Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Windows 11
- Facebook és Messenger
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- ASUS routerek
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Vivaldi (böngésző)
- Netflix
-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Nem értem pontosan a problémát. Mi az a szép sor? Ezt kéne tisztázni, utána talán meg tudom mondani, hogy hogyan kell felparaméterezni az efibootmgr progit.
A pontos leírás után mindjárt beközölhetsz egy teljes efibootmgr -v kimenetet is, annyival előrébb leszünk.
Ami a HP-t és az UEFI bootot illeti, ez egy ismert tény, ezt már többször leírtam ubyegonnak is, hogy miért nem bootol neki a Mint Cinnamonja, nem azért, mert az UEFI bootolás szar, hanem a HP az UEFI BIOS-ban lefixálta, hogy csak mindenképp a \EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi fájlból bootoljon, akkor is, ha van máshova mutató bootbejegyzés. Ez a HP görénysége, el akarták lehetetleníteni mindennek a bootolását, ami nem Microsoft Windows.
Erre, ahogy az Arch Wiki vonatkozó cikke is írja, két megoldás van. Az első, hogy a “Customized Boot” opciót át kell állítani még bootolás előtt a grafikus UEFI-ben erre:
\EFI\grub\grubx64.efiDe ez a módszer csak a legfrissebb HP UEFI-knél működik, BIOS-t kell hozzá frissíteni. Helyesebben pongyolán továbbra is BIOS frissítésnek hívja ezt mindenki, de valójában UEFI firmware frissítés lenne a szakszerű neve, a modern gépeken jó régóta nincs BIOS, ha az UEFI támogat is legacy BIOS módot, már azt is csak emulációval, nem valódi BIOS formájában.
A másik módszer meg elérhetővé tenni a GRUB (vagy a kernel, vagy egyéb linuxos bootmanager) indítóját azon a néven, amit a HP UEFI-je fixen tartalmaz, így a HP azt fogja hinni, hogy Windowst indítasz. Ehhez ezeket az utasításokat kell kiadni GRUB-hoz:
mkdir -p $MOUNTPOINT/EFI/Microsoft/Boot
cp $MOUNTPOINT/EFI/grub/grubx64.efi $MOUNTPOINT/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efiA $MOUNTPOINT változót előtte ellenőrizni kell, hogy a megfelelő helyre mutasson (pl. /boot), vagy egyből átjavítani a jó elérési útra. Ezzel a második, más néven átmásolós módszerrel mindenképp lehet bootolni, egy hátránya van, ha Windows dualbootot akarsz, akkor azt ellehetetleníti.
Azt is meg kell jegyezni, hogy ezt nem csak a HP csinálja, a HUP-on két user is jelezte ugyanezt a problémát, az egyik egy Acer Aspire netbookon, a másik valami noname x86-os táblagépen, már nem emlékszem a márkára, csak hogy valami ismeretlen márka volt. Persze attól még hogy többen is csinálják, nem kéne a gyártóknak ezzel kavarni, mert így a usereknek nem lesz bizadalma az UEFI bootásnál, és örök világvégéig fogják erőltetni az MBR legacy BIOS bootolást, aminek semmi értelme.
Egy fontos dolog: az efibootmgr paranccsal óvatosan szabad csak vitézkedni. Ugyanis előfordulhat, hogy ha rosszul van megadva egy kapcsoló, akkor az összes meglévő bootbejegyzést törli az UEFI NVRAM-ból vagy csak az aktuális bejegyzést teszi bele, ha az meg nem jó, akkor bootolhatatlan lesz a gép, és előfordulhat, hogy még egy USB-s pendrive-ról se fog bootolni, ha nincs az EUFI menüjében egy Restore Defaults opció a bootrésznél. Erre nagyon kell figyelni, mert nagyot lehet vele szopni, általában mindig van rá megoldás, de lehet nehéz tető alá hozni. Én ebbe a régi ThinkPad-emen belefutottam, mákom volt, hogy volt Restore Defaults opció, ha nem lett volna, akkor is meg tudtam volna oldani valami kényszerített firmware-frissítéssel, de oltári szívás lett volna.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows 11
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Renault, Dacia topik
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Robogó, kismotor
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest