Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Van nekem egy TP-Link EAP660 HD-m a ház közepén a mennyezeten. A saját 230V-s tápjával használom , ami a szigeteletlen ( pala fedésű ) padláson lett elhelyezve.
Mivel a téli hideg és a nyári meleg nem használ neki ezért gondoltam, hogy beszerzek egy tápfeladót hozzá , így a házból felmenő Cat6 kábelen keresztül kapná a kakaót.
Íme a tápfeladó , ma vettem át a futártól :
Az AP adatlapja szerint IEEE 802.3at szabvány kell neki ha PoE etetném árammal.
Ahogy a képen látszik a tápfeladó ezt a szabványt képviseli.
Csak megerősítést kérnék, hogy ezzel nem teszem tönkre a 2 éve hibátlanul üzemelő AP-t ?
PoE-s cuccom még sosem volt ...ez lesz az első alkalom, hogy ilyesmivel próbálkozom ! -
-
jerry311
nagyúr
válasz
Mr.Mercury #71473 üzenetére
Azóta kötelező az auto MDI/MDI-X mióta van gigabit, a szabvány része. Ezért mindegy, hogy egyenes vagy kereszt kábelt használsz. (Feltételezve, hogy nem valami ősi izét akarsz csatlakoztatni, ami lassabb 1G-nél.)
-
cocka
veterán
válasz
Mr.Mercury #71468 üzenetére
De nem úgy van, hogy UTP-n belül van két típus: patch vagy crosslink? Újabban meg már kb. tök mindegy, mert az eszközökben van auto negotiation.
-
Mr.Mercury
aktív tag
Értem, köszi mindkettőtöknek a segítséget!
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Mindegy.....
A lényeg, hogy ugyanaz a színsorrend legyen a csatlakozók bekötése a kábel mindkét végén.
Az ajánlott : T-568B bekötése :
Valamint itt van mindkettő :Ha te csinálnád....
Ha veszed, akkor PATCH..., ahogy Patice is írta. -
Patice
nagyúr
válasz
Patch
-
Mr.Mercury
aktív tag
Sziasztok!
Egy elég amatőr kérdésem lenne: ha van egy szolgáltató által biztosított router-em, ami össze van kötve egy másik router-el, akkor a két eszközt összekötő kábel az patch vagy utp kábel kell hogy legyen?
Nem vagyok jártas a témában, bár gondolom ez látszik is.
-
snyper990
őstag
válasz
Meridius11 #71453 üzenetére
Milyen időközönként pingeltél?
Csak mert emlékszem olyanra, aki milliszekundumos időközt állított be pingelkéskor. Azt simán veheti egy oldal támadási kísérletnek -
cocka
veterán
válasz
MasterMark #71464 üzenetére
Ja csak ha több különböző "fő routerhez" is csatlakozhatok, akkor már bukta van, ha átírom másra a default gateway-t.
-
cocka
veterán
Sziasztok!
Egy egyszerű problémára szeretnék megoldást találni.
Van egy TL-WA1201 AP-m, amit kliens módban használok. Tehát a főrouteremtől wifin kapja a netet és továbbosztja egy vezetékes kliensnek (jelen példában egy PC-nek).
A tplinkap.net címen a saját címén elérhető, ezt beállítottam 192.168.1.134-re.
A LAN rész úgy van beállítva, hogy automatikusan kérje le az IP-t egy DHCP szervertől. Jelen esetben a főrouterétől.Na most ez kb. addig jó, amíg van net, mert ha elmegy, akkor már rögvest nem tudja értelmezni a tplinkap.net címet. Ha még a főroutert is elveszem mögüle, akkor a saját IP-jét hiába írom be, a 134-en nem jön be semmi. Próbáltam a gépnek beállítani fix IP-t, pl. 1.3-at, de úgy sem volt elérhető.
Kiderült hogy ha nem kap semmit, csak összekötöm a gépemmel, akkor a 192.168.0.vmi tartományra áll vissza, de a default gateway tán 254 végű címet beírva se jött be semmi.
Szóval az lenne a kérdés, hogy hogy tudom beállítani az AP-t úgy, hogy kliens módban maradjon, de egy szál géppel összekötve is el tudjam érni az admin felületet?Mert azt néztem, hogy át lehetne állítani a LAN résznél a saját IP-jét IP lekérésről fixre, de a gateway is kötelező mező, ami viszont változhat. Szal. ez így vicces.
-
-
Borisz76
nagyúr
válasz
MasterMark #71459 üzenetére
Bár sosem tanultam ilyen szinten informatikát....azért a sok év fórumozása alatt ragadt rám 1-2 apróság....főleg inkább alap dolgok.
És igen, azt tudom, hogy miért kell a port forward....engem csak az zavart meg, hogy első "varázsló" indításnál választani kell egy portot....ez lett az Eth(hernet)0....és erre állítottam be a PPPoE adatokat. Na emiatt gondoltam, hogy a bejövő kapcsolat az Eth0-n jó kell legyen.
De pont ezért szeretem ezt a fórumot mert tudom, hogy ha részletesen leírom a gondomat, akkor mindíg akad segítőkész fórumozó aki "csuklóból" vágja, hogy mit és hogyan !
Amúgy maga a router már megvan vagy 2 éve de eddig 1X vettem rá magamat, hogy kipróbáljam.....viszont valami nem ment akkor sem és egy idő után azon agyaltam, hogy fél évesen ( működött 1-2 napot ) eladom az egészet. Mostanában viszont egyre sz@rabb volt a weboldalak betöltése.....lassú volt , akadozott.....gondoltam visszarakom és teszek egy próbát megint.
Nem bántam meg mert azóta sokkal gyorsabb minden a PC-n.
Egyedül ez ahülyehobbim nem akart menni rendesen....a torrent.
De már ez is szalad !
Létezik amúgy "saját" fóruma ? ....kerestem de nem találtam rá. -
MasterMark
titán
válasz
Borisz76 #71458 üzenetére
A port forward az egy dinamikus Destination NAT szabály valójában. Azaz ha valami jön a te publikus x.x.x.x:16882 portodra azt fordítsa át a belső 192.168.1.6:16882 portra.
Ezért fontos, hogy a jó interfész legyen kiválasztva, különben nem azt az IP-t fordítja amit szeretnél és akkor semmit nem csinál.Plusz egy tűzfalszabály, hogy a 16882 portot engedje be a router.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
MasterMark #71457 üzenetére
Ahogy átállítottam egyből megindult a forgalom , ami a számlálón is látszik !!!
És igen.....úgy gondoltam, hogy a fizikailag beállított Eth0 lesz a bejövö.....nem gondoltam, hogy a másik kellene.
Köszönöm még1X !!!Mod :
Ez is jó : -
MasterMark
titán
válasz
Borisz76 #71454 üzenetére
A pppoe0-t kell wan interfésznek választani, nem az eth0-et az a gond...
De látszik, hogy kiválaszottál valamit akkor látnod kellett volna. Az is látszik a fő oldalon, hogy a pppoe0 interfész kapja a publikus IP-t, nem az eth0. Igen, a pppoe0 az egy külön virtuális interfész az eth0 fizikai interfészen.
Így nyilván nem működik, mivel az eth0-nak nincs is IP címe.
Ha megnézed a routing oldalon, akkor is látod, hogy a pppoe0 felé van az internet.
A többi jól van beállítva, tűzfalszabályt magától fog csinálni amit minden elé tesz be mint amit te állítottál, szóval működni fog.
-
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Aktív / passzív torrent , port forward bajom van.
A Digi optikai kábele bejön a házba.
Csatlakozik hozzá a saját eszközük , melyet 2 napja átrakattam BRIDGE módba telefonon....mert sem a weboldalon sem a telefonos applikációval nem engedte. Ezt az ügyintéző is elismerte, hogy nem lehet.....majd javítják. Mindegy....telefonon sikerült elintézni.
A szolgáltató eszközén - mikor még router módban ment - be tudtam állítani a port forwardot és működött is !!!
Erre az eszközre csatlakozik a saját Edge Router 4 routerem.
Beállítottam a PPPoE csatlakozáshoz az azonosítót és a jelszót.
Mindez az Eth0 csatlakozóra érvényes.
Ellenőriztem a https://whatismyipaddress.com/ oldalon és a router felületén az IPv4 címeket. Azonosak...azaz nem vagyok NAT mögött.Az Eth1-es LAN csatlakozót használva egy switch-be megyek.
Erre a switch-re csatlakozik 3 PC egy AP és egy NAS is.Az egyszerűség kedvéért a routerben fixáltam az IP címeket :
192.168.1.1 - EdgeRouter - ER4 ( ezt ugye nem is kell....)
192.168.1.2 - TP-Link EAP660 HD Acces Point
192.168.1.3 - Saját gépem
192.168.1.4 - Fiam gépe
192.168.1.5 - Párom gépe
192.168.1.6 - Synology NASA router a legfrissebb szoftvert futtatja : v2.0.9-hotfix.7
A router fő oldala :
Itt látható az Eth0 és az Eth1
Szépen szalad a net, gyorsan jönnek be a weboldalak is.A NAS az egy Synology DS2415+ modell.
Az alap , gyári Download Station programot használom a le/fel töltögetésre. Íme a beállításai :
Tehát a 16882-s portot szeretném forwaldolni.Mivel nem tudtam a menetét ezért a YT-on néztem utána.
Találtam is egy How To Port Forward On An EdgeRouter című videót. Ez alapján indultam el.Amit a routerben itt lehet megadni :
Kitöltve és mentve így fest :
A protokol stimmel , a NAS IP címe stimmel , a port száma is.
WAN és LAN interface is jó kell legyen. A mentés pedig a zöld felirattal meg is erősítette.A NAS non-stop megy és több mint 2000 feladat van benne.
Tehát ha az adott portot weboldalon ellenőrzöm, akkor nyitottnak kellene lennie ! ...Már ha jól gondolom.
De sajnos a Port Checker mást mutat :Valamint a BH oldalon is írja a torrentek mellett, hogy passzív vagyok.
Szerintetek mit rontok el ?
Van köztetek aki, jobban ért az Edge OS-hez ?
Vagy esetleg a tűzfal szabályoknál is matatnom kell még ?Észrevételeket és ötleteket előre is köszönöm !!!
U.i. : Bocs ...kicsit hosszú lett de úgy gondoltam, hogy ha részletesen leírom a problémámat ( képekkel megerősítve ) , akkor hamarább kapok értékelhető , hasznos tanácsot is.
-
Meridius11
aktív tag
Megoldódott, valóban tiltólistás volt a prohardvernél az ip címem. (elvileg túl sok oldalfrissítés miatt, amit nem értek..)
De a hibajelentő topic alapján nem csak én jártam így.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Meridius11 #71450 üzenetére
Egy pendrive-ra írt Live-Linux(Mint, Mx-Linux, ...)megérne egy próbát, hogy a Windows hozta-e be valamivel a problémát.
Más miatt is jó lehet egy ilyen pendrive! -
snyper990
őstag
válasz
Meridius11 #71450 üzenetére
Biztosan nem adblocker miatt. Nálam is engedélyezve van a reklámblokkolás a prohardveren és a testvéroldalain egy jó ideje
-
Meridius11
aktív tag
-
TomMusic
őstag
válasz
Meridius11 #71448 üzenetére
Szia,
Lehet valami feloldási probléma lesz. Bár, lehet nem is a prohardver, hanem valamelyik thirdparty összetevő elérésével.
Egy próbát azért megér:
C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts fájlba (igen, nincs kiterjesztése) írd bele:
92.61.114.179 prohardver.hu
Előtte zárd be a böngészőt.
Majd próbáld megnyitni a prohardver.hu-t. -
Meridius11
aktív tag
válasz
Meridius11 #71403 üzenetére
Korai volt az öröm, megint elérhetetlen itthoni hálózatról az összes gamepod/prohardver/stb. oldal. Volt hogy fél napra visszajött közben de most megint teljesen kuka. Traceroute, ping továbbra is gond nélkül mennek. Ha powershellből indítok TCP tesztet / “test-netconnection -computername hardverapro.hu -port 443” az már hibára fut.
-
-
lanszelot
addikt
válasz
Borisz76 #71443 üzenetére
Először is köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek.
Igen, azok az eszközök.
Virgin media - hitron hub. Koax.
Igen, oszt.
A router 192.168.4.1. pont azért mert a hub is oszt.Eddig teeztelgettem.
Most új helyzet állt elő. Most nem oldja meg az új kábel.
Eddig megoldotta.
Tehát a ruter vágja le a sebességet.
Firmware version : 1.2.1
Utána néztem ez a legújabb.
A világon semmi hibát nem találok a ruter ben.
A pc-et korlátozza le. Nem a kimeneteket.
Laptopot dugva az megkapja a teljes sebességet.
De nem találom hol korlátoz a ruter.
Meg mi alapján.
Nincs sehol szűrő vagy korlátozás.
Semmit se találok.Nincs parental controll, qos nincs engedelyezve, security default...
-
Borisz76
nagyúr
válasz
lanszelot #71433 üzenetére
Ezt írtad :
Internetszolgáltató hub -> tp link ac1750 -> tp link ls108g -> eszközök (pl: pc, konzol)Archer C7
AC1750 Vezeték nélküli Dual Band-es Gigabites Router
Ez az ?LS108G
8-Port 10/100/1000Mbps Desktop Switch
Ez az ?Akkor már csak ez marad mint kérdőjel :
Internetszolgáltató hub
Milyen szolgáltató ?
Milyen kábel jön be ? ( Koax , Optika , Réz )
Készülék pontos tipusa ?
Gyanakszpm, hogy nincs jól beállítva a TP-Link Routered !
Elviekben egy hálózatban elegendő 1 db router ami az IP címeket osztogatja.....
Sajnos nem tudjuk, hogy a szolgáltatói eszközöd micsoda és oszt e IP címeket ?
Mert ha a szolgáltatói eszköz oszt IP címeket és a TE routered is....akkor lehet anomália !
Ilyen esetben a TE routeredet ACCES POINT / AP / Hozzáférési pont üzemmódba kell állítani !!!
Lehet ez a gond.... -
csaszi75
senior tag
válasz
lanszelot #71433 üzenetére
Ez nem kábel probléma, ennyit tud a PC-d.. gyenge a hálókártya benne.. gyengélkedik valamelyik routered.. gyengélkedik valamelyik routered tápja.. A hálókártya csakis 100Mbps-re áll össze.. és abból tud 80-at..
A torrent elveszi a sebességet a speedtest.net-től..
stb.. bármi lehet. -
lanszelot
addikt
válasz
Doky586 #71436 üzenetére
Írtam, hogy a kábel fix, sosincs mozgatva. Hozzá se férek.
Fal tövében van nem mozgatott bútorok mögött. Milimétereket se mozdul. Ruter ből switch be megy, egyik se mozog, sose húzom ki.
Fix helyen van az egész.
Ezért gondoltam hogy a ruter vagy switch túlfeszt nyom rá. De akkor sem a kábel menne tönkre. Nem értem mi lehet.Ami még fura, hogy mindig 80Mbps re esik vissza.
Nem 100 ra, nem 50 re. -
-
-
lanszelot
addikt
Hello,
Az itthoni hálózatom:
Internetszolgáltató hub -> tp link ac1750 -> tp link ls108g -> eszközök (pl: pc, konzol)Internet sebesség 200Mbps, de a pc-n csak 80Mbps.
Nem értem miért. Működött, de időről időre kb fél évente kábelt kell cserélném. Kábel fix soha sincs mozgatva. Cat 8 -as kábel.
Csak a pc van bekapcsolva.
Routeren 1000 -re van állítva. Switch -en nem lehet semmit se állítani.
Mi teszi tönkre a kábelt? Túlfesz? Ruter vagy a switch tönkre vágja a kábelt? Hogy lehet kivédeni? Vagy mi történik, hogy csak 80Mbps a sebesség? Fél évente 10m -es Cat 8-ast venni nem jó móka.
Azért Cat 8 , mert a Cat 7 -es is tönkre ment fél év alatt, gondoltam jobb minőség megoldja a problémát. Hát nem. -
válasz
bitpork #71431 üzenetére
Ebben nincs semmi meglepő, hisz ha van publikus IP és működő forward, akkor a kliens aktív módban fut, így képes csatlakozni minden más klienshez, beleértve a többi aktívat, és a passzívakat is. Ha viszont törlöd a forward szabályt, akkor a kliens passzív módba kerül, és úgy már csak az aktívakhoz tud csatlakozni, ezért értelemszerűen visszaesik a forgalom, mert a statisztikák szerint a torrentezők nagyobbik része passzív módban használja a rendszert, és két passzív kliens bizony nem tud adatot cserélni egymással.
-
válasz
Intruder2k5 #71430 üzenetére
Kaon pg2141- de olyan buta mint a fakocka. Igaz már lassan 20 éve nem ITben dolgozom de nem tartom magam ennyire hülyének -mégsem értem ezt az egészet.
Ha a port forwardot megadom (ahogy a képen volt) akkor megy a feltöltés. Ha nem akkor csak lefelé tudok cuccolni. Ez számomra már GITS -
Akkor innen folytatva a témát, ha IP ellenőrzés alapján tényleg nem vagy NAT mögött, akkor egy probléma lehet, hogy rosszul van beállítva a forward.
-
tuto558
aktív tag
válasz
Alex91 #71427 üzenetére
Automatikusan kikapcsol ha rádugom a LAN kábelt.
Próbáltam resetelni a hálózati beállításokat a nyomtatóban, és egy darabig a nyomtató menüje azt írta hogy jó ip címe van, de az ONT-ben ezidő alatt sem látszott az eszköz, majd 1 perc mulva már megint a 169-es ip-t írja a nyomtató.
Március elején volt automatikus firmware frissítés, arra gyanakszok most, hogy talán az ronthatta el.
-
tuto558
aktív tag
válasz
Alex91 #71425 üzenetére
Igen, ugyanazon a porton más eszközök mind kapnak IP-t. Más routerrel nem próbáltam még, nincs opcióm rá jelenleg.
Az ONT logját egyébként megnéztem, amikor rádugom a nyomtatót, az látszik, mintha 2 IP-t próbálna adni neki, de ez nem error, csak info szintű log:Sat Apr 12 10:01:54 2025 daemon.notice hostapd: Deleting STA from monitor [nyomtató wifi MAC címe]
Sat Apr 12 10:01:54 2025 kern.warn kernel: [24007.663892] wl1: dhd_prot_ioctl: status ret value is -21 iov=sta_info
Sat Apr 12 10:01:54 2025 kern.warn kernel: [24007.664173] wl1: dhd_prot_ioctl: status ret value is -30 cmd=263
Sat Apr 12 10:01:54 2025 kern.warn kernel: [24007.664346] wl1: dhd_prot_ioctl: status ret value is -30 cmd=263
Sat Apr 12 10:01:54 2025 kern.warn kernel: [24007.664792] wl1: dhd_prot_ioctl: status ret value is -30 cmd=263
Sat Apr 12 10:01:54 2025 daemon.info hostmanager: Probing device nyomtató wifi MAC címe IP address 192.168.1.246 on interface br-lan
Sat Apr 12 10:01:55 2025 daemon.notice wansensing: (L3UpSense) runs L3UpMain.check(GPON,timeout)
Sat Apr 12 10:01:55 2025 daemon.notice wansensing: The L2Init Checking : normal optical RSSI -->21
Sat Apr 12 10:01:55 2025 daemon.notice wansensing: Main GPON Interface is still up, --> moving to L3pSense
Sat Apr 12 10:01:57 2025 daemon.info dnsmasq-dhcp[4285]: DHCPDISCOVER(br-lan) nyomtató LAN MAC címe
Sat Apr 12 10:01:57 2025 daemon.info dnsmasq-dhcp[4285]: DHCPACK(br-lan) 192.168.1.245 nyomtató LAN MAC címe nyomtató neve
Sat Apr 12 10:01:57 2025 daemon.info hostmanager: Probing device nyomtató LAN MAC címe IP address 192.168.1.245 on interface br-lan
-
tuto558
aktív tag
Sziasztok,
Van egy HP Officejet Pro 8122e nyomtatóm, amit szeretnék a hálózatra csatlakoztatni. A router funkciót a Telekomtól kapott Technicolor 2235-ös ONT tölti be. A problémám, hogy ha ethernet kábellel csatlakoztatom az eszközt, akkor egy 169.254.x.x IP-t kap, ami ha jól tudom azt jelenti hogy nem talált DHCP szervert a hálózaton és nem kapott így IP-t. ONT különböző portjaival próbáltam, több kábellel is. Ha wifin csatlakoztatom a nyomtatót, akkor viszont kap normális IP-t és látom a hálózaton. Találkozott már valaki ilyen problémával? Milyen irányban tudnék elindulni ezt megoldandó?
Szerk.:
A nyomtató már fél éve megvan és kezdetekben működött hiba nélkül a kábeles kapcsolattal is. Aztán kb 1-2 hónapja tapasztaltam hogy HP smart applikációban offline a nyomtató, azóta van ez a probléma. -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Gigabites netem lett (930Mb/s körüli speedtest), meg szeretnék normális kapcsolatot a router/PC/laptop stb. között. Ha jól sejtem, elvileg elég a Cat 5e kábel is, de hogy valamennyire jövőálló legyen, Cat 6-ot szeretnék. Rövid, kb. 10m a távolság, nappaliban, szegélylécben menne.
Eddig tákolt/mókolt kábelem volt (gőzöm sincs milyen, "lomok" közül szedtem ki), és éreztem is a korlátait. Szóval most urizálnék.
Tudnátok ajánlani kábelt? Meg hozzá csatit.
Előre is köszönöm! -
-
Patice
nagyúr
válasz
mobilizmo #71416 üzenetére
Mivel a telefon wifi-t kap és kapcsolódik az otthoni hálózatodhoz én nem a wifiben keresném a hibát.
Tippjeim:
- nem elég gyorsan "kapcsol" a routereid közül valamelyik, az, amelyik IP címet oszt, amelyik a DHPC szerver (ugye csak az egyik csinálja?)
- a telefonok sokszor random MAC címet használnak arra, hogy ne tudja követni őket weboldal, vagy bármilyen webes szolgáltatás, ha random MAC-et használ a telefon, akkor a routernek minden alkalommal, amikor wifire kapcsolódik új IP-t kell neki osztania, ez az előző pontban vázolt problémával együtt okozhat késést a netelérésben
- valamelyik router túlterhelt, ezért válaszol lassan - ezt tudod esetleg csekkolni a routerek webes felületén, ha mutatják a proci és RAM használatot. -
mobilizmo
addikt
Sziasztok!
Van egy visszatérő problémánk az itthoni wifi-vel és nem találok rá megoldást.
A jelenség az hogy felélesztem a telefont, wifi-re fel vagyok kapcsolódva, de nincs internet elérésem. Weboldal nem töltődik be, FB, Insta, bármi, csak homokórázik. Ha ki/be kapcsolom a wifi-t rögtön működik. Telefonokon, több típuson már keresgéltem mindenféle beállítást, de nem igazán értem el eredményt. Ezért gondolom azt, hogy valami csak a wifi-vel lehet.
Telekom kábeles (1000/25) előfizetésem van, KAON valami HGW-vel (wifi kikapcsolva), azután van a saját routerem RT-N18U (wifi kikapcsolva) és ezen van a DLINK COVR-1100 3-as mesh, az ap-k kábellel összekötve (csillagban a routerrel). Felső szinten 1, földszinten 2 egység, a jelszintek teljesen rendben vannak a lakásban mindenhol, ennek ellenére a probléma mindenhol is előfordul rendszeresen. Családi házas környék szóval nem túl sűrű az 'éter'.
Van-e valakinek ötlete, tanácsa mit lehetne csinálni.
Előre is köszönöm a segítő szándékú hozzászólásokat. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Telekom internet megosztásban szeretném a segítségeteket kérni.
Egy Technicolor FGA2233 készüléket kaptunk a telekomtól.
E mögé szeretnék berakni két külön routert, úgy, hogy mindkét router külön hálózatot képviseljen.
Azt a visszajelzést kaptam korábban a telekomos csoportban, hogy ez megoldható nagy valószínűséggel, de instrukciókat nem kaptam hozzá.
Tehát nagy vonalakban azt szeretném, hogy két saját Asus router azonos felhasználónév+jelszóval 2 pppoe kapcsolatot építsen fel.A telekomos eszköz csak úgy működjön mint kvázi egy modem. Nem kell wifi, semmi igazából.
Tudtok segíteni, hogy mit, hogyan kell beállítani?
Köszönöm szépen!
-
válasz
MasterMark #71407 üzenetére
Köszi! Máshol nincs állítási lehetőség (vagy jól eldugták) Inkább átkapcsoltam modem módba, és betettem egy saját router.
-
onkelz
aktív tag
Sziasztok
Minap beüzemeltek itthon egy t-home-os wifi jelerősitőt, és hiába látja a hálozatot a wifi jelszavammal nem enged csatlakozni.
A rendszer deb11.Win alatt és minden más kütyün ugyanezzel a jelszóval minden rendben müködik.Router para lehet vagy tudok valamit állitgatni a gépen?Előre is köszönöm
-
MasterMark
titán
Az a pipa csak azt jelenti, hogy a DHCPv6 szervert nem hirdeted RA-ban.
Attól még van RA, hiszen az alapján csinálja az SLAAC-ot, meg onnan kap default gatewayt, prefixet, meg dns szervert is.Mondom, vagy normálisan beállítod, vagy kapcsold ki. Lehetséges hogy nem is lehet úgy beállítani ahogy te akarod. IPv6 ha van akkor az IPv6 DNS lesz a preferált.
Ha Pi-hole-ra akarod irányítani, akkor add meg annak az IPv6 címét.
Talán itt vagy a másikban beszéltünk róla, hogy akár a Link-local címét is kioszthatod, ha csak a hálón belül kell elérni. -
válasz
MasterMark #71407 üzenetére
De pont ez a baj, hogy ki van előle véve a pipa (Enable Route Advertisement), és a DHCP6 elöl is. Valahonnan mégis kap (címet is):
IPV6: 2a01:...
Kapcsolati szintű: fe80::5701...
Átjáró: fe80::...
ipv6DNS: fe80::... -
MasterMark
titán
IPv6 Router Advertisement csomagban kapja meg a DNS konfigurációt. Nem kell hozzá DHCPv6.
https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc8106
Vagy beállítod jól, vagy kikapcsolod az IPv6-ot a routeren.
szerk.: Plusz ha kevered a DNS-t meg a netbios neveket, abból semmi jó nem lesz. Ha DNS-t akarsz akkor domain címmel együtt használd. pl.: magic-nas.enhalozotam.com
-
Hogyan lehet megszűntetni a DHCP káoszt? Elméletileg minden pipát kivettem a szolgáltatói eszköz (volt Digi) IPV6 beállításaiból.
Valamiért mégis IPV6 DNS-t kap a laptop, Wifi-n keresztül:
> nslookup magic-nas
Server: UnKnown
Address: fe80::1
*** UnKnown can't find magic-nas: Non-existent domain
> ping magic-nas
Ping request could not find host magic-nas. Please check the name and try again.Miután a wifi csatoló tulajdonságainál kiveszem a pipát az ipv6 elöl, (majdnem)hejreáll a rend:
> nslookup magic-nas
Server: pi.hole
Address: 192.168.100.10
Name: magic-nas
Address: 192.168.100.110
> ping magic-nas
Ping request could not find host magic-nas. Please check the name and try again.
Mondjuk fura hogy még így sem válaszol a pingre, de legalább a névfeloldás működik. Honnan szedi az ipv6 beállításait, és miért azt használja az ipv4 helyett? -
Köszi a részletes választ! Ugye azért volt meglepő, mert egy mezei otthoni (192.168.1.0/24) hálózatban nem szokták kiosztani a .0 címet, hanem 1-től kezdődik a címek kiosztása 254-ig. A .255 meg a broadcastnak van fenntartva. Csak hírtelen nem tudtam hogyan feltenni a kérdést, hogy .0 az meg mi(nek van fenntartva)? Hogyan lehet vele egy konkrét eszközt elérni.
Igen, VPN kapcsolat osztja a címet, ez lehet fontos információ lett volna -
mrots
junior tag
Mi nem ismerjuk egymast, nem tudom, hogy mennyire vagy otthon a temaban. Lehet, hogy olyat fogok irni amit amugy is tudsz. Csak megprobaltam megsaccolni, hogy a kerdesed alapjan mi lehet az az informacio amire valoban szukseged van.
Tehat, az eredeti kerdesed az volt, hogy a .0 cim micsoda, a masodik hozzaszolasban pedig latszik, hogy a netmask /32, az IP cim pedig 10.2.0.1. Ez alapjan ez egy olyan "halozat" amelyben egyetlen egy kioszthato IP cim van, maga a .1. A kerdesre tehat a valasz: a .0 egy masik halozat egy cime.
Tagabban ertelmezve a kerdest - es nem kioktatni akarlak, mert lehet, hogy ezeket mar mind tudod - a netmask donti el, hogy mekkora halozatrol beszelunk es abban mennyi kioszthato cim van.
Az 1980-as evekben jarunk, a sztori az IP cimek osztalyainal kezdodik, amik ugye A-tol E-ig tartanak. Ezek az osztalyok implicit a netmaskot is meghatarozzak. A-C osztalyban vannak a normal IP cimek amiket lehet hasznalni publikus vagy privat halozatokon, a netmaskjuk fixen 255.0.0.0, 255.255.0.0 illetve 255.255.255.0, ebben a sorrendben. A D osztalyba a multicast cimek tartoznak, az E osztalyba pedig a fenntartott cimek.
Aztan idovel az emberek rajottek, hogy ez egy tok pazarlo felosztas, es szerettek valami rugalmasabbat, igy aztan megszuletett a CIDR (classless inter domain routing) es a VLSM (variable length subnet masking). Mindketto lenyege, hogy az IP cimek osztalyba sorolasa ne hatarozza meg a netmaskot, azaz a halozat meretet, amibe tartozik. Ennek eredmenyekepp az IP cimek osztalyba sorolasa ma mar tulajdonkeppen jelentektelen. Ha ma valaki kiadna egy halozatos konyvet, lehet mar kompletten ki is hagyjak belole az osztalyokat.
Ma mar egy halozatot meghataroz a halozat cime, es a netmaskja. Valoszinuleg a legtobb embernek otthon /24 a netmaskja egy C osztalyu cimmel, ami azt jelenti, hogy a halozat cime a .0. De ez nem kotelezo, csak a legtobb tplink es hasonlo szappantartok ezt ajanljak fel.
Semmi sem tiltja, hogy valakinek kisebb (/25, /26) vagy nagyobb (/23, /22) halozata legyen otthon, ha neki epp arra van szuksege. Elvileg a legkisebb ertelmes halozat a /30, amiben ket kioszthato cim van, egy halozat es egy broadcast cim, de valojaban a /31 is ertelmes. Pont-pont kapcsolatoknal gyakran szoktak /31 tartomanyt hasznalni es ez teljesen rendben is van. /32, mint ami a te kimenetedben lathato leginkabb csak vpn kapcsolatoknal szokott lenni, mert onmagaban nincs ertelme. Ilyenkor a vpn implementacio tudja, hogy a forgalmat merre kell kuldenie, a PPP adapteren levo cim es netmask "csak formasag" mert valaminek lennie kell.
Remelem ez volt a kerdesed es sikerult megvalaszolni.
-
Meridius11
aktív tag
válasz
snyper990 #71401 üzenetére
ipv6->ipv4 váltás valóban megoldotta a dolgot.
Cserébe visszatértek azok a problémák (megmagyarázhatatlan lassúság szinte minden weboldalon) amiért eleve ipv6-ra kellett váltanom korábban, úgyhogy pár nap múlva hívtam is őket hogy állítsák megint át. De szerencsére a prohardver megmaradt.
-
snyper990
őstag
válasz
Gubek-Einste #71383 üzenetére
Prohardvernek nincs IPv6-os címe, így nagy valószínűséggel nem azzal lesz a gond
Új hozzászólás Aktív témák
- Melyik tápegységet vegyem?
- Óra topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest