-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pictigjis
senior tag
nem tudom, hogy ez amugy mennyire jo dolog. valoban nagyon erdekes, hogy a kripto lett a menekulout, de ahogy ezt valakik elkezdtek csinalni, ugyanugy a visszafele iranyba is barmikor lehet egy ugyanilyen fordulat. ezt a piacot mar vegkepp nem a lambora vagyo kisbefektetok mozgatjak
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
PredatorZoli
senior tag
-
Stanlee
őstag
Kb. $7k open order-em van 5 kriptora, azt hittem, hogy a hetfo-kedd az betesz a piacnak es a sima papirokat kovetve a kripto piac is lentebb fog menni. Nem jott ossze
Az utobbi idoben sokszor lehetett olvasni, hogy a kripto kez a kezben megy a tozsdekkel, aztan eleg egy bankcsod es - valoszinuleg - a kisbefektetok elkezdenek a kripto iranyaba elmozdulni, mert ugy gondoljak, hogy a penzuk ott nagyobb biztonsagban van.
Egyik szemem sir, masik nevet, mert a protfolionak a kripto resze szepen ment, mig a reszvenyek nagyon rosszul teljesitettek az elmult idoszakban.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
avl
senior tag
válasz PredatorZoli #255 üzenetére
ja, ilyen szempontbol semmit
szerintem ez még hosszabb távon releváns csak
pl. törtenelmileg (mondjuk 500, 1000 év alatt mennyi változás) -
Ringman
nagyúr
BlackRock assembles rival Credit Suisse takeover bid
---
ez a pozsár egyébként az, aki szerint lábonlőtte magát a szankciókkal a nyugat (gondolom ő sok zárolt vagyonú oligarcha pénzét menedzseli)Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Ringman
nagyúr
úgy nézem gyorsan változnak a dolgok, azóta történt:
BlackRock says not participating in any Credit Suisse takeover plan
"BlackRock is not participating in any plans to acquire all or any part of Credit Suisse, and has no interest in doing so," the spokesperson said.
The Financial Times reported earlier that BlackRock was working on a rival bid for Credit Suisse aiming to counter a plan for UBS AG (UBSG.S) to acquire the struggling bank.Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Segal
veterán
Kis gonoszkodás. A másik téma már ki is halt
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
nort_on
senior tag
válasz pictigjis #253 üzenetére
Nem gondolom, hogy hosszútávon marad ez a negatív/semleges korreláció az SPX/NDX-el, ez inkább egyedi eset, mint tartós trend. Másrészt örülök neki, mivel novemberben, leginkább az FTX csőd/pánik miatt pont fordítva volt. Ott csináltam egy VWCE>BTC+ETH swap-ot (kénytelen voltam dobni a részvényt, mert pont nem jött be az a pénz, amire számítottam...), a januári + a mostani run miatt így most +70%-kal több VWCE-t tudnék visszavenni. Ez persze full kaszinó, de egy részét valószínűleg realizálom.
Oppenheimer Stanlee kriptó nagyot ment, csak az a fránya volatilitás ne lenne, elég nehéz elviselni, weekly PnL nálam is jó, 60k.
[ Szerkesztve ]
-
Stanlee
őstag
válasz PredatorZoli #266 üzenetére
ez a het eleg megterhelo volt a napi 1-2k euro veszteseggel, es ez sajnos befektetesi szamlankent. Most baratnom jol jart, hogy lusta volt, es mar jo ideje nem vette semmit, most nagyon nem tudjuk, hogy mikor kezdjen el vasarolgatni, de MSCI World lesz belole
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Ringman
nagyúr
A lakosság hiteleinek felénél az állam és a bankok fizetik ki a magas kamatokat
[link]Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
nort_on
senior tag
Mínuszos? Az azért csúnya lenne. Bár igaz, hogy volt már olyan...
21-ben áprilisban kezdtem DCA-azni, nyáron vettem többet 28k-n, valamennyit realizáltam év végén ATH után, de inkább csak mozi+tanulás volt. 22 H1-ben nem vettem semmit, augusztusban 20k-n egy nagyobb adagot, de a legnagyobb részét FTX csőd után 16.5k-n. wMA200 volt a cél, de wMA300-on nem lehetett nem all-in menni. Olyan 18k körüli átlagom van. Alapvetően hodli stratégia VanEck ETF-ek (előtte FTX-en voltam 4 account-tal a 8% kamat miatt, mázli volt, hogy ki tudtunk jönni a haverokkal), de fogok realizálni, tanulva a 21-es ATH-ból. A fomo és a mohóság nagyon el tudja vinni az embert, főleg, ha mindenhonnan a 100k ömlik.
[ Szerkesztve ]
-
Kukipapa_rr
tag
Ha már szóba került, gondoltam, megosztom, hogy az (emlékeim szerint) általad említett HODL miatt vagyok én is pluszban, az kb. +35%-n áll, viszont csak kb. vagyon 5%-a áll benne. Az IUSQ-ba mindig beleveszek, amikor esik, így vagyok olyan -1%-n, a HODL húz fel pozitívra.
Nekem nagyon megtetszett, hogy dinamikus, követi a global market cap-et, így valamennyire automatikusan diverzifikál, ezúton is köszönöm a tippet.
-
j0k3r!
senior tag
Ötleteljünk egy kicsit. Tegyük fel, hogy biztosra tudjuk, hogy a jövő heti 25 bázispontos emelés lesz az utolsó FED kamatemelés a jelenlegi szigorítási ciklusban, és a mostani szintekről érdemben már nem nagyon fognak felfele menni a kötvény hozamok. Ki mit venne kb. 1-2 éves távra? Nekem a TLT jutott az eszembe (long irány).
-
KMT
addikt
válasz Oppenheimer #257 üzenetére
Ez melyik app? Investing.com-ot használom, ott nem látok olyat, ahol az egyes termékekben lévő teljes összegeket mutatná.
-
nort_on
senior tag
válasz Kukipapa_rr #275 üzenetére
Azért arra érdemes figyelni, hogy az utóbbi kb fél évben a BTC verte a market cap-et, illetve jó eséllyel fogja is még egy ideig a BTC.D (Bitcoin dominancia) növekedése miatt. A normál BTC.D viszont becsapós (jelenleg 46 körül van), mivel a Total1 tartalmazza a stable coin-okat is, és azok nélkül a dominancia már jó ideje más csatornában mozog (50 a korrigált érték). Szóval az ALT-okat érdemes inkább hanyagolni még, BTC only mode.
[ Szerkesztve ]
-
nort_on
senior tag
Core CPI nem olyan mértékben csökken, mint kéne, én is legalább 2*25bps-t mondanék. Aztán meglátjuk mikor törik meg a rendszer.
-
Segal
veterán
Ha névértéken visszaveszik a bankoktól a kötvényeket akkor emelhetik a végtelenségig...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
PredatorZoli
senior tag
Nem veszik vissza, csak a fedezeti értéket névértéken állapítják meg, ha hitelt kérnek rájuk a bankok. Ezek a hitelek egyébként egész drágák (közel 5% kamat), ezért csak végszükség esetén fognak vele élni, inkább csak az volt a funkciója, hogy megnyugtassa a piacot.
[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
válasz PredatorZoli #283 üzenetére
Legfőképpen pedig van helyette más, kedvezőbb lehetőség:
The Fed's discount window is lending to banks at 2008 levelsSteven Van Metre el is magyarázza. Ő banki ügyekben nagyon otthon van. (Nekem néha inkább az a gond, hogy én meg messze nem annyira hogy értsem )
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
aAron_
őstag
válasz PredatorZoli #283 üzenetére
"hitelek egyébként egész drágák" Emiatt meg is lepődtem, hogy ennyire népszerű, úgy tűnik tényleg kell a likviditás.
#284Ixion77: Úgy látom, hogy ebben a cikkben is csak a BTFP-re van hivatkozás. Mire gondoltál pontosan?
What is your ikigai?
-
Ixion77
Topikgazda
Arra, hogy ezzel a bankok már 152 milliárdot kölcsönöztek, míg az új konstrukcióval "csak" 12-t. Tehát láthatóan ez a népszerűbb.
Ez a sok új likviditás elméletileg bullish a részvénypiacnak. Különösen a technek és kriptóknak. A héten látványos volt a felülteljesítés, érdemes megnézni a QQQ/SPY hányadost. Szinte parabola, ami nem szokott tartós lenni.
Másrészt viszont végre kirázódott pénteken egy rahedli put a rendszerből, és kezdődik a buyback blackout időszak is.
Összességében gőzőm sincs, hogy mire számítsak jövő hét elejére. Ki mit tippel?"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
j0k3r!
senior tag
Time is running out for small banks and their depositors as officials admit, "No Bailouts for You".
(Brent Johnson is azok közé tartozik, akit érdemes meghallgatni)some men just wanna watch the world burn...
-
aAron_
őstag
Nem tudom mi lesz, de egy európai bank szektor longra gondoltam minimális összegben. Igazából még mindig nem látom, hogy SVB csőd miért lenne ennyire negatív hatással az itteni bank szektorra. Sokkal szigorúbb szabályozás alá esnek, tudtommal nem kell aggódni duration gap miatt, se más rendszer szintű kockázat nincs. Hold podcastben is túl reagálásnak gondolják az elmúlt napok piaci mozgását, de a jövőt nyilván ők sem látják. Credit Suisse egy elég egyedi eset, így azt nem keverném ide.
What is your ikigai?
-
attiati
veterán
próbálom értelmezni, szerintem két esetben nőhet az állomány a jelenlegi helyzetben:
1. valóban likviditási bajba kerül egy intézmény és a fed-től kér kölcsön átmenetileg , mert mástól nem kapna
2. másik banktól is kapna forrást, de túl drágán, ezért inkább bemegy a fedhezKét teljesen külön szituáció a kettő és sajnos nem látni ezt egyetlen chartból.
Az 1. esetben nő a félig csődben levő bankok össz mérlege.
A 2. esetben viszont csak nem működik a bankrendszer.
Vagy a kettő keveréke.Ugye óriási hozamcsapkodás volt az elmúlt napokban. Nehéz volt árazni is.
Egy átlagos szürke hétköznapon ülsz a treasuryben és rádír chaten egy másik bank, hogy kéne 10 yard, mennyi lesz? Adsz neki 10-20bp spread ajánlatot.
Oké, jó lesz, menjen.Most meg az lehet, hogy fekete listákat hoztak létre, kinek adhatsz, kinek nem.
Ha nagyon ki van feszítve a lividitásod, akkor inkább nem adsz senkinek.
Vagy ha úszol a lóvéban, de mindenki más meg bajban van, akkor eljött a te időd, lehet keresni pár 10bp extrát.Szerintem ez a chart egyelőre annyit mutat, hogy megnőtt az egymással szembeni bizalmatlanság a bankrendszerben.
A FED és a pénzügyminisztérium elvonult egy hétvégére, majd előálltak és láthatóan nem pánikoltak. Láttunk 2020-ban pánikreakciókat a fed-től. Láttuk milyen az, amikor baj van.
Szóval három lehetőség van jelenleg:a) baj van, de nem pánikolhatnak, mert az indítaná be a pánikot
b) a videó is arra próbál célozni, hogy a fed nem tudja, de már baj van
c) nincs baj, csak egyedi esetek. SV hazárdírozott. Credit Suisse nem ma kezdte a mélyrepülést. Végigfutnak a hullámok a bankrendszeren és elcsillapodik. Láttuk a legnagyobb hullámot. A jegybankok tudják tompítani a többit.[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Én is pont ezen gondolkodtam pénteken. Konkrétan BNK ETF vételén. De a haverom - aki jóval kevesebbet tud a gazdaságról, viszont a spekulációi sokkal jobban bejönnek mint az enyémek - azt mondta, hogy szerinte ez az előadás még csak most kezdődik. Aztán egy videóban összetalálkoztam ezzel az charttal:
Vajon melyik részén tartunk jelenleg a válságnak?
Nyilván nem fog ugyanaz történni mint 2008-ban, de azért látszik, hogy az első bankcsődök után még nagyon sokáig tartott mire az egész ügy teljesen kifejlődött.
Érdemes megfigyelni azt is, hogy a FED kamatvágások mennyire nem értek semmit amikor a válság már kialakulóban volt, illetve hogy a részvényárfolyamok nem attól függtek elsősorban, hanem a munkanélküliségtől (sárga vonal).
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Kukipapa_rr
tag
Jelenleg a HODL (21XH) 80%-ban BTC-t és ETH-t tart, így ez teljesül, és így pont egy esetleges ALT száguldásból fog némileg kimaradni, de én leszarom. Csináltam kézzel a divezifikációt korábban, foglalkozni kell vele és inkább csak buktam rajta. Ebben így hosszútávra merem hagyni, kezelgetés nélkül, és legalább az adózással sem lesz gond (TBSZ) + biztonsággal sem nekem kell foglalkoznom.
A Total1 nem tudom, mi, hiába kerestem rá.
-
nort_on
senior tag
válasz Kukipapa_rr #292 üzenetére
Total MC. Van még total 2 (w/o BTC) és 3 (w/o BTC+ETH).
Ez egy jó videó a témában. BTC.D
21XH teljesen jó.[ Szerkesztve ]
-
Sisco2
tag
Írtad korábban hogy tartasz ETH/BTC ETN -t, ezekre milyen adózás vonatkozik ha TBSZ -en van? Nézegettem a VanEck -et meg a CoinShares -t ezek No UCITS compliance, viszont DE ill. GB ISIN -el kezdődnek.
VanEck Bitcoin ETN ISIN DE000A28M8D0
CoinShares Physical Bitcoin ISIN GB00BLD4ZL17 -
Stanlee
őstag
Nem valasz a kerdesedre, de mennyire meghatarozo az adozasi szempont, hogy az ember egy adott eszkozosztalyt hogyan vasarol.
Nem Mo-n elek, igy pl. soha nem vennek kripto ETF-et, mert ha abbol kilepek, siman be kell fizetnem a nyereseg utani adot.
Ha tartom 1 evig a wallet-ben vagy a tozsden ahol vettem, 0% adot kell fizetnem a nyereseg utan.
Pl. ugyanez igaz minden mas "spekulacios" cellal megvett fizikai cuccra is. Talalok a bolhapiacon 10 euroert egy Rembrandt-ot, tartom egy evig, eladom, nem kell a nyereseg utan adozni.
-
Domináns Hím
kezdő
"Már egy ideje egyértelmű, hogy kínai központtal egy új ellenpólus kezd kialakulni szemben a nyugati világgal. USD szerepének csökkenése ennek természetes következménye."
Ezt nagyon sokan nem tudják, mert a kedvenc médiumaikban 99 százalékban ennek az ellenkezőjéről olvasnak, pedig tavaly felgyorsult a Nyugat gazdasági térvesztése (elég, ha a Kínához soroló arab országokra, vagy az óriási növekedés előtt álló India távolodására gondolunk).
"Megkérdezem akkor tőled is, amit a hasonló érvelésű emberektől szoktam:"
Értem, hogy erre az összefüggésre kondicionált a média, de a gazdasági tényekkel történő érvelés nem politikai szimpátiaverseny. Arra reagálj, amit írtam: talán nem igaz, hogy Kínán keresztül, jelentős felárral jött az orosz LNG Európába?
"Mondjuk ez perpill nem annyira menő."
Pozsár önmagában is elég menő, de nem is ez a lényeg: hasonló pozikba csak nagyon értelmes, jól képzett emberek kerülnek, ehhez képest a gazdaság alapvető összefüggéseit sem ismerő emberek hülyézik le őket rendszeresen.
Az oroszok taglalásába nem megyek bele (a politika offtopic), de semmiféle radikális életszínvonal csökkenés nem volt náluk. Azok a szánalmas vágyvezérelt hülyeségek pedig főleg nem történtek meg, amiről a Telexhez hasonlók a háború kezdetén deliráltak.
Megint rosszul "emlékszel", hiszen egy konkrét dátumról van szó, amit az Energiahivatal is többször megerősített, persze ez soha nem zavarta össze azokat a zseniket, akik az Energiahivatalnál is sokkal jobban tudják értelmezni a vonatkozó joganyagokat.
[ Szerkesztve ]
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
julius666
addikt
Pont erről írtam már (talán még a megtakarítós topicba), hogy 2007-2008-ban a kisebb bankcsődök csak a móka legelejét jelentették.
Persze az mélyebb történet volt a subprime kavarás miatt. Most ilyenről egyelőre nem tudunk, sőt, ha lesz is valami hasonló az vélhetőleg most nem ingatlan jelzáloghitel vonalról fog jönni.
De azért még kis adalék ehhez, az első fecskék mennyire csak sejtetik a problémák mélységét:
Forrás: [link]
(Itt a 2023-as adatok még csak külön lekérdezhetők mivel nem befejezett év)Jelenleg ismét risk off van btw: [link]
-
julius666
addikt
válasz Domináns Hím #296 üzenetére
Geopolitikai flamebaitelés helyett arról írj inkább, hogy a mainstreammel szembemenő háttértudásoddal felvértezve te amúgy mibe dobálod a zsozsót. Fektetsz-e kínai részvényekbe, vagy úgy bármibe ez alapján és kb. milyen súllyal a befektetési portfóliódon belül. (BP ingatlanbirodalmadat ismerjük már, de az ehhez nem releváns, ahhoz nem kell energetikai meg geopolitikai szagértőnek lenni).
-
j0k3r!
senior tag
válasz julius666 #298 üzenetére
Ezt már én is kérdeztem tőle, de csak egy lózungot kaptam válaszul a fősodratú médiáról (mint ahogy a többiek is gyakran ezt kapják). Több ilyen alakkal találkoztam már különböző platformokon, kettősbeszélőnek hívom őket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Nintendo Switch
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Essejó: MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Warhammer 40k: Space Marine 2 (PC, PS, XO)
- Projektor topic
- PlayStation 5
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- KRESZ kérdések és válaszok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy TAB S9 FE 6/128 // Új,Bontatlan // Számla+Garancia
- Samsung Galaxy Tab A9 /// BONTATLAN // Számla+Garancia
- Latitude 7420 2-in-1 27% 14" FHD IPS érintő i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- 2017-es MacBook Air (13 , Intel Core i5, 8 GB RAM, 128 GB SSD)
- Logitech Folio Touch tok és billentyűzet Ipad Air 4.-5.gen /// Új,Sosem használt // Számla+Garancia
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen