-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osiris
őstag
válasz lionhearted #8850 üzenetére
Végülis az lesz, hogy a /boot raid1-ben rajta lesz mindegyik hdd-n. A maradék hely minden hdd-n raid6 tömbben és így /-nak csatolva. A swap meg majd valami külön hdd-n.. arra úgysem lesz szükség nagyon.
-
megema
őstag
Sziasztok!
Van nekem egy otthoni szerver/HTPC szerepet betöltő gépem, amin Ubuntu 12.10 fut XBMC felülettel. Felajánlotta nekem annak rendje és módja szerint, hogy frissítsek 13.04-re, amivel szeretnék is élni.
12.10 alatt elég gyakori a rendszerhibák dobálása a szerveren (GPU hang miatt, Unity felületen és xrdp-t használva is), illetve másik gépen futtatott virtuális gépen is. Virtuális gépre felraktam a 13.04-et és az nem csinálja.
Na most a kérdés az, hogy ha do-release-upgrade-et futtatva felfrissítem, az okozhat-e valami problémát? Pl. ilyen-olyan program eltűnik, vagy nem fog működni. A gyári biztonsági mentés mit tartalma? Vagy hogy érdemes backup-ot csinálni a komplett rendszerről (rendszermeghajtóról)?
[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Valaki tud nekem segíteni, hogy az ubuntu 13.04 alatt miként tudok az indítópultba berakni alkalmazásokat, hogy bootoláskor már egyből induljanak (pl skype, thunderbird stb)?
Kicsit windowsosan akarom megközelíteni és a hozzáadásnál futtatható fájlt keres(nék), de a program mappájába semmi nincsen amit betallózhatnék és nem is tudom miként tudnám megnézni a rá való hivatkozást. -
törölt tag
Az indítópultnál a hozzáadást választva a parancshoz keresd meg az indítófájl. Júzer program esetében nagy eséllyel /usr/bin/programnév helyen találod. Hogy konkrétan az adott programnak mi az indítófájlja, azt a Synapticban "a telepített fájlok" fülön találod az adott programnál.
-
Foose
addikt
Van valakinek valami jó tippje twitter kliensre,ubuntun? Látom a tweetdeck megszűnt,csak Mac-re és Win-re van. Az jó volt,azt használtam.
Lehet ismersz régebbről,Nrg néven :) Mostanában SirDannyL
-
csasaKKP
senior tag
válasz stopperos #8852 üzenetére
Bakker, rászolhattál. Télen is az volt, akkor a Windows 7 halálozott, de megoldódott annyival, hogy kivettem és visszatettem. Azután jó volt. A foglalat sajnos poros volt, kompresszorral távolabbról kifújattam, ahogy tudtam. Szerintem is azzal lesz baj. Köszönöm, jó hogy eszembe juttattad.
"Life isn't some cartoon musical where you sing a little song and all your insipid dreams magically come true! So let...it...go!"
-
Foose
addikt
válasz Fire/SOUL/CD #8862 üzenetére
Köszi,sasolom...
-
qltsar
veterán
Valaki tapasztalt már olyat, hogy a jelszavát nem fogadja el a gksu? 13.04 óta csinálja ezt a rendszer, azóta, ha valamit gksu-val akarok futtatni, akkor terminal-ból sudo -i, és utána gksu, csak így engedi...
Valakinek van ötlete?
-
törölt tag
Ubuntu 13.04 Server került a gépemre. 2db 5970 Radeon van benne, de valamiért nem mennek.
aticonfig --lsa
No protocol specified
aticonfig: This program must be run as root when no X server is activeElméletileg a legújabb driver, APP SDK telepítve vannak.
Ezt a leírást használtam hozzá. Tud valaki segíteni, hogy mi lehet a hiba? -
Foose
addikt
12.04-re mit ajánlottok zenehallgatásra? Eddig kmplayert használtam. Próbáltam az smplayert,de valahogy nem jött be. Filmre felraktam a vlc-t,az jó lesz szerintem.
-
törölt tag
Teljesen igazad van, de rosszat másoltam be.
sudo aticonfig --adapter=all --odgt
ERROR - X needs to be running to perform AMD Overdrive(TM) commandsroot-ként a lista rendben van:
sudo aticonfig --lsa
* 0. 03:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
1. 04:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
2. 07:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
3. 08:00.0 ATI Radeon HD 5900 SeriesEz nem tudom mennyire hasznos, de cgminer ilyen hibát ad:
./cgminer -n
Setting of real/effective user Id to 0/0 failed
libkmod: ERROR ../libkmod/libkmod-module.c:791 kmod_module_insert_module: could not find module by name='fglrx'
ERROR: could not insert 'fglrx': Function not implemented
Error! Fail to load fglrx kernel module! Maybe you can switch to root user to load kernel module directly
No protocol specified
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 name: AMD Accelerated Parallel Processing
[2013-04-30 08:47:04] CL Platform 0 version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1113.2)
[2013-04-30 08:47:04] Error -1: Getting Device IDs (num)
[2013-04-30 08:47:04] clDevicesNum returned error, no GPUs usable
[2013-04-30 08:47:04] 0 GPU devices max detectedFordításnál lehet valami gondja, hogy az fglrx nincs implementálva?
Fentebb linkeltem a leírást ami alapján csináltam, annyi különbséggel, hogy Ubuntu 13.04 mini-ből indultam ki. -
MODERÁTOR
válasz #68216320 #8873 üzenetére
Én mindenképpen a 13.4-es Catalysttal próbálkoznék (Debian csomagból telepítve), mert ott ezt írják változtatásnak:
OpenCL Console Mode Support
Az első hibaüzenet érthető, és nincs is vele gond.
A másikból meg az jön le, hogy nincs olyan kernelmodul, hogy fglrx (szóval nem települt rendesen, nem fordult be), vagy rootként lehet csak betölteni (ami igaz).<-ƘƘ->
-
-
rigo88
aktív tag
üdv
külön ssd-re pakolom a rendszert (ubu netinst + xbmc) és azt gondoltam, hogy bár megy a gép kb napi 14 órát, a hdd része azaz amin a filmek zenék vannak csak max esténként, nap közben csak ssh tunnel proxynak használom, így valami powermgmt-ben lekapcsoltatnám nemtom 20perc nemhasználat után a hdd-t. ezt hol/hogy tudom megtenni?
rDirr
-
MODERÁTOR
válasz #68216320 #8876 üzenetére
Nem, mert a tárolóban régebbi verza van. Az AMD honlapjáról lehet letölteni a 13.4-es Catalysttot, majd ezzel a módszerrel lehet belőle Debian telepítőcsomagokat készíteni.
Az SDK biztos, hogy kell, mert ugyan OpenCL drivert tartalmaz a Catalyst, de az nem elég ugye.(#8877) rigo88: Grafikusan a Lemezek nevű alkalmazással, terminálban pedig a hdparm segítségével lehet ezt beállítani.
[ Szerkesztve ]
<-ƘƘ->
-
eddie17
addikt
Nem tudom felrakni a Steam-et. 64bit-es 13.04 alatt vagyok.
Hiányzik neki a 32bit-es könyvtár. Pedig megcsináltam neki, és akkor sem...
Valami más megoldás? Vagy csak én vagyok ennyire béna? -
MODERÁTOR
válasz eddie17 #8886 üzenetére
Ha gondolod megpróbálom én is telepíteni itt a notira (friss 64 bites Raring van ezen is), aztán max. visszaállítom a rendszert. Mert ebből a semmilyen hibaüzenetből úgysem fogjuk tudni megoldani a problémát. De legalább meglátjuk, hogy mennie kell-e tényleg, vagy ha nem, akkor csak rájövök, hogy hogyan kell beröffenteni.
<-ƘƘ->
-
törölt tag
Újratelepítettem, csináltam deb csomagokat a catalyst-ből, feltettem függőségekkel együtt, APP SDK is felment, cgminert lefordítottam, de ugyanaz a hiba.
./cgminer -n
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 vendor: Advanced Micro Devices, Inc.
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 name: AMD Accelerated Parallel Processing
[2013-04-30 10:16:49] CL Platform 0 version: OpenCL 1.2 AMD-APP (1113.2)
[2013-04-30 10:16:49] Error -1: Getting Device IDs (num)
[2013-04-30 10:16:49] clDevicesNum returned error, no GPUs usable
[2013-04-30 10:16:49] 0 GPU devices max detectedsudo aticonfig --lsa
* 0. 03:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
1. 04:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
2. 07:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series
3. 08:00.0 ATI Radeon HD 5900 Series -
törölt tag
Akkor lehet, hogy gui-t is fel kell tennem hozzá? Egy openbox esetleg elég lehet?
Az a gondom vele, hogy SSH-n akartam állítgatni.
Próbából felteszek egy openbox-ot és azon indítom el. Hátha ...Ezen leírás szerint elméletileg megy SSH-n. Csak gondolom, hogy azért teszi fel hozzá.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest