Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- TP-Link WR1043ND router
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 10
- Hálózati / IP kamera
- Mozilla Thunderbird
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
csixy
addikt
válasz vargalex #8946 üzenetére
Köszi, akkor meghagyom a jelenlegi állapotában, csak külön jelszót csinálok a rootnak újra és mindaddig nem használom, amíg nincs rá szükség.
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
-
csixy
addikt
Endeavour os fut most. Nem tudom hogy követtem el (lehet hogy ez a normális),de külön jelszava van a rootnak ( a su-nak) és a sudonak (ugye ez a user jelszava). Én szeretem ezt az újmódi sudózást. Meg lehet a root-ot szüntetni, vagy lehet neki ugyanazt a jelszót adni , mint a sudo-t használó usernek?
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
A kernelt és a kernel headert is telpítsd. A többi meg úgyis fent van már ami kell hozzá a dkms, meg a forrás és befordíja magának rendszerfrissítéskor (depmod , vagy no depmod ,izé-bizé satöbbi).
-
csixy
addikt
Arch (magyarch) cinnamon, Az asztalon lévő ikonok közül csak a Computer és a Trash ikon működik , a többi nem csinál semmit, még a Home sem. Ez hogyan gyógyítható?
-
csixy
addikt
válasz c64fanhun #8224 üzenetére
"a modprobe.d-n belül nincs is semmi, üres mappa. "
Leírtam, hogy mi a teendőTehát
nyitsz egy terminált
a villogó kurzorhoz begépeled ezt:
cd /etc/modprobe.d
enter
a villogó kurzorhoz begépeled ezt:
sudo nano blacklist.conf
enter
a villogó kurzorhoz begépeled ezt:blacklist rtw88_8812au
majd cotroll o (avagy ctrl+o)
enter
ctrl+x[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz c64fanhun #8224 üzenetére
Kitiltottad a kernelből a gyári támogatást? Tehát létrehoztad ezt:
/etc/modprobe.d/blacklist.conf
ezzel a tartalommal:blacklist rtw88_8812au
?
Most manjarón vagy ?
Van benne pacman?Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
válasz c64fanhun #8218 üzenetére
Tehát telepítsd fel a linuxodat egy ezeréves usb-s wifi hálókártya segítségével (pl régi tp-link, vagy régi ralink usb-s wifi kártya segítségével) és mindaddig ne nyúlj rá a fax@ rtl8812au kártyádra, amíg ki nem tiltod a rossz gyári támogatását az >=5.9 kerneledből, mert csak ezután tud érvénybe lépni a kártyád régebbi kernelekhez fejlesztett DKMS drájver (kernel modul).
Tehát ha majd odaérsz akkor:
Wi-Fi not working for kernel >= 5.9
The Linux Kernel 5.9 version comes with a brokenrtw88
module developed by Realtek that has poor compatibility with most revision of the 88xx chip.
You must disable it by adding the following to your module blacklists (/etc/modprobe.d/blacklist.conf
):blacklist rtw88_8812au
Tehát
nyitsz egy terminált
cd /etc/modprobe.d
sudo nano blacklist.confa villogó kurzorhoz begépeled ezt:
blacklist rtw88_8812au
majd cotroll o (avagy ctrl+o)
enter
ctrl+xMost már nem működik a kerneled rtl8812au támogatása és tolhatod rá a DKMS támogatást:
***UPDATE 09.08.2021***
Installation on Ubuntu 20.04 or Linux Mint 20.2:
Open the terminal and execute the following commands :
1. Update the package information :
sudo apt update
2. Install dkms and git :
sudo apt install dkms git
3. Install Build Dependencies :
sudo apt install build-essential libelf-dev linux-headers-$(uname -r)
4. Download the Driver files using git :
git clone https://github.com/aircrack-ng/rtl8812au.git
5. Navigate to the Downloaded directory :
cd rtl8812au
6. Install the Driver
sudo make dkms_install
if the installation is aborted , execute this command '''sudo dkms remove 8812au/5.6.4.2_35491.20191025 --all''' , if errors pop up '''Usage: remove / --all'''
Vagy arch esetén telepíts egy yay-t , azzal egy pamac AUR-t lépj be a pamacba engedélyezd az AUR támogatást és ezutrán keress rá az rtl8812au422-dkms-git -re és telepítsd.
Indítsd újra a vasadat most már az ócska hálókártya nélkül.
Remélem, hogy sikerülni fog . Az
blacklist rtw88_8812au
sor csak analógiás alapon lett általam kreálva, de bízom benne, hogy jó lesz.Hajrá !
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Az rtl88xx sorozattal az a gond, hogy nem elég a DKMS-sel felrakni, de előbb ki kell blacklist-elni a ...5.09... utáni kerneltámogatásból is. És akkor jó lesz. Én az rtl8821ce kártyával rendelkező gépemet csak úgy tudtam telepíteni, hogy eleve beledugtam egy ócska tp-link usb-s wifi dugót és csak azt használtam a telepítés alatt és egy darabig azután is, mert egyébként a rosszul támogatott wifivel csonttá fagyott a rendszer random időpontokban. Majd midjárt rákeresek erre a díszvirágra is és adok egy receptet.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
UEFI telepítésről van szó , lehet, hogy a legacy is ugyanilyen.
Legelőször rádöbbentem, hogy még nincs telepítve az os-prober csomag.
Ezt telepítettem. Majd
újraindítottam és a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg lefuttatása után még mindig csak a saját kerneleit tette bele a grub menübe.
Ezután nem találtam a /etc/defaut/grub állományban a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false sort, ezért ezt ide beszúrtam (a 8.sor lett nálam) és elmentettem. Én újraindítottam, lehet hogy nem kellett volna. Ezután lefuttatván a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg sort már megtalálta a 3. partícióba telepített Windows 10-est is, de érdekes, hogy az 5. partícióba pakolt Linux Mint 20.01-est nem találta meg. Pedig a linux mint meg simán felderítette a most futó Magyarch-omat is. Eddig jutottam.
Most így néz ki az SSD-m.
De nehogy már ne bootoljon a magyarchom legaciban is! Már másoltam az i386-pc mappát a /usr/lib/grub mappából a /boot/grub mappába. Ezután a linux mint legacys bootmenüjéből remélem be fogom tudni bootolni legacy módban a magyarchomat is és ezután telepítem a grubot a
/dev/nvme0n1-be (azaz a /dev/nvme0n1p8 partíció grub2 core.img -jébe az útjelzőtábláját) sudo grub-install /dev/nvme0n1 .... és ezután egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancs lefuttatása jön ismét és ezután bootolni fog mindkét linuxom (mert a linux minttel ezt már korábban megcsináltam) uefiben is és legacyban is.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz vargalex #8195 üzenetére
Köszönöm Lenry és vargalex !
A megoldás az lett, hogy blacklist-re tettem az újabb kernelek x@r rtw88_8821ce támogatását ... Tehát létrehoztam a /etc/modprobe.d/blacklist.conf állományt ezzel a tartalommal: blacklist rtw88_8821ce ... és visszatelepítettem az rtl8821ce-dkms-git-et és újraindítottam a gépezetet. Pöpecz lett!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz vargalex #8195 üzenetére
Leszedtem a dkms-t. Az LTS kernel nem látja a kártyát és szerencsére így az öreg tp-link kártya működik és nem fagy ki a rendszer. Az aktuális linux kernellel elindul a wifi, de nem sokkal utána lefagy a rendszer és ugyanez van a ZEN kernellel is. A
options rtl8821ce msi=1
bejegyzéssel is és ha kikommentelem, akkor is lehal. A manjaro telepítést már leszedtem.Más: Az mi célt szolgál, hogy a modprobe (uefi esetében) nem hajlandó felderítgeni a többi partíciókra telepített rendszereket?
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
A friss kernellel és a dkms modullal megint ledöglik. Az lts kernellel és az ócska tp-link wifivel meg működik. Mit lehet ezzel csinálni? Manjaróék valahogy megbütykölték , náluk működött.
-
csixy
addikt
Már rájöttem, hogy az RTL8821ce wifi kártyám miatt fagy csonttá az összes arch based linux distróm , már akár telepítés közben is. Ha bedugok egy ócska tp-link tl-wn322g wifi kártyát a telepítés kezdetén és azzal használom a wifit , akkor működik minden. Legutóbb így feltelepítettem egy manjaro xfce distrót és utána már működött a laposom a saját rtl8821ce kártyájával is. Most vérszemet kaptam és egy magyarch cinnamont tettem fel LTS kernellel (mert az a gyanúm, hogy az újabb kernelek wifi támogatása hibás és emiatt törik bele a foga a realtek wifim használatába) és még a tp-link wifimmel megy a rendszer. A kérdésem az, hogy a Tomas Pinho féle eredeti RTL8821ce wifi támogatást rá merjem-e tenni a rendszerre. A vas egy HP250g7-es lapos. Egyre jobb, letisztultabb ez a Magyarch linux. Persze a cinnamon verziója csak egy alap csontváz, de már kezdem felrakosgatni a csecsákat a rendszerre. xfce4-terminál, pamac, gparted satöbbi.
-
csixy
addikt
A Mint és a windows 10 hibátlanul fut rajta. Majd mindenhonnan kiirtom az altatást és gyorsindítást. A calamarch telepítővel csinálja. Lehet hogy nem esik neki jól a túl friss kernel. Majd kipróbálom másik telepítővel is. Matatni nem sok mindent tudok rajta mert secperc alatt kifagy.
-
csixy
addikt
Igen kiürült ez a topic. Másoknak is fagyogat össze-vissza az arch linuxa. Én a HP notimra amint feltolom, csak két három egérkattintás és máris fagyottkutyaxar merev. Nem tudok vele csinálni semmit. Miért van ez? Tudom-tudom: miért akarom használni, ha nem értek hozzá?! De mégis miért is?
-
csixy
addikt
Nekem még sosem tört el a Grub (legfeljebb csak a Manjaro esetén,ha több linux van telepítve multibootban). Azért szeretem, mert nem tömi tele az EFI partíciót, mint a gummi-boot.
[ Szerkesztve ]
-
-
csixy
addikt
és Lck
Köszönöm , megoldódott.
Telepítenék én simán arch-ot is, csak az a gondom vele, hogy egyszerre kettő gép kell hozzá. Merugye az egyikre mahinálom a fogamat szíva, meg fohászkodva a telepítést, s a másikon meg internetkapcsolattal nézem és olvasgatom a mankófájlt, hogy hogyan kell csinálni, mit mikor kell tenni. Ráadásul az egyik gépről a másikra nem lehet copy-pastézni.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
-
csixy
addikt
Ez mi miatt van, hogy nem frissíti a pacman ezt?
"figyelmeztetés: archlinux-appstream-data: csomagfrissítés kihagyása (20210125-1 => 20210218-1) "Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Szeretem a világos témákat. Megpróbálok szimpatikus sötét témát keresni, mert tudom, hogy jó a képernyőnek és a szemnek is, de eddig még egyik sem volt szimpi. Azt a békebeli patkányt meg lecserélem.
-
csixy
addikt
A dd-vel fejbelőtt usb-s SSD-s swájci bicskám újra kész lett calam-arch telepítővel. Most ez a kedvenc. Nem kell csak egy géproncs valahol európában, meg a telepített ssd-m és egy wifi és mindenem van. A mermóriahasználat kicsit sok, de én csak egy amatőr vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Na ekkorát még nem szívtam linux ügyben sosem! Egy dd-vel fejbeqúrtam a saját rendszerem. A telepített rendszer már oda van, de még mindig él a RAM-ban. A dd-t még megcsináltam végül oda ahova eredetileg szándékoztam, most már nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy fog-e menni ez a kalandos úton készült silverblue telepítő. Még mindig a RAM-ból netelek. Újraindítva már biztos nem fog menni.A Gparted egy üres SSD-t mutat. Qrva jó.
-
csixy
addikt
Köszönöm szépen a segítségeket. Úgy tünik, hogy kezdem picit belakni a magam arch telepítéseit. Igaz, hogy egyelőre csak calam-arch telepítővel, de most már nagyon tetszik. Most végre megcsináltam (ez talán már örökös darab lehet) egy stabil swájci bicskát egy usbs-ssd-ből. GPT-re partícionáltam, de a lemez első 1Megás partíciója egy bios_grub partíció lett, majd az EFI, aztán a /, a swap, és a /home partíciókat tettem rá. Így bőven van hova menteni , illetve onnan a /home parícióból betolni fájlokat a gyógyítandó rendszerre, illetve rendszerből, hisz mindig mindenhol ezt a kis szerszámomat szeretném bootolni.
A telepítést egy hp250 G7-es (UEFI és Legacy is megy rajta) laposon csináltam. XFCE került rá, nem telepítettem rá direkt video drivereket, hanem hagyom, hogy bütyköljön magának a linux amit akar, hátha így lesz minden körülmények között bootolható. Lehet, hogy hiba, de a firefox felkerült rá, mert megszoktam és egy Nemo fájlkezelő is. Nem tudom, hogy GTK ill. QT viszonylatban ez hiba-e, de így lett, így kevesebbet kell terminálozni a fájlműveleteknél. Újraindulás után a /boot/grub mappába másoltam az /usr/lib/grub mappából az i-386-pc mappát, mert az kell majd a Legacy bootoláshoz. Ezután újra indítván egy live rendszerről Legacyban chroot segítségével meggyógyítottam a kisbicskám Legacy bootját is. Konstatáltam, hogy az UEFI telepítás ismét lerombolta az alapgépem Arch UEFI bootját, de azt megint meggyógyítottam Frawly útmutatásai alapján egy :sudo efibootmgr --disk /dev/nvme0n1 --part 1 --create --loader /EFI/Arch/grubx64.efi --label "Arch" --verbose
csatakiáltással.Bootol a HP250 g7-es vason UEFI és Legacy módban is. Bootol az öreg Sony waio vpceh3l1e vasamon Legacyban és bootol a tiszta UEFI-s (de bootolásra finnyás) Asus x51na gumiragasztóval kitömött gépen is.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Az miért van, hogyha az Akarmi x.x.xx.x-x programnak AUR-os telepítője van, akkor abból általában megvan az Akarmi-git x.x.xx.x-x AUR telepítője is? Milyen szempontok szerint kell és inkább melyiket választani?
-
csixy
addikt
"Ami a HP-t és az UEFI bootot illeti, ez egy ismert tény, ezt már többször leírtam ubyegonnak is, hogy miért nem bootol neki a Mint Cinnamonja, nem azért, mert az UEFI bootolás szar, hanem a HP az UEFI BIOS-ban lefixálta, hogy..."
Ubiegonnak azért sem megy az UEFI a HP üzleti notiján, mert egy ősrégi BIOS van rajta és fóbiásan kerüli a windowst és csak windows segítségével tudna rajta BIOS-t frissíteni. Én megtettem a BIOS frissítést ( lehet , hogy feleslegesen) majbex@rtam a folyamat alatt, de nem kellett flashelő emberhez fordulni utánna, mert sikerült.
Na kitöröltem a HP mappát az EFI -ből , remélem, hogy nem kellett az oda (a BIOS frissítés szemete lehetett.).
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Köszöszönöm szépen! Győztél!!!!!! Örök hála +1 sör !
Majd még a 2002 és a 2004-es bejegyzést nem tudom, hogy mi célra van ott, s ha nem kell, akkor hogy törölhető.[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ sudo efibootmgr --disk /dev/nvme0n1 --part 1 --create --loader /EFI/Arch/grubx64.efi --label "Arch" --verbose
[sudo] noki jelszava:
Timeout: 0 seconds
BootOrder: 0001,2001,0002,3002,0003,2004,2002,0000
Boot0000* Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA BBS(HD,Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA,0x500)................+0.0....#0.0?0.0.................................X..z.......A................................%x...
Boot0002* ubuntu HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\ubuntu\shimx64.efi)RC
Boot0003* Windows Boot Manager HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...a................
Boot2001* EFI USB Device RC
Boot3002* Internal Hard Disk or Solid State Disk RC
Boot0001* Arch HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Arch\grubx64.efi)
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ efibootmgr -v
Boot0000* Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA BBS(HD,Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA,0x500)................+0.0....#0.0?0.0.................................X..z.......A................................%x...
Boot0001* Arch HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Arch\grubx64.efi)
Boot0002* ubuntu HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\ubuntu\shimx64.efi)RC
Boot0003* Windows Boot Manager HD(1,GPT,074cea58-d9ed-47cd-a2cd-4d65c4163df7,0x800,0x32000)/File(\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi)WINDOWS.........x...B.C.D.O.B.J.E.C.T.=.{.9.d.e.a.8.6.2.c.-.5.c.d.d.-.4.e.7.0.-.a.c.c.1.-.f.3.2.b.3.4.4.d.4.7.9.5.}...a................
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$
-
csixy
addikt
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
nvme0n1 259:0 0 476,9G 0 disk
├─nvme0n1p1 259:1 0 100M 0 part /boot/efi
├─nvme0n1p2 259:2 0 16M 0 part
├─nvme0n1p3 259:3 0 155,4G 0 part
├─nvme0n1p4 259:4 0 506M 0 part
├─nvme0n1p5 259:5 0 155,5G 0 part
├─nvme0n1p6 259:6 0 156G 0 part /
└─nvme0n1p7 259:7 0 9,4G 0 part [SWAP]
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ sudo fdisk -l
[sudo] noki jelszava:
Disk /dev/nvme0n1: 476,94 GiB, 512110190592 bytes, 1000215216 sectors
Disk model: KBG30ZMV512G KIOXIA
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 42D183DC-B6B1-42E6-AB00-A5104B4E453F
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 2048 206847 204800 100M EFI System
/dev/nvme0n1p2 206848 239615 32768 16M Microsoft reserved
/dev/nvme0n1p3 239616 326148796 325909181 155,4G Microsoft basic data
/dev/nvme0n1p4 326150144 327186431 1036288 506M Windows recovery environment
/dev/nvme0n1p5 327188480 653295615 326107136 155,5G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p6 653295616 980451327 327155712 156G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p7 980451328 1000214527 19763200 9,4G Linux lapozó
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Igen pedig először működött és a linux mint még most is működik párhuzamosan a windows bootjának a tönkretétele nélkül, ennek van egy efi fájlja a Microsoft\boot mappában és az valószinüleg egy átnevezett shimx64.efi, vagy arra mutat rá.
"Az efibootmgr kimenetedből nekem az jön le, hogy véletlenül MBR-rel particionáltad az adott meghajtót, vagy tévedésből egy másik, MBR-es meghajtód partíciójára hivatkozol (mert rosszat adsz meg az efibootmgr-nek)." ... Nem az egész masinában egy nvme lapka van , ott van alább a gparted képe . Ő a /dev/nvme0n1 ssd. Az efibootmgrnek a Gentoo efibootmgr wiki oldala alapján , annak mintájára adtam meg a paramétereket. Nem lehet hogy az a baj, hogy nekem a sudo efibootmgr -c -L "Grub_arch" -l '\EFI\Arch\grubx64.efi' szöveg helyett a sudo efibootmgr -c -L "Grub_arch" -l '\efi\EFI\Arch\grubx64.efi' szöveget kellene írnom ?
Kitakaríthatom szerinted a BIOS flashelés után az EFI mappában felejtett HP mappát, az nemigen kell oda.
Mindjájrt nézem az lsblk és fdisk -l kimenetet. Addig is köszi!
-
csixy
addikt
"hogy a “Customized Boot” opciót át kell állítani még bootolás előtt a grafikus UEFI-ben erre: \EFI\grub\grubx64.efi " Sajnos ebben a BIOS-ban nincs ilyen opció.
-
csixy
addikt
Az a baj , hogy ha meg akarom csináltatni a bootmenü pontot az efibootmgr progival akkor az arch partícióját MBR-nek teszi be GPT helyett és újraindítás után pedig luxálja.
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$ sudo efibootmgr -c -L "Grub_arch" -l '\EFI\Arch\grubx64.efi'
Boot0000* Internal Hard Drive - KBG30ZMV512G KIOXIA
Boot0002* ubuntu
Boot0003* Windows Boot Manager
Boot2001* EFI USB Device
Boot3002* Internal Hard Disk or Solid State Disk
Boot0001* Grub_arch
Boot0001* Grub_arch HD(1,MBR,0x0,0x2000,0xee2000)/File(\EFI\Arch\grubx64.efi)
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Szóval tudom a "BIOS" bootmenüből bootolni a windowst és a linux mintet.
Az Arch bootolható a "Boot from efi file" bootmenü sorból, elnavigálván a .../Arch/grubx64.efi , vagy a .../Boot/bootx64.efi fájlig és arra kattintva indul az arch grubmenüje és bootol az arch.
Tanácsodra frissítettem a HP 250 g7-es noti biosát F23-ról F35-re , a frász majd ki tört. Furi módon ez a noti linuxxal jött ki, de csak windowsból lehetett frissíteni a biosát. A BIOS-ban semmi változást nem tapasztaltam.
A frissítő flashelő hagyott egy HP mappa szemetet (?) az EFI mappában. Ezt benne hagyjam?
/boot/efi/EFI/
├── Arch
│ └── grubx64.efi
├── Boot
│ ├── bootx64.efi
│ ├── fbx64.efi
│ └── mmx64.efi
├── HP
│ ├── BIOS
│ ├── BIOSUpdate
│ └── DEVFW
├── Microsoft
│ ├── Boot
│ └── Recovery
└── ubuntu
├── BOOTX64.CSV
├── grub.cfg
├── grubx64.efi
├── mmx64.efi
└── shimx64.efi/boot/efi/EFI/HP/
├── BIOS
│ ├── Current
│ │ ├── 08532.bin
│ │ └── 08532.sig
│ ├── New
│ │ └── 08532.s12
│ └── Previous
├── BIOSUpdate
│ ├── BiosMgmt32.efi
│ ├── BiosMgmt32.s09
│ ├── BiosMgmt32.s12
│ ├── BiosMgmt32.s14
│ ├── BiosMgmt.efi
│ ├── BiosMgmt.s09
│ ├── BiosMgmt.s12
│ ├── BiosMgmt.s14
│ ├── CryptRSA32.efi
│ ├── CryptRSA.efi
│ ├── HpBiosMgmt32.efi
│ ├── HpBiosMgmt32.s09
│ ├── HpBiosMgmt32.s12
│ ├── HpBiosMgmt32.s14
│ ├── HpBiosMgmt.efi
│ ├── HpBiosMgmt.s09
│ ├── HpBiosMgmt.s12
│ ├── HpBiosMgmt.s14
│ ├── HpBiosUpdate32.efi
│ ├── HpBiosUpdate32.s09
│ ├── HpBiosUpdate32.s12
│ ├── HpBiosUpdate32.s14
│ ├── HpBiosUpdate.dll
│ ├── HpBiosUpdate.efi
│ ├── HpBiosUpdate.log
│ ├── HpBiosUpdate.s09
│ ├── HpBiosUpdate.s12
│ └── HpBiosUpdate.s14
└── DEVFW
├── Current
├── DevFwUpdate32.efi
├── DevFwUpdate32.s12
├── DevFwUpdate.efi
├── DevFwUpdate.s12
├── HpDevFwUpdate32.efi
├── HpDevFwUpdate32.s12
├── HpDevFwUpdate.efi
├── HpDevFwUpdate.log
├── HpDevFwUpdate.s12
├── New
├── Previous
├── ReadMe.txt
└── ReleaseNote.txtés itt van a kimenete a
BootOrder: 2001,0002,3002,0003,2004,2002,0000
[noki@pista-hp250g7notebookpc ~]$Nem tudom, hogy van-e jelentősége , de egy nvme lapka az ssd benne.
-
csixy
addikt
Ugyan már nincs mit. Én valahogy ezt az etapot leküzdöttem már jó időben előre. Csak elképzelem, ahogy a 80-éves körüli kollégám ma bemenvén az munkahelyére ma már el olvassa ezt az emailt és nagy élvezettel elkezd telefonálgatni, excel értő embert keresni ...Nagyon érdekes. Nekem felért egy továbbképzéssel.
-
csixy
addikt
"Csalódtunk benned," Nem erről van szó. Hétvégén telefonálgattam a körorvosi COVID kampányoltások miatt a pacientúrámmal és töltögettem a táblázatokat. Egyébként libre office programot használtam (mindig azt telepítek a windowsba is). Csak excel formátumba mentettem. De túl fürge voltam mert amikor azt hittem, hogy kész vagyok , akkor kaptam még egy táblázatot, amibe 3 újabb adattartalom kellett, ettől jött belőlem néhány cikornya és kezdhettem újra a telefonálgatást és csinálhattam egy másik táblázatot. Elszórakoztam vele egy hétvégét. A továbbképzések tehát autodidakta módon történtek.
-
csixy
addikt
Most kicsit törött vagyok, mert hétvégén megvolt az autodidakta excel továbbképzésem és a telefonközpontos kiképzésem , mert szerveztem a "10 +6"-ot, de legalább rájöttem , hogy kell xlsx-be fejlécet csinálni. Majd előveszem pár nap múlva azt a lapost és felteszem , amiket mondtál.Köszi. Arról van szó, hogy a bios-os bootmenüben nincs benne a telepített arch, de a "Boot from EFI file" menüpntot választva ha elnavigálok a ...Arch/grubx64.efi vagy ... Boot/bootx64.efi fájlhoz és azt indítom akkor bebootol az Arch. ... Megpróbálok akkor egyelőre csinálni egy Grub mappát oda és belemásolom a grubx64.efi fájlt az Arch mappából és az efibootmgr progival megtanítani neki a .../Grub/grubx64.efi fájlt és úgy hátha visszateszi a boot menübe.
-
csixy
addikt
Az arch wikiben olvastam, hogy a HP laposok, a linux és az uefi boot nem nagyon szeretik egymást, ill nagyon szigorúam meg van szabva, hogy mint lehet ..., amiből egy szót sem értek. Tény viszont, hogy hibátlanul feltelepült a calam-arch linuxom, szép sora volt a "bios" menüben is a HP250 G7-es laposon. Aztán próbáltam egy USB-s vinyóra is felrakni ugyanazt az arch linuxot azon a gépen és valahogy kiütődött a gépre telepített arhchom "BIOS"-os boot menü sora, s azóta csak efi filéből tudom indítani vagy a grubx64.efi, vagy bootx64.efi fájlt, mindkettő elindatja az arch linuxom, de bárhogy bütykölök az efibootmgr programmal, sehogy se sikerül visszacsinálni a szép bootmenüs "BIOS" sort. Telepítsem újra az egészet?
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz jimmy399 #7691 üzenetére
Állítólag azért kell mert ennek a segítségével tud a saját helyével hely szűkében boldogulni. Tehát mintha egy parkolóházban lenne egy virtuális tolatósarok, ami mindig pontosan ott terem ahová be akar valaki tolatni átmenetileg.
-
csixy
addikt
válasz jimmy399 #7687 üzenetére
Az sda3-at ne bántsad, hagyd változatlanul és közvetlenül az sda4 előtt maradjon. Az sda4 túlsó végéből lecsíphetsz az új EFI partíció számára, de szerintem elég annak 512 megabájt is bőven. Költöztetés után lehet, hogy kell majd BCD javítás.Ha zavar a megszüntetett sda2 helye, akkor inkább terjeszd ki rá az sda1-et. Átmenetileg a biztonság kedvéért valami hülye flaggel megpróbálhatod elrejteni a tartaléknak hagyott eredeti EFI partíciót és majd ha jól működik az új, akkor töröljed csak.
-
csixy
addikt
válasz jimmy399 #7685 üzenetére
Ha a windosból átméretezed a C: partíciót egy picit kisebbre, majd Gparteddel move-olod hátrébb , akkor utána meglehetősen nehéz a 16 megabájtos MSR partíciót hátrébb tolni, ezután tudnád megnagyobbítani az EFI partíciót, de félő, hogy mindezek után még BCD boot javításra lesz szükség. Járható út , de nehéz. Én már egyszer korábban megcsináltam így valahogy. Ha van elég időd , akkor újratelepítéssel elegánsabban könnyedébben meg lehet csinálni. Gparteddel csinálsz a GPT diskre 3 partíciót , az első egy akkora partíció amekkorával nagyobbra szeretnéd majdan növelni az EFI partíciót. Ezt formázd meg mondjuk ext2-re. A második partíció akkora legyen , amennyi helyet a windowsnak szánsz. A maradék helyet foglald le a linuxnak és formázd ext4-re például. Most töröld a második partíciót. Szállj ki a Gpartedből. Most indítsd a windows telepítőt és mutasd meg neki a szabad helyet, hogy oda parancsoljon befáradni. Már van egy működő windowsod. Most a live linux Gparteddel töröld az első ext2-es partíciót. Move-old előre a 399, vagy 400 megabájtos, vagy mittomén mekkora recovery partícióját a windowsnak. Terjeszd ki az EFI partíciót. Szállj ki. Próbáld bebootolni a windowst. Vagy sikerül vagy nem. Ha nem sikerül , akkor BCD bootjavítás kell és menni fog a vindows. Most következhet izlésed szerint a linux telepítése az eredetileg harmadik partíció helyére.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz vargalex #7656 üzenetére
Egyébként néha a windows használata segít megtalálni szépen szólva egy kiskaput. Itt egy példa egy régi híres tool kiváltására fritzbox ügyben és így még sokkal gyorsabb is a folyamat, nincs benne annyi kavarc, mint ami a régi toolban volt. [link]
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz vargalex #7656 üzenetére
Köszönöm. Ha legközelebb ilyesmire lesz szükségem utána fogok keresni linux vonalon. Csak a neten mindig a windowsos leírást lehetett megtalálni anno. Logikus, hogy linuxszal jobban kell működjön a buherálás, hiszen a végén a cél a vas szintjén mindig linux.
Frawly #7655 : Az is érdekes hogy linuxon sokkal gyorsabb a betömörítés folyamata, vagy a szoftverek telepítése wine alá, mint windowson.
-
csixy
addikt
A levelezési szokásaimon fogok változtatani. Outlookos címem van és a windows postát szoktam használni, de be tudom konfigolni a thunderboardot és az evolutiont is.
A régebbi műholdas műsorvételben párhuzamos port és jtag kellett ahhoz hogy a patchelt firmware felmenjen bizonyos vasakra. Ha véletlenül dupla bootszekvenciát nyomok egy TP-link routerre, akkor azt soros port segítségével lehetett újra flashelni. A Tenda N80-as routeremből soros port segítségével sikerült Asus RTN 66U klónt csinálni Tomato Shibbi firmmel 64K NVRAM-mal. [link] . Az IrfanView nekem nagyon kézre áll. A megfelelő képdarabot ki tudom vágni, átméretezni és Be tudom tömöríteni Jpegként újabban 1024 kilobájt fájlméret alá ,régebben 512, vagy 256 kilobájt alá kellett gyűrni(ezt a betömörítést nem tudja az XnView).Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Akkor nincs harag? Szeretem a linuxot és az Irfan View programot. Az XnView a töredékét sem tudja az előzőnek. Ez van. Szeretem a csillogós kényelmet és mégis szimpatikusabb a rolling a Mint -től. Ha lehet linuxot használok, de vannak programok, amik csak egy soros porttal bíró windowsos gépen , vagy mások párhuzamos porton mennek windowson. Fura módon levelezni windowson szeretek.
-
csixy
addikt
Dehogy ragadtam le! Van egy ragyogó program és működik linuxon is , legalábbis nekem . Ennyi! Ez nem visszalépés.
Nem a linux a lényeg , nem az a cél, az csak egy eszköz.
Nekem az irfan view a lényeg. Hol itt a probléma? Nincs más, ami helyettesíteni tudná. Itt a linux és használom. Örülök neki.Az öreg 9 éves i5-ös színlegacy masinámon először csakazért is GPT lemezen akartam a legacy rendszert használni a biztonság és a kényelem miatt, amit a linuxok tudnának is, de a windows nem. Emiatt visszatértem az MBR partíciós táblához. Felment a windows és két hétig kínlódtam (utólag már látom, hogy a x@r hálózati wifis ellátottság miatt , mert többnyire munka közben gyötörtem vele magam), hogy a piciny tudásommal egy jó rolling tiszta arch telepítést toljak mellé és a végén sikerült. Viszont nekem követelmény az Irfan View.Vállalom a megkövezést.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Kikommenteltem a multilib testing repót és persze a multilib maradt és meggyógyult a problemma. Köszönöm !
-
csixy
addikt
igen és a multilib testing is.
#7644 májkimiki : kizárom a multilib testinget és a multilibet is, ezután újraindítom és utána megint megengedem a multilib tárolót és újraindítom, hátha.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Flatpakot csak nem fogok azért ide beszemetelni.
-
csixy
addikt
Igen !
Calam-arch scripttel lett feltéve egy sallangmentes arch xfce, majd abból egy cinnamon.
Nem bírom ki IrfanView nélkül. Az XnView soványka nekem.
Gondolom a pikaurral is ez történne.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Köszönöm, nem adtam fel végleg.
Az Arco D telepítése közben ki lehetett választani a cinnamont. Fel is rakta. De első indításkor egy tiritarka konzolba jutottam csak. Majd legközelebb nekiugrok egy másik vason. De ezt most sikerült kicsillivillizni a fiamnak. Holnap visszaadom neki. Kb nyolc éves Sony Vaio. Hibátlan rajta a Mint cinnamon és hibátlan a win 10 home színtiszta driverekkel. Még egy nem melegedős tápot kéne hozzá keríteni.Májmiki: Köszönöm , tetszik. Neki megyek még majd a problémának.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #7611 üzenetére
Köszi a sok segítséget. Feladtam. Az Arco D egyből enged cinnamot telepíteni, de én csak azt a másfél fehér cetlinyi ablakezelőt tudtam benne elindítani. Marad egyenlőre a LM20Uljana. Ez van.
-
csixy
addikt
Na ez nem jött össze. Először a grubot kellett javítanom boot repair diskkel. Utána meg a jelszavammal nem enged be. Ugyanazt a jelszót állítottam be a usernek is meg a rootnak is. Jelszókezelőt meg nem tettem fel. Na lássuk az arco d-t.
-
-
csixy
addikt
Köszi, igazatok van. Csak 63 éves fejjel már egy kicsit nehéz, de mindenképp rollingot akarok. Szerettem az antergos kényelmét, abban még a saját repo sem volt annyira zavaró. Na meg cinnamon természetesen. Ez a reborn, majdnem jó lenne nekem, csak minek bele a saját repó, azért nem tetszik. Az endeavour meg azt sem tudja hogy épp melyik meghajtón jár. Sima archot meg nincs türelmem végigküzdeni. A barkácsolós ablakkezelőket sem nekem találták ki.Tehát marad a Magyarch, vagy az Arco D. Az Arco B, meg a Garuda annyira ki van tömve, hogy az már nekem sem kell. A manjaro meg a grub hülyeségeivel tapos a gyomromba.Tehát most magyarch és lehet majd arco D. Köszi a tanácsokért mindkettőtöknek. Na gyere ventoy, hajrá!
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Na megnézem az arco linuxot, meghallgatván Frawly tanár úr tanácsát.
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #7599 üzenetére
Yay és pikaur van benne.
A cinnamonos menüben van benne a flatpak installer egy rebornos csinálmány, ami együtt indul a rendszerrel és fel akarja rakni a repóit, de le lehet tiltani az indulását. Ezt szeretném még kivakarni a főmenüből de már késő, mert a reborn repót kikommenteltem a pacman.conf-ban, sőt utána a Pace repo customizer progival még ki is töröltem. . szóval lehet, hogy megnézem a magyarch-ot, de attól meg kék görcsöt fog kapni az orcám, már tudom előre.[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
A grub2 témabajt sikerült meggyógyítani. Még a Flatpak Installert kell kivakarnom valahogy a főmenü adminisztrációs programcsoportjából. Meg a képernyőmentést kell visszaszerkeszteni valahonnan.
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #7590 üzenetére
Talán sikerült kiszedni a RebornOS repót és egyéb dolgait az archomból. Persze nyomok fel-felbukkannak. A legnagyobb csúnyaság jelenleg az, hogy bootolás közben grub2 témát hiányol, de aztán tovább megy és eljutok egy egyszerűbb grub menühöz és bebootol a rendszer. Közben a lightdm beléptető ablak is egyszerűbb lett. Ha valami grub2 témát felraknék, akkor meg lehetne szabadulni a bootolás közbeni hibajelektől?
-
csixy
addikt
válasz #63718632 #7588 üzenetére
Köszönöm szépen, megcsinálom így, ahogy mondtad a rebornból gyalulgatva. Magyarch-al már korábban próbálkoztam, de az nincs annyira összereszelve, sok barkácsolni való van rajta telepítés után. Nekem még az sok. Marad egyenlőre a kipucolt reborn, ha utólag fájlal valami applikációt, hogy nem tudja frissíteni repó probléma miatt, akkor majd azt gondolom pacmannal kitakarítom.
-
csixy
addikt
Sziasztok. BUÉK
A fiam gépére kívánsága szerint került egy win10 és mellé egy reborn os , mivel én még mindig nem tudok tisztán arch linuxot telepíteni. Azt szeretném kérdezni, hogy mit kell belőle kitakarítani és hogyan, hogy csak az arch maradjon a rebornból.Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
csixy
addikt
Meg, ha már kiszolgál, akkor kiszolgálhatna jobban is. A reborn os például szinte teljes distrot ad a magamféle buta user kezébe.
[ Szerkesztve ]
-
csixy
addikt
Az Epson L365-ös nyomtatóm fixen lóg a 192.168.2.22 IP címen. A mint és a rebornos (arch) is helyesen felismeri hálózatos nyomtatóként. A LMint Helyesen feltelepíti és működik, a rebornos is majdnem ugyanúgy felrakja, de nem működik mert mindig azt írja ki, hogy " Lehet hogy az Epson blablabla ... nyomtató nincs csatlakoztatva". Hogy lehet ezt meggyógyítani?
-
csixy
addikt
válasz Shyciii #6620 üzenetére
Szerintem az fstabban át kell írni, hogy az efi partíció hova mountolódjon ( /boot), és a két rendszer miatt az efi partíción mappákba kell pakolászni a szükséges fájlokat, hogy a két rendszer ne keveredjen egymással, bár valószinüleg nem lesznek benne tök azonos nevű fájlok. Ekkor már az Arch mintájára meg tudod csinálni a debian systemd bootját is. Ki lesz tömve sajnos így az efi partíció. De a debián ezután is a grub szerint fogja kernelfrissítéskor a fájljait pakolászni és neked sk kell majd ezek után az efi mappába bevongálgatni a szükséges dolgokat sajnos. Egy rendszer systemd bootja tehát csodás és nagyszerű tud lenni, ha eleve úgy van telepítve, két rendszer viszont már zavarja egymást. Két rendszer esetén már a grub sokkal elegánsabban és egymástr nem zavarva tud működni.
-
csixy
addikt
Sok bug volt mostanában az új csomagoknál, vagy a tárolókkal volt gond? Napok óta próbáltam rebornost telepíteni, de a telepítő állandóan elszállt különböző hibajelenségek közepette. Ma végre sikerült ugyanazt a pendrájvot használva felvarázsolni egy rendszert.
-
csixy
addikt
Lehet hogy ezt inkább a kezdő topicba kellett volna tenni, de ez most épp egy RebornOS. Az lenne a kérdésem, hogy a kezdőképernyőn a Root jelszó bekérőt (ami nekem nincs is, mert sudozok) hogy lehet kiirtani?
-
-
csixy
addikt
Sziasztok újra! Telepítettem egy Archlab linuxot. Lenne egy kérdésem. A kezdő topicban nem sikerült választ kapnom. Szóval , Telepítettem cinnamont is és xfce4-et is. Cinnamonba vagyok beléptetve. Lightdm-et használok, de csak a cinnamonba enged be , s az xfce4-et mint lehetőséget nem találom a Lightdm panelján. Hogy lehet ezt gyógyítani?
-
csixy
addikt
Egy LTS kerneles Arco linuxot telepítettem és így sajnos az lts kernel indul automatikusan. Hogy lehet megcserélni, hogy a fresh kernel induljon egyből és csak tartaléknak maradjon az lts kernel? ... Grubos bootja van egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
-
csixy
addikt
Én Plasmát telepítettem belőle. Nem volt olyan egyszerű, mint más linuxok telepítésekor történtek a dolgok. Nekem is többször kifagyott a telepítő és mindent újra kellett kezdeni az elejétől, de mindig egy kicsit tovább jutottam a folyamattal és végül mégis összejött. Úgy éreztem, mintha valahová a netre elmentené az addigi küszködésem eredményét.
-
csixy
addikt
Feltelepítettem valahová egy Linix Mint Debian Editiont és ezután a https://www.linux-live.org/ oldalról származó legújabb stabil 2.1-es script segítségével egy ugyanolyan szerkezetű live iso-t csináltam belőle mint a Thomas Matejicek féle Slax , majd a felmountolt iso-ból a linux nevű mappát , amit egyébként a Slax-ban slaxnak hívnak átmásoltam egy Ext4-es partícióra és megtanítottam systemd-vel bootolódni.
Még pár link:
link1
link2[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest