- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Mentolka
senior tag
válasz Johnzy #70370 üzenetére
Igen, PoE.
Gyula888 ajánlott egy lehetséges megoldást, de kicsit bonyolultnak tűnik, és nem látom a logikai felépítést (LAN1 a videonak, LAN2 a melléképületi eszközöknek).Lehet, hogy olcsóbban kijövök, ha lecserélem a GT-AX-et egy powerline-os párosra, és a főépületi mögé teszek egy switchet (mert pl.az Asus XP4-en csak 2 UTP konnektor van). - van olyan switch/router, ami gigabites forgalmat oszt normálisan?
-
rukh
senior tag
válasz Johnzy #70371 üzenetére
Szia!
Sajnos a routeren csak egy szabad port maradt, ezér kell a Fisotech NVR-9-5Mp rögzítőt a POE switch-re kötnöm, amelyiken csak egy uplink port van (Hikvision DS-3E0109P-E/M (B) 100M POE Switch , 60W, 8+1 port).
POE leválasztóval rendben működik az NVR, de most megnyugtattál, hogy közvetlenül is ráköthetem a POE portra.Kösz és üdv!
Üdv mindenkinek, Rukh
-
mrots
kezdő
válasz Johnzy #70317 üzenetére
Gondolom ez nekem jott...?
"Nagyon jó a kamerád, nekem egy S22-es nem tud ilyen"
Nem tudom mi az az S22, en egy sima iphone SE-vel fotoztam bele az SFP-be."A parancssoros kérdésre egyszerű a válasz: nem mindenki rendelkezik managelt eszközökkel!"
Nyilvan, de a fenyerosseget sem egy telefonnal fogod megmerni."semmiféle parancssoros diagnosztika nem került szóba"
Amit te irtal, en ertelmeztem ugy, hogy diagnosztikahoz szanod. Erre valaszoltam, hogy azert ez eleg komolytalan es parancssorbol tobb infot lehet kapni. Es fel sem merult bennem, hogy ha valaki ugy szeretne halozatot epiteni, hogy azzal ne nagyon kelljen sokat foglalkozni a jovoben, akkor miert ne olyan eszkozokkel csinalna, ami alkalmas is erre? Ezeket hasznaltan is olcson be lehet szerezni."De kíváncsi lennék, hogy az itteni fórumozó illetve kérdezők hány %-a hívja le parancssorból a modul információkat"
en is"Kérlek, oktasd ki azokat is"
nem oktattam ki senkit. Kerdeztem toled, mivel nem mozgok otthonosan az optikaban, te meg ugy tunik igen. -
Essejó
veterán
válasz Johnzy #70317 üzenetére
Szia!
Ezt biztosan nekem akartad válaszolni? Egyébként nekem is csak Unmanaged Switcheim vannak.
Egyébként az S22 széria pont fotózásra és még éjszakai fotózásra van kihegyezve. linkAz emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
mrots
kezdő
válasz Johnzy #70302 üzenetére
"A konklúzió egyszerű: ha gondod lesz vele és hibát kell keresni, akkor egy okosteló sokat segíthet a kamerájával; Multi esetén igen, de SingleMode -ban "nem tudsz belelátni" "
Az egyik kerdesem, hogy ebben egeszen biztos vagy? Es ez egy oszinte kerdes, most kiprobaltam es az itthoni switchbe beraktam a fiokbol egy SFP-1000Base-LX SFP-t es beleneztem:
A datasheet szerint ez az SFP SM es MM kabellel is kompatibilis:The 1000BASE-LX/LH SFP, compatible with the IEEE 802.3z 1000BASE-LX standard, operates on standard single-mode fiber-optic link spans of up to 10 km and up to 550 m on any multimode fibers.
A kerdes oszinte, amugy nem ertek az optikahoz (se).
A masik kerdesem: miert akarna barki belenezni az SFP-be, amikor hibat keresel?
switch#show fiber-ports optical-transceiver interface GigabitEthernet10
Port Temp Voltage Current Output Input LOS
[C] [Volt] [mA] Power Power
[mWatt] [mWatt]
----------- ------ ------- ------- ------- ------- ---
gi10 N/A N/A N/A N/A N/A N/AMi az, amit a fenti parancsbol nem latok, de a telefonom kamerajan igen?
-
Johnzy
tag
válasz Johnzy #70251 üzenetére
Mások már írták, de szeretném ismét megemelíteni, hogy miért van +1 indok a Multimode mellett: a standard gigabites MultiMode 850nm-en ad, míg ezek SingleMode-ban általában 1310nm (persze van pár gyártó aki kivétel...) adnak. A képen a bal oldalon egy Single míg jobb oldalon egy Multi látható:
Még mielőtt valamelyik nagyokos megkérdezné: IGEN, mind a két modul üzemben van!
A konklúzió egyszerű: ha gondod lesz vele és hibát kell keresni, akkor egy okosteló sokat segíthet a kamerájával; Multi esetén igen, de SingleMode -ban "nem tudsz belelátni"...Némi példa még, mint maga az SFP-Slot (korábbi leírásban nem taglaltam, mondom akkor legyen kerek a történet...):
Így néz ki egy MultiMode Duplex SFP gigás modul:
Félig betolva:Abban az esetben ha nincs SFP-Slot a rendszeredben és marad a standard médiakonverter, emellett döntenél, akkor lásd a képek szerint:
a bejövő LC-s OM3-as duplex kábel (jobb oldalt) középen egy OM4-es toldó (rózsaszin), balra egy OM2-es LC csati, ami SC-vel végződik a másik oldalán:Tekercsben (mivel ez csak "adapterként funkcionál"):
A konverter maga az SC-csatlakozóval:
FIGYELEM! KÉT FONTOS DOLOG;
a) az ilyen konverterek legtöbbje - ha gigás modell - akkor csak és kizárólag 1000mbit/sec-es az RJ45-ös portja!
Röviden és tömören; ha egy 100-as switch-et, kamerát kötsz rá, nem fog működni, csak olyan eszközzel, amit tudja a gigát!b) Duplex kábel lévén tudjuk (mint az közismert ), hogy az adás és vétel átfordul. Volt már olyan különböző csatlakozós kábellel esetem (LC -> SC), ahol "szemben voltak a csatornák". Magyarán a Tx ment az Tx felé, az Rx meg a másik oldal Rx-e felé, nané, hogy nem működik....
Megoldás: az SC-s oldalon (itt javasolt, de az LC-n is lehet...) meg kell bontani az összefogó keretet, óvatosan, és lámpafénnyel, vagy éles üzemmel ki kell deríteni a helyes oldal-összefüggést (melyik a Tx és Rx). Ha ez megvan, akkor érdemes visszapattintani a csatira a keretet (bár nem muszáj, ha gondolod, nem rakod vissza....) és ennyi.Mindenkit támogatok aki szeretne ezzel megismerkedni és kiépíteni valami otthoni, "házközi hálózatot", legyen szó pincéről, sufniról, garázsról, kerti budiról!
Sok sikert hozzá! Kérdés esetén állunk rendelkezésre!Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Pörögjünk!!! - mondta a papagáj és belerepült a ventilátorba...
-
mrots
kezdő
válasz Johnzy #70284 üzenetére
Mondjuk inkabb ugy, hogy a csaladhoz egy kommersz koaxos otthoni internetszolgaltatas vegen is tobb, mint 150k-nyi erteku halozati eszkozok vannak letelepitve, mert nem vagyok ott, legyen stabil es redundans, nem akarok szappantartokkal vacakolni. Es amugy lehet, hogy ezert, lehet, hogy nem, de az elmult 12 evben nem volt kieses az internet-kapcsolatban.
Szerinted akkor ceges kornyezetben huszezer forintos konverterekkel bohockodtunk?
-
mrots
kezdő
válasz Johnzy #70252 üzenetére
"WDM, multiplexál, egy adott hullámhossz A-ból B-be, egy másik hullámhossz B-ből A-ba.
[...]
Hátrány: sosem lesz szimmetrikus, a gigabit sosem lesz gigabit, pláne szinkron meghajtásnál!"Lehet en nem ertem pontosan amit irsz, de mar 2009-ben is gigabitet adott a CWDM amit akkor hasznaltunk.
-
wital
tag
-
wital
tag
válasz Johnzy #70240 üzenetére
A 3 kábel a D-link hátulján megy a 3 db meshbe, elől világít is a lan feliratnál az 1,2,4 és villog mindegyik meshen is ott, ahol be van dugva. A wifi jel már nem világít a modemen, mert azóta kikapcsoltam, ne dolgozzon a modem routerként is.
Az appban a nyíllal megjelölt részek jelölik, hogy vezetékkel csatlakozik.Próbáltam a hátulján resetelni mind a hármat, de sajnos az egyiknek le van törve valami belül és nem lehet megnyomni tűvel a kis gombot a furatban. Próbáltam szétszedni, feszegettem a törés határig, de nem bírtam. Ezt a mesht én vettem újonnan, azóta ezen a hálózaton van.
Milyen app-al lehetne még kezelni ezt a strong mesh hálózatot? Sajnos már nincs fent a play áruházban.[ Szerkesztve ]
-
Essejó
veterán
válasz Johnzy #70239 üzenetére
Oké elhiszem, hogy te vagy a szakértő Ali Ben Slapaj, de azért szállj már le a magas lóról!
Arról is felvilágosíthatnád a plebs-et, hogy miért kell itthonra mulimódusú, ha az ISP is csak single az az 1 szál optikát hoz be a HGW-be. Az általad említett olló árról csak annyit, hogy elhiszem, hogy céges használatra vannak drága eszközök, de itthonra miért ne lenne elég pár db kábel legyártásához egy nem a legolcsóbb készlet is link ?Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Johnzy #69666 üzenetére
az már megvolt. viszont a telefonommal és a TV-vel is megy rajta a net, gépről nem. gépről 2.4GHz működik, illetve másik 5GHz-es hálózat szintén.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Essejó
veterán
válasz Johnzy #68963 üzenetére
Ne keverj össze a kérdezővel! Nekem egy HP Gen7 Mikroszerveren fut a Xpenology boot loaderrel mehajtott Synology DS 3615xs. Szóval tudom, hogy mi a NAS.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
littlerock
aktív tag
válasz Johnzy #68620 üzenetére
Telekom, és flottás a csomag.
Pontosítok: kb +2964 huf és 2 multisim, ami lehet esim és fizikai is...Ezekszerint figyelmetlen voltam, vagy nem tudom, mert emlékeim szerint amikor utoljára olvastam a feltételeket még nem ez az opció volt. Csak okosórához most is 990 az egy db... de az korábban sem volt opció....
Tény: így a kérdés megoldóik...
Akkor esetleg van ajánlott, nem drága router típus fizikai sim-hez?
Köszi az időtöket...
[ Szerkesztve ]
Magyarok vagyunk, nekünk mindenből a fele elég, az sem baj, ha kétszer annyiba kerül...
-
psg5
veterán
válasz Johnzy #68264 üzenetére
Sziasztok!
Sikerült beállítani tp re200-as repetear-t AP módba DE:
Azonban amit látok, hogy az normál wifin 189 Mbps jön a net (5ghz-en), (2ghz-en 60mbps-el.
A Tp repeter beállítva AP módba szépen megy de 5ghz-en is csak 89Mbps-el megy a wifi. Mit nem állítok jól? Vagy így AP módban ennyit esik a sebesség is? Ha igen akkor inkább továbbítóként használnám, keresve egy jó helyet neki. Továbbítási üzemmódban is esik a sebesség ennyit?F.K.T.
-
Viperator
őstag
válasz Johnzy #68031 üzenetére
Csak az adottakra állítom be, a többi nem kötelező? Vagy mindegyiket fel kell venni a szűrőlistába (és úgy állítani be)?
Éjszakai nyugalom miatt nincs wifi 22:00-07:00 között. Napközben beállítottam nekik 3 órányit hozzáférést, nem egészséges egész nap lógjon, inkább csináljon meg a leckéjét vagy más elfoglaltságot.[ Szerkesztve ]
"Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt." - George Orwell
-
gyuszos
tag
válasz Johnzy #67927 üzenetére
Szia, igen kb. azt akartam érzékeltetni, hogy egy nagy ajtó van félúton, ami többnyire nyitva van. És ha nyitva van akkor tökéletesen szemben lesznek egymással.
Kábelt 100szor átnéztük - megvitattuk sajnos kivitelezhetetlen.
Magam is rühellem a vezetnélküli dolgokat biztonságtechnikában, (egy rögzítő lesz rajta), de ez most az a helyzet mikor tényleg nem tudjuk megoldani.
Sakk - matt, kábel kilőve.... -
BitRider
senior tag
-
trialboj
őstag
válasz Johnzy #67745 üzenetére
Ennyi Izopropil alkoholos fogpiszkálóra tekert papír törlőkendővel megpucoltam, és woálá, kitisztult a port. Valszeg belefújtame egy porcicát. Jaj de örülök hogy nem kell új lapot venni
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
-
Puro
aktív tag
válasz Johnzy #67480 üzenetére
Szia.
Asus AX1800U van de nem nagyon bírkózik meg a gigabites nettel 830mbit körül elhasal. Azt találtam ki, hogy lesz belőle AP és igazából a magentás router lesz a fő, mert végülis abban minden olyan benne van ami szükséges. Az SG108E-t pedig azért vettem, hogy legyen igmp snooping és külön vlanba tegyem az iptvt.
Közben a sebesség probléma megoldótott, egy hibás beállítás volt a routeren most már nem megy fel odáig ha belső hálón másolok.[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
válasz Johnzy #67470 üzenetére
Üdv.!
Nem ilyen switcheknél, de találkoztam már UTP aljzat "gyantás" forrasztásával, amire az jellemző, hogy akkor van kontakt, amikor éppen úgy gondolja és akkor van szakadás, amikor éppen ahhoz van kedve.
Elektromágneses zavar is lehet, bármikor, bárhol. Nekem a 35-ös úton EGY alkalommal sípolt az elektroszmog jelzőm 1 - 2km-en keresztül.
A műszer ehhez hasonló volt.mezis
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz Johnzy #66668 üzenetére
Szia!
Köszönöm a tippeket, de ezen sajnos már réges régen tulvagyok. 😔
Mivel ez egy 5 lakásos társasház, sajnos nem ugyan az a kör van lent mint fent..
Kb minden lehetőséget végig vettünk... És kipróbáltunk...
3 lehetőség maradt:
Mobil internet, mert van egy kis ablak ahol elég jol jön a mobilnet... De szinte biztos hogy natolva van....portnyitás nem biztos hogy úgy működne ahogy én szeretném 😂, a másik fele hogy ahol már van legalabb 400mega az olyan 50CHF havontaA második hogy a hobbyszobabés az utp kábel vége között eg wireless bridge-et kialakitani, ez lenne a legegyszerűbb és leg olcsobb igaz POe kell legyen, de az a legkevesebb...
Csak nem tudom hogy mondjuk egy AP és a szobába egy nanostation WB vagy mindkét helyre WB...
A harmadik amit Te mondasz az a kábelhuzás...
Meg kell terveztetnem engedélyeztetnem stb.. stb.. kicsit bonyolult.. kb 3-4 honap alatt lehet keresztül tolni és olyan 1600-1800CHF lenne..Ugyhogy elég kötöttek a lehetőségek! 😭
-
skippper
senior tag
válasz Johnzy #66347 üzenetére
Igen
Igen
Ezt a kérdést nem egészen értem, 2-es a router, 4-es egy unmanaged switch, 9-10 pedig azok a portok amin akkor voltak az AP-k, amikor kivettem az unmanaged switchet a képből a próba erejéig 2-es (router) és 4-es (AP-k) porton egyszerre tud menni 1-es VLAN és 20-as VLAN, ezért trunkolva vannak, 20-as VLAN ID-t tagelik.[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
válasz Johnzy #65992 üzenetére
Köszi a választ #65985Alex91 és #65987csaszi75 - nek is!
"Ott van a fekete képen, hogy a kapcsolat csupán 100mbit/es, naná, hogy nem megy át rajta több."
Naná, hogy ott van, én magam szúrtam be mert valójában ez ugye a kérdésem, hogy miért csak 100Mbps, mi korlátozza? A HUAWEI 4G CPE 3 portjainak sebességéről nem sikerül direktben információt találnom, de megnézem majd egy másikm rövidebb gyári kábellel. Egyébként milyen kritériumnak kell megfelelnie egy házilag krimpelt kábelnek? Az hogy a kábel is lehet a dolog okozója, eszembe sem jutott volna. Ami vicces az, hogy egy USB2-es portra dugott Wifi stickel, 2-3-as térerő mellett is nagyobb értéket mutat a Windows, volt, hogy több mint 500Mbps-ot írt. -
Submarine
senior tag
válasz Johnzy #65919 üzenetére
Nincs különbség.
Kikapcsoltam a steeringet, kikapcsoltam a 2,4GHz wifit, rebootoltam.
Az eszközön mind két sáv ledje világít(?), és az 5G wifi megy már csak.
Viszont a beállításokban továbbra sem tudom kikapcsolni, vagy egyáltalán kitörölni a nevet és a jelszót sem, az 5GHz-nél. Csak úgy engedi az Apply-t ha valami be van írva.
-
tuto558
aktív tag
válasz Johnzy #65898 üzenetére
Hát ez remek. Direkt a telekom iptv miatt vettem ilyet...
Ha már a TL-SG105-M2 50 ezres switch ezt nem tudta, bár a TP Link supportnál annak a kapcsán is két ellentétes állítást tettek, magyar support váltig állította, hogy tudja, nemzetközi support meg azt, hogy nem tudja.T 2000/1000 (Optika), Technicolor FGA2235 MAG
-
Skillet
addikt
válasz Johnzy #64717 üzenetére
Nem, nincsen semmilyen más előfizetésük. Telefon csak mobil van, tv (előfizetés) nincsen!
Hozzátenném, nálunk sincsen már évek óta tv előfizetés, és nagyon jól elvagyunk nélküle.
Azt hiszem sokkal tovább lett ez gondolva, mint ahogy én szeretném, biztosan rosszul írtam le. A lépcsőházban az ajtónk fölé menne ki egy router és ennyi. Nem lenne vezetve semmi sehova. Egyébként tele van az egész lépcsőház kábelcsatornákkal, de ez most nem lényeg.
A router meg amit itthon találtam, egy tplink TL-WR524G eXtended Range. Azóta annyin változtattam fejben, hogy a router maradna az ajtón belül, csak valami antenna lenne kirakva az ajtónk fölé, gondolom valamilyen 20-30 centis sma kábellel meg lehetne oldani.
Szóval jövő héten kipróbálom, de szerintem ennek így működnie kellene. Ahogy írtam is, bent a lakásban már most is fogjuk egymás router wifi jeleit, most is kipróbáltam, muterék hálózatán logók. Én igazából csak egy kis pluszt szeretnék, hogy tuti ne legyen gyenge a vétel. A routeremet nem akarnám áthelyezni. 10 méterre van a bejárati ajtótól. Inkább csak egy UTP kábelt vinnék tőle az ajtóhoz, azon lógna a fentebb írt router, antennája kintre, és ennyi. Nekem ennél egyszerűbb ötletem nincsen. Kábelezés nélkül is biztosan meg lehetne ezt oldani (a 10m UTP kábelt lehetne megspórolni), de gondolom jóval drágábban... Valami olyan router kellene, ami fogja (wifi) és tovább küldi a netet. De szerintem ezt a vonalat elengedtem...
Van bármi más ötlet?[ Szerkesztve ]
Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever
-
Peterhappy
őstag
válasz Johnzy #64261 üzenetére
Köszönöm szépen, sajnos attól tartottam a legjobban, hogy szét kell szednem, de most én sem látok más kiutat
@Macs: Köszönöm a címfoglalás tippet, legközelebb kipróbálom.
Reset: igen, és épp emiatt parázok. Sem a soft reset, sem a hard reset nem segített, maradt a narancssárga fény, meg sem mozdult - pedig elvileg kéken kellett volna villognia.
Az SMB-t nem pontosan értem De a NAS-t sem böngészőből, sem Total Commanderből (FTP) nem érem el... Sőt, az Angry IP scan sem találta meg.@Zsiga: Köszönöm a válaszod.
Az Asuson volt. Most a repeateren van, de próbáltam az Asuson is, ott sem találja.
PC software sajnos nincs hozzá. Találtam hozzá valami régi SW-t, de az meg logint kér, s nem lett regisztrálva az eszköz (az eredeti tulaj nem regisztrálta, én pedig nemrég örököltem meg a kütyüt). -
Topikgazda
válasz Johnzy #62852 üzenetére
Amint mezis mondja: két egymással párhuzamos kapcsolat kell: mindkét oldalra egy-egy szerver, amelyet a másik oldali kliens lát, tehát a szerverek nem látják a kliens oldali hálózatot, a kliensek viszont látják a szerverek oldalát.
Van konfigurációs megoldás a kvázi site-to-site ra is (amint Reggie is írja), de nálam és egy ismerősnél is problémásnak bizonyult, a kliens>szerver / szerver<kliens megoldás viszont szabadabban is konfigurálható és nálam legalábbis vagy tíz éve működik így hibátlanul családi/baráti hálózatok között.
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Reggie0
félisten
-
Sztyepadzso
őstag
válasz Johnzy #62775 üzenetére
Köszi a választ, meg a levelet is(egyébként megoldom én magam is, azzal nincs baj, csak ahányszor velük dolgom volt, inkább úgy vagyok vele, hogy megoldom, ha tudom, magam is.).
Csak mert én ehhez nem értek, had kérdezzek vissza:
-A modem mód alatt a bridge-et érted, ugye? Azaz azon kívül, hogy kb áramot fogyaszt, a Connect Box csak mint köztes, szükséges rossz lesz a hálózatban, mert annak vezeték nélküli és vezetékes részét is, beleértve a címkiosztást, port forwardingot, miegymást, a Deco MESH végzi, nem?
-Ha már egyszer a DECO a netre kapcsolódik, meg bárhonnan rálátok, ha van netem, látom a csatlakoztatott eszközöket, egynémely dolgot változtatni is tudok, akkor mi a francért nem megy ez a tplinkdns.com-os dolog? Van Neked, vagy valakinek erre megoldása? Mer tnem látom, hogy a beállítások között explicit ki lenne írva, hogy a MESHnek akkor van ilyen képessége, ha az szolgáltatói routertől ezt "átveszi"(javíts ki, ha tévedek, de a bridgemodem dodlog ez lenne). -
mezis
félisten
válasz Johnzy #62690 üzenetére
Üdv.!
Csak egy kicsi tapasztalat: 4/1,5Mbps vezeték nélküli internet. Google Meat kapcsolat egyetlen "diákkal", lényegében csak audio, semmi prezentáció.
Akadás mentesen működik, a kültéri egységből lejövő Ethernet csatlakozás kb 50%-ig terhelt a Feladatkezelő szerint. A PC WiFi-jén továbbosztott internethez egy okostelefonnal csatlakozva még simán lehet böngészni.mezis
-
prognyima
friss újonc
válasz Johnzy #61638 üzenetére
Ok, de így sem értem miért jobb csillagpont a garázsok közt, hiszen így kb 50m-el több kábel kell mintha sorba kötném őket középen egy routerrel vagy switchel, ami egyébként is kell mindkét esetben.
Egyébként ha külön villanyórás ingatlant nem érdemes ethernettel összekötni, akkor nem csak a két zöld lakást nem lehet, hanem a garázsokat sem egymással, mert azoknak is külön órája van.
Azóta sem találtam semmit ezzel kapcsolatban, de he így van akkor lehet hogy optika felé is nézelődnék. Eddig szerelőkészlettel kábellel mindenestől 60 ezret számoltam kompletten (garázsokközt, és a két bérlakás közt)
Még egy kérdés: átdugós RJ45 csatlakozót lehet krimpelni a hagyományos krimpelővel? (aztán levágni a kilógó részt pengével)
-
prognyima
friss újonc
válasz Johnzy #61630 üzenetére
LAN-t szeretnék mindenhová, ha nincs net akkor is menjem a rendszer, de lehet inkább le kéne vetköznöm ezt a berögződést.
Írod hogy nem indokolt a csillagpontos összeköttetés, akkor viszont mért húznál egy-egy kábelt a középső és jobb garázshoz a bal szélsőből? Így kétszer annyi kábel kell mint ha a bal garázsból a középsőig menne egy szál, majd a középső garázsból lenne elosztva egy routerrel vagy switch-el a jobb oldaliba.
Annyi patkányjárat van azon a sávon ahol a kábel menne, hogy tartok tőle hogy megrágják még védőcsőben is. 50 méter hosszan ásni is keményen hangzik.A kékben egy TP-Link EAP225-öt próbáltam de csak telefonnal elérni, 5Ghz-n, a jobb oldali garázs előtt 250mbps-t mutatott a speedtest.net, ami közvetlenül az AP mellett 313mbps.
Most egy régi Asus RT-N12 van a jobb garázsban csak úgy egy fémrácsos, dróthálós ablak mögött, 640x480 kamera stream megy róla 2.4 Ghz-n, de a ping elég siralmas.
Viszont ha egy 5GHz-s routert tennék a garázs felé, biztos sokkal jobb lenne.
-
7
addikt
válasz Johnzy #61322 üzenetére
Szia!
Pont a professzionális verzión gondolkozom, de az biztos, hogy nekem nincs meg hozzá a megfelelő szakértelmem és eszközparkom, hogy ezt egyedül kiépítsem. Tudsz esetleg olyan vállalkozót, céget, akit meg lehet bízni ilyesmivel? Akár privátban is.
Köszi!
Ui.: A kérdés a többieknek is szól; ha tudtok szakit ajánlani, aki ki tud építeni egy telken két épület között optikai összeköttetést (a hozzátartozó konverterekkel együtt), ne tartsátok magatokban.
[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
"Ezt a Cat5E-t felejtsük már el, 2022-őt írunk!"
Sok esetben kifejezetten a Cat5e a jó megoldás, még 2022-ben is. A helyzet ugyanis nem az, hogy a magasabb verziószám mindenben jobb.
Fontos persze, hogy tudjuk, hogy mire kell a kábel, és amúgy mellékesen könnyen áthúzható módon kell kialakítani a nyomvonalat.
De a helyzet az, hogy Cat6-tól végigfut egy izolációs keresztkeresztmetszetű szál a kábelen, ami bizony megnöveli a kábel merevségét. Ezért aztán ha TUDJUK, hogy jó ideig biztosan elég a Cat5e sávszélessége, és a nyomvonal miatt számít a bújtathatóság, akkor bizony hülyeség Cat6-ost tenni oda.
A Cat7 meg egy nagyon furcsa történet. Ha valaki ilyet akar, az legyen tisztában a valós előnyeivel és nehézségeivel. Mellékesen meg nem szabványos típus.
Amúgy meg tényleg érdekes kérdés, hogy milyen elterjedtséggel és mennyi ideig játszunk még rézzel, különösen most, hogy a világgazdaság is rásegít a réz mellőzésére. Elég széles körben elterjedt nézet szerint racionálisan már régen az optika lenne az alapértelmezett megoldás, csak éppen gyártói oldalon erős az érdekeltség az n+sokadik bőr lehűzására is, hiszen lényegében érdemi fejlesztések nélkül eladható, és hiába jobb az utódja, amíg ezt is veszik.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Anonymus23
veterán
Én ezt mind megértem, jó, azt nem írtam, hogy a net is ha jól tudom csak 30-as, vagy maximum 50 Mbites, Gbites net nem mostanában lesz itt hála a köcsög városvezetésnek, aki pár évig folyamatosan beakasztott a Diginek, és most meg már esély sincs a VDSL cseréjére optikára.
Optikához amúgy sincs semmilyen eszközünk.
A "melléképület" mint írtam egy kis mobilház, ami akkora mint egy konténer, ami le lett oda rakva, csak most használják is, de lehet, hogy 2 hónap múlva megint üres lesz hosszabb időre. Azaz nem folyamatos használatban van.
Akkro igazából a kültéri antenna is megoldás lehet, nem akkora összeg, hogy ne érje meg rápróbáléni, max ha nem jön be, akkor a hatalmas udvar egy részét fogja szórni wifivel, hogy legyen mit nézni a gyerekeknek ha elfáradnak a kialakított játszótéren;) - The Power of the Light Side
-
Vasti74
aktív tag
válasz Johnzy #61074 üzenetére
Ha több eszközről támadják ;-) a NAS-t, akkor mindenképpen van értelme akkor is, ha amúgy minden más "csak" Gbit-es. A NAS többet tud írni-olvasni általában, mint amit egy Gbit-es port tud: így ha egy eszköz önmagában nem is lesz gyorsabb, de legalább akkor sem lesz sokkal lassabb, ha több eszköz próbálja a maximumot kihozni a NAS-ból ;-)
-
modflow
veterán
válasz Johnzy #59112 üzenetére
Köszi!
Közben nehezedett a dolog. 😀
Ha kikapcsolom az AVG Internet Security-et, akkor az open port check tool oldal szerint a port nyitott.
Tehát az fogja meg. Esetleg azt tudja valaki, az AVG-ben mit kell állítani, hogy jó legyen?
Vírusírtó topikban nem válaszol senki...[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz Johnzy #58943 üzenetére
IPad Air csak n-es, Air 2 AC-s. Az elobbi max. 300 Mb/s, az utobbi max. 866 Mb/s sebessegre kepes. (A gyakorlatban ezeknek kb. a fele.)
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
hegegabi80
addikt
válasz Johnzy #58944 üzenetére
"Én nem tarkítanám; 3 db IP-TV mehet bele direkt a szolgáltatóiba, 1 port meg mehet a switchbe, onnan a gépekhez."
Pont így gondoltam én is.
Inkább teszek rá 1-2 IP kamerát még, hogy ne tudjon meglepni és ideköltözni az anyós.
Tudom ahhoz meg POE csati kell, ha nem akarom külön táplálni árammal, már erről is olvastam neten. -
Flowtation
őstag
válasz Johnzy #58888 üzenetére
Köszönöm a választ!
Hátőő, NAS most is van (OMV), illetve két iptv box is van eddig. A lan hálózat most lett megcsinálva, minden helyiségből két kábel fut össze ebbe a rack-be. Elvileg pont 16 lett volna és filóztam is a 10"-os szekrényen, de pl. a switch se fért volna be.
Szóval - kábeles - bővítés egyelőre nem lesz, szeretnék még mesht a későbbiekben (most szolgáltatói router és egy soho router van), jó érzés lenne a fejlesztés lehetősége. igen.Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.
-
[-HERO-]
senior tag
válasz Johnzy #58812 üzenetére
Szerintem van, pcn is meg xboxon is mennek a frissitesek letoltesek es ez mellett meg boven marad a csaladnak is savszel.
nameg lassan egy kilo kenyer araval dragabb a 2gb az 1gb nal…
nekem eddig a 10megas netemmel egy warzone frissites 2 napig tartott, nem sirom vissza.### HΘЯsΞ PΘwΞЯ ###
-
deathbird69
csendes tag
válasz Johnzy #57554 üzenetére
Szia!
Igazad van ezt nem írtam le. A mesh rendszert kábel nélkül hoztam létre, de gondoltam ha már a második routerhez is van kábel kihúzva így azt is bekötöttem.
Ez lehet a gond?"A rőzsetűz messzebre látszik, de hamarabb lohad le a szarból rakottnál: erre gondolj ha magaddal együtt másokon is könnyíteni akarsz"
-
Reggie0
félisten
válasz Johnzy #57344 üzenetére
Nekem pont igy van megoldva, csak annyi kulonbseggel, hogy round robin balancingot hasznalok, amit nem tud minden router/switch, linux viszont igen. Igy akar egy juzerrel is tudna a 2Gbitet. Viszont, ha csak tobb juzerre szeretne ezt, akkor nem kell round robin, eleg valamelyik megszokott elosztas.
[ Szerkesztve ]
-
Markizmark
addikt
válasz Johnzy #57229 üzenetére
Egy falon kívüli kültéri szekrénybe van be***va egy sima 4G-s router, és ezután van pár sima ethernet switch a kameráék és 4 meglévő mérleg számára. Semmi komoly IT cucc nincs, eddig minden réz. 1-2 épületet kellene ráfűzni még ugyanerre a helyi hálózatra, ennyi a történet. Csak épületek között nem akarok rezet vinni, főleg nem magas, fémlábú silókon átlengetve.
Mérnökök nélkül a tudomány csak filozófia.
-
Yuden.Yari
csendes tag
válasz Johnzy #39717 üzenetére
Közben módosult a terv. Az alsó szint további 3 felé lesz választva, és irodák lesznek. Tehát így már 5 külön hálózatra lesz szükség. Helyiségenként 3-4 végpont van, szintenként van vagy 12 is..
A routeres megoldás jó lehet, de szeretnénk "profibban" megoldani. De elméleti szinten érdekel ez a megoldás is. Ha egymás mögé fűzök két routert, ott lényegébe natolok, nem?A fő kérdésemre nem kaptam választ, elég a fő nagy switch-nek "okosnak" lennie, előtte a router, utána az AP-k lehetne sima eszközök (amik nem tudják a VPN-eket kezelni)?
-
Julot
aktív tag
válasz Johnzy #39514 üzenetére
Nem kell túl nagyot gondolni ezzel a rack szekrénnyel ám. Sok kis dolog vezetett oda, hogy az egész hálózat, és az eszközök így lettek felépítve. Kezdve azzal, hogy a régi rendszerben ha két TV.-n ment 1-1 film, meg az egyik PC, akkor gyakran megszakadt egyik-másik TV-n a film, kiírta a TV, hogy "instabil hálózat", a NASok-ra a másolási sebesség alapból nagyon lassú volt, de sokszor leesett 10 KB/s alá. Valamint fizikailag is szerte-szét voltak a cuccok a lakásban, ahol hely volt éppen oda kerültek. Ezáltal rossz minőségű a kelleténél jóval hosszabb kábelrengeteget eredményezve. Arról nem is beszélve, hogy 3 kisgyermekem van, akik szeretnek mindent szemrevételezni, összenyomkodni, esetenként fizikai tesztnek alávetni, ütni, leönteni valami cukros vacakkal, jobb esetben vízzel, beleszórni keksz-morzsákat, stb.... Namost, az informatikai eszközök ezt nem nagyon respektálják, így én sem. Ha ezt így összeadom, akkor azt mondom, pont jókor "jött szembe velem" nagyon jó áron a GS-716T, így azt nem tudtam kihagyni. Ha már megvan, akkor adódott, hogy egy rackbe rakom, és akkor a NAS-oknak is lesz biztonságos hely. Közben "jött szembe velem" egy lehetőség, hogy jó minőségű CAT6 S/FTP 650 MHz kábelekhez juthatok jó áron, így ezt sem hagytam ki, ismerve a kábeleim tyúkbél szerű minőségét. Így gyakorlatilag felkerült a szekrény a falra, gyerekbiztos távolságra, újrakábeleztem a lakást - az asszony legnagyobb "örömére" szétfúrtam a falakat hozzá, és összeraktam a cuccost. A router egy Netgear Nighthawk R7000. Most itt tartok.
A hálóztat stabilan megy alapbeállításokon - eddig. Ha ez így is marad, akkor tervezem, hogy beállítom a dual hálócsatlakozós NAS-on ( QNAP TS-419P-II ) a Link Aggregation-t, a "fő" asztali gépben is két portos Intel PRO/1000 CT hálókártya van és két kábel is van hozzá kihúzva, ha van értelme lehet ott is, valamint beállítom a QoS.-t. VLAN.-on még nem gondolkoztam. De mindenek előtt ehhez némi tuning szükséges az ismereteim terén, mert ezen a szinten én még kevés vagyok. De mindenképpen szeretném valamilyen fokig kihasználni az eszközök tudását, lehetőségeit, bár tisztában vagyok vele, hogy nem mindegyik mai darab - sőt...@ (#39516) jerry311 Az SFP még nagyon távoli most, jó, hogy a switchen a lehetőség adott, de ezen kívül semmim nincs hozzá, és ahogy írtad is ha rézzel használnám nem lennék sokkal előrébb, ha az optikai részt akarnám kiépíteni akkor pedig elég komoly fejlesztésre lenne szükség. Az elméleti tudásról nem is beszélve. Szóval egyenlőre ezt jegelem...
Úgy érzem ezek megvalósításához nagy szükségem lenne a TI segítségetekre, tanácsaitokra, ezért kérlek benneteket, hogy ha tudtok - főleg a Link Aggregation illetve QoS, VLAN - tekintetében segítsetek, mint, hogyan csináljak, mit, hogyan érdemes csinálni?
Nagyon köszönöm!
Üdv.:
Julot[ Szerkesztve ]
...nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
Core2duo6600
veterán
válasz Johnzy #39514 üzenetére
Egyaltalán nem feleslehes a vlan, jó ha van egy vendég wifi, ki tudja mily trugyi van mémelyik ember telóján, laptopján.
És ha foglalkozol gépjavítással akkor is jó, ha van egy független hálózatGigabyte Z390 Aorus master , Core i9 9900K, Asus RTX2070, 64 GB DDR4, Dell Latitude 6430
-
Julot
aktív tag
válasz Johnzy #39512 üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Hát, azért van rákötve pár cucc, azért is örültem hogy tudtam egy ilyet szerezni. Bár a kiszemelt az olyan volt mint a tied, egy JGS516, de szembe jött velem ez, és nem hagytam ott... Remélem nem döntöttem rosszul...
Ezeket szolgálja ki: 2 PC, 1 kábel laptopasztalhoz, 2 NAS amiből az egyik dualban, 2 TV, 1 PS, 1 kábel PC szereléshez... nem tudom ez mennyire számít "soknak", de ritkán megy mindegyik egyszerre... Az SFP nem megy - még, bár ahhoz (is) még updatelni kell a szürkeállományom... , meg valószínű a pénztárcám is! A két TV.-t leszámítva - elvileg minden gigabites, cat6 S/FTP kábelekkel. Nem tudom mennyire fogja ez meghajtani, de most figyelem, aztán majd meglátjuk, legfeljebb kap a rackszekrény egy ventilátort......nincs tökéletes ember, csak tökéletes szándék!
-
WhiteHawk24
tag
válasz Johnzy #39491 üzenetére
De miattad cselekedtem úgy ahogy, úgyhogy közrejátszottál!
Beszéltem kollégával, és ő mondta, hogy a powerline használja mind a 8 eret az UTP kábelben. Alapból kommunikációra a gépek (router, switch, laptop) csak 4 kábelen kommunikálnak, de a poweline-nak kell mind a 8. Ez lehetett a probléma, ezért működött nekem a kábel, de a powerline már nem ment. És azért villogott a LED, mert csak 1-2 kábel lehetett rossz. (Nem mértem ki.) -
WhiteHawk24
tag
válasz Johnzy #39476 üzenetére
Köszönöm, segítettél megoldani a problémát!
Természetesen a két eszköz látja egymást, de gondoltam megnézem még egyszer mielőtt válaszolok neked, de ehhez elő kellett vennem egy másik kábelt, mert az eddig használtat beépítettem máshova. Megnéztem látják egymást de továbbra sem volt net.... És ekkor hasított belém a megvilágosodás! Mi van ha a switch és a powerline közötti kábel szar? Eddig működött, de mi van ha már nem? És lám szar volt a kábel!
Állandóan sikerül a legegyszerűbb hibákon elhasalnom és szenvedni rajtuk!
Szóval köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- HP ZBook Fury 15 G8 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-11850H 32/512 FHD IPS NVIDIA RTX A2000 4GB
- Új HP ZBook Firefly 16 G10 Profi Tervező Vágó Laptop -50% i7-1355U 16/1TB FHD+ RTX A500 4GB
- PlayStation 5 Pro + Vertical Stand
- Kukirin G2 Master (max sebesség: 60km/h)
- ZOTAC GeForce GTX 1070 Ti AMP Edition 8GB
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest