Új hozzászólás Aktív témák

• Johnzy

tag

válasz Essejó #70242 üzenetére

Nem is értem a kérdés okát, hiszen látszik, hogy szakértővel van dolgunk, de akkor legyen, hátha mást is érdekel, szeretne ez ügyben kicsit olvasgatni. Bár szerintem egyszerűbb lett volna megkérdezni, noha a saját kérdésedben benne van maga a válasz: a távolság és a költségek, mint az közismert... :D
    A szolgáltatók teljesen új, újonnan kiépített optikai struktúrája teljesen más mint a korábbi, réz alapú. Itt kihasználják, hogy a Singlemode nagy távolságot képes áthidalni. (Zárójel: egyszerű, nem ipari duplex Singlemode transceiverből - bár ritka, de - van 80Km-es modul is. Persze a teljes nyomvonal dBm-je számít, tudjuk...)
    Ez a gyakorlatban azt is jelenti, hogy bizonyos esetekben semmilyen aktív eszköz nincs, akár több kilométeres szakaszon. "A" városkából kimegy egy trunk kábel, az megvan csapolva, megindul egy másik irányba, és "B" faluban/községben aztán azon már csak passzív optikai osztók vannak. (Diginél állítják, hogy max 16-os osztót használnak, Telekom mondott már 128-as osztást is, bár én kicsit sokallom ezt a számot...)
    Ez azt is jelentheti, hogy pl. nagyon kis, eldugott falvak esetén létezhet, hogy abszolút nincs aktív eszköz, minden passzív splitterrel bontódik (persze ez a tervezőasztalon dől el...).
    Ilyenkor teljesen normális, hogy noha a szomszéddal egy darab passzív osztón ültök, azonban az osztó bemenetének megtáplálása, 5-10-20-40 Km-rel arrébb indul, ott van a node-ban az SFP-s GPON modul (vagy XG-PON vagy már XGS-PON, kitudja hol tartunk...)
    Röviden mégegyszer: a távolság! Aki tudja mi a multi- és a singlemode között a különbség, az tudja, hogy itt a multi labdába se rúg ilyen hosszon. A több hullámhosszas WDM-be meg hadd ne menjek bele...

Jópofa a kis linkelt szett, szívesen kipróbálnám. Csak azért megnézném, hogy a törő 100 szál esetén hányszor tör 90° fokban, illetve a 100 szál után tényleg tör-e még. (Ja, meg hogy a szálgyűjtője mennyire zárt ;] ).
    De megnézném, hogy a kis kézi műszer milyen értékeket produkál 100 mérés során mondjuk egy fapados Fluke -al szemben. Őszintén szólva ezt passzolom, akinek van közvetlen tapasztalata, írja le, megköszönjük! :R

Egyébként nem a magas lovon kell ülni hanem a WC-n, ott a legkényelmesebb, de nem árt egy kicsit konyítani hozzá ;) És különben is, ki az az Ali Ben Slapaj és hogy jön ide?

De ha úgy jobb, akkor neki lehet állni számolgatni, hogy a kábel hány dB-t csillapít kilométerenként, mekkora a csatlakozók vesztesége, hány csatlakozó van útközben, milyenek a fúziók (mert ugye mindig többesszám van...) és akkor kezdj el számolgatni, hogy a Tx oldalon mennyi jön ki és Rx oldalon mennyit veszel. De aki már járt egy energiaszolgáltatói optikai központban, annak tudnia kell, hogy a kék kis "bizbaszok" nem azért vannak ott mert jól néznek ki, hanem mert tudja, hogy a singlemode Rx oldalán kisülhet a vevő és nem hiába vannak feliratozva azok a kis kék "bizbaszok", hogy -1, -3, -5 dBm...

Na szóval: a fenti technikai részleteket tényleg röviden, mint végeredmény összefoglalva írtam le korábban az Általad plebs-nek titulált, de én inkább "kezdő optikázó" fórumtársaknak megnevezett illetőket!
    Ennek az egésznek a leszűrt eredménye, hogy "ne szenvedj, otthonra vegyél MultiMode-ot, picivel nagyobb lukat fúrj (lásd korábbi leírás), vegyél kész kábelt és plug-and-play!
    Mindenkit támogatok aki optikával játszana, csak mielőtt kidob jó pár 10 vagy 20-30-40 ezret szerszámokra, javaslom, hogy vegyen kézbe legalább egy modult meg egy csatlakozót, hogy tudja, hogy honnan indulnak a dolgok! Ezért is született a fenti iromány, hogy legyen egy kezdő alap!

Kieg.: az 50-es MuMo kábel (és eszközök) sokszor azért még mindig olcsóbbak, jobban elterjedtek, használtan, régi raktárkészletekből sokkal olcsóbban beszerezhető, ráadásul - nem sokkal, de - egy fokkal jobban bírják a strapát, mint a SingleMode. A Multi bőven jó otthonra, nem overkill, ráadásul még OM3-al is lehet 10gigabit/sec-en tolni. Mint korábban leírtam; otthoni, házi felhasználásra javaslom! Az tény és aláírom bárkinek, hogy a Single mára annyira, de annyira elterjedt, hogy az OS2-es kábel lassan egy árban lesz az OM4-el, annyira tucattermék, de azért még nem tartunk itt. Ráadásul pl. az SC-s vagy LC-s Single csillapító modulok nincsenek minden utcasarkon, pedig okkal találták ki őket...
    És az ismételt kérdést megelőzvén: igen, a távolság! Őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy házi felhasználásban bárki átlépné a 200-300 méteres határt. Ha keresztanyuék ugyanabban az utcában, csak 25 házzal feljebb laknak és le van zsírozva az összes köztes szomszéddal, hogy hátul, a kerítésre feldrótozhatod a kábelt és a teljes nyomvonal 400-600-800 méter, akkor nem kérdés, hogy Singlemode. De ameddig valaki a 20-50-80 méterre lévő garázsba/fészerbe/vendégházba akarja kivinni, addig hagyjuk már, fent írtam pár technikai fontos szempontot, ezt nem fogom tovább részletezni.

És akkor itt az APC vs. UPC vs. PC-ről nem is beszéltem. Azon felhasználók, mint itt sokan, akik plug-and-play szeretnék megoldani, nem akarnak ezzel foglalkozni. Nekik ismét - pont emiatt is - az egyszerű, mezei MultiMode-ot javaslom (200-300m -ig).

És minden respekt azoknak akik kint, a -3 fokban, ülnek kint, sokszor sárban, koszban (még ha sátorban is) ülnek, félig elfagyott kézzel és kötik ezeket a szálakat. Azok tudják, hogy mit jelent a 125 mikrométer!

Utóirat: ha valaki játszani akar, van még jópár 100 megás SC adapterem, írjon, ha kellene. (Van egy pár D-Link is, ha valakinek az a szíve vágya :D)

Pörögjünk!!! - mondta a papagáj és belerepült a ventilátorba...

Új hozzászólás Aktív témák