Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Linux kezdőknek
- Apple TV+
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- SkyShowtime
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Disney+
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Köszönöm mindenkinek az ötleteket, hozzászólásokat!
"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
Protezis
őstag
válasz bLaCkDoGoNe #71090 üzenetére
Backblaze B2-t nem nézted? Mondjuk nekem egyikkel sincs tapasztalatom, de a Backblaze elég olcsó. Ha nem a szülőknél lévő gépre mentenék, akkor ezt választanám.
-
Multibit
nagyúr
válasz Csabroncka #71094 üzenetére
Ez nem rossz ötlet
-
Csabroncka
addikt
Keress rá valakit itt a PH!-n. Nekem is az itteni egyik kollégával keresztben van egymás eszközén a mentésünk. Mivel jelszóval védett a tömörített .hbk állomány, a kutya sem tud mit kezdeni vele. Viszont sokan örülnének, ha szintúgy lenne külső mentésük az értékes dolgokról.
"in medias res"
-
kulu22
aktív tag
Én használom, semmi gond vele. Az EU-s szerverre szinkronizálok, alapvetően nem aggódom az adtok miatt, mondjuk nem atomtitkokat töltögetek fel. Sokkal inkább tartanék az összes többitől (Microsoft, Google stb.) hogy scannelik a tartalmat, de ez csak privát vélemény.
A Hyperbackup-al kifogástalanul megy (naná), a webes felülete is jó, egyszerű, áttekinthető. -
Mano66
senior tag
Jó nekem a File Station-nal másolás is. File Station-nal nem látom a Köteg 2-öt. A Tároláskezelőben látszik a két kötet,de hol adódik össze.Mind kettő 3,6TB. Vagy csak automatikusan mikor betelik az első folytatja a másodikon? A Megosztott mappában is még csak a Kötet 1 van.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Sziasztok, a Synology C2 cloud storage-dzsel (storage-dzsal? ) van valakinek tapasztalata? Eddig OneDrive-ra szinkronizáltam fel CloudSync-kel a NAS-ról azokat a fájlokat, amiről szerettem volna plusz mentést, de elértem arra a pontra, hogy kinőttem az 1TB tárhelyet, ami a fiókomhoz van. A Syno C2-őn kb. 50%-kal többért tudnék venni 2TB-ot, mint a OneDrive-ot bővíteni +1TB-tal. Csak Hyperbackup mentésre használnám, a OneDrive-val párhuzamosan. Ami kicsit zavar velük kapcsolatban, hogy a cég ugye taiwani, bár az adatközpontjuk Németországban van. Alapvetően encryptelve tárolják a fájlokat, én is olyan backupot készítenék Hyperbackuppal, de nem tudom, hogy érdemes-e privacy okok miatt aggódnom (Taiwan vitatutt státusza és Kínával való kapcsolata miatt)?
"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+]
-
dkess
őstag
válasz Mano66 #71086 üzenetére
Azaz az első HDD -n van SHR - a másodikon basic kötet. Ez így számodra nem a megfelelő "összeadódás"? Csak azért kérdezem, mert akár maradhatna így is.
Átmásolást persze megejtheted a NAS -on belül File Station -ben - vagy akár, ha a forrásmappa és a célmappa is fel van csatolva PC -n, akkor PC -ről is intézheted a másolást ...
-
Vastika
tag
válasz hotkar #71085 üzenetére
Szerintem miközben elkezded beírni, ő meg lelkesen kiegészíti, akkor nyomj egy lefele nyilat, aztán egy DEL-t az eltárolt titkos infón ;-)
Ha ez nem megy, és amúgy nincsenek megmentendő űrlap kitöltési előzményeid, akkor meg SHIFT + CTRL + DEL, bejön a böngészési előzmények törlése, ott tudsz válogatni, hogy mit - lehet csak az űrlapadatokat, és ki lehet választani, hogy mennyi időre visszamenőleg.
Nekem egyszer sulis rendszergazda koromban valamiért hirtelen egy tanórán a számtech teremben kellett belépnem rendszergazdaként. A kis majom gimisek persze azonnal körülvettek (vicces banda volt ;-) , lelesni, hogy mi a jelszó ;-) Én meg rájuk figyeltem, próbáltam elijesztgetni őket ;-) , írtam be vakon a felhasználói nevet, TAB, jelszót, enter, nézek a képernyőre - a TAB nem sikerült! Én is beírtam a felhasználói név után a jelszót ;-) Sz*rrá röhögték magukat rajtam a kis piszkok ;-)
-
Mano66
senior tag
A DS218+-ba raktam még egy 4TB HDD-t.Be van élesítve alap (basic) meghajtóként a 2 kötet.FTP-n,hogy tudom a fájlokat átmásolni rá?Az 1-es kötet SHR és azt szeretném alap (basic)-re váltani,hogy a két HDD kapacitása össze adódjon.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
hotkar
aktív tag
válasz Nirvatti #71084 üzenetére
Hádde' nem a jelszavak között van (azt nem engedélyeztem, hogy tárolja), hanem az automatikusan kitöltött felhasználónévnél jelenik meg. Azt viszont nem tudom, hol lehet felkutatni és kitörölni.
Amit írtál, azt használom, időnként ki szoktam törölni az aktualitásukat vesztett felhasználó/jelszó párosokat.
-
Somatom
veterán
válasz Véreshurka #71080 üzenetére
Nincs még más user konfigolva a NAS -ban, csak én, adminként.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
-
Somatom
veterán
Megint szivat a NAS. Egyik Androidos appal sem tudok csatlakozni. "Hibás felhasználónév, vagy jelszó." Csakhogy ugyanezzel webes felületen be tudok lépni a fiókomba, látom a NAS -t, a Quick Connect ID -met, megy a DDNS, minden ződ. Akkor az app miért utasít el?
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
ArthurShelby
addikt
A docker mapparendszere egyébként hol található?
Mármint, mikor csatolok egy mappát (előző hozzászólásom), akkor az adott mappa tartalmát átmásolja egy másik mappákéba? Vagy csak megjeleníti/elérhetővé egy másik mappában is ugyanazt?
Tehát az adott mappa tartalmát (jelen esetben hdsreport.htm fájlt) meg kéne tudnom találni az etc/hdsentinelben is?
És ez volt az eredeti kérdésem, hogy ez merre van, ha mc-vel megpróbálnám megtalálni, merre keressem?(picit kusza a hozzászólásom, de remélem érthető)
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
ArthurShelby
addikt
válasz PhoenixK #71069 üzenetére
Van linux-os (cli-ssh), de van docker-es tutorial is. Van külön nas-ra, azon belül synology-ra, azon belül synology docker-re tutorial.
Én a synology docker-est próbáltam/használom, jól használható, csak egy hiba van benne: /etc/sentinel helyett /etc/hdsentinel kell
[ Szerkesztve ]
A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat
-
senior tag
Sziasztok!
A HDD-k állapotát lehet valahogy csekkolni DSM-ben? Gondolok itt olyan %-os kiírásra mint amit Windows alatt a HardDiskSentinel tud, hogy milyen állapotban vannak a lemezek.
Látom van Smart Attribute, de sajnos nem nagyon tudom melyik érték mi lehet... -
Magnat
veterán
válasz Csabroncka #71066 üzenetére
Nekem egyáltalán nem ez a tapasztalatom, bár nem próbáltam az összes mobil appot, de a File nálam ddns-sel hasít, PS is teljesen jól működik.
[ Szerkesztve ]
̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
-
-
Somatom
veterán
Nem megy a külső FTP elérés. Mit csinálok rosszul?
A piros keretben természetesen van egy ötjegyű portszám, ami forwardolva van a routerben. A kliensben látom, hogy eljut a NAS -ig, user/pass, aztán elszáll. Vannak ott vmi passzív mód portok. Azokkal is csinálnom kéne vmit?Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Isendel
csendes tag
Sziasztok! Van egy DS918 nasom, és egyik nap jelentkezett egy hiba. A led elkezdett sárgán villogni, és nem értem el a nast. IP cím alapján bele tudtam lépni és a következő szöveg fogadott:
A DSM a DS918+ eszközén alaphelyzetbe lett állítva, ezért újra kell telepíteni a DSM programot.
Ez mitől lehet, én nem indítottam el rajta visszaállítást.
Ha rákattintok az újratelepítésre, a vinyón lévő adatok megmaradnak? Mert több terrányi cucc van rajta. -
kulu22
aktív tag
Ha valaki Synology HDD vásárlásán töri a fejét: első blikkre nagyon jó!
A 12T-s verziót vettem meg, amitől leginkább féltem, az a hangja. Nos, meg merem kockáztatni, hogy halkabb mint az általam eddig használt WD100EFAX-ok, pedig azok is nagyon csendesek. Azt olvasni, hogy a Synology 8TB-os verzió sokkal hangosabb, erről nincs tapasztalatom, de ez ahhoz képest, hogy 7200rpm enterprise, elképesztően halk. Seek is nagyon diszkrét, és rezgése is nyilván van ahogy pörög. Nálam ugyan masszív a doboz és nem hallani, de nem tudom, hogy pl. egy DS220-ban mit művelne.
Sebesség: még a lemez elején járok, de itt stabilan 240MB/s környékén van az írás (NAS RAID5 -> 10G optika -> Windows -> USB3 dokkoló)
Majd még írok, hogy mik a tapasztalatok, 1-2 nap mire átmigrálok.
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz AiRLAC #71052 üzenetére
1. Erre gondoltam én is.
De normális, hogy a webdav (https) másolás ilyen napló bejegyzéseket generál (amit nem is látok a naplóban)?
Még otthon próbaképpen áthúztam egy 150GB-s mappát (gyerekről készült képek és videók) és mire vége lett, kb 450 email üzenetem volt, a fenti riasztások miatt. Ott volt, hogy 1 mp alatt 25-30 napló bejegyzésre riasztott.2. B-NAS (10.8.0.6) csatlakozott A-NAS VPB szerverére, ami az átjáró (10.8.0.1), de valamiért nem tudtam File Station-ben SMB-vel (CIFS) csatolni "\\10.8.0.1\mappa" -t (FS \ Eszközök \ Távoli mappa telepítése \ CIFS megosztott mappa
-
dkess
őstag
válasz Magnat #71053 üzenetére
Én úgy csinálnám (csináltam), hogy az érintett felhasználónak adtam jogosultságot az érintett más felhasználóhoz tartozó mappá(k)hoz. Így gond nélkül tudja csatolni. A megoldás előnye, hogy amennyiben nem lenne rá szükség akkor meg egyszerűen elveszed tőle a jogosultságot. Azaz pl. nem egy távoli Windows "mókolt" beállításaitól függ, hogy az adott felhasználó éppen mihez fér hozzá.
Példa: nekem a nem admin jogosultságú felhasználómhoz (amivel SMB -n csatolva van a saját könyvtáraim) van egy-egy másik felhasználó mappája is. Amennyiben elveszem magamtól a jogosultságot magamtól, akkor nem férek többet hozzá. Ez más felhasználónál különösen előnyös tud lenni, ha valamilyen átmenetileg fennálló ok miatt kellett ezt megtenni. Pl. segíteni egy "vészhelyzet" utáni visszaállításban (nálam pl. ez volt).
A "különböző hitelesítési adatokkal csatlakoztatás" azt jelenti, hogy a Windows -os felhasználótól "különböző" hitelesítési adatokkal ...
-
Vastika
tag
válasz PhoenixK #71042 üzenetére
Szerintem nem valószínű...
Ha fut dhcp a NAS-on, és hülyeségeket osztogat (rossz átjáró, dns, stb), akkor azok az eszközök, amik a NAS-tól kapták a beállításokat, egyszerűen nem működnének.
Szóval néha, vagy inkább gyakran előfordulna, hogy a bizonyos eszközökön (asztali gép, laptop, telefon, táblagép, akármi) egyáltalán nem működik semmi, egy (vagy több) újraindítás után meg, ha a router nyerte a versenyt ;-) , újra működne.
Ha mindegy megy, csak egy szolgáltatás akadozik, az 99,9%, hogy nem ilyen jellegű dhcp probléma.
-
Magnat
veterán
válasz Multibit #71048 üzenetére
Köszi, végül így csináltam, de mi van ha 3 foldert akarok felvenni? :-) Persze a host táblába fel lehet venni bármennyi nevet az adott ip-re, de igazából az érdekelne, h a Windowst rá lehet-e venni, h működjön a különböző hitelesítési adatokkal csatlakoztatás, ha már van benne ilyen Bár ez meg itt elég off, de hátha vki tudja a trükköt
-
addikt
válasz Sanyi.mTs #71045 üzenetére
1. állítsd magasabbra az értesítés határértékét a Log centerben
2. vagy VPN a két eszköz közé és akkor nem kell WebDAV."After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Magnat
veterán
Üdv,
Win 10 alatt kellene felcsatolnom a nas egy mappáját, egy másik már csatolva van, ezt másik userrel szeretném, viszont ha csatolnám, azt mondja a Windows, h
Próbaképpen töröltem a másik share-t, illetve a Hitelesítőadat-kezelőből is a nasra vonatkozó accountot, így sikerült is felvenni a másik mappát, de ha a régit is fel akarom venni, megint ezt mondja (természetesen be van jelülve, h különböző hitelesítő adatokkal akarom csatolni). Ki lehet ezt kerülni valahogy?
-
Magnat
veterán
válasz Vastika #71037 üzenetére
Nem kell olyan okosnak lennie, ha van rajta service port (lehet nem ez a pontos neve, lényeg, h egy adott portra kiküldi az össze forgalmat mint egy hub) akkor a nas forgalmát át lehet küldeni egy windowsos gépre, ott indítani egy Wiresharkot promiscous módban és már lehet is nézni, mi történik
[ Szerkesztve ]
-
Sanyi.mTs
addikt
Lekerült szülőkhöz a backup nas távoli mentések miatt. Még folyamatban van a publikus IP intézése, hogy ütemezni tudjam a mentést.
Addig WebDAV-on keresztül áthúztam a mentendő fájlokat. Viszont míg megy a másolás, addig folyamatosan jönnek ilyen értesítések.
De miért?Naplóban csak a bejelentkezésem látszódik
-
Sanyi.mTs
addikt
nem egyértelmű számomra, hogy ha VPN-en csatlakozok távolról a NAS-ra és bizonyos szolgáltatást használok pl. FTPS-t, akkor is kell a routerba port forward?
-
törölt tag
Létezik valami olyan megoldás , ahol faék egyszerűséggel tudnak a nasra fájlokat feltölteni?
A cél az lenne , hogy pl. az elmúlt gyerenapos hétvége fotóit a rokonoktól elkérjem.
Nyilván nem igazán értenek hozzá...sokszor már gondot jelent az is , hogy a fotóik a telefonról a pc-re kerüljenek.
Böngészős megoldás lenne az igazi, mert az mindenhol van.
Van valami elérhető és bevált megoldás erre a célra?
-
-
Vastika
tag
válasz csozsi #71036 üzenetére
A linuxot csak a teszt idejére gondoltam bedugni a hálózatba, amíg kiderül, hogy mi generálja a forgalmat ;-)
(Egy okosabb switch nem hiszem, hogy itt megoldás, kivéve, ha tényleg nagyon okos - de olyat biztosan nehezebb lesz tesztre szerezni, mint egy akármilyen PC-t két hálókártyával)
Amúgy elég nehezen hiszem el, hogy 10 év alatt nem talált senki megoldást egy ilyen problémára, vagy legalábbis nem azonosította be valamennyire még senki a probléma forrását! Ha az én hálózatomban történne itthon ilyen, tuti, hogy pár órán belül legalább sejteném, hogy mi okozza ;-)
Valószínűleg inkább az van, hogy mindenki csak megkérdezte, hogy mi a probléma, de nem tett lépéseket a felderítés irányába...
-
csozsi
tag
válasz Vastika #71034 üzenetére
Köszi. A linux kiesik, azokkal kezdtem a nas építést, tehát vettem egy normálisat. Az egyik mikrotikből esetleg tudok faragni átjárót, az mintha látná a forgalmat, de rég nyúltam bele. Kezdetben az volt a gyanúsított, azóta derült , hogy a mögé kapcsolt eszköz volt a hunyó.
Ami fura, hogy a probléma sokaknál fennáll valamilyen módon, másoknál a helyi háló, és tíz év alatt nem találtak megoldást a fórumokban.''Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást'' (Murphy)
-
Vastika
tag
válasz csozsi #71033 üzenetére
Azért piszok drága berendezés nem kell a teszteléshez: elég egy nem túl veterán PC, két GBit-es hálókártyával, pár GB háttértárral.
Egy linux rá, aztán hogy plusz routerként tolod be a hálózatod és a szolgáltató routere közé, vagy valami transzparens cuccot csinálsz belőle, elsőre szinte mindegy is.Kis szerencsével ha csinálsz belőle egy router-t, és indítasz akár csak egy iptraf-ot, hamar el is csípheted, hogy mit rendetlenkedik a NAS a tudtodon kívül ;-)
Amiket leírtál (módosítások a hálózaton) nem érnek semmit: a hálózat attól még ugyanúgy működik tovább, a NAS számára nincs is "látható" különbség, szóval az vidáman forgalmazza tovább ugyanazt a valamit mindenféle felállásban...
[ Szerkesztve ]
-
csozsi
tag
válasz Magnat #71032 üzenetére
Igen, megvolt a szolgáltatói eszközön kívül mindennek a cseréje.
A legnagyobb gáz a dologban, hogy ilyen rendszereket telepítek (irodai lan, szolgáltatás bekötés hazai szolgáltatóknak), és erre a sajátomon jelenik meg olyan hiba, amit csak valami piszok drága teszterrel lehetne kimérni, ha egyáltalán. De azért rajta vagyok.
Ja, az ipv6 be sem volt kapcsolva.''Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást'' (Murphy)
-
Magnat
veterán
válasz csozsi #71031 üzenetére
Hmm, esetleg még akkor másik ip-t adnék neki, bár nem hinném h segít, de hátha, meg talán ipv6 tiltása. Ha ez sem segít akkor hálókábel és switch port csere (bár ha a másik nas is oda volt dugva akkor az is kétséges). Ha meg még ez sem, akkor kellene egy olyan switch amin tudsz beállítani service portot és megnézni, h a nas milyen hálózati forgalmat generál, hátha látszódik valami abnormális tevékenység. Más eszköznek egyébként nem kavar be, csak a telefonnak?
Szerk.: most olvasom, h a hálózat módosítgatás már megvolt ...
[ Szerkesztve ]
-
csozsi
tag
válasz Magnat #71030 üzenetére
Gyakorlatilag csak akkor nem csinálja, ha nincs a hálón, vagy ha kivettem a vinyókat.
Mindent kikapcsolgattam, egyesével próbálgatva, kikapcsolva hagyva, de pár perc után megjelenik a zavar a hálón.
A telefonvonal annyira recseg, mint 20 éve a ronggyá ázott ólomkábelen. Nas leolt, gateway reboot, és minden működik.''Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást'' (Murphy)
-
Magnat
veterán
válasz csozsi #71026 üzenetére
Szia,
lehet, h azért nem jön elő, mert a kisebb teljesítményű nas a saját korlátaiból fakadóan nem tud annyi szálat futtatni egyszerre, ami a routert megfekteti ... és azt próbálnám, h lekapcsolgatnám a szervizeket, kezdve pl a torrenttel, hátha kiderül, h mi fogja meg ... lehet, h elég lesz visszavenni pl a torrent sebességéből és már jó is lesz.
-
nilrem
aktív tag
Ez így megoldás ha másnak is lenne hasonló gondja
Uninstall the app
Go to appstore and your profile
Find the ”Bought” app sections and go to ”Not on this Phone”
Search for ”DS Get”
The app should appear there
Reinstall itAz élet a legjobb játék próbáld ki!
-
törölt tag
Helló!
Erre tud valaki megoldást?
Minden android telefonon működik a DS Cloud a, kivétel egyetlen huawei p smart-ot.
(a beállítások ,jogok ugyanazok mint mindegyiken, tehát nem azzal van gond) Telefon frissítve utolsó szoftverre , egyébként gyári , nem köszörült rom.
Már töröltem gyorsítótárat, újraraktam 10x , stb.... nem megy.[ Szerkesztve ]
-
nilrem
aktív tag
IOS 14.6 alatt nem megy a DS GET. Fejlesztőnek kellene frissíteni. IOS alatt ki milyen appal oldja ezt meg?
Az élet a legjobb játék próbáld ki!
-
csozsi
tag
Üdv.
Amit itt nem találtam (egyelőre) de nemzetközi szinten bő tíz éves probléma...
Valamely alkalmazás, vagy maga a nas tönkrevágja a hálózatot.
Adott egy szolgáltatói gateway (router), ami köszöni jól van, amíg a ds918+-t rá nem kötöm. Pár perc után szétcseszi a voip (vezetékes telefon) használatát.
Tápegység csere, hálózatmódosítás, switchek cseréje, sőt, wifis áthidalás is megvolt, hogy ne legyen hardveres kontaktus az eszközök között.
A hiba akkor is előáll.
Adott egy ds218+ is. Ugyanazok a szolgáltatások futnak, ha ezt üzemelem be, akkor semmi probléma.
Valaki találkozott e ilyesmivel, esetleg tud e gyógyírt rá?
Köszönöm.''Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást'' (Murphy)
-
Magnat
veterán
-
Boss81
senior tag
Sziasztok.
Képek rendszerezésére, a Moments, vagy a Photo Station lenne a jobb választás szerintetek?
-
Multibit
nagyúr
válasz Dyraxx #71012 üzenetére
Nekem évekig üzemelt itthon egy Synology DS116. Csak a torrent fájlokat mentettem róla, mást nem kellett. Letöltő NAS volt. Az utódjában már két HDD van, de igazából ez is csak "egy lemezes", azaz, továbbra is csak töltikéző funkciója van, nincs RAID konfigurálva benne. Ugyanúgy nem kell róla nagy adattömeget menteni. Letöltő eszköznek, média forrásnak teljesen jók az egy lemezes NAS-ok.
-
dkess
őstag
válasz Dyraxx #71014 üzenetére
Nem feltétlenül - erre talán a Synology filemegosztós megoldása talán jobb is NAS esetén.
WebDAV ilyen távolról megosztott mappa felcsatolós mutatványra jó internet oldalról - akár pl. másik városból, vagy országból. Amennyiben nincs fix IP, akkor pl. DDNS segítségével.
Az egy HDD -s NAS -al sok tekintetben bekorlátozod magad. Ez igazából akkor előnyös, ha a "legolcsóbb" megoldást keresed vagy éppen pont egy NAS távoli off-site backup -jának kellene egy gazdaságos megoldás ilyesmi ...
-
-
Dyraxx
tag
Értem, köszönöm, így már tiszta ez a terület.
Már csak azt nem tudom, hogy érdemes-e vennem egy Synology 1b NAS-t, ha a backupot megoldom mondjuk külső hdd-vel. Úgy értem, mit tudok elérni egy 1-bay NAS-sal, azon kívül, hogy pl. torrentezhet a család rajta keresztül és backupként is használható. Az alapvető felhasználási területek érdekelnének, amiért az emberek nagy általánosságban használnak egy 1-bay nas-t odahaza. -
dkess
őstag
válasz Dyraxx #71007 üzenetére
A tükrözéses illetve paritás bit -eken alapuló megoldásokhoz értelemszerűen több HDD kell. Ez a több HDD alkot egy kötetet. Ami fontos, hogy ez a redundanciát javítja - avagy rendelkezésreállást.
Az adatbiztonságot pedig a biztonsági mentés (backup). Ezt meg onnan érdemes megközelíteni, hogy könnyen megértsük leegyszerűsítve - hogy azon adathalmaz, mely egynél több helyen megvan. Itt ugye láthatjuk, hogy az előző bekezdésben szereplő dolog ennek nem felel meg - hiszen az adat egy helyen (köteten) van.
Mind a kettő bekezdésre többféle megoldás is van, melyek közül a helyzetnek megfelelően tudunk választani - beleértve azt is, hogy érdemes ezek kombinációjával tervezni. Leegyszerűsítve azonban ez a lényegi különbség a két csoport között ...
-
zsamiatt
őstag
válasz Dyraxx #71005 üzenetére
az 1 HDD-s NAS főként backup és letöltő eszköz és nem kritikus adat tároló. Mivel a gépeden, telefonodon úgy is meg vannak a kritikus adatok ezért oda csak backupolsz. Adat tárolásra min 2 lemezes kell és ha olyan adatok vannak rajta akkor plusz külső backup.
Általában filmekért, játékokért, zenéért meg nem kár mert azt ha kell úgy is le tudod szedni újra.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
Dyraxx
tag
válasz Multibit #71006 üzenetére
Nem tervezem hanyagolni a biztonsági mentéseket, eddig sem tettem. Csk azt iránt érdeklődnék, hogy a tükrözéses adatvédelem a HDD meghibásodásakor egyrészt játszik-e valahogy az 1-bay-es Synology NAS-okban, illetve hogy ha nem, akkor miért érdemes mégis 1-bay-es NAS-t venni (ha hálzatba vannak amugy is kötve az eszközök otthon).
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
-
Dyraxx
tag
Szisaztok!
Kinéztem egy kezdő 1-bay Synology NAS-t, de nem teljesen értem, hogy tudja megvédeni az adataimat, ha csak 1 HDD fér bele. Ahogy hallottam, a NAS egyik legnagyobb előnye, hogy ha be is krepál a HDD, akkor sem vész el az adat, mert áttükrözi azt másik HDD-(k)re, ha raidX-be van állítva. De ha csak 1 HDD fér el a NAS-ban, akkor ez a funkció nem elérhető, gondolom. Akkor hát miért érdemes mégis venni 1-bayes NAS-t? Ha a PC-k, telefonok, TV stb. amugy is összeköttetésben vannak a hálózaton, és a backup megoldható külső vinchesterre is (ami ugyanugy elromolhat, tehát ugyanugy elveszhet az adat, mint az 1-bay-es NAS-okban.
köszi előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Poco F3 5G 8/256 Ocean Blue
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest