- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem menekül a Facebook-függőségi per elől a Meta
- Proxmox VE
- Milyen switch-et vegyek?
- Mesterséges intelligencia topik
- Synology NAS
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Bíró: Zuckerberg nem felelős azért, amit a közösségi média a gyerekekkel tesz
- Windows 11
- Facebook és Messenger
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-igu-
addikt
Google dolgokban nem vagyok otthon, de ha csinálsz erre a célra egy új g account-ot, 15GB tárhelyet kapsz mellé ingyen. A google fogja lebutítani a képeket feltöltéskor, semmi dolgod nincs vele azon kívül, hogy beállítod a szinkronizálást az adott mappákra.
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
MODERÁTOR
DS Photonak jól emlékszem, hogy az nem a "hagyományos" port nyitása van mint a többinek?
Egyetlen atombomba képes elrontani az egész napodat!
-
PedroPascal
senior tag
Mivel érdemesebb használni QuickConnect vagy DDNS. Azért kérdezem mert ha a telefon nem a helyi hálón van és sok képet, videót akár menteni akkor a QC lassabb lehet. Jól sejtem?
ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
IRO21
aktív tag
válasz PedroPascal #85158 üzenetére
Elvileg a QC tudja azt is, hogy ha nyitott porton eléri a NAS-t, akkor közvetlenül csatlakozik, nem járatja meg a forgalmat a Synology szerverein.
(Úgy ahogy a LAN-on is van átirányítás a belső címre.)
Ha ez jól működik benne, akkor mindegy, mert úgyis közvetlen kapcsolat lesz belőle.Szerintem csak akkor van értelme a QC-nek, ha nem tudsz portot átirányítani mert mondjuk CGNAT mögött vagy. (vagy egyéb user error miatt 🙂)
Esetleg mondhatnánk előnyének azt, hogy nincs nyitott port, csak a tunnelen keresztül vagy elérhető, viszont mivel nem érvényesek rá a tűzfal szabályok, az egész világból.
Szóval én inkább ezt is hátránynak mondanám 🙂Szerk:
Ja bocs, pont a kérdésedre nem válaszoltam 🙂
Szóval ha nincs port forward, és a QC kénytelen a forgalmat a Synology szervereken keresztül küldeni, akkor igen, jóval lassabb lesz, mint a közvetlen kapcsolat.[ Szerkesztve ]
-
PedroPascal
senior tag
Köszönöm!
Új vagyok még a Synology világában, de hamar belerázódom remélem. Hasznos ez a topik.ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Gondolkodtam, hogy milyen plusz mentést állítsak be (a meglévő hat példány mellé ) . Felhőn gondolkodtam, már el is indítottam a C2 storage próbaidejét, meg is csinálta a mentést, de végül mégis úgy döntöttem. hogy veszek egy legolcsóbb egylemezes nast backupnak. Az otthonomtól (és a fő nastól) távol lesz elhelyezve. Napi egyszer lesz rá mentés. Ti hogy csinálnátok? Menjen folyamatosan, vagy időzített ki-be kapcsolást állítanátok be neki? Hajlok a folyamatos üzem felé.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz Elemental #85161 üzenetére
én 2 lemezest használok, raid1 természetesn. az úgy bolondbiztos.
időzített on/off heti 2x, egy teljes másolást megcsinál. majd abból csinál helyben egy többverzióst. így kétféle módon is megvan.[ Szerkesztve ]
"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
Elemental
addikt
válasz copass #85162 üzenetére
Nem akartam több lemezest, ez tényleg csak a vész vész tartalék lenne. Jelenleg a négy lemezes nasom minden lemezén megvannak a pótolhatatlan adatok, plusz a pc-m egy lemezén, plusz a melóhelyen lévő laptopon. Ezt a legújabb nast egy másik melóhelyre viszem, így már három földrajzilag elkülönített helyen lesz meg a mentés. Mondjuk ugyanabban a városban, szóval, ha benyel a városunk egy atomot, akkor oda minden.
Eddig azon agyaltam, hogy mi legyen a következő mentés, most ezt kitaláltam, és azt hittem, hogy vége, megnyugszok, de nem. Már most azon töröm az agyam, hogy mi legyen a következő. Ennek sosem lesz vége? -
addikt
válasz Elemental #85161 üzenetére
Állítsd be neki hogy pörgesse le a vinyót 30 perc után, kb csak a mentés idejére fog pörögni ha más szolgáltatás nem fut. Vinyó nélkül elvileg 8-10W alatt kell fogyasszon.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Immy
őstag
Szerintem azért érdemesebb QC-vel vagy DDNS-el menni, mert ha csak simán kinyitsz egy portot a világhálóra akkor azt folyamatosan scannelik a legegzotikusabb országokból is. Ha véletlenül valamilyen (akár fel nem fedezett) sérülékenység van rajta akkor könnyebben megtalálható egy publikus port esetén mintha egy random DNS név mögött lenne, amiről jó esetben nem sok szolgáltató tud.
Arról nem beszélve, hogy Fix IP-ért sok szolgáltatónál fizetni kell vagy szimplán nem lehetséges, mert a duplán vagy 3szorosan natolnak mert nincs pénz-kedv-motíváció IP tartományt vásárolni.
Apró: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/immy/index.html
-
Digger
senior tag
Egy alhálón vagyok a NAS-al.
Egy idő óta a Windows 10-es gépem indulás után üzeni, hogy a Synology Drive Client fut, majd rövid idő múlva azt mondja, hogy a szolgáltatás szüneteltetve van, Hitelesítési hiba.
Emlékeim szerint nem módosítottam jelszót.
Vagy ez inkább egy lejárt hitelesítési kulcs miatt van? -
-
Gaultier
csendes tag
Szerintetek az miért lehet hogy ha win10-en csatlakozom a NAS-hoz, total commanderen keresztül elinditok egy másolást a két lemez között, akkor az elvárható 100-150 MB/s sebességgel másol.
Ugyanez Mac total commanderen 1-3 MB/sec... WTF??? -
addikt
-
addikt
válasz Gaultier #85172 üzenetére
Itt egy jó részletes KB article arról, hogy mik okozhatják a felébredést/nem alvást. Nézd meg nálad melyikek futnak/vannak engedélyezve.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Kapanyél
őstag
Ma reggel sikerült. Amikor már atombiztos vagy abban, hogy jól állítottál be mindent, mégsem működik valamiért jól, átterelődik a gyanú a hardverre.
Itt is eszközhiba volt természetesen, de próbára tett nagyon, ugyanis eleve furcsa volt, hogy miért állítódott el az IP-címe a NAS-nak? Erre mondjuk nem jöttem rá.
A hiba forrása pedig egy switch hibás portja, ami látszólag jól működött, ahelyett, hogy kipusztult volna és akkor látom, hogy nem villog rajta a LED.
Valószínűleg a hibás működés bolondította meg a NAS-t: ha átdugtam volna egy jó portba, vélhetően a régi IP-n újból elérhető lett volna azonnal.
Sosem találkoztam még így meghülyülő switch-csel.(sajnos az Asus mesh rendszerem nem ezen volt, az tényleg szar )
Hús vagyook, hús, hús, hús, hús, húús!
-
attilanatina
kezdő
válasz Borisz76 #85120 üzenetére
Igen erre voltam kíváncsi SHR-2-ben vannak a kötetek. De ha a másik 2x10 tb-ost lecserélem 2x16 tb-ra akkor látom hogy át kell hogy álljak csak SHR-ra. Ez nem kér formázást ugye ? Mert ha nem akkor megoldottam a problémámat. Majd idővel a másik 2x10 tb-os is le lesz cserélve de akkor látom hogy raid kalkulátorral vissza lehet állni megint SHR-2-re. Köszönöm a segítségeteket.
-
Kapanyél
őstag
Igen, nem is felejtettem el, de nyilván előbb a beállításokkal kezdjük, aztán verjük csak szét a fél házat egy-egy hardver elem kiváltása céljából.
(egyébként egy nem menedzselhető switchről van szó, ami újra is volt indítva nem túl rég egy áramszünet során, és minden más működött, ami abból élt, ezért sem soroltam előre ezt a lépést. A NAS, NVR és minden egyéb biztonsági vagy zúgó cucc fönt van egy gardróbból nyíló helyiségben, amibe bejutni is nehéz, a hibás eszköz pedig lent a házimozi mögötti rackben, szintén kábelrengetegbe gyúrva... ilyen ez)
Hús vagyook, hús, hús, hús, hús, húús!
-
intuicio
aktív tag
Hello mindenki!
DS220+ néztem ki (Viszont az ára kiakaszt)
Amire használnám:
- Torrentek seed-
- itthoni 99% filmek lejátszása nVidia SHIELD pro 2019-en (4K min 40 Mb/s adat sebességű rls-ek lejátszása)
- és hogy tudjon olyan lehetőséget, hogy kint élő (Svédország) rokonok, is el tudják érni TV-n vagy PC-n a filmeket, és le is tudják azt játszani.
Lenne más alternatíva, vagy olcsóbb Synology termék? DS220+ nagyon jó lenne, de sokallom, és kb. szoftveresen szinte ki sem használnám. -
skoos
őstag
Sziasztok, haladunk az adatmentéssel. Jelezte a cég, hogy vigyek be meghajtót, amire kimentik.
Vettem is a NASba 2db azonos NAS meghajtót.
Egyet már beletettem a NASba, fut minden szépen.
Raid1ben futna a 2 HDD.
Namost mit kell tegyek? Mentsék le a másik friss HDDre bármilyen particióra és copy-pasttel mentem át a már NASban levőre, majd formázzam át a visszakapott meghajtót és állítsam őket raid1-re? Tehát, mintegy pendriveként, a visszakapott HDDt átmásolom a nasra, majd beleteszem és átformázom raid1-re.Vagy van profibb megoldás? Mondjuk csak bedugom a visszakapott meghajtót (amit megmondok mire formázzanak) és átmentem az adatokat majd raid1-re állítom?
Fogalmam sincs, még nem csináltam soha ilyet.Köszi előre is!
-
IRO21
aktív tag
válasz Kapanyél #85177 üzenetére
Ez egy Synology topik, így nyilván elfogultak vagyunk, de ha jól követtem, hogy mit csináltál, akkor a NAS-nak nem volt semmi baja
Az Ip címét a reset nullázta és állította át DHCP-re.Valahol el kell kezdeni a hibaelhárítást, ez most így sikerült.
Legközelebb... reméljük olyan nem lesz!
A lényeg, hogy most működik. -
addikt
válasz intuicio #85181 üzenetére
Erre a DS220+ tökéletes lesz még jó pár évig (8-10 évig lesznek frissítések) és szoftveresen ki fogod tudni használni sokmindenre szerintem
-
Bence_
tag
Szia!
Ha jól értem akkor egy cég éppen adatot ment neked és egy meghajtót kér.
A két egyforma merevlemez közül az egyiket beteszed a nas-ba, a másikat oda adod a cégnek.
Nas-t állítsd be ahogy neked jó, utána a cégtől kapott lemezt dugd rá mint egy külső meghajtó, erről másold át az adatokat a nas-ra. Ha már fent vannak az adatok akkor a lemezd tedd be a nas-ba, így mehet a raid! -
addikt
A másikra mentsék le és beleteszed egy PC-be, majd hálózaton átmásolod a NAS-ra.
A Synology saját partíciós konfigurációt használ, nem tudják úgy formázni hogy módosítás nélkül elfogadja a NAS (na jó, tudják, de nem fogják).Csinálj az adatokról azért még egy másolatot pl. külső HDD-re is mielőtt törlöd a HDD-t és belerakod a NAS-ba második lemezként.
-
PedroPascal
senior tag
Sziasztok,
Van egy régi WD My Book 1TB, amin van eSATA is. Szeretném ezt a külső lemezt biztonsági mentésnek használni a NAS fontos adatait mentené ide.
Helyi mappa és USB opciót válasszam, mi a különbség az egyverziós és sima között?ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
IRO21
aktív tag
válasz PedroPascal #85190 üzenetére
Ha a NAS-ra dugott USB vagy eSATA diszkre akarsz menteni, akkor igen, a Helyi mappa és USB opciót válaszd, és célként a hozzá tartozó automatikusan létrejött mappát válaszd ki.
Ha nem nevezted át akkor usbshareX vagy satashareX.Az egyverziós mentés nevéhez híven egyetlen verziót tart fenn a fájlokból a célmappában.
Minden mentésnél felülírja őket, és ha engedélyezed akkor a forrásmappában törölt fájlokat törli is a mentési mappából. Ez nagyjából olyan mintha kézzel másolnád, csak a fájlok/mappák mellett pluszban ott vannak a metaadatok, konfig mentés illetve a csomagok mentése is ha kiválasztottad.
A fájlokat bármivel kimásolhatod a mentésből.A többverziós (a sima) minden mentésnél megőrzi az aktuális állapotot. Beállítható, hogy hány verziót tartson meg és vissza tudsz állni bármelyik időpontra.
Ez egy speciális adatbázisban tárolja a fájlokat, amit csak a Hyper Backupos cuccokkal (HB, HB Vault, HB Explorer) tudsz megnyitni.
Ez már tud tömörítést és jelszavas védelmet is.
Van deduplikáció, vagyis egy olyan fájl, ami nem változott meg a mentések között nem foglal többszörös helyet.
A fájlokkal együtt automatikusan menti a metaadatokat és a konfigot, illetve választhatóan a csomagokat.Biztos kihagytam valamit, de kérdezz nyugodtan.
-
PedroPascal
senior tag
Köszönöm, így már tiszta.
Szerintem nekem az egyverziós lehet megfelelő. A NAS-ra mentett képeket, fontosabb fájlokat szeretném menteni, extra védelem. Abszolút otthoni felhasználás, szerintem nekem a többverziós mentes felesleges. Ha bővülnek a menteni kívánt adataim a NAS-on akkor csak az új adatokat viszi át a régi mellé a napi backup során ha jól gondolom.ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
IRO21
aktív tag
válasz PedroPascal #85192 üzenetére
A többverziós is csak a változást viszi át, feleslegesen nem másol az sem.
Ha nem változott meg a mentések között egy fájl, csak egy bejegyzés keletkezik az adatbázisban a megfelelő verzióhoz.
Első alkalommal tovább tart a mentés, amíg a struktúrát kialakítja, de utána a napi mentés már gyors.Az egyverziósnak az egyetlen előnye az, hogy bármivel tudod használni nem csak a HB alkalmazásokkal.
Ha ez lényeges, akkor válaszd azt, de archiválásnak szerintem a többverziós az igazi.
Persze nem akarlak rábeszélni, azt használsz amit akarsz.
Akár elindíthatsz kétfélét is[ Szerkesztve ]
-
PedroPascal
senior tag
Az hogy bármivel tudom használni nem csak HB-vel az nekem nagy előny.
De meghallgatom a hozzáértő szavakat, mint mondtam korábban abszolút otthoni felhasználásra kellene.ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
PedroPascal
senior tag
Még valami:
"Az egyverziós mentés nevéhez híven egyetlen verziót tart fenn a fájlokból a célmappában.
Minden mentésnél felülírja őket, és ha engedélyezed akkor a forrásmappában törölt fájlokat törli is a mentési mappából."
Ez az opció lenne az, amit fentebb írtál? Az infó ikon azt súgja, ha be pipálom akkor a biztonsági mentésben marad akkor is, ha a forrás helyről töröltem. Ha nem pipálom be akkor amit törlök a forrás helyről azt később törli a biztonsági mentésből is? Jól értelmezem?ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
Patice
Topikgazda
válasz PedroPascal #85196 üzenetére
Szerintem jól értelmezed.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
PedroPascal
senior tag
válasz Patice #85197 üzenetére
Köszönöm!
Felhőszolgáltatás között nem találom a OneDrive-ot. Microsoft Azure lenne az vagy ez más? Eddig még nem hallottam erről.ASUS ROG Scar 17 G733PZ (AMD Ryzen 9 7945HX, NVIDIA GeForce RTX 4080) / SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Aerox 5 Wireless / Synology DS923+ / Samsung Galaxy S23 256GB, Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE, Galaxy Buds2 Pro /
-
Fisha
őstag
Hosszas és igen idegörlő nyomozás után kiderült, hogy mi okozta a folyamatos vinyókerregést és teljes belassulást: a download station. Bár látszólag nem volt aktív torrent, illetve próbálkoztam uninstallal/reinstallal, de mindezek ellenére továbbra is tekert a vinyó. Végül egy database törléses reinstall gyógyította csak meg. Szóval, ha valakinek megállás nélkül tekerne a vinyó és ettől marhára belassulna az eszköz, az elsőre egy download station database törléses reinstallal próbálkozzon, és ne szívjon vele 1 hétig, mint én.
-
Patice
Topikgazda
válasz PedroPascal #85198 üzenetére
Nem helyi mentést akarsz beállítani?
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest