Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
crok
Topikgazda
válasz csubuka #13699 üzenetére
lol
Ezt anno egyetemesítette a Cisco egy ilyennel : D (nem röhög!!)
A kókálmány neve: Cisco 6500 WS-F6K-48X2-SPLTR és a Data Sheet
Azt nem mondom hogy már mindent láttam - de ez ritka nagy élmény, ez még a Cisco-tól is "sza'kkembőr" megoldás volt.. -
crok
Topikgazda
válasz csubuka #13697 üzenetére
bah.. ez egy RJ45 8P8C >> 2xRJ45 8P4C "sza'kembör átalakító"
Ez egy gusztustalan megoldás arra, ha kevés a kábel a falban de kell két 10 vagy 100 Mbps Eth. RJ45 link (PoE nélkül) - annyi, hogy erre "fel kell készíteni" a patch paneleket is. lényegében annyiról van szó, hogy a patch panelen 2 darab RJ45 port 1,2,3 és 6 pinjeit egy 8 eres Cat5 vagy Cat5e UTP kábellel elviszed egy végpont melletti aljzatig, aztán ezzel a fabrikált parch kábellel tudsz végződtetni két gépet.. Az egyik felén be van kötve mind a 8 ér (zöld pár, narancs pár, kék pár, barna pár) de a két 4 eres végén csak 4 ér (zöld és narancs pár meg a kék és barna pár) ha jól sejtem. Vagy a másik vége nem 8P8C hanem 4P4C és akkor így csináltak egy kábelen 2 ISDN végpontot, mert olyat is láttam. Remélem érthető volt, kicsit fáradt vagyok : D de a wiki link érthető az tuti.
-
FeRkE
őstag
válasz FecoGee #13691 üzenetére
Szia Feco,
Nalunk vannak F5-ok, bar leginkabb csak az LTM reszet hasznaljuk. Sajnos nem sok change-unk volt meg rajta miota ott vagyok (de azokat legalabb sikerult magamnak megszerezni). Vizsgat tavasszal csinaltam, szerintem korrekt volt a 101 es a 201 is, par hetet keszultem mindkettore (meg volt egy ceges 5 napos F5 kurzus is). Ket Viprionunk van es rajta vagy 5-6 vCMP guest. Ha bovebben erdekel akkor leirom mibol keszultem a vizsgakra.
-
FecoGee
Topikgazda
F5-tel dolgozik vki? Vizsgarol velemenyek?
-
Gesztiboy
tag
válasz csubuka #13689 üzenetére
Szia!
Szerintem az lenne a leggyorsabb megoldás, ha console kábellel ránézel, mit csinál boot-olás közben. Max nyomsz neki egy "resetet". Utána neked kellene kézzel beállítani az IP címeket, ASDM-et feltölteni, ha nincs fent rajta, stb. Szvsz nem rossz kis eszköz az ASA 5520
Cisco CCNA \ CCNP
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Van egy Cisco ASA 5520 tűzfalam. Melóban kirakták és már a tápért is elhoztam hobbielektronikai célra. Kíváncsiságból azért megnézném, hogy megy-e rendesen (a három alap led világít rajta, meg pörögnek a ventik, szóval nagy hardveres baja nem lehet, nem azért lett kidobva azt tudom, szimplán az infrastruktóra modernizálása/átalakítása miatt), meg milyen licensz van rajta. Attól is függ az ára, így az, hogy szétszedjem a tápjáért vagy eladjam
-Gyári megoldással, simán a management portra csatlakoztatott DHCP-re állított géppel nem tudtam megnyitni a 192.168.1.1-et (https-t írtam elé). Gondolom letiltották az ASDM funkciót vagy nem DHCP-vel ad IP-t hanem nekem kéne beállítanom valamit, amit megadott az admin anno aki piszkálta vagy valamit benéztem. Ez az ASDM felület lenne a nekem való, átlaguseres beállítási lehetőség, de nincs szerencsém szerintem.
Egyedül az marad, hogy ki kell resetelni egy "console cable"-el (500 Ft ebay, meg szétnézek az elfekvő raktárban a cégnél), soros portos okossággal, hogy kiderülhessen, hogy milyen licenszei vannak vagy nincs-e oldhatatlan jelszava? Sajnos az ilyen putty, telnet meg ssh akármiket már nem vágom amik ide fognak kelleni, csak hajt a kíváncsiság, hogy mit kukáztam ki.
-
PapaMaci
őstag
-
kowika87
tag
válasz Cyber_Bird #13683 üzenetére
+1 Ubi. Egy baratomnak segitettem megtervezni a Wifit es a halozatot Unifi eszkozokkel az uj hazaba. Internet, IP kamerak, epuletautomatika egyeb. Szerintem ar ertek aranyban kivalo.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz PapaMaci #13682 üzenetére
Az az igazasag, hogy ez azon is mulik, hogy milyen eszkozoket akarsz hasznalni.
En csinalok neked kivallo halozatot, cisco eszkozokkel, de az egyreszt sokat fog fogyasztani, masreszt nagy lesz, harmadreszt hangos lesz, negyedreszt meg, egy nemet premiumautot is vehetsz az arabol
Lehet venni Merakikat, amiket egyszeru felkonfigolni, olcsobb is mint a sima cisco (de egyebkent a cisco tulajdona es remek eszkozok) csakhat ok sem igazan olcsok, es licenszeket kell ra venni, x evente.
En otthonra magamnak Ubiquiti Unifi eszkozoket vettem, ezek sem olcsok, de egy 2 szintes csaladihaz bovitheto es jol mukodo rendszere kijon kb 200K-bol. + munkadij persze
Szoval a kerdes az, hogy mennyi penzed van arra, hogy mondjuk 95%os megbizhatosag(csupa tplink router + switch + AP) helyett 99%-ot kapj.
Szerintem nem eri meg, de te tudod.
-
PapaMaci
őstag
válasz TommyNagz #13681 üzenetére
Na igen, nem véletlenül kezdtem úgy, hogy valaki vállalja el a konfigurálását Már lefutottam ezt a kört egy mikrotikkel, mire rájöttem, hogy nekem nincs erre időm...
Mondjatok rá Ti egy árat, ami nektek is, meg nekem is jó, aztán had menjen! Jelentős kedvezményt adok annak, aki csinál nálam egy jó hálózatot[ Szerkesztve ]
...mint az közismert...
-
TommyNagz
senior tag
Azt is hozza kell tenni, hogy ezek nem olyanok mint a switchek hogy out of the box mukodik, kattan az utpbkabel, villan a led es kesz is, ha meg akarod akkor konfiguralod. Cisco routerek nem “soho” cuccok, alapbol minden interface shutdown-ra van allitva. Amugy mennyit kernel erte?
encapsulation dot1q
-
PapaMaci
őstag
válasz TommyNagz #13677 üzenetére
Van pár gépem, az egyik fájlszerverként, és ezek között szeretnék gyors, megbízható kapcsolatot, illetve felkészülni egy komolyabb, akár gigás bejövő netre is ,amit megosztanék a gépek között. Sajnos azt nem láttam, létezik-e hozzá gigás kártya, de az elengedhetetlen lenne, lévén viszonylag nagy állományokkal dolgozom itthon is. Ezért kérdéses számomra, hogy érdemes-e egyáltalán munkába állítani, illetve költeni rá, vagy nézzek mást?
...mint az közismert...
-
PapaMaci
őstag
Jó reggelt!
Beszereztem egy CISCO 2821-es routert. Ha valaki ismeri a terméket, és lenne kedve az itthoni hálózatommal foglalkozni, kérem, keressen priviben!Illetve érdekelne, egyáltalán érdemes-e használni ezt a routert?
...mint az közismert...
-
FecoGee
Topikgazda
válasz soma314 #13669 üzenetére
Szerintem igen. CCNA DC-t skippelem idenre. Hosszu es faraszto ev volt, es most jon a hajra meg. Jovore meg ugyis ujitanom kell, ha lesz idom es kedvem nekiallok az RS-nek. Ugyis sokat felejtettem. V5.0 es v5.1 kozott ugy nezem csak az evolving technologies a kulonbseg. Tehat nem vettek ki a blueprintbol, es mast az ET-n kivul nem is adtak hozza. Jol olvastam ezt a neten?
-
FecoGee
Topikgazda
WITSHOOT passed. 818 pont kellett, 828-at ertem el. Necccccesss volt.
CCNP WIRELESS pipa.
[ Szerkesztve ]
-
vadger
tag
válasz Windex #13664 üzenetére
Így van nálunk:
tunnel-group SSLClient type remote-access
tunnel-group SSLClient general-attributes
authentication-server-group SMS-PASSCODE
default-group-policy SSLCLient
tunnel-group SSLClient webvpn-attributes
group-alias SMS enable
tunnel-group TestClient type remote-access
tunnel-group TestClient general-attributes
authentication-server-group SMS-PASSCODE
default-group-policy TestClient
tunnel-group TestClient webvpn-attributes
group-alias SMS-UDP enable
tunnel-group TG_RSA type remote-access
tunnel-group TG_RSA general-attributes
authentication-server-group RSA
default-group-policy SSLCLient
tunnel-group TG_RSA webvpn-attributes
group-alias RSA enableA group-alias után lévő név jelenik meg az AnyConnect oldalon egy lenyíló listában.
CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
vadger
tag
válasz Hedgehanter #13662 üzenetére
Ez gondolom ASDM... sajnos nálunk tiltva van... csak a CLI játszik. De azért köszi
CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
vadger
tag
Sziasztok!
Ha egy ASA-n be van állítva mondjuk 4 AnyConnect profil, hogy tudnám a legegyszerűbben a jelenlegi 4. profilt az első helyre tenni, hogy a userek alapból azt lássák? A hab a tortán pedig az lenne, ha a 4. profil az első helyre kerülne, és át lenne nevezve a jelenlegi 1. nevére... Így a userek nem ijednének meg hogy változott valami
Van ötlet, hogy lehetne ezt elegánsan megoldani? Vagy marad a kitörlöm az összes profil configot és beírom az új sorrendben? Köszi![ Szerkesztve ]
-
TommyNagz
senior tag
Uraim, örömmel jelenthetem be, hogy ma megkaptam életem első rendes network-ös melóját CCNA-val a zsebben monitoring pozira jelentkeztem (hasonlóra, mint amiben most is vagyok), de végül egy Level2 network pozit ajánlottak fel Most küldtem vissza az elfogadott ajánlatot, mindjárt bontom a pezsgőt
encapsulation dot1q
-
tag
válasz kowika87 #13654 üzenetére
a provider - ha nem valami sufni cégről van szó - l2/l3 mpls-en megoldja jól a pe-ce a qos-t, jó pénzért. Persze nem árt jól kitalálni és egyeztetni a class-okat.
Inkább az internet szokott a probléma lenni, mert internet fölött nincs garancia semmire és nem is vállal senki SLA-t ilyenre. A te oldaladon outputba inet irányba tudsz befolyásolni valamit, aztán ennyi. Ez nem qos. hiába csinálsz mindent jól, az internet az internet. Ha afölött tunnelezed az o365 meg kitudja milyen cloud-os forgalmakat, valószínűleg sokszor jól fog működni (ha elég vastag a cső), de sok ráhatásod nem lesz.
Pár ilyen projektben vettem már részt, az mpls-sel nem volt gond sem PE sem CE oldalon, de az internet...
Másrészt a customerek azt hiszik, ha van qos, akkor nem kell vastagabb cső. Pedig a qos csak arra van kitalálva, hogy átmeneti torlódásokat kezeljen, de ha állandóan torlódás van, akkor bizony lehet vásárolni sávszélességet. És ez fáj. És akkor jönnek a végeláthatatlan viták hogy akkor hogyan alakítsuk át a class-okat, mi a nem annyira fontos mégsem... és soha nem lesz vége. Csak akkor, ha végre ésszerűen bővítenek sávszélt. Jó projektek ezek, eltartanak egy darabig. -
kowika87
tag
Ez ennel egy kicsit bonyolultabb es a so:rho:z sem ferek oda rendesen.
Ez egy DC 40+ ugyfail internet/VPLS/Azure/AWS direkt uplinkekkel. Plusz nehany ugyfel sajat NNI-al. Szoval koplett nested policyt kellene felepiteni minden ugyfelre, figyelembe veve a VPLS-be levo forgalmat Azure/AWS iranyba es vissza, Citrix forgalom a VDI farmoktol + internet fele nezo site to site service-ek file sharing/Office365 es hasonlo finomsagok jaa es a remote CE eszkozoket a provider konfigolja es persze ok csak behanyjak a forgalmat CS0-val.
Na most ezen 0 QoS van. Minden FiFO. Van egy hardveres rate limiter az internet fele az meg nem kerdez congestion eseten
Ezt felepiteni meg egy hanyag profil-al is hetek honapok mire minden change atmegy. Szerintem tudod mirol beszelek
Persze ha green field telepitesrol van szo mar megint mas a helyzet...
Good luck.
Erre mondta egy oktato hogy ha ilyet lat valahol akkor felall es megkoszoni a lehetoseget. Nem rossz otlet -
crok
Topikgazda
válasz kowika87 #13652 üzenetére
Attól függ
mennyire vagy túsz, sörhöz odaférszmik a lehetőségeid és mennyi időt tudsz erre könyvelni. Egy hanyag profil megcsinálása nem sok idő (classokat definiálod, saccra beírsz a child policy-be a classoknak egy bandwidth-et ami ugye ha bandwidth-nek adod meg akkor "minimum guarantied" meg jó nagy queue limitet adsz meg és akkor át is lépheti ha a többi class nem igényel sávszélt, a voice az police-olt lesz de egy egy-két napos mérésre mehet az is simán bandwidth-el csak priority-vel) aztán vagy lehúzatod az infot snmp-vel aztán awk+sed+bármi és csinálsz egy excelt percenkénti rekordokkal, vagy scripttel belépkedsz és lehúzod a sh policy-map interface out-ot.. aztán lehet reszelni a hanyag profilt mert már látod hogy x-hez képest mennyi a túlcsordulás.. ha minden site-on jó az out akkor mindenhol jó lesz az in jelölés is ( : nem tudom mennyi site van, milyen a LAN összetétele (kicsi/nagy, kell-e már a telefon portján jelölni mert már a LAN-ban elnyomhatja valami agresszív alkalmazás..) meg hogy elég-e pl. csak a WAN-t nézni vagy együtt kell a nagy egészet..[ Szerkesztve ]
-
kowika87
tag
válasz FecoGee #13650 üzenetére
Igen, en is ugy gondolom hogy idot kell/kellene szanni ezeknek a kezelesere. Egy ket Q-val mar tenyleg el lehet kerulni a kritikus problemakat (voice/citrix).
A baj annyi, se az ugyfel se a sales nem tudja megmondani mi legyen a traffic profile. Arra meg nincs ido hogy en osszelapatoljam.. mert a mernokora az draga es senki nem fizeti ki.
Networking en igy szeretlek. -
crok
Topikgazda
válasz kowika87 #13649 üzenetére
Tudnék mesélni ( :
Egyik kedvenc területem ha lehet ilyet mondani.
Csak annyi szokott gond lenni, hogy nem szánnak elég időt a traffic profiling-ra így nem tiszta hogy mire mennyi sávszél kell valamint az, hogy a QoS-t egyfajta click-and-forget csodafegyvernek tartják - egyszer valahogy beállítod és utána soha hozzá nem kell nyúlni és soha nem lesz innentől csomagdobás : D Ami nyilvánvalóan marhaság, csak ezt layman's terms-re fordítani nehéz.. mert nekik meg a sales eladta mint csodafegyvert. Aztán jöhet a konyhanyelvenmagyarázkodás.. pedig ez ugye nem szakácskönyv : D -
FecoGee
Topikgazda
válasz kowika87 #13649 üzenetére
Szokott lenni, en szoktam csinalni. A nehezsege ugye hogy minden ugyfel mas. Tudnid kell, hogy vannak szinezve a csomagok, esetleg at kell -e szinezni, illetve melyik queue-be pakold oket es annak menniyi legyen a bw-je, legyen -e PIR stb. Szoval a tervezes nagyon fontos lepes, jol korul kell jarni az igenyt. Mindenkinek mas forgalom a fontos (voice az mindenkinek az, de business critical azert mar valtozik). A vegtelensegig ugyse lehet huzni a BW-n, meg ha huzol is mindig jon vmi scavenger forgalom ami megeszi a vonalat. Azokat mrg jobb mielobb dobalni.
-
kowika87
tag
Ti hogy vagytok a QoS kerdessel. Arra vagyok kivancsi hogy mennyire bevett szokas nalatok/ugyfail-nel akivel dolgoztok QoS bevezetese L3/WAN oldalon?
Eddigi tapasztalatiom szerint a QoS kerdes azzal van megoldva hogy feltoljuk a sebesseget es kesz. Ez MPLS/VPLS szolgaltatasnal 3-400 font plusz havidijban...
Mar felajanlottam hogy adjak nekem azt a penzt es en beallitom rendesen. Tudom hogy nem egyszeru es idobe telik de egy normalis QoS policy-val szepen meg lehet oldani ezeket a problemakat. Persze mindig gyors megoldas kell es sales is orul a tobb penznek na de az 500Mb VPLS egy Voice/citrix/azure/office365 combora kicsit tulzas... -
FecoGee
Topikgazda
CCNA CyberOps ingyen anyag + vizsga lehetoseg akit erdekel (meg nem aktiv, de fel lehet iratkozni).
https://mrncciew.com/2017/10/20/ccna-cybersecurity-scholarship/
-
FecoGee
Topikgazda
Na regisztraltam a WITSHOOT vizsgara jovo het pentekre. Ha meglenne akkor CCNP Wireless pipa
-
suomalainen
tag
Sziasztok,
Közben rájöttem a megoldásra, hogy miért nem ment a remote access a CSR1000V esetében. Egy static default routre-ra volt szükség, ami a kábelmodem privát IP-jére mutat, így már tökéletesen működik. Azért írom le, hogy hátha valaki belefut egy hasonló problémába.
[ Szerkesztve ]
-
SOAD19
addikt
Sziasztok!
Idén szeretnék megpróbálkozni egy CCENT vizsgával. Most megnéztem, hogy decemberben lenne-e időpont, de csak okt. 30 ill. egy novemberi időpont van, ami választható. Decembertől kezdődően több hónapra nincs megadva választható vizsgaidőpont. Jól gondolom, hogy azért, mert mindig csak 1 hónapra előre raknak fel egy-két időpontot? Illetve, miért csak Debrecent adta meg, mint vizsgahelyszínt Mo-n? Ez a 2. kérdés mondjuk lényegtelen részemről, mivel debreceni vagyok, csak furcsálltam, hogy Bp-et, miért nem mutatta.
[ Szerkesztve ]
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz suomalainen #13638 üzenetére
Akkor viszont amit FeCo emlitett, az a megoldas.
-
suomalainen
tag
válasz Cyber_Bird #13637 üzenetére
Szia,
Adtam neki egy management IP-t és belsô hálóról arra telnetelek, így nem kellett a serial portos megoldás.
-
Cyber_Bird
senior tag
válasz suomalainen #13635 üzenetére
Attol fugg, hogy hogy van megcsinalva.
A CSR1000v-ket konzol porton ered el, vagy adtal nekik management IP-t a belso halozatrol, es arra telnetelsz?
Konzol port alatt azt ertem, hogy beallitottad a virtualis gepnel a soros portot es annak adtal telneten egy IP-t es portot.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz suomalainen #13635 üzenetére
Ha public:23-t allitasz be a securecrt-ben de a forward konfigban a kulso tetszoleges, az nem fog menni.
ilyesmit csinalnek forwardban
kulso 2223 r1 belso ip 23
Kulso 2224 r2 belso ip 23
Stb. -
suomalainen
tag
Sziasztok!
A problémám röviden a következő: adott egy ESXI, amin több CSR1000v fut. Helyi hálóról tudom telnetelni, viszont szeretném neten keresztül is elérni. Úgy próbáltam, hogy a telnet kliensbe (securecrt) beírtam a publikus ip-t és portnak a 23-at. A routeren port forwardingot állítottam be, ahol a helyi port 23, a külső pedig tetszőleges.
Mi lehet a probléma a konfiggal, valamint ha több routert szeretnék elérni egyszerre, akkor a source portot is meg kellene adni, ami megegyezik az adott routerhez tartozó privát IP portjával, de ezt nem tudom hol lehet beállítáni. Lehet, nem is jól gondolkozom, tudnátok segíteni?
Köszi! -
okgyuri
újonc
válasz sunyijanika #13633 üzenetére
Köszönöm, ezzel tökéletesen működik.
-
sunyijanika
tag
válasz okgyuri #13632 üzenetére
Egyszerűen csak rossz IOS-t próbálsz.
c7200-adventerprisek9-mz.152-4.M11.bin <--- M (series)
(config-if)#ipv6 address ?
WORD General prefix name
X:X:X:X::X IPv6 link-local address
X:X:X:X::X/<0-128> IPv6 prefix
autoconfig Obtain address using autoconfiguration
dhcp Obtain a ipv6 address using dhcp(config)#ipv6 dhcp pool TEST
(config-dhcpv6)#address prefix ?
X:X:X:X::X/<0-128> IPv6 x:x::y/<z>[ Szerkesztve ]
-
okgyuri
újonc
válasz kowika87 #13631 üzenetére
Köszönöm a választ!
IOU L3 image-dzsel még soha nem próbálkoztam, ideje elkezdeni, úgy néz ki.
Kipróbáltam PT-ben és GNS3-ban is, hogy kiadom annak ellenére az ipv6 add dhcp prefix parancsot, és tényleg megeszi. Van értelme itt a prefix megadásának, vagy csak a furcsaságnak egy része? Mondjuk ahhoz ki kell próbálni, hogy működik-e egyáltalán. (Itt most a PT-re gondoltam főleg.)
Ezek szerint a régi módszer a pool-ban (address prefix/length) már felejtős? -
kowika87
tag
válasz kowika87 #13630 üzenetére
Sorry double post.
Erdekes... bepoffentettem egy CSR1000V-t es itt nem kinalja fel opcionak de a commandot elfogadja:Router(config-if)#ipv6 address ?
WORD General prefix name
autoconfig Obtain address using autoconfigurationRouter(config-if)#ipv6 address dhcp
% Incomplete command.Router(config-if)#ipv6 address dhcp ?
X:X:X:X::X/<0-128> IPv6 prefixRouter(config-if)#ipv6 address dhcp CC1E::/48
Router(config-if)#Szoval talan megeri beirni a commandot es meg fogja enni.
-
kowika87
tag
válasz okgyuri #13629 üzenetére
Lehet az IOS amit hasznalsz nem tamogatja.
Egy random IOU L3 image:
Router(config-dhcpv6)#address ?
prefix IPv6 address allocation prefixRouter(config-dhcpv6)#int e0/0
Router(config-if)#ipv6 add
Router(config-if)#ipv6 address ?
WORD General prefix name
autoconfig Obtain address using autoconfiguration
dhcp Obtain a ipv6 address using dhcpEsetleg ipv6 unicast-routing parancs vagy ipv6 enable egy adott interfesz alatt, bar ketlem hogy ezek 'feloldjak' a kodot.Elvileg tudnod kell IPv6-t konfiguralni ezek nelkul is.
Prefix delegation-al tudsz kiosztani cimeket vagy cimblokkokat egy centralizalt eszkozrol.
-
okgyuri
újonc
Sziasztok!
A következő problémába futottam bele. Rendbe akartam tenni az IPv6 autoconfig és DHCPv6 ismereteimet. Az elméleti részt átrágtam, megértettem (egyrészt az R&S2-ből, másrészt számos példából a neten), és utána nekiláttam saját magam is konfigurálni. Ekkor akadtam a következő problémába. A stateful DHCPv6-nál a pool-ban nem találni az "address prefix" parancsot, illetve kliens oldalon (egy router a kliens) az "ipv6 address dhcp"-t sem. Próbáltam PT-ben (7.0) és GNS3-ban (több fajta IOS-szel), de ugyanaz. Az "address prefix" helyett találtam egy "prefix delegation"-t, amit még meg is értenék, de a kliens oldalira nem jövök rá. Mit csinálok rosszul?
Gyuri
-
crok
Topikgazda
válasz norbert400 #13626 üzenetére
El is mondja a video - ha van aktív fordítás akkor megy oda-vissza. Ha nincs akkor nem fog menni. Ezért jöhet visszafelé meg a válasz és ezért nem érhető el kívülről ha dinamikus NAT esetén nem volt "előzmény". Statikus NAT-nál meg csinálsz egy statikus NAT bejegyzést, tehát mindig lesz "előzmény" mert statikusan konfiguráltad hogy ott legyen -ha így érthetőbb.
-
bugizozi
őstag
Hátha érdekel valakit:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
norbert400
tag
áh, már annyit telepitgettem hogy tökéletesen megfelel most az ubuntu. Nem egy linux barát konfigom van.
Lenne sajnos egy amatőr kérdésem nattal kapcsolatban.
[link]18:26
Mikor szerverről próbálta elérni a pcx-et akkor nem tudott átmenni a routeren. Illetve a videóban azt mondja hogy csak olyan csomagokat enged be amik válaszul jönnek.
Mikor ugyan ezt csináltam a statikusan natolt szerverre akkor a szerver privát ip cimnél dobta a pinget a publikust pedig átengedte.
Viszont mikor fordítva csináltam azaz a szerverről pingeltem a külső hálózat publikus címét ami dinamikus nattal lett konfigurálva azt nem engedi csak a privátot.
ez miért van?
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz norbert400 #13624 üzenetére
Nem volt off.. egyébként Manjaro alá van mindig friss AUR csomag csak mellé kell tenni a tar-t és csinál szépen mindent magától a packer.
-
norbert400
tag
áh mindegy. 7.1 sehogy se akart települni ubuntu 16 alá, viszont a 7.0al végre sikerült. bocsi az offért.
-
crok
Topikgazda
válasz norbert400 #13622 üzenetére
Persze.
-
norbert400
tag
sziasztok. telepített már valaki packettracert linuxon?
-
józsi9995
tag
válasz soma314 #13618 üzenetére
Persze, minden hasznos ami ismeretet ad. Ha meg támogatják akkor tök mindegy, én is harapnék mindenre és pont azért amit mondtál: szemtől szembe kérdezni egy tapasztalt oktatótól, ha másért nem.
De olyasvalakit kellene megkérdezni aki saját zsebből fizetett ki egy ilyet.
-
Proci85
senior tag
Nem akarom magam nagyon ismételni, sem reklámozni, de a training360-nál ha tanfolyamra mész, akkor elég komoly videó anyagot is kapsz mellé, ami a tanfolyami agymosás és felejtés után baromi hasznos.
Ha még1x mennék, elég komolyan rákészülnék, mert én zéró cisco tudással mentem 5 napos CCNA bootcampra. Elég nehéz volt megfogni a dolgokat és otthonosan mozogni a parancsok között. Ha felkészültebben megyek, többet ki tudtam volna belőle hozni és kérdezni az oktatótól. Ettől függetlenül - mivel jegyzeteltem, mint a gép- sok hasznos lejegyzésre került. Olyan is ami nincs a tankönyvben (pl. feladatütemező: eem) ill. való életből vett szívások és megoldások.
Csak kizárólag a tömény oktatás nem lett volna hatékony és nem érte volna meg az árát. Az offline videók (amik egy korábbi fullos step-by-step oktatási anyag felvételei voltak) dobtak nagyot a csomagon. Szóval csak kizárólag élő oktatásra elmenni...szerintem nem éri meg. Gondolom az is 3-400.000 lenne ICND1, ICND2 témában.[ Szerkesztve ]
-
soma314
tag
válasz józsi9995 #13617 üzenetére
mondom szituáció kérdése: egy tanfolyamot lehet fizetik vagy támogatják
egy magyar oktatótól magyarul tudsz kérdezninem az a baj, hogy a GNS3-hoz nincs anyag, hanem az, hogy az plusz valami amit meg kell tanulni, amivel mondjuk megspórolsz egy 20 eFt-os labort.
Ráadásul azzal nem is lehet mindent kipróbálni, ami a CCNA RS-nél anyag. Persze a vizsgán sem lesz valódi hardver. Viszont megérteni például egy password recovery process-t úgy hogy soha nem csinálta valaki, vagy ne`adj Istán elsőre éles hálózatban kipróbálni.....
Egy tanfolyamon kell legyen valami minimális hardver ezen funkciók demonstrálására, kipróbálására.Én is self study mellett vagyok a szabad időbeosztás miatt, de vannak ennek hátrányai is. Például nincs meg az a metodika, amit egy tapasztalt oktató hasznosan kialakíthat. És itt nem csak arra gondolok, hogy amíg nem érti meg valaki az IPv4 cimzést, az alhálózati maszkokat, addig nincs értelme arra épülő routing-ot tanulni, hanem arra is, hogy a jó oktató le is teszteli a hallgatóságát, hogy valóban megértették-e a szükséges mértékben ahhoz, hogy továbbmenjenek.
Megint csak hasznos lehet és egy tanfolyamon van lehetőség elő-vizsgára, ahol a hallgatók tét nélkül kipróbálhatják magukat mennyire állnak készen a vizsgára. Egy jó tanár pedig nem fogja vizsgára küldeni azt, akinek a vizsgadíj csak "kidobott pénz" lenne (persze egy sikertelen vizsgából is biztosan lehet tanulni!).
Én nem tudom milyen tanfolyamok vannak, de szerintem ezen lehetőségek benne lehetnek.
-
józsi9995
tag
válasz soma314 #13612 üzenetére
Egyik ismerősöm csinált egy tanfolyamot, 10 napost, láttam a jegyzetet. Borzasztó hiányos, ami meg van benne az tömör. A vizsga végén nem emlékezett az elejére. Tudás kiegészítésnek tényleg jó ha van ott valaki akitől kérdezhetsz, de a magam részéről erre saját zsebből nem fizetnék be.
A motivációt és a szervezettséget pedig nekem a self-study jelentette. Én járok utánna, úgy tanulok ahogy a saját tempóm diktálja.
Elolvasom, megnézem, aztán ha nem értem akkor irány ez a fórum vagy a ciscoé. Innen még sosem zavartak el, hogy hülye vagyok.És +1 Keith Bogart videóira, inkább erre 120 dolcsi mint egy CCNA tanfolyamra sokkal több.
GNS3-ről Keith bácsinak vagy egy jó kis sorozata:
https://www.youtube.com/watch?v=vVYWrgAOke4&list=PL3UpcvaDU_Fkfu9wnEBvF_XBR6KeMg8jv&index=1
CCNA holnaptól Keith bácsival live:
https://www.youtube.com/watch?v=urAEavbDlBU
-
FecoGee
Topikgazda
válasz zsolti.22 #13615 üzenetére
Nem hiaba kerult ki az uj IOS-XE verziokbol a converged access tamogatas . Belatta a Cisco is hogy ebben a formaban nem volt jo irany.
Hasonlokepp erzem en is. Meg lenyomom a WITSHOOT-ot es utana pihi. CCNA-DC elnapolva. Jovore megint recert. De en is mas dolgok fele fordulok szerintem (pl. sport) -
zsolti.22
senior tag
Hát más Így már a wifi-doksit sem fogom befejezni, túl sok időt vesz el, és amíg még megvan a CWNA tudás, addig gyorsan beleolvasok a kontrollerekbe meg a Prime-ba, amivel többet mond a WIFUND és megszabadulok majd ettől a tehertől is. Szerencsére a konvergált kontrollereket volt szerencsém mostanában élesben pesztrálni; sok a negatív tapasztalat, de elég volt most ezekből egy időre.
-
zsolti.22
senior tag
CWNA passed, egyúttal egy jó időre visszavonulok mindenféle tanulástól (excl. WIFUND és P recert), ami IT szektor és más világ felé nyitok
-
soma314
tag
Annyiban ezt kiegészíteném, hogy sokan online tanfolyamokkal készültek fel a CCNA vizsgákra.
Én a saját nevemben beszélhetek csak, de nekem könnyebb lett volna ha van a környezetemben akkor valaki, akitől közvetlenül kérdezhetek a témában. És azt is tudom, hogy van akinek egy befizetett tanfolyam, ami adott időpontban van, ahol meg kell jelenni, motivációt és szervezettséget adhat a felkészülésben.Persze olyan is van aki csak könyvből és saját netes háttéranyag olvasásból készül fel.
Én azt javaslom, hogy nézd meg az interneten ezeket: Kevin Wallace (bár ez utóbbi személy leginkább már specializálódott a collaboration irányra, de van CCNA RS 200-125 video anyaga (http://www.pearsonitcertification.com/store/ccna-routing-and-switching-200-125-complete-video-course-9780134580708?ranMID=24808). Itt néz szét: https://kwallaceccie.mykajabi.com/p/home
Nekem annak idején az ő anyagai tűntek a leghasznosabbnak. Érthető, ugyanakkor kellően részletes is.
A legnépszerűbb a CBTnuggets.com. Itt is remek anyagok vannak, ráadásul egy hétig ingyenesen hozzá is tudsz férni és árban talán a legjobb amúgy is. Bár itt hirtelen szétnézve még az előző CCNA verzióhoz (200-105) találtam anyagokat, de igen hasznos. Főleg Jeremy Cioara videói. Ő a legjobb valaminek a megértetésében és ami nagyon fontos, hogy szórakoztató a stílusa, ami a felkészülésben jól motivál!
CCNA szinten én nem használtam, de a www.ine.com anyagait szokták a legalaposabbnak tartani. Van aktuális CCNA RS training-jük: https://ine.com/collections/most-popular-courses/products/ccna-routing-switching-technologies-200-125-v3-0
Ez talán a legszárazabb mind közül, de ez is a legalaposabb. Ha van lehetőséged, akkor én a CBTnuggets, Kevin Wallace, INE sorrendben nézném meg mindet.
Fontos, hogy ez is "pénzkidobás" hiszen nincsenek ingyen. Bár az interneten sok lehetőség van.
Ami legális és ingyenes és sokszor hasznos, hogy a youtube-on rájuk keresel, Mindegyiknek van fenn egy csomó videója, amiből látod, hogy milyen a stílus. látod, hogy az angolod elég jó-e ahhoz, hogy tudd követni őket.
A CBTnuggets ad egy hét ingyenes, időszakot! Közeledik a black friday és jelentős engedményeket adnak ilyenkor az INE-nál.Mindegyik online trainingre jellemző, hogy inkább megérteni segítik az anyagot és attól, hogy megnézed őket még nem fogod megtanulni!
Egy igazi tanfolyamon lehet kérdezni, egy online-on viszont annyiszor tekerheted vissza az adott részt amíg meg nem érted.
Ha valakinek problémái vannak az elő angol szövegértéssel, akkor a könyv marad (ami persze angol, de szótárazható) mint felkészülési forrás. Meg persze marad a magyar nyelvű tanfolyam.
Én egyébként úgy látom a dolgot, hogy felkészülni a Cisco vizsgákra drága, vagy tanfolyamra, online trainingre, könyvre költ sokat az ember, vagy vizsgadíjra és a felkészülésre szánt még több időre.
Másképp látja az aki esetlen valamilyen informatikai felsőoktatási intézményből jött, aki jól beszél angolul, és másképpen aki egész mást tanult és az angol nyelvű szövegértése is írásban jó csak.
Hasonló a helyzet a laborfelszerelés témájával. Kell a gyakorlat. És aki otthon van már a GNS3-ban, vagy a munkahelyén parlagon hevernek Cisco eszközök, annak pénzkidobásnak tűnik egy igazi router-ekből, switch-ekből álló labor összeállítása. Aki nem ismeri a GNS3-at (hiszen Cisco-val most kezdett foglalkozni) annak először azt kellene megismernie, megtanulnia, ami kicsit tyúk tojás szituáció.Tegyük azonban hozzá, hogy egy informatikai diploma megszerzése sem olcsó és az angol nyelv tanulása sem. Szóval, hogy kinek mi a "pénzkidobás" az egyéni helyzettől függ.
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz Fekete Mária #13603 üzenetére
@Fekete Mária: kérem a jövőben (a szabályzat betartása mellett) a fórum megfelelő részén posztolj. Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
_kovi_
aktív tag
Sziasztok!
Ezen [link] az oldalon írtam egy érdeklődő emailt, hogy mennyibe kerülne egy Cisco vizsga. Ráadásul ahogy látom Veszprémben is van az egyetemen oktatás.
Szerintetek jó hely? Köszi -
crok
Topikgazda
@kraftxld: kérlek a jövőben (a szabályzat betartása mellett) a fórum megfelelő részén posztolj. Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest