-
IT café
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
objektívhez annyira nem értek
De napfólia. Két különböző létezik. ND5 és ND3,8. Az 5-ös vizuális megfigyelésre lett kitalálva míg a 3,8-as pedig fotografikus. Vagyis a fotografikus több fényt enged át, a fény 1/6300-ad részét míg a vizuális a fény 1/100.000-ed részét. A fotografikus azért is enged több fényt át, hogy a fényképezővel elég gyors záridőt lehessen produkálni akár 1/5000-ed. Mivel több fényt enged át tilos vele szabad szemmel napba nézni. A vizuális fóliával is lehet fényképezni, de akkor a záridőt is feljebb kell venni mivel kevesebb az átjutó fény.
Bár én nem merek ilyen fóliákkal közvetlenül napba nézni, mert ha lecsúszik vagy kiszakad azonnali vakságot is okozhat.
-
kovisoft
őstag
Itt találsz egy jó összefoglalót az átvonulásról. A Merkúr látszó átmérője 12" lesz, ami a Nap fél fokos látszó átmérőjének kb. 150-ed része, vagyis egy nagyon apró pont lesz, amit szabad szemmel (szűrőn keresztül, of course) nem is lehet majd látni. Ennek megfelelően minél nagyobb nagyítást, azaz minél hosszabb gyújtótávolságot célszerű alkalmazni. Az ekv. 300-at én kevésnek érzem ehhez, én a lehető legnagyobbat javasolnám. De kipróbálhatod most is, hogy különböző gyújtótávolságokkal készítesz egy-egy felvételt a napkorongról, és a képeken megméred a Nap átmérőjét, aztán elosztod 150-nel, kb. akkora lesz átvonuláskor a Merkúr.
-
kovisoft
őstag
A Jupiter látszó átmérője jóval nagyobb a Merkúrénál, kb. négyszer akkora (50" körüli), amikor a legközelebb van a Földhöz.
A szűrőkkel kapcsolatban: tudtommal a Baader Astrosolar fólia, ami vizuális napmegfigyelésre használatos, a fény 1/100000 részét engedi át. Az ND8 meg a fény 1/8 részét. Szerintem nagyon nem egy súlycsoportban vannak, még az ND1000 sem elég sötét ehhez. A DIN egy másik (logaritmikus) skála, a DIN12 valóban elég sötét, de ezt ne keverd össze az ND12-vel.
Szerk.: fotografikusan persze nem kell olyan erős szűrő, mint vizuálisan. Ezzel együtt én gyengének érzem az ND8+ND3 kombót.
[ Módosította: radi8tor ]
-
kovisoft
őstag
Ha itt a PH!-n nincs élet, akkor esetleg megpróbálkozhatsz az MCSE Csillagváros Távcsőépítés topikjaiban.
-
törölt tag
Google Sky Map ez egyszerűbb
Stellarium ez jóval részletesebb viszont fizetős de van PC-re ingyenes változata.[link]
-
kovisoft
őstag
Nem pont ugyanilyen megoldás, de a SkySafari-ban úgy működik a keresés, hogy ha az iránytű be van kapcsolva (vagyis azt az égterületet mutatja, amerre a valóságban is néz a telefon), akkor egy nyíllal jelöli az irányt a keresett objektum felé. A nyíl irányából és hosszából lehet látni, hogy merre és mennyit kell elfordítani a készüléket, hogy az objektumra mutasson.
-
ati3x
Topikgazda
Én most vettem aprón egy 80-as vàlogatott SW APO-t. Arra gondoltam hogy vm hasznàlt NEX5N-t veszek, és lecserélem/kiveszem a szüröt. Ha jól làttam a szenzora olyan 60%-os kvantum hatàsfokkal dolgozik. Ugye ebayon olcson hozzà lehet jutni, és könnyü is. De még kell àllvàny, meg csomó kiegészítö
[ Szerkesztve ]
-
ati3x
Topikgazda
nem, bolygóhoz ilyet +barlow a fókuszníújtáshoz. Bolygóhoz kb minél kisebb érzékelő kell/minél nagyobb FPS-el, és legalább 10 de 12 bites AD. MILC/DSLR a holdhoz/naphoz(FOTOGRAFIKUS NAPVÉDŐ FOLIA! EZ VISZONT NEM ALKALMAS VIZUÁLIS CÉLRA!!!!) megfelelő lehet, de itt is inkább a fent említett kis érzékelős kamerákat használják. lásd
-
radi8tor
MODERÁTOR
Akromát nem jó fotózáshoz, azt ugye tudod?
Eltérő síkíba képezi le a különböző színeket (2-es görbe zöld színnel):Apokromát:
Gyakorlatban emiatt életlenek lehetnek a csillagok a képen.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
ati3x
Topikgazda
-
radi8tor
MODERÁTOR
"A szakkörön való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság"
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
Kapcsolódó cikkben hasznos dolgokat írnak amatőr (asztro)fotósoknak.
⭐ Stella
-
t72killer
titán
210€+shippingnél? Háát, max használtban... Én lecsaptam egy kis-Riccardit fotózáshoz. Kb 2 hete használtpiacon nem akarta 400EUR-ért odaadni az x-éves, ki tudja, hányszor leejtett vackát a német, pár napja rámírt, hogy mégis adná 400-ért - amennyiért ma patika újat rendeltem. Sztem vissza is írok a srácnak, hogy köszi, nem kell, vegyen ő is újat
Jó kis bolygózó cső lehet az a 102/1000. Rémlenek a '90es évekbeli meteorok, címplapjukon Rózsa Ferenc féle Zeiss AS 100/1000-essel készült képei. Azóta elszaladt a világ, tippre az AR102 is hozza ma már azt a minőséget, amit anno csak az újságban láttunk...
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
Akromátból már eléggé színezős sztori a 10centi f/6, ha nem szenvedsz krónikus helyhiányban (=nem repülni akarsz a távcsővel), akkor az f/10-est ajánlanám. F6 már APO-ból is inkább triplet-felségterület.
#2638: Én mostanság német és angol piacon nézelődök, előbbihez az astronomie.de (itt elég hülye szabályok vannak, csak kiváltságosak kapnak privát üzi küldő jogot) és az astrotreff fóruma, utóbbihoz az astrobuysell jó kiindulópont.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
f.lorand
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest