- Milyen NAS-t vegyek?
- Microsoft Excel topic
- Facebook és Messenger
- Milyen routert?
- Synology NAS
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Musk, X, a deepfake-törvény és a szólásszabadság
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Programozás topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Kicsit hosszú lesz de talán segít a probléma megoldásában !
Sokáig panelban laktunk a kis családdal és ez volt az ottani hálózatom.
Szolgáltató a Telekom ( optika, 1000/1000 , IPTV )
Routolási feladatot a szolgáltatói eszköz bonyolította.
Saját TP-Link WR1043ND v1-s routeremet AP módba állítottam és az is sugárzott szépen. Nem volt gond szinte sosem.Időközben vettünk egy használt családi házat, amit felújítottunk.
Új 230V-s hálózat , teljesen átkábelezve, új konnektorokkal, új kismegszakítós szekrénnyel. Ismerősöm csinálta a munkatársával.
Lelkiismeretes és "drága" munkát végeztek de tökéletes lett.Felújítás során Cat6 kábelek lettek behúzva a csövekbe is.
Összesen 26 kiállás van az épületben, Legrand dupla fali aljzatok formájában. Az összes Cat6 kábel egy helyiségbe fut be ahol is kaptak egy 24 portos 19"-s rack szekrénybe szerelhető patch panelt.
Ellenőriztem az összes csatlakozást. Mind megy és 1000-s linksebességet is mutatnak.Eljött az idő az átköltözésre és a családi háznál elérhető több szolgáltató is de szerettem volna optikánál maradni ezért csak a Digi maradt mint szolgáltató. Megrendeltem majd nem sokkal később be is kötötték.
A szolgáltató emberei szépen behúzták az optikai kábelt az előre elkészített csövezésben a padláson keresztül a "központi" helyre.
Ráakasztották az ONT-ot, beállították és elköszöntek.
Ment is szépen , hozta a tempót ( 1000/300-s csomag , TV , telefon ).Sokan ajánlották, hogy érdemes az ONT-ot "Bridge" módba rakatni mert a szolgáltatói eszköz elég "buta" s ha az ember komolyabb beállításokra vágyik, akkor célszerű beszerezni egy saját , komoly eszközt.
Így esett a választásom egy EdgeRouter 4 -re.
Innentől jelentkeznek a problémák.A Digi szerződésről leolvastam a csatlakozás létrehozásához szükséges nevet és jelszót. Ezt beírtam az ER4-be.
Szépen tette a dolgát és csatlakozott.
A TP-Link pedig maradt AP módban, hogy WIFI is legyen...
Mert ugye a szolgáltatói eszköz Bridge módban nem sugároz WIFI-t.Sajnos eddig tartott az öröm.....
3-4-5 percenként valamiért szakad a kapcsolat majd újra csatlakozik.Ekkor a vezetékes és a vezeték nélküli eszközökön is elérhetetlen volt a net. A hiba egyszerre jelentkezik minden készüléken. Ez azért lehet fontos mert ugye egy 8 portos switch is közbe van iktatva. De a belső hálózat megy a szakadást követően is. Pl : megy a film a NAS-ról a gépeken.
Frissítettem a router FW-t.( v2.0.9) Maradt a szakadás.
Tettem fel egy régebbi FW-t ( v1.10.10 ) , az sem segített.
Annyi változást tapasztaltam , hogy 20-30 percenként szakad és csatlakozik újból.Ekkor jött az ötlet, hogy másik routerrel is ki kellene próbálni.
Adott volt a TP-Link WR1043ND v1-s routerem.
Ezen is beállítottam a nevet, jelszót és csatlakozott is elsőre.
De sajnos ezzel is szakad majd újra csatlakozik. Szintén 20-30 percenként.Tegnap bánatomban átléptem a szomszédomhoz, hogy kicsit igyunk...
Pár Jägermaister után elpanaszoltam a gondomat.
Erre Ő felajánlotta, hogy van egy elfekvő routere ( TP-Link WR340GD ) , próbáljam meg azzal.Köszönettel elfogadtam és még aznap este ( tegnap ) be is állítottam rajta a nevet, jelszót a csatlakozáshoz.
Mivel mást is csináltam a PC-n ezért éjszakára nem kapcsoltam ki.
Ezt kihasználva indítottam egy ping tesztet is...had menjen egész éjszaka. Ma reggel néztem a kölcsön router LOG-ját.
Szakad, csatlakozik majd megint szakad,csatlakozik.
Ez ismétlődik 20-30 percenként.
Az egész éjszaka futó ping-elésnek pedig ez az eredménye :Packets: Sent = 20489, Received = 18193, Lost = 2296 (11% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 5ms, Maximum = 3597ms, Average = 82ms
Ez elég siralmas eredmény....Azonban csináltam egy másik tesztet is, amikor is nem volt router a hálózatban !
Az ONT LAN1-s portjából közvetlenül a PC-be dugtam a kábelt. Win 10 Pro , 64Bit-es rendszerem van , melyben beállítottam a PPPoE csatlakozáshoz szükséges nevet és jelszót. Ekkor érdekes módon - 5 órahosszán keresztül használva - NEM volt szakadás egyszer sem. Tehát elméletileg az ONT hibátlanul teszi a dolgát és van 3 db "hibás" routerem.....Valami nem kerek és nem tudok rájönni, hogy miért !?
Router nélkül megy a hálózat.
Router beiktatásával is megy de folyamatosan szakadozik.Hálózatról rajz :
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest