Hirdetés
-
IT café
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
shinodas
tag
Sziasztok srácok!
Ubuntu 12.04-et használok, és olyat szeretnék csinálni, hogy a bluetoothon bejövő nyers adatokat egy terminal ablakba megjelenítse az OS. Találtam néhány leírást, mikor rfcomm connect 0 paranccsal szeretném csatlakoztatni a telefonom, Connection refused üzenetet dob. Pinggelni, illetve az ubival párosítani viszont tudom a telefonomat.
Hogy lehetne megoldani ezt a nyers adat kijelzős dolgot? -
gari24
tag
Hello
Felraktam kipróbálás céljából a 13.04-et virtualizációval
Itt ha netről akarok képet lementeni akkor nemtudok egyből hálozati meghajtóra menteni ?
Továbba a telepítés még furcsa ?
Lehet h hülye vagyok de nekem egy adoba flash player sem megy fel , hogyan kéne ?/Előszőr használok linuxot /
Válaszodat köszi -
Syl
nagyúr
válasz
Tamás88 #9480 üzenetére
nincs vele semmi baj
Örülj neki! Nálam ilyen apróságokat produkált:
- folyton beragadt a VLC. Kilőni nem lehetett, csak log off/log in.
- gyakran belefagyott a gépindításba, -leállításba
- ha bebootolt a gép, akkor kép nélkül, vakon kellett beírni a jelszót. Utána vagy bejött normálisan az asztal vagy nem
- hálózaton gyakran nem tudta elérni a NAS-t
stb.ugyanolyan stabil, mint a 12.10-es.
Az nálam ugyanilyen sz*r volt.
-
eternam
tag
Sziasztok!
Hogy tudnám megváltoztatni a root jelszót? Kerestem de nem találom. Linux Mint LTS-t használok.
-
Segítséget szeretnék kérni.
Nvidia geforce 610m videokártya van a laptopban. Próbáltam telepíteni hozzá drivert (azt írja ki a rendszerbeállításoknál, hogy ismeretlen, gondolom valami generic vga driverrel megy).
Amit ezen az oldalon írtak, azt próbáltam:
http://askubuntu.com/questions/152808/nvidia-gforce-610m-driversvagyis: sudo apt-get install nvidia-current
Megcsináltam utána a restartot de nem jelenik meg a driver sehol a Rendszerbeállításokban, még a "További illesztőprogramok" és a "Részletek" alatt se. Pedig a terminálablakban kiadott parancs után minden hibaüzenet nélkül lement.
Mit kellene csinálnom hogy működjön a vga driver?
-
Syl
nagyúr
válasz
Neil Watts #9478 üzenetére
13.04-re? Szerintem ne tedd! Kipróbáltam és egy-két nap után sírva menekültem vissza a 12.04-re.
-
Sziasztok!
Tudom, már írtam párszor hogy váltok meg mibndig majdnem sikerült, de jövőhéten munkából adódóan váltok 13.04-re. A kérdésem ennyi lenne, hogy a jelenlegi nVidia driverrel a GeForce 9600 GT (kicserélem a két kép közt a kártyákat) jól megy? Nem lesz vele szívás? A VDPAU is megy?
Köszönöm!
Üdv. core2
-
törölt tag
Valahol olvastam, hogy az Nvidia driver-ben alapból benne van végre az Optimus támogatás linux-on. Ez valóban igaz? Ha most telepítem a 13.04-et, akkor már nem fog kelleni a Bumblebee?
-
törölt tag
válasz
#35202114 #9304 üzenetére
Mondjuk, mosmá' mindegy, de a Nautilusban alapból van ftp lehetőség. Fájl>Kapcsolódás kiszolgálóhoz
@(#9374) Zs0lt
ndiswrapper-rel tudod használni az adott kártya Windowsos driverét. -
bossvico
senior tag
Hali, be tudok jelentkezni, de semmi, marad a parancssor, vagy terminnal, ahogy tetszik.
A startx se csinál semmit, leakad a gép.
Valami csökkentett grafikus módot dumál egy ablak, de nem tudom újrakonfigolni a beállítást, semmit nem enged.
Valami videokari driver problémája van (HD4850 van a gépbe), de a frissítés előtt is az volt benne.
Na érdemes frissíteni mi, hogy aztán már ne is tudjam használni.
Valaki járt már így, nemár csak én nem tudok a frissítés után grafikus felületen ubuntuzni?
Ja és próbáltam a frissítést is, letöltött 217 megát, azt semmi változás, frissített, de ugyan úgy a parancssor maradt, hát én ezt nem értem. Most ezért rakjam megin újra??? -
qltsar
veterán
Valahogy mégsem ment simán ez a gépköltözés, szépen bebootolt a rendszer miután átraktam másik gépbe, viszont a videokártyadriver semmiféleképpen nem szeretne működni, jelenleg 640x480-ban fut a Unity, ami nem éppen optimális, van egy Intel HD4000 és egy Geforce GT635M a gépben. Az nVidia drivereket újraraktam, de úgy néz ki, hogy nem azt a kártyát szeretné használni, ami nem lenne nagy baj, de hogy tudok életet lehelni a HD4000-be, van valakinek ötlete?
Köszönöm
!
-
Ablakos
őstag
Webminnel beállítottam, hogy minden boot-ra fusson le egy parancs root felhasználóként (apt-get update & apt-get upgrade & apt-get dist-upgrade) Ez a hiba jön a parancs akár azonnali futtatásával is :
EE: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?Terminál ablakból gond nélkül megy.
-
Srácok most vettünk új gépet a páromnak és nem járt hozzá windows, azt mondtam hogy ideiglenesen az ubuntut teszem fel, addig kihúzzuk míg nem veszünk windowst. Pár óra használat után (még oda se adtam neki a gépet, én nyúzom
) állatira megtetszett az ubuntu és szerintem nem lesz itt semmilyen windows.
Ettől a boot időtől egyszerűen leesett az állam. Csak nézek a sokadik indítás után is, hogy ez ugye valami vicc... SSD vagy egyéb ilyen úri huncutság nincs benne semmi egyébként.
Régebben sokat játszogattam linuxszal (érteni hozzá nem sikerült, odáig nem jutottam el) kezdve az első chip cd-n megjelent slackware-rel, de ennyire jó, ilyen gördülékeny, összerakott jó kis cuccot még nem láttam. Ha nem lennék az irodai laptopomon a jogtár miatt windowshoz kötve, lehet hogy repülne róla pedig semmi bajom vele, de hogy ez mennyivel kulturáltabb (felépítés, frissítések, gyorsaság) azt nehéz elmondani.
Ja hozzáteszem az én laptopom erősebb mint ez, mégis mellbevágó a rendszer sebességkülönbsége az ubuntu javára. Boot-tól kezdve programindításig minden. Mintha várná az ember hogy hol a kandi kamera.
-
szoke12
őstag
helló!
Képernyőfelvevő progit keresek. Most szedtem le a RecordMyDesktop-ot, de a gép által kiadott hangokat nem veszi fel, hanem a mikrofonnal veszi a hangot. Olyat keresnék, ami nem a mikrofont használja, hanem azt a hangot veszi fel, amit a gép ad ki. Pl ha lejátszok egy zenét, akkor azt is vegye bele.
Tudtok ilyet? -
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #9459 üzenetére
Anno windowson én is arra használtam. Most csak simán ki akarok vágni egy közel 3 perces részt egy 2 órás mixből
-
Foose
addikt
válasz
God Vazzeg #9445 üzenetére
Majd megnézem mégegyszer,mert ez nekem fura. De nem raktam én semmi extrát bele,csak kivágtam egy részt,osz' kalap...
Speciel mivel nem tudtam menteni,így most megint előröl kell majd kezdenem a dolgot,csak most nem érek ár rá annyira erre,meg nem is annyira fontos.
(#9448) stopperos ööö,na látod ezt nem tudom. Mindjárt meghesszelem.
-
stopperos
senior tag
válasz
Tutu7030 #9453 üzenetére
meg a .config alatt is nézd meg.
Mondjuk érdemes a következő parancsot lefuttatni:
find ~ | grep gimp
És akkor kiír minden olyan fájlt és mappát amibe benne van a gimp szó. Így meg lehet az összes beállítós mappát találni, mert azok nevében benne van a gimp.Legközelebb 1 kommentbe írom a kettőt, bocsi mindenkinek.
-
stopperos
senior tag
válasz
God Vazzeg #9450 üzenetére
1 - a STDOUT; 2 - a STDERR kimenet. Mivel az unreachable az errorba megy, és amúgy sem vagyok rá kíváncsi, ezért eleve írgy irom be a parancsot. a null a "fekete lyuk".
win-re nem tudok hasonlóságot, én unixon nyomom.
-
banán007
tag
válasz
God Vazzeg #9451 üzenetére
Köszönöm!
-
banán007
tag
Hogy tudnám azt megcsinálni, hogy a gimp minden fájlját kitörlöm?
Itt a beállításokra gondolok, és láttam a gimp beállításaiban a "Visszaállítás" gombot de nem állít vissza mindent. Én az eredeti "elrendezést" szeretném újra látni, mert állítgattam össze-vissza és "nem nagyon jó". -
stopperos
senior tag
válasz
God Vazzeg #9447 üzenetére
fping parancs lesz a segítségedre. Tárolóban benne van, és nagyon hasznos.
Én ezt használom:
fping -a -g 192.168.1.1 192.168.1.255 2>/dev/null(#9443) Foose: 1.3.12-beta verzióban is van. Fájl menüben ott az exportálás. Talán az a bajod, hogy nincs feltelepítve az ubuntu-restricted-extras csomag.
-
God Vazzeg
veterán
-
törölt tag
válasz
God Vazzeg #9440 üzenetére
nagyban fugg attol h az egyes gepek hogy vannak beallitva (tuzfal, stb), illetve milyen halozati protokollok futnak. linukc alatt pl a nagios meg a cacti ami tud hasonlot, bar gondolom neked vmi egyszerubb kene.
vindoz alatt van ilyen 'netgraph' progi, az egesz sokmindent megmutat. esetleg konkretabban arrol h mi a feladat? -
God Vazzeg
veterán
Szerintem abban is működnie kell. Én is azért raktam, mert ez van benne alapból, de teljesen jól is működik. Nem lehet hogy valami speckó valamit raktál bele a szerkesztett részbe, amit máshogy nem tud menteni? Én csak kijelöltem ami kellett, nem csináltam mást, és ezután kijelölt rész exportja, és már meg is volt. Mondjuk itt át kell először állítani hogy mp3 legyen, de gondolom nem ilyen apróságot baxol el
#9444: köszi, az is túl egyszerű
(ráadásul ha fix ip van, sok routeren nem látszik, csak a DHCP-s
)
-
válasz
Megnézed a routeren
-
God Vazzeg
veterán
válasz
lionhearted #9441 üzenetére
Túl egyszerű
-
válasz
Ha más nem, mindet végigpingeled.
-
God Vazzeg
veterán
Tudja-e valaki, hogy tudom felderíteni hogy adott alhálózati maszkon belül (vagy akár lan-on belül) milyen IP-című gépek vannak? És hogy ugyanez megoldható-e win-en?
-
Tutu7030
veterán
Exportálás opciót kellene használnod.
http://youtu.be/WKjEMkn59wQ
-
Foose
addikt
Sziasztok! Felraktam az Audacity progit,(2.0.0)kivágok egy rövid részletet egy mp3 fájlból,és szeretném menteni a kivágott részt. De mp3 formátumba. Viszont nem enged ilyesmit,csak a saját formátumába
Asszem erre volt valami megoldás anno windows-on. Ötlet?
-
stopperos
senior tag
Simán. Volt hogy meghalt a "szerver" gép, és egy asztali gépbe át lett rakva a merevlemez gyorsan, hogy menjenek a dolgok. Intel->Amd váltás, Intel->nvidia chipset... DDR1-> DDR2
Csak a hálókártyákat kellett törölni: /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules hogy újraossza, meg utána átnevezni őket a szabályoknál, ha máshogy nevezte el.
Miután meglett a gép, visszatettem, és visszaraktam a korábbi udev szabályt, ugyanúgy ment, mint korábban.Szerencsére a kernelben minden benne van. Egyedül csak a zárt driveres gépek hasonló manipulálásával volt gondom, hogy nem indult el az X felület.
-
Foose
addikt
válasz
lionhearted #9422 üzenetére
Ezt én vágom,de akárhogy állítom a kis kockát csak egyetlen képméretben látom a képernyőt,teljes képben. Ezért nem értem...
-
qltsar
veterán
Köszönöm a válaszokat
!
-
-
-
qltsar
veterán
Szerintetek mennyire bírna ki egy teljes gépváltást egy Ubuntu 12.04.2? Egyik winchesteremen van a rendszer a laptopomban, de váltani szeretnék, és a másikba ugyanúgy az ODD helyére szeretném bepakolni ezt a HDD-t. Nagyon esélytelen művelet?
-
Zs0lt
csendes tag
válasz
God Vazzeg #9417 üzenetére
Kösz a tippet a wifi-re! De most, hogy kijött a Mint 15, lehet, hogy inkább azt teszem fel kipróbálásra. Azt a gépet most úgyis csak erre használom: kipróbálni minél több disztrót, aztán majd eldöntöm, melyik tetszik.
-
-
válasz
joecontra #9420 üzenetére
Itt is hirdeti a Kapitány, hogy a Mint megbízhatatlan, miközben nem az. Neki ez volt a tapasztalata, nekem meg egész más, meg a magyar és nemzetközi Mint közösségnek is egész más.
Az egészséges fenntartás rendben van, de ne keresd a kákán is a csomót, mert akkor megtalálod
-
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9419 üzenetére
Puding próbája...
De azért meglesznek a fenntartások.Üdv,
J -
joecontra
addikt
válasz
God Vazzeg #9417 üzenetére
Kösz a linket, kipróbálós lesz.
Üdv,
J -
God Vazzeg
veterán
Kijött a Linux Mint 15 Olivia
-
szoke12
őstag
na, tovább frissítettem 12.04.2-re, és minden jó lett.
-
bossvico
senior tag
Sziasztok,
mit kell tenni, ha frissítettem az ubuntut 12.04 lts és egy parancssor felület indul el, ahol be kéne lépnem, de nem tudok, hova tűnt a grafikus felület?
Köszi a segedelmet. -
n00n
őstag
válasz
Tutu7030 #9410 üzenetére
Aha.
Bus 003 Device 004: ID 1131:1004 Integrated System Solution Corp. Bluetooth Device
Meg is jelenik az indikátoron a felső panelen. Be is kapcsolom (mondjuk már itt furcsa valami*) de semmi eszközt nem talál és a telefonom se találja a gépemet.
*Indikátoron bekapcsolom, majd belemegyek a Bluetooth beállításaiba és ott nincs bekapcsolva. Szóval az indikátor nem is kapcsolja be. Na mindegy itt bekapcsolom és akkor se történik semmi...
-
törölt tag
válasz
lionhearted #9402 üzenetére
A gazdagépen elindítottam az OpenBox-ot. Így ment az OpenCL-t használó program, de nem értem mi volt a telepítés hibája.
-
Foose
addikt
válasz
lionhearted #9402 üzenetére
Hát nem tudom. Akármit csinálok,a Dash csak full képernyőn van. Márrmint nem tudom minimalizálni... Nem is enged kihúzni. Azaz enged,de csak az indítópultra.
(#9404) colomb2 Értem. Bár mondjuk nem is azt várom hogy minden ugyanúgy legyen mint windowson,isten ments! -
n00n
őstag
Így most bevillant, hogy meg kellene kérdeznem a topikban tőletek. Van olyan valaki akinek van Bluetooth a gépében és működik Ubuntu alatt? Én 1,5 éve vettem egy usb BT sticket, de 3 disztró alatt sem sikerült fájlt küldenem vagy fogadnom semmilyen telefonnal...
-
banán007
tag
válasz
banán007 #9382 üzenetére
Már MEGINT megoldottam.....
Ezért most nagyon megszerettem az Ubuntut (meg általában a linuxot), hisz mindig megtalálom a kérdésemre a választ, ennek oka lehet az erős közösség ami ezek az OS-ek mögött áll. Én úgy vettem észre, hogy ez Windows-nál nem igaz, vagy legalábbis nem ilyen mértékben...
-
Rimuru
veterán
Itt nem úgy mennek a dolgok hogy egy mappába bekerül minden (ezt akarják most megváltoztatni a Ubuntusok...), mindennek megvan a maga helye. Az asztalbeállító fájlok /usr/share/applications/ alatt találhatóak meg, ezek (is) szoktak bekerülni a menükbe, de ha pl.: egyet kimásolsz valahova (jelen esetben ~/Desktop) és elindítod akkor is működni fog (Mikor korábban volt erről szó írta valaki (God Vazzeg?) hogy csinálhatsz sajátot is).
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- TP-LINK routerek
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Gitáros topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG OLED Televíziók -30%
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest