Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• azbest

félisten

válasz Postas99 #26 üzenetére

Ha a garancia megtartásához kell a kötelező szerviz és márkaképviselet, az tiszta sor. Úgy lehetne azt választani, hogy inkább bukod a garit, de neked azonnal kell egy működő gép. És akkor 3rd party cégek akár ki is szolgálhatják az ilyen igényeket, ahogy a személyautóknál ez teljesen normális dolog. (kivéve hogy a teslát utánozva oda is kezd beszivárogni a szoftverszabadalom)

A bibi ott van, hogy az angolszász jogrendben létezik a szoftverszabadalom. Ha a gépben van olyan chip, amin szoftver van... és ma már tele van minden ilyen chipekkel (akár egy wifi vagy táp szabályzó chip, bármi), akkor azt védi a szoftverszabadalom. Hiába veszel egy ugyanolyan chipet, üresen semmire sem jó, a gyártói programot pedig nem másolhatod át (önmegsemmisítés is van beépítve kiolvasás próbálkozásra).

És innentől kezdve hiába tied a vas, a szoftverszabadalom miatt nincs jogod semmit sem csinálni vele. Régebben még az működhetett, hogy bontott alkatrésszel cseréted a hibás chipet a szoftverrel együtt. De erre bevezették azt, hogy egyedi kód van mindenben, nehogy átcseréhesd.

És hiába vagyunk az eu-ban, ahol nem érvényes a szoftverszabadalom. Akkor is kapaszkodhatnak a szerzői jogba. Valamint hiába nem érvényes az amcsi jog itt, de nem veheted meg, ha nem fizeted ki nekik, nem egyezel bele.

A szoftverszabadalom és a szerzői jogi védelem nagyságrendekkel hosszabb időre veszi ki a köz kezéből a gyeplőt, mint bármilyen más kitalálói/termék gyártói védelem. Ezért igyekeznek szofvert tenni a kőbaltába is, hogy átragadjon azokra is a 70 év meg a többi aránytalan védelem.

Nagyon egyszerű és hétköznapi példa. A raspberry pi-hez európában is meg kellett vegyem a codec licenszet, hiába járt már le a jogvédelme, hiába nem érvényes itt a kukutyin szigeteki meghosszabbított dátum. Vagy kifizetem, vagy nem használom.

[ Szerkesztve ]

• dolon75

senior tag

válasz Postas99 #26 üzenetére

Arra próbálok választ találni (és ez nem off, a cikkben is említik), hogy a gazdák milyen adatokat féltenek?

Az, hogy merre fordult a gép, nem hiszem, hogy nagy értékű adat. Feltételeztem, hogy akkor talán következtetni lehet valamire abból, hogy mit mikor csinálnak, és jobban becsülhető lesz a végeredmény, de mint írtad, ez sem állja meg biztosan a helyét.

Más ötletem nincs. De kíváncsi, az vagyok. :)

Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah

Új hozzászólás Aktív témák