Hirdetés
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
pilu85
őstag
Ha nagyon feladja a leckét, kénytelen leszek a win10el beérni.
-
pilu85
őstag
Hello. Nem sikerült win11-re életre bírnim a 2400g-t.
Azt se értem ez mit jelent rögtön a proci behelyezése után.http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=980IMG_20250315_125137.jpg
-
consono
nagyúr
válasz
pilu85 #10180 üzenetére
Ezen mondjuk én is meglepődtem, hogy asszony 3000G-je Win11 kompatibilis, csak a BIOS-ban be kellett kapcsolni a prociban levő TPM-et. A kölök 2400G-je itt van most az 5600 dobozában, tökölök rajta, hogy beleteszem az asszony gépébe, de akkor kellene egy lapos csendes hűtő is a DeskMinibe...
-
pilu85
őstag
válasz
elder troll #10179 üzenetére
Az vagány hogy átugrálható a dolog. Az alaplap egyébként egy asrock b450-hdv R4.0. még eztán rakom össze a gyereknek, s emiatt vacillálok hogy kezdjem akkor egy 2400g vel, vagy legyen a 3000g ami jóval lassabb mint a 2400g, de az legalább win11 ready.
-
elder troll
őstag
válasz
pilu85 #10178 üzenetére
Párszor szerkesztettem a hsz-t közben, így részben meg is válaszoltam:
2026-ban nem fog frissülni 26H2-re. Ha akkor is dob ki az MS "átbillentő" csomagot, akkor no para. De ahogy írtam, jó eséllyel az alaplapon be lehet állítani az fTPM-et, így fölösleges két gépet szétszedni ezért. -
pilu85
őstag
Hasznos infók, köszi.
Akkor úgy kérdem, hogy egy 4600g vel mondjuk feltelepítem a win11et, mondjuk 24h2-t, majd kiveszem a procit, s beteszek egy 2400gt-t. Mi lesz akkor? -
elder troll
őstag
válasz
pilu85 #10176 üzenetére
Nem fog frissülni 2 év után az adott win11 "főverzió".
Ráadásul nem feltétlenül kell kivenni a 2400G-t, ha az alaplapon be tudod kapcsolni a TPM-et (talán fTPM). Nálam járt olyan alaplap, ahol nem volt lehetőség bekapcsolni, azaz gyári telepítővel nem tudtam win11-et telepíteni, de ez volt a ritkább eset.
Nekem is van egy 2400G az asztalon, és nincs szívem eladni, mert netezni alapvetően még nekem megfelelne, sőt rengeteg játék eldöcög rajta, és még freesync-es is.Utoljára amikor követtem a témát, akkor egy ~ fél megabyte-os "engedélyező csomaggal" át lehetett billenteni 23H2-re a főverziót, szóval MS hagyott egy kiskaput is.
-
pilu85
őstag
Azzal mi lenne a helyzet, kíváncsiság....win11 ready procival felfrissítem a win 11et, majd aztán teszek bele pl. egy 2400g-t ami már nek támogatott? Mi történik?
-
válasz
pilu85 #10171 üzenetére
Minden attól függ, milyen biossal érkezik a lap. Nem tudom, mi a szokása a gyártóknak, de feltételezem az újabb gyártás frissebb biossal jön, az a 3000G meg elég régóta a piacon van már, szóval szerintem menni fog.
Aztán persze majd kiderül, biztosat csak akkor lehet majd tudni, mikor kipróbálod. -
pilu85
őstag
válasz
Peter Kiss #7332 üzenetére
Ez azt jelenti, hogy hdmi kábel felejtős a 3000g-bel?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dagaddt #10158 üzenetére
"És amivel az uefi-s memória ellenőrzést végeztük annak a nagyobbik részét nem is tudjuk használni az meg amin a tesztelt van az most 250 MB-os nak látszik"
várjál, levagyok fáradva, egész nap flippereztem. itt a pendriverol beszelsz, hogy 250MB ?
hol nézed ?** jah a kep nem a Radeon driverre van. A pendrivet azert siman lehet kisebb filerendszerrel formazni, mint a fizikai meret.
-
Dagaddt
aktív tag
OK! Akkor gyalu!
-
Dagaddt
aktív tag
Az h a Cristaldisk ezt látja: semmit! Az rendben van?!
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
konci79 #10159 üzenetére
Ehhez a nyüglődéshez képest a wintelepítés lóf@sz szóval lehet ez lesz csak még 1et megnéznék mielőtt legyalulnám. Hogy amúgy, hogy kéne megnéznem azt, hogy jól működnek e az ssd-k persze ha más alap alkatrésszel gond van akkor úgy is hiteltelenné fogja tenni azok ellenőrzését is. Amúgy hivatalosan ilyen alap alkatrészekből összeállított gépet, hogy kell diagnosztizálni? Vagy szervizben ez egyszerű mert ott egy másik AM5-ös lap ami már bizonyított és mindent egyesével átpakolnak és úgy ellenőrzik?
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
hokuszpk #10157 üzenetére
Nem. Sima Radeon.
Amúgy nagyon nem tudom mi van itt 2 nap is hiába játszott a gyerek azzal amivel eddig mindig lefagyott (mondtam neki nyomassa és szóljon ha lefagy Riot Games: Valorant) most nem akarta produkálni a hibát! Már azt mondtam a gyereknek, hogy magától meggyógyulhatott
!
Aztán tegnap meg Civ6 ot indított ami meg valamilyen oknál fogva eddig soha nem fagyott le. Na ná hogy mikor nem voltam a szobába a gyerek körében lefagyott de most nem zöld monitor lett hanem elsötétült és szignal hiányában lekapcsolt a monitor. Nézem az alaplapon sárgán világít az ellenőrző led. Bekapcsoltattam a gyerekkel a monitort agyalok és közben magától újraindult, elavult a sárga led és mintha mi sem történt volna betöltődött a win!
Az mennyire normális, hogy minden rádugott meghajtó 2nek látszik? És amivel az uefi-s memória ellenőrzést végeztük annak a nagyobbik részét nem is tudjuk használni az meg amin a tesztelt van az most 250 MB-os nak látszik! Ha egy win 10es gépbe rakom az csak ezt a kis részét látja! Hogyan varázsoljam vissza?!
Lassan úgy érzem meg akar őrjíteni ez a gép!
-
Dagaddt
aktív tag
Nagyon furcsa, hogy tegnap ezért kapcsolatuk be mondtam a gyereknek ha megtanultál, játsz! Mert tesztelni kell! Nézzük mikor fagy le! Erre vagy másfél órán át nyomta, és most meg semmi! Nem értem ezt! Amit hokuszpk írt azt én is ott kerestem de nem találtam a listában valami elkerülhette a figyelmemet ránézek majd ma este is! Amúgy ha az SSD-kell volna valami az nem okozhat ilyesmit? 2XPG-ből alkotott RAID1 en van a rendszer de egyrészt nem mentem végig a RAIDes video-n a Wintelepítéstől nem néztem tovább. Úgy egyáltalán hogyan tudom az ssd-ket monitorozni? Mert Most a legtöbb prog nem mutat belőle semmit!
Bocs az off ért lehet nem ittkéne kérdeznem de : Adatvesztéskor hogyan jövök rá, és mi a módja a helyreállításnak az egyikkel a másikon. Vagy ez zajlik magától a háttérben?! Ugye egyszer volt a legelején egy áramszünet. És nem tudom h azóta csinálja vagy mindig is hiszen a frissen telepített win-os gépet hagytam magára miközben egy játékot telepített. -
konci79
őstag
válasz
Dagaddt #10151 üzenetére
Nem egyezik a két hőmérséklet, CPU magasabb.
Hwinfo mutatja a legmagasabbat, átlagot is, nem muszáj játék közben kiiratni, utólag is megnézheted.
Amúgy meg kiteszed tálcára a fontosabbakat, és játék közben egyszerűen kinézel egy Windows gombbal és látod.
Nekem most pl. az 5600G CPU legmagasabb 72, GPU 56 volt játéknál. -
Dagaddt
aktív tag
válasz
consono #10147 üzenetére
Mivel volt ilyen gondolatom nekem is, ezért ma figyeltük a hőmérsékletet. Játék közben csak a GPU hőmérséklet látszott, az meg gondolom egyezik a CPUéval hiszen APUról beszélünk. A lényeg h monitoroztam és 65 fok fölé nem ment, és ez gondolom rendben is van. Azonban ma nem fagyott le kivételesen pedig hosszan ment a játék
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dagaddt #10145 üzenetére
"a ramok jónak tűnnek."
ha jólemléxem memtest86 -ot nyomtál, ami kb. lófütyit nem ér.
Testmem5 Anta extreme profillal. Külön-külön aztán együtt 2-3 kör. Na az talán ér valamit.
ha gyorsba akarod, akkor y-cruncher pi számolás azzal az ertekkel, ami pont befer a ramba. Ennek hatranya, hogy sosenemjönkiúgy, hogy az egész memóriát befoglalja.
de egy regebbi y-cruncher component stress csak a VST-VT3 -at engedelyezve szinten jo.
azert mondom, hogy regebbi, mert a VST -t kiiktatták es az ujakban valami megtevesztoen hasonlo nevu ize van helyette, ami nemjó.diszkret vganak is van ertelme ; de en inkabb azt a konfigot tesztelnem, amit veglegesnek kepzelek el.
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
hokuszpk #10144 üzenetére
Értem tehát az AIDA-ban egyszerűen csak rossz számot néztem. Persze akkor sem igazán értem miért megy másban a ram mint amire BIOSban állítottam. (azóta egyébként ez helyre állt, de nem tudom mi okozta, így aztán persze azt sem mitől állt helyre)
De a legfontosabb, hogy a rendszer még mindíg fagy. Hogyan állapíitsam meg mely alkatrész a ludas miután a ramok jónak tűnnek. Próbáljam meg diszkrét vgaval, hogy mi a helyzet? Mert tud haver kölcsönadni! Lenne értelme?!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dagaddt #10143 üzenetére
csm = Compatibility Support Module ha a biost "advanced" modba kapcsolod a "boot" pont alatt szokik lakni.
ami a memoriat illeti,.ott az Aida az spd -ből kiolvasott értéket írja ; a valosagban eppen ervenyes ertek kettővel feljebb, az "alaplap" pontban ; az aktualis idozitesek meg pont alatta a "Lapkakeszlet" -nel.
-
Dagaddt
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom mi az a CSM! ? De nekem fura ez :
Hogyan lehetséges hogy a Radeon driver 5200nak (2600) látja a ram sebességet, az AIDA 5600nak, a CPUZ megint 5200nak és az EXPO 6000 van beállítva! Ezek a képek 1szerre készültek. Egyébként azóta Game módra állítva BIOSban is és a Radeon driverben is már 4GB az UMA ami nagyszerű. Sőt a Ramokat is újra mindenhol 6000esnek mutatja. De még mindíg fagy pl elindítottam 3Dmarkot 1szer lefutott. A gyereknek mondtam játszon tesztelje kb 25perc után lefagyott. Aztán próbáltam még egyszer 3Dmarkot futtatni akkor is lefagyott ezt köcetően elég lett és kikapcsoltam. Gyakorlatilag teljesen biztos számomra, hogy valamely komponens nem működik megfelelően!
-
Dagaddt
aktív tag
Hiába állítom 8G-re a Radeon driver még mindig csak 512 MB-t lát! Ilyenkor mi van?! Ez normális dolog?!
-
Dagaddt
aktív tag
Initiate graphic adapter: PEG/IGD
Integrated Graphics: UMA Auto/Disabled/Force/Game ModeMindenhol az elsőn áll tehát Peg és UMA autó
A Force volna a kézi? Mert az UMA Frame buffer size az UDMA auto-n szürke, nem állítható
és a Game Mode?
Melyiket válasszam?
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
Goose-T #10134 üzenetére
Bár az is igaz, hogy a Radeon driverem is elméletileg szűz még. Most raktam fel telepítés után közvetlenül és nem állítottam rajta még semmit. Valamit az IGP ram hozzáféréssel kapcsolatos dolgot nem kelletvolna bekapcsoljak?? és felvegyem az eredeti értéket (nem tudom mennyi, de nincs 1GB sem) legalább 8GB-ra?!
-
Goose-T
veterán
válasz
Dagaddt #10133 üzenetére
Ez tényleg jó, akkor a memóriákkal valószínűleg nincs gond. Bár egy próbát még lehet megérne az, hogy ott hagyod egy éjszakára végtelenítve futni a memtestet.
A következő lépés a BIOS update. A boltból sokszor elég régi BIOS-szal jönnek az alaplapok, érdemes lenne a legújabbra frissíteni.
Utána érdemes egy factory resetet csinálni a Radeon driverrel, emlékeim szerint van ilyen opció benne, amikor elindítod a telepítőjét.
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
Goose-T #10128 üzenetére
Mindegyikre a válasz igen jó helyre került és bent van a listában. Most direkt megnéztem a Guru3d is 6400on futtatott rsmokkal tesztelte az R 5 8600G-t szóval sztm bírnia kéne legfeljebb nem lesz gyorsabb, de ha a memória bírja.
Na ezek után ránézek h jól be van e illesztve? De ilyen problémám sem adódott még korábban. (Ha nem lenne jól akkor már talán el kellett volna füstölnie! ) Pedig nem egy PC-t raktam össze?
-
Dagaddt
aktív tag
1Sziasztok! Valami itt sztm akkor sem jó mert nem volt szükség s stressz tesztre ugyanis a gyermek elindított egy másik játékot ami 5 perc (lehet, hogy 10 mind1) után szintén zöld képernyővel lefagyott!
Valahogy nem gondolom, hogy az új 8000 szériás Ryzen APU-nak a legerősebb chipsettel szerelt hozzávaló lapban (8000ig bírja) nem kéne stabilan mennie az EXPO- beállítások mind1ikével nem erre van a drága EXPO-s alaplap meg ram? ! Hogy a felkínáltal mennie kéne! A PH is 6000el tesztelte nekem meg ebben sem stabil?! Mennyire állítsam akkor a 7200as ramot 5600ra vagy 5200ra? (Ilyen beállításokat nem ajánl az alaplapom) Amúgy defaulton 6000el indul sztm akkor azt mindenképpen tudnia kéne. Talán 5200ast kellett volna vegyek? Meg akkor a Solfilo általhivatkozott teszt hogyan készült el 7200assal is? Az ő APU-juk memóriavezérlője különlegespéldány? Egyáltalán miért biztos, hogy a ram a ludas és nem az alaplap vagy az ssd-k vagy az APU?
ÉRTEM HOGY KÖZE tutira van a ramhoz is,dee hogyan derítsem ki a probléma forrását? -
Dagaddt
aktív tag
Utolsó! És ha 6000 de a késleltetési időket veszem lejjebb? Vagy azt ugyan úgy nem fogja bírni a vezérlő?!
-
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
Goose-T #10117 üzenetére
Értem is meg nem is a hivatalos biztonságból 5200Mhz. No de no Nem ezért vesz az ember 8000est is tudó MSI lapot hogy 5200ast használjon csak. HIVATALOSAN AZ R9 9900x is csak DDR5-5600 A tesztekben meg úgy egyáltalán nem hiszem, hogy 5600asokkal használnák az ilyen procikat.
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
Goose-T #10115 üzenetére
Közben rá pillantottam az R7 8700G-nél ugyan ez a hivatalosan támogatott ram sebesség!
Tehát a 8000es széria ezért is kerül annyiba amennyibe és nem csak az IGP oltárán feláldozott PCIe sínek száma miatt 😟 ! Esetleg van itt az APU-s társaságban aki mégis nagyobb sebességen hajtja a RAMjait! Hátha szolgálhat tanáccsal, hogyan érdemes. Ill. Jól gondolom, hogy a memóriavezérlőt külön nem is lehet és nem is volna érdemes állítani max az egész APU-t lehet tuningolni! Érdemes? Biztosan kipróbálta valamely PH tag. Szorzó ugye nem játszik. FSB?!
-
Goose-T
veterán
válasz
Dagaddt #10114 üzenetére
Jól gondolod, hiába emelsz a RAM feszültségén, az a memóriavezérlőn nem fog segíteni. Örülj, hogy megy 6000-en, minden megahertz a gyárilag megadott 5200 fölött ajándék. Nyilván az AMD-nél úgy kalkulálják a kihozatalt, hogy az 5200 MHz-et minden egyes lapka tudja stabilan, de fölötte nem tesztelnek.
-
Dagaddt
aktív tag
Ahhoz elég kocka vagyok én is, hogy foglalkozzam vele🤫 de mivel én még Duron-on meg ilyesmin nevelkedtem és sok dolog kimaradt légyszi nyugtassatok meg, h azzal nincs semmi gond, h a PCIE_PWR1 csatlakozóját a lapnak nem látom el táppal ha úgy sincs diszkrét VGA-m! A másik, hogy jelenleg úgy nézki, hogy 6000Mhz-s EXPO-n stabil, de ha 7200-asra rakom akkor nem. Hogyan tudnék ezen változtatni és befolyásolhatja e a dolgot, hogy 1,38V-ot kap. Ha kicsit feljebb tekerem stabilizálódhat? vagy mivel a proci memóriavezérlője a szűk keresztmetszet ez nem lesz hatással a dologra. Esetleg úgy is lehetne maxolni a sebességen, hogy bár 6000Mhz-en hagyom, de nem EXPO-n mert ott még nagyobb a késleltetés mint 7200-on hanem manuálisan kiszámolom mennyit kéne mennie és leveszem a késleltetési értékeket! Így még a memória fesz is maradhatna 1,4V-on mert az kéne tudja ennyin is ELVILEG. Melyikkel járok jobban? Mit gondoltok? Ti merre mozdulnátok el ebben a dologban. Addig is tesztelek EXPO-s 6000es beállítással és ha sikerül gyorsabb memória beállítással stabilizálni a rendszert össze lehessen hasonlítani h megéri-e? Előre is köszi! Minden tanácsot szívesen veszek!
Ja igen esetleg a memóriavezérlőn hogyan tudok kicsit pörgetni csak annyit, hogy éppen stabil legyen a 7200as ramokkal vagy gyári AMD hűtővel azt ne tegyem?
Éljenek a sarkított élű kockák!
-
hokuszpk
nagyúr
-
AMD launches six new Ryzen 5005G APUs
Ugyan semmire nincs garancia, de az ilyen hírek megnyugtatnak, hogy talán érdemes azt a plusz összeget rákölteni AM5-re.
-
Dagaddt
aktív tag
Ezt pl. hogyan kellene értelmezni? Mert nekem a 2 ellent mond egymásnak. Vagy tuningolhatom, de csak a megadott sebességig?!
-
Dagaddt
aktív tag
válasz
elder troll #10104 üzenetére
Ezt holnap ki is próbálom!
Köszi! És lehet, hogy én is csinálok hozzá parancsikont!
-
Dagaddt
aktív tag
Nagyon köszönöm a sok segítséget!
Vissza vettem a Ramot 6000re és láss csodát: Jónak tűnt a rendszer. Még nem stressz teszteltem vagy hasonlók még erre nem került sor. Viszont normálisan betöltődött a win bármely gombot nyomogathattuk utánna is nem zöldültbe egyet játszottunk teszt képpen majd a kilépés után és közben sem tapasztaltunk rendellenességet! Ez erősíti, hogy a ramokhoz van köze a problémának. Azonban nem tuti, hogy a ram maga a ludas. Még ha azt mondjátok is, hogy a R5 8600G- nek kellene mennie 7200Mhz-es DDR5 ökkel valami feltünt mikor bekapcsoltam az EXPO-s 7200as profilt bár 1,4V ra kellett volna emelni a feszültséget nem annyi lett csupán 1,38V körül. Ez nem okozhatja az instabilitáasát a rendszernek? Ja igen és erről eszembe jutott, hogy egy tápkábelt ami az aljára ment volna direkt nem dugtam rá az alaplapra! Mert arra az van ráírva, hogy PCIE_PWR1 és gondoltam amíg nem használom a PCIexpressz csatolót hisz nincsen diszkrét VGA-m addig minek, így még kisebb fogyasztású lesz gondoltam.
Ez hiba volt és dugjam be azt is?
Lehet ennek bár mi köze a ram feszültségéhez avagy csak a rendszer stabilitásához?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
az is jó, csak az első találatnak nem azt dobta a kugli
-
Viktor77
titán
válasz
Szerintem meg még egyszerűbb (nálam is így van), készíteni a fentinek egy parancsikont, majd azt nyomkodni.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Dagaddt #10096 üzenetére
google://windows reboot to bios
----
Press Windows key + R to open the Run dialog box. Type "cmd" and press Enter to open the Command Prompt. In the Command Prompt, type "shutdown.exe /r /fw" (without quotes) and press Enter. Your computer will restart and enter the BIOS automatically.
----
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bemutatta az RTX PRO generációt az NVIDIA
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Az otthonokba vinné a DGX-et az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- További aktív témák...
- Corsair H100x RGB Elite Vízhűtés új 6hó jótállással!
- Bezámítás! HP EliteBook 1030 G8 13 FHD notebook - i7 1185G7 16GB RAM 1TB SSD Intel Iris Xe IGP WIN
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest