- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Az most akár fontosabb is lehet. Mostani kamatdöntésnél úgyis csak behúzzák a papírforma 25 bázispontot amire a piac számít, szerintem nem akarnak komolyabb piaci turbulenciát. Piac által nyárra várt pivot viszont lehet nem vág egybe az elképzeléseikkel, azon szerintem könnyen fordíthat pár elejtett szóval is Powell. Piac bizonytalan, elmúlt hetekben szerintem minden lehetséges permutációt láttam a fedwatch táblázatában.
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
Ixion77
Topikgazda
Szerintem a fő kérdés az, hogy eleget emeltek-e már ahhoz hogy jöjjön a recesszió. Ha igen, akkor meg is állhatnak, az inflációt majd a recesszió megoldja.
Én úgy gondolom, hogy kell még húzniuk egy +0.25-öt ma, de ők látják hogy valójában mennyire veszélyes ez a bankokra.A Capitol One (COF) bankról olvastam ma hogy gyanúsan gyorsan emelkedik a CDS felára. Olyan CS stílusban...
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ixion77
Topikgazda
Eddig azt hittem, az MNB 18%-os pénzszórása a durva, de ma véletlen belebotlottam az USDTRY chartba... Érdemes megnézni, egy kilométerről is látszik a folyamatos jegybanki beavatkozás. Az is, hogy az USDTRY-t, és nem az EURTRY-t figyelik. Gyanítom, hogy horror összegbe kerülhet ez nekik, szerintem csak idő kérdése hogy mikor fog ez felrobbanni.
-
j0k3r!
senior tag
Nekem anno volt még valami OTP-s török befektetési alapom csikó koromban. Akkoriban figyelgettem, hogy a török jegybank elnökök jöttek-mentek pár havonta, attól függően hogy azt csinálták-e, amit Erdogan (hibásan) mondott. Rekord inflációnál kamatvágást akart, meg hasonló húzások. Úgy emlékszem valami kis pénzt végül kerestem ezzel, viszont utána rájöttem rövid időn belül, hogy lehúzás a díjak miatt, ráadásul a T+2 napos (?) elszámolás sem tetszett. Egy élménynek jó volt, maradandó volt!
-
julius666
addikt
Szerintem annyira továbbra se izgatja a rv piac a FED-et, mint sokan gondolják.
Ha a vártnál nagyobbat emelnek, az azt jelentené, hogy a piac tévedett és újraárazná a kamatpályát (újra emelkedő kötvény hozamok, lásd február), ami újra emelné a bankok sebezhetőségét. Nekik a piaci hozamesés nem jött azért rosszul most.
Ha a vártnál kisebbet emelnek (=nem emelnek), az könnyen újragyújthatja a bankpánikhoz vezető kanócot, mivel az azt jelezné a piac számára, hogy nagyobb a gond, mint amit a kommunikáltak.
EKB azért könnyebben pattogott, ők még nem emeltek annyit, nem is olyan hirtelen, meg talán az EU bankrendszer kevésbé is érintett (bár ez a CS sztori után viccesnek hangzik).
-
attiati
veterán
válasz julius666 #407 üzenetére
Inkább én is fed irányt keresem, hogy aztán arra milyen stratégia illik
Mi lesz a fókuszban?
1. infláció
2. gazdasági növekedés
3. stabilitás, ami most jött fel a horizontraValamit el kell engedni belőle, de melyiket?
Eddig a fenti fontossági sorrendet gondoltam.Méghozzá úgy, hogy majdnem / enyhén pozitív reálkamat, mellé stagnáló, enyhén csökkenő rv árak.
Ha fókuszt vált a jegybank, akkor 1-es hátrébb csúszik. Nem számítok teljes hátraarcra továbbra sem, a kamatok magasan maradnak, DE stabilan a negatív reálkamat tartományban. Amihez már enyhén emelkedő rv árak társulnak.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz julius666 #411 üzenetére
mi pipa belole? investing calendarban ket erteket latok, az egyik csokkent 4.1%rol 3.1%ra, a masik 4.4%rol nott 5.1%ra a masik nott. na ez mit jelent? biztos amator kerdes, de ezeket eddig egyaltalan nem kovettem.
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
PredatorZoli
senior tag
Én most úgy látom, hogy még 1-et emelnek (25 pontot), utána év végéig tartják, majd jövőre és rákövetkező évben is 4x 25-pontot vágnak.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz julius666 #412 üzenetére
kösz a linket
Úgy látom, hogy egyrészt-másrészt szitu van. Kb időt kért a FED. Adatverzérelt üzemmódban fognak továbbmenni.
FED várakozása szerint munkanélküliség emelkedni fog (4,5%-ra), inflációs nyomás erős marad.
A bankpánikot kb zárójelbe tették. Felügyeleti és szabályozási kérdés, vizsgálat lesz belőle.
Fiskális politikát kb leszarják (Mató ezen a ponton nagyon irigyen néz ). Meglátásuk szerint nem fiskális irányból jön az inflációs nyomás.
A kamatcsökkentés nem az alappályájuk.
De szerinte a banki kondíciók szigorítása ugyanazt a munkát elvégezheti, mint a kamatemelés.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz PredatorZoli #414 üzenetére
Újságírói kérdés jött, hogy mi újság a kamatemelésekkel?
Powell: "inkább a "some" és "maybe" szavakat emelném ki az "ongoing" helyett."
Az a szép az egészben, hogy játék a szavakkal.A lényeg:
Pozitív vagy negatív reálkamatpályát látunk....A nominális számokat szerintem el is lehet engedni, a relatív számok számítanak.
Emelkedő munkanélküliség mellett kamattartás?
Csökkenő infláció ellenére kamattartás?
Növekvő infláció ellenére kamattartás?stb..
[ Szerkesztve ]
-
julius666
addikt
A bankpánikot kb zárójelbe tették.
A hivatalos álláspont, hogy lényegében a FED-nek már "nem kell" sokat (~többet) emelnie, mert a bankszektor magától visszafogja a hitelezést, ami meg visszafogja majd a gazdaságot. Ha nem, max akkor újragondolják. Én értelmezésemben ez egy nagyon intelligens megfogalmazása annak, hogy nem emelünk többet (vagy max még 1x 25 bázispontot fingreszelünk) a bankpánik miatt. Ha újra megindul felfelé az infláció, akkor lehet újragondoljuk.
Kb. az amúgy a FED jövőkép, amit PredatorZoli írt. ( [link] figure 2).
Piac nem erre számít, hanem hogy már a nyáron pivot lesz, aztán folyamatos csökkentés. ( [link] probabilities tab). Úgy tűnik ezen Powell beszéde sem tudott változtatni.[ Szerkesztve ]
-
-
attiati
veterán
ez mondjuk csúnya
-
kozeposztaly
csendes tag
világ és magyar gazdaság:
Minap reggeli mellett hallgattam...
S kb leesett az állam...a még Kossuth rádiónál/m1nél is radikálisabb keményvonalas karcfm, tudom...
De ez az ember nagyon jókat mond, nagyszerű összefoglaló.
S az, hogy a médiában ilyen nyíltan (a kormánypárti rádióban) beszéljenek akár a magyar politikáról/gazdaságról az kirívó, nem tudom meddig fog még a szerkesztő ott dolgozni...Tanulságos őszinte utolsó 5 perccel...
[ Szerkesztve ]
-
B1868
újonc
Van 20 +éves most vettem. iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF USD (Dist)
Tickr: IS04 -
B1868
újonc
válasz PredatorZoli #424 üzenetére
Még ezt a iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF EUR H D etf-et találtam az Erste Netbrókerben.
Szerintem ez a kettő 20 éves van összesen. A Ft kockázatot mindenképp futom, ezéret a simát és nem a hedgeltet választottam. 3,7-ért vettem a céláram 5. A kamat 2,87% . -
tomazin
veterán
Zsiday elkezdte nyomni a cdbc-t, h miert nincs meg bevezetve. Ti hasznalnatok?
-
nort_on
senior tag
Csomó országban mentek már a pilot-ok tavaly ősszel is (USA, Japán, Kína, Ausztrália, stb). Szerintem csak idő kérdése, hogy mikor kúszik be az életünkbe a "kriptó". Aztán egy idő után nem igazán lesz választási lehetőség.
-
szabi__memo
nagyúr
-
Stanlee
őstag
"A bankoknak persze ez nem érdeke, és kézzel-lábbal tiltakozni fognak"
Szerintem megadta a valaszt is.
Miert van az, hogy a SWIFT utalas napokba es tizenx dollarba kerul? Blockchain-en masodpercek alatt toredek aron lehetne mozgatni a penzt, de akkor a bankrendszer elesne a nagycsomo cash-tol.
Miert nem egy blockchain-en tarlt ertekpapir szamlam van, amit annal a brokernel hasznalok, ahol akarok? Helyette sok penzert hajlandoak egyik brokertol a masikhoz atvezetni a papirjaimat.
Amugy ertheto, hogy a bankok nem akarnak valtozast, mert ezek a valtozasok a margin csokkenesevel jarnanak.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
BlackV
őstag
Piszkálgatják..
US watchdog warns of risks of buying crypto asset securities
[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
Ennek azert tobb oldala van. Az allam kezebe adod vele a totalis kontrollt.
Nem tudom megvan-e,h kinaban piros lett a tuntikezo embereknek a covid pass-sza.
Az allam minden koltesed latja, mindenrol is tudni fog.430: cz, short likvidalas, de az is lehet mas
[ Szerkesztve ]
-
tomazin
veterán
válasz Uyuarasy #434 üzenetére
Well...
Egyaltalan nem. Eloszor is a cdbc nem public chain lenne, hiszen kicsit fura lenne ha fizetsz a tarcaddal akkor latna a boltos mennyi penzed van.
Masodsorban minden tranzakcio adott contract hivasaval tortenik. A contract pedig allambacsi kezeben van, igy azon barmikor lehet modositani.
Harmadsorban az,h minden egyes tranzakcio lathato szamukra eleg konnyen vissza lehet elni es akkor meg privacy szempontokrol nem is beszeltunk. -
nort_on
senior tag
Így van, a CDBC nem annyira lenne/lesz jó nekünk. Valószínűleg a mostani kriptók meg az elmúlt 14 év ilyen szoktatás volt az "új világhoz". 420 millió kriptó használó van (közel 7 milliárd embernek van mobiltelefonja), 2021-ben full mainstream lett, innen már csak egy "pici" lépés a CDBC.
[ Szerkesztve ]
-
tag
Ah, nem olvastam vissza hogy elotte CDBC-rol volt szo, a megszokott transzparenciaval mukodod allamokra nem szivesen biznek ilyesmit.
Melyebb technikai ismeretek nelkul az az utopisztikus elkepzeles el a fejemben, hogy a contract felett szakertok egy csoportja orkodik amit a felhasznalok bevonasaval szabvanyokon keresztul lehetne alakitani (hasonloan pl. a W3C mukodesehez).
Gondolom a gyakorlat teljesen mas lesz
-
tomazin
veterán
válasz Uyuarasy #438 üzenetére
Akkor mondok egyszerubbet:
A walletnek lesz letiltva flagje, hiszen a kartyad is tilthato. Vagy lesz limit. Tuntikezel? Tiltva. Nem akarod eladni a ceged? Jajj technikai hiba folytan ma max 10000ftot utalhatsz.
Soha nem szabad ennyire engedni, h egy kezben fusson ossze minden. -
-
félisten
Azert nem terjedt meg el a BTC-alapu (vagy blockchain-alapu) fizetes, mert
- iszonyat lassu (vagy ami nem lassu, az felig centralizalt)
- draga
- tele van biztonsagi problemakkal meg mindig
- de a lenyeg: az embereknek eros igenyuk van arra, hogy ha valami felremegy, akkor manualisan meg lehessen fixalniHa a blockchainre raepited azt a rendszert, ami megoldja az utolso ket problemat, akkor dragabb lesz, mint a rendes banki rendszerek.
A blockchainnek az az egyetlen elonye, hogy alapvetoen nem lehet cenzurazni a koltest, tehat mondjuk a VISA nem tudja megakadalyozni, hogy nalad vasaroljon valaki. Az osszes tobbi use case egyszerubb, olcsobb es gyorsab a normal bankolas eseten.
Ettol meg szerintem van erteke a blockchaines fizetesnek, de egy eleg szuk niche eseten csak.
while (!sleep) sheep++;
-
Ixion77
Topikgazda
Kezd olyan szaga lenni a Deutsche Banknak mint a CS-nek volt:
A bankközi kölcsönzés kezd kiszáradni, pedig a jegybankok olajozzák erősen:
Az ilyen műveletek szinte mindig vagy túl gyengére vagy túl erősre sikerülnek, ezért szerintem hamarosan intenzív mozgás várható a részvénypiacon. De vajon melyik irányba?
A részvétel mindenesetre egyre csökken. Tegnapi adatok:
QQQ +1.2%, new high: 57, new low: 316[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
-
Domináns Hím
kezdő
válasz szabi__memo #384 üzenetére
A szankciós téma itt offtopic, a Politika topicból pedig sokatok boldogságára kiirtottak mindenkit, akinek eltért a véleménye a liberális fősodortól. Nem véletlenül vált az a topic (is) kis létszámú, színvonaltalan kormányköpködővé. Érdemi párbeszédre Magyarországon egyébként sincs igény és teljesen mindegy, hogy politikai oldalakról, vagy a társadalom alsó deciliseinek elithez történő viszonyulására gondolunk. Elég lehülyézni a másik oldalon állókat.
A személyem teljesen lényegtelen itt.
A mostani véleménykülönbségek tükrében tanulságos lenne visszanézni, ki milyen jövőképet vázolt fel tavaly márciusban, közvetlenül a háború kitörése után. Az én forgatókönyvem kb. maradéktalanul teljesül a szankciós politikával, az egekbe szökő energiaárakkal és az ezt követő válsággal, az elszabaduló inflációval, a magas kamatszinttel, a Kína által dominált tömb megerősödésével. A másik oldalon a százmilliók számára jól érzékelhető nehézségek miatt viszont már kezdenek szertefoszlani az illúziók, de persze mindig jönnek újabbak, hiszen a Nyugat jövőbeli diadalába vetett hit a legfőbb hajtóereje a politikának.
Arra azért felhívom a figyelmeteket, hogy a nyugati közgondolkodást alapvetően formáló Fukuyama-nézetek (A történelem vége és az utolsó ember) látványosan megdőltek a gyakorlatban. Már a múltban sem volt szükség a birodalommá váláshoz és az erős gazdasági fejlődéshez liberális demokráciára és a jövőben sem lesz. Ez csak a Nyugat belső nézőpontja, ami ugyanolyan károkat okoz, mint a más országokkal szemben támasztott politikai elvárások keverése a biznisszel.
[ Szerkesztve ]
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
66zio
aktív tag
válasz Domináns Hím #444 üzenetére
Hagyjuk már ezt a sok hülyeséget, meg, hogy te mindent megmondtál előre. Ja, nehéz is volt kitalálni, hogy ha háború van, akkor nem marad minden ugyan úgy, drágább lesz az élet. Ezért még nem adnak Nobel-díjat, szóval leülhetsz.
Inkább arra válaszolj, hogy ha menekülni kell az országból, de úgy, hogy mindened oda, nulláról kell kezdeni, akkor a csúnya rossz, gonosz Nyugat felé mész, vagy Kelet felé.Ez a fő kérdés, a többi csak rizsa.
-
félisten
> Már a múltban sem volt szükség a birodalommá váláshoz és az erős gazdasági fejlődéshez liberális demokráciára és a jövőben sem lesz.
En is attol tartottam, hogy amit irsz, esetleg igaz lesz. Legfokeppen azt vartam, hogy a szabalyozasok hianya (adatvedelem, szemelyisegi jogok hianya) miatt Kina letarolja az AI kutatast.
Aztan egeszen dobbenetes modon most ugy tunik, hogy a kovetkezo evszazad ujra az USA evszazada lesz, mert meg fogjak nyerni az AI versenyt, es kiderulhet, hogy Kina ugyan gyorsan felzarkozni latszott, de pont az elozes az, ami nem fog osszejonni.
Majd kiderul, de igy 2023 elejen cseppet sem tunik ugy nekem, hogy az USA dominanciaja valodi veszelyben van. 1940-ben is azt gondoltak sokan, hogy veszelyben van (nemetek), aztan 1970-ben (szovjetek), aztan 2000 kornyeken (kinaiak). Mindig divat volt temetni oket, de ha az AI versenyt megnyerik, akkor megint nem lesz kerdes, hogy ki van a csucson.
A tobbiek jellemzoen kurvajok olyan versenyek megnyereseben, amik mar nem relevansak.
> A másik oldalon a százmilliók számára jól érzékelhető nehézségek miatt viszont már kezdenek szertefoszlani az illúziók,
ezalatt azt erted, hogy dragabb lett a trappista egy brutalis haboru kozepen? hat, azert ez nem akkora para
while (!sleep) sheep++;
-
avl
senior tag
"A személyem teljesen lényegtelen itt."
evvel teljesen egyetértek
a Tied is, meg mindenkié is
ráadásul nem is ismert (forumos beirasok alapjan egy személy hány %-a ismerhetö biztosan ? ~0, esetleg 1%-a)nem is a személyre vonatkozik a kérdés !!!!
a kérdés nem a személyedre vonatkozik, hanem a befektetésekre; teljesen mindegy, hogy milyen nicknév van mögötte
nem a személy érdekes, nem a személy van itt afórumon, hanem befektetések kapcsán van gondolatcsere, megosztás, kommunikáció ...már avval, aki ezt teszi
megismétlem a kérdést (amit mások kezdtek, de csatlakozom, mert ez erröl kellene szóljon):
- a teljes vagyonod hány százaléka van közvetlen kinai kitettsegben, érdekeltsegben
jüanban, vagy kínai részvényekben?
- a teljes vagyonod hány százaléka van közvetlen kinai kitettsegben, érdekeltsegbenrubelben, vagy orosz részvényekben?
nyilvan nem tized%-nyi pontosan, de mondjuk +/-10%-nyi pontosan, tehat pl. kinai erdekeltsegben közvetlenül
9-11%-nyi ? (10 +/- 10%)
18-22%-nyi ? (20 +/- 10%)
45-55%-nyi ? (50 +/- 10%) -
Hi!King
őstag
Igazából a covid oltásoknál látszott leginkább az USA dominancia K+F-ben, nem csak Kínával, hanem Nyugat-Európával szemben is, és megjegyzem bár a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején lufinak bizonyult, továbbra is a biotechnológia lehet az IT (azon belül az AI) mellett a fő húzóágazata a világnak. Továbbra is ők a fő agyelszívók, továbbra is ott költenek rengeteget kutatásokra, továbbra is nívósnak számít az ő legjobb egyetemeiken tanulni, kutatni, oktatni, továbbra is az övék a legerősebb startup központ, az ő tech cégeik a leginnovatívabbak.
Mondom ezt úgy, hogy szívesebben látnám Európát az élen, de sajnos ez nem jön el, jópár területen amúgy épp az agyatlan szabályozások miatt nem (lásd pl. őssejtkutatás korlátozása, GMO tiltása).
-
félisten
A biotech olyan lesz, mint az AI; hosszu stagnalasok kozott nehany dramai ugras. (Most ne vitatkozzunk azon, h az AI jo elnevezes-e.) Pl. a jo minosegu klasszifikacio (rendszamfelismeres, arcfelismeres, Google search, etc.) egy nagy ugras volt. Most az LLM-ek ujbol egy nagy ugras. A differencialdiagnosztikaban is lassan elerkezunk ide, csak a szabalyozasok miatt kicsit lassan haladunk.
Biotechben a CRISPR-szeru dolgok nagyon erdekesek, de nem latok ra annyira.
while (!sleep) sheep++;
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest