-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fjanni #59093 üzenetére
NFS beállításra a legegyszerűbb:
1. Az adott megosztásnak adsz NFS jogot kb. így:
2. Majd SSH keresztül szerkeszted a sources.xml-t (volume nevére figyelj), vagy hozzáadod vagy az SMB útvonalat átírod..kodi/userdata/sources.xml
<source>
<name>film</name>
<path pathversion="1">nfs://192.168.1.123/volume2/film/</path>
<allowsharing>true</allowsharing>
</source> -
Borisz76
nagyúr
válasz
fjanni #59095 üzenetére
Az internetes előfizetési sebességednek SEMMI köze a saját belső hálózatod sebességéhez.
HA minden eszköz 10/100/1000-s azaz Gigabit Ethernet csatlakozóval van szerelve ( router, switch, PC) , akkor a belső hálózatodon mennie kell a 100-110 MB/s a másolásnak, mozgatásnak.
Ha lassabb valamiért ...annak több oka is lehet:
- Gyenge a CPU a gépben.
- Öreg a merevlemez ( HDD , tele van, szektorhibás )
- Sok kicsi fájlt másolsz....( ugrál a HDD feje , lassítja az elérést )
- Kábel hibás vagy csak 10/100-s azaz Fast Ethernet-et tud.
Minimum Cat5e kábel javasolt de jobb a Cat6. -
blakey
titán
-
fjanni
tag
válasz
Csabroncka #59056 üzenetére
Nas--ról pc-re kábelen másoláskor 44-67 MB/s közötti folyamatosan változó a sebesség. Wifin 10 MB/s. A speedtest.net kábelen 400/22, wifin 79/20 Mbps. A wifi 5gHz-en megy és a hálózati kapcsolatoknál wifin 433 Mbps-t ír.
Látszik hogy a fàjlátviteli sebesség lassú, mi lehet a gond?
Nas-on a lan led folyton villog. -
fjanni
tag
válasz
AiRLAC #59046 üzenetére
A legújabb LE van fent és oprendszerből csak az.
Nas-on fut a download station, video-, audio-, photo-, note station. A szinkronizálást asztali géppel és laptoppal a synology drive server végzi amikor azok be vannak kapcsolva. És egy vpn szerver és plex szerver fut még. A plex csak azért mert amikor a kodi mar szaggatott, a plex még vitte a filmet. Raid nincs beállítva, verzió kezelés kikapcsolva.
Rpi3 cat5 kabelen a nas-on fájlmegosztás smb-n.
Ezek közül melyik lassíthatja nagyon a nas-t, mi lehet a gond?
Nfs-t a nas-on hogyan kell beállítani? -
válasz
tamas.nick #59091 üzenetére
OpenVPN beállításoknál legyen bepipálva az "Allow clients to access server's LAN".
-
tamas.nick
aktív tag
Ismét kérném a segítségeteket!
Végre sikerül külső hálózatból elnérni a NAS-t (de elég bizonytalan, van amikor nem tölti be DSM-et vagy épp a Download Station-t).
Beállítottam az OpenVPN-t, sikerült is, hálózati meghajtót is fel tudtam csatlakoztatni, de másnapra már TLS Error: TLS key negotiation failed to occur hibát kaptam, újra beállítottam a VPN-t, ismét kapcsolódott, de ennek ellenére a NAS-t nem tudtam hálózati meghajtóként Windows-ban felcsatlakoztatni, VPN-en keresztül a NAS helyi IP címét nem értem el. -
dkess
őstag
válasz
Magnat #59087 üzenetére
Picit kusza a gondolatmeneted - nem logikus. Az "ébredő királyfis" részre nem reagálnék érdemben.
Írtad, hogy : " "Win10 nem támogatja (ez még megnehezíti a megvalósítás oldalról nézve a dolgot)." - Mi köze a win 10 támogatottságának ahhoz, hogy a nas meg a switch között link aggreagation van? " --- Az én válaszom: A nas és switch között link aggregation - szuper. És a switch és Win10 -es PC -met mivel kössem össze, ha gigabit feletti sebességet szeretnék? Ja, hogy ehhez kellene pl. a 2.5 Gbit/s?
No akkor, ha a második nem használt port "potya", de elenyésző szumma lenne, akkor pl. a 2.5 Gbit/s ugyanúgy "elenyésző szumma" lenne ...
Korábbiakban részleteztem több oldalról megközelítve, hogy miért lenne szükséges - igen, akár a Celeron -os modelleknél is már - a legalább 2.5 Gbe -t, de engedj meg még egy utolsót.
Vegyük pl. a majd érkező DS220+/221+ -t (de lehetne bármelyik Cerkásat is). Amennyiben ugyanazzal (a teljesítményű) CPU -val, ugyanannyi RAM -al, ugyanazzal a gigabit -es LAN -al és a Celeron -os vonalnál maradva ugyanúgy 5 HDD/SSD -re jutna egy SATA3, akkor mi értelme lenne a piacra jönnie egyáltalán? A DS218+ -hoz képest semmi. Nulla. Ráadásul az új architektúra miatt eggyel több HW -t kellene supportálni - ami viszont tetemes pénz ... Namost melyik részét lehetne fejleszteni kvázi a leginkább "fájdalommentesen" (ha már akarunk észrevehető fejlődést)? Ja, hát a LAN részt, mert az a többihez képest fillér ...
Igen, annak idején a 10 Mbit/s half-duplex -ről a full-duplex -re jóval nagyobb befektetés volt átállni. A 100 Mbit/s vagy a gigabit -ről nem is szólva ... Ez nem szerelem kérdése, hogy ideje lenne az alternatívának a gigabit feletti tartományokba Synology vonalon is. A multigigabit -et pont ide találták ki ...
Az, hogy mi elég Neked vagy a cégek egy részének az más kérdés. A reális választás hiányát (pl. NAS terén) nem nevezném annak, hogy "nincs igény". Egy kicsit sellerbuyer -nek is szól: a 2.5 Gbe -t egyáltalán nem nevezném "brutális sávszélesség" -nek. Amennyiben a 200-300K HUF -ba (vagy többe) kerülő modelleknél kettő is lenne, akkor azt sem (ezzel is lehet 2*1 gigabit -es link aggregation -t építeni, akinek az a fixa ideája). A 2.5 Gbe nálam itthon tök jó - "brutálisnak" nem mondanám, azonban markánsan jobb, mint a gigabit.
A Syno legfeljebb a spórolást mondhatja, ha marad gigabit -en az alsó-közép és felette levő kategóriában. Ez nem a klasszikus "túl drága, túl kicsi rá az igény" esete.
Azt is érdemes észrevenni, hogy nem a 60-80 ezer Ft -os belépő modellekkel kapcsolatosan volt az eszmecsere (a 220j már ki is jött - így ott már kérdés sincs pl.). Hanem a 140-300 ezer HUF -os (Celeron -os) tartomány meg a félmillások és a felettiekkel kapcsolatban került elő, hogy legalább egy 2.5 Gbit/s portot biggyeszthetnének a 2020 -as évek közepére (életciklus) szánt modelleknél ...
-
sellerbuyer
őstag
válasz
Magnat #59087 üzenetére
Teljesen egyetértek.
Vegyük már észre, hogy lehet szerelmesnek lenni nyakig a NAS-okba, de a felhasználási területük limitált. Vannak korlátaik, nem is kevés, bármennyire is profik a Synology NAS-ok. Ahová brutális sávszélesség kell (jelenleg a /többször/ 2.5Gb bizony annak számít... még), annál a cégnél brutális pénzekért nagy teljesítményű fájl- meg web- meg egyéb szervereket fognak rálógatni, nem NAS-okat. A NAS-ok kompromisszumos megoldások oda, ahol nincs pénz rendes szervereket megfizetni, ill. nincs rájuk igény, mert egy ilyen relatíve kis teljesítményű eszköz képes ellátni a felmerülő feladatokat, esetleg nincs hozzáértés, mert nem telik überprofi rendszergazdára, hanem csak egy tenyeres-talpas, mezítlábas akárki csinálja ezeket a dolgokat, aki még egy DSM-ben el tud kattintgatni azért...
-
Magnat
veterán
"aki a két db gigabit portos NAS esetén csak egy kábellel csatlakozik az "potyára" fizeti a második port -ot?" - Igen, csak egy gigabites nic ára viszonylag elenyésző a szumma hányadában, de egyébként potyára ... csak nem fáj annyira, mint egy jóval drágább kártyát potyára fizetni.
"Avagy soho vonalon sokan NAS -ra sincs szükségük - annak a teljes ár potya?" - Dehogy is, ha nincs rá szükség, nem is veszik meg...
"Win10 nem támogatja (ez még megnehezíti a megvalósítás oldalról nézve a dolgot)." - Mi köze a win 10 támogatottságának ahhoz, hogy a nas meg a switch között link aggreagation van?
"Maga a multigigabit (2.5 vagy 5 Gbit/s) LAN sebesség olyan otthoni vagy kis céges környezetben tudna igazán domborítani, ahol a Cat5e alapú infrastruktúra adott - valamint ezen sebesség többé-kevésbé elég is. " - Kis cégek nagyobb részének bőven elég a gigabit (160 fős cégnek is dolgozom ahol kb 30 user paralell dolgozik a hálózaton, egyedül a legnagyobb kameraszerveren van link aggregation, soha nem volt panasz a file elérési sebességére (Windows Server, nem Syno), de ha olyan profilja lenne a cégnek h nagyobb sávszélesség kéne, biztosan nem egy 218+-szal oldanánk meg, Syno vonalon nem lenne fájdalomküszöb fölött egy XS 10Gb-tel.
"Oda minek a linkelt 60.000 és 105.000 HUF közötti kártyák (melyeket még plusszba kell megvenni - míg egy beépített 2.5 Gbe esetén ezt nem kell)?" _ Jesszus királyfi, ébredj már fel, szted a beépített kártyát nem kell megfizetni? Pont ezért mondtam, h a legtöbbeknek felesleges lenne, így ők feleslegesen fizetnének érte.
"Plussz még egy gyakorlati oldalról közelítő kérdés: a linkelt 3 kártya közül bármelyiket hova tudom berakni az én DS218+ -mba? " - Sehova, valszeg a Syno azt mondta, h még túl drága, túl kicsi rá az igény, ne szívassunk meg 100-ból 99-et, inkább vegyen az az egy drágább modellt.
-
dkess
őstag
válasz
Magnat #59084 üzenetére
A "felesleges" meg a "nincs" (legalábbis Synology vonalon) szavak jelentését ne keverjük össze. Pláne mivel a majd valamikor a jövőben megjelenő modellekről van szó - melyeknek az azt követő évek viszonyainak kell(ene) megfelelniük. Az, hogy potya vagy nem potya érdekes kérdés - aki a két db gigabit portos NAS esetén csak egy kábellel csatlakozik az "potyára" fizeti a második port -ot? Avagy soho vonalon sokan NAS -ra sincs szükségük - annak a teljes ár potya?
A 2x1 az esetek még nagyobb részében rossz kompromisszum. Nekem pl. kivitelezhetetlen is. Előző hozzászólásban számos hátrányt felsoroltam (most nem sorolom fel) - csak egyet tennék plusszban hozzá: Win10 nem támogatja (ez még megnehezíti a megvalósítás oldalról nézve a dolgot).
Maga a multigigabit (2.5 vagy 5 Gbit/s) LAN sebesség olyan otthoni vagy kis céges környezetben tudna igazán domborítani, ahol a Cat5e alapú infrastruktúra adott - valamint ezen sebesség többé-kevésbé elég is. Oda minek a linkelt 60.000 és 105.000 HUF közötti kártyák (melyeket még plusszba kell megvenni - míg egy beépített 2.5 Gbe esetén ezt nem kell)?
Plussz még egy gyakorlati oldalról közelítő kérdés: a linkelt 3 kártya közül bármelyiket hova tudom berakni az én DS218+ -mba? Avagy a majd érkező DS220+ / DS920+ / DS720+ -ból bármelyikbe? Vagy akár a Te DS114 -dbe? (egy beépített 2.5 Gbe esetén ez se kérdés ...)
-
Magnat
veterán
-
Kispósi
aktív tag
Üdv!
Egy olyan problémába ütköztem amit amúgy biztos egyszerüen meg lehet oldani de többszöri nekifutásra se sikerült
2 nas-om van. Egy synology és egy zyxel. A synologyn be volt állítva a zyxel távoli mappára, igy tudtam gyorsan másolni hálózaton. Aztán a zyxel-t nem használtam de most csak kellene megint másolgatnom. A synologyn beállítottam Az nfs-t és most nem tudom távoli mappaként felcsatolni a zyxelt hiába tiltom le az nfs-t azt írja:
Nincs jogosultsága megosztott mappában lévő NFS jogosultságokkal tendelkező távoli mappát telepíteni. Kérjük válasszon egy NFS jogosultságok nélküli megosztott mappát.(cifs megosztott mappa, az zyxelen nem tudok nfs-t csinálni, mert nincsen csak mobilnetem, így a nasok csak belső hálón vannak)
az egész downloads mappám nfs kintebb meg nem tudok mappát létrehozni
Mit csinálok rosszul? -
dkess
őstag
válasz
sellerbuyer #59078 üzenetére
Egy NAS LAN sebességét - elsősorban - nem az internet felé használják ki sem otthoni, sem céges környezetben. Az, hogy vezetékes LAN -on megmaradtunk gigabit -en azzal oldalakat lehetne teleírni mind az okokkal, várható fejleményekkel stb. stb. kapcsolatban. Ugyanakkor az "adatok elérhetősége" (sebesség szempontból) nem teljesen irreleváns kérdés. Ma már nem "extrém sport" akár a 10 TB vagy afeletti HDD -k sem. Ugyanakkor mennyi idő alatt is érjük el a tartalmát (mondjuk a felét vagy az egészet)? Gyakorlati oldalról mondjuk egy backup ablakot mennyire nehéz megtelíteni (lehet ez már vállalati környezetben izgalmasabb kérdés - de ugye vállalati internetek mellett ez elmegy példának)? Bizony vannak ahol LAN -on a 10 Gbit/s (vagy e feletti) igények sem számítanak extrémnek és nem is feltétlenül kell a datacenterekig elmenni.
Az internet -el kapcsolatos észrevételeiddel kapcsolatosan együttérzek. Bp. külterületeken bizony sokszor olyan kérdések is felmerülhetnek, hogy hogy lesz egyáltalán net? Mármint bármilyen (akár több cég összeállva is) ...
Apróság, de 2 Gbit/s -es internet-ek is gyakorlati oldalról nézve inkább a 2*1 Gbit/s. Ennek otthoni környezetbe általánosságban nincs túl sok értelme.
Persze a közeljövőben jöhetnek a gigabit feletti "rendes internet" -ek. Nálunk vidéken - pl. a faluszélén is gigabit -es (1000/200) net van jópár éve. Alapvetően kétfajta választási lehetőséggel:
- kell,
- vagy nem kell.Társasházi (pl. panel) környezetben tudsz kisebbet választani (persze ugyanannyiért inkább a gigabit, de ahhoz FTTH kellene). Akinek jó a link aggregation (több kábellel) - annak ez OK lehet. Nekem pl. nem, mert a NAS és a kliens távol van (kábelek a falban). NEkem elég a mostani 2.5 Gbit/s -es sebesség is.
Másfelől - ezek a jövőbeni NAS -ok az azt követő jövőnek készülnek. A 20 -as évek közepén sem lesznek megfizethető 2.5 Gbe -s switch -ek és/vagy gigabit feletti internet -ek?
-
llacee
őstag
válasz
sellerbuyer #59078 üzenetére
Nálam most 2x10gbit kártya van benne és marha jól jön, hogy gyakorlatikag TB nagyságú iscsi driveokat tudok felcsatolni az asztali géphez közel ssd sebességgel.
Csak most választanom kellett, hogy ssd cache vagy 10gbe kártya.
Az utód modellnél már van slot a cache-nek és mard a 6 hdd hely és még pcie kártya is hibátlan.
Ráadásul virtualizáláshoz 8szál a cpu-ban megint plusz pont. -
dkess
őstag
válasz
Magnat #59076 üzenetére
Mert a konkurencia akár már a 2*40 Gbit/s (+ az "apraja") szinten tart vagy 3 éve (OK, nem a legalja modellek, de gyárilag akár ennyivel is veheted).
Ezek meg a jövőben kijövő modellek, melyeknek az azt követő jövőben kellene helytállniuk. Akár mondjuk a 20 -as évek közepéig (egészen biztos, hogy akkorra sem lesznek megfizethető 2.5 Gbit/s -es switchek?) ...
A rövid(ebb) válasz persze az lett volna, hogy - Synology oldalán - minden ami több, mint 1 Gbit/s az "truváj". Nem feltétlenül kell a 2.5 Gbit/s -hez sem switch - ld. az én példámat (link: [link] ) . Ez a projekt összesen bruttó 14 ezer Ft -omba került (maga az USB -s adapter ára) ...
Zárójelben: a link aggregation minimum 2 kábel kell - ez nem mindenkinek adott. Plussz egy szálon nincs is meg a gigabit feletti sebesség. A Bond+SMB3 multichannel esetén SMB -re meglehet a gigabit feletti sebesség (meg persze párhuzamos használatnál), de pl. 2.5 Gbit/s esetén ezek egyike sem kell. Másfelől ez utóbbi még ekkor is gyorsabb - igaz nem nagyságrenddel ...
-
sellerbuyer
őstag
Na akkor hadd mondjam el, hogy mi a valóság, mert álmodozni lehet, de ahogy Ace Ventura mondta: a valóságot a lexikonokban keressük!
Bp-en, nem nyomi kerületben közölte mind a Digi, mind a Telekom velem, hogy hiába kérnék 2Gbites üzleti netet, nem tudják biztosítani. A Digi azt mondta, hogy max. 100/100-at kaphatok, mert nincs nálam az épületben (panel) optika. Erre kijött egy szerelőjük és rámért a szemem előtt az OPTIKÁRA! És még mondta is, hogy rámér az OPTIKÁRA, nem is csinált titkot belőle... Nem viccelek!
A T közölte, hogy most a max, amit tud az 1000/25! 2020-ban ember! Ha júliusig tudok várni, akkor kapok 1000/200-at, még mindig koaxon! Azt hittem, nem hiszek a fülemnek, még egyszer mondom: üzleti net! Nem fisfos lakossági szitty-szotty!Na akkor mi a jófenét kezdene bárki 2.5Gb-et tudó NAS-okkal? Ráadásul 4-szer! Ahol ilyen sávszélességek rohangálnak, ott már nem NAS-okat használnak fájlszervernek, ezek ki sem hajtanák azt a 4x2.5Gbitet rendesen. Ahogy itt egy kolléga is megfogalmazta előttem, a link aggregációs 2Gbites megoldás pont elég LAN-ra is a legtöbb felhasználási területre. Azt meg csak ismételni tudom, olyan felhasználásra, ahová ennél több kellene, már nem NAS a javasolt, hanem tisztességes, erős szerver.
-
dkess
őstag
válasz
Intelligencs #59069 üzenetére
Igen, sajnos aki idén várná a "DS220+ / DS920+ / DS720+" vonalon valamit, akkor azok könnyen hopp -on maradhatnak. Ahogy írja is a cikk ezen a vonalon nagyon vad spekulációk lehetnek még csak és nagyon könnyen "DS221+ / DS921+ / DS721+" lehet belőlük (azaz csak jövőre jönnének) ...
Spekulációk terén nincsen nagyon sok újdonság. Esetleg a Gemini Lake Celeron -okra térnek át (azaz J3xxx --> J4xxx generációváltás immáron DDR4 -el), ami nem valami sok (kb. semmi - hacsak nem választanak combosabb típust, de annak a TDP -je is legalább 15W lesz). Esetleg 2.5/5 Gbit/s -es LAN. Ez valóban "hívószó" lehetne - mondjuk a RackStation szériába is jönnek gigabit -el ...
A csak gigabit már kevés lenne ...
DS1620xs/DS1621xs - Ebben az igazi "truváj" a 4*2.5 Gbe Ethernet (+ PCIe slot - SSD cache -nek VAGY 10/25/40 Gbe NIC -nek) lehetne. Azért mondjuk 5 Gbit/s -es LAN csati(k) is beleférhettek volna így 2020/2021 táján ebben a kategóriában ...
Azért még mindig szíven üt amikor ezen kategóriában 2017 -es (3 éves) YouTube videókat nézeget az ember ahol QNAP/Asustor consumer (najó prosumer vagy "Enterprise alja") NAS -okat tesztelgetnek duál-40 Gbit/s -os (+ multigigabit/gigabit -es) LAN csatikkal ... Mindenesetre a 2.5 Gbe nem lenne akkora kockázat talán már, ha meglépnék legalább ebben a magasságban ...
Synology E10M20/E10M21 10Gbe and NVMe SSD Upgrade card - "Frankenstein gyermeke". Mondjuk lehet többen várnak rá ...
Ez valószínűleg PCIe gen3 x8 lesz majd. Ez valszeg úgy lesz, hogy 4 sáv a 10 Gbe -nek és 2*2 sáv a két NVMe -nek ... Mondjuk elméleti alapon 10 Gbe -nek elég lenne a negyede is - az NVMe -nek pedig mehetne a duplája is (igaz nem feltétlenül lenne szükséges).
A hűtés igényére lennék kíváncsi, hogy e kettő funkció teljesen kihasználva nem-e borítaná fel a hőháztartást ...
A DSM 7.0 továbbra is a ki tudja mikor jelenik meg kategóriában van (azaz e téren nincs újdonság) ...
+1 saját megjegyzés: A DX517 úgy néz ki nem kap utódot - akkor ezen a szinten (amibe a DS1620xs/DS1621xs is tartozni fog pl.) maradunk az 1 db eSATA3 (6 Gbps) átvitelnél - akár 5 db HDD/SSD -re (itt SATA multiplier -es osztás van) ...
-
llacee
őstag
válasz
Intelligencs #59069 üzenetére
Ez a DS1621xs jöhetett volna hamarabb is, kiváncsi leszek az árára, ha jó, akkor váltja a 1618+ -t
-
Nem tudom volt-e már linkelve, de aki hozzám hasonlóan az új 2020-as komolyabb modelleket (DS220+ / DS920+ / DS720+) várja, ezen cikk vége felé olvashat egy hosszabb értekezést.
-
toga75
csendes tag
A windows 10 leguljabb frisítése óta a hálozatba nem látom a Synology 112+ nas-om.A \\DISKSTATION-nal előjön,de a hálózati felderítés nem látja,így akármilyen alkalmazással akarok rajta keresni,nem találja.Eddig úgy oldottam meg hogy egy 3 éves windows 10-et telepítettem fel,és az még automatikusan felismerte,és a frissítések után nem volt vele gond.De az új frissítés óta áll fen a probléma.Valószínűleg a windowsba kellene valamit engedélyezni,csak azt nem tudom hogy mit.
-
dkess
őstag
válasz
Stanley-B. #59065 üzenetére
Mármint, ha több "illesztőfelületed" (konfigurált LAN -ok, vagy a NAS PPPoE -n megy ki net -re avagy VPN használata esetén) van és erre lenne szükséged.
A megoldás a felvetett kérdéssel kapcsolatban a képernyőképed alján van: "Ha nem teljesülnek a szabályok", akkor két választási lehetőség:
- Hozzáférés engedélyezése,
- Hozzáférés tiltása.Ugye ezek az alapértelmezések és tulajdonképpen ehhez konfigurálsz kivételeket mindkét esetben (prioritási sorrend fontos lehet, de nem minden esetben az). Különösen kezdő felhasználók esetében az utóbbi javasolt kiindulóalapként. Továbbá mindinkább a router -en legyen alaposan és jól konfigurálva a tűzfal (ez a teljes LAN -t védi ...).
Szerk.: azaz nincs szükség a végére biggyeszteni egy teljes tiltást külön (és persze mindent engedélyezni sem külön), ha eleve a második opcióval megyünk (azaz alapértelmezésként tiltva van minden).
-
Syl
nagyúr
Egy órája jött email a synologitól, hogy elveszítette a kapcsolatot a 218+-szal. A hálózati részen ez van: [kép] (A transmissionban minden torrentem piros, holott a tracker hibátlan)
Természetesen internet van, se a NAS, se a routerben nem változott semmi az elmúlt kb 4 hónapban - 100+ napos uptime volt mindkettőben. NAS + Router újraindítás nem segít...
Valami javaslat a "szétveremegybalkezesszekercével" műsoron kívül? -
Primary92
senior tag
Van valami ötletetek arra, hogy a NAS a DS Photo app által a felszinkronizált képeket év-hónap (ÉÉÉÉ/ÉÉÉÉ-HH) formájú könyvtárakba rendezze automatikusan?
-
paolinho
őstag
válasz
Essejó #59033 üzenetére
Megértettem, hogy nem opció egy manuális áramtalanítóval való "kikapcsolás", és így utólag elolvasva az indokokat, még logikus is. Ötlet ejtve. De mentségemre legyen mondva, én csak kérdeztem, azaz informálódni próbáltam ennek kapcsán, ergo még véletlenül sem kell a tudatlanságomból fakadó kérdést tanácsadásnak értelmezni. Azt, hogy ezt tizen már leírták korábban, az annak információ, aki mind az 50e beírást olvasta, én sajnos nem. De mindegy, a lényeg, hogy a WiFi Smart Power Plug nas kapcsán nem pálya. Köszi a választ, még ha egy kicsit nyers is volt.
AiRLAC és dkess Nektek is köszi!
-
Csabroncka
addikt
válasz
fjanni #59044 üzenetére
Belső hálózaton az NFS a legjobb és a legtakarékosabb!
Mire nem elég a 215j tudása? A gigabites port sávszélességét smb és nfs rendszerrel simán tudja, nálam a 216j is!
Ott valami más gond lesz, nézd meg a kábeleket, csatlakozásokat és ellenőrizd le, hogy 110MB/sec környékén megy-e a letöltés/mozgatás egy pc-re.
Dekódolás nincs és + program sem, a sima fájlmegosztás pedig nem erőforrás igényes NAS proci oldalon.
Mondok egy példát: a 215j alkalmas 4K filmek fájlmegosztására is!
-
dkess
őstag
válasz
zAcsKO #59051 üzenetére
Én értem a 12 TB -os logikát. Amennyire jól látom/láttam az árakat általánosságban - úgy kb. 10 TB -ig "jó" a méret/ár arány és e fölött száll el. Azaz a 12 TB már kicsit kilóg és alapból is "már észrevehető" ára van, de amennyiben ennyi kell, akkor ennyi kell.
A serpenyő másik oldalán az állhat a redundancia és teljesítmény. Az előbbi 2 HDD -s NAS -nál "kényes" kérdés, mert nagyjából csak a Raid1 van, mint lehetőség, de ez lehet már túl nagy veszteség a méret tekintetében. A Raid0 esetén pedig nincs redundancia - sőt inkább a veszélyforrás kategóriába sorolnám. A Raid1 esetén a magasabb rendelkezésreállás mellett azért a teljesítményre is jótékony hatással van - igaz csak olvasás oldalon. A Raid0 meg írás/olvasás esetén is magas(abb) teljesítményt nyújt - de ugye a redundancia teljes hiánya ... Amennyiben meg két külön basic kötetben lesz a második HDD -vel majd, akkor pedig simán a tárhelyre megyünk rá.
Maga a 218+ korrekt választás - nagy előrelépésnek fogod érezni a 215j -hez képest. A 2 GB memória (amennyiben nem a gyárilag 6 GB -os verziót vetted) egy olyan dolog, amit majd megtapasztalsz, hogy elég-e illetve kell-e több.
A felhasználást alapul véve ("Elsősorban torrent, médiaszerver, dropbox backup, ip kamera") - különösen az elsőnek említett és "elsősorban" jelzővel illetett dolog miatt én az ext4 -et javasolnám. Bár a többi említett dolognak kb. mindegy lenne a file rendszer - azonban hozzátenném azt a tényt, hogy nem nagyon emlegettél olyan dolgot, ami pl. Btrfs -t használna.
A Btrfs -el "nincsen gond" - mindössze kicsit "másra való". Amennyiben ki tudod/szeretnéd használni a Btrfs nyújtotta előnyöket és e mellett nem a "csak a torrent" van, akkor nyugodt szívvel ajánlhatom otthoni használatra (nálam is az van 218+ -al).
Szerk.: Btrfs és torrent esetén - a torrent mappájára kikapcsolod az adatintegritás ellenőrzést (illetve eleve így hozod létre az érintett mappát) DSM -ben és OK.
Új hozzászólás Aktív témák
- Ryzen 7 5800X / RX 7600 XT 16GB / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB SSD / 650W
- AKCIÓ !! 16.2" MacBook Pro M4 MAX - 16C CPU / 40C GPU / 48 GB RAM / 1 TB / 1 ÉV APPLE GARANCIA
- Félkonfig napi használatból! Leírást, olvasd!
- 150 ezerre ár alatt !új 0km-es garanciás Dell G15 gamer laptop rtx 4060 i7 13650hx
- BOMBA ÁR!! MacBook Pro Retina 16" M4 Pro 14CPU / 20GPU / 24GB / 512 SSD / Magyar - ÚJ!!
- AMD Csúcskategória! Számítógép Munkára vagy játékra! R9 7950X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest