Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soká
senior tag
válasz yooccoo #40988 üzenetére
"nem kerültem ki semmilyen kérdést .. ezt most tetted fel ."
Nem is állítottam, hogy kikerültél kérdést, csak kértem, hogy érkezzen tényszerű válasz. És igen, kaptam választ, a Festool az amelyik ilyen felhasználóbarát. A Parkside kézi gyalum, ami elromlott kb. 9.000Ft volt. Mennyi ez Festooléknál? Erre a kérdésre már nem kell válaszolnod, csak jelezni szerettem volna, hogy azért a pénzért illik is, hogy házhoz jöjjenek...De nem akarok demagóg lenni, a két gép minőségre nehezen összehasonlítható, ahogyan az egész kereskedelmi rendszerük is. Egy többszáz bolttal rendelkező hálózat persze, hogy másként áll a garancia kérdéséhez mint egy olyan, amely naponta max. pár gép eladásával dicsekedhet el. Nem ugyanarról a volumenről beszélünk. Ez a multik előnye.
-
Haugland
aktív tag
válasz serfozotibi #40992 üzenetére
Látom voltál a Lidl-ben és megnézted a karabinereket is
-
Skillet
addikt
válasz Kiscsőke #40990 üzenetére
Vannak szombaton is 2-ig. Bár kérdés, mennyire van szervizük, gyanítom semennyire. Ettől függetlenül is lehet, hogy inkább holnap viszem be hozzájuk, talán kisebb lesz a forgalom, mint hétfőn reggel. Aztán ha van valami hír, akkor csúcsidőn kívül (bár budapesten ilyen már nem létezik ) megyek majd érte, vagy szintén szombaton, bár jobb volna előbb, használnám.
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
serfozotibi
csendes tag
Nah, gondoltam készítek pár képet a Dewalt és a Ferm lamellózóról. Mindezt csak azért, hogy lássátok, pontosan milyen is ezeknek a talpa. Szerintem ennél egyszerűbb megoldás nincs, ha élbe kell marnom, csak lehajtom azt a vezetőt, aminek a magassága az épp aktuális lapvastagsághoz van beállítva. Nem nagyon kell azt állítgatni, de ha mégis, pl vastagabb lapoknál a Ferm volt kicsit gáz, mert annak a magasság állító része - tehát ez a fogasléces mechanika - nem igazán van jól kigondolva, nehezen jár le-föl, de a Dewaltnál olyan precízen dolgozik az is, hogy akár egy fél millimétert is könnyedén mozdítható. Mondjuk szerintem jól látható a talpak anyagán is, hogy van különbség a két gép közt, noha az áruk sem egy. Nemtudom a mai Ferm-ek milyenek, mert elég nagy arculatváltás volt azoknál is, nekem még ez a békebeli van, a Praktikerben vettem kb 15 éve, 23990 Ft-ért.
[1]
[2]
[3] -
Skillet
addikt
válasz Kiscsőke #40990 üzenetére
Be.
Nagyjából, annyi rémlik, hogy Budapesten két hely van, ahova vinni lehet. Nekem mindkettő kiesik... de majd még meglátom, lehet, hogy egyikbe elugrom hétfőn, ami közelebb van a 20. kerülthez.
Ahogy nézem a gépdepo lesz az, mogyoródi út 188.
Ők, ha jól látom, mindjárt szerviz is... bár erősen kétlem, hogy azonnal foglalkozni fognak a.dologgal... de ki tudja.[ Szerkesztve ]
-
serfozotibi
csendes tag
válasz unreg1 #40983 üzenetére
Nemtudom, én mindig a lehajtható vezetővel marok az élekbe, ha jól tartja az ember akkor az a gép nem mászkál sehova sem. Én úgy szoktam hogy a lehajtható vezetőt az egyik kezemmel rányomom a lapra. Nem véletlen van az úgy kitalálva, ha rájön az ember a trükkjeire, marha egyszerűen lehet vele dolgozni.
Ellenben meglep hogy az a Makita lamellózó ilyen hibát vét marás közben. Biztos hogy énis addig telefonálgatnék míg ki nem cserélik.Egyébként ez a garancia is érdekes dolog amiről Soká és yooccoo beszélgetnek itt. Szerintem kis hazánkban tényleg nem működik elég gördülékenyen, de természetesen erről nem föltétlen a viszonteladók tehetnek. Az ő kezük is kötve van, ha a nagyker/gyártó nem rugalmas e téren. Annyi biztos, hogy itt Dániában (de hallottam már hasonlót több nyugati országból) nagyon vásárlóbarát módon működnek ezek a dolgok. Akármilyen gépemmel volt bajom eddig, annyit kérdeznek: akarok-e egy másikat, vagy kérem vissza a pénzt? Szintén pozitiv élmény volt amikor másfél év után tönkrement a mikróhullámű sütőnk. Visszavittük a dobozában, kérdezték a reklamációs pultnál hogy mi a gond, mi mondtuk hogy nem melegít. Nem hogy nem próbálták ki, bele sem néztek hogy esetleg nem-e téglát raktam mikró helyett a dobozba. Hátra dobta a srác egy futószalagra ami el is vitte, már írta is a papírt mivel mondtuk hogy szeretnénk egy újat. Előre mentünk a boltba a papírral, hoztunk a polcról egy másik masinát, de közben láttuk hogy 200 koronával (kb 8ezer Ft) már olcsóbb jelenleg ez a készülék. Persze számunkra ez mindegy volt, azonban amikor odamentünk a pulthoz, a csaj mondta hogy dugjam be a kártyám mert visszautalják azt a 200 koronát. Hihetetlen....
-
-
Soká
senior tag
válasz Skillet #40982 üzenetére
Ha kitolod a marótárcsát akkor elvileg látnod kell, hogy a talphoz képest csálén áll-e. Fél mm már jelentős.
A mart horonyban a keksz mennyire lötyög? Arra vagyok kíváncsi, hogy a mart horony vastagabb-e mint a tárcsa névleges mérete. Ami adódhat abból, ha üt a lakótársam, ha lötyög a gép vagy esetleg te valamit rosszul csinálsz. Fotózni nem tudod a hibát? Valószínűleg a Makita is hamarabb segít, ha látja, hogy mondjuk ferdén áll a gépben a tárcsa. -
Skillet
addikt
válasz Szalmakutya #40984 üzenetére
Passz. Gondolom ferdén áll a kés/gép a talphoz képest... nem tudom.
Viszont egy kérdés... hétfőn valamilyen módon leadom a gépet. Addig rá tudna nézni egy vállalkozó szellemű fórumtárs? Gondolok itt a hangjára, esetleg melegedésre... hogy ezeket is tudjam írni a szerviznek, már ha tényleg létező problémák.
Meg hát bátran lehet vele marni is, és megnézni mit tud a gép. Könyökös vezetőt is meglesni, hogy tényleg 1mm-t csal... stb stb.
Én ma még a 20. kerületben vagyok, a téglagyártó utcában, ha valaki közel lenne. Hétvégén leginkább budafokon, de ott max hang, melegedés, marni nem igazán tudunk.... de hétvégén esetleg be is tudom vinni valakinek budafok, óbuda vonalon, esetleg kis kitérővel, hogy jobban szemügyre tudja venni.
No, van érdeklődő?Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Soká
senior tag
válasz Skillet #40982 üzenetére
Ha kitolod a marótárcsát akkor elvileg látnod kell, hogy a talphoz képest csálén áll-e. Fél mm már jelentős.
A mart horonyban a keksz mennyire lötyög? Arra vagyok kíváncsi, hogy a mart horony vastagabb-e mint a tárcsa névleges mérete. Ami adódhat abból, ha üt a lakótársam, ha lötyög a gép vagy esetleg te valamit rosszul csinálsz. Fotózni nem tudod a hibát? Valószínűleg a Makita is hamarabb segít, ha látja, hogy mondjuk ferdén áll a gépben a tárcsa. -
unreg1
tag
válasz serfozotibi #40976 üzenetére
A magasság állítás jó, amikor az asztallapra letéve használod.
Szerintem úgy stabilabb és pontosabb, mint a lehajtható vezetővel marni.. -
Skillet
addikt
Szerintem ez szegényem mindenhogyan ferdén mar
Megnéztem egy nagyjából 7.5cm hosszú marást, és nagyjából 0.5mm van benne. Ami ugye, a két mart darabot osszeillesztve már 1mm
Felhívtam a boltot, ahol vettem, azt mondták vigyem be, jegyzőkönyvet vesznek és elküldik a makitának, szerinte ilyen friss vásárlásnál 1 héten belül megoldják.
Ami sok, mert használnám.
Szóval most passz.
De ha ez a helyzet, nem valószínű, hogy császkálni fogok vele, hívom a makitát, gondolom ingyen viszik/hozzák.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Soká
senior tag
válasz yooccoo #40980 üzenetére
Biztosan így van, ahogy írod, de én felhasználói oldalról azt élem meg, hogy az ilyen-olyan szuperprofesszionális cégek ha elromlik a garanciális szerszám, akkor vihetem a kijelölt szervizbe és ferde szemmel méregetnek és keresik a kibúvót, amikor meg megadta magát a lidlis gépem, akkor felhívtam a céget, másnap házhoz jött egy autó, elvitte a gépet, harmadnap meg hozott egy újat.
Légyszí, ne kerüld meg a kérdésemet, áruld el, hogy a professzionális gyártók közül melyikénél működik hasonlóképpen a garancia? És szerinted melyik a professzionális ügyfélkezelés? Az pedig ne legyen kibúvó válasz, hogy a profil szerszáma nem romlik el. Látod, most éppen egy Makita lamellózó szaros... -
yooccoo
aktív tag
ezt a gyártó és/vagy importőr dönti el, hogy milyen feltételekkel biztosít garanciát, nem pedig a kereskedő hatásköre
legfőképpen hogy a még ha van is a kereskedőnek szervize, garanciális időn belül nem nyúlhat hozzá senki más, csak a márkaszerviz, így azt nem tudja eldönteni saját hatáskörben, hogy jó-e az a gép vagy sem -
Skillet
addikt
válasz pali923 #40972 üzenetére
Azért én bízom benne, hogy ez a dolog el lesz sikálva.
Enyémen amúgy nem látszik, hogy ferde. Nagyon minimálisan lehet ferde. De az ellen darab kimarásakor viszont megduplázódik a ferdeség, összeadódik. Akkor már látványos. Nem kegyetlen, de pontosan lehetetlen vele dolgozni.
Szerintem ilyen gépekre, főleg ha használva volt, nem él a 14 nap, és én személyesen vettem át, telefonos lebeszélés után.(#40976) serfozotibi
Jobban hangzik.
Amúgy az enyém szerintem hangos is. Láállásnál kicsit fura hangja van. Leírni nem tudom, az is lehet, hogy normális, passz.
És melegszik is. Mindig egy-egy helyet marok ki, utána kis szünet. Összesen mondjuk 10 marás. Aztán lerakom a gépet. És percek múlva, ha megfogom, melegnek érzem.
Na mindegy, pár dolog ebből normális is lehet, csak nincsen viszonyítási alapom. Sebaj. Amíg nem lesz egy pontos, hibátlan gép a kezemben, addig viszem az ügyet.[ Szerkesztve ]
-
serfozotibi
csendes tag
válasz Skillet #40971 üzenetére
Ha már 80ezres kategória. Épp néztem hogy az én Dewaltom is annyiba kerül, de őszintén, én nem tudok rá rosszat mondani. Egyébként ahogy néztem ezt a Makitát, nem is értem minek rá külön az a vezető, aminek a magassága állítható, azért is néztem már után mert nem nagyon értettem az egészet, hisz az enyémen csak az a lehajtható vezető van, de annak lehet a magasságát is állítani le-föl. Szerintem sokkal egyszerűbb.
-
Armahun
addikt
válasz pali923 #40972 üzenetére
Egyszer volt nálam kölcsön egy full műanyag Skill.
Az egy igazán jó kis gép, de sajnos sehol nem látok hasonlót sem.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
pali923
aktív tag
válasz Skillet #40958 üzenetére
Nekem Ferm volt, és én is szidtam, el is adtam. Nekem is az volt a gondom, hogy ferdén mart. Aztán rájöttem, hogy az a lehajtható izé volt rajta ferdén, de elég durván. Valószínűleg rosszul öntötték, vagy rosszul volt rögzítve. Kaptam tanácsokat, de végleges megoldással senki nem biztatott, ezért adtam el. Lehet, hogy neked is ez a bajod, ami valóban rosszabbul eshet egy ilyen árú gépnél.
Sőt, a Fermen volt egy műanyag rátét is, ami annyira rosszul volt fröccsöntve, hogy ezt a ferdeséget még fokozta is. Le is szedtem, de nem lett tökéletes.
Ha esetleg weben vetted, akkor 14 napon belül kicserélheted. Ha nem, akkor meg kéne beszélni a bolttal/szervizzel, hogy adjanak tanácsot. Sajnos ez pont olyan baj, amivel egy kicsi rosszindulat kell csak ahhoz, hogy ráfogják, leejtetted, vagy nem jól bántál vele. Hallottam már mástól is, hogy nem felhőtlen a kapcsolata a Makita lamellóval. Sajnálom, hogy ezt nem tudtad megcáfolni.
Adódik azonban a kínzó kérdés: akkor mit vegyünk? Még ezen az áron sem lehet igazán jó gépet kapni?A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
Skillet
addikt
válasz Pulsar #40970 üzenetére
De a 80 ezres kategóriánál nem ezt vártam.
(#40969) serfozotibi
Amivel be tudod lőni, hogy a lapba hova marjon, hány mm-re a szélétől. Majd a szakik megmondják, hogy hívják, én csak a használati utasításban olvastam ezt, hogy nagyjából le tudjam ide vésni, mi a nyűgöm.
A lehajtható, az egy dolog, de az fix, és 10 illetve 8mm-re lesz a marás közepe egy 18-as bútorlapban. De ha pontosan 9mm-re szeretnéd a marást, akkor jön egy feltét, a könyökös vezető...[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz serfozotibi #40968 üzenetére
mondjuk ez igaz.
Skillet: Nekem az aldis workzone lapostipli maróm olyan, hogy köze nincs a skálázáshoz, de pár használat után már nagyjából tudom, hogy hova állítsam. De ez nem is volt annyi mint a makita.
[ Szerkesztve ]
-
serfozotibi
csendes tag
válasz Pulsar #40965 üzenetére
Ha táblásítás előtt egyforma méretre vannak a lécek vastagolva, és azt egy sík felületen táblásítod össze, ott a száradás után már nem kell gyaluláson gondolkodni. Egy jó szalagcsiszolóval kell csak átmenni rajta, én úgy szoktam hogy ha kicsit egyenetlen a felület akkor először szálirányra merőlegesen, aztán szálirányban.
-
serfozotibi
csendes tag
-
Skillet
addikt
A kotyogást csak említettem, hogy van. Nem ettől mar ferdén. Csak kíváncsi voltam, hogy normális-e a kottyanás, de ilyen pici mértékben ezek szerint az.
Igen, szerintem a talp a problémás. Viszont, ahogy írtam is, vonalra igazítva, elvileg pontosan mar. De talán holnap ki tudom majd próbálni azt is, amit írtál.... nekem ugyanez jutott eszembe, hogy leteszem az asztalra a gépet, a talpára és úgy marok párat.
Mindentől függetlenül a könyökös vezető pontatlan skálája adott, azzal sokat nem tudok kezdeni. És nem tized mm-ről beszélünk, hanem simán 1mm-t csal.
Mindent összevetve egyelőre csalódás. Pár lidl-s marót lehetett volna venni az árán, hátha valamelyik még pontos is
Amúgy ti szoktátok használni a könyökös vezetőt 18-as bútorlaphoz, vagy anélkül martok? Anélkül 10 és 8 mm-re kerül a marás középpontja a bútorlap két szélétől.Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Soká
senior tag
válasz #24862976 #40961 üzenetére
Kérlek, próbáld beírni a keresőbe, hogy lapostiplimaró, szinte biztos vagyok benne, hogy lesz sok találat. Én már mondani sem merek semmit, mert nekem a FERM bevált, de sokan mások meg szidják. Az biztos, hogy én, ha hagynak rá 10 percet, kézbevéve, nyomkodva forgatva, idomszerekhez igazítva meg tudom mondani, hogy geometriailag rendben van-e? Hogy motorikusan mit bír, az más tészta...
-
Soká
senior tag
válasz Kiscsőke #40955 üzenetére
"Gyereknek kiságy"
Azt tudod, hogy ez elég rosszul hangzik. Persze, nagy valószínűséggel az a raklap, amivel Te dolgozol, az egyszeri csomagolóanyag, de úgy egyébként a leselejtezésre ítélt raklapok jelentős része meglepő dolgokat mesélhetne neked, merre is jártak, milyen anyagokkal találkoztak, milyen szennyezés érte őket, stb. Sajnos arra semmi garancia, hogy egy raklap nem tartalmaz olyan szennyezéseket, ami az egészségre káros lehet. Én nem vagyok finnyás ezen a téren, de azért egy kiságy mégiscsak kényes dolog. Szóval, erre azért gondoljatok!
-
törölt tag
Ha már lapostiplimaró... Szándékozok beszerezni egyet, de a keret nem túl tág, plusz nem is kell atom profi gép. Az ilyen pártízezres Ferm, Einhell kategóriára mennyire érdemes a forintot átváltani? Havi 1-2 alkalomra kellene, semmi többre. Úgy viszont hosszú távon.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
válasz Pulsar #40957 üzenetére
Tudom, hogy amit mondok az nem "szakszerű", de én nem tudok jobbat ajánlani annál, hogy olyan pontosan kell táblásítani, hogy utána már csak csiszolni kelljen. Azt én nehezen tudom elképzelni, nekem biztos, hogy nem menne, hogy elektromos kézi gyalugéppel síkra gyaluljak egy táblát. Ennél már egyszerűbb pontosan táblásítani, amit a végén egy szalagcsiszolóval készre lehet munkálni.
-
Soká
senior tag
válasz Skillet #40958 üzenetére
Tudnál róla fotót produkálni?
Kicsit kotyognia kell a dolognak ez a szerszám mégsem egy csapágyakon gördülő valami. A kotyogást pedig már a vásárláskor érezned kellett. És szerintem a kotyogás önmagában még nem kellene, hogy problémát okozzon (1-2tizedmm-ről beszélünk) mert amikor marsz, olyankor úgyis nyomod és tartod a gépet.
Én inkább azt tudom elképzelni problémaként, hogy maga a gép (motor-tengely-szerszám) eleve nincs párhuzamban a gép talpával. Szerintem ha ezt meg tudod mutatni a boltban, akkor valamit illik lépniük.
Sajnos a profi gépkategóriában nem működik olyan egyszerűen a gépcsere, mint a fűszerüzletekben, ha tudnak leráznak, tudnak, javítással korrigálják a problémát. Neten rendelted vagy személyesen vetted?Szerk: hogy érzed, oldalirányban nagyobb a kotyogás vagy fel-le? A kettő együtt kell ahhoz, hogy a munkadarabbal nem párhuzamos legyen a marásnyom.
Még annyit: elsőre mindenképpen azt nézd meg, hogy ha lerögzíted az asztalra a sík munkadarabot és úgy marsz az oldalában, hogy a gép talpa is az asztalra fekszik fel, olyankor jelentkezik-e ferdeség? Mert ha igen, akkor egyértelműen a géppel van a gond. ha úgymond a levegőben tartva akarsz marni, akkor ott bizony az sem kizárt, hogy rosszul tartasz valamit, azért ferde.[ Szerkesztve ]
-
Skillet
addikt
Megvettem a makita PJ7000J lapostiplimarót.
Egyelőre a dolog nem felhőtlen. Valami kotyog. Nem nagyon, alig érezhető, de lóg picit.
Úgy tűnik, ferdén mar. Ha csak egy kekszet használok (bútorlapból fiók), a két munkadarabot összeillesztve azonnal szembetűnő.
A könyökös vezető pontatlan. A skála szerint 8 mm környékén tudja a 18-as bútorlap közepét. De ez (könyökös vezető) is rá tud dobni a ferdeségre, ettől csak pontatlanabb lesz a marás.
Vonalra illesztve a gépet, úgy tűnik, pontosan mar. Tud ilyet is
A vásárlás 22-én történt. Hogyan tovább?[ Szerkesztve ]
-
veterán
Ha már gyalu gépek. Érdemes hobbi célra megvenni az ilyen kombi gépeket? Nekem ezek a méretek olyan kicsinek tűnnek. Mit csinálok, ha szélesebb a fa anyag, mondjuk táblásítás után? Marad a kézi gyalulás? Van kézi gyalugépem is, de pontos munkára azok szerintem sem alkalmasak, vagy az én gyakorlatom kevés hozzá
-
ZsoltG60
aktív tag
Üdv. Bútorgyártásnál alkalmazható (viszonylag )gyorsan kötő ragaszót keresnék.
Jelenleg Technobond 3000 D3 ragasztót használok, van ennél gyorsabb kötésű ami ajánlott ?Lumia 950XL
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz yooccoo #40954 üzenetére
A céghez elég nagy gépeket szoktak hozni, néha sikerül a raklapot megszerezni alóluk, így jutottam hozzá 2db 200x220cm-es raklaphoz, ami colos fenyőből és 10x12-es gerendákból állt. Mivel dobozolva voltak így az oldalait is elhoztam 12-es osb volt oldala 240cm magasságig! A suzuki kicsit köhögött mire hazaértem vele! Ebből is sok minden készült. Gyereknek kiságy, rámpa az udvari mászókára, egy szétszedhetős asztal, udvari bódé borítás.
Sőt még egy felállót is csináltam a kocsinak, hogy könnyebb legyen olajat cserélni![ Szerkesztve ]
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
yooccoo
aktív tag
válasz #24862976 #40953 üzenetére
én bútornak fogom megcsinálni az enyémeket
arra úgyis kerül huzat, így nem annyira lényeges, hogy itt-ott nem tökéletes
az éleket körbetolom rádiuszmaróval, a nagyját lecsiszolom
ami könyöklő, illetve egyéb, bőrrel érintkező rész, azt pedig natúr deszkából/pallóból csinálom majd -
törölt tag
válasz Kiscsőke #40950 üzenetére
Eleinte én is bohóckodtam szögezéssel, de rájöttem gyorsan, hogy nincs értelme.A hosszanti léceket a szélső és középső paknik mentén végig kell vágni dekopírral vagy szalagfűrésszel (utóbbival át lehet suhanni a melón), ott biztos nincs bennük szög, és már biztonsággal mehetnek is a gyalura. Hiába pazarolná az időt az ember a középső szögek kivételére és lennének ezáltal hosszabb lécei, de azok közepén ott tátong 2-3 lyuk, ami már megint nem jó. Egyrészt nem szép, de akár a gyalu is eltörheti, ha olyan az anyag. Inkább legyenek biztonsággal rövidebb lécek, azokból viszont mindjárt kétszer annyi lesz.
Kézi gyaluval én biztosan nem dolgoznék rajtuk. Egyrészt elég macerás, másrészt gyakorlat nélkül elég veszélyes. De aztán vastagolni sem árt őket, mert elég változó a lécek vastagsága.. ha ott vagy, akkor már éleket is kellene gyalulni... Az olcsó kis hobbista kombi gyalugépek pont jók erre a feladatra, úgy gondolom. Megoldják a feladatot, nem túl nagy pontossággal ugyan, de a raklapfának az is bőven megteszi. Persze azok nem kézi gyalu árban futnak.
Nem kis meló, viszont néha meglepően szép fát ki lehet nyerni 1-2 darabból. Én egyszer rábukkantam 10 darab egyutasra, amik mind nagyon szép bükkből voltak, néha szép fenyőt is kidobnak magukból. Persze többnyire nyárfa, de az is jó valamire.
[ Szerkesztve ]
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz pali923 #40949 üzenetére
Ha a deszkák 7 centinél nem szélesebbek akkor megoldható kis kézi gyaluval is, de ha szélesebbek akkor már kell hozzá gyakorlat, hogy szép is legyen. Viszont ha el akarod vinni gyalultatni, akkor előtte rendesen ki kell szögezni, mert a gyalukés nem olcsó mulatság. Volt asztaloskomámnak kb 2,5 méteres szalagcsiszolója volt egy olyannal azért gyorsan lehet haladni, de ugye ez sincs minden asztalosnak.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
pali923
aktív tag
válasz Zolabol #40948 üzenetére
Azért kézi gyaluval akkora deszkákat rögzítve gyalulni elég macerás. Arról nem beszélve, hogy úgy meggyalulni, hogy ne maradjanak benne csíkok, nem könnyű, ha nem lehetetlen. Lehet csinálni belőle fix gyalut is, van sok videó a neten. Akármit csinálsz, sok időd rá fog menni, mire szép lesz.
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
törölt tag
válasz Zolabol #40937 üzenetére
Talán jobban járnál, ha egy asztalossal legyalultatnád a raklapokból kinyert léceket. Persze, ha találsz olyat, aki jutányos áron meg is csinálja. Nem lenne olcsó, de míg 120 darab raklapot lecsiszolnál úgy, hogy kényelmes legyen rajta ülni, és a gyerek se rohanjon a szüleihez két naponta szálkával a kezében homokozás után, egyrészt rámenne az életed, és a csiszolópapír is fogyna, mint a cukor. Árban ugyanott lennél.
Anno én is hülyéskedtem ezekkel. Idő és költség szempontjából a legjobb, ha szalagfűrésszel gyorsan feldarabolják, gyalulják, és méretre vágják a kinyert anyagot. A többi meg megy tüzelőnek, ha valakinek kell. Szerintem.
Kültérre én mindig csónaklakkot használok.
-
P-LoW
újonc
Sziasztok,
Barkács műhelynek szánt melléképület hangszigetelésével kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Tőletek.
Költözésen törjük a fejünket a népesedő család miatt. A ház, amit kiszemeltünk egy ikerház, maximális telek beépítettséggel. Tetszene nagyon nekünk, de még megrizikóznék egy melléképület építést az átadás után, ahol tudnék buherálni.
Félek tőle viszont, hogy az elvileg nem szabályos építés és a hangos hobbi nem túl jó kombináció, és esetleg egy szomszéd felnyomna, és el kellene bontani.
Ezt megelőzendő alapos hangszigetelésben gondolkodom (de még így sem biztos, hogy belevágnék).Van valakinek tapasztalata, hogy mennyire lehet ilyen melléképületet (valószínű könnyű faszerkezetes) kőzetgyapotos vagy üveggyapotos fal- és tetőszigeteléssel hatékonyan hangszigetelni?
Persze a nyílászáróknak is ugyanúgy hangszigetelteknek kell lennie.(A leghangosabb gép, ami használok a vastagoló, amivel egyszerre megy még az elszívó is, szóval azért van zaj.)
Szívesen vennék minden tapasztalatok, tanácsot!
Köszi előre is!
Üdv,
P-LoW
-
pali923
aktív tag
Valaki érdeklődött itt anno emelhető asztalról. Itt van egy érdekes változat, motorral, de biztosan meg lehet csinálni motor nélkül is. Meg érdemes megnézni azt a vastagoló gyalut is, ami a videón van, nekem újdonság. Aztán kiderült, hogy az egy hengercsiszoló.
[ Szerkesztve ]
-
Zolabol
tag
Sziasztok.
Sikerült hozzájutnom, jó pár raklaphoz, ebből szeretnék barkácsolni 1-2 dolgot, kerti padot, gyereknek homokozót, és hasonlókat.
Hiába jó minőségűek a raklapok/paletták, a felületük nem mondható túl szépnek/szálkamentesnek.Milyen csiszolót ajánlotok a felületek megmunkálására? Szalag, esetleg excenter?
Illetve milyen lazúrt, ami bírja a kinti körülményeket, és esztétikus?köszi
üdv -
spacer
aktív tag
Tolóajtós vasalatban kérnék segítséget. Olyan, vagy hasonló sínt, és keretet keresnék ami az IKEA pax gardróbjához hasonlít. Sajnos az összes vasalat amit találtam nem a szekrény frontjához csatlakozik, hanem belülre a szekrénybe. Remélem érthető amit írtam.
>>>>>>>macbook air<<<<<<
-
Haugland
aktív tag
-
Szalmakutya
tag
válasz thyeby #40930 üzenetére
Mi van ha építesz egy kis jig-et fixen a maród főlé (kis asztalka, megfelelő méretű luk fúrva), és aztán a rudat állítod hozzá a maróhoz felülről (vagy oldalról, ha felsőmarót fogsz be). Ha be van állítva, mennie kéne, mint a gépi vasalásnak. Persze nem tudom mennyire egyformák a rudak, meg mennyi a tolerancia.
-
thyeby
őstag
válasz pali923 #40929 üzenetére
Ahh! öccáz docsiér?
Pillanatnyilag ilyennel oldom meg. Élhető alternatíva. (Csak azt hittem, hogy a körfeltétben valami olyasmit tisztelhetek, ami magától megkeresi a kör közepét, de a video szerint teljesen másra találták ki - szerintem tök feleslegesen.)
Több fa van, mint asztalos!
-
szatocs1981
aktív tag
Sziasztok, fúrószár vezetőt szeretnék készíteni. Ehhez keresek 6 / 8 / 10 mm belső átmérőjű (ha lehet precíziós) acél csövet. Tudnátok segíteni, h honnan tudnék ilyet beszerezni (ha lehet nem 6m-es kiszerelésben). Bp előnyben.
Köszönöm a segítséget
Üdv -
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #40926 üzenetére
Köszönöm!
Akkor ez nem arra való, amire nekem kellene.
Ennek az alabárdnak a lándzsahegyet pont középre befúrni például.
-
thyeby
őstag
Yooccoo!
Hogy működik ez a körfeltét?
Nem látok rajta semmi állítási lehetőséget.
Bemondok egy körátmérőt, és kiküldtek az ahhoz valót?
Mert én úgy látom, hogy ha kicsi a pálca, akkor kotyog (gurul) benne, ha nagy, akkor meg eltart. Mert ha ez az okosság nem csak vízszintesen, hanem függőlegesen is megtalálná a kör közepét, úgy értem az árát. Én simán a lécütközővel szoktam rúdba marni vele. Azzal nagyon egyszerű pontosan megtalálni a kör közepét x, és y tengelyen is.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Haugland #40917 üzenetére
Nekem speciel állandóra rajta van a gázszűrő, azon kívülről még plusz egy porszűrő is rákattintva. Gázszűrőt 1-2 évente cserélem, a porszűrőt gyakrabban - pontosabban akkor, amikor már érzem, hogy nehezebben jön a pisze orromba a keszon. Stefán Karcsi fórumtársunk segített idehozatni csájnából - gyakorlatilag mindent feleáron.
Mivel én gyakran használom (gyakorlatilag tisztán fához, mert igen ritkán festek), elraktároztam egy doboznyi tartalékszűrőt, hogy ha cserélni kell, akkor ne rohangásszak, mint pók a falon, hanem csak nyúljak érte. A porszűrő is elég sokáig bírja (fél évig kb), ha csiszolok benne. De mondjuk ha a sitt pora száll, az eltömíti rögtön. Akkor van, hogy egy nap kétszer is cserélni kell. A gázszűrő élettartama meg hasonló az autógumiéhoz. Vagy x Km után, vagy öt év elteltével (akkor is, ha nem mentél vele egy Km-t se) cserélni köll. Hogy hány szippantás felel meg egy Km-nek, gőzöm sincs. De érezni, ha elhasználódott, mert megjelennek a szagok. Az időlimitet sem tudom biztosra - a gyártó talán egy év után javasolja a cserét?
A maszkot meg szeretem borostásan használni, ugyanis akkor nem szívja ki a bőrömet. Ha festek, oldószeressel ragasztózok, akkor nyilván megborotválkozok előtte, hogy hermetikusan zárjon.
Hogy milyen gázszűrőt vegyél, azt ne lemásold valakitől, hanem döntsd el, mit akarsz szűrni. Biztos nem speciálisra van szükséged, de az üzletben megmondják, mire jó, mire nem. (Már ha tudják egyáltalán, hogy mit adnak el?)Nekem a 6000-es sorozat van, de tervezem kipróbálni a szilikonost. Majd számolj be a véleményeddel, ha használtad - talán nem csak engem érdekel.
-
törölt tag
Ami pormaszkokat illeti, nekem egy 3M van, a 6000-es szériából. Ez három méretre oszlik a gyártó szerint, amik 6100-6200-6300 névre hallgatnak. Felnőtt férfiak mindig a legnagyobbat vegyék, a többi sajnos vagy női, vagy gyerekméret.
Asztalos felhasználásra a 3M 6099 szűrőbetét a legjobb, ez rendelkezik ugyanis kellő térrel ahhoz, hogy meg tudjon birkózni a nagyobb porszemcsékkel, a kisebb betétek inkább gázok ellen lettek kitalálva. Azt mindenképp tudni kell, hogy a legtöbb kereskedőnél a betétek ára NEM egy párra értendő, hanem darabra. így jött ki nekem egy maszk kettő betéttel nem is olyan régen kb 18 ezer Forintra.
Egyébként megéri, azóta nem köhögök, tüsszögök a műhelyben, a korábban használt olcsó maszkok semmit sem értek. Tartós, profi cucc.
[ Szerkesztve ]
-
pali923
aktív tag
válasz Pulsar #40918 üzenetére
Festool Domino. Mielőtt megnézed az árát, ülj le.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Keef_Lee #40909 üzenetére
Köszi, sajnos nincs oszlopos furom, de nem rossz
Más kérdés. Timber videoiban már többszór láttam ezt az eszközt. Olyan mint a lapos tipli maró, de csapok (bocsánat ha nem ez a rendes neve) helyét marja be. Ilyen gépet viszont nrm nagyon láttam még. Ez ritkaság lenne? Vagy csak én keresem rossz néven?
[ Szerkesztve ]
-
Haugland
aktív tag
válasz thyeby #40913 üzenetére
Kérdezhetek egyet én is?
Én 3M 7500-as szériából rendeltem ami remélhetőleg nemsokára meg is érkezik már.
Szűrőbetétből Te / Ti milyeneket használtok? külön használtok általános célra, amikor vágtok, csiszoltok és külön használtok vegyszeres kezelések (alapozás, lakkozás) festett felületek csiszolásához? -
jimy_l
tag
válasz Szalmakutya #40915 üzenetére
Tessauer anya, felülről behajtva, akkor a 45 fokos része feszít.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Szalmakutya
tag
Az asztalifűrész beépítéshez kérdés. 18-as nyír rétegelt lemezhez milyen csavarral rögzítsek? Mi fogja meg a legjobban? (ha nem akarom átfúrni és alátéttel, anyával rögzíteni).
-
jimy_l
tag
válasz Winner_hun #40907 üzenetére
Nekem eddig nem volt bajom a gyári beépítési méretekkel.
A gyártó tudja hol, és mekkora hézag kell a gép szellőzéséhez, amit nem árt figyelembe venni.
Persze, ha van rá mód nem árt ellenőrizni, mert az ördög nem alszik.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thyeby
őstag
válasz Zolabol #40900 üzenetére
Maszk:
Ebben nem fogsz csalódni. Alibabáról olcsóbb.
Fakitt, folyékony fa:
Biztos, hogy ki fog száradni. Zsugorodni fog, és egy huzat, ha becsapja az ajtót, kiesik majd. Ráérsz akkor megcsinálni rendesen.
Rendes megcsinálás:
- Javító fát beszab.
- Bármilyen faipari PU ragasztóval beragaszt.
- Fagittel kozmetikáz.
- Lefest.
- Örül.Több fa van, mint asztalos!
-
Winner_hun
titán
válasz #05304832 #40910 üzenetére
Igen. Megvetetem mert úgyis meg kell venni, utólag módosítgatni meg nem akarok. Ha valami nem jó akkor ki fizet? A gyártó mert rossz méreteket adott meg? A megrendelő mert nem biztosította a gépet? Én, mert nem kértem előre a gépet hogy ellenőrizzem a méreteket? Biztosra megyek, ennyi.
[ Szerkesztve ]
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Eagl3
veterán
válasz Winner_hun #40907 üzenetére
De ha a méretek stimmelnek, akkor is soknak tűnik az a 10mm.
-
Winner_hun
titán
Mérd le a gépen a valós méreteket. Volt aki megadta a sütő méreteit netes méretek alapján, a valóságban a sütőhöz adott papíron már más méretek szerepeltek, de itt még nincs vége, a gépnek az előző kettőtől is eltérő méretei voltak. Én nem hiszek a rajzokon feltüntetett méreteknek, többször volt már hogy a valóságban máshogy volt mint amit valaki anno odarajzolt..
Felülre nem kell összekötő.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
Eagl3
veterán
Sziasztok!
A fenti két képpel kapcsolatban, adott egy kombinált mikró és sütő egyben, (kompaktabb méret mint egy hagyományos beépíthető sütő, de ez most nem is lényeg).
Csak hogy jól értelmezem-e a beépítési rajzot, lerajzoltam, hogy hogy fog kinézni a sütős elem.Kék = korpusz és vízszintes válasz
Piros = front
Narancssárga = sütőAmi kérdéses:
- gondolom kötő nem kell felülre (valószínű a főzőlap miatt ki is kéne vágni)
- a sütő alja és a front között nem lesz túl nagy az a 10mm-es luft? biztos a szellőzés miatt kell, de más gép esetében jelöli azt is a beépítési rajz, hogy a sütő ajtaja és a sütő feneke között mennyi hely van, mondjuk 3mm, ez esetben 3mm-el lehetne magasabb a fiókelő és mégsem 10mm-es lenne a hézag hanem 7.
- a kurpuszom 550 mély, tehát 60mm-el kell beljebb húzni a vízszintes választ hogy 490-re üljön rá a sütő? Nem tűnik ez kicsit soknak?
Mi a véleményetek?
-
veterán
Köszi skacok. Igy mar tudom mit keressek
aszamóca lehet hogy olcsobb, de van is olyan jó, mint az általad linkelt? Én már félek sokszor az ilxenektől kicsit.
-
serfozotibi
csendes tag
válasz Pulsar #40902 üzenetére
Nos, kimondottan ilyenekkel foglalkozó budapesti boltot nem igazán tudok, nem azon a környéken lakom, de biztos lesz itt olyan aki segít abban is. Viszont ilyen zsebfurat vagy zsákfurat készítő sablonom nekem is van, és bizony sokszor tényleg tök hasznos. Remélem tudtam segíteni.
-
aszamóca
aktív tag
válasz Pulsar #40902 üzenetére
Pl. itt is van. De olcsóbb az elmebajos.
Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest