- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
- Bitcoint követelnek a svájci jegybankba
- Windows 11
- Bittorrent topik
- Sweet.tv - internetes TV
- VoIP telefonálás
- Felhő alapú adattárolás (Dropbox, stb.)
- TP-LINK routerek
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
Sokat érsz a várakozással, ha a gyárak nem bírják a termelést. A lényeg az lenne, hogy mindenki annyit vegyen ami 1 hónapra elég. Ne fél évnyi cuccot vásároljanak be.
Aldiban ma előttem egy TELJES bevásárlókocsi tele volt pakolva macskaeledellel. Szerintem 1 éves adag - kivéve ha nem menhelyet üzemeltet (bár azok szerintem nem Aldiból vásárolnak).freeknight: fizetés napot várták sokan, emiatt nem lehet haragudni rájuk.
-
A kézfertőtlenítők kifosztásával kapcsolatban:
Mire jó a kézfertőtlenítő? És a kézmosás?
Kirsten Bell amerikai színésznő (Gossip Girl, Jégvarázs, Hősök) rendkívül nagy szolgálatot tett mindenkinek azzal, hogy az Instagramon megosztott néhány, különböző ideig mosott képről készített UV-felvételt. Ezekből nyilvánvaló, hogy a félperces kézmosás gyakorlatilag minden kórokozót eltávolít.
-
Amur
addikt
"mivel Amerikában vagyunk, felpörgött a fegyvervásárlási kedv is, az egyik fegyverboltban órákon keresztül kellett várni a kiszolgálásra, a fegyverbolt előtt kialakult sorhoz még egy büfékocsi is odatelepült. Az egyik vásárló a lapnak azt mondta, még sosem vett fegyvert, de most akar egy Glockot (kézifegyvert), hogy meg tudja védeni a családját, ha félelmetesre fordul a helyzet."
Most olvasom a Reddit-en hogy Chicago lesz az új gócpont, mert az ottlakók konkrétan tesznek az egészre, Szent patrick tiszteletére tömegesen kocsmáznak, énekelve csoportosan vonulnak az utcákon(mondanom sem kell full részegen-lehet fertötlenítenek belülről valami jófajta whiskyvel). Mindenesetre azt írja a posztoló amerikai hogy a boltok kiürítve(wc papír elsők között fogyott ott is el)ő csak kenyérért ment, de csak üres boltot talált.Az üzletben kesztyűben szolgálta ki az egyik eladó(a 10ből csak rajta volt)
Ő úgy látja(ez szimpatikus megjegyzés) hogy Trumpnak nem európát kellene hibáztatni, mert közben elbagatelizál mindent "itthon", hanem figyelni pl. chicagora, hogy ne legyen második olaszország belőle.. Ja és rengeteg európai is érkezett St.Patty's-ra..(gondolom írek? Ez nem derült ki, de náluk nagy ünnep ez ha jól tudom)
Visszatérve kishazánkra, én kereskedelemben dolgozom, és azt láttam hogy tegnap családostul shoppingoltak, vitték a nagyit is a tömegbe meg a gyerekeket..Ennyit arról hogy figyeljünk egymásra..ha még családon belül sem veszik komolyan..Nem tudom meddig tart a pánikvásárlás, és mikor fordul át a vásárlástól való pánikra..mert egyelőre még nem félnek a tömegtől az emberek(itt keleten-én -is- szabolcsi vagyok) Pedig kellene félni! Közel a román, ukrán, szlovák határ is, a pár napos határzárak előtt volt rendesen mozgás. Szokásuk ide járni gyógyszerekért, főleg az ukránoknak,románoknak.
Egyik ukrán törzsvevőnk tegnap is volt. Kérdeztem hogy te? Nem lezárták már a határt?
Erre ő: korábban átjött, és ittmaradt egy kicsit még vásárolni, majd most megy vissza.. -
-
radi8tor
MODERÁTOR
Majka nagy hangulatkeltő. 100 db maszkot vett 38000-ért. Ha neki megért 380 Ft-ot darabja, akkor ne csináljon úgy mintha nem ismerné a kereskedelem fogalmát.
Januárban még kb 50 Ft volt darabja, azóta akadozik a beszállítás, emelkednek az alapanyagok árai, stb.
Azzal, hogy ő vett 100 db maszkot csak a hiányt fokozza. (mellesleg ez a fajta maszk kb semmit sem ér - max annyit hogy nem tudod piszkálni a kezeddel a szádat). -
myckey
veterán
Én is azt követem, ami az összefoglalóban is szerepel.
Az általad mutatott statisztikát.
Ezt egész jól frissül, kavarodás sincs.Tegnap is "nehezen" értettük meg egymást kollégával, mert ne megy helyet néztünk.
De sztm nem meglepő.
Nem vagyunk egyformák....van mindenféle emberi természet. -
Top cat
addikt
Ha ez a kép valódi akkor elég elszomorító!
-
VinoRosso
veterán
Rossz definíció. Nem x betegből y elhunyt, hanem elhunyt/(felépült+elhunyt).
Mutatom hol a hiba a gondolatmenetedben.Van egy pakli kártya, az egyszerűség kedvéért 100 lapos:
A pakliban kétféle lap van, az egyikre az van írva, hogy élő(É) a másikra az, hogy halott(H). Minden kártya fejjel lefelé van, így nem lehet látni mi van ráírva. Azt nem tudjuk, hogy a 100-ból hány darabon van É és hány darabon van H.
A feladat az, hogy találjuk ki, hány darabon van H.1) Húzol egyetlen egy(!) lapot legyen mondjuk H lap. Kijelenthető ez alapján, hogy a maradék 99 darab az É lap? Nyilván hülyeség lenne kijelenteni, hiszen a maradék 99-ből akár mindegyik lehet H, mivel a 99 az ismeretlen lap.A te gondolatmeneted mégis ezt csinálja, az ismeretlen lapokat ismertként kezeli.
2) Hogy lehet akkor helyesen számolni? Úgy hogy húzunk még egy lapot, és odatesszük az előző húzás mellé. Aztán húzunk még egyet és még egyet és így tovább és szétszortírozzuk É és H szerint és megnézzük, hogy a két szám hogyan aránylik egymáshoz.
Tegyük fel húzunk 20-at és a lapok fele H és fele É. Milyen arányszámot sejtet ez? Nyilván azt, hogy a H aránya 50% a pakliban vagyis arra számítunk hogy a 100 lapból 50 darabon lesz H.
Milyen számot kapnánk abban az esetben ha az 1)-es pont szerinti logikával számolnánk?
Húztunk 10 darab H-t 100 lap van a pakliban 10/100=10% >> HIBA
Ugyanezt a hibát(vagy inkább csalást) követik el a korábban említett mortalitási számokkal előhozakodó statisztikák.
A pakli lapjainak a száma a megbetegedések száma, a kártya értéke (É vagy H) az pedig a betegség kimenetele. Az ismeretlen lapok azok a fertőzöttek aminél a betegség kimenetele még nem ismert. Lehet meghalnak, lehet életben maradnak, ezért őket nem lehet úgy számításba venni mintha életben maradnának. Amit lehet hasonlítani egymáshoz azok az ismert kimenetelek, vagyis a felépülők számának és a halottak számának az összege.
Tehát a helyes számolás:halottak száma/összes ismert kimenetel
nem pedig:
halottak száma/összes megbetegedés
-
őstag
őstag
-
őstag
őstag
Csak nálad az x az a regisztrált betegek száma. Már többször leírta, hogy ez miért nem lesz igaz a végén.
Nála pedig az x a már lezárult esetek száma. De ez sem ilyen arányú lesz a végén, mert a gyógyulás hosszabb ideig tart, így adott ponton arányaiban több a halálos áldozatok száma, mint a végén lesz.
Ezek alapján felesleges számolgatni. Az így kapott számokon pedig nem sok értelme van vitatkozni. -
VinoRosso
veterán
Azt nem is értem hogy jön ide a gyógyultak száma. A gyógyultaknak semmi köze a mortalitási adatokhoz.
Akkor ezek szerint nem érted, hogy mi a mortalitási ráta. Nagyon is van köze a gyógyultaknak a mortalitási rátához. Szerintem teljesen érthetően leírtam:
Nem tudom miért megy ennyire nehezen egy ennyire egyszerű statisztika
megértése az embereknek, de ha ez egy ilyen fórumon ahol javarészt reál beállítottságú emberek vannak ilyen akkor nem csodálkozom, hogy trükköznek a statokkal. -
radi8tor
MODERÁTOR
Főnök azzal riogatott a héten minket nem felvásárlókat, hogy majd pórul járunk amikor az eladók kidőlnek a vírustól. Sokra megyünk azzal, ha tele vannak a boltok de nem lesz elérhető pénztáros...
Fecogame: azért mert tiszta karácsonyi nagy bevásárlást tartanak. Van aki karácsonykor is 1 karton cukorral áll a pénztárnál.
-
VinoRosso
veterán
Tévedés. Jelenleg is van adat arról hogy hányan épülnek fel, korábban írtam. Csak nem használják.
Az hibás számítás, ha a regisztrált esetet veszik figyelembe, hiszen a regisztráltakból lesznek halottak is, nem mind fog felépülni.
Ahogy most számolják az olyan, mintha országgyűlési választáson feldolgozás során úgy számolnák a kormányváltás esélyét, hogy vennék az ellenzékre leadott voksokat, ez x% aztán a fel nem dolgozottakat (össz-x) mind kormánypárti szavazatnak(y) vennék. De az arányt [x/(y+x)] csak a már feldolgozottakból szokás felállítani(azaz feldolgozott-x=y és nem össz-x), hiszen azokat ismerjük pontosan.
A koronavírus esetében a feldolgozott szavazatnak a halottak+felépültek száma felel meg a fel nem dolgozott szavazatnak meg az aktív fertőzöttek, tehát őket nem kéne számításba venni, és főleg nem úgy, hogy mindet gyógyultnak tekintjük. -
VinoRosso
veterán
De ez így is hibás számítás. A pontos halálozási adat ugye akkor lesz ismert amikor vége lesz a járványnak. Akkor pedig két érték marad csak az arány felállítására, hiszen valaki vagy kigyógyul vagy meghal más lehetőség nincs. Tehát ha a járvány végén a kigyógyultakat arányítják az elhunytakhoz, akkor járvány közben ezt miért nem így teszik?
-
-
csababarca
őstag
ott a jogszabály, el lehet olvasni. még idézték is.
egyébként nem a tanárok vannak emellett, de hidd el, a szülők ezt akarják. Én 4 napja folyamatos forró dróton vagyok az osztályomba járó gyerekek szüleivel, folyamatosan hívnak, számon kérnek, hogy miért nem zártuk még be a sulit.nálunk tanárok között megoszlik a vélemény.
nem támogatjuk, de nem is ellenezzük. eleve minket meg sem kérdeznek majd erről. -
PitLee
őstag
Lentebb volt már egy hasonló cikk, a múlt héten mikor volt az "Olasz meló" ?
Ennyi idő alatt "taknya-nyála" egybe lenne, ha bekapta volna, a másik, hogy a karantén nem a határnál van hanem a lakásán, "Pirospaíros" karanténban, így ha fertőzött is tovább engednék. -
Kiderült, miért lett drágább a védőmaszk
A BVOP közlése szerint a szájmaszkokat korábban nettó 7 forint 50 filléres egységáron értékesítették, jelenleg a koronavírus miatt megnövekedett kereslet és az alapanyag árának emelkedése miatt nettó 62 forint 50 fillér áron szállítják.
-
Örüljünk neki, hogy megúsztuk, később ért ide fertőző ember. Az a baj, hogy ha a többi ország tendenciáit nézzük, a statisztikákat nézve észrevételem szerint durván hetente egy nagyságrendet ugrik fel a fertőzöttek száma egy országban, azaz tizenakárhány fertőzöttből egy hét múlva már 100 lehet, két hét múlva 1000, három hét múlva 10000.
-
-
Kedden mi is vettünk asszonnyal 20kg lisztet és 15kg cukrot a helyi spárban
mert mind meghalunk. Itt Kalocsán egyelőre még nincs nyoma a pánikszerű vásárlásnak de előbb utóbb tuti itt is megbolondulnak majd a népek. Anyám is és anyós is benne van már a korban kocsi sincs alattuk így megvettük nekik már most a húsvéti sütihegyekhez való cuccokat mielőtt még a világvégére készülők pánikszerűen felvásárolnak mindent mi meg éhen maradunk. -
66zio
aktív tag
Hát beszarok komolyan....
Nem, nem szólt pontosan úgy. Konkrétan átkopiztam a hivatalos oldalról. Ez volt a cím. Ezt látta MINDENKI aki az oldalra ment. Semmi félrevezetés. Ezek szerint a hivatalos oldalon is uszítanak? Amúgy annyira vállalhatatlan volt, hogy le is szedték. Helyesen. Amúgy meg te uszítasz. Na, 1-1? Pont azért tettem offba mert arra reagáltam, ott volt a smiley is, hogy ez mekkora baromság. Akkor is ha az indok az, hogy így arányosan oszlanak meg a hívők.
De mostantól odafigyelek és csak is egész terjedelmében másolok be dolgokat. -
azbest
félisten
azért nem kell vakon hinni
és persze, ha mindenütt egyszerre tartanak misét, akkor talán megoszlik az érdeklődés. Ha meg felváltva, akkor vonul a tömeg egyházról-egyházra.
Bakker, épp most törölték a az oldalról pár másodperce. [link]
Már nincs kinn az a post.Lecserélték arra, hogy
" Az idősek figyelmét különösen felhívjuk, hogy ne menjenek olyan helyre, ahol sok ember van! Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket!" -
-
llax
senior tag
1. Szerintem az ilyen döntést hozó országok számoltak. Egy lassúbb lefutás következményei (emberélet, gazdaság, politika) vállalhatóbbak. Egy robbanásszerű terjedésnek még az esélyét is szeretnék elkerülni (az óvoda-iskola gyors és hatékony terjesztő lehet).
2. Valójában nem is olyan nagyon sokakat érint. Csak a nagyobb tesó és/vagy közeli nyugdíjas nagyszülő (egyéb segítő) nélküli, nem oktatási intézményi dolgozó, még kisebb tesó nélküli (gyes/gyed), dolgozó kisgyerekesek az érintettek.
-
Igazán nincs mit.
Az előbb lecsesztél, hogy a kényes kérdésekre nem válaszolok, erre te semmilyen választ nem adsz, csak beidézed, hogy mire mit írtam. Köszi, tudom, hogy mire írtam és hogy mit.
Továbbra is fenntartom, hogy ez a bergamói orvosos interjú bűzlik.Megtennéd hogy az érdemi felvetésekre is válaszolsz?
Leírom ide bővebben,hogy ne kelljen visszakeresni.Tehát. Bergamo egy kisváros olaszországban, 120000 lakossal. Ott van mellete mondjuk Milánó, Torino Velence, Bologna stb. szóval nem egy központi hely.
Az interjú készítésének idején (9-én lejent meg, feltételezem, hogy 8-án készült maga az interjú) kevesebb, mint 200 halott volt és kb. 5000 megbetegedés egész Olaszországban. Mennyi juthatott ebből Bergamóra? Tegyük fel, hogy a lakosságaránynál több, legyen mondjuk 5%. Az 10 halott és 250 beteg. Ugyan Bergamo nem a legnagyobb város, kb. Szeged méretű, Szegeden van 3 nagyobb kórház és tucatnyi klinika, nem tudom, Bergamoban mi a helyzet, de joggal feltételezem, hogy legalább kettő akad. Akkor a túlterhelt anesztesünk 5 halottal és 125 beteggel találkozott az interjú előttti két-három hétben. Nem tudom, lehet, hogy addig levelezőn járt be altatni, de ha személyesen is járt ott, akkor ennél jóval többel (nagyságrenddel többel) is találkoznia kellett eddig az elmúlt években influenzaszezonban.
Én elhiszem, hogy borzalmas állapotok vannak Bergamoban, de a fenti számok tükrében én továbbra is azt mondom, hogy a bergamói interjú minimum újságírói túlzásokkal van tele, de valószínűleg inkább kamu.Ezekre valami érdemi válaszod lenne?
-
Vesa
veterán
Mondjuk mert feltesznek egy kényes kérdést, amire nem értelmes, intelligens választ adnak, hanem kitépik erőszakkal a kérdező kezéből a mikrofont, majd elkezdenek valamit maszataolni arról, hogy nekik más dolguk is van mint kérdésekre válaszolni? Tényleg ilyen nehéz értelmezni?
-
Rive
veterán
A szezonális jelleg pillanatnyilag afféle utolsó szalmaszál.
Van olyan 'megfázás' amelyik szezonális jellegű, de van, amelyik nem.
Az, hogy ez milyen, nem ismert jelenleg.Mondjuk vannak olyan helyek, ahol már elég jó idő van, mégis terjed. Pl. a spanyol helyzet (20-25 fok nappal) nem túl biztató.
-
Gyakorlatilag ez az alibi a karanténtörekvések és az alap higiéniai szabályok leszarása mögött. Inkább bizonygatom a monológom, de b.szok otthonmaradni köhögős-göthösen, boltban szétkenem a taknyom mint eddig, stb - de tutinekemvanigazam.
#1828: olaszországban egy 15M lakosú régióban a járvány első 2 hetében 2-3x annyi embert ölt meg a kór, mint a kontinens összes terroristája az elmúlt 10év alatt egész €urópában. Végülis miaznekünk, nem is értem a médiahisztit...
-
törölt tag
Akkor sem hülyeség előre bevásárolni, ha nem lesz semmilyen járvány vagy áruhiány. Én nagyobb tételeket szoktam venni rizsből, halkonzervből, zabkásából, mert a folyamatos boltba futkosással csak az időmet baszom el, ráadásul eleve értékelhető infláció van, amire egy esetleges áruhiány csak rápakol.
Az hülyeség, ha olyan kajákat készletezel, amiket amúgy nem eszel, vagy nem is igen tudsz vele mit kezdeni. Pl cukros liszt -
Polllen
nagyúr
1-2 hétre be lehet vásárolni olyan élelmiszerből, ami évekig eláll.
Jelen helyzetben bármelyikünk kerülhet olyan szituációba, hogy megkérik 2 hétig maradjon otthon. Nyilván ilyenkor a családra is ez vonatkozik. Ha van családtag, aki bedobja a kaját, az jó, de ha nincs, akkor nem egyszerűbb ha már ott a készlet?
-
envagyok
veterán
Bocs, igazad van, rosszul írtam.
A szüleim voltak a ratkó korszak szülöttei, én 45 vagyok, rohadt sokan voltunk gyerekek, plusz osztályt kellett indítani nekünk. A faluban előttünk 30 fős osztály elég volt, akkor 2*30 fős kellett évekig.
És mi megyünk nyugdíjba 10-20 év múlva.
Ratkó gyerekek és unokák -
Vajon egyéb irányokba (Ausztria, Franciao, Svájc) hány vírusos spurizott el??
#1282: nem arról volt szó, h az összes meccs zárt ajtók mögött zajlik??
#1281: A németek titkos fegyvert vetettek be:
#1286: Vuhan 2.0, NYITVA. Mégis miaf.szra számítottak? Több halott lesz egy huszadakkora országban, mint a kínaiaknál.
-
Soulfly842
addikt
-
Soulfly842
addikt
Nem csak a turizmus miatt, hanem amiatt is, hogy ezen a területen van a normális, erősebb gazdasága is az olaszoknak.
Az a baj, hogy így a kereslet-kínálat más országok részéről is a béka feneke alatt lesz.
Elég megnézni a szokásos lidl kínálatot, az olasz tésztát nem viszik, a polcokat kipakolják, az olasz nevű pizzához nem mernek nyúlni, a friss bébispenótot, madársalátát pár napja majdnem fél áron adták. És bizony a mezőgazdaság délen virágzóbb, hiszen a klíma miatt folyamatosabb termelést biztosít akár egséz évben.
Ha a kereslet-kínálat nem működik, nem tudják eladni az olasz termékeket sem a nagy élelmiszerláncok, akkor a délebben lévő mezőgazdasági területek is bajba kerülnek, nem csak a luxusmárkák és a viszonylag erős lombardiai cégek.
-
-
PitLee
őstag
Miért a könyökbe tüsszentés a legjobb módszer járvány idején?
Index post
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- Lenovo Legion Slim 5 83DH002EHV Notebook AMD RYZEN 7 8845HS , 32 GB , 1TB , RTX 4060 , 16 WQXGA
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB GDDR6 Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest