- Fedora Linux
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vámfélelmek közepette próbálhatták ki a Nintendo-rajongók a Switch 2-t
- PHP programozás
- Windows 11
- OpenMediaVault
- Brave
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- Sweet.tv - internetes TV
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keem1
veterán
Érdekes lesz, az biztos. Pl. az idősebbek átállása tuti nem lesz valami gördülékeny.
VladimirR: köszi, már majdnem elfeledtem ezeket a régi számokat, olvasva kicsit nosztalgikus érzés kerített hatalmába. Hányszor állítottuk be az ébresztést, megviccelve vasárnap reggel a szüleimet
-
VladimirR
nagyúr
egy ilyet talaltam kozben index forumon (azaz a google talalta)
"Speciális számok pedig nem sok volt: 01: távolsági bejelentő, 02: táviratfeladás, 03: hibabejelentő, 04: mentő, 05: tűzoltó, 06: belföldi távolsági hívások, 07: rendőrség, 09: tudakozó, 00: nemzetközi távhívás.
08x volt továbbragozva: 080: pontos idő, a 083-nak is volt funkciója, 088: autóklub stb."
-
VladimirR
nagyúr
a miert-et nem tudom pontosan, de regen sokminden kezdodott 0-val, gondolom ez jutott neki
amennyire emlekszem (sajnos nincs a kezem ugyeben 10+ eves telefonkonyv), ezek voltak:
00 - orszaghivo elojel
03 - hibabejelento
04 - mentok
05 - tuzoltok
06 - tavolsagi elohivo
07 - rendorsegugy remlik, meg 1-2-nek volt funkcioja, de azokra sajnos mar nem emlekszem (meg a 909 ugrik be, de az nem illik a sorba)
-
Killing
addikt
válasz
philoxenia #39 üzenetére
Köszi!
Wolverine:Neked is!
De ugye Magyarországról engem tudnak úgy hívni hogy 0630....? -
bambano
titán
válasz
Sennalacy #24 üzenetére
Nem biztos, hogy újra kell írni az egész szoftvert, de hogy újra kell tesztelni az egész miskulanciát a 0-ról, az biztos. És azt is vedd figyelembe, hogy nem egy szoftver van. Még szolgáltatókon belül sem, pedig szolgáltató is van vagy 8-10, ha csak a nagyobbakat nézem.
Biztos vagyok benne, hogy a forgalom irányító cuccokból is több féle üzemel egy cégen belül. Ezeket mind tesztelni kell, ahol nem lehet belepiszkálni, ott fel kell készülni az upgrade-re, stb. A probléma az, hogy úgy rakják át az egész rendszert, hogy ne boruljon fel semmi, ami azért kicsit nagyobb meló, mint egy darab mobiltelefon.
De ha nem látod át, hogy hogyan kell üzemeltetni ekkora rendszert, ekkora jogi környezetben, akkor ne vitázzunk, felesleges. Ja, és nem egy telefonban tárolt számsor átírása a probléma. Nem minden rendszer működik úgy, hogy átjön a szomszédból Vér Pistike, beosztására nézve helyi menő csávó és okleveles kettősklikkelő és okosan felpakol egy tört xp-t.
-
bbandi
tag
válasz
Sennalacy #24 üzenetére
A probléma nem a számok átírása, stb, hanem az, hogy rohadtul nem mindegy a rendszer kihasználtsága/terheltsége szempontjából, hogy melyik központokon megy keresztül. Ezt eddig a hívó fél döntötte el, most automatikusan kell megtörténnie (nem hiszem, hogy elég lesz a mindig előrerakott körzetszám, hiszen ettől akarnak függetlenedni, nem lesz helyhez kötött)
-
Nimrod
addikt
Ennek én semmi értelmét nem látom, de biztos csak maradi vagyok. Mobilokon talán van értelme, de vezetékesnél mi?
Eddig körzeten belül lehetett hívni a szám megadásával, nem kellett semmiféle előtag vagy körzetszám. Egy így 6 illetve 7 vezetékes számjegy.
A 06 illetve a körzetszám az összesen +3 illetve 4 számjegy, ebből kivesszük a 06-ot. Rendben, de valahogy 9 számjegyre fel kell tornázni a vezetékes számokat, így nem 06 lesz, hanem 4 (a cikk szerint, ami ugye még csak terv).
Szvsz aki teheti most köttesse ki a vezetékest otthon, mert a félretárcsázások miatt meg lehet majd bolondulni.
Egyébként ha a 06-os előtárcsázás a világon kuriózumnak számít, az 1. miért baj 2. a vezetékes számokra vonatkozó betoldás már nem lesz különlegesség?
-
bdav
őstag
sztem maga a tényleges váltás nagyon gyorsan meglesz; kb. úgy kéne hogy kinézzen hogy "ma még így telefonálunk holnap már úgy". legalábbis a felhasználói élményt szem előtt tartva ez a jobb megoldás
ezt persze elég jól átgondolják, előkészítik előtte, ja és szénné tesztelik. na ehhez kell az x év
-
bdav
őstag
válasz
remington2 #25 üzenetére
de, most így van de ha megcsinálják a váltást, nem így lesz
-
Sennalacy
aktív tag
Szerinted újra kell írni az egész szoftvert az alapoktól, azért hogy két számot eltöröljenek a számok elejéről???? Milyen két napos összegányázott szoftverekről beszélsz? Épp azért kell eltörölni az előhívót mert feleslegesen van beépítve a rendszerbe, tehát csak ki kell szedni belőle. Itt nem varázsolni kell, csak feltérképezni, hogy hol van változtatásra szükség. Aki ezt a saját munkaterületén 1 hónap alatt nem tudja megoldani azt ki kell rúgni, mert nem ismeri a rendszerét..ennyi. Én ha baromi lassan dologozom és 1 percet szánok minden telefonszám átírására akkor is 2 órán belül megvagyok az összes tárolt számommal.
Életmentő szám meg van kb 3 amikről Te beszélsz. Ezeket duplán ellenőrizve se egy olyan nagy meló hogy 3 évig kéne szarakodni vele.
Te úgy beszélsz az x helyre telepített mobiltornyokról mintha Józsi bácsinak egyedül kéne végigjárni az összeset, és személyesen nagy kapcsolókat átállítgatni és az alapoktól újra felépíteni az egészet. Ez pedig nyilván nem így történik.
-
bambano
titán
válasz
Sennalacy #22 üzenetére
Szerinted az országban x helyre telepített, mindenféle korú és verziójú mobiltornyokban meg a tegnaptáv híváskezelő rendszereiben majd két nap alatt összegányolt szoftverekkel fognak upgradelni?
Ez nem windows, ez segélyhívásra és életmentésre alkalmas rendszer, itt gondolkodni kell. Ellenkező módon végrehajtott upgrade szerintem bűncselekmény.
-
Sennalacy
aktív tag
Én csak azt nem értem, hogy mi a fene tart ezen 3 évig??????? Mindenki átírja a saját telefonjában 1-2 óra alatt. A cégeknél táblázatokban eltárolt telefonszámoknál ez kb 2 perc.. Jó a szoftvereket át kell állítani.. Vizsgálják, hogy hol van erre szükség, egy hónap max, és utána egy hétvége alatt csinálják meg. Mi ez a szarrágás hogy egy év múlva, meg lehet hogy még kettő... mit ülnek rajta ennyit??? Nevetséges!
Az átállítás is baromi egyszerű. Ha nagyon be akarják harangozni, akkor 1 hónappal előtte elkezdhetik közérdekű közleményben híradók előtt. Az emberek úgyis elterjesztik egymás között. Arról nem is beszélve, hogy beállítani egy előre felmondott szöveges üzenetet kb két perc arról, hogy " Az ön által tárcsázott 06-al kezdődő szám már nem működik ismételje meg 06 nélkül, vezetéke számok esetében írjon egy 4-est az eddigi számok elé." Ez olyan bonyolult, hogy 3 év kell hozzá??? Ebben az országban mindenki csak feleslegesen húzza az időt. -
Apollyon
Korrektor
Ez érdekes lesz. Tehát ha most a 06 helyett tudok 36-ot írni a mobilszám elé, akkor ezt vezetékesnél is meg lehet csinálni? Tehát 36-1-1234567 pl.
-
bambano
titán
Külföldről nem kell 06-ként hívni.
A mai fiatalok kedvéért: a 06 a régi időkben arról szólt, hogy felvetted a telefont, kaptál egy vonalat a helyi telefonközpontba. Hívtad a 06-ot, MEGVÁRTAD a következő tárcsahangot!!! A helyi telefonközpont a 06 érzékelésekor megpróbált lefoglalni egy vonalat abból a trönkből (aminek a kapacitása rendszerint korlátozott volt), ami a helyi távhívó központba ment, és ha sikerült, akkor kaptál ISMÉT egy MÁSIK tárcsahangot, de azt már a távhívó központból. Ekkor tárcsázhattad a körzetszámot és a telefonszámot.
Miután a teljes telefon miskulancia gyakorlatilag digitális már egy ideje, annak, hogy második tárcsahangot várj, csökkent a hasznossága, ezért lehet kiirtani.
Én mondjuk nem bánnám, ha a körzeten belüli hívást lehetne körzetszám nélkül...
-
WonderCSabo
félisten
Örülök, h. eltűnik a 06, úgyis mindent +36ként kezelek. De a vez. számok bekavarásának viszont cseppet sem örülök, de sajnos meg kell lépni.
-
bdav
őstag
"Itthon csak nem variálnak akkorát,hogy ne működjön a régi rendszerrel(06)"
de, pont az lenne a lényeg hogy a 06-zást ki kéne nyírni. mondjuk nekem nagyszülők nem fognak tudni telefonálni onnantól kezdve; tényleg sok emberben rögzülhetett az hogy a 06 a telefonszám része, pedig rohadtul nem az.
-
hemaka
nagyúr
Szuper, hogy mindent 06-al mentettem el.
-
bdav
őstag
06-al azt jelezted hogy belföldi távolsági hívást indítasz; szóval ha nem ütötted be elé akkor úgy értelmezte hogy helyi hívásként van. ekkor nem is kellett körzetszámot tárcsázni. mostantól ha jól értem akkor minden hívásnál be kell ütni a körzetszámot is, viszont cserébe sehova nem kell 06, hiszen egyértelműen azonosítva lesz ezáltal hogy mi van
a +36 meg az országon kívüli hívás. tkp 0036-ot jelent, 00 a nemzetközi híváshoz van csak összevonják +-nak (mobilokon a dupla vagy hosszú 0 leütés + lesz), 36 az meg Magyarország. azért jó így tárolni a telóban mert ha külföldröl hívsz akkor is működik (a 06... sztem nem)
mod: ha angliát akarod hívni akkor 0044... vagy +44... mobilon
-
Killing
addikt
De hogy ha oda van írva egy telefonszám elé hogy +3630......,akkor honnan tudja egy külföldi hogy 0630........-ként kell hívni?Itt van egy táblázat,ezek szerint Angliába úgy kell telefonálni hogy 44......?
Mármint ezt úgy értem hogy 36 helyett nekünk 06-ot kell beütni.Ott mit kell beütni a 44 helyett?Tudnátok segíteni?Totál nem értem.
-
Már elég régóta nincs 06.A mobilszolgáltatók is +36-ra álltak át pár éve,emiatt nem ismerte fel a telefonom a hívottakat
-
Lenry
félisten
mindig is érdekelt, hogy miért van a számokban az a 06...
és hogy miért pont 06?
Új hozzászólás Aktív témák
it A munka célja az egységesítés, illetve az előhívó szám megszüntetése.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Futás, futópályák
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- gerner1
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Lexus, Toyota topik
- Asztrofotózás
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB,Újszerű,Dobozával,12 honap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest