Hirdetés
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Beruháztam egy DS216play-be, amihez egyelőre egy 4 Tb-os WD Se áll rendelkezésre. Ilyen tárkapacitással szerintetek milyen hasonló vinyót lenne érdemes a meglévő mellétennem párnak? Ideális lehetne esetleg egy Red, vagy Black? -
paolinho
őstag
válasz kaciokos #26996 üzenetére
Hát én pont ebben a szituban vagyok. Vettem egy DS216play-t, amibe egyelőre csak 1 db vinyót pakoltam. Ez mellé megvolna a másik is, csak az egy külső házban figyel, illetve jelenleg másolom róla fel a NAS-ra a rajta lévő anyagot. Ha ezzel kész lennék, raktam volna bele másodiknak a "kipucolt" vinyót, és így megszüntetném a külső tárat.
Én sem szeretném, ha egy felületként kezelné a NAS a két winchestert. Mire kell figyelni, ha bekerül a második HDD is a helyére.
(Az épp most 27000 hozzászólásban biztos szó esett erről is, ezért bocs, ha esetleg sokadszor kérdeznék olyan valamit, ami etleg itt már lerágott csont.)Esetleg nem volna lehetséges egy "Összefoglaló-t" készíteni a topikhoz? Én biztos ott indítottam volna, minthogy a testvér topikban lévő Összefoglalóban próbáltam ennek utána olvasni, sajna eredménytelenül.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
Milyen eszközt ajánlott arra, ha a "nem túl okos" Led TV-men szeretném lejátszani egy DS216play-ről a filmeket. Van egy MK809-es Android Mini PC-m, de ez sajnos lejátszás közben erőteljesen akadozik. Tudnátok erre ajánlani valamit? Esetleg egy Raspberry Pi 3 megoldás lehetne?
-
paolinho
őstag
válasz Mauzes #27192 üzenetére
Nálam is volt ilyen probléma. Nekem a UPC egy Ubee EVW3226-os modem-router-rel szolgáltat. Ha fellépsz a modemre, akkor a SPECIÁLIS menüfül alatt kell legyen egy PORTTOVÁBBÍTÁS almenü. Itt kell megadnod a szükséges adatokat, és akkor távolról is el fogod érni a NAS-t.
Ha nincs a SPECIÁLIS alatt PORTTOVÁBBÍTÁS opció, akkor a modemed IPv6-on megy. Ezt én a MyUPC-ből át tudtam állíttatni IPv4-re (csak egyszer van rá így lehetőség), ami visszaadta a hiányzó beállítási alternatívákat, és eztán már kivitelezhető volt a csatlakozás távolról a NAS-hoz. -
paolinho
őstag
Ha bridge-be teszem, akkor mi fogja a router szerepét betölteni? Az nem akkor játszik, ha egy külső router-t kötök az Ubee-hez?
(#27206) niiks: Szerintem ennél a kötet formánál alapból SHR-re formáz a nas, ami ha beteszel mellé egy másik meghajtót, és azt is így telepíted, akkor egyben fogja látni a két meghajtót. De Te mintha azt írtad volna, hogy külön kötetként szeretnéd kezelni később a 2. vinyót. Ahhoz pedig jobb megoldás lenne ha a kötetet JBOD Raid típusra formázod.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
Bocs az esetleges off-ért, de tudna valaki segíteni egy DS216play és egy Amlogic s905 (Beelink M18) közötti társításban. Szeretném a NAS-ról nézni a rajta lévő filmeket, de képtelen vagyok a (DS File kivételével) kontaktba hozni a két masinát. Az ottani Topikgazda azt mondta, hogy az SMB, vagy az NFS bekapcsolása megoldhatná a problémát. Hát én próbáltam ezeket a DSM-ben bekapcsolni, de vajmi kevés eredményt hozott. Véletlenül nem találkozott már valaki ezzel a problémával?
-
paolinho
őstag
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, előre is elnézést.
De tegnap asszonykám Samu-jához szerettem volna letölteni este egy rom-ot a Sammobile.com-ról, viszon olyan lassan jött lefelé a fájl, hogy megszakítottam a letöltés, és kikapcsoltam a PC-t, nem akarván, hogy még órákat ott zúgjon nekem. Ennek kapcsán merült fel bennem a gondolat, hogy nincs arra esetleg megoldás, hogy DSM alatt állítsam be a fájl letöltést, akárcsak a torrentek kapcsán? A nas úgy is 0-24-ben megy nálam, és így nem zavaró, akármilyen lassan jön a letöltendő cucc, mert egyszer csak letöltődne, még ha nem is vagyok otthon.
Remélem, nem fogalmaztam zavarosan annak kapcsán, amit szeretnék.
Előre is köszi a segítséget! -
paolinho
őstag
Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést, mert három témához is kapcsolódik. Az ittenihez, a Synology NAS-éhoz, és a UPC Internet-éhez.
Az történt, hogy ma kicserélte a UPC az Ubee modem-router-emet egy gyorsabb CH7465LG-LC routerre. Az üzembe helyezést követően azonban furcsa jelenség lett tapasztalható. A hálózaton "lógó" eszközök látszódnak a PC-n, így DS216play NAS-om is, és vele hálózati kapcsolatban lévő Beelink M18-as médialejátszóm is, azonban hiába szerettem volna a NAS-ról LibreELEC rendszerrel (de Android alatt is ugyan ez volt a helyzet) filmet lejátszani, a Kodi feldob egy "Távoli megosztás" ablakot "Sikertelen csatlakozás a kiszolgálóhoz" szöveggel. A NAS-t az IP címe szerint ugyan még látja lejátszó a Videó hozzáadása-Tallózás-Hálózati fájlrendszer (NFS) alatt, és rákattintva megnyitja még azokat a mappákat, amelyek meghajtóként is szerepelnek a PC-n, belépni már nem lehet azokba.
Járt esetleg már így valaki? Mi lehet itt a gond?Még annyi adalék esetleg, hogy az új modem a NAS IP címét meghagyta a régi szerint, az médialejátszóét átfaragta egy másik számra.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz e90lci #28562 üzenetére
Lehet, hogy csak én vagyok béna, de én nem találok arra lehetőséget, hogy állítsak FIX IP-t a médialejátszón.
Másrészt nagyon nem értem azt, hogy Android felületről a DS File alól simán el tudok tallózni az aktuális könyvtárakig, és el tudom indítani onnan a filmet is. Sőt ilyenkor még a lejátszók közül a KODI is kiválasztható, és ha ezt teszem, akkor le is játssza a filmet. -
paolinho
őstag
válasz e90lci #28586 üzenetére
Az biztos, hogy okozott egy kis fejtörést.
Ha valaki hozzám hasonlóan beleszaladna egy olyan helyzetbe, ahol fix IP címet kellene beállítani LE alatt, annak egy gyors útmutató:
Rendszer - LibreELEC - Kapcsolatok - Wired - Szerkeszt - IPv4 - IP Cím - Módosít - Elfogad
Nagyjából ez meg is oldotta az én problémámat.
Köszi mindenesetre a segítséget!
-
paolinho
őstag
Nekem egy olyan kérdésem lenne, ami a TV és a NAS közötti kapcsolatra vonatkozna. A TV egy LG50UK6470PLC tip. okos TV, a nas egy DS216play tip. készülék.
Azt hála a Médiaszerver-nek sikerült megoldani, hogy a TV-n felbukkanjon a NAS- mint tárterület, viszont annak csak a gyárilag kialakított területeit mutatja a TV. Pl. a VIDEO mappába, ha bemásolok egy filmet, akkor az megjelenik a TV-is. Viszont én máshol, és más struktúrában tárolom a filmjeimet a nason.
A kérdés erre vonatkozna. Megoldható lenne, hogy ne kellejen a TV-n megnézni szándékozott filmeket a VIDEO mappába átmásolgatni, hanem egyszerűen be lehessen tallózni azt a mappát, amelyben tárolva vannak?Előre is köszi!
-
paolinho
őstag
válasz Borisz76 #51482 üzenetére
Még mindig ezzel az "Indexelt mappa" témával szívok.
Az van, hogy van egy FILMEK mappám, amiben kategóriák szerint csináltam 11 almappát (mint pl. Történelmi, Akció, Thriller, Romantikus, Sorozatok stb.)
De furcsa módon csak 5 almappát látok a TV-n keresztül ezekből. Próbáltam egyesével külön-külön is az Indexelt mappákhoz hozzáadni mind a 11 almappát, azonban hiába látom az összes mappát név szerint, bizonyos mappáknál azokat üresnek jelzi a TV-s nézet.
Van erre esetleg valami ötlete valakinek megoldásul? -
paolinho
őstag
válasz Borisz76 #51494 üzenetére
Újraindexelés megvolt már sok féle képpen, de nem oldotta meg a gondom. Az ékezetes témát még nem próbáltam, de a mejelenített mappákban, sőt mappa névben is akad ékezetes rendesen. Bevallom irgalmatlan munka lenne minden fájlt és mappát átirogatni, de egy teszt verziót kifogok próbálni erre is, hátha....
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy problémám kapcsán, ami abból adódott, hogy elköltöztünk. A régi lakhelyemen egy itt is jelenlévő fórumtárs segítségével sikerült beállítania a Synology DS216 Play tip. NAS-omat az ottani szolgáltató UPC modem-routere alá. Az új helyen azonban vsak T-Com van, így velük szerződtem. Hoztak is egy ZTE HGW Speedport Entry 2i tip. routert (tudom, ez a kőkorszak, de sajna nincs optikai kábele a háznak jelkenleg), amire hiába kapcsoltam rá a NAS-t, nem találom a hálózaton. a Synology Web Assistant segítségével próbálkoztam megtalálni, de sajnos nincs eredmény. Emlékezetem szerint korábban fix IP címet kapott az egység, lehet ez a gond? Vagy valami más a probléma?
Előre is köszi a segítséget![ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz Borisz76 #53045 üzenetére
Köszi szépen, ez segített. Viszont a Smart TV még mindig nem látja a Médiaszervert. Ez miből fakadhat?
Illetve a hálózati meghajtókat hogy tudnám újra életre kelteni? Ugyanis próbáltam átnevezni pl. a Purple-t, de már nem engedett a 72-es szám helyett más számot beírni.
Bocs, de nagyon gyenge vagyok hálózati témában![ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
Előre is bocs, ha rosszul teszem fel a kérdést, de kissé kontár vagyok a témában.
Szóval egy DS216Play alatt hol tudom beállítani, vagy hogy lehet megoldani, hogy az otthoni hálózat "számokkal rögzített" elérhetősége (pl. 198.162.1.1) külső hálózatról DDNS név alól is (pl. enyemgep.synology.me:5000) elérhető legyen? Korábban ezzel nem volt gond (hála MrCsiT fórumtársnak), most viszont költözés kapcsán egy kis zavar keletkezett a rendszerben, és nem tudom ezt az opciót visszanyerni, pedig volna rá igényem.
paolinho
őstag
válasz lange04 #53437 üzenetére
Amit szeretnék, hogy pl. laptopról bárhonnan el tudjam érni DSM-et úgy mintha otthon lennék. Fájlt/fájlokat tudjak közvetlenül így mozgatni. Az enyemgep.synology.me - nél nem tölti be a DSM oldalát a böngésző, csak ha a Quick Connect - en keresztül létesítek kapcsolatot. Így viszont csak korlátozottan enged a felületen tevékenykedni. Beállításokba enged belenyúlni, de nem látom a tárolón lévő fájlokat, így azokat mozvatni sem tudom. De ez csak a Quick Connect sajátossága.
De pl. szeretném, ha a NAS-hoz hozzáférne a lányom távolból is hasonló fájl kezelési célokból. Hát ennyi lenne, amit el szeretnék érni. -
paolinho
őstag
Nem tudom, mi okán, de egy ideje azt vettem észre, hogy a NAS-om (DS216Play) nem szokott "pihenőre térni" akkor sem, amikor nem dolgozik. Ez azért - valljuk meg - nem egy előnyös opció az amortizációs értékekre tekintettel.
Azt nem hinném, hogy megtalálhatom ennek a hibának az okát (bár ki tudja), ezért arra gondoltam, hogy bevállalom a manuális kezelés lehetőségét. Azonban annyira "elástam" a NAS-t, hogy nekem egyszerűbbnek tűnne egy külső eszköz általi (Wifi Smart Power Plug) áramtalanítás, illetve vissza, áram alá történő helyezés lehetősége. Igen ám, de a korábbi áramhiányok okán felmerültek kapcsán azt tapasztaltam, hogy ezen esetekben újra kellett a "Bekapcs"-gombbal indítani az eszközt.
A kérdésem innen ered, azaz szerintetek volna arra lehetőség, hogy amikor a NAS újra áramot kap, akkor elkerülhető legyen a fizikailag történő indítás lehetősége? Vagy ez egy megvalósíthatatlan elképzelés?
Előre is köszi a segítséget![ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz AiRLAC #58981 üzenetére
Az az igazság, hogy akár a Download Station, vagy akár más okán is teszi azt, hogy dolgoznak a HDD-k, nekem megnyugtatóbb lenne, ha (pl. egy WiFi Smart Power Plug által) manuálisan is tudnám ki/be kapcsolgatni a NAS-t.
Nincs ezeknek az eszközöknek (DS216Play) a beállítási lehetőségei között olyan opció, hogy ha áramot kap a készülék, akkor az be is kapcsoljon egyúttal? -
paolinho
őstag
válasz Essejó #59033 üzenetére
Megértettem, hogy nem opció egy manuális áramtalanítóval való "kikapcsolás", és így utólag elolvasva az indokokat, még logikus is. Ötlet ejtve. De mentségemre legyen mondva, én csak kérdeztem, azaz informálódni próbáltam ennek kapcsán, ergo még véletlenül sem kell a tudatlanságomból fakadó kérdést tanácsadásnak értelmezni. Azt, hogy ezt tizen már leírták korábban, az annak információ, aki mind az 50e beírást olvasta, én sajnos nem. De mindegy, a lényeg, hogy a WiFi Smart Power Plug nas kapcsán nem pálya. Köszi a választ, még ha egy kicsit nyers is volt.
AiRLAC és dkess Nektek is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
Sajna kifingott ("Tönkrement"-é vált) a DS216play alatt "Kötet 1"-ként üzemelő 6 Gb-os WD Purple-m.
Nyilvánvalóan cserélnem kell, és ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni néhányat.
Ha veszek egy új vinyót, akkor van-e arra valami egyszerű protokoll, hogy legalább a beállításaim visszakerülhessenek a helyére?
Kérdem ezt azért, mert most pl. eltűnt a Download Station, és azt a Csomagkezelési központból sem tudom visszaállítani (telepíteni), gyanítom a meghibásodott tárolóhoz volt kötődése.
Hogyan tudnám a megmaradt működő vinyóra átirányítani a torrentjeimet? Milyen beállításokat kell újra írnom? (Sajna nagyon elfelejtettem 4 év alatt ezeket)
Ha kikerül a meghibásodott vinyó, és bekerül az új, hogyan tudnám a Kötet sorrendeket felcserélni, azaz a korábbi lenne a Kötet 1, és az új a Kötet 2?
Remélem, nem kérdeztem hülyeségeket, de most nagy katyvasz keletkezett annak kapcsán, hogy kidőlt az egyik winchester a sorból. -
paolinho
őstag
Kikerült a Syno NAS-omból az egyik fáradó félben lévő, anno Jbod-ban dolgozó 6Tb-os vinyó. Egyébként utolsó NAS-ban töltött óráiban nehézkesen ugyan, de le tudtam szedni a legfontosabb adatokat.
Most azonban betettem még egy ICYBOX-ba, hogy esetleg még le tudjak szedegetni dolgokat róla, azonban a Windows nem igazán kezeli a fennmaradt partíciót. Esetleg van megoldás arra, hogy ki lehessen valahogy olvasni valami segédprogival azokat, vagy ne kísérletezgessek ezzel, mert így már nem kivitelezhető az?
A Partition Magic "other" - nek látja a kiterjesztést.
paolinho
őstag
Nem sok sikerrel jártam a témában sajnos. Egy 20.04.1-es Ubuntu Linux Live-val próbálkoztam, de nem tudtam hozzáférni a fájlokhoz mdadm segítséggel sem. Igaz, elég hurka vagyok Linux-ban, lehet csak ez a baj.
Eddig jutottam:
Így fest a Linux alatt a meghajtókép: [kép]
Ez pedig a Terminal képe a parancsokat követően: [kép]EZEN a linken olvasottakat próbáltam követni nem túl eredményesen.
Van még esetleg ötlet, hogy miként tudnék adatot lementeni erről a megfáradt, de még működő vinyóról?
-
paolinho
őstag
Akadt egy kis problémám. A tároló meghibásodása okán cserélnem kellett az egyig vinyót a NAS- ban (216Play). Az új tárolót sikerült hellyel-közzel rendben beüzemelni, és most kezdem lassan visszapakolgatni a kedvenc filmjeimet, sorozataimat. Viszont a minap azt vettem észre, hogy bizonyos fájlformátumokat (pl. mkv, mp4) nem játszik le a TV (LG OLED55B8), amiket korábban csuklás nélkül megoldott (mondjuk az avi-t kezeli). Ha pendrive-ról adom be ugyanezeket a filmeket, akkor viszont simán futnak rajta. Innen gondolnám, hogy a probléma a NAS-hoz köthető. Volna esetleg valakinek ötlete, hogy mi lehet a hiba forrása?
paolinho
őstag
válasz Borisz76 #63888 üzenetére
Az a gond, hogy manuálisan elnavigálva az aktuális film-fájlhoz a NAS-on azt írja ki egy felugró ablakban, hogy "A fájl nem ismerhető fel. Szeretné lejátszani a következő fájlt?"
Aztán ugyanezt a film-fájlt felteszem egy pendrive-ra, és simán elindul a lejátszás.
[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
válasz paolinho #63887 üzenetére
Azt hiszem minden magyarázat nélkül megoldódott a problémám, és újra kezeli a TV a NAS-ról az mkv, és az mp4 fájlokat is. Amit csináltam, az annyi volt, hogy letöröltem, majd újratelepítettem a Médiaszervert, illetve újraindítottam a NAS-t. Ezután minden rendben működni kezdett. Fura, de legalább minden jó, ha jó a vége!
-
paolinho
őstag
Van egy DS216Play tip. nasom, amiről szoktam filmeket nézegetni is. Most viszont egy problémám akadt, hogy egy 720p-n rendelkezésre álló sorozat átlag 1 Gb méretű részeit csak úgy játsza le a TV (Plex-en keresztül), hogy állandóan bufferel, ami teljesen élvezhetetlenné teszi a filmet.
A kérdésem az lenne, hogy ez a NAS korlátjaiból fakad, vagy más lehet a hiba forrása?
Egyébként a kapcsolatot a TV-hez (lg oled55b8) a Telekom Sagemcom modemje biztosítja kábelen keresztül.
Van erre valakinek valami ötlete esetleg?[ Szerkesztve ]
-
paolinho
őstag
Az a helyzet, hogy a TV lejátszója magában bizonyos mkv fájlokat nem hajlandó kezelni, ezért használom a Plex-et, ami idáig még sosem viselkedett így. Sőt egyszer próbaképpen egy 4K-s filmet is teszteltem rajta, amit reccenés nélkül kezelt a NAS-Plex kombó.
Na mindegy, azért köszi a választ.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest