-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
julius666
addikt
Az USA bankrendszer csak egy eleme a puzzlenek, szerintem a világ többi részén se sokkal jobb a helyzet (lásd Suisse). Fejlődő/kevésbé fejlett világban ugyanúgy 0 kamat volt, biztosan ugyanúgy ment a speka is - ha nem még jobban - csak nagyobbat kellett emelni is azóta...
És ez még mindig az első körös hatás, hitel bedőlések még nincsenek tömegével. Ha belassulna a gazdaság, jönnek majd azok is (most talán nem ingatlan jelzálog vonalról, a fix kamat + infla ott nagy segítség). Másik topicban tavaly említettem még, hogy a hazai NER kifizető bankokkal kapcsolatban én komoly problémákat várok, akkor még ki voltam röhögve.
-
j0k3r!
senior tag
Ha összehoznak egy gazdasági lassulást, akkor az inflációból könnyen defláció lehet, ahogyan az 2008 után volt. Kicsit megugrik a munkanélküliség, aztán újra indul a nyomda pár év agónia után. Nem látom sem a jegybankok, sem a szuper populista politikusok részéről az igényt, hogy normálisan meg legyen oldva a probléma, mert az garantált népharag/bukás.
Mi annyit tudunk tenni, hogy (fel)ismerjük a játékszabályokat és igazodunk hozzá. Például forintban nem takarítunk meg hosszútávon, mert ismerjük a Matolcsy-Orbán kombó stratégiáját, amelynek allappillére, hogy olcsó munkaerő legyünk az EU-ban a forint kontójára.
-
Segal
veterán
válasz
PredatorZoli #94 üzenetére
Tulajdonképpen nyomtatni sem kéne, bőven elég ha leviszik az alapkamatot és a bankok megmenekültek. Persze az infláció ugyanúgy elszáll...
-
BlackV
őstag
válasz
Valószínűleg igen, a könnyebbik utat fogja választani, de nem 100%. Ebben az esetben trükkök százait tudja majd bevetni, hogy tovább tákolja a rendszert.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Abból kiindulva hogy a héten az új programjával ismét nyomtatott kvázi több száz milliót (névértéken veszi vissza az állampapírokat a bankoktól 1 évre, piaci érték helyett), igen. Ha nyomtatni kell, nyomtatni fognak. Én úgy látom, hogy egyelőre még igyekeznek két lovat megülni egy s*el, és nem engedni el az inflációt sem, mert tudják hogy az ugyanolyan káros.
Én úgy látom, hogy a piac is azon töri mosta a fejét, hogy örüljön az új likviditásnak (irány fel), vagy rettegjen hogy dőlnek a nem US bankok (pl. CS) és jön a dominóeffekt.
Nem lennék a FED helyében. Ez a klasszikus "between a rock a hard place" eset. Pedig nem ők b*ták el igazán hanem a kormányzat a pénzosztásokkal (persze szigoríthattak volna hamarabb), de mégis rajtuk fog csattanni az ostor.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
julius666 #91 üzenetére
Azt hitted ki tud itt még menteni bárki bárkit? Miből?
Unrealized losses in US banking sector: 650 billion.
FDIC reserve: 128 billionA kincstár tudjuk, hogy hónapok óta a tartalékjait éli fel, hamarosan kifut belőlük.
A FED meg így áll. Semmi másból nem menthet ki senkit, csak nyomtatott pénzből. Ami pedig tudjuk hogy miért lehetetlen. -
-
Ixion77
Topikgazda
Credit Suisse premarket: 1.97 (-21%)
Brace for impact!
-
Viszont, még ha úgy is gondoljátok páran, hogy ehhez egy másik topik kellett ehhez (nem különösebben akarok állást foglalni ebben, felőlem mindenki azt csinál, amit akar), azt már nehezen látom be, hogy miért kellett ehhez egy új topik, mikor itt van ez: Technikai elemzés, kereskedés a tőzsdéken és devizapiacon, programozott kereskedés
Azt még esetleg belátom, hogy a megtakarítások topikkal nem akkora az átfedés, de hogy az előző kereskedési topik témájától ez különbözne... Az nem tudom, hogy hogy lenne védhető -
j0k3r!
senior tag
-
BlackV
őstag
Összeállt a tökéletes vihar, bankok dőltek be, itt van újra 2008?- Véleményt mondtak az alapkezelők
Megoszlanak a vélemények, szerintem lesznek itt még bajok.
"Az SVB kapcsán a nagy kérdés, hogy egy ekkora mérlegfőösszegű banknál a kockázatkezelés hogyan tudta megcsinálni, hogy a rövid durationnal rendező betétek mögé 10 éves állampapírokat vásároltak és semmiéle stressztesztet nem végeztek arra az esetre, ha elmozdulnának a hozamok. Nonszensz, hogy a számviteli szabályok (US GAAP, IFRS, MSZSZ) szerint nem market-to-market kell beértékelni őket, mert így a bankok mérlege valójában csak egy festmény." -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #76 üzenetére
Azóta azért elégé elkente a hangulatot a piacon. Hacsak nem volt más hír is, de mivel UK és DE esik főleg, ezért úgy gondolom hogy ez lehetett a gyújtóok.
Nem követem a francia eseményeket, de kíváncsi lennék, hogy már a várakozás is hogy jött ki. MOM +0.4% után +0.9% már önmagában durva, hogy azt is sikerült felülmúlni, az még inkább. Persze lehet, hogy náluk is valami árrögzítéshez hasonló huncutság van a jelenség mögött.
-
Segal
veterán
válasz
MasterMark #77 üzenetére
Az megvan hogy akkor is visszatalálsz, ha a lap alján a "kedvenc témám"-ra rákattintasz?
Manitou: MÁP+t
-
axioma
veterán
ma me'g mindig hatrany a csatorna nemlete? marmint jogilag nem engedik vagy szerinted nem hasznalhato?
[regen forditva volt: a jonep azt preferalta, hogy nincs csatorna, emesztoben kiut egy teglat, olcso a szennyviz... de ahol van csatorna ott kotelezo rakotni, ettol aztan hisztiztek hogy draga]
ellenben ma mar van normalis kompakt szennyvizkezeles, es me'g egy fel fokkal fuggetlenebb a folyamatos szolgaltatasoktol (igaz, ritkabban de azokat is szippantani kell, de nem ugyanaz a szint mint ahol a folyamatos szolgaltatas kell, mi pl. rengeteget szivtunk az utcai atemelo hibajabol) -
Manitou
veterán
Milyen állampapírt vegyek ? Csak vicz vót
-
PredatorZoli
senior tag
Attól még hogy valaki b&h, nem jelenti azt hogy ezek a dolgok őt nem érdeklik. Illetve szerintem nem tud kialakulni minőségi csevegés ha nincsenek nézőpont ütköztetések. Márpedig ha szétválasztjuk a két csoportot akkor ilyenből nem sok lesz, szerintem. Ne legyen igazam, de szerintem a másik topic be fog fuccsolni.
-
j0k3r!
senior tag
válasz
PredatorZoli #73 üzenetére
Szerintem itt két különböző "csoport" (?) is van a dolgok hátterében. Akit csupán annyira érdekel a megtakarítás, hogy DCA-val vesz havonta valami ETF-et, vagy éppen állampapírt, viszont egyátalán nem érdeklik gazdasági hírek az egy csoport. A másik csoport meg nézi a napi makro adatokat, technikai chartokat, opciókat, hozamgörbe változásokat, jegybanki nyilatkozatokat, stb. Az első csoportnak szemét és átgörgetnivaló tartalom, ami a második csoportnak hasznos és fordítva. Szerintem.
-
MasterMark
titán
Visszatalálós.
-
válasz
PredatorZoli #73 üzenetére
Én nem tartok ettől, szerintem nem fog kihalni az sem. Kellett valami változás, majd az idő eldönti, h jó lesz-e így.
-
PredatorZoli
senior tag
válasz
bulikavagyok #72 üzenetére
A problémát az fogja jelenteni, hogy a másik topicban így maradnak kizárólag a kezdő kérdések, ami viszont már egy haladó számára nem érdekes, így oda nem fognak írni, a másik topic ki fog halni, ebben az esetben pedig a kezdő átjön ide a kérdésével, és ugyanott leszünk ahol voltunk, csak átköltözött ide a topic. Ebben az esetben pedig elég lett volna a topic scope-ját kiigazítani hogy ne érezzék rosszul magukat akik most úgy gondolják hogy az ő mondandójuk oda nem fért el.
-
-
peetie1
aktív tag
Nekem is mindegy,hogy melyik témánál olvasom a nálam hozzább értőket
így most már ez is mentve.
-
pictigjis
őstag
engem sem zavar, hogy van egy ilyen külön, be is tettem a kedvencekbe
szívesen olvastam ezeket a témákat ott is, de nekem külön is megfelel, nyomjuk
-
kdavid86
tag
Bár passzív fórumozóként is, de köszi, hogy megnyitottad/megnyitottátok ezt a topikot!
Nagyon sokat olvastam és tanultam tőletek! Személy szerint az utóbbi pár hétben szinte csak pörgettem a másik topikot alaposabb olvasás nélkül, mert nagyon elveszik a fundamentális információ, amiből talán okulni is lehetne a témában. -
j0k3r!
senior tag
https://swaggystocks.com/dashboard/options-max-pain/SPY
Ha a market maker szemével nézem a pénteki lejáratot, akkor $394 és $399 közé tenném az árfolyamot, hogy a legjobban fájjon. Nagy szakadást nem várok a héten.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
kozeposztaly #61 üzenetére
Én viszont j0k3r!-rel értek egyet. A régi fórum a buy-and-hold fórum, ez meg a spekulációs csevegő fórum. Jól megfogható határ van a kettő közt, ami abból is látható hogy eddig is tudtuk, hogy a mikor vagyunk off a régi topicban. Ettől viszont ott én már rég "elviselt rossz"-nak éreztem magam, folyamatosan off-ban. Ráadásul ami ott fő téma, az nem érdekel. Századszor is megkérdezik ugyanazt, századszor is leírtuk hogy (most épp) PMAP-ot kell venni, hogy kell számlát nyitni, stb.
Rengeteg más topicot is követek, szerintem semmi problémát nem okoz hogy most lett plusz egy. Főleg ha a hozzászólók nem duplikálják ugyanazt a hozzászólást mindkettőben. Idővel szerintem kialakulhat ez szépen: aki először téved be alapvető kérdésekkel ("Mibe tegyem a megtakarításaimat?") annak a régi téma való, aki meg komplexebb gazdasági elméletekről akar csevegni annak az új.
Végül pedig nem véletlen van 95000+ hozzászólás már ott. A témák messze túl széles skálája volt egy helyen, más lehetőség híján. Egy nap elolvasni több száz olyan hozzászólást, amely nem vág az érdeklődésedbe lényegesen nagyobb időveszteség, mint két, vagy több olyan fórumot követni amik érdekelnek.
-
kozeposztaly
csendes tag
Szerintem ezek 90%-a amit írsz (vagy amit vélelmezel), nem volt OFF...mások számára sem.
Talán csak úgy éreztétek, hogy kényelmetlen ott arról írni, az meg inkább félreértés lehetett.Kár érte, mert így szét kell oszd a figyelmed...s ez egy ilyen időhiányos világban nagy luxus.
-
j0k3r!
senior tag
válasz
Nem nekem címezted, de én személy szerint már rosszul éreztem magam, hogy állandóan off-ban kellett írnom az aktuális hírekről, arról hogy hol van egy ellenállás, támasz, mozgó átlagok, vagy éppen, hogy egy makro adat kijött, vagy éppen valamelyik jegybank mit mondott és ennek hatására hova mentek a deviza, vagy kötvény árfolyamok. Ezek nem feltétlen a megtakarítással kapcsolatosak, habár hatnak rá. Viszont ennyi erővel a politika is hat a megtakarításainkra, de arról meg nem lehet beszélni.
Illetve már kicsit untam is, hogy 100 kérdésből 70 arról, hogy szól hogy szar az államkincstár, melyik állampapírt vegyem, hol lehet kincstári számlát nyitni, mit kell beírni utaláskor a mezőbe, 20 meg arról hogy hogy kell beutalni pénzt, revolut vagy wise a jobb, a maradék 10-nek meg talán volt értelme.
Folyamatosan ugyanaz a 2-3 téma megy körbe-körbe végtelen ismétléssel.
-
erdey_a
addikt
válasz
+1
-
kozeposztaly
csendes tag
ide is berakom....:
Szia!
Kár ezért, hogy újat nyitottál.
Az, hogy most olvashatok párhuzamosan kettőt, nekem fáradtság.
Szerintem a témáitok szorosan összefüggnek, ok-okozati bejegyzések születnek úgy, hogy az már az új elgondolt struktúrátokban 2 külön fórumban kap helyett.
Kár ezért, s ha tehetném, leszavaznám.
Félre ne érts, a te általad indított topik is teljesen érdekel, de egyszerűen plusz energiákat fog elvinni sokunknak a témák párhuzamos követése. (teszem azt pl említitek, hogy brókercégek már a másik topikban....node itt akkor nem? Vagy mindkettőben? Kár ezért.
"Minden, ami a tőzsdével, kötvényekkel, gazdasági élettel, makroökonómiával kapcsolatos: hírek, várakozások, analízis, befektetési gondolatok, brókerek, adózás, devizaárfolyamok, chartok, stb."
Ennek a jelen topikkal akkora a metszete mint a ház, a topikgazda által is bevallottan ("Szerintem ezek a témák, amikre új topic lett létrehozva, elfértek eddig is itt is.") Csak elbonyolódik az (eddig sem egyszerű) életünk...
Kár érte,...ha tehetném rollbackelnék...
-
Stanlee
őstag
En jelenleg ezeket hasznalom:
- binance - van SEPA, nagy valasztek, jo likviditas, KYC
- mexc - nincs SEPA, ami nincs binance-n azt itt veszem meg, nincs KYC
- kraken - van SEPA, a kereskedesi "felulet"-nek nevezett valamit szokni kell
- kucoin - nincs SEPA, draga, de vannak specko kriptok.A vasarlasban nekem fix a mexc az alacsony withdrawal fee miatt, mivel amit veszek azt sajat walletra ki is utalgatom. Az euro => USDT konverzio miatt meg kell mindig valami nagyobb, ahova a fiat-ot be lehet utalni, ezert hasznalom a binance-t vagy a kraken-t, de jo ideje a vasarlasokat 1 coin kivetelevel a binance/mexc lefedi.
Ha csak BTC meg ETH kell, akkor eleg a binance. A KYC az vicces volt, szerintem orszagonkent valtozik, hogy mit kernek. Azert van meg a kraken, mert nagy ritkan binance felfuggeszti a SEPA beutalast, es kell valami alternativa.
Ha kell valamelyikre referral akkor szolj, kuldok az osszesre, amit hasznalok.
-
Oppenheimer
nagyúr
Mit mond a kriptó jósgömböd, BTC ezúttal átviszi a 25k-t?
Szépen 26k-ra felmentünk egy időre és most 25k-hoz vagyunk tapadva. Ez előzőleg is egy brutális ellenállási szint volt, technikailag is látszott rajta hogy az lesz.Szerintem ezúttal át fog rajta törni, erősebbnek néz ki. Legutóbb jobban lepattant minden alkalommal mikor elérte.
-
nort_on
senior tag
Egy botrányosan szar beszélgetés egy nagyon jó témában. Nem a Gabi hibája, csapong az egész, meg eleve nem magyarul kellett volna.
Ez az ábra azért elgondolkodtató.
Az új generáció már megjelenik a tőzsdén is, amit a napokban beszéltünk a daytrade állományok kapcsán, nyilván sok fiatal fektet digital asset-ekbe akár telóról. Ennek egy "hosszútávú" formája lehet pl a BTC vagy ETH HODL.
Másik a CBDC-t lehetséges bevezetése. Nagyon sok országban (USA, Kína, Ausztrália, Japán, stb) komoly pilot-ok voltak. MNB-is jelent meg már 2021-ben digitális forintról tanulmánya. Adótörvényben külön rész lett a kriptónak (egész jó lett!), illetve a NAV is ráállt, big data-t és AI-t is használnak (majd) a kriptó ügyletekre, és bármelyik CEX-től 3 napon belül kapnak kérésre infót.
-
nort_on
senior tag
válasz
julius666 #56 üzenetére
Igen, ez nem könnyű téma, én is sokat dilemmáztam ezen, jól összefoglaltad a lényeget. Kb ez a kockázati ára a 15% adómentességnek. TBSZ nélkül egyértelmű, hogy nem vennék kriptós ETF-ez.
Diverzifikáció alatt pl fele-felében coin + ETF. Úgy legalább a fele megmarad.
Illetve swing trade-re van a blokkláncon ETH/BTC-m. De most nagyon nem
Altcoin season van.Esetleg az jöhet még szóba, hogy kellően nagy állomány mellett, olyan országba menni realizálni, ahol még az itthoninál is kedvezőbb feltételek vannak. 3-4-5x-nél a 15% sem kevés + adminisztráció is van, bár az egy HODL stratégiánál azért nem vészes.
Sajnos folyamatosan elkaszáljak az USA spot ETF-eket, az azért áttörés lenne, kanadai + EUs van egy jópár, bár az alap kérdésre az sem lenne megoldás, mondjuk a $250k FDIC se lenne rossz.
-
julius666
addikt
A papír cryptorol (ETF/ETN) egyébként mi a véleményetek? Egyrészt jó drágák (persze ez ilyen árfolyammozgások mellett irreleváns lehet, illetve továbbra is eltörpül a TBSZ adóelőny mellett), másrészt szerintem itt hatványozottan jelentkezik az a kockázat, ami ugyan minden ETF befektetésnél jelen van, de mivel elég alacsony ezért soha senki nem foglalkozik vele: a partner kockázat.
Ugye amikor ETF-et vesz az ember akkor valójából nem a konkrét "terméket" veszi, hanem egyfajta ígéretet, a befektető és a "termék" között meglepően hosszú láncolat van (alapkezelő, letétkezelő, stb). Részvény ETF esetében tényleg lényegében 0 az esélye, hogy a letétkezelőt pl. hackertámadás éri és volt nincs token. Cryptonál azért láttunk már ilyet (tőzsdéktől rendszeresen lopnak). De a piac szabályozatlansága miatt egyébként is lehet egy csomó, előre nem látható egyéb veszély is. A kockázat márpedig mindig a befektetőé, ha van is valami biztosítás az alapban, jellemzően lófütty a teljes állományhoz képest (anno arany ETF-eknél poénból nézegettem ilyeneket a részletes prospektusban).
IMO a crypto egyetlen igazi hozzáadott értéke végfelhasználói szemmel, hogy tarthatom saját walletben a zsét és akkor biztos lehetek benne, hogy az enyém. Ha valami nagy gebasz van a crypto világban, nekem továbbra is van n db BTC-m/ETH-m, max lebegő veszteségem van fiatban mérve. Ha egy ETF alap körül van gebasz, simán felszámolják az alapot és lenyeletik a bukót a büfikkel. Not your keys, not your coins.
-
eldoble
aktív tag
Sziasztok!
Hol érdemes most számlát nyitni a tőzsdézéshez, mondjuk olyannak aki kis pénzzel kezdene (200e-500e), nem tapasztalt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Építő/felújító topik
- Autós topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motoros topic
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Filmvilág
- Vicces képek
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- RYZEN 7 5700X / 32GB RAM / 1TB SSD / RX 6700 XT 12GB / 750W Gold Full Modular - AMD GAMER PC
- Gamer pc konfig
- Ringke Xiaomi 14 edzett üveg képernyővédő.
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- iKing.Hu - Samsung Z Flip 6 - Silver Shadow - Használt, szép állapot
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest