Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok!
Körfűrész vásárlásában szeretnék kérni tanácsokat, véleményeket. Fő kiszemeltjeim a Kiskőrösi gépek. Sok jót (és némi negatívumot) hallottam már róluk, noha soha nem láttam egyet sem.
Hobbista vagyok. Nem sürget munka közben az idő, sem a projektekből kinyerhető pénz, mert nem dolgozom eladásra - csak a saját elképzeléseim nyugodt, de biztos megvalósítása a célom.
Amire szükségem van:
- Egy nagyon masszív, megbízható gép, amit berakok a műhelyembe, és csak teszi a dolgát, "csendben", rendben, megbízhatóan, hosszú éveken keresztül.
- Öntvény legyen, legyen benne a súly, a rezgéselnyelő-képesség, az anyag.
- Pontosság.
- Ne legyen hatalmas, mert a 8x5-ös műhelyben így is van két gyalu, szekrények, asztalok, szóval nincs sok hely.
- Nem baj, ha kissé nehezen állítható, mert van időm, ráérek vele mókolni
. Fontos, hogy a fűrészlap dönthető és süllyeszthető-emelhető legyen
- Három fázisú motorAmi jó ha van:
- Megvezető asztal oldalra
- GérvágóAmit nem szeretnék:
MLT100, és hasonszőrű asztali fűrészeket. Bármennyire kedveltek,a kis súlyuk, az anyaguk (lemez és műanyag, brr...), és a magas ár melletti általános pontatlanságuk valahogy elriaszt.A keret úgy 150-200 ezer.
Egyelőre ennyi jut eszembe. Érdemes ilyen kritériumok alapján ilyen gépekben gondolkodni, vagy más irányba induljak? Minden releváns infót szívesen meghallgatok.
Köszi!
-
törölt tag
Uraim,
a cél félprofi, intenzív hobbifelhasználásra szénkefementes akkus fúró\fúró-csavarozó vásárlása. Ki mit ajánl? Mit kerüljek el mert gagyi, avagy túlárazott? Árban rugalmas vagyok, nem félek többet kiadni arra, ami megéri, mert bizonyított sokaknál.
Köszönöm
-
törölt tag
válasz csemberlen #40140 üzenetére
Köszi!
Sok asztalostól azt hallom, hogy a Makita már nem az, ami. Pont arra panaszkodnak, hogy nem bírják a terhelést, és ezért évente cserélhetnek bennük szénkeféket. Mindenki DeWaltra esküszik manapság. Mondjuk fura, hogy mindegyik pont ugyanazt szajkózza. Gondolom nem véletlen.
-
törölt tag
válasz thyeby #40151 üzenetére
Tipikus hobbista felhasználás.
Teljesen változó hogy épp mit csinálok - ami megtetszik, azt megépítem, legalábbis kísérletet teszek rá. Többnyire bútorokról van szó, otthoni felhasználásra kell. Van külön akkus CMI csavarozó, ami közepesen megfelel, de alacsony az akksi kapacitása, és van külön kábeles Bosch fúró (kb. '70-es gyártású, még mindig tökéletesen működik), de szeretnék egy mobil, több az egyben gépet. Valami komolyat.
Nagy ritkán kikerülne apám erdei méhészetébe egy-egy napra, karbantartási fúrásra-csavarozásra, ezért a két akku elég fontos.
Elég sokat dolgozok keményfával, mint dió, bükk, tölgy, juhar.
Nagyjából ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszi mindenkinek!
-
törölt tag
Uraim,
mivel az akkus fúró-témában olyan sok jól használható hozzászólást kaptam, ezen felbuzdulva felvetném a következő témát, már ami engem érint:
Vastagoló.
Édesapámnak van egy kb. 1947-50 közt Lipcsében gyártott, természetesen full öntvény 41-es Kirchner vastagoló gyaluja. Ennyi idő után kisebb csoda, hogy megy, de már érződnek rajta a kopás jelei: a fogaskerekek elhasználódása miatt kicsit kotyogó hangja van, de azért elfogadhatóan visz mindent. Kicsit nehezen jár a magasságállító-kar, miegymás... ezekkel együtt lehet élni.
Az igazi bajom a gyalutengellyel van. Akárhogy állítgatjuk (apám nyugdíjas asztalosmester, ért hozzá egy kicsivel többet, mint a helyi pék), mindig többnyire-kevésbé hullámosra gyalul. Ez egy puha fenyő esetében még orvosolható, ha ráhagyok és nekiesek csiszolóval, de keményfa esetében komoly gondokat okoz. Kések élesek, hibátlanok, álltak már kijjebb is, beljebb is, mindig detto ugyanaz a vége. Pláne, ha kicsit fogunk vele, akkor aztán vannak bajok.
Mi okozhatja ezt? Orvosolható lenne a probléma? Érdemes lenne egy ilyen matuzsálemnek szakértői figyelmet szentelni jó pénzért, avagy nem érdemes rá költeni? Továbbá az engem egyik legjobban izgató kérdés: lehetséges és érdemes lenne bele egy egyre divatosabb spirális gyalufejet integrálni?
Köszönöm!
-
törölt tag
válasz Armahun #40240 üzenetére
Na, kicsit megúsztam az idővel, de újból: rosszalkodó vastagoló.
Csapágyak tökéletesek, frissen vannak zsírozva, surrogásmentes, csendes futásúak.
Tán a leszorítással van gond. Jobban megnéztük, és az előtoló bordás tengely azért a 60+ éve alatt eléggé elkopott. Plusz az alatta lévő sima görgőnek valamilyen okból kifolyólag a bal oldala lejjebb van, és nem tudjuk megemelni, majd megnézetjük valakivel. Majd nemsokára esztergáltatunk hozzá egy bordás tengelyt.thyeby:
2,5-es fenyő deszka átküldve kb. egy milliméteres fogással. A vége ugyanaz, erősen ciklois felület.
Ha már itt vagyunk, kicsit témát érintő, kicsit off kérdés: Mennyire éri meg abszolút top minőségű gyalukéseket venni? Egyengetőbe vennék újakat, csak nem tudom, milyen irányba induljak el.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Hooligan1990 #40311 üzenetére
Egyik gyanúm nekem is ez.
Kész gyalutengelyeket méret szerint hol lehet venni egyébként?
-
törölt tag
Mindenkinek, aki hozzájárult a vastagolónk probléma-megfejtéséhez, köszönöm a rám áldozott időt!
-
törölt tag
Uraim,
azért lőttem pár képet a rosszalkodó Kirchner vastagolómról. A gép fő részei szerintem jól látszanak. Gyalult anyagról is lőttem két képet, sajnos ennél jobban nem tudtam elkapni a felületét. Szemmel sokkal jobban látszik, és ujjal simán tapintható.
Az egy méter hosszú, 22 széles anyagot mindkét szélén megmértem 3 egymással átellenes ponton. Egyik oldalon 14-15-14 mm volt a vastagság, a másikon ugyanez 14-15-15 mm.
Kinek mi a véleménye?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz apiszkosfred #40404 üzenetére
Szia,
Ezt érdemes megnézni, hátha van benne némi hasznos infó. A bajszos ürge nagy szalagfűrész-mágus youtuber-berkekben.
Alex Snodgrass többi témába vágó videóját is érdemes megnézni, piszkosul érti a dolgát.
Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz generatoros #40408 üzenetére
Jogos
-
törölt tag
Uraim,
A házi körfűrész tengelye meglehetősen hosszú, van rajta hely több fűrészlapnak is. DADO ugye felénk nemigen kapható, plusz elég kis átmérőjűek is, ami nekem nem lenne jó. Lenne valami biztonságos lehetőség arra, hogy több lapot egymás mellé fogassak? Fogazó marásokhoz kellene. Hely nem jelent gondot, akár 3 db 3,2mm-es is elférne egymás mellett úgy, hogy a leszorítás után a tengely menetei még kilátszódjanak. Ha igen, ki milyet ajánlana?
Köszönöm!
-
törölt tag
Ami pormaszkokat illeti, nekem egy 3M van, a 6000-es szériából. Ez három méretre oszlik a gyártó szerint, amik 6100-6200-6300 névre hallgatnak. Felnőtt férfiak mindig a legnagyobbat vegyék, a többi sajnos vagy női, vagy gyerekméret.
Asztalos felhasználásra a 3M 6099 szűrőbetét a legjobb, ez rendelkezik ugyanis kellő térrel ahhoz, hogy meg tudjon birkózni a nagyobb porszemcsékkel, a kisebb betétek inkább gázok ellen lettek kitalálva. Azt mindenképp tudni kell, hogy a legtöbb kereskedőnél a betétek ára NEM egy párra értendő, hanem darabra. így jött ki nekem egy maszk kettő betéttel nem is olyan régen kb 18 ezer Forintra.
Egyébként megéri, azóta nem köhögök, tüsszögök a műhelyben, a korábban használt olcsó maszkok semmit sem értek. Tartós, profi cucc.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Zolabol #40937 üzenetére
Talán jobban járnál, ha egy asztalossal legyalultatnád a raklapokból kinyert léceket. Persze, ha találsz olyat, aki jutányos áron meg is csinálja. Nem lenne olcsó, de míg 120 darab raklapot lecsiszolnál úgy, hogy kényelmes legyen rajta ülni, és a gyerek se rohanjon a szüleihez két naponta szálkával a kezében homokozás után, egyrészt rámenne az életed, és a csiszolópapír is fogyna, mint a cukor. Árban ugyanott lennél.
Anno én is hülyéskedtem ezekkel. Idő és költség szempontjából a legjobb, ha szalagfűrésszel gyorsan feldarabolják, gyalulják, és méretre vágják a kinyert anyagot. A többi meg megy tüzelőnek, ha valakinek kell. Szerintem.
Kültérre én mindig csónaklakkot használok.
-
törölt tag
válasz Kiscsőke #40950 üzenetére
Eleinte én is bohóckodtam szögezéssel, de rájöttem gyorsan, hogy nincs értelme.A hosszanti léceket a szélső és középső paknik mentén végig kell vágni dekopírral vagy szalagfűrésszel (utóbbival át lehet suhanni a melón), ott biztos nincs bennük szög, és már biztonsággal mehetnek is a gyalura. Hiába pazarolná az időt az ember a középső szögek kivételére és lennének ezáltal hosszabb lécei, de azok közepén ott tátong 2-3 lyuk, ami már megint nem jó. Egyrészt nem szép, de akár a gyalu is eltörheti, ha olyan az anyag. Inkább legyenek biztonsággal rövidebb lécek, azokból viszont mindjárt kétszer annyi lesz.
Kézi gyaluval én biztosan nem dolgoznék rajtuk. Egyrészt elég macerás, másrészt gyakorlat nélkül elég veszélyes. De aztán vastagolni sem árt őket, mert elég változó a lécek vastagsága.. ha ott vagy, akkor már éleket is kellene gyalulni... Az olcsó kis hobbista kombi gyalugépek pont jók erre a feladatra, úgy gondolom. Megoldják a feladatot, nem túl nagy pontossággal ugyan, de a raklapfának az is bőven megteszi. Persze azok nem kézi gyalu árban futnak.
Nem kis meló, viszont néha meglepően szép fát ki lehet nyerni 1-2 darabból. Én egyszer rábukkantam 10 darab egyutasra, amik mind nagyon szép bükkből voltak, néha szép fenyőt is kidobnak magukból. Persze többnyire nyárfa, de az is jó valamire.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ha már lapostiplimaró... Szándékozok beszerezni egyet, de a keret nem túl tág, plusz nem is kell atom profi gép. Az ilyen pártízezres Ferm, Einhell kategóriára mennyire érdemes a forintot átváltani? Havi 1-2 alkalomra kellene, semmi többre. Úgy viszont hosszú távon.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Ami azt illeti, személy szerint van 6 hektár akácerdőm. Elég egyenesen nőnek azok a fák! Egyik rövidtávú célom akácból kisebb bútorokat, dohányzóasztalt, kis könyvespolcot, ilyesmit készíteni. Most kissé megijedtem tőle, nem gondoltam volna, hogy ennyien fáznak tőle. Hentestőkét már készítettem akácból és juharból, kiválóan sikerült. De bútorban valójában ennyire macerás lenne? Kár érte, mert szerintem szemet gyönyörködtető anyag. Pláne a japán akác, a maga barnás színével. Elképesztően szép.
-
törölt tag
Szerintem a fülledés sokszor nagyon izgalmassá tudja tenni a rajzolatot. Az egyik legszebb anyag amit láttam befülledt juhar volt, fehéres-feketés-zöldes színe volt. Dolgozni viszont még nem dolgoztam ilyen anyaggal.
Megfelelő gombaölős kezelés után, vagy akár más eljárással érdemes használni ilyen fát?
-
törölt tag
válasz civicfan #41296 üzenetére
Nekem egy DeWalt DWE6423 excentercsiszolóm van. Bár nem vagyok nagy hódolója a márkának, ezt imádom. Széles tartományban fokozatmentesen állítható sebessége van, nagyon hosszú hálózati csatlakozója. A keletkezett port kiválóan összegyűjti a kis zsákjában - ezt én egyébként ragasztóval összekenve műfaként szoktam használni. Sokkal finomabb anyagot ad, mint a fűrészporos megoldás. Van rá három év garancia. Mindig öröm kézbe venni
-
törölt tag
Én eddig akárhány típusú olajjal próbálkoztam akárhány fafajtán, többé-kevésbé mindegyik átereszti az vizet, és ez idővel csak rosszabbodik. Pláne, ha olyan nyitott pórusú fákra kentem, mint a kőris vagy a tölgy. Tán a legjobb megoldás valamilyen lakk. Lehet, hogy idővel karcolódik, de még mindig fel lehet lazán csiszolni, és felvinni rá egy felújító réteget. A fa addig sem szívja magába a vizet és a párát.
-
törölt tag
Ha lazúrzoni akarod, akkor ahhoz csontra le kell csiszolni minden részét. Rámegy az életed is és soha nem lesz tökéletes. Szerény tudásom szerint lazúrt csak nyers fára, vagy korábban is lazúrozott felületre érdemes kenni, akkor is csak megegyező típusúval. Zománcfesték lesz a megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Hálózatokról alaposan
- Hardcore café
- BestBuy topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Samsung Galaxy Tab S7+ - növekmény
- Windows 11
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- E-roller topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest