Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimy_l
tag
Hali!
Azt nem lehetne, hogy rendes betűszínnel írtok!
Mert az kúrv@ zavaró, hogy dülled a szemem mire elolvasom.
Kicsit sem érdekel, hogy a témába vág vagy sem. Sok benne az okosság és a tapasztalat,ezért jó olvasni.
KÖSZÖNÖM!!!Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
bim
veterán
válasz #05304832 #40396 üzenetére
Igazából az egésszel csak annyi a problémám hogy az ilyen szerkezeteknél minden pontra előre le van gyártva te meg daruval a B2.-t odailleszted az A3.-hoz és semmi kihívás nincs benne. Összelegózod és megcsavarozod. Szinte betanított munka vasalatok fakötések nélkül. Szép dolgokat lehet belőle készíteni ami dizájnos csak általában mellékeli a szakszerűséget. Nem látom pl. a beszellőztetést és a felső kivezetését a levegőnek. Vizet egyik tetőről a másikra vezetni....hmmm.
Most jöhetnék azzal hogy a puskás akadémia überdizájnos ívelt ebédlőtetőjén dolgoztam. Akkor épp vörösréz burkolásban segítettünk és a páravíz ömlött ránk aminek a kivezetése nem volt megoldva. Sőt! Maga az átszellőztetés nem volt semmibe sem véve. Pár év és szét fog rohadni az alja.
Az megvan hogy a makói Makovecz fürdőre aminek a bekerülési költsége 4 milliárd volt most 8-at költenek? Vajon miért? Vagy néz meg a házát , gyönyörű csak valszeg a felső réteg alatt minden porrá van rohadva.
Fehérváron a vereckei úton egy Makovecz által megálmodott darenyica fedéses tető mindenhol ázott és le kellett szednünk, telibe deszkázni és lezsindelyezni mert a tulajdonosnak tele szaladt a kukija. Mindezt egy 8 éves háznál. -
törölt tag
Uraim,
azért lőttem pár képet a rosszalkodó Kirchner vastagolómról. A gép fő részei szerintem jól látszanak. Gyalult anyagról is lőttem két képet, sajnos ennél jobban nem tudtam elkapni a felületét. Szemmel sokkal jobban látszik, és ujjal simán tapintható.
Az egy méter hosszú, 22 széles anyagot mindkét szélén megmértem 3 egymással átellenes ponton. Egyik oldalon 14-15-14 mm volt a vastagság, a másikon ugyanez 14-15-15 mm.
Kinek mi a véleménye?
[ Szerkesztve ]
-
AndrewBlase
senior tag
A csatornavas a szarufa hegyére van fogatva.épp3nséggel fel lehet szedni, de maga a csatorna forrasztva van, szinte még új, nem szívesen barmolnám szét. Egyben 17 m hosszú.
A párkány leverése sajnos nem opció, a fal szigetelve van, ami rákúszik a párkányra. Nem volna jó belepiszkálni.Köszönöm a tippet, segítséget!
Miért mindig én???
-
bim
veterán
válasz AndrewBlase #40387 üzenetére
A csatornavas a párkányba van fogatva?
Mi csináltunk ilyet és azt úgy oldottuk meg (mivel a fólia azon a síkon maradt amin most a cserép van) hogy leragasztottunk egy cseppentőlemezt aminek a "tetején"olyan hajtás volt ami tartotta a tető dőlésszögét és azt rögzítettük le. Macerás meló volt mert ki kellett zsinórozni és a szarufáknál ékeket vágtunk pallóból ami megtartotta lemezt és ellenlécet. Erre lett leragasztva a fólia és így a levegőbevezetés is megoldott lett.
Sajnos ezzel emelkedtünk el a legkevesebbet a párkánytól és a csatornától. Megfogadtuk ha lehet akkor inkább átalakítjuk vízcsendesítősre aminek az orrát függőlegesen megvágva egy széles deszkával letakarunk a párkányból amennyit csak lehet. Ezzel segítesz a cseppentőlemeznek ami nagyon fontos eleme a tetőnek és a csatornát is meg tudod rendesen csinálni. Amúgy mi a csepplemez alá bevágunk a szarufa tetejébe egy 15-ös deszkát ha dobozolás van. Ezzel egyengetjük a síkot és "vonalat" adunk neki.
Ha lehet verd le a párkányt mert ott marad egy hőhíd és dobozold el. Akkor nem kell csendesítő se csak pallót csavarozni a szarufa oldalára. Több meló de lehet megéri vele vesződni.Ja és átszellőzés 5x5-től normális.
[ Szerkesztve ]
-
AndrewBlase
senior tag
bim
Adott egy családi ház, párkányos fallal. Tehát a talpszelemen a falsiktól uszkve 30 cm-rel beljebb esik, alsó sor cserép a párkányon fekszik fel.
Tervbe van véve, hogy a léceket ledobva, le lesz fóliázva és új léccel vissza lesz cserepezve, ezáltal ugye egy lécvastagsággal magasabban leszünk, mindamellett az első sor alátámasztása még nem megoldott, a kiszellőztetés úgyszintén.Szerinted melyik a járhatóbb/esztétikusabb/jobb megoldás, ha minden szarufa kap vízcsendesítőt (így kiemelni a tetősík alját), vagy ha alsó sor cserép helyett csepegtetőlemezt rakok/rakatok (és így egy sorral feljebb történik a kiszellőztetés)? Vagy ti hogy szoktátok ezt megoldani? (Lesz ács, meg saját elkpépzelésem is van, csak érdekelne a Te véleményed is. )
A cél az lenne, hogy csatorna megbolygatása nélkül egy esztétikus és jól működő tető legyen, és a víz se bukjon át a csatornán.
Bocs a kicsit OFF-ért!
[ Szerkesztve ]
Miért mindig én???
-
raidx
őstag
Csatornavasat is 6x100-as csavarral toljuk le. Bármi bármikor bontható sérülés nélkül.
Én láttam olyat, hogy a csatornavas cserer komoly kárt okozott a tetőbe mert a 100-as szegek jól tartopttak. Erős ember szkított mindent a feszítővassal. Gazda a haját tépte mikor meglátta.
[ Szerkesztve ]
Aki nem próbálja meg a lehetetlent, az a lehetségest sem fogja elérni soha. (Goethe) RaidX
-
bim
veterán
Én akkus gép párti vagyok. A mi szakmánkban is akkor indult be igazán a csavarozás amikor megjelentek a nagy csavarozók. Ma már nem kérdéses hogy nem 200-as szeget püfölünk hanem betolunk egy 8x220-as csavart. Vagy épp a szegést vagy a ragalját sem szegeljük hanem csavarozzuk. Sokkal tartósabb és jobban fog. Árban húzós, de ha a tető bekerülési költségét nézzük akkor én elenyészőnek tartok plusz 100e többletet. Csatornavasat is 6x100-as csavarral toljuk le. Bármi bármikor bontható sérülés nélkül.
Régen amikor lepüföltük a szarufát 200 szeggel utána az már ott maradt örökre és vissza nem vettük ha bele kellett volna igazítani. Most egy gombnyomás és akár 1-2mm ért is visszavesszük hogy megigazítsuk.
Nemsokára az extrém szelek miatt lécet is csavarozni fogjuk. Talán még követelmény is lesz a biztosítóknál. Újabb 50 rugó többlet... -
Soká
senior tag
válasz yooccoo #40374 üzenetére
"a létjogosultság meg van hozzá, ahogy Tibi is leírta"
Én nem arról beszéltem, hogy nincs "létjogosultsága" hiszen Amerikában 30-40 évig volt "létjogosultsága", hogy 8000cm3 legyen egy autó és 20-30liter benzint zabáljon, hanem arról, hogy ez milyen környezetpusztító. Majd x év múlva fogják az unokáink szidni a kényelmes picsánkat, hogy a Föld minden lítiuma sem volt elég nekünk...
Thyeby okfejtése az akkumulátoros metszőollóról csak ott sántít, hogy ha szerinte a Kunde ollót eltörik vagy ellopják, akkor a 700.000Ft-osat hogyan fogják gallyra vágni? (de nem állítom, hogy nincs helye egy elektromos metszőollónak, éppen csak nem félmillióért...ott valami elírtak makitáék)
-
yooccoo
aktív tag
amúgy jófajta ...
adtunk el párat amióta kijött, meg vannak vele elégedve
mindenképpen érdekes technológia ez a duplacsuklós nyílás, ami kétszer annyi alkatrészt tartalmaz, mint a hagyományos megvezetés, de eddig semmilyen panasz nem volt rá
most már dws780 árban van, megfontolásra érdemes alternatíva lehet szerintem a helytakarékosság végett -
yooccoo
aktív tag
válasz #05304832 #40379 üzenetére
akkor elmondom halkan, hogy van (már hogy fizikailag megfogtam már, de még nem kapható) a festoolnak olyan adaptere, amivel akkus gépet is használhatsz porszívóval, anélkül hogy le kellene szaladgálnod a létráról, hogy amikor fel akarsz fúrni egy szekrényt, azt pormentesen megtehesd
hátránya, hogy csak olyan porszívót alkalmazhatsz, amelyiknél van második csatlakozó modulhely, mert oda megy bele a BT egység -
epmd
tag
válasz yooccoo #40371 üzenetére
Na ja,ezt tudomásul kell venni,hogy ez egy célgép.Aki csak lamellózni akar az vesz negyedáron egy Makitát.Ezt az veszi meg aki a Clamex kötésrendszert akarja használni,mert különben nincs létjogosultsága.Bár az emberek többsége nem azt fogja nézni,hogy milyen jó,hogy csak egy 6mm-es furat van a 15mm-es minifix helyett az alkatrészeken,hanem azt hogy így miért kerül 100 rongyal többe a gardrobe szekrénye.
A Bosch gérvágó amúgy jófajta,vagy problémás?[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
No, ez kifogott rajtam is, nem találok fogást rajta.
Az a benyomásom, hogy a Makitánál a marketing manager meggyőzte a developermanagert, hogy a fenntartható fejlődés érdekében találjanak újabb területet, hogy a cég mielőbb kiaknázhassa az új típusú akkukban rejlő számtalan lehetőséget. A developingmanager meg állását féltve haptákba vágta magát.
Ki van már találva az akkutöltő akku, a vezeték nélküli töltő, autókhoz egy új akku árán az akku rásegítő akkumulátor, hogy ha nagyon fagyna reggelre, etc. Most a zöldeken a sor, hogy kierőszakolják a hatékony akkus akkumegsemmisítőt, ami a folyamat végén önmagát semmisíti meg.
Több fa van, mint asztalos!
-
yooccoo
aktív tag
belemehetnénk abba is, hogy nem mindegy hogy milyen kategóriájú generátort használsz, ami megfelelő minőségű áramot állít elő a gépek számára, lévén hogy alapból nem üzemeltethető róla, de ez nem hiszem hogy a mindennapi munkánkhoz szükséges, így nem is kezdek bele
a létjogosultság meg van hozzá, ahogy Tibi is leírta
nem egy ügyfelünk van, aki sorra veszi dewalt akkus gépeket ácsmunkára
attól hogy nem mindenki tudja kihasználni az adottságait, az nem azt jelenti, hogy haszontalan dolog -
-
thyeby
őstag
Elsőre meg is ugrik tőle mindenki, aki nem metszett még nagyban, ez vitán felüli.
Kérdés, hogy milyen tartós ez az innováció, de:
Ha van vagy két hektár almásod (ami nem is számít hú, de nagynak, és az almát legendásan nehéz metszeni, viszont sűrűen köll ennek ellenére), és kifizetsz három embernek 450 ezer forintot munkadíjra feketén, meg veszel évente negyvenezerért két Kunde ollót, mert eltörték, aztán kiszámolod, hogy egy ilyen makitacsoda ára máris a kezedben marad, ha ugyanezt a munkát három ember helyett kettő is el tudja rügyfakadásig végezni, és a Makita olló kibír vagy hat évet, akkor az ötödik, és a hatodik évben spóroltál 250-350 ezer forintot, lehet, hogy magad is bekockáztatod ezt a hétszázezer forintos ollót négyszázért.Egy biztos: Nem hülye a Makita, ezzel nem a kurvagazdagokat (egy sem kapanyéllel a kezében gazdagodott meg), senem a kurvalustákat célozta meg (ez az olló magától fára mászni sajnos nem tud, és a harmadik szemes visszametszés algoritmusát sem írták még matematikai képlettel fel), hanem azt, hogy az ültetvények metszési ideje élőmunkában bizonyos termőegység felett szűk keresztmetszet. A szüret is, de az nem mozgatta meg a Makita mérnökeinek a fantáziáját ennyire.
-
epmd
tag
Volt szerencsém novemberben kipróbálni egy ilyen gérvágót [link] a Makitáéknál Székesfehérváron.Jó pofa,az aksis gérvágó bluethooth-on kommunikál az aksis porszívóval.Két-két aksival megy a két gép,aki megveszi az vehet még négy darabot,hogy tudjon folyamatosan melózni.Mondjuk hogy fogja tölteni őket áram nélkül?Jó nagy monstrum,meg jó nehéz,inkább műhelybe való,mint helyszíni melóhoz,bár akkor meg minek aksis.A célközönséget nem látom valahogy.
-
thyeby
őstag
Lélekben teljesen Veled vagyok.
Valójában nem a kényelem, hanem a gyorsaság tartja életben ezt az őrületet.
Első sorban az építőiparban, de sok más területen is.
Mondok néhány példát:
Dolgozol egy ablakcserélős projektben. Szállodába, vagy lépcsőházba gondold bele magad. Van áram, van hosszabbító is, de lassít nagyon, hogy folyton át kell telepítened az egész hóbelevancot, ahogy haladsz előre, vagy lentről felfele, mondjuk a tízedik emeletig, ahova már jó kis hosszabbító kell. Beengedik a vezetékedet ugyan a lakók, de kínos, hogy a számlát is ők fizetik, na, meg simán rácsukják az ajtót a gumikábeledre, amit nem olcsón szereztél be pedig. (És tudod magad is, hogy ha tört valahol a vezeték, akkor nem taknyoljuk össze, hanem cseréljük az egészet.)
Ács vagy. Fenn, a magosban, bekarabínerezve, nagy zavaró bilivel a búrádon. Egyik oldaladat veri a szögtáska, másikat a szekerce, a negyven fokban árnyékot nem találsz, és vigyél fel vagy húsz kiló gumikábelt magaddal, sose essél el benne, ne ejtsd le, ötpercenként kötözd máshova villanyt, és gubancold a bedugott gépek vezetékjeit lépten, nyomon. Aztán ha bekukkant a vihar, akkor döntsél villámgyorsan, hogy hamarabb a takarásba kezdjél bele, nehogy a megrendelő beázzon, mert az fizetős gáz, vagy a feszültséget tüntesd el gyorsan az isten haragja elől.Ha kérnek tőled javítást, karbantartást egy üzletházban, szállodában, labdába se rúghatsz, ha cipelnéd a kábeljeidet, mert ha abban a vendégek, vásárlók netán elesnének, neadjisten megrázna egy gyereket, vagy valaki kihúzná a bedugottat, bedugná a kihúzottat az maga lenne az ítéletnap.
Szóval a létjogosultság az megvan.
A környezettudatosság viszont sehol nincs meg. Sajnos így működik a világ, mióta világ a világ. Gyors már nagyon, és még egyre gyorsul.
Néha tudod, mihez hasonlítom az emberiséget? Van egy levéltetű. Ha jól érzi magát egy fán, szaporodni kezd, de exponenciálisan. Mindaddig, míg van a fán egy körömnyi zöld felület. Aztán a levelek egyszeriben egyik hajnalra mind elsárgulnak, leesnek. A tetűkolónia pedig még aznap látványosan éhen hal.
-
aszamóca
aktív tag
válasz generatoros #40361 üzenetére
Nekem a makin is kiegyenesítette, kettőt is, pedig a leírás szerint végeztem a beállítást.
Ha a fűrészlap nem a gumifelületek közepén fut, helyesbítse a nyomvonalat a felső fűrészlaphajtó kerék döntésének módosításával:
1. Lazítsa fel a rögzítő gombot.
2. Kézzel forgassa a felső kereket, ügyelve arra, hogy ne érjen a fűrészlaphoz.
3. Forgassa a beállítógombot az óramutató járásával egyező irányba, ha a fűrészlap a fűrészgép eleje felé fut.
- Forgassa a beállítógombot az óramutató járásával ellentétes irányba, ha a fűrészlap a fűrészgép hátulja felé fut.
4. Beállítás után húzza meg a rögzítőgombot.A 6-os lapot meg kínkeserves úgy beállítani, hogy fennmaradjon a kerekeken, ha a fogak lelógnak róla.
Az öntvényasztal sincs síkba köszörülve rendesen, a marokcsavarokon a műanyag egy vicc, egy fordítással letekertem a fémről, a beállítás, a felhasznált anyagok, pl. csavarok minősége röhejes.
Én már nagyon megbántam hogy megvettem.Nem, nem hangfalnak hívják, gyűjtőnéven hangsugárzónak. A hangfal egy valamekkora tetszőleges geometriájú lapba épített hangszóró.
-
jimy_l
tag
válasz thyeby #40358 üzenetére
Az enyémen parafa van, domború a felülete (bakhátas) a keréknek.
Ennek fizikai okai vannak, hisz a szalag mindig felfelé mászik a domború felületen.
Nehezebben ugrik le.
Sőt, munka végeztével illik a szalagot meglazítani!
Sajna a videó elején látszik csak, hogy hol fut a szalag. ( a kerék elején )Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Soká
senior tag
Meglepett ez az akkus asztali körfűrész!!
Hihetetlen ez az akkumulátor őrület! Elkeserítő. Micsoda környezetkárosítás ez a sok szar akkumulátor csak, hogy a drága szakiknak ne kelljen vezetékekkel bajlódniuk. Ez a rohadt nagy kényelem sírba viszi a bolygót.
Bocsánat azoktól, akik valóban árammentes környezetben dolgoznak, nem róluk beszélek.
Bár nem vagyok jártas a témában, de annak a Metabo körfűrésznek a 600ezres árából bőven kijönne egy generátor is. -
generatoros
tag
válasz thyeby #40358 üzenetére
A bakhatást én is így gondoltam, mindaddig amig kinem egyenesítette a szalagot a dewalt gépem. Azóta úgy próbálom beállítani, hogy kicsit lelógjanak a fogak. A baj az én esetemben ott kezdődik, hogy nem tudom mennyi a kicsi. Talán 2-3 mm is a túllógatás, amit mostanában igyekszek megfelezni. A hosszabb vágások így is csak nagyon lassú előtolásal sikerülnek. A szalag Boronkaytól van 0.38x13mm, rönk esetében ,80-100cm hossz, kaloda és a vezető használat mellett többé kevésbé sikeres. Egyenlőre a középen futtatást nem merem kipróbálni, de arra ezekután törekedni fogok hogy ne lógjanak le a fogak, mert én is hajlok arra, hogy az egyenes vonaltól való eltérést ez a beállítási tudatlanságom okozza.Arról nem beszélek, hogy a 6mm-es szalagot soha nem mertem feltenni, pedíg időnként szükséges lenne. A másik nagyon érzékeny pontja a beállításnak a kerék dőlése és persze lehet ezt sem gondolom jól, az alsót is szükséges állítani, mintha jobb eredményeket érnék el mióta vele is próbálkozom. Ezek után mondja valaki, hogy a gépeknek nincs lelkük?? Na ezt nem tudom, de az biztos, hogy lehelet finom mozdulatok lehetnek csak eredményesek a beállításnál.
-
epmd
tag
-
thyeby
őstag
válasz jimy_l #40353 üzenetére
"A kerék felőled lévő szélén kellene lenni a szalagnak, úgy hogy a fogak kicsit lelógjanak a kerékről"
Ez a Te parafás gépedre maradéktalanul igaz, de egy 300-as Makita LB 1200-ason a szalagnak épp a kerék hátán kell feküdnie - talán icipicit előrébb, de a fogak még stabilan a gumin futnak. A gumi bakhátas, nem is engedi le magáról emiatt a szalagot. Visszahúzza középre.
Egyébként gondolkodtam egyszer azon, hogy mi lenne, ha az ember megcsiszolgatná a sík parafa bandázst is, hogy bakhátas legyen. Nekem sokkal jobban bejön ez az elv.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz apiszkosfred #40351 üzenetére
Kaptál ehhez a géphez négy db szalagot. Hosszú, egyenes vágáshoz a legszélesebbet tedd fel.
Ha az van rajta, és mégis él a kajlavágás jelenség, akkor picinként nyugodtan feszíts a szalagon, ameddig korrektté nem válik az egyenesvágás. Lehet a hiba oka az is, hogy nem elég türelemmel állítottad be a szalagvezető görgőket. (Az asztal alatt is, nem csak fölötte.) A szalag, és a csapágy közti hézag minél kisebb, annál jobb. Akkor van eltalálva, ha üresjáratban állva marad a csapágy, de amikor fűrészelni kezdesz, rögtön forogni kedzenek. Az se jó, ha nincs hézag semmi, mert hamar kimúl a csapágy is a szalag is, és idegesítő hanggal kedveskedik a Makitád, jelezve, hogy ez már kényelmetlen neki.
Az a baj ezzel a gyári szalagfeszesség kijelzővel, hogy több szalagszélesség, és több anyagminőségű szalag létezik, mint amennyit a skála mutat. Ráadásul a szalaghossz valami 2240 mm. Ha csak néhány mm-el forrasztják hosszabbra/rövidebbre ennél, máris mit sem ér a szalagfeszesség kijelző mutatója.
A szalag túlhúzása persze óhatatlanul is azt jelenti, hogy előbb-utóbb, de inkább előbb el fog pattanni a szalag, ami érvágás, mert nagyságrendileg 10 ezer forint egy új, gyári szalag. (A Boronkay élezőműhelyben feleennyiért be tudsz szerezni igazán minőségi szalagot - legutóbb én még kevesebb, mint ötezerért kaptam. Érdemes ezt megjegyezned, mert vékonyabb a gyári 0,5 mm-esnél, emlékeim szerint 0,38 mm-es, szénacél, edzett élcsúcsú. És sokkal jobban illik a 300-as kerékre - nálam sokkal jobban is muzsikál.)
Sohse néztem a szalagfeszesség mutatóját. Megtanultam a szalag benyomásából, megpengetéséből megtanulni, hol lesz a jó érték. Ha a két kerék közt kinyitott ajtónál a szalagot a gép váza irányában 1 - 1,5 cm tudod kilengetni nem túl nagy erővel nyomás mellett, az tapasztalataim szerint még nem jár a szalag elpattanásával.Jómagam, ha hosszú egyenest kell vágnom szalagfűrészen, ezt mindig szabadkézzel, steller nélkül teszem ceruzavonal mentén. Mert mindig a hat mm széles szalagot használom, és lusta vagyok átcserélni néha egy-egy vágás miatt szélesebbre.
Nyugi, ha szalagtörés árán is, de ki fogod tapasztalni, hogy hol a jó feszesség. Fogd fel ezt tanulópénznek, ha törnéd a szalagot - magam is így fizettem be a tandíjat, és nem sajnálom, mert ez az ára a tapasztalat szerzésnek. Ha már egyszer jól megérezted, utána nem fogsz téveszteni, ha ugyanazon minőségű szalagot szerzel be mindig.
És nyugi! A piacon ebben a kategóriában fellelhető egyik legeltaláltabb szalagfűrésszel ajándékozott meg a Jézuska, szerintem magasan veri a konkurenciáját, mint metamó,és DeWalt, hogy a még gyengébbeket meg se említsem.
-
jimy_l
tag
Ez a videó egész jó a szalag beállításhoz.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
jimy_l
tag
A keréken nézd meg hol fut a szalag feszített állapotban.
A kerék felőled lévő szélén kellene lenni a szalagnak, úgy hogy a fogak kicsit lelógjanak a kerékről,
különben a kerék ad a foghajtogatásnak.
Próbáld ki kicsit feszesebb szalaggal.
A stellert állítsd ferdére, egy kicsit legyen közelebb az asztal széléhez hátul.
Néha a fa is hibás a szálirány elviszi a szalagot.
No meg nem mindegy milyen munkára hajtogatták a szalagot.
Told lassabban.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
apiszkosfred
újonc
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Az Jézuska hozott nekem egy Makita LB1200F szalagfűrészt. Most ismerkedünk egymással. Van egy komoly problémám amire nem találom a megoldást. Szeletelésnél a szalag kimozdul az egyenes síkból valamelyik irányba, így a vágás nem egyenletes.(Pl.: a vágás kezdetén a fa 25-25 mm-es részre van osztva, de a szalag elindul az egyik irányba és a végén már az osztás 20-30 mm-es.) Az szalag elméletileg feszes, legalábbis a gép hátulján jelzett mértékig van megfeszítve. A fát a steller mellett tolom. A fa steller melletti oldala síkba van gyalulva, a vágóasztalon csúszó szintúgy és egymáshoz viszonyítva a két gyalult oldal derékszögben áll. A szalag felső vezetője - szinte - a vágott fa szintjéig le van engedve. A szalag normál (álló) állapotban tökéletesen merőleges a vágóasztalra. A szalag szinte új és gyári, a fűrészhez adták.
Nyilván nem a fűrészben van a hiba, de nem tudom, hogy mit rontok el. Valami ötlet?
Mit kavar Freddy bátyám? A málnaszörpömet fiam!
-
thyeby
őstag
válasz Kiscsőke #40347 üzenetére
A gyári öntvényvázas gépekbe általában nyugodtan be lehet nyúlni, legfeljebb felújításra szorul.
Azonban ezek a homemade kisipari lakatos brillírozások nagyon ritkán sikerülnek szarvashibák nélkül, azoktól inkább tartózkodj tehát.
Amit epmd linkelt, az talán még kis trükkel könnyedén mozgatható is.[ Szerkesztve ]
-
kenwood3
addikt
válasz thyeby #40345 üzenetére
Persze ezeket meg szoktam csinalni, es tisztaba vagyok vele. De ha csak par szaz forint van kozottuk akkor mar inkabb stihl-t veszek. Koszi!
eqmd: koszi neked is, de elsosorban a helyi husi ill stihl bolta fogok menni, mert az kozel van
[ Szerkesztve ]
Mi az az ekezet dragasag??
-
thyeby
őstag
válasz Kiscsőke #40346 üzenetére
Sok keményfát könnyebb gyalulni, mint a fenyőféléket. A borovi, kivált a vörösfenyő pedig az átlagosnál is gyantásabb, odaragadósabb a fenyők között - gyakran kell pucolgatni a gépet.
Igen, ez a 3 fázis hiánya igen rövid pórázon fog tartani. Kstefan fórumtársunkkal már végigzongoráztuk így a lehetőségeket privátban, végül oda jutottunk, hogy linkeltem neki egy metebó 260-as kecskelábas kombit használtan, valami 230-ért elszívóval együtt, hogy ez lesz a te géped. Ő kocsiba vágta magát, és elviharzott Vecsésről valahova a Balaton partjára, és szerény alku után hazagurult ominózus géppel. Egy évre rá megállt a gép. Szerencsére csak a kondenzátor folyt szét. Kicserélte, azóta elégedetten használja. Nem tudom ugyan agyondícsérni ezt a konstrukciót, de legalább elmondható róla, hogy a maga módján elég stabil egy barkácsoló számára. Már annyi pénzé'...
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz thyeby #40332 üzenetére
Nyomon követem a fórumot, olvastam Zerda kérdését is, és a válaszokat is, annyi a "kis" különbség, hogy nálam borovi és vörösfenyő lesz gyalulva. Keményfába nem vágom a fejszémet! Vagy már bele is vágtam?
Zerdának van 3 fázisa, az nekem nincs sajnos.A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
thyeby
őstag
válasz kenwood3 #40343 üzenetére
Az Oregon nem az a kategória, ami alatt én a kockáztatásra gondoltam - tehát nyugodtan megveheted, és még olcsóbb is párszáz forinttal, mint a Stihl, vagy Husi. (Én kockázat alatt a KGST piaci noname, ellenőrizhetetlen minőségeket értettem, amivel ukránok, és egyéb kupecok villognak occóér.) Nyugodtan bármelyik szervizre bízhatod a választást, nem pénz, amit kérnek érte.
A láncvezető élete léptékkel hosszabb, ha:
- mindig kap elég olajat
- időnként kitakarítod a beleragadt zsíros, fűrészporos trutyit
- soha nem nyúlsz vele földbe, illetve, ha mégis sikerült, akkor azonnal aranytisztára takarítod
- ha zsírzószemes az orrkereked, ügyelsz rá, hogy mindig zsír alatt legyen (ezért jobbak a zárt csapágyas láncvezetők)
- ha sorjás már, akkor lereszeled a sorját simára (és természetesen kitakarítod az emiatt esetleg belekerült vasport - még használatba vétel előtt)
- láncfeszességet határértékeken belül tartod
- időnként átfordítod, hogy mindkét oldal egyformán kopjon
- elgyötört/kinyúlt lánccal nem gyötröd a láncvezetőt isA lánc és a láncvezető legnagyobb ellensége a föld, a homok. Amikor rönköt nyiszálsz, ledrótkefézed, ha az sáros.
-
kenwood3
addikt
Viszem magammal a rossz vezetot meg a gépet is, és megprobalok olyat szerezni hozzá, ami hozzá való!
Ez van a gep leirasaban
VEZETŐLEMEZ/LÁNC
Alap vezetőlemez hossz; [coll]/[cm] 14/36
Ajánlott vezetőlemez hosszúságok; [coll]/[cm] 14/36
Hasznos vágási hossz, [coll]/[cm] 13,5/35
Láncsebesség maximális teljesítménynél; [m/s] 19
Láncosztás; [coll] 0,375
Meghajtó láncszem vastagsága; [mm] 1,3
Orrkerék fogszáma 6
Vezetőlemez csúcs sugár maximum 6T
Típusa vezetőlemez Oregon 91VJ/91VG[ Szerkesztve ]
-
epmd
tag
válasz #05304832 #40336 üzenetére
Ez a Clamex annak lenne jó,aki lapra szerelt bútorokat gyárt nagy tételben,például tolóajtós szekrényekhez, a szekrénybelsők helyszíni szereléséhez.Ritka az a cég aki veszik a fáradságot,és a pénzt nem kímélve ezt a technológiát választja ,nem pedig a helyszíni összecsavarozós matricázós alapverziót.Jó pofa,és gyorsan is lehet vele építkezni a helyszínen,csak hát a vevőkört nehéz megtalálni,aki hajlandó is megfizetni ezt a megmunkálási felárat.
-
törölt tag
Mindenkinek, aki hozzájárult a vastagolónk probléma-megfejtéséhez, köszönöm a rám áldozott időt!
-
thyeby
őstag
válasz thyeby #40332 üzenetére
Júújj!
Elpirultam, úgy szégyellem most magam.
Gyula bácsi még él (90 esztendős), én meg halálhírét keltem...
(A babona szerint, akinek halálhírét keltik, az sokáig fog élni. Ámen!)Több fa van, mint asztalos!
-
epmd
tag
válasz #05304832 #40336 üzenetére
Amikor vettem a Boscht akkor még egy árban volt az alap Lamello-val.Csak az nem tetszett,hogy külön 10 rongyért akartak porzsákot adni hozzá,mert alapban nem járt.Sokkal kényelmetlenebb a fogása,és a fél gépet szét kell szedni egy késcserénél.A Király utcában volt egy szerszámbolt és ott találtam egy Boscht majdnem 100-ról 73 rongyra leárazva,rögtön rácsaptam,a különbözetből meg vettem 16db szorítót.
-
thyeby
őstag
válasz kenwood3 #40329 üzenetére
Véleményem szerint nem akkora beruházás ez, hogy felvetődjön a takarékosság jegyében a kockáztatás. Az én hobbi Husquarnámra kevesebb, mint 4 ezer forint egy új láncvezető - és a láncvezető az nem hobbi, hanem Husquarna. Spórolnál ezen ezerötszáz forintot? Egy doboz cigi ára.
Vedd fel a kapcsolatot linkelt üzlet és szerviz vezetőjével, és Ő szakmailag teljesen korrrekt módon el fog igazítani.Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz Kiscsőke #40316 üzenetére
Zavarba hozol. Nem vagyok sem láma, sem érinthetetlen guru, vannak itt a fórumon sokan, akik szakmailag többet érnek nálam. Tőlük tanultam eladdig, míg már mertem nem csak kérdezni, hanem válaszolni is kérdésekre. Jó sok dolog van, amit még tíz évnyi forgács gyártás után sem tudok - az ember minél több tudást szerez, annál több megválaszolatlan dologgal találja magát szembe, ez a tudás és a tudásszomj természete. A gyarapodáshoz lényegileg nem kell egyéb, mint az érdeklődés. Ez alapján magad is pont azon az úton jársz, mint amin én is, és lehet, hogy egy napon épp te fogsz engem kisegíteni olyannal, amit te tudsz jobban.
Időnként ismételgetnem kell: Soha senkitől nem várok sem köszönetet, sem hálát.
Természetesen jól esik a visszajelzés, hogy átment, amit küldtem - törekszem rá, hogy laikus is megértse, s ne csak tömör szakmai héberrel reflektáljak. (A minap történt, hogy a kilenc éves, harmadik osztályos fiam már sokadjára torpant meg egy matek típusfeladat megoldásán. A megoldást számomra kézenfekvően egy kétismeretlenes egyenletrendszer felírását, majd levezetését jelentette. Vettem egy nagy levegőt, ugyanerre kértem a fiamat is, és nekihasaltunk együtt. Húsz perc után a gyerek mindent világosan megértett. (Mi az, hogy egyenlet, mi az, hogy több ismeretlenes egyenlet, hogyan kell egy egyenletet levezetni?) Hogy ez sikerült, nekem is küldenem kellett volna köszönetet Öveges professzornak, meg Obádovics József Gyulának, akik úgy tudták átadni tudásukat, hogy azt a hülye is megértse. Sajnos már egyikőjük sem él, nem úgy példamutató módszerük.A gyalugép kérdésedre:
Be szép is lenne a világ, ha annyi ezresből letudható lenne a gerenda gyalulása, ahány milliméter vastag az. Merésznek tartom a kétszázas gerenda korrekt gyalulását egy kétszázezres barkácsgéptől remélni. Ha vesszük mindenféle szakmai alap nélkül, hogy egy ilyen gerenda súlya többszöröse egy ilyen gépnek, hát máris veszélyben az erő, Kenobi! Nem azért írtam ezt, hogy elkeserítselek, hanem próbálom helyre tenni a megközelítést.
Az általad linkelt két pici kombigép közül a jundajt mint ha verné a Bernardo. Ha olvasod időnként a fórumot, bele kellett, hogy botolj ebbe a hozzászólásba a napokban. Láss, ne csak nézz! Zerdal fórumtársunk már elköltötte a Bernardo árát a Bernardo-ra. Vélhetően nem is gerendát, hanem csupán deszkát operált vele, és arra jutott, hogy mégis mélyebben kényszerül zsebbe nyúlni, immár 400 ezer forint előhalászásáig. Elvárása reálisabbá kerekedett így, ennyiért. Nagyban könnyítette volna a helyzetét, hogy a három fázis is rendelkezésre áll, ugyanis így már léptékkel nagyobb kínálatból mazsolázhat. (Mégis nehéz helyzetben maradt, mert egyéb szűk keresztmetszetek is pórázon tartják.) És gyorsan megjegyzem, hogy ő is a hobbisták közé sorolja magát.Próbálok egy optimista hasonlattal élve rávilágítani érthetően a lényegre:
Adott egy focipálya a falu szélén a kispénzű, de annál elszántabb falubéli focisták számára, amit kis pénzből szeretnének fenntartani. Műfűre nyilván nem futja, de még fűnyíróra se nagyon. Egyiküknek van egy olcsó fűszegély nyírója. Ez hatalmas munka árán, de megmenti a helyzetet, és tudnak focizni, mert hoztak hozzá elég áldozatot. Persze az egész focicsapatnak nagyobb álma továbbra is egy valódi fűnyíró, mint egy gólpassz, mert akkor focizhatnának eme kínlasztó fűnyírás helyett is. Azonban ha szegélynyíró se lenne, csupán valakinek egy körömvágó kisollója, a helyzet menthetetlen lenne, hiába képes elvben egy kisolló is elvágni akár fiftinmillió fűszálat.
Nos, neked nem fűszálaid vannak, hanem kicsit vastagabb faszálaid, ha nem is fiftinmillió - fenti tanmese talán elgondolkodtat, hogy érdemesebb lenne talán a ritkábban beeső 200-as gerendákat inkább bérbe meggyalultatni, és a rendelkezésre álló 200 ezresből inkább egy használt, élhetőbb kombigépre vadászni, vagy inkább megtoldani még százezerrel, és később megvenni ezt újonnan - ami pedig még továbbra is igen sok nyögvenyelős kompromisszumba szorít.(Egyszer, a rendszerváltás után nem sokkal Hofi ezzel a kérdéssel fordult a közönséghez:
- Nem tud valaki egy olcsó terepjárót?)[ Szerkesztve ]
-
spgabor
aktív tag
Sziasztok!
Van egy laikus kérdésem gardróbszekrénnyel kapcsolatban. Tolóajtó esetén, ha korpusz előtti ajtóban gondolkodom, akkor a belső ajtó síkjában a külső ajtó mögött van egy kb 3-4 centis rés (belső ajtó bútorlap vastagság + mechanika kiálló mélysége), amin keresztül oldalról és felülről bemegy a por a szekrényben. Ezt hogy célszerű elfedni?
Egy 255 cm széles szekrényt szeretnék, amit 3 db 85 cm-es szekrényekből csinálnék összehuzatóval. Két nagy, vagy három szűk ajtóval érdemesebb terveznem? Két ajtó esetén a külső ajtó mellett oldalsó és alsó/felső rész is problémás. Három ajtó esetén csak a középső ajtó alsó és felső részénél lévő távolság zavar.
Azért szeretném darabonként, hogy ha mozgatva lenne, akkor csak leveszem az ajtókat, síneket és az összehuzatókat szétcsavarom. Így a 85 cm-es szekrény darabokat könnyebb mozgatni. Először 2x125 cm-ben gondolkodtam, de az túl nagynak találtam elemenként.Illetve milyen tolóajtó vasalat rendszert ajánlatok hozzá, ami hosszú távon megbízható és stabil is marad. Illetve lehet kapni hozzá becsapódásgátlót.
A szekrény teljes mérete 255 cm széles és 220 cm magas lesz.Köszönöm a segítséget!
Üdv:
spgabor -
kenwood3
addikt
Sziasztok!
Nem talaltam megfelelo topikot a kerdesemnek, vagyis de, csak epp valaszt nem kaptam. Mivel fafeldolgozashoz erosen kapcsolodik, ezert hatha tudtok ti is segiteni!
Van 1 kis hobbi benzines láncfureszem es arra kellene lancvezeto es lanc. Azt tudom, hogy a lanfureszek kozul stihl, husi es talan a makita a befuto, de vajon az alkatreszekbol is csak ezekbol a markakbol szabad venni? Van esetleg mas marka amit szabad venni?
Otthol van ebben valaki?A valaszokat koszi!
[ Szerkesztve ]
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz generatoros #40320 üzenetére
Hát néha 20x20-as gerenda is kerülne bele de inkább pallót kellene vele gyalulni, meg 10x10-es oszlopot. Az asztali körfűrészem nem bírna el az oszlopokkal. Lehet még a padlók is feladnák neki a leckét. Kettőt találtam végül is
Hyundai
BernardoCsak nem akarok beleugrani tapasztalat nélkül.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
Armahun
addikt
Oktató videó a derékszög használatáról: Youtube
[ Szerkesztve ]
Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
generatoros
tag
válasz Kiscsőke #40316 üzenetére
Jó volna tudni , miért lenne fontos a 20cm.es áteresztő lehetőség. A hordozható kombi gyalukban én még nem láttam ilyent. Gondolom nem ilyen méretű gerendákat kellene gyalulni. a deszka méreteket akár a pallókat is az élükön , én úgy csinálnám, hogy egyengetőn az egyik oldalt és a hason / szélesebb oldal/ csúsztatva asztali körfűrészen egy márkás hosszvágó tárcsával gyalult felületet képezhetsz. Esetleg asztalba épített combos felsőmaróval is jó eredményt lehet elérni. De azért várd meg mit mondanak a többiek.
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz Hooligan1990 #40317 üzenetére
Ne értsd félre, nem kérdőjeleztem meg a tudásodat, a te válaszaid is érthetőek, csak a thyeby nél vettem észre, hogy olyan szinten le tud írni dolgokat, hogy nulla hozzáértéssel is simán megértjük, (Mobilról egyszer írtam, azóta meg se próbálom!) aki pedig nem érti véletlenül a szakmai részt kérdezzen, azért fórum.
A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz thyeby #40313 üzenetére
Nekem most jött egy megérzésem, tudom nem a témába vág, de nem bírom megállni, hogy ne írjam le, Ahhoz képest, hogy thyeby fórumtárs a nyári időszakban kicsit "hanyagolja a fórumot"( tuti a sok idénymunka miatt van) amikor itt van és hozzászól valamihez, akkor szívvel lélekkel elmagyarázza a dolgot. Szeretném megköszönni a magam és a hozzám hasonló laikusok részéről azt a rengeteg segítséget amit nekem személyesen (privát üzenetben) és a fórumtársaknak nyújtott, úgy el tud magyarázni dolgokat, hogy én (aki még életében talán 2 szál deszkát gyalultam egyengető gyalun) is megértettem.
Viszont ki is használom az alkalmat mint kis pénzű hobbiasztalos, milyen kombinált gyalut érdemes venni? Igazság szerint kb 25 centis gyalulási szélességben gondolkoztam, de nem baj ha csak kb 20 centit tud, fontosabb lenne hogy a vastagsági része tudjon 20 centis magasságot átengedni. Mindenképp mozgatható kellene, vagy mozgathatóvá alakítható. Egy fázis van jelenleg itthon, és nincs tervbe véve a 3 fázis. Használt gép is szóba jöhet, nem kell újnak lennie, csak lehetőleg lehessen hozzá alkatrészt szerezni. Ez lenne a géppark utolsó berendezése. A rászánt keret max 200000Ft Vásárlás nem most lenne, kb 3-4 hónap múlva.A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
laca54
csendes tag
Helló mindenkinek! Tanácsot szeretnék kérni. Vásárolni akarok egy lamellázó gépet, otthoni, hobbi felhasználásra. Bútor lapból szeretnék bútorokat készíteni a felújítás alatt lévő lakásunkba. Konyhabútoron kívül majd mindenféle bútort szeretnék idővel elkészíteni. Eleinte az olcsóbb, 20-30 ezer körüli gépekkel szemezgettem, de jobban körül járva a témát úgy érzem ezek az olcsóbb gépek nem a pontosságukról híresek. Úgy hogy úgy gondoltam egy árkategóriával jobb gépbe ruháznék be. Drágábbat nem nagyon tudnék venni. Ezt néztem ki magamnak :
makita PJ7000J
Van valakinek tapasztalata ezzel a géppel? Ezzel már szépen pontosan lehet dolgozni? A segítséget előre is köszönöm! -
Hooligan1990
csendes tag
válasz #24862976 #40312 üzenetére
Szerintem csak beállítás kérdése, alul a továbbító görgőknek , 0,2-0,3mm kell kiállniuk.
A felsőknek meg, 0,5-0,7mm.
De mondhat bárki bármit, nálunk a cégnél próbáltam a régi kínai gépet belőni, de jobb volt ha az alsó továbbító görgőket eltettem az asztal alá, tehát nem műkődnek, ezt látni kéne.Nem tudunk, tudok pontos diagnisztikát adni amíg nem látom nem próbáltam.
Csak egy hozzávetőleges diagnosztikát ami nem biztos hogy jó, de ha van rá képességed irányt mutathat.Egy fénykép jól jönne.
[ Szerkesztve ]
"Ha könnyű a kalapács a szög visszaüt"
-
thyeby
őstag
válasz #24862976 #40309 üzenetére
Összeszedem, mikre lehet gondolni, ha nagyon cikloisos a gyalulási kép:
- Ahogyan azt Balázs már ráutalóan szóvá tette, nincs jól beállítva a két kés. Ha az egyik nem, vagy kevesebbet forgácsol, mint a párja, nos, ezt magyarázni se kell tovább talán. Jómagam sokat kínlódtam, míg megtanultam korrektül beállítani a késeket, jóllehet, alumínium a késhengerem. A Tied vas, és valószínűleg jó kis átmérője is van, mint régi öntvénygéphez illik. Ha van, vagy beszerzel mágneses késbeállító segédeszközt, azzal garantáltan pecek alatt századpontosan be lehet lőni a késeket.
- A régi vastagolóknak szintén egyik jellemző konstrukciója, hogy nem az asztalon csúszik a fa, hanem két sima görgő segíti ezt. Ha ez túlságosan kiáll az asztal síkjából, akkor a deszkád gyakorlatilag nincs is közvetlenül alátámasztva a gyalukés alatt. Azt jelenti, hogy be tud rezegni/rugózni, és ez is okozhatja, hogy zavaróan cikloisos a gyalulási kép.
- Ha már itt tartok, hogy be tud rezegni a fa: Ha bármi miatt berezeg, az nem jó semmiképp. Mi okozhatja ezt még? A leszorító henger nem szorít le korrektül. Ezt a hengert rugók nyomják a deszkára felülről. Ha ezek a rugók elöregedtek/eltörtek, elfáradtak, eldorádó.
Bár írtad, hogy a késhenger csapágyai korrektek, simán futnak, ezért csak érintőlegesen szólok róla. Ha lötyögnek, attól is rezeg a fa a kés alatt.- Ha egy gép többsebességes, akkor a gyorsabbik/nagyobbik előtolás mellett óhatatlanul cikloisos lesz a fa.
- Ha már gyárilag nem jól valósították meg a késhenger fordulatszámát, valamint az anyagtovábbító henger kerületi sebességét. Nem jó szó, hogy szinkronban kell lenniük, inkább így fogalmazok: Ugyanakkora késhenger kerületi sebesség mellett addig kell lassítani az előtolást, amíg a ciklois jelenség eltűnik, vagy legalább kielégítően kisimul. Papádtól, nagypapádtól örökölted ezt a gépet. Ő meg tudja mondani, hogy új, vagy fiatalabb korában is cikloisos volt-e, vagy nem. Így ez, mint ok ki is zárható akár - már ha jól emlékszik az öreg.
- Most térek ki arra, amire én gyanakszom. Mint írtad, az egyik támasztó henger egyik széle lejjebb van. Mint ha már meg is lenne az oka, miért tud a deszka berezegni. A (szépen kiegyengetett) fa gyakorlatilag nem fekszik fel sehogyse, magyarul billeg a gyalukés alatt. Ha még ez párosul azzal is, hogy túlságosan kiáll az asztal síkjából, úgy felerősödik a ciklois jelenség, hogy ihaj.
Míg a többi gyanúmra nem szolgáltam támpontokat, hogyan lehet kideríteni, megoldást sem keresgéltem/javasoltam, addig itt most megteszem, mivel nekem felettébb gyanús, hogy itt a hunyó.Először is kiszereled ezeket a görgőket. Ha a vastagoló asztalod sík, máris meg kell hogy szűnjön a zavaró ciklois. Próbálj tehát ezek nélkül a hengerek nélkül gyalulni első körben. Nyugi, tudja a gép. Ezeknek a hengereknek a szerepe sok gyantás fenyőn gyalulásakor értékelődik fel, ugyanis a deszka nem tud leragadni, mert a hengereken gurul. De a hengerek jelenléte óhatatlanul egyben azt a hibát is megjeleníti (akkor is, ha tökéletesek a hengerek), hogy a belépő és a kilépő végek lépcsősek lesznek. A hengerek nélkül is lehet akár gyantás fenyőt is könnyedén gyalulni, csak használni kell síkosítót.
Hogy a fa meg nem engedhető módon berezeg gyalulás közben, azt két dolog is jelzi:
- Ráteszed a tenyeredet gyalulás közben a fára, és érezni fogod, hogy vibrál, remeg. Minél vastagabb a fa, annál jobban érződik tenyérrel.
- A füled is remek műszer. Nagyon hangossá válik a gyalugép, ha rezeg benne a fa. Erős, kopogó hangot hallat.
Ám itt most vigyázat! Ugyanezt hallod, érzed akkor is, ha nem éles, vagy helytelenül élezett a gyalukés - hiába jók az eltartó hengerek.Jól beállított, tűéles késekkel szinte elnémul a gyalugép. Már a helytelenhez mérten. Igazán csendes a spirál késsel lesz, már ha képes leszel egyáltalán adaptálni jó spirálkést. (Azt javaslom, ilyenre csak akkor ruházz be, ha már előtte megjavítottad a gyalugépet, és elég jól kitanultad a gyalulást is, meg legalább egy ismerős drehás és lakatos szakember rá nem bólint, hogy segít, ha kell.)
Végül a legutóbbi kérdésedre:
"Mennyire éri meg abszolút top minőségű gyalukéseket venni? Egyengetőbe vennék újakat, csak nem tudom, milyen irányba induljak el."
Minél jobb kést érdemes mindig venni. Persze ezt nem mindenki tudja magának megengedni. Ettől függetlenül érdemes egészen addig elmenni, ameddig a pénztárcád csak megengedi, plusz egy.
Minőségek:
WS = Hagyományos acél gyalukés 16% Wolfram tartalmú
CRV = Króm-Vanádium anyagú kés, kétszer éltartóbb mint a hagyományos WS gyalukés
HSS = gyorsacél gyalukés 18 % Wolfram tartalmú, háromszor éltartóbb mint a hagyományos WS gyalukés
HM = HardMetal, magyarul vidialapkás kés. Nyócvannyócszor éltartóbb, mint az összes együttvéve. Két hátránya van viszont. Az egyik, hogy ha ez szeget kap, nem csak kicsorbul, hanem eltörik, kipattan. A másik, hogy aranyáron mérik. Nekem a 300-as matabóba egy pár 310-es gyári HM késpárt potom nyolcvanezer forintért kínált a Noszlopi úti forgalmazó. Ezt ha visszaosztod harminccal, majd megszorzod annyi centivel, amilyen hosszú a Te késed, meg is tudod, hogy pontosan mennyit nem fogsz adni érte, akármilyen jó is. (Van ilyen késem egyébként, és kurvajó. Az én tempómmal használva (évi 3-5 m³) deszka, aminek 70-80%-a bükk, ötévente kell éleztetnem.)Több fa van, mint asztalos!
-
törölt tag
válasz Hooligan1990 #40311 üzenetére
Egyik gyanúm nekem is ez.
Kész gyalutengelyeket méret szerint hol lehet venni egyébként?
-
jimy_l
tag
válasz #24862976 #40309 üzenetére
Nekem pilana késeim vannak a gyaluban.
Sokat kibírnak.Próbáld meg a gyalulást úgy,hogy az anyagot nem a gyalutengelyre merőlegesen told be, hanem kicsit szögben. Megnő a kések élettartama, és a gyalulási kép is szebb lesz.
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
törölt tag
válasz Armahun #40240 üzenetére
Na, kicsit megúsztam az idővel, de újból: rosszalkodó vastagoló.
Csapágyak tökéletesek, frissen vannak zsírozva, surrogásmentes, csendes futásúak.
Tán a leszorítással van gond. Jobban megnéztük, és az előtoló bordás tengely azért a 60+ éve alatt eléggé elkopott. Plusz az alatta lévő sima görgőnek valamilyen okból kifolyólag a bal oldala lejjebb van, és nem tudjuk megemelni, majd megnézetjük valakivel. Majd nemsokára esztergáltatunk hozzá egy bordás tengelyt.thyeby:
2,5-es fenyő deszka átküldve kb. egy milliméteres fogással. A vége ugyanaz, erősen ciklois felület.
Ha már itt vagyunk, kicsit témát érintő, kicsit off kérdés: Mennyire éri meg abszolút top minőségű gyalukéseket venni? Egyengetőbe vennék újakat, csak nem tudom, milyen irányba induljak el.
[ Szerkesztve ]
-
arvaiz69
csendes tag
válasz pali923 #40305 üzenetére
Szia!
Igen! A megnövekedett munka miatt, úgy érzem kinőttem a gépet. Eddig a kis 150 mm tárcsacsiszolóval csiszoltam sok mindent, ami kifogástalan munkát végzett. A szalagcsiszoló részt már ritkábban használtam. Persze alkalmanként nagyon jó hogy volt rajta szalagcsiszoló is. A 305 mm tárcsaátmérőjű csiszoló nagyon vonzó volt már régóta. A Holzmann TS305 és ez az Unimaxos DS12 csiszolót nézegettem régóta. Soká fórumtársnak is ilyen DS12 csiszolója van, és elégedetten szólt róla. A mostani Unimax-os akcióval úgy döntöttem veszek én is egy ilyet. Most 90 ezer helyett 71 ezerért adják, már meg is rendeltem.
De egyébként a gépek eladására azért került sor, mert ez az akció lehető legrosszabbkor érkezett számomra. Az ünnepek után teljesen kifogytam a barkácsgépekre költhető pénzekből. Így aztán muszáj voltam a már meglévő gépeim közül néhányat pénzé tenni. Eladtam még a Bosch POF 1400 ACE marógépem, a keret összeépítő marókéseimet, az álló platolo marókésemet. Ha lett volna pénzem nem biztos, hogy megváltam volna valamelyiktől is.
Erről a csábító akcióról nem akartam lemaradni, mert nem tudni mikor lesz legközelebb. A nagy és jó gép használata pedig nagyon vonzó, úgy érzem a munka is jobban megy egy olyan gépet használva ami még nagyobb elégedettséggel tölt el. :- )
Szóval csak ez volt az eladás oka!
Üdv.: Zoli -
Soká
senior tag
válasz pali923 #40305 üzenetére
Valószínűleg nem igényel magyarázatot, hogy mi a különbség egy 150 és 300mm-es tárcsa között. Szerintem majd venni fog egyébként egy nagyobb szalagcsiszolót is külön. Én legalábbis régóta vágyom egyre (sajnos ennek is megduplázódott az ára 8 év alatt). Ahogy elnézem az árakat, valószínűleg megpróbálkozom egy házi gyártmánnyal.
-
arvaiz69
csendes tag
válasz troland26 #40294 üzenetére
Szia!
Nekem Bernardo BDSM 150 N típusú csiszológépem volt.https://www.google.hu/search?q=Bernardo+BDSM+150n&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiA2aehmb_YAhXBZlAKHRhVCPwQsAQIMA&biw=1536&bih=779#imgdii=o7RuXBIWMNzuIM:&imgrc=oZP7dU8un3WLvM:
Szinte pont ilyen mint amit Te linkeltél csak más színben. Én több mint 4 évig használtam, meglepően jó kis gép. Nem azért adtam el mert csalódtam benne, hanem mert úgy érzem kinőttem, és nagyobb gépet vásároltam. Ami miatt elsőre megtetszett, a vas öntvény váza. És valóban jó nehéz, működés közben nem csúszik el az asztalon, nem vibrál. Elég tekintélyes csiszológép, rendesen össze van rakva. Lehet neki nyomni az anyagot nem lehet arrébb tolni. Persze ha nagyon nyomjuk a fát a csiszolónak akkor le tudjuk fullasztani a motort. Pontosan már nem is emlékszem hány wattos, de arra emlékszem, hogy az összes hasonló kategóriájú gép közül ennek a Bernardónak volt a legerősebb a motorja. De ezt is le lehet fullasztani ha ész nélkül nyomjuk a fát. Gyorsan ráérez az ember a használatára, így aztán nem szokott előfordulni hogy lefullad a motor. Egyébként ha valóban kis alkatrészek csiszolására szeretnéd használni, akkor a legjobb választás. Mind a szalagcsiszoló, mind pedig a tárcsacsiszoló szépen dolgozik. A szalagcsiszoló részt nem csak vízszintesen, hanem szükség esetén függőleges helyzetbe is lehet állítani. Természetesen a munkaasztalt ilyenkor átlehet szerelni a szalagcsiszolóhoz. Én elégedett voltam vele, megbízható, komoly szerkezetű gép, nyugodt szívvel merem ajánlani. Ami hiba előjött a 4 év alatt, az az, hogy a 150 mm tárcsacsiszolóról lejött a ragasztós tépőzár. De ez különösebben nem is hiba, inkább anyag elhasználódás. Vettem új tépőzárat és felragasztottam. Azóta meg sem mozdul a tépőzár! Meg aztán ez nem is géphiba. A szalagcsiszoló rész szépen beállítható, a szalag futása kiegyensúlyozott, tehát nem cikázik jobbra-balra. A tárcsacsiszoló is szépen jár, nem találtam hibát benne. Én úgy gondolom, ha ilyen gép mellet döntesz nem fogod megbánni. Ha kérdésed van még kérdez nyugodtan válaszolok szívesen!
Üdv.: Zoli
Új hozzászólás Aktív témák
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- OLED TV topic
- 2024 - Békés, boldog karácsonyt kívánunk minden olvasónknak!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Google szolgáltatás (GMS) Huawei telefonokra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest