Hirdetés
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nem mond le Kínáról az NVIDIA
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mesterséges intelligencia topik
- OpenMediaVault
- AliExpress tapasztalatok
- Python programozás
- A streaming miatt szabadulnak a kábeltévétől
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
zAcsKO
tag
Sziasztok, Synology DS215j NAS-al a következő gondom van. Van a hálóban egy Samsung TV, MU széria. WI-FI-n keresztül a tévé felismeri a NAS-t, a beállított megosztot könyvtárat is látja, arról filmet le tudok játszani. Viszont nagyon gyakori, hogy miközben böngészek a filmek között, hirtelen megszakad a kapcsolat, és onnantól kezdve a TV nem látja a NAS-t, a source-ok közül eltűnik a kék Synology ikon. Ezen a TV áramtalanitása sem segít, nem látja többet. Az egyetlen ami használ az a NAS újra indítása, ami elég macerás, több percig tart.
Külső médialejátszóval, kábelen nincs gond, csak az nem wifis, és a hálóban nincsen kábel, így marad a TV saját lejátszója. -
zAcsKO
tag
Sziasztok, valamiért kb 2TB tárheyem eltűnt.
A storage manager szerint gyakorlatiag beteltek a lemezek:Ugyanakkor kb 3,4TB fájl van valójában, amit a Storage Analyzer ki is mutat:
JBOD data protection nélkül. A NAS kizárolag filmnézésre van, nem használok Cloudstationt, meg semmilyen backup programokat, így ez a hibalehetőség kizárva. Egyéb ötlet?
-
zAcsKO
tag
válasz Nethooligan #56652 üzenetére
Mit ajánlasz helyette?
-
zAcsKO
tag
Sziasztok, DS215J -> DS220J upgrade vajon megoldaná a lassú (maximum 10mB/s) torrent letöltési sebesség problémát? Ez lenne az egyik fő oka az upgrade-nek. Köszi.
-
zAcsKO
tag
Végül úgy döntöttem, hogy DS218+ lesz a DS215j utódja. Kap 1 db 12TB-os WD Red lemezt, de egyelőre nem lesz második lemez mivel a fontos dolgok backupja nálam fizetős felhő alapú (Dropbox, Google Drive), mert az akkor is megvan ha leég a ház vagy ellopják a NAS-t.
Első kérdésem:
1db 12TB-os merevlemez használatánál melyik fájlrendszer az ajánlott? És milyen fontosabb kezdeti beállítások vannak ami esetleg újdonság az előző NAS-hoz képest?
Elsősorban torrent, médiaszerver, dropbox backup, ip kamera a fő felhasználási területek. -
zAcsKO
tag
sziasztok, egy olyan megoldást keresek, ami mentést készít a NAS tartalmáról, de csak és kizárólag a fájl és mappa struktúráról készít térképet, magát a fájlokat nem menti le.
Tehát maga az elkészült dokumentum kis méretű, és jó lenne ha ezt rendszeresen el tudná nekem küldeni vagy kimenteni valahová. A fájlrendszer btrfs.
köszi -
zAcsKO
tag
Sziasztok, adott egy kétlemezes NAS, eddig egy darab 12TB-os WD Red volt benne ami maradna is (SHR, btrfs), most vettem egy második ugyanolyan típusú és méretű HDD-t backup lemeznek. Beraktam a NAS-ba de nem történt egyelőre semmi, nem vette használatba. Azt szeretném, hogy az első lemezen lévő adatokról létrejöjjön a biztonsági másolat az új HDD-n, tehát nem cél a tárterület növelés. Megpróbáltam utánna olvasni, de mégis elakadtam és nem merek semmit csinálni, mert, adatot nem szeretnék elveszteni. Milyen lépéseket kell végrahajtanom? köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
zAcsKO
tag
...megoldódott a kérdésem...
[ Szerkesztve ]
-
zAcsKO
tag
sziasztok. Miért van az, hogy a hálózati meghajtóként felcsatolt, és először működő, NAS-on lévő megosztott könyvtárak a laptop újbóli bekapcsolása után elérhetetlenné válnak? Mikor felcsatolom működik, de amint a gépet másnap újra bekapcsolom, már nem működnek. Mindez azóta van így, hogy laptopot ill. routert is cseréltem, persze egyszerre... A NAS ugyanezen beállításokkal a régi laptopon/routeren tökéletesen működött. Természetesen be van kapcsolva az újrabejelentkezés felcsatoláskor, NAS-ban az SMB beállítások jók.
Folyton a "megadott bejelentkezési munkamenet nem létezik, lehetséges, hogy már befejeződött" üzenet ugrik fel különböző formában. Ha pedig megpróbálom újra felcsatolni, szintén hasonló hibák vannak, nem is tudom könnyen újra felcsatolni, csak nagyon körülményesen sikerült több leválasztás, újraindítás után. Ha végre sikerül újra felcsatolni, 1 napig tart a csoda, másnap kezdődik előlröl (ha csak újraindítom akkor még jó!) Ilyenkor nem tudok a hálózat felderítésével sem rámenni a NAS-ra (míg legelőszőr az is megy). Küldök pár képet az előforduló hibaüzenetekről:
(próbltam a hitelesítő adatok manuális megadását is, az sem járt sikerrel)[ Szerkesztve ]
-
zAcsKO
tag
válasz Magnat #66661 üzenetére
Fix IP van a NASNAK, laptopnak, mindennek.
Először IP cím megadással próbálkoztam, ugyanaz a probléma volt. Két könyvtár volt csatolva Y s Z meghajtóként és két különböző hibát produkáltak, mutatom (változatosak a hibaüzenetek, nem mondom h nem). Még amit próbáltam, hálózati beállításoknál win10-ben ki be kapcsolni a hálózati jelszó kérését, de az sem segített. Ja és az új router 2 db synology mr2200ac, mesh hálózatban.[ Szerkesztve ]
-
zAcsKO
tag
válasz Magnat #66667 üzenetére
A synology assistant látja ilyenkor is. Pingelést nem próbáltam.
Egyetlen hitelesítő adat volt a NAS-hoz, és a hitelesítő-adatkezelőben be is van állítva. Még egy dolog eszembe jutott, ugyanezek a hitelesítő adatok lettek megadva a Synology routernél is, ami esetleg lehet gond? Amit most megpróbálok , hogy létrehoztam egy másik felhasználót a NAS-on és most azzal vettem fel a meghajtókat, hátha segít. -
zAcsKO
tag
válasz Magnat #66667 üzenetére
Még egy érdekesség, a hitelesítő-adatkezelő-ben az eredeti hitelesítő adat amit egyetlen volt a NAS-hoz az a "Windows hitelesítő adatok" között jelent meg, mígy az új NAS felhasználó hitelesítő adatai az "általános hitelesítő" adatok között. Lehet ez a különbség segít megoldani?
-
zAcsKO
tag
válasz Magnat #66661 üzenetére
Ma bekapcsoltam a gépet és megint nem működik a felcsatolt hálózati meghajtó, és a hálózat felderítésnél sem tudok a NAS-ra rácsatlakozni. Ugyanazok a hibaüzenetek mint eddig. "a helyi eszköznév már használatban van" és a "megadott munkamenet nem létezik". Tehát egy éjszaka eltelte után alakul ez a helyzet, mert tegnap a 1,5 órás kikapcsolás után még simán működött!!! Mi a fenétől lehet ez????
-
zAcsKO
tag
Sziasztok,
DS218+ NAS-ból szeretnék átköltöztetni két 12TB-os lemezt (SHR-1) egy DS420+ NAS-ba úgy, hogy az átállás a lehető leggördülékenyebb legyen (beállítások, adatok megmaradjanak, megosztott könyvtárak maradjanak, dropbox szinkornizációs könyvtár ugyanaz maradjon stb.), mi erre a legjobb módszer vagy mire kell figyelni? Tehát lényegében úgy menne végbe a fizikai csere, hogy szoftveresen ugyanúgy megy minden tovább, mintha nem is cseréltem volna. -
zAcsKO
tag
válasz Borisz76 #74577 üzenetére
Van elfekvőben két db. 3 terrás nas vinyo, azt tenném a 3. és 4. helyre. De egy kötetnek szeretném az egészet! Azt hittem ezt lehet?? Pont az lenne a cél, hogy amig most két lemezes nasnál a 2x12tb-nak csak a fele hasznosítható 4 lemezes nas-nal ha hozzá dobok meg két db három terrasat akkor 18tb lesz a helyem.
[ Szerkesztve ]
-
zAcsKO
tag
válasz Borisz76 #74580 üzenetére
Jól értem, hogyha csinálok 2x12TB lemezből SHR-1 kötetet (12TB szabad, 12TB backup), akkor utólag már nem tudok hozzácsapni még két db 3TB-os hdd-t megnövelve az SHR-1 kötet méretét? (18TB szabad, 12 TB backup)? Csak újabb 12TB-os lemezeket lehet hozzá pakolni?
Másik példa:
Mi van akkor ha van 4 lemezem SHR-1ben (egyszerre berakva), 12TB,12TB,3TB,3TB. Megdöglik az egyik 3-as. Berakok helyére egy 12-est, akkor is csak 3TB lesz helyettesítve a maradék 9TB meg csak új kötet lehet? -
zAcsKO
tag
válasz Borisz76 #74589 üzenetére
Köszi. Akkor inkabb veszek egy harmadik 12tb-osat igy lesz 24tb szabad egy kötetben, es a koltozes is konnyebb (átrakom és migrálom először a mostani kettőt adattal együtt, majd hozzárakom a harmadikat)
A két 3tb efrx hdd meg el lesz adva.
Most 118eft akciosan a 12tb os wd red plus a két nagynál amit nem lehet kihagyni🙂[ Szerkesztve ]
-
zAcsKO
tag
Sziasztok, vettem egy DS420+t és migráltam a DS218+ból. Először frissítettem DSM7-re a kétlemezesen, majd migráltam a két benne lévő hdd-t az új 4 lemezes NAS-ba. Ezután beraktam egy harmadik HDD-t a 4 lemezes NAS-ba és elkezdte a meghajtót hozzáadni (kb 2,5 nap lesz). Eddig minden szép, minden beállítás ugyanaz, a windows alatt be is tudom hozni a megosztott könytárakat semmi nem törlődött stb.
Viszont kodi lejátszó NFS megosztás addig jut, hogy tallózáskor látom a NAS ip címét, ha rákkatintok látom a megosztott könyvtárakat pl. volume1/FILMEK
Viszont hiába kattintok rá már nem tudom hozzáadni, És ha kézzel írom a címet akkor sem tud kapcsolódni. Megnéztem, és minden NFS enegedélyek beállítás változatlan az új NAS-ban, de létrehoztam egy vadonatúj megosztási könyvtárat, és annál sem megy. Ugyanezen NFS engedélybeállítások korában működtek, médialejátszó IP címe változatlan. Lehet az e a baj, hogy még folyamatban van a harmadik meghajtó hozzáadása?
Új hozzászólás Aktív témák
- Playstation 5 Pulse 3D Fejhallgató
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X201 - i5-520M I 3GB I 250GB I 12,1" WXGA I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X240 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T440P - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest