Hirdetés
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
anglergab
addikt
válasz zolka95 #54897 üzenetére
Nem mindegy.
A sebességi cél értékeknél általában egy belföldi és egy külföldi adatkicserélő központ szerverét adják meg, mint referencia pont.
Hogy a világban egy szerverhez milyen a sebességed, az rengeteg tényezőn múlik, ezek nagy része sem általad, sem a szolgáltató által nem kontrollálható, így arra semmiféle garancia sincs.Az interneten arra sincs garancia, hogy van-e egyáltalán route a célszerverhez. Főleg arra nem, hogy az a route meg is marad, illetve mindig alacsony lesz a terhelése.
Ha érdekel a téma, kulcsszavak:
- csomagkapcsolt hálózat vs. vonalkapcsolt hálózat
- elosztott hálózat
- kapcsolat nélküli (IP/UDP), kapcsolat orientált (IP/TCP)
- best-effort delivery, QoS, traffic shaping
- packet loss, jitter, retransmission, MTU, TTL
- dinamikus routing, metric
- oversubscription
- osztott közeg vs. dedikált csatorna
- IP TOS header[ Szerkesztve ]
-
zolka95
őstag
válasz krealon #54894 üzenetére
Ezt a részt nem értem:
"...pontosabb, mert nem a lokalis szolgaltatonal vagy ahhoz kozel merik, hanem a vilag masik felerol."Nem értem mért lassabb az internet sebességem ha a világ másik végéről kapcsolódok valamihez.
A wifim sebességét ez mért befolyásolja? Wifivel van pl 80Mbps sebességem a külvilág felé. Onnantól már nem mindegy hogy magyarországi vagy amerikai szerverről töltök le?
[ Szerkesztve ]
Figyeltél rám? Vagy azt a piros ruhás nőt nézted?
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Tegnap eltököltem másfél órát de nem sikerült dűlőre jutnom.
Egy 5Ghz-es hotspotot szerettem volna beállítani Windows 10 alatt.
Ha 2.4Ghz-et választottam az tökéletesen működött, látta a telóm, ment minden.
Ha viszont 5Ghz-et állítottam be az látszólag hiba nélkül elindult, mégsem találták meg a telefonok.Annyit sikerült kiderítenem hogy ez valami törvényi korlátozás és csak akkor működik Win 10 alatt ha amúgy is egy 5Ghz-es Wifi-hez csatlakozik a gép (passzív csatornán).
Annyit még kipróbáltam hogy rácsatlakoztam a routerem 5Ghz-es csatornájára is de úgy sem látta a létrehozott AP-t (mondjuk közben a kábelt is bedugva hagytam így két forrásból jött az interneterlérés).Ezt valahogy felül lehet bírálni esetleg külső programmal? Intell wireless kártya van amúgy a gépben.
Köszönöm!
A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
krealon
veterán
válasz zolka95 #54893 üzenetére
"Miért pontosabb a Fing, ahogy lent írja is?"
Az, hogy azt allitja pontosabb, csak annyit jelent, hogy megprobalnak radsozni egy termeket.
Azert "gondoljak", hogy pontosabb, mert nem a lokalis szolgaltatonal vagy ahhoz kozel merik, hanem a vilag masik felerol.
Igy valoban, atlagosan jobban kozeliti a valos atvitel ertekeit, de semmikeppen sem pontosabb meres mint a masik.Radasul Wifi-n mersz, ami osztott kozeg leven, nem alkalmas ilyen meresre. ( Meres = megbizhato es ellenorizheto informacion alapulo adat.)
-
zolka95
őstag
Miért van nagy különbség a speedtest és a Fing app mérése között?
A speedtest mindig stabilan ~85Mbps letöltési sebességet mér.A Fing ennél kevesebbet és ingadozó sebességet mér.
A választ ott írja a mérés alatt, de én így sem értem. Miért pontosabb a Fing, ahogy lent írja is?
[ Szerkesztve ]
-
Dávid_007
csendes tag
Sziasztok.
Netgear WN111v2 USB-s wifi adapterem van, azonban a Windows 10 nem ismeri fel, ill kompatibilis drivert nem találtam hozzá Win10-re. Valami trükkel feltehető az adapter drivere win10-re? -
arcitec
addikt
Sziasztok
Mobil net - PC kapcsolathoz milyen wifi USB hálózati adaptert ajánlanátok ... Köszönve.Kereskedőnek akkor se higgy, ha ló legel a sírján!
-
virs_lee
csendes tag
Sziasztok! Van egy újonnan vásárolt Asus RT-AC57U routerem. Minden beállítás megvolt a kezdetekben. Olyan probléma ütötte fel a fejét, hogy az 5 GHz-es jelet egy ideje nem látom, csak a 2-est. SSID láthatóság be van kapcsolva. Belemászva az eszközbe látszólag minden rendben van. Szerintetek?
-
törölt tag
válasz anglergab #54884 üzenetére
Feleződik! Gondold végig, van 2db. AP-d az egyik küldi a csomagot a másiknak, amíg az első küld a második vesz a csatorna foglalt, majd kisugározza a 2. AP a vett csomagot, de ekkor meg az első nem tud adni mert foglalt a csatorna. És ez igaz letöltésnél és feltöltésnél is.
-
anglergab
addikt
válasz szabifotos #54883 üzenetére
Így van, a maximum érték feleződik.
De ez csak 72 Mbps (20 MHz) vagy 150 Mbps (40 MHz) felett jelent problémát elméletileg.Valaki megerősíthetné, hogy tényleg feleződés történik ilyenkor.
Hiszen a TDD működés miatt elvileg egy wifinél (azaz vagy AP vagy STA mód, nem egyszerre a kettő) is osztódik a sávszélesség a le- és feltöltés időbeni váltakozása miatt. De ez többnyire nem feleződés, hiszen a le- és feltöltés legtöbbször nem szimmetrikus, azaz az adó sokkal több időt tölt le, mint fel (kliens szempontból).Azaz pl. 300 Mbps link esetén elérhető 200 Mbps feletti letöltés is. Ha feleződne, akkor a maximum 150 Mbps lenne.
[ Szerkesztve ]
-
zolka95
őstag
válasz hódmaci #54860 üzenetére
Van megoldás, hogy azonos legyen a ssid. WDS Bridge mód. Wifivel kapcsolódik az egyik router, a másikra.
Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy elhagyom az egyik wifi hatótávját és automatikusan csatlakozik a másikhoz. Mindezt úgy hogy észre sem veszed. Nem kapcsolódik le, aztán fel a másikra.
Elsétálok az egyik wifitől, közben a telefonon 1-2 egységnyit csökken a jel, elmegyek a második routernél (ilyenkor szerintem már azon van a teló) és a jel visszanő maximumra.Két 1043ND routert használok openwrt-vel.
Van hozzá leírás openwrt és gyári firmware-hez is:
gyári firmware-relHa kell segítség az openwrt-hez írj.
-
samatt
csendes tag
válasz Gubek-Einste #54879 üzenetére
Szia
inviteles router zte *** a repeater meg ebays kinai..a fix csatornával 2 napig birta.Nos a távolság az 15-20m lehet.
kösz[ Szerkesztve ]
az én anyámat...mi?!
-
Topikgazda
válasz samatt #54877 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
A használt csatorna fix-re van állítva?
Milyen típusú a router és a repeater?Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
samatt
csendes tag
Sziasztok!
Mi lehet gond, a wifi repeaterrel továbbitott jel másnapra használhatatlan,reset és újra be kell állitani mindent...kösziaz én anyámat...mi?!
-
szabifotos
senior tag
válasz hódmaci #54860 üzenetére
Igen, szerintem is mindenképpen jobb megoldás lenne egy másik eszköz AP módban való beállítása. LAN kábellel összekötni őket és mehet azonos SSID-re. Ha mindkét routeren van OpenWRT, akkor lehet, hogy még a wifi roaming is működni fog, de ez csak próba során derül ki. (WDS)
Fontos, hogy ez a mód a legnagyobb valószínűséggel csak akkor működik, ha ugyan olyan a két eszköz. Tehát lehetne venni még egy olyat. LINK
Vagy mivel említetted az 5Ghz hiányát: 2db AC képes router is szóba jöhetne, szintén OpenWRT-vel.Ha már a mesh routerek szóba jöttek. Szerintem ez a "buta gazdagok" (tehát aki nem ért hozzá/lusta, csak bedugja, 3 gombnyomás és működik...) játszótere, mivel abból az árból akkor már inkább Ubiquiti eszközöket vennék, ami kulcsrakészen adja szintén a roamingot, de sokkal testreszabhatóbb, profi megoldás. Igaz, hogy ide szükséges még a kontroller is...
Az pedig, hogy nem lép át másik hálózatra a kliens, akár elhelyezéssel vagy a kimeneti teljesítmény variálgatásával is megoldható.
[ Szerkesztve ]
-
DeathAdder
veterán
Köszi srácok, nagyjából értem mostmár, a jövő héten ráfekszek a témára, remélem sikerül megoldani
-
humigabi
aktív tag
Ha már itt vagyok, van valakinek tapasztalata TP-Link CAP1750 AP-vel?
Nagyon köszönöm, ha valaki megosztja velünk!
humigabi
-
mezis
félisten
-
anglergab
addikt
válasz DeathAdder #54865 üzenetére
Receiver nem kell, mert IP-n megy, csak wifi és VLC lejátszó.
A koaxot viszont le kell osztani a beltéri előtt, hogy a router tunere is csatlakozzon hozzá.
Nem tudom, hogy a műhold koaxa leosztható-e ketté. Illetve ha kell kártya a vételhez (kódolt az adás), az bonyolítja a helyzetet.
Úgy képzeld el, hogy lesz kettő beltéri, egyik a mostani HDMI-s, a másik a routeres (IP-s/wifis).[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz DeathAdder #54865 üzenetére
Az USB tuner helyettesiti a belterit.
-
DeathAdder
veterán
válasz anglergab #54864 üzenetére
Részben értem, köszi erről bővebb infót tudok valahol olvasni?
Próbálok rákeresni, de sajna nem találom.
Tehát ha jól értem kell egy usb-s router, amire rá kell tenni openWRT-t, összecsatlakoztatni a beltérivel (ez az összecsatlakoztatás hogyan történik?), be kell állítani hogy ezt ossza meg, illetve gondolom kell egy receiver a pc-re is hogy venni tudja a streamet.
-
anglergab
addikt
válasz DeathAdder #54863 üzenetére
OpenWRT-s routerre lehet DVB-S vevőt/tunert csatlakoztatni USB-n, és az képes a helyi hálózaton vagy akár az interneten megosztani a TS streamet.
A klienseken VLC-vel lejátszható a stream, kiválasztható a csatorna (PS stream). -
DeathAdder
veterán
Üdv nem tudom melyik lehet a legmegfelelőbb topik, de bátorkodom itt kérdezni.
Szóval van-e mód arra, hogy vezeték nélkül a műholdas tv beltéri egységét megosszam mondjuk wireless HDMI-vel, hogy a másik szobából is nézni lehessen?
Tehát a műholdas beltéri ott van a tv mellett, és HDMI-vel van összekötve a TV-vel, a kérdés pedig az lenne, hogy lehetséges-e egy másik szobában levő PC-re átvinni ugyanazt a képet vezeték nélkül? SD illetve 1080i műholdas adások is vannak.
-
hódmaci
senior tag
válasz anglergab #54859 üzenetére
És nincs olyan megoldás hogy azonos legyen az ssid?
Ezt azért kérdem mert ha "átsétálok" a lakáson akkor az egyik végében jó a wifi1 kapcsolat de a másik végében már át kellene állni a wifi2 kapcsolatra. na de az az okos telefon addig nem engedi a wifi1-et míg van kis pálcika is a láthatáron.
Viszont ennyi erővel van itthon egy másik routerem kikapcsolom a DHCP-t meg a tűzfalat létrehozok egy másik ssid nevű wifi hálózatot és ugyanaz mint a jelerősítő.
Vagy tévedek?[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
anglergab
addikt
válasz hódmaci #54858 üzenetére
Másik SSID-t hoz létre. Érdemes eltérően nevezni, sok eszközt összezavarja az egyező név ilyen esetekben. Azaz segítik a "roamingot" a különböző SSID-k. Ami valójában nem roaming technikailag, mert elveszik/megváltozik az IP címed és azzal a TCP kapcsolataid is váltáskor.
Ideális esetben nem route-ol, nem NAT-ol, nincs benne tűzfal és DHCP szerver sem.
Tehát egy AP, ami proxy-za a DHCP-t.
IP szempontból egységes lesz a hálózat, de wifi szempontból nem.
Azaz AP váltáskor meg fog szakadni a net. Minden AP-nál ekkor különböző címet kapnak az eszközök.[ Szerkesztve ]
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Van olyan hely a lakásomban ahol nagyon gyenge vagy elérhetetlen a wifi hálózat.
Kinéztem egy ilyen Range Extender-t.Kérdésem.
Másik ssid-t hoz létre vagy a jelenlegit erősíti valami formában?
Tehát ugyanazon a néven, így pl a telefont nem kell folyton az "erősebb" wifi jelre csatlakoztatnom.Az gond ha a routerem (még) csak a 2.4ghz tudja 5ghz-t nem?
1043nd ] routert kellene erősíteni amin Openwrt "fut".Vagy van ajánlott jelerősítő?
[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
anglergab
addikt
válasz farkas-j #54855 üzenetére
Androidon Screen Stream Mirroring app > Cast to ... DLNA > kiválasztod a TV-t vagy lejátszót.
Csak akkor működik, ha a TV támogatja a nem lezárt videófájlok DLNA streamelését.
Ha a TV nem támogatja, akkor kell egy PC/Android box (HDMI-n) és az azon futó böngészővel, VLC-vel is tükrözhető egy másik PC/telefon.
Az újabb TV-k böngészője is megfelelő lehet ehhez, vagy a TV-n futó VLC. De ha ezeket tudja a TV, akkor a Miracastot is tudja.
[ Szerkesztve ]
-
farkas-j
őstag
válasz anglergab #54852 üzenetére
DLNA-val nem lehet a számítógép képét kiküldeni TV-re. Az kimondottan média továbbítására való, amit a smart TV-k általában alapban támogatnak. A PC képének tükrözésére vagy a kiterjesztett asztalhoz Miracast, Chromecast, EZCast való. Ha a TV maga és a PC nem támogatja ezek közül valamelyiket, akkor egy az előbb felsorolt tudású adapterek közül kell a TV HDMI portjába dugni egyet. A kiválasztott eszközt PC-nek is támogatni kell. Ehhez a mellékelt külső szoftver telepítése a megoldás. Én speciel a telefon képét Miracast-on keresztül küldöm a TV-re, ezt alapból támogatja a TV-m és a telefonom is. A PC vagy laptop képét egy EZCast adapteren keresztül fogadja a TV-m ami a HDMI portjába van dugva. Ehhez egy EZCast szoftver van telepítve a laptopra és a PC-re. Filmeket meg DLNA-val nézek TV-n, ezt alapból támogatja is, A PC-n meg fut egy DLNA kiszolgáló szerver program (Serviio).
Azt tudni kell, hogy a nagy felbontású képátvitelhez komoly sávszélesség kell. Egy WiFi-vel túlterhelt környezetben (2,4GHz-en) előfordulhatnak akadozások. Ha van lehetőség akkor 5GHz-es eszközöket kell használni.[ Szerkesztve ]
Segédletek LG TV-khez: http://goo.gl/Brr7V4
-
ÁdiBá
veterán
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy meglehet azt oldani, hogy a számitógép képét, windows mindent, egy az egybe kilehessen küldeni egy TV-re wifin keresztül, mint ha az lenne a monitor?
Ha igen, milyen eszköz illetve programra lenne szükségem?ÁdiBá
-
anglergab
addikt
válasz Gubek-Einste #54849 üzenetére
Nem. A UPC DSLITE-ot használ, az egy átmeneti megoldás, nem "tiszta" IPv6.
-
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #54848 üzenetére
Szabvány szerint kellene.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
MODERÁTOR
-
MODERÁTOR
-
@matthew@
őstag
Sziasztok!
Ma hívtak a UPC-től, hogy akciósan válthatok új csomagra, ahhoz viszont egy új wifis modemet is adnak, UPC connect box-ot. Az lenne a kérdésem, hogy ezt tudom “csak” modemként használni, a WiFi-t kikapcsolva, és a saját WiFi routeremet használni hozzá?
Köszi,
MátéMatthew 24:42
-
dssport
tag
Sziasztok a hálózatos topikba már bedobtam a kérdést, de lehet hogy ide jobban illett volna (később találtam rátok), bocs:
A következő helyzetben szeretnék segítséget kérni:
Adott egy új albérlet amiben a ZTE f668 ?!?!?! (jelenleg nincs előttem de 98%-hogy ez volt a típusa, ha releváns az infó, majd pontosítok) szolgáltatja az internetet. Ez az eszköz viszont a legkevésbé frekventált helyre van eldugva egy szekrénybe... Innentől kezdve az asztali PC-m LAN kábellel történő csatlakoztatása kizárt...
Milyen megoldást ajánlanátok? -azon kívül, hogy üljek be a gépemmel a szekrénybe -
Első körben a következő lehetőségek jutottak eszembe:
- Access point a gép mellé és LAN kapcsolat Pl: TL-WA901ND (tudásban és ár/érték arányban nem tűnik egy világmegváltó dolognak de a jelenlegi igényeket talán kielégítené)
- Repeater/Range extender lan csatlakozással Pl: TP-LINK RE365
- Áramköri jeltovábbító -számomra varázslat kategória ilyennel még nem volt dolgom- Pl: TL-PA7010P KIT
- USB Wifi vevő - ez inkább mobil megoldásnak tűnik nekem, nem pedig stabil fix dolognak
- PCI-E kártya beépítés -nem véletlenül hagytam a végére pedig talán ez a leginkább kézenfekvő, de kicsit a nyakán lenne a videókártyámnak.... (melegedés, zavar?!?!)utóbbi megoldásra ezt a modellt néztem: Archer T6E AC1300
Tudom, hogy ez tudásban túlmutat a jelenlegi wifi hálózat teljesítményén (Pl:2.4GHz), de nem feltétlenül szeretem a minimum szükségletet megvenni, aztán pislogni, ha valami változik, jobb kell az előző meg hentereg a fiókban...
Szerintetek melyik lenne a leggyorsabb, legstabilabb megoldás? A felsorolt eszközökhöz/típusokhoz természetesen nem ragaszkodok csak példának tettem be őket, ha bárki bármilyen gyártó jobb termékéről tud az ne tartsa magában!
adalék, ha ez számít valamit: a PC egy vén dög Asus P8B75-M LX lappal van szerelve, jelenleg W7 64bit hamarosan W8.1 vagy W10 mivel rendszerváltás előtt is állok csak h ne unatkozzak És a lényeg majdnem kimaradt a net egy alap 200 megás történet (jelenleg) tudjátok albérlet....
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!! -
Joker88
őstag
egy olyan kérdésem lenne,hogy ha megy a TV ( MindigTV szobaantennával) illetve a WiFI hálózat aktív a PC-n,akkor a TV adás szakadozik... ha lekapcsolom a WiFI-t, vagy a PC-t,semmi gond a TV adással.. az antenna és a PC közt kb 5 méter távolság van.. valami ötlet ?
In loving memory of Garrett Lockhart
-
atika88
senior tag
Sziasztok!
Adott egy Dell Optiplex 3060 Micro SSF asztali számítgép, amit bővíteni szeretnék egy Wi-Fi/Bluetooth adapterrel, mert egész egyszerűen szabad a bővítőhelye és a funkciókra szükséges van.
Milyen típust érdemes venni ár/érték arányban venni mostanság, amit a Dell is biztosan támogat majd? Jelenleg egy UPC optikai 500Megas net van itthon, és kb 3-4 Bluetooth eszköz amit ki kellene, hogy szolgáljon.
M2.22x30mm méretű kártyát fogad a gép, és ezt kell majd egy külső antennára kötnöm. Szóval, ha a kártyával együtt egy jó erős antennát is kapnék, az csak előny.
Köszönöm a segítséget!
-
MODERÁTOR
-
darkman20
csendes tag
válasz Intruder2k5 #54833 üzenetére
Akkor jó, és az csak Linux alatt működik vagy Windows alatt is?
-
MODERÁTOR
-
darkman20
csendes tag
válasz Intruder2k5 #54828 üzenetére
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
-
zsizsef
senior tag
Üdv!
[link] videó segítségével extenderként működne egy 842nd dd-wrt. A fő router( sagem) 192.168.0.1. alatt elérhető. A videóban lévő 192.168.1.1. helyett nekem 0.1. kell az átjáró és a helyi DNS helyére? A local IP ahogy a videóban vagy 0.2.?
-
MODERÁTOR
Tomato-ban is van Captive Portal. [link]
-
darkman20
csendes tag
válasz Gubek-Einste #54824 üzenetére
Akkor ezt szoftveresen meglehet oldani, vagy "speciális" router is kell hozzá?
-
Topikgazda
-
darkman20
csendes tag
válasz Gubek-Einste #54822 üzenetére
Köszi szépen.
Ez a captive portal-os dolog csak login page-re és fizetős opcióra vagy egyéb bejelentkezést igényló oldalra jó? Vagy bármilyen oldalt be lehet állítani vele? Csak egy szimpla oldalt szeretnék megjeleníteni kezdőoldalként. -
darkman20
csendes tag
Sziasztok,
Volna egy fontos kérdésem.
Adott egy Wifi hálózat, és szeretném azt megoldani valahogy, ha valaki (legyen az ismerős, család, vagy bárki) aki rá csatlakozik egy eszközzel a WIFI hálózatra és megnyitja a böngészőjét akkor automatikusan egy általam beállított kezdőoldalt jelenítsen meg a böngészője. Utána tovább lehetne, vagy használhatna bármilyen oldalt, csak a lényeg az lenne, hogy minden egyes, a hálózatra való csatlakozáskor a böngésző megnyításakor egy adott oldalt jelenítsen meg.
Milyen megoldásokkal lehetne ezt kivitelezni?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
uriember
aktív tag
válasz Nibiru #54819 üzenetére
"Remélem lesz majd egyszer hozzájuk való ax-es hálókártya amit nem utasít el a BIOS, mert nem szívesen válnék meg tőlük."
Erre azért ne számíts, mert a gyártóknak nem érdeke, így nem is teszik meg, hogy a végtelenségig BIOS-t vagy hálókártyát frissítsenek, sőt. Ki venne akkor új gépet? Nézz rá a gyártó oldalára, azt fogod látni, hogy a frissítéseik már 6-8-10 évesek, és nyoma sincs változásnak. Az a hardver öreg, nincs mód frissítésre, főleg notebooknál, mert ott nem tudsz szinte semmi hardverelemet cserélni, vagy veszel új, modern hardverrel szerelt lapost, vagy belenyugszol a változtathatatlanba és kompromisszumokkal használod, amíg tudod. De nem csak notival van így, hanem minden műszaki cikkel (TV, telefon, szórakoztató elektronika). Én 6 évig használtam egy Fuji S760 notit (már 4 évesen vettem, jó, stabil gép volt), ott is probléma volt a WLAN kártya, behatárolt lehetőségekkel a draft N wifi miatt, 5GHz nuku, így a gyors wifi eleve kizárva. Sokat küzdöttem én is a Fuji wifijével, a random szakadásokkal, a beállításokkal, bizonytalan volt, több routerrel használtam, vegyes eredményekkel, általánosságban elmondható, hogy az Asusok jobban teljesítettek a többihez - a TP linkhez is - képest, a végén bele kellett nyugodnom a határaiba. Mikor már meguntam a küzdést, eladtam és vettem egy modern Dell-t, ott el is volt vágva a probléma.
Engedd el...
[ Szerkesztve ]
Értem, hogy gőzgép, de mi hajtsa?
-
Nibiru
tag
válasz woodworm #54816 üzenetére
"Lépni kell, az a gép sem mai példány, amiben draft-n kliens van."
Persze, ez az én szándékom is, de a gépeinket nem szándékozom lecserélni csak ezért. Lenovo T400-asokat használunk a nejemmel és bár tényleg öregek, szinte csak otthon használtuk őket és igen jó állapotban vannak. 8Gb RAM-mal pedig most is gond nélkül hasít rajtuk minden. Elpuszíthatatlan ketyerék, szeretjük őket. Remélem lesz majd egyszer hozzájuk való ax-es hálókártya amit nem utasít el a BIOS, mert nem szívesen válnék meg tőlük. -
anglergab
addikt
válasz uriember #54817 üzenetére
Így van, 802.11g/n wifinél nagy a MAC és egyéb protokoll overhead aránya, illetve a rádió sokat várakozik küldés előtt, nagy védelmi intervallumok vannak.
Össze kell fűzni minél több sávot, azokban OFDMA-t célszerű használni a közeg megosztására, 256QAM modulációval, magas MIMO renddel, magas kódrátával, alacsony védelmi intervallumokkal. És már meg is érkeztünk a 802.11ax-hez.
[ Szerkesztve ]
-
uriember
aktív tag
válasz woodworm #54816 üzenetére
+1 "Lehet ez ma már kevés, de a draft kiadása idején ez akár a sebesség duplázódását is jelenthette, mostanra pedig gyorsabb technológia áll rendelkezésre. Lépni kell, az a gép sem mai példány, amiben draft-n kliens van."
[ Szerkesztve ]
Értem, hogy gőzgép, de mi hajtsa?
-
woodworm
veterán
válasz Nibiru #54812 üzenetére
Inkább fogd fel úgy, hogy vettél 150kg almát, de a teljes mennyiség nem fér el sem a lakásban, sem a közös tárolóban, és (a másik példát segítségül híva) az alma felét kidobod a héja és a csuma képében.
Lehet ez ma már kevés, de a draft kiadása idején ez akár a sebesség duplázódását is jelenthette, mostanra pedig gyorsabb technológia áll rendelkezésre. Lépni kell, az a gép sem mai példány, amiben draft-n kliens van. -
Jakab66[hun]
senior tag
válasz Jakab66[hun] #54814 üzenetére
Most nézem, higy az usb-s teljesen más mint amire elsőre gondoltam. Ha jól működik ez is megfelel.
Köszönöm!
Gipsz Jakab
-
szabifotos
senior tag
válasz Nibiru #54812 üzenetére
De az 5 kiló alma sem 5 kiló, ha megcsinálod pitének, mert meghámozod és kiveszed a "csumáját" máris kevesebb. De értem amit mondasz. Laikusként én is így gondolkodtam annó. Viszont aki routert vesz és nem ért hozzá, őt nem érdekli, hogy "hány megabitperszekundum". Akit meg érdekel, az vetessen magának hozzáértővel, vagy járjon utána a témának mélyebben, mielőtt megveszi.
A 32GB pendrive is csak ~28-30...
[ Szerkesztve ]
-
Nibiru
tag
válasz krealon #54808 üzenetére
Azt, hogy meg kell osztozni az erőforrásokon, természetesen elfogadom. Nem ezzel van a gond, hanem azzal, hogy egyetlen büdös szóval nem jelzik a vásárlónak, akinek a dolog hátteréről fogalma nincs, hogy hiába veszi meg a 150-es eszközt, ha megfeszül sem lesz gyorsabb 36-nál. Ezzel van itt a probléma, hogy a valóság köszönő viszonyban nincs azzal amit hirdetnek. Kevesebb mint a negyedét kapod annak amiért fizettél.
Némileg leegyszerűsítve ez olyan, mintha vennél a piacon 15 kilónyi almát, hogy almás pitét csinálsz, de mikor otthon leméred, kiderül, hogy csak 3.6 kiló az alma. Aztán ha sokat olvasol előbb-utóbb rájössz, hogy a szabványosított alma a piaci mérlegen ugyan tényleg 15 kilót nyom, de a te mérleged nem "szabványosra", hanem a Föld gravitációjára van beállítva, amit ráadásul a saját tömegeddel még taszítasz is, tehát örülj a 3.6 kiló almának és csóváld a farkad, hogy milyen jó neked, hogy kevesebb almás pite = kisebb pocak.
És beletörődsz, tudva, hogy ha 5 kiló almát vettél volna, most csak 2 kiló almád lenne. :-\[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz Jakab66[hun] #54810 üzenetére
"PC-mbe szeretnék wifi kártyát venni. Létezik olyan, ami stabilan tudja a kapcsolatot tartani?"
Csak akkor letezik, ha a radios atvitel alapelvenek megfeleloen kerul elhelyezesre az antenna.
- Minel nyiltabb terben
- Lehetoleg optikai ralatassal az Access Point-ra (router-re).Jo minosegu radiojel eseten, egy ocskabb keszulek is stabil kapcsolatot tud letesiteni es ez forditva is igaz.
Arnyekolt vagy interferencia sulytotta helyen a legdragabb adapter sem kepes mukodni.Altalaban USB-s csatlakozasu adaptereket ajanlunk, mert az USB kabel hosszabbitasaval az antennaknak optimalis helyet lehet biztositani.
Itt van felsorolva nehany kiprobalt / bevalt tipus. -
Jakab66[hun]
senior tag
Sziasztok!!
PC-mbe szeretnék wifi kártyát venni. Létezik olyan, ami stabilan tudja a kapcsolatot tartani? Nem lesz tőle túl messze a modem, kb 5 méter, de nem szeretném a nappalin keresztül húzni a kábelt.
(Remélem jó helyen kérdeztem) Válaszokat előre is köszönöm!
Gipsz Jakab
-
anglergab
addikt
válasz krealon #54808 üzenetére
Sőt, ez direkt van így. Ugyanis sok esetben a 40 MHz többet lassítana a linken (a megosztott közeg miatt), mint a 20 MHz, illetve a nagyobb sávszélességű jel rosszabbul terjed.
Szóval mind a sebesség/kapacitás, mind a lefedettség rosszabb lehet a 40 MHz-en, azért kapcsol vissza 20 MHz-re a 2,4 GHz esetén.
Nem véletlen, hogy nincs kizárólagos 40 MHz-es mód, csak 20/40 MHz-es.2,4 GHz-en elsősorban az antennák számát, MIMO-t és a QAM rendet/kódrátát kell növelni, ha ez sem segít, akkor pedig 5 GHz-re kell váltani.
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
válasz Nibiru #54807 üzenetére
"hiába is állítod át 40-re ha a router észlel a saját környezetében másik 2.4 Ghz-en üzemelő hálózati eszközt, akkor csak 20Mhz-en hajlandó működni.
[...]
Jó kis átverés ez."Csak akkor gondolhatod igy, ha nem fogadod el, hogy az eter kozos eroforras, amit szabvantositott protokolok segitsegevel erhet el mindenki es senki sem sajatithatja ki azt.
-
Nibiru
tag
válasz szabifotos #54806 üzenetére
Na, megtaláltam a hiba okát. A hiba nem hiba, hanem "feature" ahogy a Windowsnál szokták mondani.
A draft n 2.0-val a routerekbe beépítették a "jó szomszéd policy-t" ami annyit tesz, hogy egyrészt ezek a routerek default beállítása 20 Mhz, valamint hiába is állítod át 40-re ha a router észlel a saját környezetében másik 2.4 Ghz-en üzemelő hálózati eszközt, akkor csak 20Mhz-en hajlandó működni. 40 helyett 20 Mhz, fél sebesség. Hát ennyi a magyarázat. Mondjuk elmennek a jó fenébe: 150-nek hirdették anno, a valós sebesség azonban csak max 72, ezt azonban legfeljebb egy tanyán éred el vele, mert ha akár egyetlen szomszédod is van, akkor 36 Mbps a csúcs. Jó kis átverés ez.Az Ubiquiti kapcsán már döntöttem rászánom a pénzt, kerül amibe kerül, de jó lett volna, ha kijönnének végre az ax-es cuccokkal, akkor legalább 10 évig hozzá se kéne nyúlnom a rendszerhez, az biztos. Sajnos a téma évek óta vérzik kliens oldalon, az Ubiquiti meg úgy tűnik nem az az elkapkodós fajta cég.
-
szabifotos
senior tag
válasz Nibiru #54804 üzenetére
N150-es szabvány 20Mhz-en maximum 72Mbps, szóval ezesetben reális lehet a 35Mbps a gyakorlatban.
Ha mindkettőt lecseréled és belefér a keretbe, akkor megérheti a Ubi. Controller is kellene hozzá, de ezt akár virtual is lehet futtatni, ha jól tudom. Majd a tapasztaltabbak segítenek. Ubiquitiben még nem vagyok otthon.
Az eredeti WDS, ami van TP-Linkekben, tényleg Wireless kapcsolatra lett kitalálva, mint egyfajta repeater. DE OpenWRT alatt ki lehet választani a WDS/Client WDS opciót és nálam AP-ként konfigolva működik a roaming. De ez sokmindentől függ. (hw verzió, sw verzió, holdállás, szerencse) Szóval, ez egyfajta kókány/szükségmegoldás a wifi roamingra, ezért ha belefér a keretbe, akkor mindenképpen megérheti a Ubiquiti.
-
Almos
aktív tag
-
Nibiru
tag
válasz szabifotos #54801 üzenetére
Azt, hogy mekkora az aktuális linksebesség, nem tudom, mert Xfce felületet használok Linux-szal és ott nem mutatja ezt az indikátor.A lényeg, hogy ott vagyok egy szobában a 150-es routerrel, 78% a jelerősség és ez a 35, max 36 Mbit jön. Akármit állítottam, ez nem lett se jobb, se rosszabb. Ha meg odaülök a g-s AP mellé, akkor meg 20 Mbit jön le. Azért nem értem a 35-öt, mert ha csak arányában nézem, hogy a g-sről 20 Mbit jön, akkor az n-esről elvileg 55 körül kéne jönnie, akárhogy is. Mivel azonban a protokoll mennyisége nem nagyon térhet el a g és az n között, inkább 70-nek kéne lennie. Persze ez csak egy logikai észmenésa részemről, ami simán lehet téves. Egyébként rendben van minden más, átviszgáltam, úgyhogy már tényleg csak a Draft-N és a szabványos n között lehet valami eltérés ami ezt okozza.
No de mindegy. A lényeg, hogy két AP-t kell lecserélnem, mert egyetlen darab nem fedi le a házat. Ha már lecserélem, szeretném megoldani azt az áldatlan állapotot, hogy az eszközök görcsösen ragaszkodnak ahhoz amelyikhez először csatlakoztak. A melóhelyemen, ahol 12 AP van, oda megyek a laptoppal, ahová akarok, ezt akarom elérni otthon is, csak nyilván nem azon az áron. (A melóban minden eszköz Cisco, csak maga a wlan controller többe került anno mint amennyit a jelenlegi autóm ér. )
Amennyire sikerült utánaolvasnom, a WDS lényegében egy gerinchálózatot alkot Wifin, beáldozva ezzel a sávszél felét a második router felé, ráadásul le kell fixálni a csatornákat a két eszközön, ami további problémákat okozhat. Ez tehát egy kompromisszumos megoldás mely inkább való egy hálózat vezeték nélküli kiterjesztésére, mint roamingra.
Ha az Ubiquiti Unifi rendszere képes ellátni legalább közel hasonlóan azt a feladatot (LAN-on keresztül kommunikálva egymás között természetesen) amit egy tisztességes WLAN controller csinál nálunk bent a cégnél, akkor bőven megéri a pénzét. Úgy tűnik számomra így elsőre, hogy igen. Ráadásul POE-s ami gyakorlatilag szabad kezet ad az optimális elhelyezést illetően, mert nem kényszerülök sem egy konnektor közelébe helyezni, se külön vezetékezni hozzá a tápellátást. Régebben egyszer már néztem ezeket, csak nem akartam ennyire túlspirázni a dolgot, meg időm sem volt vele foglalkozni, de majd most!Köszönöm az ötletet!
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
Gyártó: https://www.v7world.com/us/ac1200-dual-band-access-point.html
Még fejlődniük kell...
mezis
-
Almos
aktív tag
V7 AC1200 Dual Band Access Point : Erről az eszközről, gyártóról mi a véleményetek?
-
szabifotos
senior tag
válasz Nibiru #54793 üzenetére
A laptopon a wifi hálózat linksebességénél mit ír, ha max a térerő?
"Ami AP-ként is használható?" Ezt hogy érted? Ha letiltod a routeren a DHCP-t, akkor onnantól kezdve AP-ként működik. Ezt bármelyik eszköz tudja.A roaming ilyen otthonra szánt eszközökön nem igazán működik. A Ubiquiti eszközök tudják, de csak controller használatával és csak más Ubi eszközökkel használva, ha jól tudom.
HomeMade megoldásként TP-Link routerekre elérhető OpenWRT firmware. Ebben a WDS funkcióval valószínűleg működne a roaming. DE, itt is csak akkor működik megbízhatóan, ha ugyan olyan az összes Wifi AP.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- NOTHING Ear B171 TWS fehér Új!
- Eladó Asus Tuf FA507NV - RTX 4060 - AMD Ryzen 5 7535HS - 32GB
- Új Bontatlan Apple Studio Display 27 5K Retina Thunderbolt Azonnal Átvehető Deák Térnél.
- Openswim pro fejhallgatót keresek
- Modolt, prémium vezeték nélküli billentyűzet, választható switch - Keychron Q2 MAX ISO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest