Új hozzászólás Aktív témák
-
btprg
senior tag
Kicsit jobban zavarna ha a mobilod kimerülne, mint az, ha a kutya nem monitorozódik, szóval kisebb eséllyel felejted el a töltést. A mobilod nem akar elmászni a töltés közben. A mobilod nem babszem méretű. A mobilodért kevésbé sajnálsz minimum tízezreket, de akár százezreket kiadni, mert a hasznossága sokkal nagyobb mint a kutyamonitorozásnak. Kb ennyi
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
moma
őstag
válasz Postas99 #115 üzenetére
nyilván ez a jövő. de ez a machine learninges dolog ez azért durva, mert nem cél irányosan gyűjtik az adatokat. szóval nem az van, hogy ilyen értelmes dolgokat mérnek csak, mint a vérnyomás. hanem mindent, amit csak tudnak. azt is ami nem tűnik fontosnak. szerintem ez a tartáj hajós jó példa, hogy voltak fenn térfigyelő kamerák a hajón és annak a képét is beletolták, hangot, mindent azt is ami nem tűnik fontosnak értelmes dolognak. és vizonyos színek és a fogyasztás között talált együttjárást. szóval agyatlanul gyűjtött eszement mennyiségű mindenből talál meg mintákat. nem logikusan ahogy a tulaj vagy az orvos teszi.
bambano: vezetéknélküli töltőre rakott kutya
we all deserve a bit of luck.
-
btprg
senior tag
válasz Postas99 #116 üzenetére
Akármilyen szenzor is van, nem alternatíva a sima becsippelés helyett, mert a jelenlegi csip egy passzív dolog, egy szenzoros áramkörnek meg tápellátásra van szüksége. Sokkal drágább lenne, és valószínűleg senki se akarná az állatot újabb és újabb műtéteknek kitenni, amikor a kimerült elemet kéne cserélni...
-
Postas99
senior tag
-
Postas99
senior tag
Felesleges lenne szenzort még a chipbe bele tenni. Hidd el ha a gazda tényleg jó gazda előbb észreveszi a jeleket a kutyáján minthogy egy nyamvadt alkalmazás megmondaná hogy mi baja a kutyának.
Pl: raw feeding - azaz BARF-ozás esetén vállalod a kockázatot, hogy a kutyád megfertőződik valamilyen féle parzitával, ok hogy olcsóbb így etetni és sokan vannak mellette, mert a kutytáp a legtöbb esetben ballaszt anyagot tartalmaz 60%-ban (ezt egyszerűen a megemésztett étel utáni fekália - kutyaszar- maradványból tudod leszűrni.) viszont a chip még szenzorokkal sem fogja tudni megmondani, hogy a nyers etetés során rühös lett a kutyád mert húsevő parazitával volt fertőzött a nyers hús. Pl : őz. viszont a bőrén már látszik.
Vagy egy szúnyogtól kap egy szívféregsséget.. jobb esetben csak bőrférgességet kap..
Vagy másik példa: csak egyszerűen öregkori szükehályog keletkezik a kutyán és a gazda ha belenéz a szemébe láthatja a hályogot illetve azt hogy a kutya már nem úgy ugrál fel sok helyre.. ezt egy szenzor sosem fogja megmondani.
Az egyedüli dolog amit tehetsz hogy jó gazda létedre elviszed állatorvoshoz.. és tudom hogy sokan vannak akik fel sem ismerenek dolgokat és még akkor sem fogja elvinni a háziállatot az orvoshoz ha esetleg napjai vannak hátra..
Amit szenzorokkal mondjuk szinte 100%-osan meg lehet állapítani az a haszonállatok esetében már kész dolog - ilyen a teheneken a pedométer - ami a vemhesítés előtt álló tehén lábmozgásából (topogás) meg tudja modani, hogy az adott állatot mikor érdemes vemhesíteni - és még lehet hogy ez után is üres marad.
Még mindg tehéntartás esetén meg lehet állapítani egy kezdődő sántaságot mondjuk egy kamerás súlyméréssel egybekötve, bár aki ebben dolgozik előbb meglátja.Az haszonállat tartásban viszon van millió egy féle gyógyszer néhányat lehet mással helyettesíteni a betegség csoportok szerint.
#107sonar:
Szinte mindenhol az országban megfordultam már, de a kétkezi melósnak jelenleg nettó 2000Ft/órával fizetnek , ez egy fejő órabére akinek más dolg nincs csak a tehenek tőgyát megmosni a fejőgép felcsattintása előtt és amikor végez a fejőgép akkor fertőtleniteni a tőgyüket.
Azt mindenki döntse el maga hogy ez most megfelelő pénz-e vagy sem. Ebben még az is benne van, hogy szállást biztosítanak.[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
válasz fatpingvin #113 üzenetére
Addig míg nem kerül látókörébe a hatóságnak nincs erre lehetőség sem.
Mi alapján mondod meg hogy kinek nincs chippelve az állata? Ha csak nem valami jóakaratú fel nem nyomja az illetőt. És ebben is csak az állatvédő szevezetek tudnak lépni. A hatóságnak nincs erre apparátusa. Ha majd gép előtt leszek bővebben kifejtem. -
fatpingvin
addikt
ez önmagában teljesen rendben is lenne, az a gazda felelőssége hogy vagy megneveli a kutyát vagy nem hagy lehetőséget kiszökni, ezen nem is érdemes vitázni, az viszont már egy másik kérdés hogy ez meg egyben bátorítja azt a gyakorlatot hogy nem chipeltetik a jószágot illetve hogy nem is viszik állatorvoshoz.
sajnos ott még nem tartunk országosan hogy rojtosra bírságolják azokat a kutyatartókat (gazdának ezt nem nevezném) akiknek nincs chipelve a jószága, ha kell ismétlődően, növekvő összeggel...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
dolon75
senior tag
ezr én el is tudom fogadni, mert ha már vállaltam az ebet, akkor figyeljek rá, és arra is, hogy másnak ne legyen baja miatta.
de ez a szökés esete, a chip leolvasasa. A kolléga arra utalt, hogy az állatorvosi adatokat állam bácsi bármikor megnezheti.Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
moma
őstag
amúgy ez most jutott eszembe és nyilván irreális, de nem tudom nem kellene majd valami szabályozás az ilyen adatokhoz való hozzáféréshez.
mert különben nagyon monopol szerű helyzetbe kerülhet pár cég. övé a hardver, ő gyűjti az adatot, így csak ő fog tudni az adatok alapján jobb szoftver + hardvert csinálni. és akkor megint az ő hardverjét kell venni stb és nem látszik, hogy lehetne versenyre kényszeríteni az adatokhoz való hozzáférés nélkül. vagy a céget kell köztulajdonba venni
és amúgy lehet szerkezetek általánosak máshol is ilyen szoftver hardver interakcióban. pl most látom ezt a kutyában lévő chippet. ha lenne még szenzor és gyűjtene mindenféle egészségügyi adatot a kutyákról, akkor itt az lenne, hogy aki hozzáfér az adatokhoz az dominálhatná aztán a kutya egészségügyet és nyilván akié a chip az lesz az. lehet egy nap az okosóra gyártók lesznek a fő egészégügyi szolgáltatók
[ Szerkesztve ]
-
borg25
senior tag
Olyasmit hallottam, hogyha a kutya elszalad, és a yard előbb találja meg mint te, akkor csengetsz tisztességesen, mert a chip alapján beazonosítanak, hogy te vagy a figyelmetlen rossz gazda és nem a kutyád szökött ki mikor kinyitottad a kaput. Szóval csak csínján a hatóság bevonásával.
-
válasz Postas99 #105 üzenetére
Nem tudom, hogy te merre felé tevékenykedsz, de felénk (zala/vas) amit én látok, hogy a kis (max 20-40 hektár) és közepes (50-100-200 hektár) gazdálkodók (családok, pár személyes gazdák) akik csak tisztán növénnyel foglalkoznak azok kevesebbet idegeskednek meg jobban megy nekik.
Akik ezek mellett még állatot is tartanak azok éjjel nappal nyomják az ipart és nem látszik rajtuk a nagyobb tevékenységi kör által várt extra profit.Akik már az állattenyésztést is gazdasági társaság szinten űzik az megint egy külön téma, ott már látok én is Q7, X6 és társait a tulaj(ok)nál, de a melósok ott is sincsenek túl fizetve
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
Postas99
senior tag
Ilyen cégnél dolgozom. Mondhatni testközelből látom a dolgokat. amiről irsz azzal képben vagyok. De a takarmány nagygazdaságokban nem csak gabonából áll. Alsó hangon minimum 4 komponens, de lehet akár 6-7 is, ha szerenél napi szinten 1,5-2 kilót hízalani egy hízó bikán.. ami nem lehetetlen. Ha pedig profin akarod csinálni akkor gépesítesz szinte mindent amit lehet. Az emberi erő már rég hiánycikk az állattartásban. Ha pedig profitot akarsz termelni ahhoz pedig szakemberek kellenek.
[ Szerkesztve ]
-
Bocs, te gazdálkodsz vagy pálya szérélől vagy?
Nos, az állattartás bármennyire is tűnik vonzónak nagyon emberigényes.Nincs karácsony, szilveszter, húsvét hétfő, tovább alszok, nincs kedvem....
Ha marhát tartasz akkor úgy számolj, hogy abból kb 1.5 év alatt lesz pénzed. (És nagyban befolyásolja, hogy milyen drága gabonát etettél a jószágaiddal, most a drága euró is kedvez az exportra termelőknek, de akkor is keményen meg kell dolgozni érte)
Ha tehenészel az is egy komplikált dolog. Fejés, tej eltárolása...
Szárnyasok tartása sem feltétlen egy séta galopp.
Lehet automatizálni, meg fejleszteni, de kemény meló.
Itt nincs jég kár, de állatorvosra is mindig szükség van.
Akkor ott van, hogy a trágyát sem hordhatot ki akármikor a földre...Ezzel szemben a tisztán növénytermesztés egy elég kényelmes munka.
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
moma
őstag
Ez a rengeteg adat gyűjtés plusz machine learning úgy működik, hogy a végén ilyen tök aprónak tűnő együttjárásokat is észrevesz, hogy mit hogy hatékonyabb csinálni. És ez agyatlan adatgyűjtést jelent és olyasmit talál meg, amit nem is gondolna előre. Pl tengerjáró hajóknál olvastam, hogy észrevett mintát a fogyasztás és a padló színe között. És ez kiderült, hogy azért van mert a madár szar réteg más és kilehet számolni, hogy mennyi időnként kell takarítani, hogy picit jobb legyen. Ez csak példa, de szerintem a világ rengeteg eszközépől rengeteg optimalizációs tudás lesz a gyártónál, milyen napszakban milyen szögben mit tudom én, amire nem is gondlna senki hogy számít de a machine learning megtalálja az összefüggést, hogy 1% több lesz valami, ha úgy.
És ez azt fogja jelenteni, hogyha a gazda nem fizet elő, akkor versenyhátrányban lesz a piacon. Szóval a tőle beszedett adatok, egyre jobban átteszik a kontrollt, a tudást a másik oldalra és egyre kiszolgáltatottabb lesz a szoftveres rész felé, ha hatékonyan termelni akar.
-
Postas99
senior tag
Ez kombináltan éri meg:
Állatenyésztés ahol szükség van takarmányra. Ha nagyban csinálod akkor először kapsz támogatást a földre.. a terményt a saját állataid takarmányozására használod fel. Az állam itt is besegít a gazdáknak állattartás terén. Így kombinálva kihozható nyereségesre a földműveléssel kombinált állattartás. -
-
bambano
titán
az újravetést (ha ezalatt azt érted, hogy az elvetett mag termését következő évben elveted) azért tiltják, mert a hibrid a következő évi vetésnél visszaüt az egyik ősére és teljesen más tulajdonságú növényt hoz. biológiai ok.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Noukoum
veterán
Azért volt lízinges opció az akkupakkra hogy több vevőt tudjanak bevonzani az alacsonyabb árral. Aztán persze megbukott a dolog, mert jobban megérte megvenni az aksit is mintsem lízingelni. De ennek nincs köze a degradációhoz vagy a meghibásodáshoz.
[ Szerkesztve ]
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
nyunyu
félisten
Pl a Kubota limitálva van 40Km/h sebességre. Ellenben szoftveresen ez az érték átállítható 50km/óra értékre. Gondolj bele ha gyorsabban érsz ki a termőföldre és gyorsabban is jössz onnan vissza időt takarítasz meg.
Aztán megvág a rendőr gyorshajtásért, mert egy piros rendszámos mezőgazdasági vontató max 25km/h-val haladhat.
[ Szerkesztve ]
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
azbest
félisten
Igen ismerem a génmódosításhoz kapcsolódó jogvédős rendszer hírét is.
Pepitában hasonló a felvásárlói rendszerük is, akár termény, akár állat. Megkövetelhetnek olyan eszközöket, módszereket, ami miatt folyamatosan új befektetéseket kell csinálni a gazdáknak. Persze a vetőmagot / kiscsirkét a felvásárlótól kell megvennie. Az megszabja teljesen azt, hogy mi kell ahhoz, hogy megvegye majd a terményt/állatot.Gyakorlatilag egy folyamatos adósságspirállba kergetve a gazdákat. Akik folyton újabb és újabb dolgokat kénytelenek venni a felvásárlótól / velük összedolgozó cégektől.
Így pedig teljesen ki van szolgáltatva a gazda, mert ha a felvásárló nem veszi meg a termést, akkor csőd és az adósság visz mident. Muszáj nekik olcsón odaadni a teményt is, épp a csőd szélén.Az automatizálás is ilyen csapdát rejt. Elkezdi lizingelni a drága gépet, mert nem futja egy alkalmazottra. Aztán pedig fizet és fizet... és vendor lock in.
Voltak anno ezekről elég részletes dokumentumfilmek.
#85dolon75
valószínűleg lehetne elég nagy. Az apróra töredezett földek meg külön külön művelés nem hatékony. A tsz meg ugye ajaj, pedig sok helyen van hasonló, csak nem komcsi stílusban kell csinálni Bár, ha így halad egy kézben lesz minden és "megoldódik" ez a probléma.#89dolon75
csak hallomásból van sejtésem, nem ilyen területen dolgozomItthon egy fokkal jobb a jogvédős téma még. De azért van veszélye. Újravetést lehet például itthon is tiltják a márkás vetőmagnál. Talán még van több generikus fajta, ami szabadon haszálható. Régebben olvastam / láttam valami részletesebb interjút, hogy itthon sem fenékig tejfel. A hibridek is jogvédettek (pl Pioneer )
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
a hármas pontod esetében az lenne a jó, ha minél több gép lenne a táblán, osszehangolva, amit lehet.
ennél én érzem, hogy egy kombájn csorda hatékony tud lenni.a gmo-s vetőmag meg... mekkora rablás... nem is értem hogy, illetve dehogyis nem, hogy a licenszt hogyan tudták kiharcolni. az ember csak pislog, hogy ilyen nem lehet ☹️
Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dolon75
senior tag
Három dolog jutott eszembe
1. nálunk vannak egyáltalán akkora buzamezok, amik kitermelik ilyen eszközök árát?
2. a jutub klasszikus példája a beeteto, monopolizalo, degeszre keresem magam még többet akarok folyamatnak
3. pont a sejtesed, hogy amcsiban is ki van szolgáltatva a gazda, erősíthet arra miért nem jó ez az adatgyujtes irány. ☹️Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
bambano
titán
pár dolog:
1. ezek a gépek a mostani állapotukban nem önvezetők. ami önmagában nem olyan vészes probléma, egyszer egy jó pilóta végigkergeti a gépet a táblában, a gép megjegyzi, hogy merre járt, és utána ismétli.
2. nincs értelme 7x24-ben aratni, mert drága. az se biztos, hogy szántani van értelme. az aratással az a gond, hogy ha azelőtt kezded a műszakot, hogy rendesen felszáradt volna a harmat, akkor szárítani kell, az pedig drága. este dettó nem érdemes az után aratni, hogy harmatos lesz a tábla. nagyságrendileg napi 10 órákat érdemes dolgozni.
3. a másik probléma, hogy vannak növények, amiknél a betakarítási időablak rövid. ott tényleg nem fér bele, hogy a gép megáll. ha nem aratod le abban az időszakban, amikor azt kell, akkor olyan minőségromlás történik, ami súlyos pénzek elvesztését okozza. ezt úgy kell elképzelni, hogy egyes növényeknél akár 4 óra is lehet az az időablak, amin belül ideálisan le tudod aratni. csemege kukorica, cukorborsó, stb. ha ezek 1-2 nappal tovább maradnak kint a földön, mint kellene, akkor az már nem minőségi csemege kukorica. ezért van az, hogy egyes növényeket akkor is learatják, ha a pótkocsi tengelyen felül merül a sárba. majd eléáll három jd vagy egy steiger, kicibálják, de dolgozni kell, mert pár órád van, hogy a hűtőházba betárazd.az amcsik tudnak hatékonyak lenni, ez tény.
amit írt itt valaki, hogy nagyobb cégek tönkretehetik a kistermelőket, arra elsősorban a vetőmag nemesítésből indított szerzői jogvédelem az eszköz. lásd még: monsanto. ezért fontos tudni, hogy a génmódosított vetőmag nem feltétlenül csak biológiai okokból közveszély, legalább akkora szerzői jogi probléma -> gazdasági rabszolgaság.
-
azbest
félisten
lehet kicsit túl is gondoljátok.. már hogy teljesen jogos, az is amit írtok. De most konkrétan az a gazdák legnagyobb fájdalma, hogy kiesik idő a gyártó miatt és az idő drága, csődbe is viheti. És bár sok rosszat lehet mondani az amcsik gazdálkodására mondjuk környezetvédelem vagy állatok esetén a kegyetlenségről...
viszont durván hatékonyak. És állítólag ezek az automata gépek flottaként képesek 24/7 napokig vagy hetekig szinte folyamatosan menni szinte egy ember felügyelete mellett.
Persze nem vagyok földműves sem, csak youtube videókból [link]
"It isn’t often you see 5 Claas combines working together during normal farming practice - but as you can see, the rain was coming and we were desperate to get this field in!"
Lehet ezekben pont van sofőr. de elvileg tudnak ezek szinkrnizáltan együtt is menni. [link]Szvsz a termelők ott is durván kell spóroljanak, nem ők aratják le a nagy lóvét, hanem a közbülső szereplők. Így lehet a lizingek és adósságok mellett máról holnapra élnek.
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
és törekvés van közös API kialakitasara?
bár az igaz, hogy ha egy helyről jön minden, akkor, mint vevő, nem kell tobb felé mutogatnom.
hiába lenne egy közös API, mutogatna az eke firmware gyártójara a traktor sw mérnöke, és fordítva, közben a vetésnek meg lőttek...Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dolon75
senior tag
jah, hogy a hobbi állatok adatait mondod.
ezt nem. tudtam. legközelebb megkerdem az állatorvost, amikor megyünk kutyammal hozzá.Lehet legközelebb, ha elszalad. messzire, erre hivatkozva hivok rendőrt, keresse meg a chipjet az állami kutyakereso kézi készülékkel. 🙂
-
bambano
titán
*MÉG* nincs.
ebben a formában még nincs.
az ekét elég szabványosan kötöd fel a trakira, meg a többit is. a gond az, hogy a kapcsolódó informatikára tudtommal nincs szabvány. tehát ha darabonként cserélni akarod a cuccot, akkor előfordulhat, hogy elveszítesz fontos funkciókat. nem az ekét, meg az ekevas forgatását, hanem a precíziós gazdálkodáshoz tartozó adatokat, amiktől visszaesel sima gazdálkodónak.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
dolon75
senior tag
nem ismerem egyáltalán ezt a piacot, lehet, hülyeséget feltételezek emiatt.
nagyon sok helyen azt tapasztalhatjuk, ahol szoftver van, hogy van a beetetes időszak. szépen olcsón kapunk valamit, szépen magunkhoz kötjük a felhasználót. majd amikor már teljesen tőlünk függ, mert mindene nálunk van, akkor lassan elkezdunk árat emelni.
arra gondolok, hogy most megveszem a traktort, tök szuper, tolom bele a pénzt, meg veszek kiegészítőket (tényleg pl egy eke csatlakozás szabványos minden traktoron?), majd 5 év múlva kapok egy ÁSZF módosítást, hogy blabla indok miatt az autómata vezérlés díja emelkedik.ilyen nincs ezen a piacon?
-
azbest
félisten
Mivel egyre inkább erre halad minden, így lassan nem lesz már olyan, hogy kimaradsz.
Itt jön képbe az, hogy a jogalkotók megfelelően képesek -e kezelni a helyzetet, vagy pedig a cégek érdekeit képviselve jóváhagyják egy kis lobbipénzért a gyakorlatot.A right to repair igazából erről szól. Sajnos az amcsi hülyeségek is becsorognak az európai gyakorlatba, mert itt sem jobb a politikus felhozatal. Legtöbbször funkcionális analfabéta, megvezethető vénségek döntenek arról, hogyan korlátozzák az emberek jogait. Rosszabb esetben nem hülyék, csak valami adóbevételi vagy még rosszabb esetben korrupciós motiváció áll mögötte.
Míg egy routernél még akár működhet is az, hogy valaki lecseréli a szoftvert és úgy használja az eszközt... autóknál is van talán openai és hasonlók, de mindig ott lebeg a jog kardja felettük, hogy szabad-e legálisan forgalomba mennie (gépeknél a magánterület talán jobb), vagy hogy a szoftvercsere nem sért e mégis valami jogi dolgot. Például bootloader vagy digitális aláírás vagy hasonló feltörése, visszafejtése is necces és anélkül nem feltétlen képes más szoftver futni.
Látni egyébként olyat, hogy pl okostelefonoknál kezdenek kikényszeríteni nyitottabb hozzáállást. Ami szerintem a jelenlegi jogszabályokkal nincs teljesen szinkronban. Tehát kommenteltem sokat, hogy miért nem nyerhet bizonyos perekben pl epic az apple ellen. De ha maga a jogszabály változna meg, akkor más lenne a leányszó fekvése. Elsősorban az amcsi rendszerre gondolva.
[ Szerkesztve ]
-
Postas99
senior tag
A PETVET házikedvencek adatait tartalmazza röviden (kutya, macska, nyúl, görény bármi amiben chip van, és természetesen a gazdi adatait)
A gazda aki állattenyésztéssel foglalkozik (az állat tartás nem egyenlő a tenyésztéssel ami nem egyenlő a szaporítással.)
értendő úgy: mint húsevő emberek csoportja által elfogyasztandó hús hasznú állatok tenyésztése. Maradjunk ennél a konyhanyelvnél. Ide tartoznak a következő állatok: szarvasmarha (és a többi háztáji páros újjú patás állat, kecske, birka), sertés, szárnyasok és
hozzávehetjük még a nyulat is.A szarvasmarhákkal kapcsolatban a Nébih mindent lát és ellenőriz. Ezt a gazdák is tudják, mert kapnak ehhez állami támogatást, ugyanúgy mint a birkáknál és a juhoknál is.
[ Szerkesztve ]
-
btprg
senior tag
Ez egy undorító szemétség amiről írsz, szomorú hogy ilyen létezhet, és ezáltal a világ legnagyobb cégei még tovább fejhetik a pénzt maguknak... Az biztos hogy rajtam nem fognak gazdagodni, tojok magasról az okoskütyükre meg a becsippelt autókra
-
veterán
Én azt látom, hogy a gyártók igyekeznek kooperálni a farmerekkel. Olyan megoldásokat szállítanak, amelyekre valódi piaci igény van, főleg a csúcskategóriában (John Deere, Fendt). A finanszírozásnál is jellemzőek az egyedi dealek, főleg nagy vásárlóknál. Nem látom, hogy ez akkora probléma lenne a vevőknek, mint ahogy azt sokan vizionálják. A tartós bérleti/havidíjas konstrukció is lehet nagyon kedvező nekik, hiszen nem egyben kell megvenni a százmilliós gépeket. Annyi, hogy a haszon nem a lízingcégnél csapódik ki, hanem a gyártónál. Ettől még nem jár rosszabbul a farmer.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Ha a garancia megtartásához kell a kötelező szerviz és márkaképviselet, az tiszta sor. Úgy lehetne azt választani, hogy inkább bukod a garit, de neked azonnal kell egy működő gép. És akkor 3rd party cégek akár ki is szolgálhatják az ilyen igényeket, ahogy a személyautóknál ez teljesen normális dolog. (kivéve hogy a teslát utánozva oda is kezd beszivárogni a szoftverszabadalom)
A bibi ott van, hogy az angolszász jogrendben létezik a szoftverszabadalom. Ha a gépben van olyan chip, amin szoftver van... és ma már tele van minden ilyen chipekkel (akár egy wifi vagy táp szabályzó chip, bármi), akkor azt védi a szoftverszabadalom. Hiába veszel egy ugyanolyan chipet, üresen semmire sem jó, a gyártói programot pedig nem másolhatod át (önmegsemmisítés is van beépítve kiolvasás próbálkozásra).
És innentől kezdve hiába tied a vas, a szoftverszabadalom miatt nincs jogod semmit sem csinálni vele. Régebben még az működhetett, hogy bontott alkatrésszel cseréted a hibás chipet a szoftverrel együtt. De erre bevezették azt, hogy egyedi kód van mindenben, nehogy átcseréhesd.
És hiába vagyunk az eu-ban, ahol nem érvényes a szoftverszabadalom. Akkor is kapaszkodhatnak a szerzői jogba. Valamint hiába nem érvényes az amcsi jog itt, de nem veheted meg, ha nem fizeted ki nekik, nem egyezel bele.
A szoftverszabadalom és a szerzői jogi védelem nagyságrendekkel hosszabb időre veszi ki a köz kezéből a gyeplőt, mint bármilyen más kitalálói/termék gyártói védelem. Ezért igyekeznek szofvert tenni a kőbaltába is, hogy átragadjon azokra is a 70 év meg a többi aránytalan védelem.
Nagyon egyszerű és hétköznapi példa. A raspberry pi-hez európában is meg kellett vegyem a codec licenszet, hiába járt már le a jogvédelme, hiába nem érvényes itt a kukutyin szigeteki meghosszabbított dátum. Vagy kifizetem, vagy nem használom.
[ Szerkesztve ]
-
dolon75
senior tag
Mitől lenne eltérés? Az ilyen adatokat ezek a modern gépek nem "adják" oda a gazdának? Viszont gyűjtik, és ott csücsül a gyártónál valahol?
Tényleg lövésem sem volt, hogy az állatorvosi adatokra rálát az állam. De ezt, mondjuk egy gazdának, aki állattartással foglalkozik, nem illene tudnia?
Bocs a hülye kérdésekért, teljesen ismertlen nekem a gazdálkodói téma, ezért kérdezek ennyit.Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dolon75
senior tag
Lehet azért korlátozva a sebessége, mert pl. kresz ennyit enged, és nem forgalmazhat olyat a gyártó, amely nem felel meg adott ország szabályainak?
Teljesen jó, sosem gondoltam volna, hogy ezen az oldalon traktorokról fogunk beszélgetni.
Ezt találtam, ha valaki kíváncsi hozzánemértő (pl. mint én), 2021 év traktorai:
[link]Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
dolon75
senior tag
-
bambano
titán
azt, hogy pontosan mennyit aratott le, a kombájn mondja meg.
ez nem találgatás, ez tény.
az egy teljesen jó érték, hogy a betakarított állapot szerint mennyi a tömege. az egy másik érték, hogy amikor kijön a szárítóból, akkor mennyi a tömege.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
azért húzzunk egy nagyon éles határvonalat aközött, hogy mit tárol a traktor, mit továbbít a traktor és mit látsz a monitoron.
biztos vagyok benne, hogy a gazdák elsöprő többségének fogalma sincs arról, mi mindent mér a traktor és ebből mit továbbít, illetve ha időszaki szerviz alatt rádugja a szerelő a notebookját, akkor mi mindent tölt le.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Postas99
senior tag
Azért tegyük hozzá, hogy ez csak nyers becslés.
A betakarított takarmány ezzel szemben:
1, szemetes
2, A nedvesség tartalomtól függ a súlya, ezt az éréket nem a kombájnon fogod megmondani hanem már beszállítás és mérlegelés után speckó nedvességmérővel.
És mint mondtam a termény szemetes... szár darabok, bogarak, stb van benne. -
bambano
titán
nem ez a probléma.
csak úgy szántani meg vetni már nem szokás.
az a szokás, hogy pontosan tudod, előző időszakban honnan mennyit arattál, az milyen tápanyagokat vont ki a földből, azt hogyan kell visszapótolni azért, hogy a földet megtartsd egy kedvező állapotában. majd amikor vetettél, mennyi tápanyagot, vegyszert, egyebet kell kiszórni, és amikor aratsz, akkor gyakorlatilag fel kell jegyezned az aratási adatokat azért, hogy a következő termesztési időszakot el tudd indítani.
ha nem így csinálod, nem kapsz eu támogatást se.namost ezt nemigen lehet rendes gépek nélkül.
ja, és nem gps vezérlést használnak, mert az ehhez pontatlan. rtk-t használ a jd, aminek csak az egyik inputja a gps.
-
Postas99
senior tag
Nem csak JD munkagépek vannak , ott van pl a Fendt, Kubota stb...
Pl a Kubota limitálva van 40Km/h sebességre. Ellenben szoftveresen ez az érték átállítható 50km/óra értékre. Gondolj bele ha gyorsabban érsz ki a termőföldre és gyorsabban is jössz onnan vissza időt takarítasz meg. Ez a limitáció csak a DEALER-nél állítható át. A gyártó nem fogja neked felkínálni. És ezek az értékek szintén manipulálhatóak a többi munkagépnél. Csak mindenki hallgat mint a sír. -
bambano
titán
senki nem becsülget semmit, értelmetlen marhaság.
a kombájn, ami szintén jd, pontosan megmondja, mennyit aratott. nem kell becsülgetni.ha kikerülnek a termelési adatok, azzal a fő baj az, hogy akkor lehet a gazdákat manipulálni műtrágya és egyéb árakkal.
az is tévedés a cikkben, hogy a jd nem fog önvezető traktorokat gyártani. már vagy 15 éve gyárt.
-
Postas99
senior tag
Hmmm.. visszafelé: Képzeld el az állam azt mondja, hogy kapsz X millió támogatást ha a következőket betartod:........ xxxx óraszámban használt mezőgazdasági munkagép...
Te leadod a papírt de neked több a használati óraszám mert épp nedves volt a talaj ergo lassabban dolgoztál földeken.. vagy akármi...
Az állam azt mondja a gyártónak, hogy ugyan add már oda azokat az üzemóra adatokat mert összevetném a gazda által adottakkal... ha hibádzik, mert miért is lenne pontos.. akkor bukod az állami támogatást.. a gazdának pedig nagyon kéne az állami támogatás és nem fogja megkapni mert a gyártó kisolgáltatta "kötelezően" az adatokat.Egyszerű példa a valóságból:
Az állam pl látja az állatorvosok adatbázisát "PETVET" mindezt úgy hogy neked lövésed sincs arról hogy bármikor szúrópróba szerűen lekérhetik az adataidat. No 3-ik fél hozzáférés csupán az állam privilégiuma hogy ehhez is hozzáférjen.[ Szerkesztve ]
-
lomposfarkas
tag
Az volt a Chivas Regal effektus, maga a jelenség a marketing-pszicho egyik klasszikus alapfogása a "19 990" és az "Akció!!" mellett. A legendárium szernt nem fogyott kellően a lőre, mire kétszeresére emelték az árat. Erre azonnal megnövekedett a forgalom, mert a birka abban az álomvilágban él, hogy ami drágább, az csak jobb lehet. És ugyanazt a vacak lőrét megvették kétszer annyiért, de boldogabban
-
Gargouille
őstag
Oké hagyjuk inkább, ezen a témán én nem rugóznék tovább mert csak analógiaként mondtam, hogy nem feltétlenül a vevői igények miatt történnek a dolgok a piacon, hanem sokszor inkább fordított a folyamat. Az előfizetéses modellről sem hinném, hogy olyan nagyon vágyna rá bármelyik épp eszű ember, hogy havonta fizessen valamiért, amit már egyszer megvásárolt. Maximum beletörődik inkább, de nem hiszem, hogy ez lenne bárkinek is az igénye.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Sajnos nem új keletű a dolog.
Ez már már félig meddig létezik, sőt sajnos, mint kiderült, hogy van egy kis turpisság is, mégpedig a "telemetria" adatokat el is adták/adják 3. félnek. (egyik security-s podcastban hallottam)
Egy érdekes cikk: [link]A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
-
dolon75
senior tag
Az, hogy megveszed, amikor szükséged van rá, egy dolog.
Az, hogy előfizetsz rá, az egy másik.A cikk az előfizetési konstrukció körüli problémákat feszegeti.
Aminek amúgy lenne értelme, pl. idén csak boronálni akarok (ok, hülye példa), nem fizetek elő a szántási funkcióra.
De mi van akkor, ha a szántási funkciót csak bérelhetem, nem vehetem meg egyszer, és mindenkorra?
Egy traktor megy mondjuk 20 évet, addig havonta bérelem, különben nem szántok vele?
És így az egyszeri X összeg helyett kifizetek jóval többet, ha nincs lehetőségem megvenni.
Az X összegre gazda felvesz hitelt, máris havonta fizeti, de az övé a cucc.Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
veterán
válasz Gargouille #49 üzenetére
Oké, ennyi erővel kb. az appok 99%-a ingyenes, hiszen nem fizetsz érte a 0. pillanatban. Csak ha tényleg használni akarod, akkor in-app puchase keretében meg kell venned az adott fícsőrt. Szerintem te is érzed, hogy ez az üzleti modell addig működik, amíg elég sok olyan ember van, aki amúgy fizet az appért. Tehát ez valójában nem ingyenes app.
vagy van aki támogatásra épít (tehát opcionális, hogy fizetsz-e érte)
Te is tudod jól, hogy ez a modell kizárólag enterprise környezetben működik, ott pedig nincs olyan, hogy nem veszel hozzá supportot. Szóval ja, a szoftver ingyenes, de mégsem az.Senki sem mondta, hogy csak a reklámmal lehet finanszírozni valamit. Én azt mondtam, hogy vagy fizetsz érte, vagy reklám. A fenti példáid a fizetsz érte kategóriába tartoznak.
Persze nyithatunk arról filozófiai vitát, hogy mit tekintünk ingyenes appnak. Amit bárki ingyenesen letölthet, vagy ami tényleg nem kerül semmibe teljes funkcionalitás mellett?
-
Gargouille
őstag
Traktoriparban nem, de például ipari szeletelőkkel és mérlegekkel kapcsolatban egészen pontos ismereteim vannak, igen ott - lényegét tekintve - hasonlóan megy, csak nem olyan közönségesen, ahogy leírtad. (Tehát nem csap ki senki semmit, de a döntéshozókat kell megkörnyékezni hozzá.)
"Miért, mi az alternatíva?"
Számtalan példa van a szoftveriparban, gondolj akár arra, hogy bizonyos funkciók csak a fizetős verzióban vannak, de amúgy reklámmentesen használható az app, vagy van aki támogatásra épít (tehát opcionális, hogy fizetsz-e érte), vagy ahol például a support kerül pénzbe. Sok lehetőség van, nem csak és kizárólag a reklám. Bár kétségtelen, hogy az a legegyszerűbb, nem kell hozzá egy szalmaszálat sem keresztbe tenni, cserébe legalább jó igénytelen.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
veterán
válasz Gargouille #46 üzenetére
Igen, és a rábeszélőember lyukat beszél a hasába a gazdának, aki kicsapja a tízmilliókat. Pont mint egy UL-nél. Ugyan már.
A valóságban tendereztetés van, konkurens árajánlatok, kedvezmények tömkelege. Ezek ipari berendezések, ahol nem az a lényeg, hogy milyen a színe a verdának, hanem hogy mennyi hasznot tud termelni.
#47Gargouille
Miért, mi az alternatíva?[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
"Ingyen legyen, de reklámmentes is. A fejlesztő meg vatikáni valutában kapja a fizetését."
Ja, mint a Veeam például. Nyilván nincs is más lehetőség az ingyen használható szoftverre, csak a reklám, semmi más. Világos.
-
Gargouille
őstag
"Százmilliós traktort nem a marketing fogja eladni."
Dehogynem. Csak nem a TV-ben reklámozzák, mint az akciós párizsit, hanem direktben megkeresi a rábeszélőember a gazdát. Csak a forma más, a lényeg ugyanaz.
-
veterán
válasz fatpingvin #44 üzenetére
Olvass vissza, hogy mire reagáltam:
...Például reklám mentes ingyen appokra is lenne igény meg még sorolhatnám mi mindenre, de ha egyszer üzletileg nem érdeke senkinek..
Ingyen legyen, de reklámmentes is. A fejlesztő meg vatikáni valutában kapja a fizetését. -
veterán
válasz Gargouille #42 üzenetére
Ez konzumer piacon igaz csak. Százmilliós traktort nem a marketing fogja eladni. Eleve ezek a cégek nem is folytatnak ilyen értelemben marketingkommunikációs tevékenységet, a sales dealereken keresztül folyik.
Az ingyenes app témához: piaci termékekről beszélünk, nem kommunizmusról.
[ Szerkesztve ]
-
Gargouille
őstag
Pontosan, ez egy öngerjesztő folyamat. Semmi köze nincs a vevői igényekhez, mert már rég elmúlt az a világ, ahol a tényleges igények alakítják a kínálatot, helyette már a kínálat formálja a vevői igényeket, a marketing pedig elvégzi hozzá a szükséges agymosást is, megmagyarázza, hogy "miért jó neked" az, hogy a saját tulajdonodat folyamatosan "bérelned kell", mintha védelmi pénzt kéne fizetned.
-
Oldman2
nagyúr
válasz Gargouille #39 üzenetére
Kapcsolóan az általad leírtakhoz, nemrég egy Podcastban hallottam, hogy ma már egyetlen befektető sem fektet be tőkét olyan Startup-ba, ami nem "előfizetéses modell" -ben gondolkozik!
-
Gargouille
őstag
"Ha erre tényleg lenne valódi piaci igény, akkor jönne egy olyan gyártó, aki ennek a hasznát learatja."
Ez téves megközelítés szerintem, mert sok mindenre lenne valós igény, amit még sem szolgálnak ki. Például reklám mentes ingyen appokra is lenne igény meg még sorolhatnám mi mindenre, de ha egyszer üzletileg nem érdeke senkinek, akkor nincs kiszolgálva az igény. Ettől még az igény lehet valós. Amúgy pedig ha minden gyártó átáll az előfizetéses modellre, akkor nem lesz választása a fogyasztónak. Ha pedig jön egy gyártó, aki nem lép be a körbe, az üzletileg le fog maradni, mivel - szemben a versenytársaktól - le kell mondania a folyamatos rendszeres bevételről, tehát ki fog esni a versenyből mert nem fog tudni annyi profitot realizálni, nem lesz annyi pénze fejleszteni és így tovább.
-
törölt tag
Az akkupakk lízing papíron jó buli, de ahogy eléri a használt piacot a termék na ott berobban a logisztikai és jogi atombomba... Nyilván egy lízinges akkupakkal kapcsolatos terheket eladás előtt a gyártónak gondolom ki kéne fizetni, az feloldja és go, de ahogy olvastam pont abból volt gond hogy ez nem történt meg, így az új tulaj szívott nagyot vele.
Sokmindent lehetne, bérelni is akár, csak ennek jogi és logisztikai hátteret kell biztosítani, jelenleg sok márkakereskedés csak a tulajjal beszélget, és van hogy az előző tulajokhoz tartozó bejegyzéseket is csak az ő írásos beleegyezésével kapod meg. Na így nem lehet bérelgetni meg lízingelgetni hogy nem lehet leigazolni vásárlás előtt hogy most mi a státusza a pakknak... -
€uro
őstag
válasz Gargouille #10 üzenetére
Mi abban a gyomorforgató, hogy adott egy lehetőség?! Ha tetszik, élsz vele, ha nem, akkor nem.
Miért kell hőbörögni, ha valami nem szimpatikus? Rá vagy kényszerítve, hogy használd?Eladó - Samsung 55" Aktív 3D SMART LED TV + 4 db 3D Szemüveg | 2 db Távirányító (egyik giroszkópos, hangvezérléses)
-
dolon75
senior tag
Arra próbálok választ találni (és ez nem off, a cikkben is említik), hogy a gazdák milyen adatokat féltenek?
Az, hogy merre fordult a gép, nem hiszem, hogy nagy értékű adat. Feltételeztem, hogy akkor talán következtetni lehet valamire abból, hogy mit mikor csinálnak, és jobban becsülhető lesz a végeredmény, de mint írtad, ez sem állja meg biztosan a helyét.
Más ötletem nincs. De kíváncsi, az vagyok.
-
dolon75
senior tag
Ezeknél a gépeknél nincs olyasmi konstrukció, hogy csak bérlik, és minden költséget (mármint javítás, meg tervezett karbantartás, ilyesmi) a lízingcég fizet?
Inkább meg akarják venni ezeket a gépeket a gazdák, vagy aki ilyennel dolgozik?Pa-kah! Pakah-pakah Pa-kah! Bokata-Bokata Pa-kah! Pakah-pakah
-
BiP
nagyúr
-
net84
őstag
A javíthatóság régóta probléma több más ágazatban is. Garanciális időben még részben megértem a ragaszkodást (habár had döntsem el én, hogy kell-e nekem a garancia), de utána már nem (főleg, amikor nincs most azonnal, de rögtön szervizes). Régen az aratáskor kint állt a műhelykocsi a szerelővel, ha gond volt javított (nagyon ritka volt, hogy javíthatatlan volt helyben, az esetek többségében 1 órán belül mehetett is tovább). Most gyökeret ver a gép és vársz fél-egy napot legalább.
A nem csak JD gépeket is fel lehet vértezni nyomkövető, helyzet/állapot jelentő rendszerekkel. Nem egy-két gazdaság van, akik az új gépek mellett a mai napig használják a régi technikákat, csak már látják egymást ők is távolról.
#13 dolon75 - ahogy Postas99 kolléga is írta, egy adat kevés. De több adattal sem feltétlenül lesz jó a dolog. Lehet algoritmusokkal játszani és valahol kell is, de a jó adat a betakarításkor érkezik meg.
Létezik már olyan rendszer, amivel a tárolót, a táblát vagy akár az úton lévő anyagot lehet figyelni. Eső, nedvesség- és páratartalom, tömeg és szinte bármi figyelhető. Kérdés, hogy mit akarunk belőle és hogyan számolni.#21 moma - "Szerintem az adat gyűjtéssel az aggodalmat az jelentheti, hogy a gazda földjének hatékony megműveléséhez szükséges tudás nem a gazdánál lesz." - ha azokra gondolsz, akik előtte sosem műveltek földet, csak gyorstalpalón elvégeztek szép tanfolyamokat (pl. hogy be tudjanak jelentkezni földalapú támogatásért), akkor igen. Azonban a jó ("öreg") gazda ismeri a területét, a környékét és az időjárást.
Read only...
-
elfelejtette
veterán
-
Pötyi
őstag
Gondolom úgy értette, hogy eddig az évszázados (analóg) földművelési tudás ott volt a gazda fejében. Pista bácsi reggel felkelt, valahol Jász-Nagykún-Szolnok megyében, igény szerint bedobott egy napindító páleszt, majd kiballagott a földje mezsgyéjére, feltartotta a benyálazott ujját a hajnali szellőbe és ha jó irányba fújt a szél, akkor nekilátott aratni.
Namármost ha a nem a paraszt arat, hanem az önvezető John Deer, akkor az csak akkor fog elindulni, ha a John Deer központban a műholdról kapott időjárási előrejelzés jó időt mond és a trakesz alján a lézeres magasságmérő fotocelláját megszakítja a legmagasabb búzakalász. Pista bácsi hiába fogja nyomkodni a távirányítót, ha ő máshogy gondolja. A trakesz nem fog elindulni és kész.
QNX is cool!
-
Postas99
senior tag
Jelenleg is vannak itthon is ilyen megoldások:
Itineris - GPS alapú nyomkövetés ahol be lehet adni hogy egy adott területet szántson fel a traktor, ehhez még bent sem kell ülni a gépben. Itt egy google maps megfelelő rétegén lehet felvinni az adatokat hogy honnan kell elindítani a szántást pl.
Üzemórát eddig is rögzítettek a traktorok. GPS koordináta.
Amúgy ez tényleg nagyon OFF: De ha te lennél a gyártó és szerződésben rögzítenéd hogy az alkatrész és egyéb cucc ami kötelező szervíz karbantartásnál szükséges csak tőled rendelhető és csak a Te szakemberd javíthatja, mert ki tudja mi kerül a helyére csere vagy egyéb esetén akkor Te is ragaszkodnál ahhoz, hogy más ne nyúljon bele. Utána ha más nyúl bele simán akár tönkre is vághatja a gépet és ez nem egy 6 millás autó hanem bőven akár 30-50-100 milliós eszköz is lehet.
Mint az új autó szervíz, oda is kötelezően be kell vinned az autót.Meg lehet kerülni ezt is és értem, hogy sok helyen nincs meg a kellő tőke hozzá és senki nem akar várni a szervízre mert az a legrosszabb munkagép amelyik nem dolgozik. De a gyártó sem hülye, hogy egy olcsóbb sz@r cuccal helyettesítve egy alkatrészt "sufni tuning esetén" majd ha tönkre megy a traktor, akkor simán áthárítja a felelősséget a megbütykölt traktor tulajdonosa a gyártóra, hogy ő volt a hunyó.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Neurotoxin #24 üzenetére
A renault talán már teljesen leállt vele de a zoe biztos az elején jött ki úgy hogy az akkupakk az lízingelhető volt... Abból lett kis kavar használt piacon azért... Alig várom hogy mikrotranzakciós legyen minden is, a mikróban a grill funkció, a kocsiban az oldallégzsákok, a klímában a fűtés.... Értem én, de nemá...
-
Neurotoxin
őstag
válasz #56573440 #12 üzenetére
"Tele az ipar ilyennel, az autógyártók is évek óta pedzegetik hogy minden autót fullextrára gyártanak és havídíjas lesz az ülésfűtés meg társai."
Volt egy ilyen balhé mostanában valamelyik német autógyártónál, (igaz nem havi előfizetési modellként) emlékeim szerint az Audinál, hogy valaki a kétzónás Digitklímáját gombnyomásra, egy közös zónaként, összevonva szerette volna állítani, erre az autó kiírta a központi kijelzőre, hogy "ez a feature nem elérhető, keressen fel egy márkaszervízt".19 éve a PH! lapcsaláddal!
-
Ed3r_X_
nagyúr
-
moma
őstag
Szerintem az adat gyűjtéssel az aggodalmat az jelentheti, hogy a gazda földjének hatékony megműveléséhez szükséges tudás nem a gazdánál lesz. Szóval a föld tulajdonos kb bérli az infrastruktúrát, ami versenyképesen tudja művelni a földet. És ő max ennek valami kiszolgálója lesz. Amivel valószínűleg még mindig jobban jár, mintha a multi felvásárolja a földeket is és csak alkalmazná, amikor épp szükség van rá. De mindenesetre felsejlik egy korábbi világ vége.
-
Erunosta
tag
Erre jó példa egy pasas aki a úgy döntött PR fogásból, hogy extrém drágán adja el az alkoholt amít készít. Egy sima semmi extrát nem nyújtó pia ami horribilis áron megy. És veszik a dúsgazdagok, mert drága. Hihetetlen a világ. Nem tudok forrást, egy átveréseket összefoglaló youtube filmben volt.
-
veterán
Ha erre tényleg lenne valódi piaci igény, akkor jönne egy olyan gyártó, aki ennek a hasznát learatja. De nincs, mert ezeket a gépeket egyébként is már központilag kell szervizelni, és a modern fejlesztések több hasznot hoznak, mint amennyibe ez a fajta finanszírozás kerül.
-
dolon75
senior tag
-
Pötyi
őstag
A kérdés csak az, hogy mit tehetek én, vagy Linus, vagy az ukrán gazda, ha nekünk úgy van szükségünk egy termékre, hogy egyszer megvesszük, aztán onnan kezdve örökké használjuk, viszont a cégek rájöttek, hogy nekik jobban megérné, ha előfizetés-szerűen folyamatosan fizetnénk a termékükért és nekik jobban megérné a folyamatosan befolyó pénzünk, ezért átállnak olyan modellek gyártására, amiknél csak ilyen folyamatos fizetési lehetőség van?
Fapados, állandóan online kapcsolat nélküli modellt pedig majd nem is gyártanak. Egy gyártó se.
QNX is cool!
-
Postas99
senior tag
A vetésből nem lehet becsülni a várható termést, mert a mezőgazaság ki van téve az időjárási viszontagságoknak és a többi egyéb tényezőnek.
1, Ebből nem lehet megmodani hogy milyen szárazság lesz
2, Mennyi a talaj tápanyagmegtartási képessége,
3, Permetezés stb.. károkozók hatása a termésre..
4, Terményhozam...
Csak egy maximalizált értéket lehet esetleg becsülni, de mint mondtam ez csak egy viszonyszám.
A mit vetett.. nem kell a traktorra betálplálni.. a mennyit aratott is változó mert a területet le kell aratni de lehet hogy azon a területen a termés bőven átlag alatti...
Az ár pedig csillió dologtól függ... ezt csak feldolgozás után lehet kiszámolni és akkor sem fogja lekövetni a piacot ténylegesen. -
fatpingvin
addikt
az ukránok nagyon helyesen tették hogy ezt a gyakorlatot bevezették. a gazda megvette a hardvert, innentől használhassa már ahogy jónak látja, tökmindegy milyen hangosan visong a cég.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
dolon75
senior tag
viszont üzleti adat lehet, nem?
ki, mikor, mit csinált, mekkora területen, mit vetett, mennyit aratottvetesből pontosabban lehetne becsülni a várható termést, előre készülni árakkal, tároló kapacitással, piaccal...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
nem csak az olajcsere a gond mert azt viszonylag tudják tervezni, az egyéb meghibásodások miatti megállás a para, mert az csak úgy megtörténik... És hiába van alkatrész a raktárban, ha a nyominger gép nem indul el csak ha a JD embere rádugja magát és engedélyezi... Azok meg főműsoridőben lehet hogy hetekre mondanak időpontot ami nyilván nem egy kívánatos dolog amikor mennie kell a szántásnak vetésnek aratásnak, akárminek... Egyébként miért az apple-t majmolják? Adobe mámióta ezt csinálja, de Linus is elküldte a teamviewert az anyukájába talán 3x zsinórban már, mert a 12-es verzióbónál megvette a lifetime licenszet, és amióta előfizetéses van már csak bszogatják hogy váltson arra, hiába fizetett több k dodót el a licenszre, jobban járna mindenki ha mégis havidíjat fizetnél... Tele az ipar ilyennel, az autógyártók is évek óta pedzegetik hogy minden autót fullextrára gyártanak és havídíjas lesz az ülésfűtés meg társai.
-
nyunyu
félisten
Ukrajnában pár éve már egész iparág alakult ki a traktorok szolgáltatófüggetlenítésére, mert a gazdáknak elege lett abból, hogy aratás közben kellett kihívni a JD márkaszervízt, amikor olajcsere periódus miatt letiltott a traktor.
Amúgy nemrég volt hír arról, hogy az orkok kifosztották az ukrán JD képviseletet, de sokáig nem jutottak a traktorokkal, mert központilag letiltották őket.
Gondolom azokra még nem volt telepítve a feketepiacon elérhető ukrán firmwareHello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
Gargouille
őstag
Túl azon, hogy mennyire gyomorforgató ez az üzleti modell (leegyszerűsítve: vegyél meg valamit jó drágán, ami felett igazából nem is rendelkezel és folyamatosan fizess jó sok pénzt a gyártónak, hogy használhasd a saját tulajdonodat) ha egy ilyen automatizált eszköz kiváltja az emberi munkát, akkor van benne ráció. Csak hát ez a fránya üzleti modell...
-
törölt tag
Ap EPL-től csak tanulni lehetne , ők az abnormál-pszichologikát alkalmazzák, ahol a recept a következő:
Add népnek drágán a sz*rt... mert az olcsó és jó az már túl gyanús nekik...
-
Narxis
nagyúr
Ezt meg kell akadályozni, az élelmiszerbiztonság nem lehet üzleti kérdés.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
Az USÁban már zajlik a csoportos per ellenük, elsősorban a javításhoz való jog kapcsán.
Európában pedig valóban az adatok körül nagyobb az aggódás.A JD egy dolgot szeret elfelejteni. (A profitéhség nyilván nagy, és "jó ötletnek tűnt" majmolni az Apple-t.) Csinálhatnak ők akármilyen mindent tudó saját járműkövető rendszert. Egy agrárcégnek viszont nem csak JD járművei vannak; még az esetleg bemárkafanatizáltaknak sem. Márpedig a tulajdonos és az agronómusok egy rendszerben, ugyanúgy akarják látni az összes járművüket.
A tej élet, erő, egészség.
-
veterán
Ezen azért pontosítsunk: A Deere szerint a gazdák régóta aggódnak a rengeteg adat biztonsága és a cégek ebből való profittermelése miatt...
Itt nem a személyes adatok monetizációjáról van szó, egy nagy gyártó sem gondolkozik ilyesmin, ebben biztos vagyok. Inkább telemetria az önvezető funkciók fejlesztéséhez. -
nihill
őstag
Telepakolják extra költségekkel amit csak tudnak, mert miért is ne, aztán meg majd ártatlan szemmel csodálkozunk, hogy minden többe kerül...
-
Saccco
nagyúr
Szép új világ!
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
Új hozzászólás Aktív témák
- Sweet.tv - internetes TV
- Milyen széket vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen processzort vegyek?
- Februárban megjelenhet a HyperOS 2.1 nemzetközi verziója
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- AORUS Z370, i7-8700K, GTX 1660 GAMING 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD, MasterLiquid ML240L RGB
- ROG STRIX B450-F GAMING, Ryzen 7 2700X, GTX 1660 6GB, 32GB 3200Mhz, 480GB SSD
- AORUS B550M, Ryzen 7 3700X, GTX 1080 TI 11GB, 32GB 3200Mhz, 512GB NVMe SSD, NZXT Kraken X62
- Ej-ha Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB /256GB FHD IPS
- Bontatlan Új Lenovo ThinkPad X13 G3 13.3" -50% AMD Ryzen 5 Pro 6650U Hexa-core 16GB 256GB WQXGA FHD+
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest