Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
olloczky
senior tag
válasz zsolti.22 #12797 üzenetére
Volt egy kb 50 ev koruli tanarom o meg magyarul tanulta a dolgokat es sokszor magyarul is tanitott.. neki volt egy ilyen mondata hogy "kapcsolo, magyarul switch" illetve megvarta switch restartkor amig a feszitofa protokoll felall
[ Szerkesztve ]
Úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna!
-
zsolti.22
senior tag
Hol a kötél? Olvasta már valaki biztonságos héjnak az SSH-t, kapuszámnak a portszámot, "következő lépés"-nek a next hopot, útválasztó gép táblának a RIB-et?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Viktorius94 #12794 üzenetére
Ez alapjan a konfig alapjan 3 IP cimre kuldi el a unicast packetet. Eleg csak a 2.1-et beirni. A tobbi felesleges.
-
Viktorius94
csendes újonc
válasz FecoGee #12793 üzenetére
Az alábbi parancsok mind működtek a Relay Router-en, tehát a Remote client sikeresen megkapta az IP címet a DHCP Servert-től.
ip helper-address 192.168.3.1
ip helper-address 192.168.2.1
ip helper-address 192.168.2.2Említetted hogy a 192.168.3.1-re kell tenni mert ott fogja meg az eredeti DHCPDISCOVERY-t. Akkor hogy-hogy működött a többi IP-vel is?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Viktorius94 #12792 üzenetére
Szivesen, orulok, hogy sikerult .
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Viktorius94 #12788 üzenetére
Mint irtam a relay azon IP-jere megy a DHCPOFFER amellyel elkapta a DHCPDISCOVERt (giaddr). Azaz a szervernek el kell ernie ezt az IP-t, routing rendben kell legyen. Szerveren ha kiadod hogy "ip route 192.168.3.0 255.255.255.0 s0/1/0" akkor sem megy?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Viktorius94 #12788 üzenetére
Es milyen IP-t irtal be a relay-nek? Tudod pingelni a DHCP szerverrol a 3.1-et?
Routing rendben van?[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Viktorius94 #12783 üzenetére
Az elso L3 interface amelyhez eljut a csomag a klienstol. A DHCPDISCOVER egy layer 2 broadcast uzenet. A DHCP Relay annyit csinal hogy ezt elkapja, es unicast-kent tovabbkuldi a DHCP szervernek. A DHCP szerver az OFFER-t visszakuldi a relay-nek, aki L2 broadcast-ot csinal belole, igy a kliens megkaphatja a csomagot. Esetedben a Relay router f0/0-ra kell tenned.
[ Szerkesztve ]
-
-
Viktorius94
csendes újonc
Kérdés: Az ip helper-address address command-nál pontosan melyik address-t kell használni?
DHCP Server Config:
ip dhcp pool Local
network 192.168.1.0 255.255.255.0
default-router 192.168.1.1
ip dhcp pool Remote
network 192.168.3.0 255.255.255.0
default-router 192.168.3.1Ha jól tudom akkor a Relay Agent Router local interface-re kellene tennem az ip helper-address address-t, ami a DHCP Server IP címe. Akkor az most melyik?
-
vadger
tag
Sziasztok!
Lehet-e illetve van-e értelme egy WS-C3750G-48TS és egy 3750G-12S switchet stackelni, L3 és L2 is használva van az elsőn, ezt szeretném redundánsá tenni a másodikkal, sajnos nem volt azonos típus.CCNA RS, Security és egyéb hálózati témák oktatása: https://ccnaoktatasmagyarul.hu
-
soma314
tag
válasz FecoGee #12779 üzenetére
a francba, pedig az volt a taktikám, hogy ha egyszer odajutok és a troubleshootingon elvérzek, akkor leeszem rajtuk a vizsgadíjat, de még az utazási és szállásköltséget is!
Upgradelnem kell a stratégiámat: akkor simán lehet érdemesebb előrébb hoznom az írásbeli próbálkozás időpontját, mert utána 1,5 évem lenne az első laborra és további 1,5 a sikeresre
Szerintem valami olyan vizsga policy lenne igazán fair dolog, ami egyben kiszűrné brain dumperek adatgyűjtőit is
Elvileg bárki mehet CCIE írásbelire minden előfeltétel nélkül. Nem kell valid CCNA/NP.
(Ez valahol logikus, mert valaki dolgozik a szakmába már hosszú évek óta és lejárt a CCNA-je, CCNP--je mert nem volt szükség a megújítására. Viszont eljutott odáig, hogy a CCIE lehetne a reális célja. akkor ne kelljen újra CCNA-t meg CCNP-ket letennie, hogy CCIE-ra mehessen.)Viszont ez a szitu kedvez a brain dump-erek adatgyűjtőinek. Egyrészt, ha valami simlisségen kapnak valakit, akkor nincs meg az a szankció, hogy törlik a valid CCNP-jét, másrészt nyilván sokkal olcsóbban lehet mókusokat találni erre.
Én megkövetelném a CCIE írásbelihez hogy az illető valamikor valamilyen CCNP vagy CCDP Cisco tanúsítvánnyal rendelkező személy legyen. Nem kérném ugyanakkor, hogy az érvényes legyen még. Az illetőről eleve akkor már van valamilyen record a Cisco-nál (pl, hogy elkövetett-e valamilyen violationt). Másrészt nemelég angolul tudó és jó memóriával rendelkező mókusokat szerződtetni a harmadik világból. Ezek az emberek ugyanis nagyobb valószínűséggel szakmabeliek, akiknek érdeke a tanúsítványok értékének fenntartása.
Szóval én azt csinálnám, ami lehet pedagógiailag is indokolt lenne, hogy attól tenném függővé mikor mehet a következő vizsgára, hogy az adott vizsgán milyen eredményt ért el. Pl. ha 900 pont kell az átjutáshoz, de az illető 870-et ért el az simán lehet egy rossz nap, idegesség eredménye ezért miért ne próbálhassa meg újra egy hét múlva.
Ha viszont csak 300-at ért el az nyilván még messze tart attól a felkészültségtől ami a vizsgához kell.Persze ez a vizsgaközpontok bevételét jelentősen csökkentené. Viszont kevesebb csalódott ember is lenne és a megszerzett Cisco tanúsítványok biztosabb alapokon nyugodnának (brain dumping megnehezítve).
-
FecoGee
Topikgazda
válasz soma314 #12778 üzenetére
Irasbeli utan 18 honapon belul el kell menni laborra, es 3 even belul at kell menni rajta. Ha 3 even belul nem mesz az ujra kell a Written. Ha 18 honapon belul nem probalod meg a labort szinten ujra kell a written.
Nincs mar meg labornal a retake amit irsz. 30 naponta lehet menni akarmennyi probalkozas utan. Velemenyem szerint nem folyt be nekik eleg penz. Masreszt retroactive volt, ami nagy szivas. Ha te mondjuk 2005-ben voltal 2x labon es most elmennel es buknal, neked a 3. probalkozas utani bunti van ami azt hiszem 180 nap volt.
Amugy tenyleg jo a kaja a laboron . Meg pizzazni is lehet. Csak az a gaz hogy 10€ amit fizetnek (vagy 12€, nem emlekszem mar), utana mar neked kell kipotolni ha nagy zabalast akarsz rendezni. Es nem olcso am ott a kaja, siman ki lehet csuszni a keretbol. Ami egy 1600 dolcsis vizsganal picit gaz
[ Szerkesztve ]
-
soma314
tag
válasz FecoGee #12776 üzenetére
vagy csak ízlett neki a Cisco menza
vagy emeritus vizsgázó címre törtlehet befektetésnek tekintette
simán el tudom képzelni hogy az USA-ban a CCNP CCIE éves bérkülönbség mondjuk 30-40 ezer dolcsi.Ő se gondolta, hogy 37 próbálkozás lesz, de a 15. után már csak az előre menekülés maradt
Az meg még valószínűbb, hogy aljas módon valami brain dumping szolgáltatással akart pénzt keresni és a 37 alkalom alatt elég jól meg tudta jegyezni mi lehetett a vizsga tartalma.
Most már ha jól tudom úgy van, hogy az első labor bukta után 30 nap lehet a próbálkozás, a másodiktól meg már 90 nap és az írásbeli után 1,5 év alatt le kell tenni a labort különben újrázni kell az írásbelit
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #12775 üzenetére
A legtobb akirol tudok ha jol emlekszem 37 probalkozas. Meg INE bootcampen mondtak hogy brute force modszerrel nyomta az urge a labort. Volt penze ugy nez ki .
-
soma314
tag
válasz FecoGee #12766 üzenetére
Vannak előnyei is, ha már kevésbé fiatal az ember. Anyagilag stabilabb a helyzet, ezért kisebb a stressz egy vizsgán.
Nekem az angol tudásom is sokkal jobb most, mint huszonévesen volt.Inkább a feleségem és a gyerekek részéről áldozat a dolog. Az ő támogatásuk nélkül nem lehet család mellett tanulni az biztos.
Nálunk minkét gyerekemnél a legelső év volt a legküzdősebb, mert nem voltak éppen jó alvók.
Most már inkább azt nehéz összehozni, hogy ovi, iskola is eleve csinál programokat, mellette meg a külön dolgok logisztikája (úszásra, kézilabdára vinni őket...).A CCIE-nak nekiálltam, de korán se biztos, hogy meglesz. Első sorban megtanulni akarom és másod sorban levizsgázni belőle.
Ráadásul nem tűztem "túl merész célt" magam elé: az írásbelit letenni mielőtt a CCNP lejár. Erre van két évem. Nem mondom, hogy nem fogok elmenni megbukni előbb, de ha nem nem jön össze, akkor csak a vizsgadíjat buktam. Ami nyilván bosszantó lenne, de nem lehet minden vizsgán átmenni elsőre.
(Biztosan létezik valaki valahol, de én még csak nem is olvastam olyan személyről, aki egy CCIE-ig eljuttot volna úgy, hogy ne kellett volna újráznia. De még diplomát szerezni se hallottam senkit vizsga ismétlés nélkül.) -
Methionyl
senior tag
válasz Viktorius94 #12760 üzenetére
Látom a srácok 99%át már megválaszolták
Nem mondanám "nehezebbnek" inkább mélynek. Én úgy éreztem, hogy CCNA-val megtanultam úszni 1m-es vízben. CCNP-nél pedig jöhet a mélyebb. Tehát a legtöbb téma (OSPF, BGP, IP SLA, EIGRP stb) adott, csak mélyebben persze plusz dolgokkal mindig.
Igen szerintem a Route a legnehezebb azért is kezdtem azzal illetve jobban is csípem azt a layert
Switch-re való felkészülésre pedig kb fele annyi anyagból kell készülni illetve tudni mint a Routenál. (könyv is jóval véknyabb )Igen amúgy 2 vizsgáztam CCNA-ból illetve mivel egyfajta szenvedély is ez az egész haladtam az árral
(#12772) FecoGee Neee, fene a szerencséd milyen kicsi a világ.
[ Szerkesztve ]
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
FecoGee
Topikgazda
-
FecoGee
Topikgazda
válasz donatel #12767 üzenetére
Nem szokott gond lenni. De minden vizsga valtasnal tesznek ki egy migration tool-t amit kitoltve az eddigi vizsgaiddal kidobja hogy mit kell meg letenni a papirhoz.
Arra azert figyelj hogy CCNP-t harom even belul be kell fejezned. Azaz elso sikeres vizsga utan harom even belul meg kell csinalni a masik kettot (harmat, track fuggo) is.
-
-
Viktorius94
csendes újonc
válasz soma314 #12765 üzenetére
Köszi, nagyon hasznos válasz volt!
Én sem szeretnék habozni CCNA után, nem akarok kiesni a tanulási ritmusból. Az ICND1/2-es utat a felettesem javasolta mondván hogy ketté van osztva az anyag. Neki megvan a CCNP Security és CCIE R/S, szóval rengeteget tudok tőle tanulni szerencsére. Ha nem tudnék folyékonyan angolul lehet sose választottam volna ezt az utat, le a kalappal Nektek hogy 2. nyelvként ilyen elismerő sikereket értek el!
-
kowika87
tag
válasz FecoGee #12766 üzenetére
Enis kuzdok most rendesen pedig nincs gyerek... jovoheten megyek haza, egy het szabi aztan fel kell porognom mert meg nagyon az elejen vagyok es eleg lassan megy. A durva az hogy amikor megcsinaltam a writtent azt hittem nagyjabol rendbe vagyok tudas szinten es csak gyakorolni kell. Hat nem...
-
donatel
tag
válasz FecoGee #12764 üzenetére
Az ugye nem gond, ha úgy csinálod a vizsgákat pl. CCNA-nál az ICND1 megcsináltad tavaly nyáron a régebbi anyagból az ICND2 meg idén az új anyagból (ősztől ugye már csak az új anyagból van a vizsga) vagy pl. CCNP-nél a Routing-ot tavaly a régebbi vizsgából és a Switch és TS vizsgát meg idén meg jövőre az új anyagból?
-
FecoGee
Topikgazda
válasz soma314 #12765 üzenetére
Az kemeny hogy 40 felett ket gyerekkel nekialltal tanulni es most CCIE-ra keszulsz . Nekem is van ketto de eleg nehez osszeegyeztetni a tanulassal, pedig en csak CCNA/CCNP Security, Wireless es CCIE RS Written-re tanultam az elmult evekben. Amikor laborra keszultem meg csak egy gyerek volt es o is csak fel eves. Szoval tudtam keszulni. Ha most kellene laborra tanulni akkor tuti nem tudnam megcsinalni. Pedig gondolkodtam a heten hogy neki kellene allni meg egy CCIE-nak de 1-2 evig felejtos a gyerekek miatt .
[ Szerkesztve ]
-
soma314
tag
Én kicsit másképp látom, mint az általános vélemény, igaz másképpen is csináltam.
Van diplomám, kettő, de egyik sem IT területről és nem is mostanában szereztem őket. viszont mérnöki az első és végül is a gondolkodásmódra jó alap.Szóval "műszaki gondolkodásmóddal" 40 felett 2 kisgyerek és munka mellett fél év alatt sikerült megtanulni a CCNA anyagát és egyből levizsgázni a kombinált ICND1-2-n.
Nekem az volt a szempont, hogy kevesebb stresszel és idő ráfordításával járjon a vizsga. Ne keljel két nap szabit kivennem. Nem volt szempont, hogy legyen egy papír az ICND1-ről.
Lehet két lépésben lerakhattam volna fél év helyett mondjuk 5 hónap alatt, de nem volt szempont.A CCNP-nek kis szünet után nekiálltam, de a 3 CCNP vizsgát (Switching, Routing, Troubleshooting sorrendben) összesen kb 1,5 év alatt tettem le a CCNA után. Ebbe az is benn volt, hogy az élet mindig, így nálam is beleszólt és 2-3 hónap kiesett.
Önmagában a CCNP megszerzése nehezebb mint a CCNA-é, mert több munkával jár, de a 3 vizsga miatt jobban tudsz fókuszálni az egyes témákra. A troubleshooting-hoz se kell fejben tartani a routing és a switching vizsga anyagának minden részletét, inkább a routing és switching fő ismereteinek gyakorlati alkalmazására fókuszál.
Tehát úgy szólván a CCNP vizsgákat szerintem sokkal könnyebb letenni, mint 3x CCNA-t.
Persze én csak a R&S-be láttam bele.
Talán jó mutató a jegyzeteim hossza. Én leginkább VOD anyagokból készültem (ehhez kell elég jó angol szövegértés) amik közben jegyzeteltem magamnak. ezeket a kézzel irott jegyzeteket aztán letisztáztam és legépeltem. A CCNA jegyzetem hossza olyan 40 oldal volt, a CCNP jegyzeté 70. Persze nem irtam le ujra amit a CCNA már tartalmazott, szóval az arány inkább 40/110 mint 40/70. (Most a CCIE RS-re készülök egy fél éve, egyből gépbe jegyzetelek és 350 oldalnál járok. És nem látom a fényt az alagút végén!)Amiből előnybe vagy velem szemben: elvileg eleve ez az iskolában tanult szakmád, tehát koncepcionálisan már ráállt a gondolkodásmódod.
Ha kint vagy Angliában, akkor nyilván jó és élő az angol nyelvtudásod. Ami szerintem elengedhetetlen!Ha valaki nem gondoskodik a gyakorlatról, az nem fog könnyen levizsgázni. Ehhez kell labor. Az elején igazi hardver a legjobb. Mivel ilyen területen dolgozol, gondolom megvan a lehetőséged, hogy rátedd a kezed egy két switch-re router-re ismerkedés képen. Ha nincs ilyen segítséget kérj a főnöködtől.
Nem is szólva arról, hogy az elmúlt pár évben a használható használt cisco hardverek ára hogy lement!
(Én kb. a 1/3-áért tudtam eladni a CCNA-hoz, CCNP Switchinghez használt routereimet switch-eimet).CCNA szempontjából előny, hogy frissült a tananyag ahhoz képest, miből még én vizsgáztam. Nekem az egyik legnehezebben megérthető dolog a Frame Relay volt, amit kivettek belőle. Már CCIE-ban sincs. CCNP-ben még van, de szerintem az is ahogy frissülni fog ki fog kerülni belőle.
A mostani CCNA tematika szerintem jobban rávezet a CCNP-re.Szóval hajrá rakd le a CCNA-t és lendületből menj neki a CCNP-nek vagy egy másik szakág CCNA-jének. Pláne, ha ebben dolgozol és az iskolában tanult szakmád is ez!
Ja és úgy van, hogy bármelyik magasabb vagy azonos szintű vizsga megújitja az alacsonyabb vizsgát. Igy bármelyik CCNP (pl a CCNP RS switching vizsgája) vagy CCNA vizsga a meglévő CCNA-det.
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
válasz Viktorius94 #12758 üzenetére
Én is hasonlót kérdeznék. Most készülök az ICND1/2-re, és az utánra tervezek egy CCNA Wireless-t.
Azon gondolkozok, hogy "karrierlehetőség" szempontból érdemesebb-e majd szintet lépni CCNP R/S felé, vagy inkább szélesíteni a látókört és más CCNA vizsgákban gondolkodni. Pl. a CCNA Wireless mellé érdekelne a CCNA Security, vagy az új Cyber OPS. Ezek az irányok mennyire lehetnek hasznosak és kelendőek a munkaerőpiacon?
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
FecoGee
Topikgazda
Azert a CCNP kemenyebb sokkal. Sok az atfedes a CCNA-val csak sokkal melyebben. Legtobbunknek a ROUTE volt a legnehezebb, a SWITCH konnyebb (errol megoszlanak a velemenyek, nekem sokkal konnyebb volt), a TSHOOT a legkonnyebb. De ha megcsinaltad a CCNA-t gondolkozhatsz a CCNP helyett masfele is, pl. CCNA Security, Wireless, Cloud, Data Center, stb.
Ket vizsgas felallast javaslom en is. Fele annyi az anyag, es tudsz prezentalni a munkaltato fele egy sikeres vizsgat es egy papirt is (CCENT).
Sok sikert a vizsgahoz, es ha kerdesed van ki vele, segitunk
[ Szerkesztve ]
-
olloczky
senior tag
Had válaszoljak 1-2 kérdésedre: legtöbbünk a két vizsgás felállást választja, mert mégiscsak kisebb a bukási esély, jobban fel tudsz készülni egy-egy vizsgára. (A CCNP szintet nem tudom mennyivel nehezebb még ott nem járok )
Illetve ha lejár a CCNA-d nem csinálhatsz CCNP-t mert annak előfeltétele a CCNA. De ha esetleg arra gondoltál hogy a CCNP megújítja-e a még érvényes NA-t akkor a válasz igen. Akkor az is további 3 évvel megújul.[ Szerkesztve ]
-
Viktorius94
csendes újonc
-
Methionyl
senior tag
válasz Viktorius94 #12758 üzenetére
Szia.
Nem végeztem egyetemet de CCNA-m megvolt otthon való tanulással illetve 1éves OKJ képzéssel.
0 munkatapasztalattal mindenhova L2-es Network Engineer pozira jelentkeztem ahol 1 ISP nél fel is vettek. Szerintem ha meglesz a CCNA plusz már van munka tapasztalatod simán felvesznek szvsz.
CCNP-t én már munka keresés előtt is olvasgattam, hogy jobban rá lássak a dolgokra.4 hónapnyi munka után a CCNP Route-ot le raktam. Jelenleg is a Switch részére készülök.
Persze mind ez Magyarországon (Budapest)
Szerintem itt a lelkesedés és a motiváció az ami inkább "szab" határt a tovább tanulásban, nem feltétlenül a munkatapasztalat. De nem mondom elhanyagolhatónak Marha sokat tanultam én is pár hónapi ott léttel.
They can break you but not your promise, even death won't keep you apart. Through this darkness you will find him in your sword still beats, a heart.
-
Viktorius94
csendes újonc
Sziasztok!
Már rég óta olvasom a bejegyzéseket és szeretnék egy pár információt kérni.
Angliában (London-ban) élek 12éve, itt érettségiztem, valamint az egyetemet is itt végeztem el. BEng Honours Degree-n van Computer Network Engineering-ből. Lassan egy éve dolgozok egy Microsoft Cloud cégnél, ahol a hálózati csapat "junior" részese vagyok. A felettesem azt javasolta hogy csináljam meg a CCNA-t, hogy jobban belelássak a dolgokba amiket csinálnak és hogy én is jobban hozzájáruljak a munkákhoz/feladatokhoz amiket elvégeznek. Ezt el is kezdtem, jövőhéten megyek vizsgázni ICND1-ből, valamint később jöhet az ICND2.
Annyi kérdésem lenne hogy egy CCNA-vel + 2-3 év munkatapasztalattal eltudnék-e végezni egy Level 2 Cisco Network Engineer állás szerű pozíciót? Valamint mennyi tapasztalat kell ahhoz hogy elkezdhessek egy CCNP-t?
Egyenlőre tartok a CCNP-től (nyilván még a CCNA sincs meg, és már ezt sem találom éppen egyszerűnek, viszont élvezettel csinálom), csak érdekelne hogy kb mennyi munkatapasztalat + teknikai tudás kell ahhoz hogy készen álljak egy CCNP felkészülésére?
Köszi,
Viktor -
soma314
tag
válasz Poultier #12747 üzenetére
csak ötletelek:
mindegyik klines külön vlan-be rakva
mindegyik vlan-nek külön SVI címhelper ip címként felkonfigurálni a klinesek ip címét (mint például, amit DHCP relay-nél használunk.
Persze ehhez a TCP/UDP port-ot is be kell konfigurálni, hogy továbbítsa, de rre is van parancs:SW2(config)#ip forward-protocol udp ?
<0-65535> Port numberPersze ezzel csak egy bizonyos portokol bizonyos port címre menő kommunikációját lehetne eljuttatni a klienshez. Ha működik egyáltalán (most nem tudom kipróbálni)
[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz Cyber_Bird #12751 üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy pl. inter-VRF ZBFW-t nem tudsz csinálni, nem lehet olyan interface zóna hozzárendelés hogy nem egy VRF-be tartoznak. CBAC még tán' menne.. De még a Cisco se teljesen támogatja a VRF-2-VRF NAT-ot.. Szerk: ha ez autó lenne nem tudnám eldönteni hogy ez most szákembör' megoldás vagy Tuner Jóska : D De leginkább a There I fixed it [1] [2] jut eszembe : D
[ Szerkesztve ]
-
FecoGee
Topikgazda
Neha kell nemet is mondani. Ez nem mukodik, oldjak meg hogy mas cime legyen. Magatokkal csesztek ki ha ilyen sufnituningolt dolgokat csinaltok mert par honap mulva mar nem fog emlekezni senki a stupid router trick-re hajnalban es csak neztek hogy mi a tok van...
-
Cyber_Bird
senior tag
Ha kitalalsz mindegyik klienshez egy ip-t egy poolbol, es azt statik natolod a kulonbozo vrf-ben levo kliensekre?
kifele az altalad kitalalt ip fog latszni a klienshez, tehat pl
1.1.1.1 <>10.10.10.10 vrf a
2.2.2.2 <> 10.10.10.10 vrf b
3.3.3.3 <> 10.10.10.10 vrf c
kintrol az adott 1.1.1.1,2.2.2.2 stb ip-t cimzed meg.
Ennel jobb otletem nincs. Mar ettol is felfordult a gyomrom
Bar nem tudom, hogy mukodik ilyen esetben a nat..[ Szerkesztve ]
-
kowika87
tag
Mivel a masik iranybol mindenkeppen egyedi IP kell legyen a destination igy csak a NAT johet szoba (nincs jobb otletem) igy elsore, vagy esetleg valami firewall cucc de abba nem vagyok jo. Kb ugyanaz a megoldas mint minden egyes otthoni internet eseten, Privat IP Public-ra forditva. A te esetben viszont feltelezem hogy double NAT lesz ha az internetre is ki kell nezzenek, abba meg azert el lehet bonyolodni rendesen
-
crok
Topikgazda
Még a VRF is addig okay amíg mondjuk a routeren csinálsz subinterface-eket, azokat külön vlan tag-el látod el és a switchen respekítv de külön vlan-ban lesznek a cuccok. Kifelé még látom magam előtt, hogy hogy megy a csomag mert mondjuk static route-al a VRF-ből kiroute-olod egy másik VRF vagy a globál táblába - de visszafelé? A kliensek ha esetleg futhatnak más porton akkor statik NAT route-map-el, match ACL pontos portszámra ami minden kliensen egyedi meg nem is tudom.. policy based routing? Szerk: és aki ezt kitalálta annak lövése nincs hogy hogy működnek a hálózatok..
[ Szerkesztve ]
-
Poultier
tag
Adott kb 15 kliens, mindnek ugyanaz az IP címe van, mert a kódba fordítják az IP-t és nem gazdaságos az összesre külön buildet csinálni, viszont a MAC address ugyanaz. Ezeket kell külön-külön elérni, és tudniuk kell beszélni a hozzájuk tartozó hosttal, sctp megy a kliens és a host között. Egy eszközbe kellene beledugni az összes klienst, lehet router, l3 switch, firewall, viszont az nem megoldás, hogy csak az aktuális kliens interfésze admin up, mert paralell kell használni többet. Több részletet nem írhatok, mert észreveszik és megkapom a hosszúcicit.
-
Poultier
tag
Érdekes, gondolkodtató problémákat fel lehet itt tenni? Munkában kaptunk egy érdekes kérést, kíváncsi vagyok, ti hogy oldanátok meg, utána elmondom a mi álláspontunkat is.
-
donatel
tag
válasz olloczky #12736 üzenetére
Hali!
A netacademias magyar változat, de nem a CCNA Discovery 4.0 és 4.1 vegyes változatú magyar kiadás. Az meg van most végeztem vele. Hanem ez a CCNA Routing and Switching magyar nyelvű kiadás, ez váltotta a CCNA Discovery-t meg CCNA Exploration magyar nyelvű CISCO akadémiás tananyagot. És ahogy a neten utána néztem 2014 őszén jött ki az 1 szemeszter magyar fordítása a CISCO Hálózati akadémiákon.
Valaki le tudnál összefoglalva írni hogy az OSPF-nél az E1 és E2 metrika miről szól és mi a különbség a kettő között?
-
olloczky
senior tag
Hozzájárultam az ICND2 erratájához Nektek volt már ilyen?
-
olloczky
senior tag
Szerintem amúgy tényleg át lehetne/kellene nevezni a topicot (pl. Nagy Cisco topic vagy ilyesmi), már nem egy helyen láttam, hogy másik topicban kérnek segítséget ciscoval kapcsolatban.
-
FecoGee
Topikgazda
válasz Tigerclaw #12728 üzenetére
Szia,
- Ha megvettem több formátumban is letölthetem? (pl. pdf, mobi és hasonlóak) --> igen
- Később is letölthetem többször is, vagy csak egyszer és "jól rakjam el"? --> letoltheted barmikor
- A hibajegyzéket e-book esetén is néznem kell, vagy azt folyamatosan javítják, ahogy kiderült egy hiba? --> nezni kell sajnos[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Lenne pár kérdésem az "e-book" formátumú cisco press-es könyvvásárlásról:
- Ha megvettem több formátumban is letölthetem? (pl. pdf, mobi és hasonlóak)
- Később is letölthetem többször is, vagy csak egyszer és "jól rakjam el"?
- A hibajegyzéket e-book esetén is néznem kell, vagy azt folyamatosan javítják, ahogy kiderült egy hiba?Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
FecoGee
Topikgazda
A tavaly felujitott Routing TCP/IP 2 a heten felaron kaphato ebook formatumban, ha valakit erdekelne.
http://www.ciscopress.com/deals/
-
donatel
tag
Hali!
Valakinek esetleg megvan a CCNA Routing and Switching tananyag (ez váltotta a CCNA Discovery és CCNA Exploration tananyagokat) pdf-ben?
-
zsolti.22
senior tag
Linux alól azért jó GNS3-azni, mert nem zabálja fel a RAM-ot, míg a windows benyeli /router, amennyit beállítasz neki. Te is most local server módban tolod, de miért is használnád máshogy (szerver mód, VM-ről), amikor az is csak egy linux vm volna, amin futna a dynamips, stb...Jó ez így. Én szerettem annak idején a GNS3-at, imádtam vele a routingot, de a 3725-ös imagek 12-es IOS-e miatt az már elavult, kellenek a 7200-asok az új ios miatt. (Én meg itt sírok i7-tel meg 8G rammal, hogy 16G kéne )
Szerk.: egyébként amióta fő op.rendszerként a linuxmintet használom a cégnél W7 helyett, azóta sokkal gyorsabban megy minden, nincsenek miaf@sz hibák (távolról elérhetetlenné váló gép egész hétvégére, ami hétfőre beérve se egérre, se billentyűzetre nem reagál, csak hosszan nyomott bekapcsológombra; rám erőszakolt frissítés, skype haddfordítsamleneked hasznos funkcióval, amit X verzióban ki se tudsz kapcsolni....és még sorolhatnám
[ Szerkesztve ]
-
TommyNagz
senior tag
Koszonom!! Johet bizony futoszalagon
encapsulation dot1q
-
-
kowika87
tag
En sem panaszkodom, sosem volt meg vele bajom. Tenyleg csak beallitas, gugli kerdese.
Neha meg switchingre is hasznalom amikor lusta vagyok kabelezni meg console kabelt elovenni.
Unetlabnal ugyanez. Mindkettonel van elony/hatrany de alapveton kivaloan hasznalhatoak.
Ez valami vizsga felkeszito lab vagy csak szolo playtime?
Szerk: 2950 tud poe-t? nem is tudtam[ Szerkesztve ]
-
crok
Topikgazda
válasz soma314 #12628 üzenetére
Remek dolog a GNS3, higgyétek el,
nem szabad lebecsülni (már rég meg akartam ezt a posztot írni)
csak tudni kell jól beállítani mindent:Minden router 3725, 1xNM-16ESW + 3xWIC-2T
c3725-adventerprisek9-mz.124-15.T14.bin
IdlePC: 0x60c09aa0
256MB RAM
I/O: 20%Topológia (22 router, egyidőben):
Terhelés:
SSD + i3 a CPU, 2 mag 4 szál és egyik sincs 20% felett,
vígan azt csinálok amit akarok még, vm.swappiness=0
Fut egy Chrome ami bekapott 1.2GB RAM-ot
de még így is van 1GB phy RAM szabadon
és nincs swapolás.. lassulás meg végképp.De azért tartok mellette 2x2950 (24 portos, PoE), 1x3524XL, 1x3550 (48 portos), 1x3750 (24 portos, PoE), 2x1751V (mindkettőben 2xFXS analóg telefon porttal), 1x1712, 2x831, 1x1812, 1x7206 NPE-225-el és 1x2851 PVDM-el, mind tele fa, gi meg se modulokkal, rengeteg kábellel (eth + se dce+dte) : D plusz analóg telefonok, IP telefonok, egy kis gép szervernek meg ugye a laptop, mindkettőn csak linux : D
-
crok
Topikgazda
Fa2/1 & Fa2/15 van egyedül használatban,
minden más interface a switchen admin down:interface Vlan10
description transit svi towards routerinterface Vlan20
description data & mgmt sviinterface FastEthernet2/1
description user in vlan 20 (data & mgmt)
switchport access vlan 20És a tesztek:
interface FastEthernet2/15
description uplink to router
switchport trunk native vlan 10
switchport trunk allowed vlan 1,2,10,20,1002-1005
switchport mode trunkSW(config-if)#do sh int desc | e admin
Interface Status Protocol Description
Fa2/1 up down user in vlan 20 (data & mgmt)
Fa2/15 up up uplink to router
Vl10 up up transit svi towards router
Vl20 up up data & mgmt sviinterface FastEthernet2/15
description uplink to router
switchport access vlan 10
switchport voice vlan 20SW(config-if)#do sh int desc | e admin
Interface Status Protocol Description
Fa2/1 up down user in vlan 10 (data & mgmt)
Fa2/15 up up uplink to router
Vl10 up up transit svi towards router
Vl20 up up data & mgmt sviKiválóan teszi amire szükség van most itt.
-
soma314
tag
nekem ez 3560-assal kipróbálva nem tartja up/up-ban a vlan interfészt
sem access portra, sem trunkra configurálvamit csinálok rosszul?
voice-os access portra konfigurálva:
interface FastEthernet0/1
switchport access vlan 11
switchport mode access
switchport voice vlan 12
spanning-tree portfast
endSW_3560_4#sh ip int bri | i up
Vlan1 unassigned YES NVRAM up down
Vlan11 11.0.0.1 YES manual up down
Vlan12 12.0.0.1 YES manual up downvoice-os trunkra kofigurálva:
interface FastEthernet0/1
switchport trunk encapsulation dot1q
switchport mode trunk
switchport voice vlan 12
spanning-tree portfast
endSW_3560_4#sh ip int bri | i up
Vlan1 unassigned YES NVRAM up down
Vlan11 11.0.0.1 YES manual up down
Vlan12 12.0.0.1 YES manual up down
Új hozzászólás Aktív témák
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos cigaretta 🔞
- Witcher topik
- Honor Magic V2 - origami
- Ryzen 5800x
- Milyen légtisztítót vegyek?
- Android szakmai topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest