag
Ha esetleg valakit erdekel, a tegnap este Elo Csillagaszat musorban benne van 2 Mars kepem (13. percnel ). Amugy a musor is nagyon erdekes, beszelnek benne az uj szuperteleszkoprol Chile-ben
A játék az nem játék!
-
t72killer
titán
válasz ratkaics #6700 üzenetére
Nincs egyértelmű megoldás a "később fotózásra használnám" kitételre.
A vizuális indulóhoz: f/5 Newton teljesen okés, ahhoz, h normális képet láss benne, nem kell nanométer precizitással agyonjusztírozni, jó műszer. A vizuálhoz elengedhetetlen 20centi körüli értelmes minimál átmérőt megfizethetően hozza.
VISZONT ezzel fotózni külön mélyvíz. Rögtön azzal indulunk h messze nem akármelyik Newton tubus alkalmas egyáltalán fotózásra. Ha jól tudom a TS foto-Newtonjai pl már elég jók: tartják a kollimációt, megfelelő méretű a segédtükör, jó a fókuszáló, stb. De ezekkel pörög is felfelé az ár.
Refraktor+Katadioptrikus: vizuálra nem az igazi, mert kevéske az átmérő.
Fotózásból két, szó szerint fényévekkel eltérő műfaj van a szakmánkban:
1. Bolygó/Hold: nem igényel világklasszis mechanikát, sőt, akár egy motorizált Dobsonnal/Alt-Az mechával is művelhető. Alapvetően előny a hosszú fókusz.
2. Mélyég: műszerméret növekedésével masszívan növekedő/minőségibb/dráguló mechanika a mély ég fotózás alfája és omegája. Alapvető előny a nagy fényerő (átmérőhöz képest rövid fókusz) A szükséges kameratech is alsóhangon 2-3x-osa a bolygós kitnek. Bár időnként szembejön egy óriásDobsonnal (40-50centi átmérőjű monstrumok) ügyeskedő: ezek eredményei kb ott vannak, ahol egy normális mechára akasztott 10centis lencsésé.A kis maki tök jó kis hordozható, kis helyen tárolható cső, fénygyűjtő felülete viszont soványka (eggyel nagyobb modell kéne) első bolygófotós próbálkozásokhoz, betanulásra jó. DE 100%, hogy idővel cserélni fogod. SzVSz ettől annyira nem kell megijedni, vadássz le egy használtat (mégjobb, az aranyárakon nyűglődő Macarisztán helyett vhol Külföldiában!), akkor nem lesz akkora lyuk a büdzsén.
A mély ég fotózást nagyon nem neki találták ki.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Az első távcsövem vásárlását fontolgatom.
Olyat szeretnék, amit nem akarok majd lecserélni fél év múlva. Az elsődleges cél a "saját szemes" nézelődés lenne, illetve, hogy a család többi tagjának tudjak látványos dolgokat mutatni az égen. De persze előbb utóbb a fotózást is szeretném kipróbálni.
Az alap dolgokkal valamennyire tisztában vagyok, már elég régóta olvasgatok a témában. Így első körben a katadioptrikus távcsövekkel szemezgettem, de több helyen inkább valamilyen newton távcsövet javasoltak. Én 120-130mm-es főtükörrel rendelkezőket nézegettem. A newton-tól azérr tartok, mert úgy gondolom, hogy problémásabbak (jusztírozás, tisztítás, stb.), a lencsések meg ebben a méretben már elég fájós árúak.
Nektek mi a vélemenyetek? Nem jó ötlet a katadioptrikus (pl: 127/1500 MC). Vegyek valami newton-t? Vagy egyszer élünk: legyen lencsés, mert az a legjobb?
Köszi előre is minden segítséget/infót![ Szerkesztve ]
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
-
popey37
addikt
válasz t72killer #6698 üzenetére
hát nem tudom, de ha DSLR-re váltanék/ nem fogok/ akkor minimum 5D mark III feletti.
a régi gépek már elavultak, sok az expo, régi szoftver, elhasználodott szenzor.
Jazz: felaplikálom legközelebbi fotozásnál a telomat a tubusra, 30 sec expoval vezetve, ugyis a kövi célpontom a plejádok.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
Igen, erre utaltam, a tied még a használható kategória (bár ez se igazi zoom, ez egy második kamera fix f/4.1, 120mm ekv fókusztávú obival). Hogy az ég alatt mit tud, kétesélyes. Tökéletes optikával és kameraszoftverrel valamire jó, de egy egérnózi átmérőjű műanyag lencsétől és egy továbbra sem óriási szenzortól azért csodákat ne várj, ha fotongyűjtés a cél. Ha komolyabban bele szeretnéd ásni magad ebbe, akkor kell egy régi csereobis gép.
-
t72killer
titán
-
Jazz
veterán
A legnagyobb probléma a követés hiánya. 10sec felett már csíkoz.
Ha meg 5x-os optikai zoom-ot használnék, esélytelen, pár mp is vonalat húz. Amúgy szépen bontja a gömbhalmazt (random fotó földre téve telefont).
Pedig megnézném raw-ban fotózva 5x optikaival stackelve az andromédát telefonnal.[ Szerkesztve ]
free your mind
-
Dilikutya
félisten
válasz t72killer #6689 üzenetére
Éjszakai fotókat én is a Gcam-al csinálok. Egy bajom van vele, hogy amelyik verzióban működik a telefotós kamera, ott az astro mód kuka, a másikban meg fordítva. Nem rossz az az astro mód, valami stack funkció működhet a háttérben.
Következő telefonnál is szempont lesz a kamera, rendes fényképezőt nem akarok most venni, azzal csak csillagászkodnék úgyis, kirándulni nem cipelnék egy DSLR-t.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
popey37
addikt
válasz Dilikutya #6676 üzenetére
a mai telok már szoftveresen javitják a képeket, sajnos. nekem van egy 5 éves leica camerás huawei-em. na az telo, a kamerája meg profi. a maiak meg sem közelitik.
1 db. 30 sec a tejutrol 2019-ben, bátorligeten:
nincs belepiszkálva, csak át van alakitva RAW-bol jpg-be.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
t72killer
titán
válasz Dilikutya #6686 üzenetére
jó ha vannak, de ha nem tiksz.ros a szenzor és ditherelsz egy kicsit (= pl minden tizedik sub után mind2 tengely mentén moccantasz egy kicsit a kamerán) az NAGYON sokféle fixmintás képhiba kiszűrésében segít.
-
t72killer
titán
válasz Blindmouse_ #6683 üzenetére
Egy 10-20db sub kell hozzá, hogy alakuljon.
-
t72killer
titán
válasz Blindmouse_ #6681 üzenetére
Kezdésnek ideális, klikkelgetős cucc.
Pl1
Pl2Mindkettő állókamerával, szimplán letettem a fotóapparátot első esetben egy székre, második alkalommal egy padra.
-
t72killer
titán
válasz Dilikutya #6678 üzenetére
Pont hogy van értelme. A stackelés lényege, h a subok alatt szépen apránként elmozdulhat az ég, max a képszélből kuka lesz egy kicsi csík.
Sequatort pl gyerekjáték beüzemelni.
#6679: lősz 100db 10seceset ÁLLÓKAMERÁVAL, mindenféle követő mecha nélkül, a végeredmény lesz olyan, mintha egy 100sec-eset lőttél volna spéci mechával jobb ég alól.
[ Szerkesztve ]
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz Dilikutya #6678 üzenetére
Hát a stackelés külön művészeti ág, mert már 30 másodperces záridőnél is bemozdulnak a csillagok. pedig érdekelne hogy tudnék könnyen jókat csinálni. :/
Kicsit beleolvastam amúgy hogy ilyen fasza tejútfotót hogy tudnék lőni, hát lehet gyenge lesz hozzá a F3-5 kitobi.Megtehetem, Flúgos vagyok...
-
Dilikutya
félisten
válasz t72killer #6677 üzenetére
Igen, elvileg látszik arra, nem is kerestem, azt múltkor meglestem Bélával, egy (ha jól emlékszem) 200/1200 Newton-nal a szolnoki csillagász szakkörben.
Nincs értelme 200 db-ot csinálnom, mert nincs követő elektronikám, csak állvány. Ha meg már valami követés lesz egyszer, az nem telefonnal fog készülni.
Erre a stack-re még amúgy is gyúrni kell, amikor direkt olyan céllal lőttem nem is sok, csak 10-20 képet, az is elég ganéj lett megdolgozva.
-
t72killer
titán
válasz Dilikutya #6676 üzenetére
Súgok, h biza az m33 is ott van a képen . Ilyenből tolsz ~200db-ot, stackeled és csudát fogsz látni .
Nem, az androméda-lakók nem fognak integetni, és Lóránt se hajigálja a platóra a nagy csövet a MÉH-be menet, de komoly szintet lehet lépni a modern szoftverkörnyezetben sok subbal, extra vas beszerzése nélkül.
Persze ha ez megvan, nyílik a feneketlen kút az extra vasakkal[ Szerkesztve ]
-
Dilikutya
félisten
Benne vagyok asztrofotós, csillagászos csoportokban, sokat nézelődök, míg végül majd eljutok oda, hogy veszek is valamit. Ez az üstökös most kihozta mindenkiből a csillagászt, asztrofotóst, mindent elleptek a mobilos fotók. Ami egyfelől érdekes, hogy ma már mire képes egy telefon, én is azzal lőttem képeket a C/2013 A3-ról. Csak aztán az análvonaton nincsen fék, nem állnak le, minden is tele van rosszabbnál-rosszabb égbolt fotókkal, úgy, hogy fogalma sincs, mit is próbált fotózni, mert amúgy nem érdekli, csak nézzen ki jól. De nem néz ki, mert Tejutat akar pro helyett éjszakai módban lőni. Totál lezüllesztik ezeket a témákat, akkor is, ha esetleg lesz közöttük olyan, aki megihlet a technika, és megpróbálkozik komolyabban is vele, akár a fotós, akár az amatőr csillagász részével. De tényleg viccesen feltűnő, milyen sok csillagász lett hirtelen, jó marketinges ez az üstökös.
Nekem eszembe se jutott soha mobillal ilyesmit fotózni, meg is lepődtem, milyen jól megörökítik a telefonok az üstököst. A Plejádokat egyszer sikerült már megörökítenem, bár ott nem emlékszem, minek mentem ki, két hete viszont jól meglepődtem, amikor kíváncsiságból ráirányítottam a telefont az Andromédára, és ott volt.[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
La Palmára sajna a c5 a max átmérő, amit most le tudok vinni (nyomorék ryanair, 20centi magas lehet a "prémium" carry-on), de gondolkodom rajta, hogy márciusban leszökök pár napra Fuerteventurára egy kicsit nagyobbacska csővel. Sajna nagyon ritka jószág a vörös bolygó, idefönt meg totál felhő a műsor folyamatosan . Mondjuk jan-márciusban Kanárikon is kell egy pulcsi
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Egy kis olvasnivaló a Mars oppozíciókról. A mostani eléggé kihívás lesz, nem leszünk túl közel.
-
t72killer
titán
Oda már nem megyek vissza. Jó buli volt a 20x60, kis pamacsokként jött az összes Messier gömbhalmaz - de az utódtól már csillagokat várnék bennük . Nemrég volt egy ilyen nálunk használtban, lemaradtam róla:
A bino-benézők elég durván eszik a fényt sajnos. Az emberi agy tud valamennyit "stackelni" a két szembe érkező infóból, azaz egy jó 80as binokli mindíg is jobb lesz azonos nagyításon egy 80as refraktornál, de messze nem 100% a hatékonyság.
Figyelem a piacot mindenesetre mik jönnek fel, egy ilyen "pénzbedobós turistatávcső" mindenesetre érdekes színfoltja lenne a felszerelésnek. A képen szereplő cuccosra írják, hogy esőálló meg mindnen (bár azért az okliknál lenne pár kérdésem), ezt nem sok csillagászati műszer tudja. A hagyományos binoklikhoz képest előrelépés még a "zenitprizmás" kivitel, anno az M13-at sasolva majd kitörtem a nyakam tizenévesként
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
. Galileinek minőségibb műszere volt, abban legalább a nem-optikai elemek nem biliműanyagból készültek
Így üstökösszezonban hiányzik apám öreg 20x60as tento binoklija (néhai gazdájával együtt), kicsit nézelődtem, mi van a piacon, ami akár előrelépés lehetne behajítomakocsiba - kirántomakocsiból, nembajhaelázik(!!!) műfajban. Háát, nem jutottam konkluzív eredményre: ami asztro szempontból többet tudna az elődnél, az a 25x100 környéke. VISZONT ha itt picivel is többet akarsz a faék akromátnál, akkor nagyobb számokról beszélünk, mint a kocsi ára .
(szerk: a mostani üstökhöz persze egy jó szem vagy egy 5x25ös gyerekbinokli is elég, viszont egy husibb binoklinak minden évben lenne ennivaló)[ Szerkesztve ]
-
Jazz
veterán
Megtaláltam azt hiszem a tökéletes "teleszkópot":
Emag 22ezer ft: [link]Lencse átmérő: 70 mm
- Fókusztávolság: 300 mm
- Nagyítás: 15X - 225X
- Tartozék 20 mm-es okulárral 15X nagyítás (3X Barlow lencsével 45X)
- Tartozék 4 mm-es okulárral 75X nagyítás (3X Barlow lencsével 225X)
- A teleszkópot a világűr kutatásához komplett rendszerként szállítjuk, állvánnyal és minden szükséges tartozékkal. Erős nagyításokra képes, akár egy Holdkráter részletes vizsgálatára is.
free your mind
-
kuyarashi
őstag
Van egy Lacerta 72/432 kis tubusom. Hát elég jó, nem cserélném más hasonlóra.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
t72killer
titán
Felesleges sztem erre ennyi időt-erőforrást pazarolni. Egy biztos: új áron nem éri meg akromátot beszerezni, mert a nyakadon marad. HA használtban szembe jön egy olyan, aminek az eladója már érlelődött pár hónapot a piacon és nem kéri el a csillagos eget is a drágaszágáért, akkor próbálj ki egyet.
Az 50/600ra rekeszelt megoldás semmilyen lélegzetet nem fog manapság elállítani, egy padlászugból előkerült, mifelénk 200 font alatt kapható 72ED felmossa vele a padlót.
-
Jazz
veterán
válasz t72killer #6665 üzenetére
Lentebb elírtam a szorzót.
Szóval egy 150/750-es akromát 2.25x annyi fényt gyűjt be mint egy 100/750-es triplet, és fele áron van.
Na most ha 100-as blendével használom előbbit, akkor elvileg egy 100-as semiapo minőségét kapom.
De tovább megyek, és ha blendézetlenül csak 100x-os nagyítással használom, akkor elvileg azt hozza képminőségben mint egy 100-as apo, több fényt gyűjt, és még mindig csak féláron. Nem tudom.Ezt a cikket egy sw 120/600-as akromátról írták:
"Rögtön az első meglepetést az jelentette, hogy a beállított égitesteket lehetett nagyítani. 60x, 100x, 150x… Egy ilyen, f/5-ös műszernek törvényszerűen színeznie kell, és bizony a 102-es modell tesztje után nem nagyon bíztam abban, hogy 80x fölé tudom majd zavarni a hasznos nagyítást. Ennek ellenére 60x-nál még nem látszik a színi hiba! 100x-sal a színezés a fényes objektumokon nyilvánvaló, de meglepően kicsi ahhoz képest, hogy azt hittem, ezen a nagyításon szét fog esni a kép! Nos, nem ez történt, hanem a Jupiter simán nagyítható volt, körülötte lilás halo, de a bolygó kontúrja éles, ami azt jelenti, hogy az optika a gömbi eltérésekre nagyon jól korrigált. 150x-sel a kép már gyengébb, de ezzel is lehet észlelni.
Készítettem egy 100 és egy 85 mm-es blendét a műszerre, és végignéztem vele sok tucat mélyég-objektumot, a Holdat és a Jupitert. A primer fókuszban felvételeket készítettem a Holdról. Rajzokat készítettem mélyég-objektumokról.
A fotók mutatják nagyon tisztán, hogy milyen jó is az optika. A felvételeken szinte nyoma sincs kékes vagy lilás halonak, a színek valódinak tűnnek. Persze ez vizuálisan is így volt!
A 100 mm-es blende mélyégre, a 85 mm-es Holdra és a Jupiterre lett tesztelve. Azt kell mondjam, hogy a 85 mm-es blendével a távcső semi-APO kategória, majdnem ugyanolyan leképezést nyújt, mint a jóval drágább 80/600-as ED refraktor! (Jól össze tudom hasonlítani a kettőt, mert két évig egy 80/600-as volt a főműszerem.) 150x-sel a Jupiter sávjaiban rögök látszanak, nem egy és nem kettő…
A műszer blendézetlenül és 100 mm-re szűkítve remek képet ad a mélyég-objektumokról, ezért a 10 cm-es apertúrát nem erőltettem tovább, hagytam, hadd dolgozzon a teljes átmérő. 60-80x-ig a kép perfekt, olyan, mintha egy reflektorba, vagy apo-ba néznénk. 100x-nál kezd látszani egy enyhe halo a fényes csillagok körül, de ez egyáltalán nem zavaró, mert a kép kellően éles, a csillagokból nem nyúlnak ki zavaró „póklábak”, amik a gömbi eltérésre utalnának. 150x-sel is lehet mélyegezni, elsősorban a gömbhalmazok magja és a planetáris ködök igénylik ezt a nagyítástartományt.
Felbontóképesség:
Sajnos szoros kettősöket nem tudtam megtekinteni, de a szokványos, tágabb párok gond nélkül és szépen bomlottak (epszilon Lyrae, gamma Del). Az optikai minőség alapján szerintem nem lenne probléma az 1” körüli párok feloldásával sem.
Mélyég: Igen döbbenetes volt, hogy a 06.22-i tesztéjszakán az Aquila (Sas) csillagkép szinte összes planetáris ködét láttam a 12 cm-es műszerrel (amit nem láttam, azt nem is kerestem). Még az igen nehéz NGC 6772 is megmutatta magát!
Az NGC 6366 gömbhalmaz az Ophiuchusban látható, sőt kissé grízesedik (no, ez nem kistávcsöves trófea).
A távcső kupakján 5 cm-es nyílás található. Ha csak ezt nyitjuk ki, akkor egy 50/600-as refraktort kapunk, melynek a leképezése lélegzetelállító. Semmiféle színezés nem tapasztalható, a képalkotás egy 50/540-es legendás refraktoréval felveszi a versenyt. [link] "[ Szerkesztve ]
free your mind
-
t72killer
titán
Így van, a színezés belerondít a részletességbe is, nem hiába kínlódunk ADC-kkel még a légköri színbontást is kiküszöbölendő.
Röviden: magad is láttad ezekszerint a különbséget, amivel előrébb vagy nálam, uis ilyen fényerős akróba még életemben nem néztem, csak az elmélet van meg. Az egyetlen komolyabb akromát amit láttam, a Polaris 200/2470-ese, ami azért messze van az f/5-től. Azzal jó volt bolygózni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
A szűrővel további fényt kukázol.
"Mi értelme egy pl. 150/1500-nak ha 150/750-el 2x-es barlow-al ugyan azt ellehet érni" - nem lehet ugyanazt elérni
Légköri zavarok: ld amit a kolléga írt a lucky imaging vizuál megfelelőjéről.Akrót akkor, ha ingyen adják.
[ Szerkesztve ]
-
Jazz
veterán
válasz t72killer #6660 üzenetére
Viszont egy 150/750-es akro, 100-as blendével már egy majdnem apo-t hoz talán? És fél áron van a 102/714-es triplethez képest. A maradó színi hiba szűrővel csökkenthető. És ott a mélyég jobb lehetősége, és vizuális megfigyelésre is jobb talán? Hisz 1.5x annyi fényt gyűjt.
Viszont hiába a papíron jobb felbontóképesség, ha kevésbé kontrasztos, színez, lágy. Akkor a 100-as triplet 200x-on részletesebb képet kell hogy adjon mint a 150-es akro nem?Az a baj, hogy amikor belenéztem egy apo-ba akro után, egyből beleszerettem. Annyira gyönyörű és tűéles volt, "ez nekem kell" (a színezés, lágy kép, aberrációk, legkisebb mértéke is nekem nagyon zavaró, talán a fotós múltam miatt vagyok ennyire kiélezve rá).
Csak hát drága.Egy felvetés: Mi értelme egy pl. 150/1500-nak ha 150/750-el 2x-es barlow-al ugyan azt ellehet érni és a pupillatávolság is megmarad? És utóbbi kisebb könnyebb, mély ég lehetőség stb. És a légköri zavarok miatt van értelme 250x fölé menni, akármilyen jó is az optika?
free your mind
-
5150head
senior tag
válasz Dilikutya #6653 üzenetére
Fura, mennyire halovány a látott kép a fotókhoz képest
Akár hiszed, akár nem, a látást is gyakorolni kell és vannak rá különböző technikák, amivel többet lát az ember. Nyilván ezt is fejleszteni kell és a gyakorlat hozza meg az eredményt.
Egy bemutatón nyilván csak belekukkol az ember pár másodpercre és engedi a következőt. Saját csőnél annyi időt szánsz egy objektumra amennyit akarsz és itt bőven játszik a lucky imaging mint a fotónál. Van h kitisztul és tűélesen látsz mindent pár másodpercre, de van hogy percek alatt fedi fel a részleteket az ember, mindig lát valami újat az adott objektumon. -
t72killer
titán
TSAPO906, sajnos nagyon keveset használtam , ráadásul valszleg most se jön velem Kanárira, inkább teleobizok. 5éve jött velem, akkor derült ég híján vitorlásokat nézegettem vele+egy 10es Ethossal
Fotózásra ekkora átmérőben a szintetikus fluorit (FPL53, FPL55, FCD100) tripleteket javaslom: ezekkel nem gáz, ha a szűrőid átengedik a 380-400nm kék tartományt. A többieknél (félapo triplet, akármilyen dublet) ebben a tartományban általában már eléggé elmászik a fókusztáv, lilás halokat eredményezve. A színihiba amúgy az átmérővel is nő, azaz míg egy jól tervezett 70es dublet még jó eredményeket adhat, a dizájn 100asra méretezve ugyanolyan üvegekkel már lehet színez.
Igen persze, kb BÁRMILYEN tükrös olcsóbb lesz mint egy jó APO. A funkcionalitás, komoly méret és jutányos ár trióból kettőt választhatsz, de még tengernyi pénzzel sincs olyan műszer, ami mindenre egyszerre tökéletes. Önmagában az ideális fókusztáv/látómező is erősen objektumfüggő, mert pl egy Andromedához 500mm fókusztáv környékén már full frame kamera kell, hogy egyáltalán beleférjen. A lencsésekre jellemző, hogy nem egy Manhattan projekt fotózásra alkalmas stabil tubust találni használható fókuszálóval, miközben elég sok "fotó"Newtonként árult tubust állandóan jusztírozgatni kell.
A Makszutovok tök jó bolygós csövek, mélyégre VIZUÁLISAN korlátozottan okésak (szűk látómező), mély ég fotózásra viszont felejtős kategória, hacsak nem valami atomstabil mechanikán, hűtött modern asztrokamerával indulsz neki kompakt galaxisoknak és planetáris ködöknek.
A Newton egy elég univerzális, fajlagosan nem túl drága eszközosztály - hátulütője, hogy komoly mechanikát igényel, kevesen gyártanak igazán minőségi tubusokat.
SzVSz magaddal kell megdumálni, mik a prioritások, vizuál vagy fotó, milyen objektumok után szeretnél menni. Vizuál szvsz 20 centi alatt elég sovány a világ, binoklis kategória.
-
Jazz
veterán
válasz f.lorand #6658 üzenetére
Mindenképpen az FCD100-as. Itt megtaláltam a karbonszálasat, de az is "csak" FCD100, és 2x annyiba kerül. [link] Jó drágán adják azt a karbont.:)
Ezekért a pénzekért már nagyon jó pl. 150+ mc tubusokat lehet kapni, azokkal sokkal jobb vizualizálni, bolygózni(?). De ha cél a nappali fotózás is, akkor csak a refraktor marad(?).
T72killer#6657: és végül mire esett a választásod? Ilyen jól tervezett 2-eset tudtok linkelni?
free your mind
-
f.lorand
senior tag
Szia! t72killer majdnem mindent leírt, igen, van különbség a kettő és három lencse között. Ien egy high-end duplet lehet jobb, mint egy gyenge triplet. Így van fotónál mindenképp jobb, ha jó a minősége, de én vizuálisan is bolygónál is erősen látom, színez a kettős. Én dolgozom az Explore Scientific-kel, teszteltem nekik több kamerát, általában jó termékeik vannak. A konkrét modellnél arra kell figyelned, hogy több osztálya van és mindegyiket így hívják, csak a "line" az eltérés a névben.
Essential Line:
HOYA FCD-1 van benne, az nem a legjobb. Egyszerűbb Rack & Pinion fókuszáló.Professional Line:
HOYA FCD-100 van benne, 2.5" HEXAFOC fókuszáló, szerintem ez jó kompromisszum.High-End Line:
OHARA FPL-53 Glass lencsék, karbon a tubus és 3.0" Feather-Touch fókuszáló, hát ez elég jó, de drága.[ Szerkesztve ]
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
-
t72killer
titán
Saját tapasztalatom nincs vele, viszont egy időben ezt is számításba vettem távcsőbeszerzés céljából. Pár gondolat:
- Önmagában az, hogy 2 vagy 3 lencse még nem elég infó, egy 2lencsés jól tervezett fluorit/szintetikus fluorit dublet simán lehet JOBB egy random bazári 3lencsés cuccnál
- Fotózásnál jön ki az igazán jól korrigált rendszer előnye, főleg, ha asztrokamerával vagy asztro-moddolt DSLRel lő az ember.
- Mélyégre tűéles lesz, ezzel semmi gond. Bolygóra már más kérdés, ott a nagy nagyítások miatt jóval magasabban van a léc.
- Napra ez a műszer kicsit fényerős, de ezen persze lehet segíteni
- Angol fórumokon azt olvastam, hogy a hexa fókuszáló nem annyira jó, mint egy jobbféle pl APM/TS RAP.30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Jazz
veterán
Valakinek van tapasztalata Explore Scientific Ed102 Fcd100 triplettel? (Csak ezt [link] találtam fórumba, de végül nem tudom kolléga melyiket vette).
Amolyan jó kis mindenes, tűéles, mélyég, nap, bolygó, fotó, észlelés, F7, könnyű...vagy inkább semmire se igazán?:)
Mikor jön ki a 2 vs. 3 lencsés apo-k között a különbség?free your mind
-
t72killer
titán
válasz Dilikutya #6653 üzenetére
Bizony, a kamera jóval tovább gyűjtögeti a fotonokat, ráadásul a modern szenzorok elég hatékonyak is . Ahhoz, hogy egy nem túl extrém erőfeszítéssel (mondjuk jó égen 1 óra integrációval) meglőtt fotóhoz hasonlót láss vizuálisan az embernek centrális hullámhosszakon(!) simán kell 4-5xös távcsőátmérő, azaz pl egy 80as ED helyett 35centi átmérőjű Newton. Ráktanyán (ha ez a név mond még valamit csillagász körökben) volt szerencsém egy 44.5centis Dobsonban jó égről gömbhalmazokat nézegetni: nna, az ott látottak már voltak olyanok, mint amiket képen lát az ember.
Még egy apróság: fotózásnál a fényszennyezéssel is valamennyivel könnyebb elbánni.
-
Dilikutya
félisten
2. alkalommal volt szerencsém távcsőbe bámulni. A szolnoki csillagvizsgáló szakköre szokott előadásokat tartani, nincs mindig hirdetve, de múlt héten az üstökös miatt igen, meg most is. Az előadások nekem sok újat nem mondtak, mivel sokat olvasok csillagász témában, a mai, fotózásra kihegyezett sem hozott újat, de tudtam kukkolni is.
Fura, mennyire halovány a látott kép a fotókhoz képest, pl. egy 15/450 fotója egy 25/1200 észleléshez képest. Az érzés persze teljesen más.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
5150head
senior tag
-
ledgeri
nagyúr
-
ledgeri
nagyúr
-
t72killer
titán
válasz Kristof_94 #6640 üzenetére
Kollégához csatlakozva, mindenképp paskolj meg pár műszert, mielőtt beszállsz a hobbiba, ha van vmi találkozó/bemutatóféle, ahova érdeklődőket is szívesen várnak, ugorj el. Az elején a (nagyon) drága specializált műszerek kivételével minden IS játszik a 40éves orosz binoklitól(!!) kezdve a C8-as Schmidt rendszerig, ismerkedj a használtpiaccal, főleg, ha külföldiában is jársz! Nagy pénzekről van szó már akár egy alap Dobsonnál is, ha tudod mit kell nézni egy használt eszközön, az instant 40% kedvezmény.
A saját korai szerencsétlenkedésemből okulva pár kusza gondolat:
- ne legyen túl nagy és nehéz. Első körben igen jólesik, ha egy fordulóval a KOMPLETT asztrokacatot ki tudod vinni a kert végébe/le tudod vinni a kocsihoz, stb. Kicsit hasonló, mint a fotósoknál: az az eszköz a legjobb, ami NÁLAD VAN és amit valóban HASZNÁLSZ.
- bár drága, de a go-to nagyon hasznos tud lenni, hajnali 2-3kor az embernek nem sok energiája van csillagról csillagra ugrálva pl egy Neptunusz-t becserkészni
- a történet bő fele az ég minőségéről szól: elég sötét, elég felhős-e? Élményben szvsz egy sötét helyről binoklizás frenetikus lehet
- sajna tökéletes, minden igényt kielégítő cső nincs, ezért is fontos, hogy az ember vásár előtt kicsit felmérje a saját igényeit kb minden téren (minőség, specializáció, tudás)SzVSz ha nincs még a háznál, egy nagyobb binokli állvánnyal jó kezdésnek, utána jöhet a mélyvíz
[ Szerkesztve ]
-
5150head
senior tag
válasz Dilikutya #6641 üzenetére
Jaj nemár, légyszi ne adjunk ilyen tanácsot.
Tény, hogy az időjárás szeszélyének ki vagyunk téve, de ez olyan, hogy akkor kell menni észlelni amikor lehet és nem akkor amikor kedvem tartja. Ha szar az idő lehet maszírozni az elméletet.
A halak se mindig akkor kapnak amikor a horgász kiül a partra.
Leírtuk már párszor, hogy használtan is jó cuccokat lehet venni. Én pl BCO oklikat vettem fél áron, mintha új lenne. Léptetős óragépet is akkuval, adapterrel kb féláron sikerült megcsípni. -
5150head
senior tag
Szia. Első körben az összefoglalót és az ajánlott linkeket olvasd el, meg itt a topikban is feltették már pontosan ugyan ezt a kérdést, próbálj meg visszakeresni, sok info le lett már írva.
Első körben menj el egy távcsöves bemutatóra (ha még nem voltál) Ott sokféle távcsőbe belenézhetsz és eldiskurálhatsz a tulajokkal is. -
kuyarashi
őstag
válasz Dilikutya #6641 üzenetére
"A Hold egy tapló paraszt."
Vagy a Nap az, hogy kapcsolgatja a villanyt. De tudom mi van; ezek összefogtak. A Napnak feltűnési mániája van. Ha éjszaka a Föld másik oldalán van, akkor is talál kiskaput.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
Dilikutya
félisten
Semmilyet. Pénteken belenéztem egy 200/1000-es Newton kályhacsőbe. És az csak sima Dobson zsámolyon volt. Messziről ordít, hogy isten pénze sem elég erre a hobbira.
Régóta gondolkodom amúgy én is, de az elmúlt pár évben erőm se volt ilyesmire a munkabeosztás miatt. Ez viszont változni fog. A másik bajom, hogy egyfolytában fos az idő csillagász szemmel. Pára, fátyolfelhő, ha minden jó, épp nincs rá idő. Majd ha már máshogy nem tudnak kibaszni veled, akkor telihold van, mint ennél a csóri üstökösnél is. Most már később kel a Hold, az üstökös is magasan van az égbolton, de sokat veszített a fényességéből múlt hét óta. A Hold egy tapló paraszt.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Kristof_94
nagyúr
Sziasztok!
Egy teljesen kezdőnek, aki csak most szeretne belekóstolni (már régóta) ebbe a hobbiba, milyen távcsövet ajánlanátok?
Köszönöm! -
5150head
senior tag
Hozok én is egy mobilos fotót (az erkélyünkről)
-
t72killer
titán
válasz Blindmouse_ #6635 üzenetére
Bp az nem class5, hanem kb 8-9 .
Igen, Dobogókő lényegesen jobb nyugati irányba, mint K-Bp
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz t72killer #6633 üzenetére
Igazság szerint lusta voltam hozzá egy órát autókázni, meg nincs helyismeretem azokon a területeken, bár véletlenszerűen is lehet nyilván találni. vagy nem tudom, az ilyenre mint joker hely a dobogókő?
Azért kisebbfajta csoda hogy ebben a fényben ennyire látszott fotón. az itt talált fényszennyezési térkép szerint pont telibe az egész class5-ös városon keresztül sikerült meglőnöm.Megtehetem, Flúgos vagyok...
-
Dilikutya
félisten
válasz Blindmouse_ #6632 üzenetére
Szolnok, október 18, 24 emeletes toronyház tetejéről a csillagvizsgálóból
Gcam, astro mód:
15mp, ISO200
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Blindmouse_ #6632 üzenetére
najó, ezt a poklot szabadszemesre felejsd el, tessék minimum B4 területre lemenni, ahonnan nyugat+délnyugati irányba sincs rosszabb.
-
Blindmouse_
aktív tag
válasz Dilikutya #6631 üzenetére
Kelet Bp-n mozgok főként.. szóval nyugat fele a város összes fénye útban van..
Ez volt a 16.-i, magaslatról..ma 8félnyolc körül próbálkoztam sík területről, esélytelen volt.. lehet szintén a kilátóból ment volna, nem tudom. Még 1-2 napig lehet ezzel a témával játszani.
A Neowise ennél jobban volt látható páréve.
Megtehetem, Flúgos vagyok...
-
Dilikutya
félisten
válasz Blindmouse_ #6629 üzenetére
15-én 2 település között félúton egy bekötőútnál parkoltam le, jobbról-balról igaz város, de falusias kertvárosok voltak 1-2 km-re, előttem szántás, mögötte gát, erdő, Tisza, közvetlen a túlparton semmi. Telefonnak mutatta meg magát először, aztán 7 körül szabad szemmel is látható volt homályosan kis ideig, max félóra, mert először a Nap zavart még a horizonton túlról, aztán meg a telihold is emelkedett már.
Pénteken már necces volt, fent voltam a szolnoki csillagvizsgálóban, volt, aki még látta szabad szemmel is, én nem esküdnék meg rá, hogy én is láttam, hunyorítva valami maszatot esetleg, távcsövön, telefonon, fényképezőn látszott, de jött pár gyökér felhő, így előbb vége lett a láthatóságnak.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
f.lorand
senior tag
válasz Blindmouse_ #6629 üzenetére
Én ma láttam szabad szemmel a Balcsi felett.
-
Blindmouse_
aktív tag
Szabadszemmel esélytelen már. 16.-án próbáltam, felmentem a naplásnál a kilátóba, páran mondták hogy szerintük látják, én nem láttam, csak a fényképező. volt egy arc fenn egy szolíd csillagász távcsővel, azon át látszott, én meg lefotóztam egy 70-300-as obival.
Ma is megpróbáltam egy kihalt lapos területen, de félnyolc körül a város fényszennyezése már kicsit elmosta ott, azért találom meg a mai fotón, mert tudom hogy hol van..
Megtehetem, Flúgos vagyok...
-
t72killer
titán
Sztem maradj rajta azon a Ráckevei HÉV-en és menj a végállomásig, az már a BP fényszenny-térkép szerint tényleg kint van a város sűrűjéből, konkrét észlelőhely tippel sajnos nem tudok szolgálni, nem jártam még ott.
-
batagy
őstag
Vagy busszal is jó arrafelé.
-
batagy
őstag
Sziasztok!
Ma este próbáltam megnézni a C/2023 A3 üstököst, Budapesten, Csepelen kimentem a Daru dombra, és egy egyszerű noname kézi (természethez való) monokulár távcsövet vittem. A távcső 16x52-es (66M/8000M).
Csak ilyenem van.De hát semmit nem lehetett látni az égen, csak a Vénuszt, mielőtt lement. Magukat a csillagokat sem látni, gondolom fényszennyezés + nagyvárosi por/szmag + felhők.
Az a kérdésem, hol lehet Csepelhez képest a környékéken próbálkozni még az elkövetkező napokban? Tömegközlekedéssel könnyen elérhető hely kellene.
Arra gondoltam, hogy H6 Ráckevei hévvel kimennék Szigetszentmiklós vagy Szigethalomra és hátha ott kisebb a szmog.
A H6 vonalán tudtok jobb megfigyelő helyet, ahol nincs kitakarás nyugat felé?
-
popey37
addikt
sziasztok. eladó a felszerelésem váltás miatt. a makszutovon a bazárban találtok pontos infót.
mielőtt megkérdeznétek mi az utod: 8" RASA a kiszemelt.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
f.lorand
senior tag
Sziasztok! A nagyszerű üstökös képek között figyelmetekbe ajánlanék egy firssen elkészült munkát, azt hiszem még nem fotózták itthon és külföldön sem ilyen felbontásban (nagylátóban van kevés szép kép). Borzasztóan nagy meló volt, 3 hónapja dolgozom rajta, mert nagyon halvány és hatalmas a dinamika különbség is a pici planetáris és a hatalmas és lágyan hullámzó szupernóva-maradvány között.
-
Diokhan
addikt
válasz 5150head #6617 üzenetére
Köszönöm, nos igen, MÉG nincs gyerekkori barátom lát most el tanácsokkal, neki van egy skywatcher nekérdezdhányas, azzal profi módon csinálja
Azt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel. - Albert Einstein
-
Diokhan
addikt
sziasztok.
Tomi vagyok, csillagászat és űrkutatás rajongó, mániás
sajnos nekem nincs távcsövem, ezeket a képeket telefonnal csináltam remélem tetszik nektek
az első kép a város szélén készült, a második pedig a teraszomonAzt nem tudom, hogy a harmadik világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a negyediket biztosan botokkal és kövekkel. - Albert Einstein
-
5150head
senior tag
#6607pècsimunkás Általánosságban az elmondható, hogy az új ár 70%-a szokott lenni a használtpiaci ár. Ehhez viszonyítva lehet kalkulálni az egyéb tényezőkkel mint gari, kiegészítők, állapot.
#6608f.lorand Ismét profi munka. Mindig az amatőr szót használod, de Te szerintem bőven messze állsz már attól a szinttől. Ne szerénykedj! Gratula!
#6612Csabesz666 Szerintem egy hosszabb prizmasínnel már megtalálod az egyensúlyt. Vannak sufni megoldások is, pl láttam olyat aki egy nagyobb mágnest tett súlyként a tubusra és azt szabadon lehetett mozgatni bármerre az egyensúly eléréséhez. Ennél a tubusnál szerintem ez pl nem működne.
Elsőre a hosszabb prizmasínre repülnék rá az nem is drága.
A gyűrűs felfogatással szerintem az a gond, hogy rövid a tubus ahhoz hogy érdemben tudd mozgatni "előre-hátra". -
t72killer
titán
Estefelé kémleljétek a nyugati eget, akinek jó arrafelé a horizontja! Ma egy kicsit szabad szemmel is láttam a fotózás elején:
#6612: minden trükk bevethető, amivel tologatni tudod a rendszer súlypontját. Amennyire a gyűrűk engedik, igen, ezenkívül hosszú prizmasín, prizmasínre rávarrt + súly, tubusra pakolt ez-az.
[ Szerkesztve ]
-
Csabesz666
aktív tag
sziasztok! van egy sky-wacher 102/500 as távcsövem, alatta egy eq5 pro goto mehanika. a mehanikát szeretném kiegyensulyozni, a recta tengelyt, azt megoldottam, nem a gyári 5kg-os sulyokkal, hanem 2db 1,5kg os sullyal. Viszont a Deklinációs tengelyel vagyok bajban, hogy ott mi lehet a megoldás, a felfogatásom, szabványos prizmasin a rövid fajta, a kamerák miatt, és az 50mm es vezetőtávcső sulya miatt elbillen a dec tengely, ha kilazítom. Valamiért, a motorvezérlőm is tönkrement, ami a deklinációs tengelyt vezérli, a motor és a mehanika nem sérült, mert a vezérlőben átdugtam, a panelen a rekta helyére, és tökéletesen működött. Egyébként meg iszonyú recsegő hangot adott, és a motor sem forgott. Sebaj rendeltem új alaplapot, a régin, meg lecserélem, a motor vezérlő csippet, és hátha megjavul. Vissza térve, a deklinációs tengely kiegyensulyozására, megoldást jelenthet, a gyűrűs felfogatás? Mivel akkor bizonyos keretek között tologatható a tubus sulypontja., vagy másmegoldás létezik? A segítséget előre is köszönöm!
-
f.lorand
senior tag
Sziasztok! Asztrofotót ide nem szoktam tölteni, mert arra van külön topic, de az alábbi képben sokkal több az amatőr csillagászat, mint a sima esztétikai asztrofotóimban, ezért kivételesen megmutatom. A képen egy hihetetlen távoli gömbhalmaz van, a Tejút külső halojában. A témát nem én választottam ki célpontul, Kernya János barátom (namíbiai kétszeres expedíciós társam) keresett meg, hogy a készülő könyvébe tudnék -e kattintani a 2015-ben felfedezett Laevens 3-ra. Mivel szinte még egyáltalán nem készült róla fotó (a felfedezést követő profi obszervatóriumi képeket leszámítva), nem voltunk benne biztosak, hogy ez az ANT-tal lehetséges -e megörökíteni. A kép közepén találjátok.
-
pècsimunkás
addikt
Sziasztok!
Ez mennyit èrhet használtan: [link] ?
Konkrétan 3x használtam 2 èv alatt.
Megmondom őszintén, nincs nagyon időm rá...Ha valakit érdekel, írhat privátot.
Egyszer már hadat üzentünk az USA- nak, úgy látszik nem tanultak belőle!
-
t72killer
titán
Ez mire vár ? (Ld június végi dátumok az ajánlattételnél):
külön viccesek az alatta uennyiért kínált új kínai harmonikákA rekorder amúgy az ABSell-en van, tavaly óta fix 995ért akarja(?) eladni az AZEQ5-jét.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nagyon vagány ez a nina+kamerás 3pontos pólusraállás . A kertünk csak egy részéből lehetne rálátni a polarisra, onnan ahol járdalapok, asztal-szék-szpbaszerviz van, nem. Ráadásul az a legszélvédettebb zug. Ninával kamera bedug, 3 perc és póluson vagyok 5' pontossággal
-
Astroboy
őstag
válasz Monya78 #6601 üzenetére
"Meade márka akkor kiemelkedik a többi közül..."
Van jobb, de azok közül amiket linkeltél, ebben az ársávban mindenképp, sőt, nagyon.Állvány rengeteget fog dobni az élményen, ha a tripodod ahogy írtad minőségi akkor nem lesz gond. Ha túl könnyű max lesúlyozod, viszont ha hurcolászni akarod a szettet -pláne gyalog- akkor könnyebb dolgod lesz.
Kölökként nem volt állványunk, de a stabilitás nyújtotta élmény kellett, így maradt a letámasztás pl. erkély-korlátra / vaskerítés colos tetejére stb.
Atom volt emlékszem, csak utána a hátunk is a görnyedéstől, sohatöbbet.
-
gilfoyle
őstag
válasz Monya78 #6597 üzenetére
Ahogy írták már mégis megismétlem, mert fontos: fogd kézbe, nem egyszerű rezzenéstelenül tartani, kell hozzá egy állvány is.
A BAK4-től nem kell megijedni, kb. 16 éve van egy 25x100-as TS binóm, azóta is teszi a dolgát hibátlanul, igaz a szélek felé torzít kissé, de amúgy tökéletes a képe.
Azért jusztírozni kell néha[ Szerkesztve ]
-
Monya78
veterán
Köszönöm a segítségeket.
Állványom van a fotózás miatt, bár minőségi de elég könnyű fajta, meglátjuk hogy működik a távcső alatt.
A 70x15-ös méretet, azért is néztem ki, ha nincs a közelemben állvány akkor is használhatóbb lesz kézből, mintha 25x75 vagy 20x80-as binokulárt vennék, ahogy olvasom azokhoz már 100%-osan kötelező az állvány.Meade márka akkor kiemelkedik a többi közül...
Külföldi hozzászólásokban a "collimate" problémákat írják az olcsóbb binoknál, akkor a Meade esetében kisebb az esély az ilyen elállítódásra?
Új hozzászólás Aktív témák
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Yettel topik
- OpenWRT topic
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- DIGI kábel TV
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest