Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Mert nincs route-od a host gépen a Virtualbox virtuális adapteréhez. A host gép látja a virtuális hálókártyát, de a máshonnan érkező csomagokat már nem továbbítja oda. Írd be a parancssorba, hogy ipconfig /all és nézd meg a virtuális adapter ip címét, na oda kell route-ot csinálni. [link] De amúgy jobban járnál egy passzív géppel a HA-hoz, mivel állandóan futtnia kell. Persze próbálgatáshoz jó a virtualbox is.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Igen, nagyjábol erre jutott a blog szerzője is. Az OS összerakói rendesen megcsinálják a kapcsolatokat a parameterátadást, a jogosultságkezelést amit egy érdeklődő amatőrnek úgy kell összeguglizni. Csak az embernek megis piszkálja a csőret, hogy ha már amúgy is fut egy linux böngészésére, fájl és média megosztásra, akkor ne kelljen meg egy gépet beállítani És a .HAOS azért nem ad olyan desktopot mint egy linux. Bár lehet, hogy érdemes lenne ebbe az irányba próbálkozni. Van docker desktop linux is Webtop néven, talán be lehetne húzni a HAOS alá.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Hát ja.
Amúgy ha érdekel valakit, itt van egy jó sorozat arról, hogy hogyan lehet linux alatt docker konténerként futó HA-hoz hozzádrótozni az ugyancsak konténeres plugineket. 2022 dátummal. [link]
Bluetooth, Zigbee2MQTT, Node-RED, ESPHome, stb. A blogsorozat szerzője végül arra jut, hogy nem éri meg a macerát, kényelmesebb a HAOS. Azért annyiban jó, hogy jobban átlátni a rendszer működését, ha elolvassa az ember.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Nekem dockerben van és később szembesültem azzal, hogy a HA pluginjei is docker konténerek. Igy ha a HA nem OS-kent fut akkor már nem lehet pluginekkel bőviteni csak barkács módon. Ha meg OS-kent fut akkor nyilván kell futtassa a docker szolgáltatást a pluginekhez.
-
kpityu2
őstag
Úgy látom az okosotthonos FB csoportban már meg is reklamálták, hogy a fizetős rendszerekkel mostohán bánsz a cikkben. Mondjuk nem értem, mert valakinek fussa, hogy kulcsrakészen vegyen egy ilyen rendszert, az nem Logout cikket fog olvasni.
Igazából én azt látom, hogy ez még nem kiforrott dolog. Vagy veszel egy fizetős rendszert és reménykedsz, hogy 5 év múlva nem tűnik el a cég és ott állsz egy senki által nem ismert valamivel, vagy nekiállsz magad barkácsolni.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
Igen, ügyes dolog. Nekem van egy Asrock mini-ITX linuxos passzív PC és azon dockerben mindenféle szerver amíg rájuk nem unok. HA, Nextcloud, stb. Simán elérem máshonnal, akár mobiltelefonról is és a route sokkal könnyebben beállítható volt mint a ZeroTiernél. A webes dashboard azonnal jelezte, hogy subnet van az adott eszközön, akarom-e aktiválni.
-
kpityu2
őstag
Nagyon jó kis cikk, kicsit rendet vágott a kialakuló katyvaszban.
Nem volt említve, de az okosotthon rendszerek egyik jó felhasználási módja a redőnyök, ventilátorok, klímák időjárástól, napállástól függő vezérlése. A Home Assistant alapkonfigurációban időjárásmodullal települ, amit szolgáltatja a beállított hely szerinti napállást is, aminek segítségével lehet vezérelni a redőnyöket. Sok áramot meg lehet vele takarítani.
A másik amit megemlítenék, hogy a ZeroTier mellett létezik a Tailscale nevű Wireguard alapú VPN szolgáltatás, ingyenes a legkisebb csomagja (és aki bennük se bízik, az saját szervert (Headscale) is csinálhat egy bérelt VPS-en) és a segítségével végpont-végpont titkosítással elérhető az otthoni hálózat szolgáltatói CGNAT-on keresztül is. Nekem jobban bevált mint a ZeroTier ami ráadásul zárt protokoll.
Illetve még annyi, hogy hardverként nekem leginkább az Asrock J-sorozatú passzív mini-ITX alaplapjai váltak be, 8G RAM, egy SSD, passzív táp és van egy néma, teljes értékű PC szervernek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Nők, nőügyek (18+)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED TV topic
- Autós topik
- Új tízezres, 33 wattos powerbank jött a Xiaomitól
- Politika
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- További aktív témák...
- ASUS Tuf Gaming F15 // i5-11400H // RTX 3050 // 16 GB RAM // 512 GB m2 SSD
- HP ZBook Fury 15 G7 -10850H/32GB/256GB SSD/RTX 3000/HUN ÁFÁ-s
- Akciós ventik / Asus TUF 120mm / Be Quiet! / Phanteks PWM
- Honor X6b 4/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Oppo A57s 4/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!