Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • hallador

  addikt

  Ez elég változó. Azért jól látható, hogy ahol ennek van kultúrája ott nincs ezzel baj, mert ott ehhez hozzászoktak megtanulták kezelni a home office fogalmát.
  Nekünk is vannak olyan ügyfeleink (Magyarországon), hogy ehhez nem szoktak hozzá, és nem tudják hogyan kell kezelni ezt:
  - A skype folyamatosan rohadtul elfoglalt vagyok, miközben 10 perce nincs a gépnél :D
  - Az ebéd után megindulnak a telefonálások, mint az oroszok Sztálingrádnál, egy időben 4-en hívnak, hiszem mi "dolgozunk". Papíron.
  - A 7-kor kezdek, csak bocs még háromnegyed nyolckor nem léptem be...
  - A ja mindenki 16:30 után jut oda, hogy eszébe jut, hogy ezt is meg kellene csinálni, mert "nem volt idő rá egész nap", ja hát így jobban látszik, hogy dolgozunk
  - A középvezetői réteg. Háromnegyedötkor ad feladatot, mikor 5-kor már nem elérhető az elvtárs. A felfelé nyalok, de lefelé taposok zsigeri állami viselkedés...

  Na mi így jártunk elég sok állami céggel.

  Pl nálunk,: már figyelik, hogy ki az aki feladatot kap fél öt után. Ki az aki adja, valamint azt is ki mikor jelentkezik be, mert pont az olyan technikák elkerülése miatt, hogy az úgy tűnik, mintha dolgoznánk, de igazából, csak dolgozgatunk felfogás nem játszik, mert csak a másikkal cseszek ki, na erre nem értem miért nem jöttek még rá egyesek. Meg a másik, hogy ez a csapatot igencsak szétzilálja, ameddig a káderke meg feszít mint pók a lucernásba, hogy mekkora májer, hogy ezt is elintézte.

  Mert persze a Ticketing rendszer az Star-Trek, de miért nincs kész mikor már 10 perce szóltam...

  most tartunk ott, hogy reggel el kell mondania, ha valamit akarnak, mert itt nem nagyon viselték az állami módit. Amit meg lehet csinálni nappal, azt nem túlórába kell, mert a tervezés a hanyatló nyugat manipulátorok által felfedezett megtévesztő technika. Szerencsére... :N

  Óriási szerep jut tehát az emberközpontú menedzsmentnek, hiszen a HR-szakemberekkel karöltve a fejlesztők szakmai támogatása mellett személyes motivációikat, céljaikat és félelmeiket is meg kell ismerniük, akár külső szakértő vagy coach bevonásával.

  Igen ez kb így megy a nagyon nagy cégeknél, vagy a nyugati, nem magyar mintára épült startup-oknál.
  Az kb Star-Trek egy állami cégnél, vagy magyar tulajdonú kisebb, de még egy nagyobb cégnél is, ahol a HR inkább a szemedbe nagyon kedves, de valóságban nagy ívben semmivel nem foglalkozó, igazából dilettáns emberek, gyülekezete, na de legalább nem lógnak ki a sorból, mert az osztályvezetők nagy rész pont ilyen.
  A kisebb cégeknél a HR meg kb annyi, hogy tudsz dolgozni: Igen. Akkor csináld. Oda meg nem kell HR.

  Szóval ez kb az AUDI-nál, vagy egy LogMein-él lehet, hogy így van, de nagy átlagban ez max nagyon jó marketing egy klasszikus kisebb cégnél, vagy állami vállalatnál.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • janeszgol

  nagyúr

  válasz hallador #1 üzenetére

  Egyszer itt is meg kell tanulnunk majd a távmunkát. Vagy majd a 21. században is áll a fél gyár, ha éppen az adott kulcsember lábadozik egy betegségből, netán a beteg gyerekét őrzi otthon? Vagy ha nem is a fele, de az adott folyamatok nem fognak menni?

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Itthon nagyon keves cegnel erdekli a vezetot, a HR osztalyt, hogy mi az alkalmazott igenye, velemenye, erdeke. Csak a ceg vagy a vezeto erdeke szamit, a HR-nek meg az, hogy valamivel igazolja a munkajat. A tavmunka, home office, de meg a flexibilis munkaido is tuzzel-vassal irtando dolog, hacsak nem a ceg, vezeto erdeke. Most kenyszerbol van home office, de amit lehet jojjon vissza, mert az a normalis. Ez van meg az abszolut home office kompatibilis munkakorok eseten is. Meg a legtobb IT orientalt startupnal is igy gondolkodnak. Home office kompenzaciorol, hozzajarulasrol meg max a vezetok almodhatnak.

  Persze a masik oldal se sokkal jobb. Ahol nem tudnak kialakitani egy kis irodat, vagy nehez fokuszaltnak maradni, ott nem jellemzoen csokken a "termelekenyseg".

  Itthon nincs ennek kulturaja es nem is lesz, amig le nem cserelodik par generacio. Mikozben ezzel meg lehetne oldani reszben azt a problemat, hogy az orszagban nem ott van a munkaero igeny, ahol a munkaero.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • - Vajon a retkes IT-sok hogy viszonyulnak a HO-hoz?
  - Passz, kérdezzük meg a HR-est, ő biztos tudja.
  :U

  "Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

 • hallador

  addikt

  válasz VágniValó #4 üzenetére

  😁

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • sutszi

  veterán

  Akkor leírom nálunk hogy nézett ki a dolog... március 11-12 körül jött a döntés, hogy akkor 13-tól HO. Kötelezően... Majd amikor most volt némi oldás, és aki nagyon nem bírt otthon ülni(mert volt ilyen) azok limitált létszámban mehettek be az irodába.
  A főnököm magától ajánlotta fel, hogy ha kell valakinek otthonra eszköz beszerzés akkor beszéljünk róla...van segítség...
  Mindenki full normálisan kezelte a HO-t. Végezzük a feladataink...kész... Van ahol ez normálisan is tud működni. Nemrég volt egy felmérés, hogy a jövőben hogyan tervezzünk az irodai helyekkel, és hogyan működjünk tovább témában...

  [ Szerkesztve ]

  Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • btprg

  aktív tag

  válasz sutszi #6 üzenetére

  Persze hogy valahol működik, de mindentől függetlenül egy kis magyarfikázást be kellett nyomni nekik, hogy helyreálljon a világ rendje.

  "Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

 • Nekem meg nem jött be. Nagyon hiányoztak a napi beszélgetések, közös ebédek.

  [ Szerkesztve ]

  iPhone 13 Pro Max -- iPad Pro -- tv 4K -- Watch — Mac — AirPods Pro

 • bambano

  titán

  két dolog.
  az egyik, hogy elég súlyos tévedés, amit a posztban elővezettek, hogy ha az adott cégnél valami valahogy működik, az a komplett it szektorban is úgy fog. túlzó általánosítás

  a másik, hogy a vírus miatt valójában nem lett letesztelve a home office. az igazi home office az, amikor a gyereked iskolában van, te meg otthon egyedül, nem pedig az, amikor az egész család otthon van és egy notebookon veszekszik. az a nyári szünet.

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • hallador

  addikt

  válasz sutszi #6 üzenetére

  Ez nálunk is így volt, de nálunk hetente alapban is 3 nap home office az egyik héten a másikon 2 nap. Itt hozzá vannak szokva hogy attól hogy valaki otthon van nem azt jelenti, hogy nem is dolgozik hanem azt, hogy máshonnan dolgozik. Ez a normális amit leirsz. Amit én írtam az meg olyan helyekről jön jellemzően ahol a munka azt jelenti, hogy bemegyünk ebédelünk egy frankót beszélgetünk, meg nem utolsó sorban doldozgatni is kell. De a home office eddig SCI-FI volt mert nem bízunk az emberekben, nem tudtuk eddig is mit csináltak, nem hogy akkor ha itt sincsenek stb.
  Most hogy nem kellett bemenni a bizonyítási vágy erősebb volt, mint a munkakedv.

  #9
  Ez szerintem is így van, ahol az elmúlt 10 évben a home Office-ra úgy tekintettek, mint a lehetetlen és hasztalan dologra, hirtelen nevezettek majd sem a dolgozó sem a munkáltató nem tudott mit kezdeni vele. Mi is ezt tapasztaltuk.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • hallador

  addikt

  válasz btprg #7 üzenetére

  Hát persze. Minden rendben... Nektek aztán minden fikázás aminek valósághoz van köze nem a nagy ontudathoz. Sztem lépj ki a narancs kodbol hátha megcsap a valóság szele.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • Narxis

  nagyúr

  válasz szabogabor10 #8 üzenetére

  Senki sem fog titeket abban megakadályozni, hogy közös ebédet szervezzetek.

  Kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog ez elterjedni, gyanítom évek kellenek, hogy komolyabb változás legyen ezen a fronton, ha tartós lenne ez a vírus dolog csak akkor lenne komoly változás. Ha év végén vagy jövőre jön a vakcina akkor a legtöbb helyen visszaállnak a dolgok pedig egy introvertnek a home office az maga a mennyország. Főleg, hogy mindenhol ezt a borzalmas "open office" elrendezést erőltetik.

  I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

 • Tetsuo

  aktív tag

  válasz hallador #11 üzenetére

  Hiába magyarozol, ez nem magyar jelenség. Sok országban, sok néppel az a helyzet, hogy bizonyos vállalatoknál hatékonyan működik a távmunka, míg más vállalatok esetében nem.
  Leginkább az alkalmazott protokolltól függ.

  Értelemszerűen a vírus miatt hirtelen kapálózó cégeknél szívás van. Meg is érdemlik.

 • haxiboy

  veterán

  Nálunk is volt lehetőség home officera, de választanunk kellett hogy home office = 70% fizetés, vagy fertőzésveszély, bent az irodában 100% fizetésért.
  Megvan a véleményem, de inkább megtartom. :U

  Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

 • válasz haxiboy #14 üzenetére

  Szerintem nem csak neked, hanem erről a munkaügynek is meglenne a véleménye. Érdekelne, melyik cég ilyen lyófely :U

  "Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

 • nubreed

  veterán

  válasz Narxis #12 üzenetére

  Így van. Én is intorvertált vagyok, ami nagyon nem egyenlő az antiszoccal, ezt sokan összekeverik. Én bárkivel szívesen elbeszélgetek bármiről ha jó a téma, de a semmit mondó chit-chat -et utálom pl. vagy a pletykálkodást. És sokkal jobban bejön az olyan munkakör ahol nem kell túl sokat beszélni másokkal. De számomra tényleg mennyország volt a HO, most egy ideje nekünk is újra be kell járni dolgozni, eleinte rohadt nehéz volt visszaszokni. Az, hogy hosszútávon mi lesz, majd meglátjuk.

  We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

 • nubreed

  veterán

  válasz haxiboy #14 üzenetére

  Ez mekkora g+!#ség a cég részéről. Erről nekem is meglenne a véleményem, ott rohadjon meg a vezetőség ahol van.

  We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz haxiboy #14 üzenetére

  Meg is indokoltak a csokkentest? Vannak munkakorok amik nem, vagy csak reszben, alacsonyabb hatekonysaggal vegezhetoek tavolrol.

  En 1-2 honapja magyar szoftverfejleszto startup-nal kerdeztem ra a dologra es egyertelmuen elutasitotta a tulajdonos egyben fonok a Home Office-t a normal uzletmenetben. A COVID miatt persze meg kellett lepniuk kenyszerbol.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • nemlehet

  őstag

  válasz haxiboy #14 üzenetére

  Ez nekem igencsak törvényellenesnek tűnik... Hacsak nem csökkent a munkaterhelés is mert a helyhez kötött részét nem tudjátok elvégezni. De erősen kétlem hogy pék-informatikus lennél :D

  Nálunk sem okozott nagy gondot a HO. Eleve volt heti 2 nap amit ki is használt mindenki a csapatban, hozzá vagyunk szokva hogy a HO nem a kummantásról szól. Sőt céges szinten még növekedett is a teljesítmény :D

  Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

 • Tüzi

  veterán

  válasz nemlehet #19 üzenetére

  Há' mondjuk nem nehéz annak fényében, hogy nem kell napi 2*1 órát a dugóban rohadnod.
  Ami egy héten elvesz 10 órát (több mint egy munkanapnyit) az életedből.
  Ami egy hónapban 5 munkanap kocsiban üldögélés.

  What is the cost of lies? It's not that we'll mistake them for the truth. The real danger is that if we hear enough lies, then we no longer recognize the truth at all.

 • válasz Narxis #12 üzenetére

  De. Hogyha túl sokan mennek permanens HO-ba, egy cég simán dönthet úgy, hogy akkor felszámolják a szépen a nagy irodaházban a jelenlétüket. Heti 1 HO még éppen belefér nekem is, de nekem pokoli kínszenvedés volt a tavaszi időszak. Szavakkal leírhatatlanul nehéz. Amúgy is rühellek hétközben itthon lenni.

  [ Szerkesztve ]

  iPhone 13 Pro Max -- iPad Pro -- tv 4K -- Watch — Mac — AirPods Pro

 • hallador

  addikt

  válasz Tetsuo #13 üzenetére

  Nem nagy baj hogy állami vállalatokról van szó
  Tehát szerinted Magyarországon csak állami vállalat van?

  Neked valami fétised a magyarozás? Mert úgy tűnik rajtad kívül senki nem csinálja ezt.
  Én nem vagyok kíváncsi sem szálasi "missziójára" sem az általad képviselt náci módira... Még mielőtt elkezded számomra nem csak az a magyar aki szerint csak Erdély létezik, meg aki szerint az emberek Dunába lővése természetes, mint ahogy ezt ki szoktad fejteni egy amőba szintjén...

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • hallador

  addikt

  válasz Narxis #12 üzenetére

  Sajnos igazad van, pedig nagyon is van létjogosultsága, pl Deutsche Telekom IT Solutions, vagy a T-Systems-nél már ez nagyon jól működik, de pl a Morgan Stanley-nél nem pedig az sem kicsi.
  Ahol viszont egyáltalán nem bíznak az emberekben ott sajnos ez szenvedés lesz.
  Teljesen jogos az Open Office-t én sem szeretem, szerintem is nagyon gáz.

  (#14) haxiboy

  Az szép. Azért van bőr. Igencsak tetszene ez gyanítom a munkajogászoknak is.

  (#18) Tigerclaw

  Sajnos ez a jellemző, mi is ezt tapasztaltuk, egyszerűen olyan szinten nem bíznak a munkavállalókban, és nem is cél az úgynevezett google office kialakítása, sajnos ezt látjuk mi is, hogy a középvezetői réteg, és a tulajdonosi kör nem vezetni szeretni a céget, hanem inkább uralkodni szeret. Lehetőleg semmi ne kerüljön pénzbe, de a melós dolgozzon.

  (#21) szabogabor10

  Sajnos ezt be akarták vezetni nálunk, is aztán lett egy kompromisszumos megoldás 5 nap home office, 5 nap munkahelyen, így tudtak spórolni az irodaházon is, és megvan a home office is.
  Mondjuk itt törvény írja elő, hogy a home office-t ellenőrzik, de támogatás is jár, ha otthon dolgozom. + 50 Euro, az áramszámlára, és a tűzoltó készülékre, valamint éve egyszeri 100 euro a székre és az asztalra, ha igényt tartunk rá, csak számlával kell igazolni, hogy felhasználtam. Évi 700 euro még mindig sokkal kevesebb, mint, ha kétszer akkora irodaházat kell fenntartani.

  (#13) Tetsuo

  hogy bizonyos vállalatoknál hatékonyan működik a távmunka, míg más vállalatok esetében nem. Leginkább az alkalmazott protokolltól függ.

  Nem tudom leesett-e, hogy informatikusokról, programozókról van szó, akik a legtöbb esetben ügyeletet vállalnak, és akkor nem ülnek 0-24-ben az irodában, hanem olyankor otthonról lépnek be, és most ugyanezt csinálják, csak nem éjjel, hanem havonta 20 - 22 napon keresztül. Az az itt nem a protokoll döntött, hanem a corona vírus. Csak hallottál róla, vagy ez sem esett le...
  Az az a kényszer szülte nem az ideológia amit képviselsz.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • Hi!King

  senior tag

  válasz Tigerclaw #3 üzenetére

  "Itthon nincs ennek kulturaja es nem is lesz, amig le nem cserelodik par generacio."

  Csak azt nem tudom hánynak kellene lecserélődnie. Előző munkahelyemen a 30 év körüli, más szempontból modern gondolkodású és jófej főnök, mikor a vezetőség fentről nyomta, hogy legyen legalább heti 1 home office lehetőség akkor ő előadta, hogy nem igazán szereti az ilyesmit, de esetleg ha valami olyan munka van, azt előre megtervezve lehet majd 1-1 napon home office-ban végezni.

  Más cégeknél meg sokat hallok olyanról, hogy 50-es középvezetők egyszerre "korona tagadók", értsd, szerintük ez csak egy gyenge influenza, és felesleges felhajtás, stb., stb., és egyszerre home office ellenesek, mert hogy aki nincs bent, az szerintük nem is dolgozik és amennyire lehet, szabotálják a fentről kapott home office utasításokat. Ha nem tudja tiltani a beosztottjainak, akkor ellehetetleníti, pl. valamely módon hátrányban részesíti azokat, akik nincsenek bent, vagy ellehetetleníti a munkájukat azzal, hogy a velük való kommunikációt szabotálja.

 • dabadab

  titán

  Ezt a cikket ki írta? Ja, vállalati kérdőívek, az tényleg tökre hiányzik :D A "mesterséges intelligencia" kifejezés meg azért jó, mert ha előfordul egy cikkben, akkor arról lehet tudni, hogy bullshit az egész.

  DRM is theft

 • haxiboy

  veterán

  válasz Tigerclaw #18 üzenetére

  Javarészt szoftverfejlesztők és supportosok vannak nálunk, így az alacsonyabb hatékonyság kilőve. Otthon még többet is dolgoztunk mint idebennt mondván, ezt a pár sor kódot még befejezem.
  Kellett aláírnunk szerződésmódosítást hogy home office esetén a csökkentett munkabért kapjuk és korlátlanul dolgozhattunk otthonról. Egyébként heti 2 nap HO engedélyezett ha előre megbeszéljük a felettesünkkel, heti több nap HO ugyanúgy 70%.
  Sajnos a vezetőség (a nagyfőnök a maga személyében) meg van győződve arról hogy a HO-ban nem a munkával foglalkozunk, bár mivel van időnyilvántartás nem nagyon lehet sumákolni. A csökkentett fizu pedig nem volt konkrétan megindokolva, de megbízható forrás szerint megilyedt hogy idén nem lesz akkora bevétel, vagy egyáltalán nem lesz, ennek ellenére jobban teljesítünk mint tavaly.
  A konkurencia - azonos portfólióval és termékekkel - pedig át tértek teljes HO-ra mert annyira bejött nekik :U :U Én is értékelném ezt, akár csak heti 4 nap otthon, 1 nap iroda. A pénteki csúcsforgalmat az M7-esen kihagynám :(

  Premium Mining Rigek és Gamer/Workstation gépek: tőlem, nektek :)

 • Egon

  nagyúr

  Ennyi marhaságot rég olvastam cikkben. Ezektől nemhogy motivált lesz az ecceri dolgozó: épp ellenkezőleg, még az a kevéske életkedve is el fog menni... :W
  Persze a HR-esnek miért is lenne halvány fogalma is arról, hogy mivel lehet a motivációt fenntartani... :U

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • bambano

  titán

  válasz dabadab #25 üzenetére

  hmmm.
  meg kellene fontolnom az aláírás-cserét...
  :R

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz szabogabor10 #21 üzenetére

  Gondolom szemelyisegfuggo, hogy kinek valodi alternativa a HO. Nem is cel hogy mindenki aki irodaban dolgozik HO-ban dolgozzon. Viszont az jo lenne, hogy aki szeretne HO-ban dolgozni, tud is HO-ban dolgozni akkor ne talalkozzon 95%-ban zart ajtokkal...foleg hogy sok ceg modernnek, trendinek probalja kiadni magat.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Marvinyo

  aktív tag

  "Egyre több humánerőforrás szakember és cégvezető ismeri fel, valójában milyen egyszerű is megérteni a fejlesztők elvárásait és igényeit a mindennapi munkavégzéssel kapcsolatban: Csupán kérdezni kell!"
  WOW. Hogy erre miért nem gondoltak eddig? Te jó ég! Hát micsoda felfedezés! 2020 meg egy koronavírus kellett, hogy a biorobot szarkember őfelsége leereszkedjen a pórnéphez megkérdezni mi kell nekik. :W

  "A fentiekhez ma már az MI-alapú megoldások kínálják a legkényelmesebb eszközöket, ezekkel felmérhetjük a kollégák éppen aktuális hangulatát és a feladatokkal kapcsolatos általános elégedettségüket."
  Ühüm. Aha. Napersze.

  "A vállalaton belüli közösségi élmények és a csapathoz tartozás érzésének megteremtése valószínűleg még sokáig nehézségekbe fog ütközni, ezért itt minden kreativitásra szükség van: a pár perces napindító meetingek, a heti céges státuszok mellett a kikapcsolódást is szolgáló online kvízek és fotós maszkversenyek mind ezt a célt szolgálják. Nagyon úgy tűnik, hogy az oly fontos szereppel bíró céges rendezvények is megváltoznak: a nagy éves események és ünnepségek helyett kisebb, informálisabb, de sokkal rendszeresebb csapatépítők jöhetnek."
  Nem lehetne, hogy hagyják békén inkább az embert DOLGOZNI? Amiért a FIZETÉST kapja? Amiből él a cég? Miért akkora elvárás ez?
  Ennél már csak az a jobb, amikor a házi pingpongverseny kötelező, mert csapatépítés, meg kikapcsolódás, de azért már megy a lebaszás ha elolvasol - akár szakmai - cikket egyszer egy nap, mert "ménemdolgozol???" :DDD

  "A közös munka, tárgyalás és csapatstátusz helyszíne továbbra is az iroda lesz, azonban az egyénileg megoldandó feladatok döntő része az otthoni munkatérbe kerül majd át."
  Ja, mert ez így működik, hogy hétfőn csak közös munka van, tehát iroda, kedden meg csak egyénileg megoldandó feladatok vannak, tehát HO. :C

  [ Szerkesztve ]

 • Narxis

  nagyúr

  válasz szabogabor10 #21 üzenetére

  Elég radikális döntés lenne, nem tudom hány cég van ahol nem fogadnak vendégeket(ez pl. multi esetén lehet akár a cég külföldi dolgozója is) de el nem tudom képzelni, hogy becsukják az irodaházat és akkor mindenki HO még akkor se ha megoldható. A legdurvább amit el tudok képzelni, hogy kisebb irodaházakba költöznek vagy a nagyokat megosztják ha lehet.

  [ Szerkesztve ]

  I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

 • Necroman_Mk2

  senior tag

  Bár az én területem nem a szoftverfejlesztés, de a számítógépes munka miatt márciustól mi is home officeban dolgoztunk. Erre amúgy előtte is volt lehetőség havi pár napra, ezért nem volt teljesen új a dolog se nekem, se a cégnek.
  Az volt a vicc, hogy a szűk csapatból kb. én voltam az egyetlen, aki hiányolta az irodába járást (introvertált vagyok, de szeretem a munkát és a szabadidőt fizikailag is elkülöníteni), mindenki más nem csak örült a home office-nak, hanem még egyenesen végleges állapotnak is kívánták. A vezetőség nem osztja ezt, ezért most váltott hétben vagyunk mi is, de a jövőben nem lepődnék meg, ha sok konkurens cég elcsábítana egy csomó embert a permanens HO ígéretével.
  Ellenben hallottam olyan szoftverfejlesztő nagyvállalatról is (elsősorban halladornak: külföldi példa, nem magyar!), ahol még a járvány kitőrése előtt megtiltották a hétfői és pénteki otthonról dolgozást. Az ok sejthető: amikor a kitűzött határidőre a program nem úgy állt készen, ahogy az eredetileg cél volt, a belső vizsgálat kimutatta, hogy sokan hosszú hétvégeként kezelték az "otthoni munkát".

  "A karanténidőszak alatt azt is megkérdeztük a munkatársaktól, hogy mi hiányzik nekik leginkább az irodai életből, és meglepetésünkre nem a babzsákokat vagy kényelmes munkaállomásokat említették, hanem a közösségi terek kávégépeit."
  Hát igen, üröm az örömben: otthon nincs ingyen kávé (vagy tea), mindent a fizetésből kell állni :U

  (#9) bambano Na igen, gyerek mellett ez külön érdekes dolog. Főleg, ha nincs óvoda vagy iskola (vagy mert szünet, vagy mert a járványhelyzet miatt be vannak zárva), illetve az ember párjának nem otthonról végezhető munkája van.
  És akkor a munka térről nem is beszéltem: egy családi házban könnyebb kialakítani egy dolgozó helyiséget, mint egy két szobás panelban.

  (#14) haxiboy Ez napi munkaórában is arányos csökkenést jelentett volna, vagy nem?

  (#22) hallador Pedig szerintem most igaza van.

  (#31) Narxis Minálunk már bejelentették a járvány ideji tapasztalatokra hivatkozva, hogy a jövőben csökkentik a céges utazások számát. A pandémia után is.

  [ Szerkesztve ]

  "Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

 • Narxis

  nagyúr

  válasz Necroman_Mk2 #32 üzenetére

  "Az ok sejthető: amikor a kitűzött határidőre a program nem úgy állt készen, ahogy az eredetileg cél volt, a belső vizsgálat kimutatta, hogy sokan hosszú hétvégeként kezelték az "otthoni munkát"."

  :D ez máshol is így volt, heti 2 nap HO volt engedélyezve, mikor voltak a legkevesebben az irodaházban? Hétfőn és pénteken. Aztán jött duma, hogy nem azért adják. Ha el van végezve a munka akkor senkinek semmi köze hozzá szvsz. Nyilván ha nem akkor lehet büntetni.

  "Minálunk már bejelentették a járvány ideji tapasztalatokra hivatkozva, hogy a jövőben csökkentik a céges utazások számát. A pandémia után is."

  Oké de ettől még nem zárják be végleg az irodát, idén mindenki kivár, jövőre meg összegzik a tapasztaltakat de szerintem legrosszabb esetben is csak annak lesz HO aki kéri.

  I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

 • Necroman_Mk2

  senior tag

  válasz Narxis #33 üzenetére

  1. A példában, mint arra utaltam, az utóbbi helyzet volt: a feladat nem állt annál a mérföldkőnél, ahol kellett volna. Egyébként osztom én is a liberális "mindegy, mit és hogyan csinálsz, csak határidőre legyen készen a feladat" munkavégzési filozófiát, de ennek elmaradása esetén jogos a retorzió és a szabadságfok csökkentése.

  2. Ha csak a szűk munkahelyi körből indulok ki, akkor a többség ezt kérni fogja.

  "Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

 • nemlehet

  őstag

  válasz Narxis #31 üzenetére

  Nyilván valamilyen iroda kell, de pl nálunk jelenleg 3 szintet bérel a cég egy jó irodaházban és ez is eleve úgy van tervezve, hogy kb 20% eleve HO-ban van. Ha mondjuk 80% lenne konstans HO-ban akkor elég lenne 1 szintet megtartani ahol vannak a tárgyalók, asset, local IT meg mondjuk a HR ha valami papírt kell intézni, meg pár tucat open office hely ha valaki mégis be akar járni mert az otthoni körülményei nem alkalmasok munkára.

  Ez azért igen jelentős spórolás, főleg ha figyelembe veszed hogy a korona miatti új előírásokkal (pl min 1,5 méter távolság) csökken a kihasználható hely, tehát amúgy se férne el úgy a cég ahogy eddig és jelentős plusz költség a folyamatos extra takarítás.

  Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

 • sutszi

  veterán

  válasz nemlehet #35 üzenetére

  A fertőtlenítő szerekről nem is beszélve...mert alapból is extra költség a korábbi állapothoz képest. Most, hogy emelt árak vannak...így aztán főleg...

  Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz Necroman_Mk2 #32 üzenetére

  En is mar fejben tervezem a kertben egy kisebb fahaz felhuzasat HO celjabol, mert nem hatekony dolgozni a haloszobaban, nappaliban. Jobb erzes ha van egy kulon iroda, ahol jobb a fokusz, keves a zavaro tenyezo es munka vegen bezarom, otthagyom, "hazamegyek". Oda aztan betehetek fix webkamerat is, ha kell.

  Amelyik fonok meg nem bizik benned, az az irodaban is tud kemkedni utanad.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz Narxis #33 üzenetére

  Pont az a baj, hogy most HO csak kenyszerbol van es csak addig, amig muszaj. Mikozben van aki 4-5 orakat ingazik naponta feleslegesen, mikozben otthon is meg tudna oldani mindent es nem csak attol eg majd ki, ami a munkahelyen var ra, hanem azert is mert nem marad ideje pihenni, se aktivan, se passzivan.

  A teljesitmenyet otthon is le tudjak merni, kommunikalni szinten lehet, ha kell. Aki meg otthon nem dolgozik, valoszinuleg bennt sem. Ne heti osztasban adjak a feladatot, hanem napiban.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • opr

  veterán

  Huh, hat latszik, hogy ezt is ilyen vizgereblyezo HR-esek irtak.
  Teny: A meetingmanias kis zsebmanagerek rohantak vissza az irodaba, a fejlesztok nagyresze meg maradt otthon, ahol vegre tud dolgozni is ahelyett, hogy a meetingre felkeszulest segito pre-meetingre felkeszito mini-pre-meetingre jarjon.
  HR-esek to the rescue, gyorsan ki is talaltak vagy 5 olyan uj meetinget, amivel otthon is lehet zaklatni a fejlesztoket, csak dolgozni ne tudjon.

  Normalis helyeken van 1-2-n naponta reggel egy 10 perces standup, egy valamire valo helyi great leader (erts: a csapat vezetoje, lehetoleg szinten fejleszto) meg latja, tudja, ha valamelyik kolleganak segitseg kell, legyen az szakmai vagy mentalis. Egy normalis helyen ezt mondani se gaz. Aztan majd ha ilyen van, szol a vezeto, ezekkel a hulye hogyvagyBela meetingekkel csak a stressz-szintjet noveljuk szegeny kollegaknak, mas ertelme nincsen.

  "Programozó vagyok. Ez azt jelenti, hogy amit leírok, megtörténik." :D “The only valid measurement of code quality is What-The-F**ks/Minute.” - Robert Martin

 • Necroman_Mk2

  senior tag

  válasz Tigerclaw #37 üzenetére

  Elsőre jól hangzik, de télen, hidegben és nagy hóban (már ha lesz...) szerintem nem a legjobb ötlet. Akkor inkább egy kisajátított dolgozó szoba, ha már úgy is családi házban laksz ;)

  "Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

 • hallador

  addikt

  válasz Necroman_Mk2 #32 üzenetére

  Az ok sejthető: amikor a kitűzött határidőre a program nem úgy állt készen, ahogy az eredetileg cél volt, a belső vizsgálat kimutatta, hogy sokan hosszú hétvégeként kezelték az "otthoni munkát".

  Tehát tulajdonképpen más szavakkal leírtad amit én:
  - Nem bíznak a munkavállalóban.
  - A munkavállalónak, de az osztályvezetőnek még annyi megszokása sincs a távoli munkára
  - A sejthető volt.....
  Igen pont erről beszéltem. Munka helyett mást csinált, és tulajdonképpen amikor eszébe jutott dolgozni is, akkor meg zúdít. Na pont az van, hogy ahol ezt bevezették méár évek óta, ott ilyen nem nagyon van, mert tudjuk, hogy kicseszünk a munkatárssal.

  Azért az is sejthető, hogy akik bevezették a Home Office-t, és/vagy a távmunkát azok bíznak a dolgozóikban, tehát elfogadják, ha nem látom, hogy pont a szemem előtt mit csinál, akkor is elhiszem, hogy dolgozik sztem jobb mentalitás, mint az amit feljebb vázoltam.

  Akkor most mond már el, hogy melyik része volt ebben az a rész amiben a kollégának volt igaza? Semmiben?

  (#39) opr

  Igen ez is jellemző, nálunk ezt 3 éve lerendezték, azzal, hogy a mérnökhöz, csak az a letisztult infó jut el, ami kell neki, és nem kell 3 - 4 órás meetingeken ott ülni.
  Mondjuk sajnos ehhez az is kellett, hogy a service ownerek, és a great leader-ek szakemberek. Sajnos elég sok helyen az nagyon nagy probléma, hogy a középvezetői réteg managerekből áll (rossz esetben valakinek a valakije, a valaki pedig "nagy" ember) ,nem olyan mérnökökből, akik tényleg voltak mérnökök, és vezetők akartak lenni. Hanem a felfelé mindent meg tudunk oldani, de meg nem kérdezi, hogy meg lehet-e oldani dolgokból jönnek az olyan problémák végül, amivel a időhúzáson kívül, meg a felesleges meetingek hegye zúdul a programozóra, és mérnökre.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • hallador

  addikt

  válasz nemlehet #35 üzenetére

  Ezzel spórolnak most a legnagyobb integrátor cégek is. Vannak már cégek, akik komolyan is veszik ezt, és a munkavállalóknak fizetnek, valamit, ha otthonról dolgozik.Pont az ilyen dolgok miatt, még mindig sokkal jobban jár mint ha felépítene megy sokkal nagyobb épületet.

  (#38) Tigerclaw

  A teljesitmenyet otthon is le tudjak merni, kommunikalni szinten lehet, ha kell. Aki meg otthon nem dolgozik, valoszinuleg bennt sem. Ne heti osztasban adjak a feladatot, hanem napiban.

  Na itt a lényeg, pontosan erről van szó!

  (#40) Necroman_Mk2

  Mondjuk ez alap, pl egy Bank, vagy állami C típusú átvizsgálás esetében.
  Külön szoba,
  külön szék,
  külön asztal,
  Csak háttal a falnak, hogy a monitort ne lássák.
  Tűzoltó készülék.
  Zárható ajtók.
  De van ahol csak a mobilnetet használhatód, mert azt sem engedik, hogy saját neted használd.
  És random mehetnek ellenőrizni bejelentés nélkül.
  Munkaidő alatt kimész a lakásból jelentened kell.

  Vannak olyan ügyfeleink, ha helyi support kell, akkor melletted van az ITSec-es, hogy mit csinálok, mert csak úgy még a céges dolgokról beszélni sem lehet a mérnökkel.

  Arról nem beszélve, hogy a Webexet automatikusan rögzítik, hogy visszanézhető legyen.

  Vannak ilyen helyek.

  [ Szerkesztve ]

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

 • mephi666

  veterán

  válasz nubreed #16 üzenetére

  ezzel én is így vagyok: céges megbeszéléseken is érzem, hogy megy felfelé a pulzusom meg a vérnyomásom, ha az érdemi munka helyett elindul másfelé a téma és ilyennel pörögnek el 5-10 percek... jól esett nekem is a HO, annyi nehezítéssel, hogy vigyáztam közben a 3éves fiunkra... munkát elvégeztem, sőt (már anyós segítségét kérve) a végén leadtunk így 10+ alkalmas, 30+ óra oktatást zoom-on keresztül :K június eleje óta megint bejárunk, de szerencsére megmaradt ez a jó szokás, hogy a központban tartott megbeszélésekre a távoliaknak elég, ha zoom-on keresztül kapcsolódnak (ennek baromira örülök, mert oda-vissza csak 2 óra nekem az út... ország túlfelén lakó kolléganőnek meg 4 óra... ha betesznek pl 14:00-15:00-ig egy gyors megbeszélést, akkor ez zoom-on nem probléma, de ha menni kell, kevernem kell, hogy kitől vegyem el a céges autót, ő hogy jut haza, 16:00 után hogy kerül vissza hozzá a jármű, stb... arról nem is beszélve, hogy elég luxus egyedül oda-vissza végigpöfögni dízellel, valamin 2 és 4 óránk megy el az utazgatással, amit nem tudunk tényleges munkával tölteni...) ...évekig emlegettem, hogy megvannak az (informatikai) eszközök, hogy azokat kihasználva kényelmesebben/gazdaságosabban/effektívebben intézzünk egyes ügyeket, de kellett a vírus ahhoz, hogy rá legyen mindenki kényszerítve és belássák, hogy ezek tényleg működnek és nem is rosszul :K

  [ Szerkesztve ]

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • Tigerclaw

  nagyúr

  válasz Necroman_Mk2 #40 üzenetére

  Hely az van, de jobb lenne egy teljesen elszeparalt iroda, hogy ugy erezzem vege a munkanak, megyek haza, ne lassam az iroasztalt, stb.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • mephi666

  veterán

  válasz hallador #42 üzenetére

  nálunk is volt, aki lazán vettem a home office-t... jött is pár napra rá egy körlevél, hogy: "nem azt jelenti az otthoni munkavégzés, hogy közben elmegy az ember boltba/piacra, vagy lerázza a másik dolgozót azzal a kijelentéssel, hogy 'nem ér rá, mert a gyerekkel tanul épp' ...munkaidőben a munka legyen elvégezve, ne legyen semmi hasonló kifogás, mert akkor jönnek a szankciók" ...alapjáraton nincs nálunk szigor és nem kell napi 8 órában munkát imitálni, amikor épp nincs is, viszont ha van munka, elsődlegesen az legyen elvégezve :K ...a fenti meg érthető: ne éljen már vissza senki a helyzettel

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • Egon

  nagyúr

  válasz hallador #42 üzenetére

  Mondjuk ez alap, pl egy Bank, vagy állami C típusú átvizsgálás esetében.

  Hátőőőő…
  Először is: a bankoknál elég nagy a szórás, hogy mit és hogy szabályoznak. Ma éppen HO-ban vagyok, az asszony itt ül a szomszéd szobában, onnan dolgozik. Semmi olyan nincs náluk, mint amit írsz.
  Másodszor: olyan már nincs jópár éve, hogy C típusú átvizsgálás (egyféle van, régen volt A, B és C is).
  Harmadszor: "C típusú átvizsgálásra" (pontosabban kockázatmentes nemzetbiztonsági bevizsgálás alapján kiadott személyi biztonsági tanúsítványra, adott szintű adatkezeléshez) jellemzően (szinte kizárólagosan) minősített adatkezelés esetén van szükség. Namost te otthon nem fogsz távmunkában (avagy HO-ban) minősített adatot elektronikusan kezelni, az egészen biztos, mi több hótziher... :U
  A felsorolt biztonsági intézkedések pedig messze vannak a fenti esetben szükségestől (azaz a megfelelő személyi, fizikai, adminisztratív és elektronikus védelmi intézkedések összességétől).

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • k-adi

  veterán

  Hm.. érdekes olvasni a kommenteket, nagyon szépen kirajzolódik itt is amit én is megfigyeltem:

  - mérnökök/fejlesztők, stb. (vagy írhatnám azt is, hogy akik tényleg próbálnának dolgozni is :D) örülnek a HO-nak (kevesebb meeting, több fókusz)
  - a sokat ingázók szintén örülnek a HO-nak, havi szinten rengeteg órát megspórolnak ezáltal
  - viszont a másik hátráltató, pletykázós, kummantós, kis_menedzserek értelemszerűen hülyét kapnak a HO-ban, ők rohannak vissza az irodába amint tudnak... csak ugye ha nincs bent más (vagy legalábbis a fél cég) akkor nincs kit basztatni, nincs kit hátráltatni, nincs kivel személyes meetingelni a semmiről és ebből aztán jön tőlük a feszkó, a szabotálás, stb. (--> én utálok otthon lenni, ezért gyere be te is. akkor is ha napi 2órát baszol el a dugóban.)

  Megfigyelhető, hogy ahol eddig is volt kultúrája a HO-nak, ott a covid nem kényszer, hanem csupán egy "kibővített HO" időszak, míg ahol most ismerkednek a HO-val, ott nyilván a többsége el is vérzett. (nincs támogatás, de megfigyelés-kémkedés annál inkább, stb.)

  Most a covid miatt az egész világon megízlelték az emberek a HO-t (persze csak akik olyan munkakörben dolgoznak hogy megtehetik), és nyilván eddig is voltak introvertált emberek, mérnökök csak amíg kötelező volt bejárni addig nekik kuss volt, merthát a bejárás a normális megszokott..
  most meg hoppácska, lehet így is? és persze hogy ezek az emberek ráugornak a hosszabbtávú HO-ra amint tudnak. ÉS ebből jön az anyázás, pedig a legtöbbje nem is kummantani akar otthon, csak jobban fókuszál ha kevesebb az inger.. de persze ez nem esik le a vezetőségnek, HR-nek.

  A másik kérdés most az, hogy a covid mekkora HO forradalmat hozott vagy sem, és azok a cégek akiknek "új" a HO kultúrája (vagy legalábbis eddig ahogy tudták tiltották azt) mennyire tudják azt implementálni hosszútávon.

  Ez a HO is tipikusan példája annak, mennyire nem értjük egymást, mennyire nem ismeri a cég a saját dolgozóit, mennyire inkompetens a HR és még sorolhatnám.
  Nyilván az lenne a megoldás, hogy a kummantós prolikat bezavarni egy csökkentett méretű bérelt irodába, míg a szegény dolgozni akaró, fókuszálós embereknek meg meghagyni a HO-t kényelmük szerint.
  Csak ugye hiába lehet tudni melyik dolgozó szorgos hangya és melyik a főnök fia, ha nincs egységes HO szabályzat mindenkire akkor menni fog a hiszti.
  Tehát az egyetlen megoldás, hogy a kummantós prolikat minél jobban ki kell szűrni, a HO-t meg igény szerint engedni... de persze ez hatalmas feladat megugorni.

  Na azért én kíváncsi leszek mi lesz itt 2021-ben, főleg ha lesz 2. hullám vagy esetleg 3. is még.

 • Narxis

  nagyúr

  válasz k-adi #47 üzenetére

  Ez sajnos teljesen így van de ezek a kummantók jóban vannak a vezetőséggel meg megy náluk a klikkesedés is. Sok közülük dohányzó, kb. a napi rutin kávégép-->dohányzó és ez 6-8 alkalommal, egymást hívták ki felváltva.

  Nehéz ezekkel leszámolni pedig tényleg jó lenne ha a HO nem valamiféle ajándék lenne hanem teljesen alap dolog ott ahol lehet és annak aki igényli.

  I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

 • mephi666

  veterán

  válasz Narxis #48 üzenetére

  legjobb érv mellette a költségcsökkentés, amivel a vezetőséget is könnyen meg lehet győzni :) pl nálunk a rendszerben le lett modellezve egy teljes jóváhagyási folyamat, ami egyéb beszerzésekhez kapcsolódik, csak eddig nem használtuk... pl egy tonerbeszerzés kapcsán (amikor 5ezrest rendelt valaki 15ezres helyett, ami lapra vetítve több mint dupla költség) hoztam fel, hogy erre rá kellene menni és gyakorlatban alkalmazni, hogy szakmai jóváhagyón is átmenjenek ezek a folyamatok a rendszerben követhetően, azonnal vevők voltak rá :K a varázsszó: költségcsökkentés (ha nem kell nagy irodát bérelni, nyáron hűteni, télen fűteni, tisztálkodó-/tisztítószereket, kávét, védőfolyadékot akkora mennyiségben venni, bejárást támogatni, stb, mind-mind költségcsökkentés... céges autókat is lehet kímélni, esetleg kevesebbet fenntartani... plusz az egésznek lehet pozitív hatása a környezetre is, ha nem pazarlunk feleslegesen :K )

  [ Szerkesztve ]

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • hallador

  addikt

  válasz Egon #46 üzenetére

  Na ez azért elég érdekes, mert pont hétfőn voltam kinn Bonn-ban egy bankban, ahol így van. Szóval hogy szerinted nem az lehet, de van ahol ezt komolyabban veszik. Szóval. De egyik kollégám még márciusban kapott egy eligazítást, hogy ez már pedig így van, voltak is ellenőrizni Őt. Budapesten!

  Szóval nem mondom, hogy mindenhol, nem is állítottam ilyet, hanem annyit, hogy van ilyen hely. Ami meg tény.

  Azért ha egy ilyen cégnél, ahol ilyen emberek dolgoznak, nem nagyon figyelnek ilyesmire, akkor ott lehet, hogy nem tartanék semmilyen okmányt.

  The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]

Új hozzászólás Aktív témák