-
IT café
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szabi__memo
nagyúr
-
válasz
Ixion77 #5044 üzenetére
Vagy inkább az, hogy az orosz médiában megjelent a hír, hogy mégis feloldhatják a dízel export tiltását. De ezek azért nem annyira átütő erejű dolgok, hogy hirtelen ekkorát essen. Ez inkább már a szentimenttel van összefüggésben, hogy ha ilyet tud zuhanni olyan hírekre, aminek máskor szinte semmi piacmozgató hatása nincs.
-
A nyersolaj jól bezuhant, különösebb alap nékül. Mármint nem érkezett semmilyen extra esemény vagy hír.
-
-
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Ixion77 #5037 üzenetére
Bocs, elirtam. Pont az ellenkezojere gondoltam. Hogy az a cel, hogy a forint ne gyenguljon.
[Reggel meg nem volt paywallos]. A lenyeg az volt, hogy lassulo kamatcsokkentesre szamitanak az ING-nel es erosodo forintra. Konkretan ha a 25 bp csokkentesuk bejon, konkretan iden ev vegere 375 forintos euroarfolyamot varnak, jovore meg meg erosebbet. De lehet nem pontosan emlekszem a szamokra. -
válasz
Ixion77 #5037 üzenetére
Ahogy Oppenheimer is mondja, ez nem igaz. Megint csak az USA-t hozva példának, Trump az EU-val kezdett azért csörtébe, mert 2015-re az eurót sikerült jóval gyengébbé tenni a dollárral szemben, ami jelentős előnyt jelent az exportnál. Az euróövezet is arról szól (többek között) Németországnak, hogy a brutális külkereskedelmi többlete ellenére nem erősödik meg a pénze, mert ez szét van dobva az egész övezetre és ezzel hatalmas nyereséget könyvelhet el.
De persze ez a deviza árfolyam sokkal komplexebb kérdés. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Ixion77 #5037 üzenetére
De ez nem igaz amit allitasz. USA is azert sirt evekig mert a yuan tul gyenge volt, azaz a dollar tul eros hozza kepest. Mindig aktualis gazdpol celoktol fugg hogy epp erosebb vagy gyengebb valutat akar-e egy orszag.
Tovabbi kontextuskent; biztos olvastad portfolion valamelyik ceg vendegcikkjet, hogy nem birnak jovore realber emelest adni, mert tul eros hozza a forint. Linkeltem par napja.
-
Drizzt
nagyúr
Szerintem erre ma jottek jelek, hogy mi lehet a hatterben. Portfolion pedzegetik, hogy az alapkamat csokkentes uteme jelentosen csokkenni fog a "megszokotthoz" kepest. Igy ez szerintem egy hulye csavarral gyakorlatilag a korabb kettos kamatrendszer tovabbelese, csak ugy, hogy mostantol az alapkamat az, ami valojaban a korabbi O/N, meg baratai helyet veszi at. A kamatstop meg a korabbi alapkamat helyere lep. Tipikus Nagy Marton-i szemvenyveszto idiotizmus. Ahol a cel az, hogy a forint lehetoleg ne erosodjon, de a "piaci" bankrendszer meg nezzen ugy ki, mintha alacsonyabb lenne a kamat.
-
j0k3r!
senior tag
Időközben alakulgat ez is: T10Y2Y
-
avl
senior tag
áá, azért szerzödésig nem mennék el
igen kis esély (de nyilván nem nulla a jövöre tekintve semmi), hogy nem értelmes keretek között zajlik illetve akkor nyilván annak következménye van (pl. anyagilag sem minden a gyereknek az élete/életem során szánt menne babakötvénybe, ha meg avval visszaélés - az én értékítéletem szerint !! - az nyilván az egyebeket hátrányosan érintené)
#5027axioma igen, bárkivel bármi megtörténhet, különbözö korokban különbözö befolyásolás, befolyásolhatósági mérték (mikor teenager számára a szülök szerepe lecsökken [kortársak, hormonok, ...], mikor midlife-ban ... - természetesen ezek mértéke nem mindenkinél ugyanaz, simán lehet igen alacsony X-re és komoly "elborulás" Y-nál)
-
Jolida
tag
Nem.
"Korlátozottan cselekvőképesek a 14-18 év közötti kiskorúak és azok
a nagykorúak, akiket a bíróság cselekvőképességüket korlátozó gondokság alá helyezett
(pszichés betegség, fogyatékosság vagy szenvedélybetegség miatt). A korlátozottan cselekvőképes személy csak a mindennapi élet szokásos szükségleteinek fedezése körébe tartozó kisebb jelentőségű szerződéseket kötheti meg, de rendelkezhet a munkából származó keresetével.Cselekvőképtelenek a 14 év alatti kiskorúak és azok a 14 év feletti
kiskorú és 18 év feletti nagykorúak, akiket a bíróság cselekvőképességüket kizáró gondokság alá helyezett (ha az ügyeik viteléhez szükséges belátási képesség tartósan és teljes mértékben hiányzik). Ők kizárólag csekély jelentőségű szerződéseket köthetnek, amelyek megkötése a mindennapi életben tömegesen fordul elő, és különösebb megfontolást nem igényelnek." -
Ringman
félisten
-
axioma
veterán
-
aAron_
őstag
Tulajdonképpen egy 2 éves PMÁP extra kamatprémiummal. Ennél jobb talán a világon nincs most sehol. Ezért belföldi családi házat képes lennék eladni (az úgy is forint eszköznek tekinthető nagyrészt), ha megvan a megfelelő bizalom családon belül. Többi PMÁP-ot ki kell számolni, de azokat alapvetően hagynám.
TBSZ-en tartott külföldi eszközökkel pedig még némi diverzifikáció fenntartható. Ott lehet USD kötvényt felülsúlyoznám, talán az a legjobb hedge.
#5017Oppenheimer: Lehet Citadellába sosem fektetnék, de egyébként baromi jó track recordja van a blogján írtaknak.
-
julius666
addikt
+1, saját/ismerősi kör példája alapján kb. 0 korreláció van aközött, hogy valakivel zsebpénzeztek-e a szülei vagy inkább alkalomszerűen kapott pénzt aktuális költésekre illetve hogy mennyire lett takarékos beállítottságú/pénzügyileg tudatos. A takarékosság szerintem inkább részben genetikai, részben pedig szülőtől látott minta, mint nevelés kérdése.
Egyébként nem feltétlenül kell végletekben gondolkozni, lehet osztozni is a(z extra) kamaton és akkor mindkét fél jól jár. Én pl. anyám egészségpénztárát így használtam anno magáneü költésekre, elfeleztük az adóvisszatérítést.
-
avl
senior tag
válasz
Oppenheimer #5020 üzenetére
20nal több TBSZ-em van, azert feltörni nem fogom öket
tehat ezt a Te gondolatoddal ötvözve: a 3 fordulo TBSZ-röl HUF-osakat bele ...esetleg sajat PMAP-ot, fix allamkötvenyt is ?igen, ha a penzt nezzük, akkor annak lehet hatranya is; szerencsére (vagy nevelés, súlykolás, sok-sok beszélgetés hatására nem a pénz számít Neki [sem]...de ez változhat is :-( )
-
ngaba
aktív tag
válasz
Oppenheimer #5020 üzenetére
Szerintem teljesen normális családon belül az ilyesmi. 18 év alatt sok helyen nincs is külön kassza (amit itt nem szeretnek a fórumozók, de szerintem ennek nem sok köze van a pénzügyi tudatossághoz - nálunk sem volt, mégis "spórolós" voltam inkább mindig).
-
avl
senior tag
aki ilyesmin mar gondolkozott vagy ~ hasonlo eletkorban, szituban van (aki ettöl tavol, az szerintem nehezebben gondol bele, sok feltételt nem ismer, ...) mit gondol: mennyit érdemes babakötvenybe tenni, mennyi a nem tul sok ? akár abszolut összegben, akár a teljes bef. portfolio %-ában, akár a gyereknek szánt összeg %-ában, akár ...ben kifejezve ? (nyilvan függ a gyerek "komolysagatol", eddigi penzügyi neveltetésétöl, stb.)
a mienk decembertöl (14.5+3=) 17.5%, majd utana ~21.0%-on (18+3) megy, azaz decembertöl 2 ev alatt ~42%-ot hoz; ha ez az idöszak letelik, utána hamarosan ki is vehetné a lányom, mert 18 lesz akkor ...ha meg marad a magasabb infla akkor meg maradhat még évekig abban is (24 eves korig maradhat, de 18 eves kora utan nem fizethetö be ra)
...már most is szemmel látható összeg (pl. több új autó vehetö belöle) van benne, de 3 TBSZ-em is fordul ev vegen, amiken levö HUF-os eszközökböl tovabb, komolyan feltornazhato -
j0k3r!
senior tag
"We are seeing a steepening decline in jobs this month," said Nela Richardson, chief economist ADP. "Additionally, we are seeing a steady decline in wages in the past 12 months.",
-
Oppenheimer
nagyúr
-
User_2
tag
félreérthetően fogalmaz az újságíróbácsi/néni
a csődeljárás során
a kisrészvényesek között osztják szét azt, ami a hitelek és tartozások megfizetése után marad.
ebben az esetben az a sejtés, hogy a kisrészvényesek között a tulajdoni arányuk szerint nem tudnak majd szétosztani semmit. -
avl
senior tag
wow, az egyedi reszvenyek veszelyei: [szinte-lenullazodott-ma-egy-europai-legitarsasag-arfolyama]
"új nagy részvényesek csatlakoztak az céges átszervezéshez, amelynek során a csoportot kivezetik a tőzsdéről, a részvényesek pedig semmilyen kompenzációt nem kapnak az átszervezési folyamat során "
-
-
avl
senior tag
-
válasz
attiati #5006 üzenetére
True, és tudjuk, hogy nem tökéletes az inflációval korrigálás, de nincs igazán jobb ötlet a valóság minél általánosabb reprezentálására. Olyan ez, mint a GDP mutató, aminek számtalan kritikája van, de mégse tudunk jobbat, ha egy számban kell kifejezni egy adott ország gazdasági teljesítményét.
-
attiati
veterán
válasz
Ringman #4999 üzenetére
Nagyon leegyszerűsítve mit mutat egy olyan mutató, ahol:
egy instrumentum ára osztva 1+ élelmiszerárak miatt felhúzott infláció?Itthon főleg az élelmiszerárak húzták az inflációt az elmúlt 1-2 évben:
- Populista piactorzító intézkedések miatt.
- Kiskerlánc különadó miatt. A jövedelmet nem lehet itthon adóztatni a feketemunka miatt, ezért a fogyasztásra terhelték. -
válasz
szabi__memo #5004 üzenetére
Azt gondolom, hogy ez az eredmény teljesen konzsztens a várakozásokkal: városok stagnálnak, esetleg nominálisan minimálisan nőnek, a falvak leszakadnak. Persze reálértéken ez csökkenés, de hát az elmúlt 10 évben meg olyan reálnövekedés volt, hogy bőven van mit ledolgozni.
-
válasz
szabi__memo #5002 üzenetére
Fogalmam sincs. Éves adatokat kell nézni, mert simán lehet ez szezonális hatás is. Meg hát tényleg az van, hogy a falvak árzuhanása lehúzhatja a statot, miközben a városok stagnálnak. A nagy egész szempontjából melyik kategória a releváns?
Új hozzászólás Aktív témák
- Crative Gigaworks S750 7.1 szett+ Sb X-fi titanium karival
- Asus ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI Alaplap
- Samsung Xcover 4 STRAPA-Okostelefon, Garanciával, Üzletből
- Samsung Galaxy Xcover 4s 3G/32GB , Androidos Strapatelefon, Üzletből
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Intel Arc B580 12GB Limited Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Corsair 850W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS dokkoló 210-AZBV + DELL 180W AC töltő
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest