Új hozzászólás Aktív témák

  • VinoRosso

    veterán

    válasz Lauda #3924 üzenetére

    Rossz definíció. Nem x betegből y elhunyt, hanem elhunyt/(felépült+elhunyt).

    Mutatom hol a hiba a gondolatmenetedben.

    Van egy pakli kártya, az egyszerűség kedvéért 100 lapos:



    A pakliban kétféle lap van, az egyikre az van írva, hogy élő(É) a másikra az, hogy halott(H). Minden kártya fejjel lefelé van, így nem lehet látni mi van ráírva. Azt nem tudjuk, hogy a 100-ból hány darabon van É és hány darabon van H.

    A feladat az, hogy találjuk ki, hány darabon van H.

    1) Húzol egyetlen egy(!) lapot legyen mondjuk H lap. Kijelenthető ez alapján, hogy a maradék 99 darab az É lap? Nyilván hülyeség lenne kijelenteni, hiszen a maradék 99-ből akár mindegyik lehet H, mivel a 99 az ismeretlen lap.A te gondolatmeneted mégis ezt csinálja, az ismeretlen lapokat ismertként kezeli.

    2) Hogy lehet akkor helyesen számolni? Úgy hogy húzunk még egy lapot, és odatesszük az előző húzás mellé. Aztán húzunk még egyet és még egyet és így tovább és szétszortírozzuk É és H szerint és megnézzük, hogy a két szám hogyan aránylik egymáshoz.

    Tegyük fel húzunk 20-at és a lapok fele H és fele É. Milyen arányszámot sejtet ez? Nyilván azt, hogy a H aránya 50% a pakliban vagyis arra számítunk hogy a 100 lapból 50 darabon lesz H.
    Milyen számot kapnánk abban az esetben ha az 1)-es pont szerinti logikával számolnánk?

    Húztunk 10 darab H-t 100 lap van a pakliban 10/100=10% >> HIBA

    Ugyanezt a hibát(vagy inkább csalást) követik el a korábban említett mortalitási számokkal előhozakodó statisztikák.

    A pakli lapjainak a száma a megbetegedések száma, a kártya értéke (É vagy H) az pedig a betegség kimenetele. Az ismeretlen lapok azok a fertőzöttek aminél a betegség kimenetele még nem ismert. Lehet meghalnak, lehet életben maradnak, ezért őket nem lehet úgy számításba venni mintha életben maradnának. Amit lehet hasonlítani egymáshoz azok az ismert kimenetelek, vagyis a felépülők számának és a halottak számának az összege.
    Tehát a helyes számolás:

    halottak száma/összes ismert kimenetel

    nem pedig:

    halottak száma/összes megbetegedés

Új hozzászólás Aktív témák