2019. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Rendszergazda topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#21151) ace05 válasza Fooler89 (#21150) üzenetére


ace05
(senior tag)

Ilyenkor az a módi, hogy beadjátok a tankereteknek javításra, ő továbbítja a szerződött partnerének, aki majd 1-2 hónapon belül kivizsgálja (ez szegedi sebsebég), és megállapítja nagy valószínűséggel ugyan azt amit te. Ha jól emlékszem le kell a redmine-ban hibaként adni. De a főnököd biztos jobban tudja.

(#21152) sanzi89 válasza Fooler89 (#21150) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Az iskolával szemben lévő PC boltba beviszem, és kérek árajánlatot a bevizsgálásra/javítás ajánlatra/selejtezési javaslatra. Ekkor kapok egy kb. 5.000 Ft-os ajánlatot, amivel indítom a Redmine jegyet. Amikor meguntam, hogy 2 hónapig nem történik semmi, akkor hetente telefonálgatom különböző embereknek, mert akkora a fluktuáció, hogy néha 3-4 emberhez is elkerül egy ilyen probléma megoldása, ami kb. 6 hónap szokott lenni. Ekkor vagy megunnak, vagy valami csoda történik, és engedélyezik, hogy megcsináltassam a bevizsgálást. Ennek eredménye képen adnak egy árajánlatot a javításra valamint egy selejtezési jegyzőkönyvet. A javítást nem szokták engedélyezni, így a cuccal és a selejtezési jegyzőkönyvvel elrakom egy raktárba és várom a szebb napokat. Ez se tarthat örökké.

@ace5
"De a főnököd biztos jobban tudja."

Arra azért nem vennék mérget. ;]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#21153) Tamy válasza sanzi89 (#21152) üzenetére


Tamy
(senior tag)

Nálunk ez sokkal egyszerűbben megy: Jelzem a tankernek, hogy xy gépnek ez és ez a baja van, ők meg visszaírnak, hogy jelenleg (úgy 2-3 éve minimum) ilyen célra nincs keret, folyamatban van az ilyen irányú egyeztetés/új eszköz beszerzés is, türelem... (persze a fejlesztésből nem lesz semmi, vagy csak kimaradunk), addig meg oldjuk meg "valahogy". Aztán megy a sarokba, no problem :))

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#21154) Fooler89 válasza ace05 (#21151) üzenetére


Fooler89
(őstag)

Ahogy utánad mondták, a főnököm tuti nem tudja. :DDD

Mi nálunk centrum a fenntartó, szóval nem tudom mi ez a redmine és valószínűsítem, hogy nincs.
A lényege a kérdésemnek, hogy akkor senki nem fog körberöhögni, hogy jó pár ezer forintért leíratom egy szervizzel, hogy ez tényleg rossz és gazdaságtalan a javítása.

Ugye sok hülyeségről tudok a közszférából de ez az egyik legjobb biznisz. Semmiért nagyon szeretünk fizetni. :O

[ Szerkesztve ]

(#21155) magellan2600


magellan2600
(kvázi-tag)

Ha már iskola: EFOP-os laptopoknál találkozott valaki olyannal, hogy az Adobe Reader nem indul el, csak a háttérben fut? Duplaklik után a feladatkezelőben látom hogy fut, viszont a PDF doksit nem nyitja meg, csak 30-60 másodperc (vagy több) után. Ez így használhatatlan. Most alternatívaként tettem fel Foxit Readert, de jó lenne ha működne az Adobe is.

[ Szerkesztve ]

(#21156) Flowtation válasza Fooler89 (#21154) üzenetére


Flowtation
(őstag)

Tedd félre és amikor lesz a következő selejtezés majd leírjátok. Én ezt csinálom. Szinte már semmiért nem telefonálok, hisz nincs értelme...

Manjaro KDE

(#21157) radi8tor


radi8tor
(MODERÁTOR)

Jól értelmezem RADIUS szerveres megoldással azt meg lehet csinálni, hogy az adott Wifi hálózathoz laptopok tudnak csatlakozni jelszó ismerete nélkül (vagy esetleg hitelesítés után), de maga a Wifi hálózat jelszava nem kell nekik?

⭐ https://wellbe.hu

(#21158) bogabi válasza radi8tor (#21157) üzenetére


bogabi
(senior tag)

Igen. Pl. UNIFI eszközök és egy NPS szerver. És így lehet pl. AD csoporttagság alapján engedélyezni, vagy tiltani a csatlakozást. Meg még cifrázhatod.

[ Szerkesztve ]

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#21159) radi8tor válasza bogabi (#21158) üzenetére


radi8tor
(MODERÁTOR)

AzureAD-nk van már csak. Azzal is működik vagy lokális (on-premise) AD kell neki?

⭐ https://wellbe.hu

(#21160) kraftxld válasza radi8tor (#21159) üzenetére


kraftxld
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Rendes AD kell neki.

MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#21161) XFishboneHUN


XFishboneHUN
(senior tag)

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem, adott egy Windows Server 2012 R2 print server. A következő a baj vele, vagyis hát nem a szerverrel, hanem a nyomtatókkal, valamiért ha valaki jpg, vagy jpeg fájlt akar nyomtatni, beakasztja a várósort, pedig nem nyúltunk hozzá elég régóta és ezt nem olyan rég kezdte el csinálni.

Van valakinek valamilyen ötlete, hogy ez mitől lehet?

Xbox GT: X FishboneHUN | PSN: XFishboneHUN

(#21162) SirRasor válasza XFishboneHUN (#21161) üzenetére


SirRasor
(őstag)

Mióta van ez a baj? Nézd meg a frissítési előzményeket és meg fogod találni az összefüggést ;]

Make Love not war!

(#21163) XFishboneHUN válasza SirRasor (#21162) üzenetére


XFishboneHUN
(senior tag)

Pff, pár hónapja figyeltünk fel rá, de akkor majd lecsekkoljuk! :) Először azt hittük, hogy driver probléma, aztán azt is frissítettük, de nem hozott javulást, így hagytuk a francba, csináltunk rá egy batch file-t, ami beragadt várósor esetén törli a queue-t pár mp alatt, így nem izmoztunk rajta. :D

Xbox GT: X FishboneHUN | PSN: XFishboneHUN

(#21164) elmouse


elmouse
(fanatikus tag)

Sziasztok!
A Default Domain Policy-ban módosítottam a Lockout Policyt, de nem akart érvényesülni. Gpresult és Net Accounts a módosítottakat írta ki, de ha PowerShell-ben kérdeztem le, akkor a régieket. Ezek után PS segítségével módosítottam és így már jó lett.
Én ezt nem értem. A PS parancsok ill. a Group Policy Management console nem ugyanazokat a beállításokat módosítják? :F
Köszi!

Ka nama kaa lajerama!

(#21165) radi8tor válasza kraftxld (#21160) üzenetére


radi8tor
(MODERÁTOR)

Ez alapján nem feltétlen, FreeRadius megy Azure Ad-val is.

Azt mondták fentről, hogy próbáljam megoldani így. :)

⭐ https://wellbe.hu

(#21166) kraftxld válasza radi8tor (#21165) üzenetére


kraftxld
(Topikgazda)
LOGOUT blog

A freeradius-t passzolom, a Windows-ban gyárilag lévő NPS az csak on-prem AD-vel megy.

MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Soha ne becsüld le az autópályán száguldó DAT kazettákkal megrakott teherautó sávszélességét''

(#21167) CsodaPOK válasza radi8tor (#21165) üzenetére


CsodaPOK
(senior tag)

Az ilyen javaslatokra én azt szoktam mondani, hogy reszelővel is lehet seg.et törölni, próbálják meg úgy...

[ Szerkesztve ]

Kicsi a bors, de főleg az őrölt.

(#21168) radi8tor válasza CsodaPOK (#21167) üzenetére


radi8tor
(MODERÁTOR)

Hát ja, max ha nem megy akkor majd kézzel írom be azon a 20 laptopon a 24 karakteres WiFi jelszót. :D

⭐ https://wellbe.hu

(#21169) elmouse válasza elmouse (#21164) üzenetére


elmouse
(fanatikus tag)

Senki? :O

Ka nama kaa lajerama!

(#21170) magellan2600


magellan2600
(kvázi-tag)

Ismét meggyűlt a bajom az Eduroam-al... Olyat csinál, hogy a laptopra telepített profilokat bizonyos időközönként elfelejti... EFOP-os laptopon van leginkább telepítve, WIN10 64bit, de Win7 32bit esetén is ugyanez a helyzet. Ilyenkor újra le kell futtatni a telepítőt, és 3-4 hétig ismét gond nélkül megy. Érdekesség, hogy a telepítő megtalálja a korábban telepített profilt reinstall esetén. Androidon nincs ilyen gond. Telepítő természetesen adminként van futtatva. Valakinek van tippje, hogy mit lehetne vele kezdeni?

(#21171) bopeti98


bopeti98
(őstag)

Sziasztok!

Egy általános iskolában kell majd nyáron kicsit rendbe tennem a hálózatot. Nagy gondok nincsenek. Pár éve kaptak 8 db gigabites HP switchet, így az ősrégi switchek le lettek cserélve (még maradt is 4 db HP switch tartaléknak), plusz a kábelezés is rendben van. kb 10 éve felújításkor teljesen ki lettek cserélve. A WiFi meg ez az eduroamos csoda, nekem azzal sincs dolgom.
Ami probléma az a szerver. Egy SuliX nevű Linux alapú szerver op.rendszer és e-napló fut rajta, de igencsak eljárt felette az idő, plusz amióta bevezették a Kréta naplót felesleges lokálisan is egy e-naplót üzemeltetni, mert úgy sem használhatjuk.
Gondoltam egy másik szerver op. rendszert üzemelek be a nyáron, és ebben szeretnék segítséget kérni, hogy mit érdemes választani.
Semmilyen kívülről elérhető szolgáltatásra nincs szükség. A weboldal, meg a levelezés is külső szolgáltatónál van, az e-napló meg ugye a Kréta. Az sem helyi szerveren fut.
Amire szükség van: AD vezérlő, Fájlszerver, DHCP, plusz arra hogy a szerver routerként is menjen.
Úgy nézne ki a dolog (illetve jelenleg is így néz ki) hogy a Sulinetes Cisco router 1-es portjára lenne kötve a szerver egyik hálókártyája, ahol a szokásos 195.199-es sulinetes IP-n kilát a netre, a másik hálókártyára meg a "központi" HP switch onnan meg az összes többi switch meg gép.
Kb 40 gép van a suliban. Minden tanárnak, meg diáknak saját központi profil, plusz saját megosztás, plusz közös megosztások.
Szerver specifikációk:
Intel Xeon E3-1225 v3
8 GB RAM
2 db 1 TB vinyó (RAID1-be)

Ti milyen szerver op.rendszert ajánlanátok?

(#21172) sanzi89 válasza bopeti98 (#21171) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Windows Server 2016 HyperV szerepkörrel host-nak (esetleg rögtön HyperV szerver ha kicsit értesz már hozzá), azon virtualizálva egy pfsense routerként, virtualizálva szintén egy Server 2016 AD/DNS/DHCP szerepkörökkel, valamint külön virtualizálva egy Server 2016 fájl szerver gyanánt.

A gond az, hogy erre kevés a 8 GB ram, és összesen 4 darab OS futna (még ha a pfsense nem is kér sokat) egy HDD-ről. Minden lesz, csak gyors nem. Plusz ehhez kéne legalább 1 LAN a host-nak, 2 LAN a pfsense-nek, és 1-1 lan a tartományvezérlőnek és a fájl szervernek.

Ha nagy a csóresz, akkor az fájl megosztás mehet a tartományvezérlőre, de ajánlott külön szerverre rakni.

A minimum ajánlott a fenti felálláshoz +8GB ram és +2x240GB SSD RAID1-ben. És a mentésről még nem is beszéltünk, amihez legalább kellene egy 2 TB-os HDD egy külső USB-s házba és Windows Backup-pal menteni mindent. De ez a nagyon alja megoldás, ennél lentebb szerintem nincs élhető alternatíva.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#21173) qwertly


qwertly
(PH! addikt)

Sziasztok!
Van valami megoldás,hogy a Windows_7_Enterprise_Magyar_Közoktatás.iso vagy office telepítő lemezt valamilyen szinten frissítsem.Hogy bele tudjam integráljak hivatalos frissítéseket és a kms szerveren keresztül tudjam aktiválni ez után is.Ha igen mi képen lehet megoldani,mert láttam ezt a programot nem tudom megtudja-e csinálni?

(#21174) Fooler89 válasza qwertly (#21173) üzenetére


Fooler89
(őstag)

Szia!

Fogsz egy enterprise telepítőt, felfrissíted és a végén kms-el aktiválod.
Tisztaszoftveres aktiválás menni fog. Nincs semmilyen más módosítás az isoban.

(#21175) sanzi89 válasza qwertly (#21173) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Ajánlom a saját leírásomat Win7 témában: Saját Windows 7 telepítőlemez készítése

Windows 7-et már nem használok sehol, így egy kicsit lehet elavult a cikk. Kezdésnek, ötletnek ajánlom inkább.
Ma már lehet letöltenék akárhonnan egy frissebb Enterprise .iso-t, azt is lehet aktiválni.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#21176) bopeti98 válasza sanzi89 (#21172) üzenetére


bopeti98
(őstag)

Köszönöm a választ!

Az a baj, hogy állami fenntartású iskola. Kb semmire nem adnak pénzt.
Viszont a szerveren semmi életbevágóan fontos dolgot nem tárolunk. A gyerekek az infós órai munkákat, meg a tanárok 1-2 dolgot de a többségnek a saját gépén is meg van minden. Meg ugye vannak ezek az EFOP-os laptopok, nagyon sok tanár már azt használja azok meg a Klébelsberg Központos Azure AD-ba vannak léptetve.
Így nem hiszem hogy túl komoly megoldásra lenne szükség.

Egyébként a Win Server Routing funkciója mennyire megbízható? Mindenképp érdemes pfSense-t telepíteni, vagy akár Win megoldása is jó lehet? Vagy esetleg van valami ismert hibája?

(#21177) qwertly


qwertly
(PH! addikt)

Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat,akkor szépen tákolok egy win7 frissített dvd lemezt,mert most is majdnem 2 napig töltögette a javításokat le.Nincsen semmi bajom már a win10 de régi gépekre nincsen hozzá driver.Ezért ezekre nekem megfelelőbb a win7.

(#21178) Lambrusco


Lambrusco
(újonc)

Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy hálózati mappába szeretnék szkennelni, de a szkennelés végén azt írja ki a nyomtató, hogy belépési hiba.

A nyomtatón több felhasználó is be van állítva és érdekes, hogy nem mindegyiknél fordul elő ez a hiba.
A nyomtató beállításait megnéztem, minden felhasználónál ugyanaz a felhasználónév, jelszó és mappaelérési út van megadva, amely szükséges a szkenneléshez.

Mi lehet a probléma?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

(#21179) sanzi89 válasza bopeti98 (#21176) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, nagyon alap dolgok működtek, de ettől még nem ajánlom. A pfsense nagyon kevés erőforrással beéri, ingyenes, folyamatosan fejlesztik, egyszerű és átlátható webes felülete van mégis komolyabb dolgokra is alkalmas, ha kell. Én mindenképpen ezt javaslom.

Ha ennyire nincs semmi (ismerős...) akkor a Server 2016-ra csak két VM, egy a pfsense és egy minden más (AD, DNS, DHCP, fájlszerver). És mindenképpen jelezném, hogy semmiről nincs mentés, csatolj egy árajánlatot hogy mennyibe kerülne a hardver ezt megoldani, iktattasd és kész. Ha beüt valami, akkor védve vagy - és biztos befog, csak idő kérdése.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#21180) magellan2600 válasza qwertly (#21173) üzenetére


magellan2600
(kvázi-tag)

Én nem szoktam letölteni ezeket az ISO-kat, hanem keresek olyan telepítőt, amibe benne vannak x hónapig az update-ek, de nem mókolt, és azt aktiválom be a Tisztaszoftveres liszenszel.

(#21181) Fooler89 válasza Lambrusco (#21178) üzenetére


Fooler89
(őstag)

tartomány van? milyen nyomtató? min van a hálózati megosztás? (win, linux, dsm, stb.)

Többféleképpen lehetett beállítani általában gyártó függő.

sanzi89-val egyetértek. Védd le magad, hogy kell a cucc a backupnak.

[ Szerkesztve ]

(#21182) Flowtation válasza bopeti98 (#21176) üzenetére


Flowtation
(őstag)

Csak kíváncsiságképp, abszolút nem akarsz a sulixal (linuxal) foglalkozni?

(#21170) magellan2600

Ez ilyen. Én a 3 sulimból 6x beszéltem az ügyfélszolgálattal, annyi volt a válasz, hogy windows hiba. Köszönöm szépen...a nyomtatás sem megy az eduroamból, hiába vannak keresztbe nyitva a hálózatok, akkor se. E miatt a régi házi wifiket is meg kell tartani, így ezek ügyesen zavarják egymást. Én elhiszem, hogy jó dolog ez, de eleddig a működése egy lyukas fingot sem ér. Ha nyárig nem lesz jó, én kihúzom a pi..ába.

[ Szerkesztve ]

Manjaro KDE

(#21183) sanzi89 válasza Flowtation (#21182) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Mi még mindig az optikai modulokra és a sávszélesség bővítésre várunk lassan egy éve. De az AP-k azok már legalább villognak a falon.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#21184) Theory66 válasza Flowtation (#21182) üzenetére


Theory66
(fanatikus tag)

Akkor lehet valamit rosszul nyitottál össze, nálam simán megy eduroamról a vezetékes hálón levő Konica Minolta 282 gépre a nyomtatás. Ugye nem a guest hálózatról próbálod a nyomtatást? Az nálam is betegesen működik :D

[ Szerkesztve ]

(#21185) magellan2600 válasza Flowtation (#21182) üzenetére


magellan2600
(kvázi-tag)

Ugyanez van nálunk is. Üzemelnek az eduroamos AP-k, viszont mellette a saját wlan hálózat is megy, mert megbízhatatlan az eduroam. Alapozni semmit nem lehet rá. A saját laptopomon volt olyan, hogy használat közben dobta el a wifit, és kiírta, hogy beavatkozás szükséges. Egy ilyet mondjuk tanítási óra közepén nem lehet megengedni... Nem is tudom ezt hogy gondolják. Azt sejtettem, hogy a Windows-al van valami gebasz, mert a telefonokon beállított profilok gond nélkül üzemelnek. Köszi a választ, akkor nem is hívom őket ezzel kapcsolatban.

(#21186) Tonyk válasza Theory66 (#21184) üzenetére


Tonyk
(PH! kedvence)

Lehet valamiről lemaradtam?!
A sulinet által előírt/osztott wifis 10.x.y.z. (wl3) tartomány már "összenyitható" a pl a saját 192.168.as tartománnyal? Vagy a 255.255.255.192-es maszkú sulinetes, privát (wl11) tartományról beszéltek?

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#21187) Theory66 válasza Tonyk (#21186) üzenetére


Theory66
(fanatikus tag)

Nálam amúgy is érett a szerver telepítés, ezért úgy csináltam meg, hogy a szerver osztja az ip-ket, de azt az ip tartományt adtam meg, amit a router is osztana. Így a Wlan meg a privát a router tűzfal szabály felvitele után simám beszélget egymással. Kisebb suliban ugyan ezt megcsináltam csak szerver újratelepítés nélkül, dhcp újra beállítással, egyenlőre ott sincs panasz.

(#21188) Flowtation válasza Theory66 (#21184) üzenetére


Flowtation
(őstag)

Elvileg minden jól van. Távolról is ellenőrizték, jónak találták. A privát és a wifi szegmensek vannak összenyitva, oda-vissza. Neked milyen protokoll van beállítva a szabályhoz?

Ahová a nyíl mutat, ugyanaz a hálózati tartomány van megadva. A wifi szegmensnél ugyanígy van, csak fel vannak cserélve a tartományok.

[ Szerkesztve ]

Manjaro KDE

(#21189) bopeti98 válasza sanzi89 (#21179) üzenetére


bopeti98
(őstag)

Van egy régebbi szerver gépünk is (Fujitsu TX100 S2) Intel Xeon X3430-as procival meg 4 GB RAM-al.
Ezen most jelenleg sima Win 10 van. Én használom egyéb iskolai dolgokra. Kréta adminisztrálás, weboldal kezelés, ügyintézések stb de ha feltétlen szükséges be tudom áldozni szerver gépnek. Tudtommal tavaly még ezen volt a Sulix (akkor még nem voltam itt), csak szegény már nem bírta. 2-3 naponta újra kellett indítani mert a RAM betelt, elkezdett swap fájlt használni ami meg belassította az egészet, RAM-ra meg ugyanúgy nem volt pénz.

Most agyaltam, és arra jutottam hogy ha erre tenném a pfSenset-t az mennyire lenne jobb megoldás? És akkor a másik szerveren Win Server 2016, rajta Hyper-V-be szintén és abban futnának a szolgáltatások.

(#21185) magellan2600

Nálunk van olyan akinek a gépére nincs is telepítve az eduroamos profil, csak simán beírták a felhasználónevet, jelszót és érdekes módon nekik működik a legstabilabban. Akiknek én telepítettem a profilt ugyan az a jelenség van mint nálad.

[ Szerkesztve ]

(#21190) ace05 válasza Flowtation (#21188) üzenetére


ace05
(senior tag)

Ez iskolánként változó. Minden iskolámban megcsináltam a leírásuk szerint. Az egyikben fel kellet őket hívnom, mókoltak valamit, nem mondták mit, és ment is a hálózati nyomtató. A másikban ki kellet zárnom a dhcp osztásból a nyomtató ip címét dashbordon, utána fel kelet vennem mind a két szegmesbe a szegmesbe érkező csomagokba a nyomtató címét ip permit csomagművelettel. Így már működtek. Csak a cél címet kell beírni.

(#21191) magellan2600 válasza bopeti98 (#21189) üzenetére


magellan2600
(kvázi-tag)

Akkor legközelebb teszek egy próbát ezzel a megoldással. Köszi a tippet.

[ Szerkesztve ]

(#21192) sanzi89 válasza bopeti98 (#21189) üzenetére


sanzi89
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Ha hardveresen stabil, akkor mehet rá egy pfsense. Bár én - ha tehetem - már mindent virtualizálok.

[ Szerkesztve ]

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#21193) fkenny


fkenny
(senior tag)

Sziasztok!

Egy PXE telepítő megoldásra volna szükségem ami mindenféle lemezképfájlal képes működni. (Win, Linux, BSD, stb.)
A cél az lenne, hogy ne kelljen 30+ pedrive-ot tartani a különféle speciális rendszereknek. Eddig WDS-t használtam, de igazából csak WIN rendszerekhez jó. (Tudom barkácsolással meg lehet oldani, de nem célom a barkácsolás, egyszerű megoldást keresek.)

Mit tudnátok erre a problémára ajánlani?

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#21194) bwgabor


bwgabor
(kvázi-tag)

Sziasztok. Van egy problémám ami már tart pár hete, hol kisebb, hol nagyobb. Van egy mezei windowsos gép, rajta megosztott mappa, klienseken felcsatolva. Az utóbbi időben néhány gépen akadozik az elérése, vagy lassú, vagy rohadt lassú. Speedtestre ezek a gépek normális eredményt mutatnak, a "szerver" is. A megosztott mappa eddig win 10-en volt, pár napja átraktam másik gépre friss win 7-tel. Ez se nagyon változtatott a helyzeten. A másik furcsa, hogy a lassú elérés jelentkezett már win 10-en is meg win 7-en is. De az én win 10-es gépemen pl nem látok lassulást. Mezei iskolai hálózat, nincs tartomány, sulinetes router intéz mindent. Szóval az internet elérés korrekt, csak a megosztás elérésével vannak gondok. Van ötlet, hogy mi lehet ez, vagy miket próbálgassak?

(#21195) F.E.K.. válasza fkenny (#21193) üzenetére


F.E.K..
(fanatikus tag)

pfsense azt is megoldja :DDD

Illetve linuxokon is ott a tftp... (windows oldalon nem ismerem a lehetőségeket, de feltételezem ott is megoldható a dolog)

A kulcsszó a tftp (ez itt éppen bsd-ről működik):

Legyen olyan szép és vidám napod amilyet csak szeretnél!

(#21196) Theory66 válasza Flowtation (#21188) üzenetére


Theory66
(fanatikus tag)

Ahogy Ace05 is írta, a nyomtató ip-je ki van zárva? Ha nem zártad ki nem fog menni, bár akkor vezetékesről sem érte el nálam a kliens a nyomtatót míg ki nem zártam. A képeden nem azt látom ahogy nálam van :D

(#21197) bopeti98 válasza Flowtation (#21182) üzenetére


bopeti98
(őstag)

Hát egyenlőre nem igazán, de most az is felmerült bennem, hogy mennyire lesz körülményes a klienseknek beadni az új tartományvezérlőt. Mármint papíron nyilván SuliX tartományból kiléptetés, majd Win Server tartományba beléptetés, de gondolom sok buktató lehet benne. Plusz hiába a központi azonosítás, jelenleg nincs roaming profil, hanem az adott gépen tárolódnak ezek a beállítások. Tehát akkor gondolom szerver csere után ezekbe a profilokba nem lehet többé bejelentkezni.
Vagy minden kliens gépen célszerű lenne majd újratelepítést végezni?

[ Szerkesztve ]

(#21198) Flowtation válasza Theory66 (#21196) üzenetére


Flowtation
(őstag)

(#21190) ace05
(#21196) Theory66

Nincs kizárva a nyomtató ip-je, sőt, név alapján van felcsatolva is. Mégpedig azért mert bérelt gép, és távolról ellenőrzik időnként, fix ip-vel pedig nem érték el. Annak idején ezért is kellett átállni a fix ip dolgokról, a sulinetnél azt a választ kaptam, hogy a fix ip címes beállítások nem működnek. Hogy egyelőre vagy egyáltalán nem, azt nem tudom. De akkor ki fogom próbálni, de csak jövő héten leszek abban a suliban.

Theory66: Nálad máshogy is van az összenyitás valóban. Ez érdekes, pedig nekem anno így magyarázták el, ahogy beállítottam. Az ugye mindegy hogy .0 vagy .254 a vége? Nálad melyik a privát tartomány a a 10.208.x.x?

(#21189) bopeti98: Akkor erre a telepítő nélküli beállításra is rámegyek. Viszont azt nem tudom, hogy a telepített eduroam profilt hol lehet kitörölni?

[ Szerkesztve ]

Manjaro KDE

(#21199) ace05


ace05
(senior tag)

Lehet, hogy egy picit off. Nem tudom, hol máshol tehetném fel kérdésem.

Szívességből, megcsináltam az egyik ismerősömnek a notiját. Van egy cége, a noti céges, és a számlázó programon kívül minden "virágbóti" verziós volt. Mondta, már vagy 10 éve így csinálja, ellenőrzést nem kapott. Tanácsoltam neki, hogy akkor legalább laptopot papíron adja el feleségének, barátjának ... etc, mert úgy tudom, hogy ellenőrzéskor csak a céges gépekre utaznak. Jól tudom ?

(#21200) szallasi007 válasza ace05 (#21199) üzenetére


szallasi007
(őstag)

Hát ha nem céges akkor meg minek van az irodában.
Egyébként tényleg nincs 3600 forintja Windowsra mint magánszemély?
Soft.direct oldalt ajánlom figyelmébe

[ Szerkesztve ]

(#21201) sugarforce válasza ace05 (#21199) üzenetére


sugarforce
(őstag)

Ha mennek ellenorizni, azar reg rossz, de elofordulhat. Azt fogjak nezni mennyi gep van, mennyi windows van es mennyi szamla. Par ezerert lehet venni szamlasan windowst, nemhiszem, hogy akkora nagy tetel lenne, de o tudja. En mem ezen sporolnek.

(#21202) fkenny válasza F.E.K.. (#21195) üzenetére


fkenny
(senior tag)

(Három éve használom miden gond nélkül, de nem gondoltam rá, mint PXE kiszolgáló.)
De öregszem, kellene valami egyszerű kvázi kész megoldás. Serva-t nézegettem ami már majdnem jó, de ott meg a linux live cd-k nem működnek megfelelően, meg az efi boot.

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#21203) benyo513


benyo513
(lelkes újonc)

Sziasztok!
Egy olyan problémánk van a Konica nyomtatókkal, hogy néhány usernél és azon belül is néhány (teljesen random) nyomtatónál, ha több példányban szeretnének nyomtatni, akkor megsokszorozza a példányok számát. Tehát pl., ha 3-t akarnak nyomtatni, akkor 9-t nyomtat, 5 példány esetében 25-t és így tovább. Tudnátok segíteni ebben?

(#21204) radi8tor válasza benyo513 (#21203) üzenetére


radi8tor
(MODERÁTOR)

Kétféle printer driver van (PCL6 és PostScript). Próbáld ki a másik fajtát ha a telepítettel gond van.

⭐ https://wellbe.hu

(#21205) benyo513 válasza radi8tor (#21204) üzenetére


benyo513
(lelkes újonc)

Ezt már próbáltuk, sajnos nem jött be.

(#21206) sugarforce válasza benyo513 (#21203) üzenetére


sugarforce
(őstag)

klienseken (főleg ahol hibázik) a portoknál ip-vel van felrakva, vagy a windows csodálatos WSD-jével?

(#21207) bogabi válasza sugarforce (#21206) üzenetére


bogabi
(senior tag)

Hű, a WSD-vel én is szívtam. Véletlenül azzal ment fel pár nyomtató a printszerverre. Egy darabig minden ok, aztán random módon kezdtek nem nyomtatni, szerveren nyomtató offline. Mondom ez hogy? Aztán kiderült a turpisság.

A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.

(#21208) sugarforce válasza bogabi (#21207) üzenetére


sugarforce
(őstag)

Nalunk 20-30 perc elteltével indultak el a nyomtatasok wsd-vel.

[ Szerkesztve ]

(#21209) Timer válasza benyo513 (#21203) üzenetére


Timer
(őstag)

Ha Windows 10 kliensek, akkor próbáld meg legacy módba rakni a nyomtató kezelést. Van rá registry tweak, google biztos dob erre valamit.

Másik tippem, hogy próbálj meg valamilyen univerzális drivert, a xerox-nak tudtommal van ilyen megoldása. Alapszinten gyakorlatilag a legtöbb ismert markával elboldogul.

[ Szerkesztve ]

Oneplus voucher: https://www.oneplus.com/hu/invite#IVSOIN6M7WGPUJG

(#21210) -Faceless-


-Faceless-
(őstag)

Sziasztok!

Úgy tűnik egy ismerősöm be tud ajánlani egy vidéki állami intézményhez informatikus/rendszergazda állásra. De a hely nincs meghirdetve, és semmit sem tudok róla, csak annyit hogy java alapú belső szoftveren dolgoznak, és többnyire a gépek hardveres, szoftveres bajait kell orvosolni.

Nem vagyok egy magabiztos ember, tartok is az interjútól, és csak akkor tudok egy-egy témáról magabiztosan beszélni, ha azt behatóan ismerem. (szóval szeretnék rátanulni)

Tudom, hogy ez így elég tág, de tudnátok esetleg segíteni, hogy ilyen típusú állásban milyen fő elvárások vannak, és miket kellene tudnom?
Nem a minimum, hanem legalább közel maximumra hajtanék, szóval bármi amiről szó lehet. Angol nyelvű videókat is szívesen néznék, csak nem igazán tudtam, hogy mire kellene rákeresnem.

5 évet tanultam programozást, inkább kevesebb, mint több sikerrel, de OS, hálózatok, bash, SQL, objektum orientált programozás, és különböző nyelvek alapjaival tisztában vagyok. 90%-ban programozás, szóval szerver oldali, és gyakorlati dolgokról keveset tudok.

A segítségért nagyon hálás lennék! :R

[ Szerkesztve ]

(#21211) bwgabor válasza bwgabor (#21194) üzenetére


bwgabor
(kvázi-tag)

Közben tovább haladtam a dologgal és úgy néz ki, a hálózat egy részén gyenge a feltöltési sebesség és ezért lehetett lassú a szerver elérése. Speedtestnél a ping és a download után megörültem, az uploadot már nem vártam meg :D Már csak ki kell deríteni mi okozza a lassulást.

(#21212) CsodaPOK válasza -Faceless- (#21210) üzenetére


CsodaPOK
(senior tag)

Jó magyar szokás szerint kb mindennel téged találnak majd meg, amiben áram szaladgál.

Kicsi a bors, de főleg az őrölt.

(#21213) mötálhed válasza CsodaPOK (#21212) üzenetére


mötálhed
(újonc)

Sad but true ;] :W

(#21214) benyo513 válasza radi8tor (#21204) üzenetére


benyo513
(lelkes újonc)

Most újra próbáltuk a driverek újratelepítését (pcl6->postscript) és úgy néz ki, hogy segített... Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#21215) Tamy


Tamy
(senior tag)

Van 2db xlsm kiterjesztésű makróbarát Excel fájlom, amit a felhasználó elmondása szerint kb. egy hete nem tud megnyitni (módosítva nem voltak). Átmásoltam magamhoz, és láss csodát megnyílik. Aztán másodjára ugyanaz a fájl már nem, a hibaüzenet minden esetben:

Ha a fájlt átnevezem, akkor megint megnyitható, de csak egyszer. Megnéztem egy harmadik gépen is, ez keveset van használva, így frissítés se nagyon települt rá, azon úgy tűnik hibátlanul megy, tehát talán valamelyik frissítés lehet a ludas. Mindhárom gépen Office 2016 van, a két problémás gép naprakész. Google sok mindent mond, de jellemzően régebbi bejegyzések. Hibajavítást is próbáltam, nem segít. Valakinek tipp?

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

(#21216) radi8tor válasza Tamy (#21215) üzenetére


radi8tor
(MODERÁTOR)

Ez nem igazán rendszergazda téma. Kérdezz rá itt.

⭐ https://wellbe.hu

(#21217) Tamy válasza radi8tor (#21216) üzenetére


Tamy
(senior tag)

Szerintem itt is megfér, végső soron szinte minden itteni témának van valahol külön topicja is (Windows, Linux, hálózat...), azért itt sokan sok mindent láttunk már. Egyelőre várok, nem akarom húsz helyen feltenni ugyanazt a kérdést, aztán ha nem tud senki semmi okosat mondani, akkor ott is rákérdezek.

Egész életemben azon gondolkodtam, hogy kéne valamit dolgoznom. Ezért aztán a végén nem is maradt rá időm.

Útvonal

Fórumok  »  Infotech  »  Rendszergazda topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.